» »

Delate v branži, za katero ste se (redno) izobraževali?

Delate v branži, za katero ste se (redno) izobraževali?

Temo vidijo: vsi
«
1
2 3

MorsUltima ::

V življenju sem spoznal precej ljudi, ki počnejo stvari ki niso povezane z njihovo izobrazbo. Slikopleskar z gozdarske, strojnik v prodajalni, fizik popravlja kolesa,...Razumem, če je človek prisiljen v to, npr. čas krize, ali dela v svoji smeri res ne najde. Vseeno pa si ne morem pomagati, da ne bi ob tem pomislil da so bila tista leta na faksu potemtakem na nek način pravzaprav izguba časa. Bi v primeru boljše plače šli delat druge stvari, šli na tečaje za čisto druge poklice? Ali če vidite, da lahko greste na manj stresno delovno mesto s primerljivo plačo? Možnost je tudi, da greš "na svoje" in delaš kar te zanima ampak če rabiš denar za začetek se že tu vse lahko ustavi

jype ::

MorsUltima je izjavil:

Vseeno pa si ne morem pomagati, da ne bi ob tem pomislil da so bila tista leta na faksu potemtakem na nek način pravzaprav izguba časa.
Eden izmed pomembnejših dejavnikov, ki so povzročili, da sem že po nekaj mesecih pustil faks, je bilo jamranje starejših kolegov, da jim je žal za 3-4 leta, ki so jih zabili za pridobivanje papirja, potem pa tik pred koncem vse skupaj pustili, ker je bilo treba začet delat kaj koristnega. Meni je tako žal le za dobre tri mesece.

Ker se nisem nehal družiti s sošolci, sem tudi spoznal, da je bistvo faksa v resnici razvoj strokovnega socialnega omrežja, ki ti močno olajša profesionalno in poslovno udejstvovanje.

zee ::

Ne in zaenkrat nikoli nisem.

Ja, zal mi je, da sem vrgel stran 4 leta za papir, ceprav sem se tekom studija spoznal s racunsko kemijo, ki me je pripeljala v high performance computing vode. Ze zaradi tega je bilo vredno.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

p0ki ::

Ne in ni mi žal študijskih let
"As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster"

aleksander10 ::

Da
Aleksander

"A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.)"

abyssus ::

Ja

avtek ::

Yes

Raindancer ::

Odvisno.

Delam v popolnoma drugi branži, vendar so znanja, pridobljena v času faksa, kolikor toliko koristna, ne morem pa reči, da so bila ta znanja razlog za zaposlitev. So bolj ali manj samo dodatna vrednost, ko jih je treba uporabiti.

FTad ::

Da.

Studiral na FRI-ju, diplomiral in sedaj programiram v SAP-u.

spirit ::

Mislim da je to zelo odvisno od fakultete, nek zdravnik, odvetnik ipd. bo veliko bolj verjetno delal v svoji branži kot pa nekdo z družboslovnim faxsom. Poleg tega moraš tudi vedeti kaj pomeni ne delati v svoji branži (fizik ki popravlja kolesa ne dela v svoji branži, ekonomist, ki prodaja in servisira IT opremo pa odvisno kako pogledaš, ker prodaja je del ekonomije, če ima lastno podjetej je podjetnik, ki je del ekonomije...).
Po eni strani se mi zdi da je večina fakultet z vidika znanja izguba časa, ni pa izguba časa z vidika mreženja, z vidika pridobitve širine in dokazila da je človek sposoben nekaj začeti in dokončati.
Stvari po mojem pač niso tako črno bele.

Invictus ::

Kaj razumes pod branzo?

Ce je to racunalnistvo, kar pomeni FRI, je to precej ohlapna definicija.

Sam sem bil na faksu hardveras, delal sem pa potem v toliko branzah, da se se sam komaj spomnim ;).

V Sloveniji se prevec poudarja tehnicno znanje, skoraj nic pa poznavanje podrocja. Kar se vidi tudi na oglasih za sluzbo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

energetik ::

Odgovor na OP je da. Vsekakor pa je znanje, pridobljeno na faksu, po obsegu daleč nad potrebami dela, bolj primerno za znanstveno delo in raziskovanje. Če se to gleda, potem načeloma je nekaj let vrženih stran, po drugi strani pa bi v manj kot 2-3 letih vseeno težko pridobil vse potrebno znanje. Načeloma pa tudi ne škodi, če si kdaj na roke računal Laplacovo transformacijo ali pa magnetna polja in tokove v sinhronskem stroju. Seveda ne bi znal zračunati nič več, pa vendar veš da ta zadeva obstaja.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

MorsUltima je izjavil:

V življenju sem spoznal precej ljudi, ki počnejo stvari ki niso povezane z njihovo izobrazbo. Slikopleskar z gozdarske, strojnik v prodajalni, fizik popravlja kolesa,...

se čudiš temu?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Tear_DR0P ::

Študiral sem sociologijo - družboslovno informatiko, sedaj pa delam product managemet v ITju.
Prej sem štiri leta delal IT security and financial auditing software, sedaj delam v market researchu.

Ali delam tisto za kar sem se izobraževal? Po mojem mnenju ja.

Zadnjih par mesecev povsem slučajno delam v branži, za katero sem študiral na faksu - bistven del obveznega programa mojega študija je bil razvoj anket in analiza zbranih podatkov. V tretjem in četrtem letniku sem z izbirnimi predmeti ogromno dodal še na področju projektnega in produktnega vodenja. Ampak FDV mi je skozi širino študija omogočil da sem se naučil še osnov programiranja, baz podatkov, razumevanja družbenih pojavov, strateškega načrtovanja, kadrovanja ... Še bolj pomembno - v času študija sem spoznal ključne ljudi, ki so mi omogočili osebnostni razvoj, nadgradnjo znanj pridobljenih skozi študij in me spoznali z drugimi ljudmi, ki mi danes pomagajo pri pridobivanju in opravljanju dela.

Ali mi je kaj žal časa za študij? Ne. Skozi študij sem pridobil bistvena znanja in poznanstva za svojo kariero.

Študija nisem nikoli končal - ko bi moral napisati diplomo sem se raje odločil za lenarjenje po službi. Pogosto me kdo vpraša, če mi je kaj žal časa, ki sem ga vrgel proč s študijem. Ni mi ga žal in nisem ga vrgel proč. Manjka mi zgolj uradniško potrdilo pridobljenih znanj, ki pa ga (razen ameriškega urada za zaposlovanje) ni želel videti še nihče relevanten.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

ripmork ::

Ne.
Na srečo danes delam izven študijskega področja v bistveno bolj kreativnem delu. Da ne omenjam sploh, da sem študiral za poklic, ki je v krizi precej nastradal in je še dandanes v problematični situaciji.
Nasploh večina ljudi, ki jih poznam, dela na drugih področjih. Pa kot zanimivost - eni najbolj sposobnih, ki jih poznam, niti nimajo dokončane fakultete :)

poweroff ::

Mislim, da je danes bistveno to, da si se pripravljen in sposoben učiti novih stvari. To, da se boš izučil za poklic, ki ga boš nato opravljal do smrti (kot v srednjem veku), pa pozabi.

Faks ti da neke nastavke za to. In pa določeno intelektualno širino. Pa zicleder in to, da se naučiš stvari dokončati. Koliko to znaš izkoristiti sam, je pa drugo vprašanje.

Meni ni žal, žal mi je samo to, da tistega časa, ki sem ga takrat imel za učenje nisem še bolj izkoristil. Pa ne za učenje snovi na faksu, pač pa za to, da bi si prebral in se naučil še več "obrobnih" stvari. Toliko časa za učenje, kot ga imaš na faksu, nimaš potem nikoli več v življenju... ;)
sudo poweroff

Sp3m ::

Ne.

A mi ravno preveč žal za sam papir, mi je bilo kar zabavno med študijskimi leti in tudi spoznal veliko zanimivh ljudi.

ps: Tudi večina kolegov in kolegic ne dela tisto za kar so se učili, kolega inženir in kolegica zdravnica sta izjemi...

lorte ::

Ce nisi pravnik ali zdravnik ti faks da bolj malo kar rabis za delo.

Invictus ::

Če ti faks ne da veliko, si izbral zanič faks, ali pa res slabo poslušal.

Faks je za večino O.K. zadeva, ker ne zmorejo dovolj samokontrole, da bi se učili sami.

Poleg tega pa lahko postane čisto lepa vstopnica za boljšo službo in višjo plačo.

Seevda brez dodatnega izobraževanja vsakih par let ne gre. Ni pa ravno treba s tem pretiravati :)).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

WhiteAngel ::

Ja.

Meiniken ::

"Delate v branži, za katero ste se (redno) izobraževali?"
(Zaenkrat še) ne. Verjetno sem si tukaj sam kriv ker sem v času srednje in višje šole praktično (in študentsko) delo opravljal pri enem sp-ju, ki se ukvarja z video produkcijo.

"Bi v primeru boljše plače šli delat druge stvari, šli na tečaje za čisto druge poklice?"
Glede na to da sem tip človeka, ki nima problema delat česarkoli bi bilo to zelo možno.
Seveda hočeš bit kar se da efektiven s svojim časom. Maximalno eur/h, ane :D

"Ali če vidite, da lahko greste na manj stresno delovno mesto s primerljivo plačo?"
Ja. Zakaj ne? Življenje je samo eno in ni razloga, da bi si glavo še v prostem času moral beliti z delom iz službe. Skrbet moraš tko za fizično kot duševno zdravje. Zdrav duh v zdravem telesu pa to :)

Mi je žal časa, ki sem ga zabil za izobraževanje po srednji šoli? Ja. Najbolj mi gre v nos, da sem imel sošolca iz medicinske smeri in ima on dva različna papirja za dve različni področji, medtem ko imam jaz dva različna papirja za eno področje. Glede na to da sva potem na istem po stopnji izobrazbe ima več možnosti za zaposlitev on.

Očitno je bila že srednja šola izguba časa. Dandanes se tako samo še programerje išče. Glede na to da se danes lahko naučiš programirati iz interneta je šola irelevantna. Potemtakem je vseeno če grem za malarja in del prostega časa namenim smislenim projektom, ki jih lahko pokažem bodočim delodajalcem. Seveda bi lahko isto naredil tisti, ki je hodil na računalniško šolo ampak na koncu bi oba imela isto za pokazat.

Jst lolek sm pa mislu, da bom po opravljeni šoli lahko računalnike popravljal :))

Glavno da imaš VIP (veze in poznanstva) 8-)
Če sistem dopušča, da se ga zlorablja bo ta tudi zlorabljen. Brez izjeme.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Meiniken ()

WhiteAngel ::

jype je izjavil:

MorsUltima je izjavil:

Vseeno pa si ne morem pomagati, da ne bi ob tem pomislil da so bila tista leta na faksu potemtakem na nek način pravzaprav izguba časa.
Eden izmed pomembnejših dejavnikov, ki so povzročili, da sem že po nekaj mesecih pustil faks, je bilo jamranje starejših kolegov, da jim je žal za 3-4 leta, ki so jih zabili za pridobivanje papirja, potem pa tik pred koncem vse skupaj pustili, ker je bilo treba začet delat kaj koristnega. Meni je tako žal le za dobre tri mesece.

Ker se nisem nehal družiti s sošolci, sem tudi spoznal, da je bistvo faksa v resnici razvoj strokovnega socialnega omrežja, ki ti močno olajša profesionalno in poslovno udejstvovanje.


Bullshit. Če pogledaš kurikulum za computer science (ACM recimo), so stvari jasno definirane, kaj bi moral vsak tovrsten faks na svetu poučevati (tudi FRI). Tvoji kolegi klobasajo neumnosti o nepotrebnosti faksa, ker očitno ne vidijo dlje od aktualnega programerskega projekta. Saj je ok za njih, da delajo in verjetno dobro živijo. V nič dajati faks in govoriti, da je izguba časa, pa pove samo o njihovi omejenosti in težavi z egom. Poslanstvo faksa pač ni treniranje code monkeyjev in faks tudi ni za vse.

jype ::

WhiteAngel je izjavil:

Bullshit. Če pogledaš kurikulum za computer science (ACM recimo), so stvari jasno definirane, kaj bi moral vsak tovrsten faks na svetu poučevati (tudi FRI). Tvoji kolegi klobasajo neumnosti o nepotrebnosti faksa, ker očitno ne vidijo dlje od aktualnega programerskega projekta. Saj je ok za njih, da delajo in verjetno dobro živijo. V nič dajati faks in govoriti, da je izguba časa, pa pove samo o njihovi omejenosti in težavi z egom. Poslanstvo faksa pač ni treniranje code monkeyjev in faks tudi ni za vse.
Ker sodiš po sebi domnevaš, da smo jaz ali moji kolegi študirali računalništvo. To študirate neperspektivni loserji.

ginekk ::

Da, delam. In z veseljem sem ga izdelal, pa potem čez 20 let še enega. Če si pri stvari in ne delaš zgolj za papir, ti faks omogoči globino v znanju, ki je drugače ne bi dosegel.

pegasus ::

"Delate v branži, za katero ste se (redno) izobraževali?"
Zakaj redno? In zakaj preteklik?
Delam v branži, ki me veseli in za katero se še vedno (redno) izobražujem. Sicer ne pod okriljem neke institucije, pač pa na lastno roko. In izobraževal se bom še vsaj dokler bo ta branža aktualna, verjetno tudi po tem.
IMHO ko končaš faks, se pravo izobraževanje šele začne. Za marsikoga še pred faksom ;)

jype ::

ginekk je izjavil:

Če si pri stvari in ne delaš zgolj za papir, ti faks omogoči globino v znanju, ki je drugače ne bi dosegel.
V resnici to drži le v povprečnem primeru, ne pa v splošnem.

Alien123 ::

Ne.
Že po parih mescih sem vedel, da ni to to. Pa ne da ne bi zmogel, ampak ker sem imel druge cilje.

lorte ::

Sam je jeba v lajfu, ker potem dost plavas ce si narobe zbiral in "za nic nisi".
Jaz pri 40ih razmisljam da bi sel maturo se 1x (zdaj bi z lahkoto pisal okrog 30tock, po gimnaziji sem jih bogih 23) pa medicino probat ... ampak valda je to kar korak pa prevec strahov prisotnih. A je kdo menjal na polno pri 40ih?

D3m ::

Ne.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Machete ::

A ni za medicino neka starostna omejitev za vpis?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

energetik ::

Če bi jaz šaltal zdaj, sigurno ne bi šel na drug faks, ampak naredit obrtniški izpit, odpret s.p. ter montirat TČ. Ali pa polagat keramiko.

radmannsdorf ::

Ne delam to, za kar sem se izobrazil.

energetik ::

lorte je izjavil:

Ce nisi pravnik ali zdravnik ti faks da bolj malo kar rabis za delo.
No tudi določeni tehnični faksi so kar potrebni za delo!
Ne predstavljam si gradbenika brez faksa, tudi pri nas bi bilo zanimivo, če bi kolege spraševal, zakaj in kako je prišlo do preboja čez izolator, zakaj in kje je potrebna kompenzacija jalove moči in zakaj je zanihal rotor v generatorju NEK ob kratkem stiku 100km stran.

FTad ::

lorte je izjavil:

Sam je jeba v lajfu, ker potem dost plavas ce si narobe zbiral in "za nic nisi".
Jaz pri 40ih razmisljam da bi sel maturo se 1x (zdaj bi z lahkoto pisal okrog 30tock, po gimnaziji sem jih bogih 23) pa medicino probat ... ampak valda je to kar korak pa prevec strahov prisotnih. A je kdo menjal na polno pri 40ih?


Maturo je na v tem primeru enostavno narediti s 30 tockami. Moras se vprasati, ce lahko potem na medicinskem faxu goltas tone snovi v hitrem casu pri 40ih.

Namrec ze prijatelj, ki delal zakljucni izpit specializacije letos spomladi in je star 31 let, mi je govoril, da se je komaj spravil tekom dneva za knjige. Je rekel, da mu je bilo naporno ze 4 ure koncentriranega ucenja, medtem ko je lahko za casa rednega studija pri zgodnjih 20ih letih komot po 8 ur na dan sedel za knjigo.

Ce imas cas se dnevno uciti pri svojih 40h 4-8ur, plus da se kje v sluzbi sluzis denar, potem go for it :)

lorte ::

Gledal sem malo msat teste in so kar zajebani ce nimas osnov kemije/biologije pod streho.
To je sicer bolj za ameriske med. fakse pojav da so ljudje v poznih 30ih in zgodnjih 40ih studenti medicine. Ma ja sej pravim, to je bolj fantazija. Nisem v tem kar sem studiral in tudi to kar zdaj delam me nekako ne izpolnjuje.

energetik ::

+to da se pri 40-ih ponavadi že precej zavedaš, da življenje ni neskončno in se ti zdi "malce" škoda porabit 4-8h/dan za učenje, razen če ti to ni res smisel življenja ali vsaj hud hobi.

lorte ::

energetik je izjavil:

+to da se pri 40-ih ponavadi že precej zavedaš, da življenje ni neskončno in se ti zdi "malce" škoda porabit 4-8h/dan za učenje, razen če ti to ni res smisel življenja ali vsaj hud hobi.

Tudi to. Na long run pa mogoce vseeno izboljsas trenutno stanje, ce naredis nek tektonski premik (jasno pa tudi da veliko vec na kocko postavis kot pri 20ih) kot pa da samo cakas in zivis naprej v obstojecih razmerah.

TheBlueOne ::

Studiral informatiko, nikoli redno delal v branzi ali opravljal delo informatika kjerkoli. Ko sem bil student sem programiral in kodiral za kaksen € in na koncu vso znanje skartiral in mi ni nic zal. :)

energetik je izjavil:

+to da se pri 40-ih ponavadi že precej zavedaš, da življenje ni neskončno i....


Jaz od ca. deset let pred 40. :)

Zgodovina sprememb…

Smurf ::

lorte je izjavil:

energetik je izjavil:

+to da se pri 40-ih ponavadi že precej zavedaš, da življenje ni neskončno in se ti zdi "malce" škoda porabit 4-8h/dan za učenje, razen če ti to ni res smisel življenja ali vsaj hud hobi.

Tudi to. Na long run pa mogoce vseeno izboljsas trenutno stanje, ce naredis nek tektonski premik (jasno pa tudi da veliko vec na kocko postavis kot pri 20ih) kot pa da samo cakas in zivis naprej v obstojecih razmerah.

Pri 40ih ni smiselno studirati medicine, ker je v to potrebno investirati 10 let zivljenja, hkrati pa te na koncu ne caka ravno med in mleko.

Meiniken ::

In s čim se danes ukvarjaš @TheBlueOne (če ni skrivnost)? :)
Če sistem dopušča, da se ga zlorablja bo ta tudi zlorabljen. Brez izjeme.

ginekk ::

jype je izjavil:

ginekk je izjavil:

Če si pri stvari in ne delaš zgolj za papir, ti faks omogoči globino v znanju, ki je drugače ne bi dosegel.
V resnici to drži le v povprečnem primeru, ne pa v splošnem.



Naj ugibam, ti ne spadaš v povprečnega in si kot samouk dosegel še večje globine? Jype prozoren si, da ne rečem dolgočasen.

TheBlueOne ::

Meiniken je izjavil:

In s čim se danes ukvarjaš @TheBlueOne (če ni skrivnost)? :)
Podrocje avtomatizacije, optimizacija procesov. Bolj mehatronik/strojnik ce bi geldal podrocje gelde na vrsto dela. Drugace delal v zelo razlicnih branzah.

Zgodovina sprememb…

FTad ::

lorte je izjavil:

Gledal sem malo msat teste in so kar zajebani ce nimas osnov kemije/biologije pod streho.
To je sicer bolj za ameriske med. fakse pojav da so ljudje v poznih 30ih in zgodnjih 40ih studenti medicine. Ma ja sej pravim, to je bolj fantazija. Nisem v tem kar sem studiral in tudi to kar zdaj delam me nekako ne izpolnjuje.


Ja kako je pa mozno, da je tam to bolj pogosto? A je ucni plan povsem drugacen?

lorte ::

Ja, ucni plan je celo zelo drugacen.
undergrad, grad pa postgrad.
Recimo tam na "law" pa "med" school ne mores takoj z 18mi studirat ampak moras prej dolocene "undergrad" predmete opravit (naceloma nima veze katere ker so potem se "sprejemci", recimo za pravo lsat za medicino pa msat in to se potem uposteva pri vpisu), plus strosek faksa, ki si ga folk ne more takoj privoscit zato nekateri delajo par let in sparajo pa se sele potem vpisejo na faks.

FTad ::

lorte je izjavil:

Ja, ucni plan je celo zelo drugacen.
undergrad, grad pa postgrad.
Recimo tam na "law" pa "med" school ne mores takoj z 18mi studirat ampak moras prej dolocene "undergrad" predmete opravit (naceloma nima veze katere ker so potem se "sprejemci", recimo za pravo lsat za medicino pa msat in to se potem uposteva pri vpisu), plus strosek faksa, ki si ga folk ne more takoj privoscit zato nekateri delajo par let in sparajo pa se sele potem vpisejo na faks.



ok, to razumem. Ampak se vedno pa ne razumem, kako gre lahko potem 40-letnik studirat tam medicino. Ob studiju mora vseeno nekje delati za prezivetje. Kje je potem se 8 ur ucenja dnevno na razpolago?

Cruz ::

lorte je izjavil:

Sam je jeba v lajfu, ker potem dost plavas ce si narobe zbiral in "za nic nisi".
Jaz pri 40ih razmisljam da bi sel maturo se 1x (zdaj bi z lahkoto pisal okrog 30tock, po gimnaziji sem jih bogih 23) pa medicino probat ... ampak valda je to kar korak pa prevec strahov prisotnih. A je kdo menjal na polno pri 40ih?
Meni je enkrat mati govorila, da je psihiater iz bližje okolice šel študirat medicino pri 30-ih. Ampak on je že pred vpisom medicine vedel, da hoče biti psihiater. A imaš kakšne želje glede področja ali (še) ne?

Drugih primerov ne poznam, verjamem pa, da se da. Če imaš otroke so verjetno že zadosti stari, da ni več nekih velikih skrbi. Slovenci se prehitro predamo kar se menjave kariere tiče. Vseeno pa se pozanimaj, če te dejansko zanima medicina in ne le ideja o medicini.

lorte ::

FTad je izjavil:

lorte je izjavil:

Ja, ucni plan je celo zelo drugacen.
undergrad, grad pa postgrad.
Recimo tam na "law" pa "med" school ne mores takoj z 18mi studirat ampak moras prej dolocene "undergrad" predmete opravit (naceloma nima veze katere ker so potem se "sprejemci", recimo za pravo lsat za medicino pa msat in to se potem uposteva pri vpisu), plus strosek faksa, ki si ga folk ne more takoj privoscit zato nekateri delajo par let in sparajo pa se sele potem vpisejo na faks.



ok, to razumem. Ampak se vedno pa ne razumem, kako gre lahko potem 40-letnik studirat tam medicino. Ob studiju mora vseeno nekje delati za prezivetje. Kje je potem se 8 ur ucenja dnevno na razpolago?

V ameriki je student fulltime s polnim pomenom besede, posebej na med schoolu. Finansiras studij (s tem mislim celotno obdobje z vsemi dnevnimi stroski in zivljenjem in knjigami ipd ipd) s kreditom, ki ga, ponavadi, studentje vzamejo pred studijem. Boarding (tj flet/soba prav na campusu faksa, da nic ne zgubljas z logistiko) je tudi drag in s tem vse to krijes.


Cruz je izjavil:

lorte je izjavil:

Sam je jeba v lajfu, ker potem dost plavas ce si narobe zbiral in "za nic nisi".
Jaz pri 40ih razmisljam da bi sel maturo se 1x (zdaj bi z lahkoto pisal okrog 30tock, po gimnaziji sem jih bogih 23) pa medicino probat ... ampak valda je to kar korak pa prevec strahov prisotnih. A je kdo menjal na polno pri 40ih?
Meni je enkrat mati govorila, da je psihiater iz bližje okolice šel študirat medicino pri 30-ih. Ampak on je že pred vpisom medicine vedel, da hoče biti psihiater. A imaš kakšne želje glede področja ali (še) ne?

Drugih primerov ne poznam, verjamem pa, da se da. Če imaš otroke so verjetno že zadosti stari, da ni več nekih velikih skrbi. Slovenci se prehitro predamo kar se menjave kariere tiče. Vseeno pa se pozanimaj, če te dejansko zanima medicina in ne le ideja o medicini.

Ja, travmatologija me je najbolj zanimala pa nmp. Je pa ta "ideja" oz. "predstava" bolj mocna kot dejanski shift.

jb_j ::

Še nikoli v življenju nisem bil zaposlen v branži za katero sem bil izobražen.

Imam pa trenutno le 6let delovne dobe, od tega 2leti brez prijavljenih prispevkov (ker sem delal preko avtorske pogodbe)

ripmork ::

Kar se tiče menjave kariere pri 40-ih... pred leti sem bral, da naj bi ravno "zreli" študenti bili med najbolj uspešnimi in naj bi največ znanja od študija odnesli, tudi logično zakaj; ker točno vedo, s kakšnim namenom gredo tja. Marsikdo se v zgodnjih dvajsetih ob študiju še išče, niti ne ve zares, kaj bi počel dolgoročno, študij jemlje na pol/neresno, ipd,...

Marsikaj se da, kjer je volja - je pa res, da je treba žrtvovat dragocen čas/energijo/denar za to. Mogoče je pa opcija preizkusit eno leto študija in si potem lahko ustvariš boljšo predstavo, ali se splača it "All-in" ali se vrnit na staro področje,...

just my 5 cents :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

Hermit Bob ::

Ne. V prvem letu srednje sole sem pocel stvari na racunalnikih, ki so bile science fiction za vecji del kadrov, v 3 letniku sem imel popoldansko sluzbo, do faksa sem FRI povohal in ugotovil, da je joke. Nikoli pogledal nazaj. Danes se vedno pocnem stvari, pri katerih starejsi mladoletniki, napumpani z raznimi slash* zablokirajo. Lahko mirno recem, da je redno izobrazevanje nepotrebno, CE (!) imas samodisciplino in te zanimajo zadeve v drobovje. Bi pa to absolutno odsvetoval komurkoli, ki mu to ni "lajf", ki ni sposoben pozabiti ob tem na vse, od fitnesa naprej. Je pa prava pot, brez kalupov.

Ampak ne, ce je tvoj cilj prispevati k se eni js strani, ki povecuje kolicina dreka na internetu, potem pojdi na faks. Pri 17 sem spisal svoj prvi driver na NTjih in razbijal komercialne zascite. Pa ne zato, da bi zasluzil ampak ker sem lahko (samo za obcutek v razlike v mentaliteti in kam smo padli)

Zgodovina sprememb…

«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programer pri 35ih (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9514568 (8179) ejresnevem
»

Žena pravi da VSŠ ni faks (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26960786 (52070) jype
»

Ko se ti v življenju naenkrat zacikla (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5813408 (9983) m0LN4r
»

Študij ali delo ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5911632 (10053) IceIceBaby

Več podobnih tem