» »

S cim "obdelat" zid v sobi

S cim "obdelat" zid v sobi

Meizu ::

Ne vem, v kateri forum naj to porinem, pa sem ga kar v lozo spravil.

Iscem ze nekaj casa zdaj po googlu in ne najdem nic pametnega (beri, vsako trgovino katero poklicem mi ne znajo nic povedat).

Imam eno sobo tam cca. 25-30m2, pravokotne oblike (precej lepo razmerje, ni cisti pravokotnik, kot tudi ni cista kocka), ki bi jo rad prenovil v akusticno sobo (instrumentalije, ter studijska raba).

A ve mogoce kdo katera firma v sloveniji se bavi s tem, da jo povprasam za informacije ter realizacijo oz. ce postavim drugace vprasanje, a kdo ve mogoce s kaksnimi elementi ste oblekli (gole, samo "omet") zidove, da niste osiromasili zvoka?

Kolega dela podobno zadevo in se je odlocil iz izolacijskih razlogov obleci sobo v stiropor, vendar je zvok tako zamasen in cudaski da mi ni jasno, kako bo realno to saniral.

Sam sem razmisljal, da bi zidove opremil z nekaksnim okvirjem (po moznosti lesen), tako da je med zidom ter vrhom okvirja enih par cm prostora (kao dvojni zid), na kar bi potem naklikal kaksen les ali imitacijo lesa, med ta okvir ter zid (v prazen prostor) pa najbrz povlekel en filc (v mengsu imajo fine filce, taksne bolj puhaste, kot ena vata skoraj), kar bi mogoce bila dobra ideja?

Ima se kdo kaksno idejo, kako se to ponavadi dela? Je celo opcija, da sobo obleces najprej v stiropor, pa potem cez delas te stvari in se potem akusticna absorpcija stiropora ne pozna?

Budget ni astronomski, zato me vecinoma zanimajo DIY opcije, drugace bi z veseljem kar angaziral neko akusticno firmo, pa naj naredijo kot se spodobi, vendar imam obcutek, da bo to precej izven mojega budget okvirja.

Vec kot cca. 1500eur bom sedaj tezko spravil skupaj, dlje ko bom cakal, slabse bo, ker za prostor ze placujem najemnino (se je bilo treba zborit za sobo, veliko povprasevanja).

Meizu ::

Aja kot dodatek, jasen mi je postopek tretmaja sobe (acoustic treatment) kasneje s plamofoni ter ostalimi absorberji, zanima me izkljucno "temeljna" obdelava zidu, da je soba cimbolj primerna za nadaljnji tretma.

matobeli ::

Kaj pa želiš sploh nardit s tem slojem? izolirat proti mrazu, vlagi, zvočna izolacija? Želiš v sobi poslušat al delat musko?

"škatle od jajc" po celi steni je en tak diy budget friendly, kakšne debele zavese...

Meizu ::

Torej sobo mislim primarno uporabljat za vadbene namene ter studijske (torej produkcija, miksanje ipd.).

Skatle od jajc so opcija, pa vendar sem mislil vloziti kaksen cekin vec, da bo vsaj priblizno spodobno (saj ne da jajca niso, ampak nisem ravno siguren za studijske namene).

Hisa v kateri je soba je dolga leta bila ne-okupirana, zato so stene precej mrzle, kar se misli ziher poznat tudi na ceni gretja pozimi. Izolacija je tudi vprasljiva, pa ceprav so zunanji zidovi precej debeli (se star kamen, ne cegli), minus okna seveda, ki so srednja zalost trenutno, vendar ima drustvo, ki je najemodajalec teh prostorov, namen okna komplet zamenjati letosnjo pomlad. Tako da iz tega vidika gledam tudi na to, da z obdelavo zidov posledicno dosezem vsaj neko mero izolacije, vendar bi prednost dal res ohranitvi akustike sobe, ki v trenutnem stanju ni svoh (ni pa spet perfektna).

S tisto mojo zgornjo idejo okvirja plus lesene pregrade sem nameraval vsaj po moji logiki ustvarit kot nekaksen dvojni zid, ki bi deloval hkrati kot izolacija (ker je vmes zrak), hkrati bi pa izbral taksen les oz. imitacijo lesa, da bi bila povrsina cimbolj groba, torej da niso odboji vsi usmerjeni v eno smer, temvec da ze na taksen nacin cimbolj enakomerno razprsim odboje po sobi, kar bi nato se dodatno uravnaval z absorberji ter difuzorji.

Upam, da sem s tem kaj pomagal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

Bwaze6 ::

"Škatle od jajc" niso niti pod razno primerne. Opremljanje domačega studija je kar kompleksna zadeva, nekaj debat na to temo je že bilo na tem forumu:

Domači snemalni studio

zvočno izoliranje 300W moči ?

Ampak jaz bi informacije raje iskal na namenskih forumih, tule je bolj malo ljudi s praktičnimi izkušnjami (teoretične so pa figo vredne).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bwaze6 ()

Meizu ::

Hvala.

Saj sem poslal tudi povprasevanja po raznih akusticnih firmah ceprav tam bolj pricakujem cene v visokih tisocakih, kar bom zame v tem momentu najbrz precej prevec glede na financne zmoznosti.

Se pa tudi tu na STju vcasih najdejo kaksni audiofili, ki so dali kaksen podoben projekt ali dva skozi, pa znajo kaj povedat. :)

kixs ::

Meizu ::

Hvala!

Tej firmi sem ze poslal povprasevanje tako da cakam odgovor. To na linku so pa absorberji, kar je potem ze kasnejsa obdelava zidov za uravnavanje zvocnih karakteristik sobe, meni se pa zatakne pri eni fazi prej, tj. pri pripravi zidu za namestitev teh absorberjev kasneje.

gregor ::

Meizu ::

Hvala za tole!

fikus_ ::

Vprašaj tukaj za PU valovite pene:
http://www.purotehnika.si/Ponudba


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

zvočno izoliranje 300W moči ?

Oddelek: Loža
291937 (1425) ginekk
»

Izolacija sobe za vaje z bendom

Oddelek: Loža
133285 (2900) LeQuack
»

izboljšanje akustike sobe

Oddelek: Zvok in slika
115145 (4731) jamiroq
»

Kartoni od Jajc

Oddelek: Pomoč in nasveti
178893 (8348) Goran's Blog
»

[Hi-Fi] - Vpliv prostora na zvok... (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
8212459 (9608) miko 55

Več podobnih tem