» »

Domači snemalni studio

Domači snemalni studio

sci3nc3 ::

Ker imam eno sobo popolnoma prosto in se ukvarjam tudi z glasbo, se bi rad lotil enega projekta - postavil bi si domači snemalni studio. Vem, da mora biti prostor dobro izoliran, ponavadi obložen s kakšnim materialom, ki "odbija" zvok. Zanima me, kakšno opremo rabim, se pravi kamera, mikrofon, računalnik, zvočna kartica itd.?

Rad bi posnel čist, jasen zvok, brez kakšnih šumov in presketov, tako da bo slišati kot kakšen studijski posnetek in ne kot nek doma izdelan posnetek. In seveda imam v mislih različne inštrumente: klavir, harmonika, kitara, trobenta itd.

The Player ::

sci3nc3 je izjavil:

Vem, da mora biti prostor dobro izoliran, ponavadi obložen s kakšnim materialom, ki "odbija" zvok. itd.


Zvok se mora absorbirati, ne odbijati. Ta odboj se sliši kot rahlo odmevanje oz. reverb, ki sicer ni izrazit, ampak dovolj, da izgubimo živce.

Spodnji video na luškan način razloži kako lahko izboljšamo svoj prostor, za boljšo kvaliteto zvoka.



Lahko pa probaš narediti tudi kaj takega, če imaš voljo in čas eksperimentirati:



sam sem socer probal narediti tole zadevšno, samo, da sem uporabil manjšo škatlo in štumfe namesto pene, na žalost ni bilo efekta, ker je bila škatla premajhna.

Kar se tiče mikrofona, se ponavadi uporablja kondenzatorski mikrofon. Na youtubu je zelo popularen Blue Yeti in je nekako "to go" izbira, kadar ne veš kaj bi kupil. Če te pa recimo skrbi, da mikrofon, ki ga želiš kupiti ni dober, pa prosiš v trgovini, da ga pred nakupom sprobaš, vsaj v audio-pro v BTCju je tako.

PS. imaš svojo glasbo že kje objavljeno za širšo javnost? Je možno nalimati povezavo do tvoje glasbe tu ali pa po ZSju?

SaXsIm ::

Za ceno opreme, ki jo boš potreboval za profi izvedbo takšnega projekta, boš lahko posnel vse kar si boš želel v RSLu ali kakšnem drugem hi-end studiu.

All round studijskega mikrofona ni. Sploh ne za seznam inštrumentov, ki ga želiš snemati. Kar se akustike tiče, je zadeva lahko spet hitro jama brez dna.

Predlagam ti, da pregledaš forum slovenskega audio portala Planetaudio. Imaš kar nekaj takšnih projektov opisanih na forumu.
SaXsIm

sci3nc3 ::

Kako pomemben pa je prostor v primerjavi z vso hardware opremo? Kaj vse od opreme sploh potrebujem, da se približam studijskemu zvoku? Sedaj posnetke snemam s kamero Canon LEGRIA HFR706, kar je boljše kot preko nekega mikrofona za 15 eur in PC-ja z integrirano zvočno... še zmeraj pa to ni povsem čist zvok. Zanima me, s čim bi ga lahko še izboljšal, za nek primeren znesek?

jakan123 ::

Da se približaž studijskemu zvoku je najbolj potrebno znanje. Lahko postaviš studio za 100k pa ne boš niti blizu, če nimaš pojma kaj delaš.

Za začetek povej koliko imaš budgeta pa gremo potem lahko naprej, ker oprema ti gre od par 10€ do par 1000€ in več :)

SaXsIm ::

Vsi aspekti so pomembni, je pa predvsem odvisno od vira zvoka. Eno harmoniko snemaš drugače kot klavir. V vsakem primeru pa za to potrebuješ dober predojačevalnik in AD pretovrnik oz zvočno kartico, ki vsebuje oba. Cene sprejemljivih zunanjih zvočnih se začnejo pri 200 EUR. Za snemanje recimo vokala bo za začetek dovolj tudi Shure SM58 (ali kaj podobnega).

Akustika je pri dinamičnih mikrofonih manj pomembna, ker zaradi karakteristike in občutljivosti pobira manj odbojev iz prostora. Vseeno se brez porihtane akustike studijskemu zvoku ne boš približal. Link, ki sem ti ga podal zgoraj, ponuja ogromno materiala za razumevanje tega.
SaXsIm

sci3nc3 ::

Se strinjam, da se ne da vse inštrumente enako snemat. Nekje sem prebral, da je ene dokaj enostavno, pri drugih pa je to precej težje. Recimo harmonika bi znala biti problem, ker poleg vsega zvoka lahko pobere še zrak. Glede budgeta je tako: če gre oprema že od nekaj 10€ gor, potem sem pripravljen odšteti najprej max 300€, kasneje pa lahko še nekaj 100€.

ginekk ::

sci3nc3 je izjavil:

Kako pomemben pa je prostor v primerjavi z vso hardware opremo? Kaj vse od opreme sploh potrebujem, da se približam studijskemu zvoku? Sedaj posnetke snemam s kamero Canon LEGRIA HFR706, kar je boljše kot preko nekega mikrofona za 15 eur in PC-ja z integrirano zvočno... še zmeraj pa to ni povsem čist zvok. Zanima me, s čim bi ga lahko še izboljšal, za nek primeren znesek?


Kamera je še nazadnje potrebna (saj gre za glasbeni studio, ne video produkcijo). Odvisno kakšno glasbo bi snemal, raje ne začnem z orkestrom ali večjimi etno/jazz skupinami. Računaj da potrebuješ namenske mikrofone glede na inštrument (v to štejem tudi glas), mešalno mizo, računalniški HW za zajem in obdelavo posnetkov, inštrumente, stojala, ojačevalce, kak silent box za ojačevalec, z lahkoto investiraš par deset tisoč. Potem pa rabiš še znanje vse to uporabljat, ogromne izkušnje in posluh za narest pravi mix. Lahko je vsak inštrument posebej posnet krasno, problem pa je vse skupaj sestavit v lepo stereo sliko, ponavadi zelo omejeno z reprodukcijo.

Za neke demo posnetke zadostuje
- izolirana soba (brez odbojev in zunanjega zvoka)
- osnovni rač. HW - recimo tole, ponavadi vsebuje tudi programske licence, še ne varčuješ preveč:
https://www.steinberg.net/en/products/d...
- kak bolj univerzalen in preizkušen mic - recimo Shure SM-58

Cervantes ::

Jaz sem se nekaj časa s tem ukvarjal in zmetal kar precej dnarja v to. Da ne omenjam časa.
Nikoli nisem bil zadovoljen in na koncu mi je bilo jasno, da se s tem ne moreš baviti za hobby, če češ ven dobit kvaliteten izdelek.
Ne it v to. Vodi v vedno nove stroške in nove frustracije. Pa še ulkus lahko fašeš.
Niso profi studiji dragi brez veze in dobri tonski mojstri dobro plačani in far between.

Zgodovina sprememb…

Jirzy ::

Za proper studio 300 EUR seveda ne bo dovolj. Rabis, kot je ze bilo omenjeno, zvocno kartico, racunalnik, mikrofone, kable - ki na koncu niso poceni, ce bos snemal bobne, komplet mikrofonov za bobne, fino je imet control room, ki je locen od sobe kjer se dejansko snema, proper slusalke za monitoring, software, ...

Da ne omenjam, da se stvari snemajo z vec mikrofoni, ker ima pac vsak malo drugacno barvo in jih potem lahko med sabo kombiniras, da ti najbolj ugaja.

Ce pa hoces samo izboljsat posnetke, ki so do zdaj narejeni z mikrofonom z pralnega praska, bo pa ze SM58 dovolj.

Uglasevanje prostora je se en projekt. Studijska pena je draga, se pa da znajti precej ceneje.

Ce se bos vseeno odlocil za projekt, za software priporocam Reaper. Za malo denarja veliko muske :D

SaXsIm ::

Studijska pena je brezveze. Za nizke frekvence je popolnoma neuporabna, ker ima premajhno gostoto, pa tudi pri višjih ni neke hude koristi od nje, razen če želiš imeti gluho sobo (ki pa ima vseeno slabo frekvenčno sliko). Če bi se kdo dejansko spravil prebrati link malce višje, je na njem objavljenih več 10 projektov gradenj slovenskih studijev (marsikateri je bil v lastni režiji). Večino akustičnega tretmaja se naredi s kameno volno (tervol) in z lesom.

Software se v osnovi da uporabljati tudi open source. Recimo Audacity. Ampak za večstezno snemanje in mix bo bolje kakšen proper DAW program, recimo Cubase (ali njegov manj zahtevni brat Nuendo), ProTools, dober je tudi Presonusov Studio One.

Pri zvočni kartici je ključen faktor število kanalov. Se bo treba odločiti, koliko kanalov boš želel snemati hkrati. Če ne boš snemal bobnov ali kakšnih live zadev, bosta 2 vhodna kanala s predojačevalcem za začetek popolnoma dovolj. Pa 4 izhodni kanali (2 za slušalke za monitoring, 2 za control room monitorje / slušalke). Za miks so pomembni čimbolj linearni studijski monitorji ter prostor s čimbolj ravnim frekvenčnim odzivom.

Kakšen kondenzatorski mikrofon (ali pa tudi dinamični) se lahko uporablja kot all round mikrofon. Za kondenzatorje je sicer prostor izjemno pomemben, drugače boš od njih imel same probleme. Poleg Shure SM58 (ali Bete 58) je kot večnamenski studijski mikrofon uporabljan tudi SM7B, pa Sennheiserjev MD 441 ali MD 421. Zanimiv je tudi EV RE20. To so vsi dinamični mikrofoni. Uporabiš jih lahko za vokale, trobila, pihala, tolkala, kitarske ojačevalce. Klavir in harmonika (če seveda ne snemaš narodno zabavne glasbe) sta precej zahtevna inštrumenta za snemanje. Snema se jih z več mikrofoni, zato je nujno poznavanje tehnik za snemanje (M-S, X-Y, A-B, Decca tree, ...) ter nabor kondenzatorskih mikrofonov z različnimi (spremenljivimi) karakteristikami. Ker gre za prostorsko snemanje, je izjemno pomembna tudi akustika v prostoru.

Skratka, zadeva je precej zakomplicirana, če se želiš iti profi zadevo. Na planetaudio imaš tudi nekaj primerov začetniških studijev, kjer se z minimalnim vložkom (ter precej raziskovanja ter študiranja) da doseči zadovoljive rezultate. Recimo kakšna zvočna kartica za 300 EUR, kateri izmed naštetih mikrofonov, kabli, stojala, studijski monitorji. Za akustični tretma prostora je na planetaudio nekaj strokovnjakov, ki so pripravljeni svetovati, potem pa z izolacijo narediš različne absorberje, bass trape in podobno. Seveda se lahko zadev lotiš postopoma, pričneš z osnovno opremo (zvočna kartica, slušalke, mikrofon in stojalo), s časom pa pridobivaš znanje ter dodatne kose opreme.
SaXsIm

Arey ::

Priporočam da upoštevaš nasvete uporabnika SaXsIm, več ali manj je vse kar je napisal res.
Za 300€ definitivno ne boš dobil kvalitetne studijske opreme, pa tudi če bi jo bi bil končni izdelek brez potrebnega znanja neprimerljiv s snemajnem v nekem studiu kjer delo opravi strokovnjak.

Če te vseeno mika pa si kupi Shure M57 in random zvočno za 150€, naredi nekaj bass trapov in snemaj. Sam to je zgolj za to da boš dobil izkušnje, definitivno pa je dober posnetek mnogo več kot le oprema za 5k€.

midiboss ::

Vezano na t.i. 'Vocal booth' imam izjemneo dobre izkušnje. Za par € fenomenalni rezultati, primerljivi s pravo studijsko snemalnico. Na postu lahko primerjaš vokal z in brez + slika. Smo snemali na tole vse; od kitare, saksofona, harmonike,... Post s klipi: LINK

Zvočna: Steinberg UR-22. Zelo solidna zadeva (100€+). Soliden preamp, midi,... Če ne rabiš več kanalov, potem verjemi, da to ne bo "ozko-grlo" tvojih posnetkov.
Monitorji: načeloma tu ne šparati. Po izkušnjah pa za mikasnje zelo priporočam aktivni sub. Brez tega boš težko narediti dober miks.
Slušalke: Preveri Superlux (668b za miksat, kaj čisto zaprtega za snemanje).
Mikrofon: t.bone modeli pri Thomann so budget in delujejo super. Beri: bolje dober performance na t.bone, kot slab performance na 5.000€ vreden mikrofon.
Program za snemanje: Reaper. Sicer malo traja, da se priučiš. Testiral marsikaj (beri praktično vse), na koncu...Reaper.
Glede "obleke" sobe z bass-trapp in penami pa ne bom pameten, ker nimam pretirano izkušenj.

Na koncu boš itak spoznal, da je kvaliteta posnetka od zgornjega verjetno manj odvisna, kot od tega, kako boš zašraufal gumbe pri miksanju. Torej znanja/kilometrine!

Hint:
Beginner Mixing Course (Reaper)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kvaliteten mikrofon

Oddelek: Zvok in slika
234055 (3694) Arey
»

Studijski mikrofon -pomoč

Oddelek: Zvok in slika
61679 (1563) Zvezdica27
»

Kateri mikrofon za snemanje diatonične harmonike?

Oddelek: Zvok in slika
82437 (2305) Aeroplane
»

domači snemalni studio

Oddelek: Zvok in slika
64820 (4580) neve
»

Snemanje vokala?

Oddelek: Zvok in slika
235199 (4911) zcetrt

Več podobnih tem