» »

Predpisan interval Schindler dvigal

Predpisan interval Schindler dvigal

matijadmin ::

V bloku imamo praktično novo dvigalo proizv. Schindler model 3300.

Zanima me, če kdo ve, kako pogosto je potrebno ta dvigala servisirati (kakšen je predpisan interval vzdrževanja) in tudi, koliko drugje v blokih plačujete za to (letno ali po posameznem servisu, moralo bi biti specificirano na položnici upravnika).

V direktivi EN 95/16 nisem zasledil nič uporabnega, standarda EN81 pa nimam. Sklepam, da se to ureja s certifikacijo posamezne naprave oz. tako da to predpiše proizvajalec sam znotraj pravil stroke in jamstva za kakovost, h kateri se je zavezal s sistemom vodenja kakovosti.

V navodilih proizvajalca pa sem našel za ta konkreten model 3300 najkrajši interval 1 leto, so pa še drugi predpisani intervali, npr. na 2 in 3 leta. Predpisanim dvigom in spustom ne pridemo niti slučajno blizu (če se ne motim je najmanjše 200k). Torej sklepam, da smo dolžni naša dvigala servisirati najmanj enkrat letno in ne pogosteje.

Hvala za odgovore in deljene izkušnje.
Vrnite nam techno!

matijadmin ::

Glede servisa sem našel še tole v Pravilniku o varnosti dvigal:
22. člen
22. člen
(vzdrževanje dvigala)
(1) Lastnik je dolžan zagotoviti redno vzdrževanje dvigala. Vzdrževanje dvigala pomeni ukrepe za zagotavljanje varnega obratovanja dvigala in njegovih sestavnih delov v skladu z namenom od izgradnje do konca uporabe.
(2) Če za obstoječa dvigala ni ustreznih navodil za uporabo, skrbništvo in vzdrževanje oziroma so ta pomanjkljiva, jih mora lastnik pridobiti od monterja dvigala ali poskrbeti za njihovo izdelavo oziroma dopolnitev. Navodila za uporabo, skrbništvo in vzdrževanje morajo vsebovati informacije in navodila za dela, ki jih je potrebno opraviti pri skrbništvu dvigala, reševanju oseb, ujetih v dvigalu in rednem vzdrževanju dvigala. Za takšna navodila, ki jih ni pripravil monter dvigala, mora lastnik pridobiti njihovo potrditev od pooblaščene organizacije. Lastnik mora ta navodila nemudoma zagotoviti.
(3) Pooblaščena organizacija lahko priporoči postopke za vzdrževanje dvigala v skladu z navodili monterja dvigala ter priporoči postopke za reševanje oseb, ujetih v dvigalu.
(4) Varnostne zahteve glede vzdrževanja obstoječih dvigal se lahko podrobneje predpiše v obliki obveznih navodil, ki jih izda minister.


In nadalje:

25. člen
(skrbnik dvigala)
(1) Skrbnik dvigala mora biti fizična oseba (v nadaljnjem besedilu: skrbnik), kateri lastnik poveri skrbništvo dvigala. Skrbnik skrbi za dvigalo in njegovo obratovanje ter mora biti seznanjen z navodili za oskrbovanje dvigala ter ustreznimi deli kontrolne knjige.
(2) Naziv, ime in naslov ter telefonska številka skrbnika morajo biti vpisani v kontrolno knjigo dvigala. V izjemnih primerih, npr. v enostanovanjskih stavbah, lahko skrbništvo izvaja lastnik. Skrbništvo dvigala se lahko poveri vzdrževalcu ali reševalcu.
(3) Med obratovanjem mora skrbnik redno preverjati dvigalo, da se prepriča, če ni na njem nobenih okvar, ki lahko ogrozijo zdravje in varnost uporabnikov. Ta preverjanja morajo v čim večji meri upoštevati navodila monterja dvigala in morajo obsegati zlasti naslednje:
- kabina se ne sme premikati, če jaškovna vrata ali vrata kabine niso popolnoma zaprta,
- jaškovnih vrat ne sme biti možno odpreti, dokler je kabina izven odklepalnega področja teh jaškovnih vrat,
- normalna pristajalna natančnost mora v okviru dovoljenih meja ustrezati dvigalu, zavore pa morajo delovati,
- sistem za posredovanje alarmov mora delovati pravilno, navodila pri glavnem vhodu in znotraj kabine morajo biti čitljiva in ustrezati trenutnemu stanju,
- naprava za zasilno zaustavljanje ali naprava za ponovno odpiranje avtomatskih vrat mora delovati pravilno,
- če kabina ni opremljena s kabinskimi vrati, notranja stena jaška na strani vhoda v kabino ne sme biti poškodovana, fotosenzorske naprave pa morajo delovati pravilno,
- komande in signalizacija morajo delovati brezhibno,
- kabina in vstopne postaje morajo biti primerno osvetljene,
- stene jaška in jaškovna vrata ne smejo biti poškodovani,
- tla v kabini in pri vseh pristajališčih vstopnih in izstopnih postaj ne smejo biti poškodovana in ne smejo ogrožati varne uporabe.
(4) Skrbnik, če ni vzdrževalec istega dvigala, ne sme vstopati na streho kabine.
(5) Skrbnik mora pomanjkljivosti ali okvare nemudoma javiti lastniku in vzdrževalcu ter jih vpisati v kontrolno knjigo dvigala. Če so pomanjkljivosti ali okvare tolikšne, da ogrožajo varno uporabo dvigala, mora skrbnik takoj prekiniti obratovanje dvigala.
(6) Oskrbovanje dvigala je treba izvajati najmanj enkrat na mesec ali bolj pogosto, če to določajo navodila monterja dvigala. Če kabine dvigala niso opremljene s kabinskimi vrati, je treba preverjanje v skladu s šesto alinejo tretjega odstavka tega člena izvajati enkrat na teden. Glede na specifične obratovalne razmere, možne poškodbe in zlorabe pri uporabi dvigala lahko pooblaščena organizacija predpiše tudi drugačne roke. V soglasju s pooblaščeno organizacijo lahko vzdrževalec izvaja skrbništvo z daljinskim nadzorom delovanja dvigala.


To oskrbovanje očitno ni isto kot vzdrževanje (servisiranje), vendar ga nekdo še vseeno mora opraviti vsak mesec. Seveda, ne zastonj. Jezilo me je, ker nam upravnik zaračunava servisiranje vsak mesec, a zdaj vidim, da kot kaže ne zna pravilno specificirati storitve, ki jo prefakturira.
Vrnite nam techno!

Reycis ::

Legalism at its best. Zaradi njega je življenje na 60m2 v bloku postalo dražje od 300m2 hiše.

matijadmin ::

Evo, mi plačujemo Schindlerju za to nekih 153 z davkom za 2 dvigali mesec (za oskrbovanje).
Vrnite nam techno!

dope1337 ::

cca 10 na stanovanje/mesec?

Sej vem, da se nabere, (tudi sam placujem mesecno za to storitev) ampak vseeno je solidna cena za varnost. Hudic vzame financno salo, ko pride do okvare dvigala. Takrat pa postanejo intervalni pregledi poceni :D
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Reycis ::

Roflmao, cca 1,5 uro dela za povprečnega človeka na mesec, samo da mu nekdo pregleduje skupni lift. Moja ocena je, da približno polovica gospodarske rasti zadnjih 30 let izhaja ravno zaradi tovrstnih izdatkov. To je, da so si raznorazni rentseekerski lobiji izborili predpise, da ljudje morajo kupovat njihove storitve. V imenu varnosti seveda. Kriminalno.

Ganon ::

Moji mesečni stroški za dvigalo:

Povezava z nadzornim centrom, reševanje iz dvigal: 25 centov
Redni servis dvigala: 1,96 evra

Pro ::

Ganon je izjavil:

Moji mesečni stroški za dvigalo:

Povezava z nadzornim centrom, reševanje iz dvigal: 25 centov
Redni servis dvigala: 1,96 evra


Ganon, ampak imate nekje čez 40 stanovanj v zgradbi?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Pro ()

Ganon ::

Pro je izjavil:

Ganon je izjavil:

Moji mesečni stroški za dvigalo:

Povezava z nadzornim centrom, reševanje iz dvigal: 25 centov
Redni servis dvigala: 1,96 evra


Ganon, ampak imate nekje čez 40 stanovanj v zgradbi?


Dobro si ocenil, 42 jih je. :P

mat xxl ::

Jaz ti na kratko lahko povem za blok z 4 postajami, Schiendler lift letnik 2002, upravitelj SPL, imeli smo celo vojno z vzdrževalcem iz Trzina, celo tako daleč je šlo, da smo kontaktirali proizvajalca in se cca 8 let nazaj menili, da bi za več kot 40 dvigal v soseski prišel serviser iz Avstrije z njihovimi cenami, prevozom in hotelom, bi bilo ceneje, od teh naših zastopnikov.

Kasneje smo ugotavljali, tako, kot vi pišete, kaj je in kaj ni nujno. Glede na število voženj pri nas sedaj hišnik 1 x mesečno naredi redno kontrolo v stilu ali vse, dela, kot mora, enkrat na 3 mesece pa pride pooblaščen serviser, tudi razne enostavne okvare, včasih so te enostavne ali samo reset naprave naredi po potrebi hišnik ali pa tudi pogodbena varsnostna firma, ki sicer 24H/ dan rešuje iz dvigal in podobno. No strošek, smo znižali, sedaj mislim, da je cca 15 eur na 3 mesece na 9 stanovanj jasno ncena je na stanovanje + elektrika jasno + delo hišnika + intervencija, če je je, sicer je pa zelo minimalen pavšal za pripravljenost.

Po novem že cca . 5 ali več let. lahko vsaka dvigala razen v garanciji servisira, kdor koli, ki je usposobljen in izučen za posamezen tip dvigala. Tu je ravno Schiendler plačal v EU več milionsko kazen, ker ni želel prodajati nadomestnih delov in tudi dokumentacije / šolanja neposvečenim, pač pa le svojim pooblaščencem. Tako, da nasvet, povežite se z morebitnimi ostalimi stavbami z enakimi dvigali v soseski, sami boste težko naredili, kaj .......

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mat xxl ()

W6fxBzMDqg ::

Glih v podjetju morali podpisati vzdrževalno pogodbo, s tem da smo izpodbijali da se skoraj nič ne vozimo, kar je res na koncu smo prišli na letno 636€(brez popustov je cca 1000€).
ZVD ali podjetje, ki izda letno dovolenje za obratovanje pač zahteva podgodbo o vzdrževanju. Zdej če kaj crkne, mislim, da rezervni deli niso nič cenejši. Samo krit si če bi prišlo do hujše okvare pa s tem povezanih tožb.

Drugače pa to drag špas. Fajn so si postlali.

jocoj ::

Mi imamo Schindler dvigala, reden pregled je bil prva leta mesečni in smo se potem zmenili za pregled na vsak drugi mesec. Kljub temu so izstavljali precej visok račun tako, da smo zamenjali serviserja za Thyssenkrupp, ki je imel pol nižjo ceno. No sedaj sem slišal, da gredo ti v likvidacijo in bo treba najti novega. Najbrž bodo spet naredili razpis in izbrali najcenejšega.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Večstanovanjska stavba - razmišljanje (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17821832 (15601) matobeli
»

Hrup ventilatorja pri dvigalu v bloku

Oddelek: Loža
202260 (1359) misek
»

Stroški - garosnjera/1 sobno (cca 35m2)

Oddelek: Loža
278907 (7421) matjazzz
»

Brnenje v električnih napravah ob delovanju dvigala

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
151963 (1517) LordTado
»

Prvo magnetno dvigalo v Tokyu leta 2008

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
303290 (2408) Matevžk

Več podobnih tem