» »

Statistika interval zaupanja confidence level 95% komentar

Statistika interval zaupanja confidence level 95% komentar

jozeprevoz ::

V excelu sem računal število dobav v enem letu, in neznam komentirati funkcije confidence level, ki je 25,26. Ve kdo kako bi se glasil komentar? hvala

jozeprevoz ::

Komentiral sem da z 5% tveganjem ocenjujemo da je povprecno steviko dobav vecje od 25,26 pa baje ni prav

bajsibajsi ::

Kaj konkretno si racunal? Ker z intervalom zaupanja lahko racunas disperzijo, razliko povprecij na vzorcih, populacijski delez (npr. vseh nabav) itd. Predvidevam, da si racunal interval zaupanja za aritmeticno sredino dobav? Interval zaupanja [25,26] ti pove, kje je zgornja in spodnja meja, za katero lahko z neko gotovostjo (najveckrat 95%) trdis, da se nahaja parameter, ki ga ocenjujes.

V tem primeru bi bil komentar, da z verjetnostjo tveganja 5% se parameter nahaja znotraj intervala oz. s stopnjo tveganja 5% se parameter nahaja na intervalu [25,26].

Nekaj v tem smislu. Naj me kdo popravi, ki se trenutno uci statistiko na dodiplomcu oz. stohastiko na podiplomcu.

NightHawk ::

Interval zaupanja bi moral biti interval. 25,26 je številka? Ali je to interval od 25 do 26?

95% CI je inteval, kjer s 95 % verjetnostjo trdiš, da je znotraj tega intervala prava vrednost populacije (recimo povprečje populacije,lahko je karkoli drugega). Če boš 100× izračunal interval zaupanja bo 95 teh intervalov vsebovalo pravo vrednost populacije, 5 pa ne.

Unilseptij ::

Če misliš funkcijo CONFIDENCE(1-confidenceLevel, stdDeviation, sampleSize), potem ta funkcija, če poznaš standardno deviacijo in velikost vzorca pri predpostavki neodvisnih meritev, vrne širino intervala v obeh smereh (večje, manjše) glede na povprečno vrednost. Tako je tvoj interval [x-vrednostFunkcije, x+vrednostFunkcije), pri čemer je x povprečna vrednost merjene količine, vrednost funkcije pa 25,26 kot si naračunal.

Komentar bi tako bil, da s 95% stopnjo zaupanja trdiš, da je število dobav v intervalu [x-25,26, x+25,26] oziroma z drugimi besedami, da obstaja 5% verjetnost, da je tvoj zajet vzorec po naključju tak, da prava vrednost leži izven danega intervala.

Pošteno povedano pa ne razumem, zakaj to sploh potrebuješ. Če delaš analizo na dejanskih podatkih, ki verjetno tudi niso povsem neodvisni (recimo manj dobav enem mesecu verjetno pomeni več dobav v naslednjem, itd.) potem ne potrebuješ statistične analize napak, ampak bolj statistični model, ki bo dal tudi neke napovedi za naprej in ga bo možno uporabiti za ekstrapolacijo in morda tudi kakšne izboljšave/spremembe poslovanja.

bajsibajsi ::

Tudi meni je cudno, da racuna interval zaupanja, ko bi verjetno lahko pripravil bolj pregledno predstavitev "dobav" z (razmeroma preprosto) vrtilno tabelo. Vsaj glede na to, da dela v Excelu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Statistika

Oddelek: Šola
152059 (1371) Hardstyle
»

Genetski algoritem

Oddelek: Programiranje
142726 (2302) rasta
»

Python - problem

Oddelek: Programiranje
132700 (2430) slevin
»

Pregrevanje?!

Oddelek: Pomoč in nasveti
61157 (1016) Lostje
»

Hlajenje...

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
111044 (870) Bungee-

Več podobnih tem