» »

Gasilci

Gasilci

Pika na i ::

"OBVESTILO!

PGD Litija obvešča, da z dnem 12. 9 .2019 zamrzne pogodbo o opravljanju Javne gasilske službe.
Obveščamo predvsem na NEIZVAJANJE naslednjih nalog opredeljenih v pogodbi:
- gašenje in reševanje v primeru požarov;
- reševanje v primeru naravnih in drugih nesreč;
- izvajanju prevozov pitne vode.

Vzrok so neporavnane finančne obveznosti s strani Občine Litija in neaktivno reševanje problematike delovanja gasilske enote Litija.

Predstavitev problemov in pojasnila o zamrznitvi pogodbe bodo predstavljena na tiskovni konferenci dne 11.9.2019 ob 11. uri v prostorih PGD Litija!

Upamo, da se v dobro Litijank in Litijanov situacija čimprej ugodno reši".



Nimam pametnega komentarja na zgornje. A je tega treba?
"#$$%&#"!/&%

Pred leti so zgoreli toplar, svinjak in velik del hleva, last moje stare mame. Če ne bi bilo preštevilnih gasilcev, bi zgorelo pol vasi.

dronyx ::

Ne se preveč sekirat. Takoj ko bo nekaj resnega zagorelo ali bodo poplave bo župan letel k gasilcem podpisat pogodbo.

Cr00k ::

Ne preseneca glede na to kaj Rokavec dela oz. nedela. Zapufal obcino do amena, nikjer se nic ne vid investicij - no imamo par semaforjev vec... morda bi mu mogli velenjski pozigalci malo podkurit :))

Matevz96 ::

Cr00k je izjavil:

Ne preseneca glede na to kaj Rokavec dela oz. nedela. Zapufal obcino do amena, nikjer se nic ne vid investicij - no imamo par semaforjev vec... morda bi mu mogli velenjski pozigalci malo podkurit :))


Semoforji so, ampak kaj ko najnovejša ne delujeta.
#hooldthedoor

Cr00k ::

Sej utripata :)

d4vid ::

Vidim, da imajo sosednje občine kar pestro kar se tiče gasilcev. V Trbovljah ukinjen zavod, v Litiji ni denarja za prostovoljce...
Vsaj pri nas v Zagorju nimam pripomb kar se tiče gasilcev, denar za gasilce je in tudi opremlja se jih kar korektno.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

Pika na i ::

"V zvezi z napovedjo PGD Litija o zamrznitvi Pogodbe o izvajanju javne gasilske službe, izdajamo naslednjo izjavo za javnost:
Večino odprtih finančnih obveznosti, ki jih ima do PGD Litija Občina Litija, je le ta danes rešila in pričakuje, da bo PGD Litija v skladu s pogodbenimi obveznostmi, navedenimi v Pogodbi o opravljanju gasilske službe, izvajalo v dobrobit občanov.
Glede nakupa gasilske opreme, gasilskih vozil in gradnje gasilskega doma, potrebnega za delovanja osrednje gasilske enote, je ob pripravi programa razvoja gasilstva v občini Litija potrebno plan potreb dogovoriti in uskladiti z Gasilsko zvezo Litija. Predlagani program bo osnova za zagotovitev potrebnih finančnih sredstev za njegovo izvajanje in mora slediti finančnim zmožnostim proračuna Občine Litija, ki pa so omejene.
Pričakujemo, da bo v prihajajoči finančni perspektivi EU za obdobje 2021 – 2027 možno koristiti sredstva za gradnjo gasilskih domov.
Občina Litija je za nemoteno delovanje osrednje gasilske zagotavljala in še vedno zagotavlja finančna sredstva za zaposlitev gasilca, ki izvaja administrativne naloge v PGD Litija in ostale naloge navedene v Pogodbi o sofinanciranju podpornega jedra PGD Litija, zagotovo pa Občina Litija ne more zagotoviti sredstev za 5 zaposlenih gasilcev. Upamo, da bo problematiko delovanja in financiranja poklicnih enot in prostovoljnih enot s poklicnim jedrom uredila država s ustrezno spremembo zakonodaje."

Župan Občine Litija
Franci ROKAVEC

Phantomeye ::

Prostovoljno gasilstvo je relikvija preteklosti, ko še ni bilo gasilske službe. Oziroma bi morala biti. Zdej se pa država itak šlepa na to. Še oprema, ki jo prostovoljna društva dobijo od države je le deloma financirana. Pa sej gasilci niso edini. Maš različna društva, ki praktično nudijo stvoje storitve brezplačno in to storitve, za katere bi morale obstajati službe (od gorskih reševalcev in podobnega).

V največjem dreku so pa itak večja gasilska društva, ki se nahajajo na območju, kjer ni poklicnega gasilskega doma. Tako, da imajo zaposlenih par gasilcev, vse ostalo je na prostovoljni bazi.

V Sloveniji je dejansko cca. 150.000 prostovoljnih gasilcev. Od tega jih 50.000 takšnih, ki so operativci in hodijo intervencije.

Pika na i ::

Po tiskovki, nič novega.
Gasilci opozarjajo že leta, problemi niso od včeraj. Na dopise, ki so jih pošiljali, niti odgovora niso dobili.
Ni čudno, da jim je poknilo.
Če imajo oz. bolje so imeli razumevanje za prostovoljne gasilce po njihovih službah, ko so morali na intervencije, je zdaj skoraj več ni. Ker ne dobivajo nadomestil, se pravi denarja od občine.
GZ Litija kot krovna organizacija, ki bi se morala pogovarjati z občino, je enako neodzivna kot občina.

Gasilec naj bo etičen in moralen in naj kljub vsemu gre gasit, da se bo občina lahko z njimi hvalila? Ne, dost je. Naj gasi Rokavec.

Invictus ::

Prostovoljni gasilci so čisto kul.

Ampak zaradi njih država ne bi smela pozabiti na poklicne.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Pika na i ::

Saj tega nihče noče. Ampak še vedno so ljudje pripravljeni pomagat in biti na prostovoljni bazi.

Tisti del, ki ga zagotavlja država (za posredovanje v nesrečah) tudi tile gasilci dobijo.
Problem je občina (ne vem če je še, bila je peta najbolj zadolžena občina v državi), ki ne izpolnjuje svojih obveznosti.

Bolj podrobno poznam PGD Poljčane.
Poklicna brigada je v Sl. Bistrici. Dokler niso uredili ceste, so bili do Poljčan trije prehodi železniških tirov z zapornicami. Koliko potrebnih minut se prihrani, če imaš lokalno prostovoljno društvo, ne samo pri požaru, tudi ko je treba koga oživljati, menda ne rabim pisati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pika na i ()

bajsibajsi ::

Sem preprican, da bi, v primeru vecje katastrofe, fantje in dekleta iz PGD Litija, sli vseeno v akcijo. Dvomim, da bi lahko sedeli krizem rok, ce bi npr. "gorelo pol mesta". Gasilec si, ali pa nisi.

HappyPills ::

Itak bi šli, ampak treba je z roko udart po mizi in tu jim dam čisto prav.

MIHAc27 ::

Jaz tudi ne morem iti popravljat računalnika brez izvijača. Oprema stane, gasilčeva verjetno več kot izvijač za 2€. Pa gasilske avte je treba tudi vzdrževat.

Si predstavljaš, ti zagori, pride en mimo z lavorčkom vode, reče da je gasilec in več kot za to pa nima ker občina ne da.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

O smiselnosti gasilskih društev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11516999 (2185) titovili
»

Vaška veselica (potrebna dovoljenja)

Oddelek: Loža
235479 (4818) Phantomeye
»

Iskanje službe oz. zaposlitve - alternative

Oddelek: Loža
393723 (1702) T-h-o-r
»

Obiranje ljudi na vsakem koraku (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12416311 (12524) Furbo

Več podobnih tem