» »

Bliža se konec brezplačne podpore za Windows 7

1
2
3 4

WizzardOfOZ ::

Poldi112 je izjavil:

Kolega, tole ni 10% rešitve tega, kar sem hotel. Recimo da nočem, da pošiljajo info o tem katere programe uporabljam domov, ter da nočem reklam v start meniju po novi instalaciji. Včasih je skype, včasih minecraft, ... Ene skripte sem probaval par let nazaj, pa je vse vsaj deloma failalo.

Se pravi kaj moram narediti, razen ročno ko opica klikati uninstall ter nato tiste, ki se ne pustijo, čez ps?

Tale viper, prva stvar ki piše je, da je konec razvoja. Druga pa, da gre za skripto za upravljanje s servici? A si ti ziher, da veš, o čem govoriš?


Servisi pošiljajo podatke naokoli, torej jih moraš izklopiti. Od tod povezava na servise. Veš sedaj o čem govorim?

Vsak naj uporablja, kar mu paše. Ni pa treba pljuvat po produktu, ki ga ne poznaš ali pa ga ne znaš skonfigurirati.

jype ::

LeQuack je izjavil:

Windows 10 Notepad
Bolje kot na Linuxu, kjer moraš niz iz urejevalnika ročno kopirati in prilepiti v iskalnik. Prihraniš desetinke, včasih.

tony1 ::

ngc2392 je izjavil:

jup, desetka je jajc. dober jajc, pa še vedno jajc :)
za tiste, ki bi radi zmetali dol večino "bloatware": https://www.oo-software.com/en/shutup10


O, je6enti, a je tole res prvič, da je tale (awesome!) tool nekdo omenil tukaj gor? Kapo dol, kolega! ;)

Valjda nihče ne more brez njega, vsaj dokler se ne znebi WinXov :D

Poldi112 ::

>Vsak naj uporablja, kar mu paše. Ni pa treba pljuvat po produktu, ki ga ne poznaš ali pa ga ne znaš skonfigurirati.

Čakam na odgovor na enostavno vprašanje, kaj konkretno narediti, da ne bo spyware-a in reklam. Glede na pretekle izkušnje je win10 ENORMEN SMRAD, ki s tehničnega vidika, če odmisliš popolno ignoriranje volje uporabnika (večkratni nasilni upgrade-i), spreminjanje nastavitev zasebnosti, buzeriranje z privzetimi aplikacijami, ki po novem niti avtentikacije s certifikatom ne zmorejo več, ... je stvar kar impresivna.

Celokupno pa vseeno drek. Debian, here I come. Razen, če mi tale ČarovnikizOz-a načara kaj konkretnega, razen svoje iracionalne ljubezni da polished turd-a.

>Valjda nihče ne more brez njega, vsaj dokler se ne znebi WinXov :D

Še vedno ne more izklopiti telemetrije, če si na home ali pro. Osebno sem to reševal s piratskimi LTSB. Ko jih jebe, nisem jaz kriv, če mi nočejo licence prodati. Sem zgolj sysadmin, ne pa čarovnik, da bi lovil reklame po menijih in spyware po registrih.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

imagodei ::

Markoff je izjavil:

imagodei je izjavil:

Ne govorim, da bi bil Win 10 kakor koli slab, ampak vseeno si želim, da stvari ne bi šle v smeri pretiranega abstrahiranja (tako kot denimo na Applovih napravah, kjer recimo sploh nimaš več ideje, kje točno se nahajajo tvoje datoteke fizično na disku itd, itn).

Če niso odstranili spyware OS iz Windows 10 OS, potem je slab. Morda ne iz vidika stabilnosti in hitrosti, vsekakor pa iz vidika zasebnosti. In iz vidika enostavnega dostopa do nastavitev sistema.

V redu. Netočno sem se izrazil.

Nisem komentiral tega, ali so Win 10 slabi ali dobri, omejil sem se zgolj na skrivanje oken z nastavitvami, ki smo jih uporabniki navajeni že najmanj od Win XP dalje.
- Hoc est qui sumus -

Poldi112 ::

Jaz sem ravno prišel na nov šiht, in se izgubim pri prvi trivialni zadevi - dodati pc v domeno. Se počutiš malo retardirano, ampak hej, nisem bil na tekočem, da je zdaj to add to school or work oz. nekaj v tem smislu. Takrat sem ugotovil, da rabim PS, sicer se mi bo zmešalo od tega GUI-ja. Kot da je MS fasal gnome virus.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

imagodei ::

No, glede dodajanja v domeno se pa ravno ne spomnim težav. Jaz se sicer zanašam na desni klik na "My Computer", Propeties itd., da pridem do starega okna za preimenovanje računalnika in dodajane v domeno...

Ampak ko ravno o PS govorimo - ta reč je pa sploh abominacija. Ja, se strinjam, da lahko s PS narediš ogromno in še več, je pa popolnoma neprijazna, nelogična in neintuitivna. 3/4 sintakse je brezvezno odkrivanje Amerike. Stvar je res grda. Če že dela z .NET, bi lahko šli nekako v isti smeri kot so npr. naredili z VB vs VBA: PowerShell bi lahko imel praktično identično sintakso kot C#, le da bi bil okrnjen.

Recimo: sodelavci so me prosili, če bi lahko v na mapi v skupni rabi, ki je v vlogi kataloga, spremenili pravice na eni izmed podmap na n-tem nivoju. Sharana mapa seveda vsebuje 1000 in nekaj map, ki imajo isto strukturo in na nekem n-tem nivoju je treba spremeniti pravice. Dajmo to s PowerShellom, sem si rekel. Obup. 10x prej narediš isto v C#, pa nisem noben guru.

Jaz (naivno) upam, da bo IronPython 3 vstal od mrtvih in da bo folk začel skripte pisat tam. ;)
- Hoc est qui sumus -

LightBit ::

jype je izjavil:

LightBit je izjavil:

Kako so Windowsi prijazni uporabniku. Sedaj moraš uporabljati CLI.
To je razlog, da je Windows 10 svetlobna leta pred starejšimi različicami.

Ali niso govorili, da je to problem Linux-a?

WizzardOfOZ ::

Poldi112 je izjavil:

Čakam na odgovor na enostavno vprašanje, kaj konkretno narediti, da ne bo spyware-a in reklam.


Kakšne reklame? Že nekaj let uporabljam desetko, pa še nisem videl reklam v desetki.

Spyware boš pa "izklopil" z enterprise verzijo.

MrStein ::

WizzardOfOZ je izjavil:


Spyware boš pa "izklopil" z enterprise verzijo.

Aaaaaa! Zato sodelavci nič ne jamrajo, znanci pa ves čas. :)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

hamez66 ::

Največji downgrade windows 10 v primerjavi z Windows 7 je search. Je tako nenatančen, včasih ne pokaže niti, če vpišeš točno ime nekega oddelka v windowsih in podobne kozlarije. Start meni je postal kr neki, je bil prej boljši, za nastavitve je treba več klikat.. Več ali manj ste te stvari obdelali. V win 10 mi je boljši kalkulator, saj si zapomni stare račune. Ampak bi z veseljem raje delal na windows 7, če bi le bili podprti na novejših mašinah. Ryzni in od inteli od Kaby lake naprej niso več podprti.

WizzardOfOZ ::

MrStein
Pa mislim da windows 10 for workstations tudi ne pošiljajo nič naokoli, poleg rega pa imajo še par dobrih zadev (podporo za TB rama, več jeder, kot običajni pro ali entm refs in še par drugih zadev (v bistvu server verzija za dekstope)
https://www.microsoft.com/en-us/p/windo...

Zgodovina sprememb…

opeter ::

WizzardOfOZ je izjavil:

MrStein
Pa mislim da windows 10 for workstations tudi ne pošiljajo nič naokoli, poleg rega pa imajo še par dobrih zadev (podporo za TB rama, več jeder, kot običajni pro ali entm refs in še par drugih zadev (v bistvu server verzija za dekstope)
https://www.microsoft.com/en-us/p/windo...


Lep cena. Za to dobiš dve "navadni" pro licenci (FPP).

Torej, če prav razumem, je to "cena" za manj reklam in špijoniranja?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

jype ::

LightBit je izjavil:

Ali niso govorili, da je to problem Linux-a?
So, ampak tisti, ki rečejo kaj takega, itak ne znajo uporabljati računalnikov.

zmaugy ::

WizzardOfOZ je izjavil:

zmaugy je izjavil:

Windows 7 so definitivno najboljši MS OS. Windows 8.1 so shizofreno sranje, Windows 10 s svojim 2D uporabniškim vmesnikom (leto 1985), voajerstvom (med drugim fukfehtarski Edge), Barbie nekoristnimi sporočili in ostalo navlako so zgolj marginalno boljši od Windows 8.1 shizofrenije.
Plus kar sta rekla Glugy in Imagodei.


V bistvu je problem samo v tem, da vas je večina nesposobna izklopit moteče elemente in vklopit elemente, ki so pozitivni v windows 10. Sicer smo na tehnološkem forumu in bi lahko vprašali, kako se to naredi, da ne dobivaš več nekoristnih sporočil, da je namesto edgea chrome ali kaj drugega in podobno, samo ste preleni za kaj takega. Najlažje je, pač po slovensko, pljuvat.


V bistvu je problem v tem, da bi plačljivi OS moral biti zanesljiv glede varnosti in zasebnosti in ne da se z M$ moramo igrati skrivalnice in reševati vedno nove uganke, ki jih postavljajo uporabnikom.
Eni imamo poleg ukvarjanja z računalniki tudi življenje in smo se do zdaj “naigrali” te ige z zelo veliko OSi in večno drkanje UIja samo zato, ker se je nekomu pri M$ dvignil, nam gre na jetra. Me zanima kako bi računalniški fachxxx reagirali, ko bi jim pri vsakem novem avtu zamenjali ročno zavoro in prestavno ročico, zavoro in pedal za plin, stikala za smernike in brisalce, vse z nekimi Feng shui glupimi izgovori.

Pri Windows 10 je stvar zelo groba, pri instalaciji te nadlegujejo in na vsak način hočejo, da jim “priznaš vse” (deliš z njimi vse osebne podatke), grem stavit da tudi varnostna vprašanja vsebinsko shranijo in jih povežejo s posamezniki za morebitno kasnejše trženje, napovejo ti tudi, da boš dobil oglase in se sploh ne skrivajo več s svojo vsiljivostjo.
Za jagodo na smetano te potem Edge še poslika brez tvoje vednosti.

Spremembe nastavitev sranja? Splet je poln informacij o tem, da izklop stalkanja le tega ne odpravi.
A zamenjam naj Edge s Chromom? A ker Google je pa dober in ne vohuni?

PS: Ravno sem otrokom na nove računalnike poleg Win10 namestil še Ubuntu. S tem da gesel za Win10 ne bom dal, naj se navadijo na Linux.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

Markoff ::

WizzardOfOZ je izjavil:

nsa_ag3nt je izjavil:

izklopit moteče elemente: spyware, cortanino prisluškovanje, dvojne nadzorne plošče, kontrolirano restartanje zaradi updejtov, vsakokraten reset nastavitev ob updejtih. Kako boš to rešil ?

black viper script
https://github.com/madbomb122/BlackVipe...

Človek, ti nisi resen. Produkt ima v osnovi funkcionalnosti, ki si jih praktično nihče ne želi, ti pa kriviš uporabnike, ker ne brskajo po darknetih in iščejo skripte, ki naj bi odpravljale vgrajene svinjarije? Reci dohtarju, naj ti začne dajati druge tablete. Ali pa nehaj kaditi čudne zvitke.

WizzardOfOZ je izjavil:

Vsak naj uporablja, kar mu paše. Ni pa treba pljuvat po produktu, ki ga ne poznaš ali pa ga ne znaš skonfigurirati.

Torej ne uporabljaj svojega avta, saj več kot žarnice verjetno ne znaš zamenjati. Bicikl pa le, če ga znaš sestaviti iz nule. Deal?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Markoff ()

opeter ::

Analogija z avti: v nekateri modelih še žarnice ne moreš menjat, če nimaš roko otročje velikosti. Ali pa je treba celotni sprednji del odstranit. To je spet narejeno zato, ker te hoče proizvajalec priklenit nase.

Dodatno pa te slovenska zakonodaja kaznuje, če nimaš rezervne žarnice kje v prtljažniku ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

radmannsdorf ::

Utk je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Niti ne, samo vedet je treba kaj iščeš. Če ne veš, potem je težje najti. Drugače pa samo klikneš na start tipko in začneš pisat kar iščeš. Lažje boš težko naredil.

Če hočeš spremenit hitrost miške. V search vpišeš "miška", potem nekaj kar sploh ni logično "Vklopite ali izklopite simulacijo miške". Potem "Spremenite druge možnosti za miško". In še ni dovolj. Kliknit moraš še "Dodatne možnosti za miško". Da prideš do okenčka, ki je takšno že od windows 95, in je edino uporabno. Je pa vseeno boljše kot ubuntu, tam moraš text fajle popravljat...

Ali pa "miška" in "mouse" vpisana v start search, ki data drugačne rezultate. Haha!

c3p0 ::

Edina svetla točka W10 je, da je stari Control Panel še na voljo. Skrit, ampak je.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

WizzardOfOZ ::

opeter je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

MrStein
Pa mislim da windows 10 for workstations tudi ne pošiljajo nič naokoli, poleg rega pa imajo še par dobrih zadev (podporo za TB rama, več jeder, kot običajni pro ali entm refs in še par drugih zadev (v bistvu server verzija za dekstope)
https://www.microsoft.com/en-us/p/windo...


Lep cena. Za to dobiš dve "navadni" pro licenci (FPP).

Torej, če prav razumem, je to "cena" za manj reklam in špijoniranja?


Nope, ampak za podporo da imaš v mašini 2 komada 28jedrnikov. Namreč navadni windows 10 pro podpirajo samo 30 jeder in ti pri dveh takih procih uporablja samo en cel proc in 7% drugega proca.

WizzardOfOZ ::

Markoff je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

nsa_ag3nt je izjavil:

izklopit moteče elemente: spyware, cortanino prisluškovanje, dvojne nadzorne plošče, kontrolirano restartanje zaradi updejtov, vsakokraten reset nastavitev ob updejtih. Kako boš to rešil ?

black viper script
https://github.com/madbomb122/BlackVipe...

Človek, ti nisi resen. Produkt ima v osnovi funkcionalnosti, ki si jih praktično nihče ne želi, ti pa kriviš uporabnike, ker ne brskajo po darknetih in iščejo skripte, ki naj bi odpravljale vgrajene svinjarije? Reci dohtarju, naj ti začne dajati druge tablete. Ali pa nehaj kaditi čudne zvitke.

WizzardOfOZ je izjavil:

Vsak naj uporablja, kar mu paše. Ni pa treba pljuvat po produktu, ki ga ne poznaš ali pa ga ne znaš skonfigurirati.

Torej ne uporabljaj svojega avta, saj več kot žarnice verjetno ne znaš zamenjati. Bicikl pa le, če ga znaš sestaviti iz nule. Deal?


Produkt ima funkcionalnosti kakršne pač so. Vsi vemo, da pošilja podatke naokoli. Torej, če jih uporabljaš, si si sam kriv, da tvoji podatki naokoli letijo. Ni ti jih treba uporabljat. Lahko preklopiš na Linux, ali pa kaj narediš zato, da nebodo podatki leteli naokoli.
Pa razen pljuvanja, ni nobenega resnega predloga, kaj bi naredil. Samo pljuvanje in jamranje. In to na tehničnem forumu, kjer naj bi iskali rešitve in se ima večina za znalce.


Pa za avto se motiš, ene 5 oldtimerjev sem že kompletno obnovil, tako da lahko uporabljam avto, ga očitno znam razstavit in sestavit.

WizzardOfOZ ::

radmannsdorf je izjavil:

Ali pa "miška" in "mouse" vpisana v start search, ki data drugačne rezultate. Haha!


Probaj v VB ali USA koga vprašat, kaj je miška (po slovensko "Kaj je to miška"). Ne se čuditi, če te ne bodo razumeli.

Lahko pa z Googlom probaš. Meni da google.si v edge drugačne rezultate kot google.fr v chromu.

Technics111 ::

c3p0 je izjavil:

Edina svetla točka W10 je, da je stari Control Panel še na voljo. Skrit, ampak je.



Sej,samo zaradi tega sem se sprijaznil z 10ko,če nebi že zdavnaj dol letela :))

LeQuack ::

Kolk denarja pa dobijo od prodanih podatkov od uporabnikov? Tko informativno me zanima, očitno je to zelo lukrativno.
Quack !

IL_DIAVOLO ::

Windows 10-ka je cisto korektna. V 2 letih niti ene tezave s piratizirano verzijo. Pri 7 vedno nekaj tezilo in me opozarjalo naj vpisem serial. In cel kup tweakov, ki dela 10 boljso.

Hermit Bob ::

Meni je pa Windows 8 izbil sodu dno. Presaltal na linux in ne pogledam vec nazaj. Pa ne ker bi bil linux "boljsi" ampak ker so postali windowsi slabsi (mislim halo, ko so se spravili posvinjati kernel32.dll z com objekti, zato, da bi .net/powershell jajca hitreje delala, je bilo takoj jasno, da jim arhitekturo delajo astronavti, da o manifestih sploh ne govorim).

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

8.1 je solidna izboljšava 8

Pač klasična "vsaka druga verzija je glavobol".
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

DePalmo ::

Lahko je biti pameten za linux, ampak za domačo potrošnjo linux ni primeren, so kar Windowsi taglavni. Pustimo sedaj zanesnjake ki znajo kaj najti na netu in si sami skompajlajo kernel, govorim za množice.

Sam sem probal tudi linux, a sem se hitro vrnil na Windows. Sploh ko vidiš koliko jebanja bo z iskanjem alternativnih programov, gonilnikov in nastavljanjem vsega, me je vse minilo. In seveda da je to čisto drug sistem in se vse učiš znova.

Poldi112 ::

Ja, saj to je tudi en od razlogov, da bežim dol z win. Kdo se bo to vse nanovo učil? Saj nič ne razume vi bližnjic.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

LightBit ::

DePalmo je izjavil:

Lahko je biti pameten za linux, ampak za domačo potrošnjo linux ni primeren, so kar Windowsi taglavni. Pustimo sedaj zanesnjake ki znajo kaj najti na netu in si sami skompajlajo kernel, govorim za množice.

Sam sem probal tudi linux, a sem se hitro vrnil na Windows. Sploh ko vidiš koliko jebanja bo z iskanjem alternativnih programov, gonilnikov in nastavljanjem vsega, me je vse minilo. In seveda da je to čisto drug sistem in se vse učiš znova.

Seveda je primeren. Množica tudi Windows-ov ne zna uporabljati. Jedra ti res ni treba kompajlat.

Seveda je drugačen sistem (kar se tiče administracije) in kdor pričakuje Windows-e bo razočaran.
Prehod je najlažje narediti, če najprej postopoma začneš uporabljati "alternativne" programe že na Windows-ih. Problemom z gonilnikom se izogneš z Linux-u prijazno strojno opremo (fuj Nvidia ...).

Malajlo ::

OS je star že štiri leta. Če v tem cajtu niste uspeli najti vsakič(!) iskanega v drobovju, potem se je za zamisliti...
Meni je bil NT4 zakon proti 9x. In ME. Potem je prišel XP in ga je Vista zamenjala (in delala tri leta). Win7 je bil OK, kakšne večje razlike proti Visti pa razen optimizacije nekaterih stvari nisem opazil. Win8 in nato 8.1 je bila dobrodošla sprememba za uporabnika Windows Phone (in nato Mobile).
Z win10 pa nisem imel od developer preview naprej nekih neumnosti. Še največ z admin predlogami v AD, ker so bili serverji še iz časa nabiralništva.
Bolj me na palmo spravlja premik admin konzol v Web UI. Exchange (po ukinitvi ugodne cene SBS) me je prisilil v učenje PS. Zdaj, ko predstavljam v cloud infrastrukturo, je pa postalo vse tudi preko Web UI že trivialno. Če sem še dve leti nazaj po AZ CLI drkal...
Ampak kot vedno je spet tukaj tista "it works on my computer"... Nekateri očitno znate podrkat stvari, ki delajo. Včasih mi je to prav beyond my knowledge. Ne diraj lava dok spava.

imagodei ::

Na splošno iz stališča vsakodnevne uporabe jaz nad Win 10 nimam pripomb. Mene tudi zanima, kaj ljudje počnetjo, da imatjo non stop neke težave s Polkni? Pri običajni rabi? Končno operacijski sistem, ki po defaultu prepozna 95% HW-ja, celo Eth in WiFi kartice že v samem štartu, tako da ni treba najprej iskat driverjev, jih kopirat na USB in prenašat na računalnik. Če kakšnega HW kljub temu še ne najde, izbereš Update driver in poveš, naj gre iskat v driver na net. Če nimaš neke eksotične strojne opreme, se z driverji sploh ne ubadaš več. Win 10 prepozna in inštalira vse, od chipseta dalje.

Seveda pa kritiziram spreminjanje vmesnikov zaradi nekega poenotenja in (IMO) abstrahiranja "črevesja". Se pravi, skrivanja granularnih nastavitev, ki smo jih bili navajeni že vsaj od leta 2000 dalje, ker bi to menda utegnilo zmesti nevešče uporabnike. ;((

Pa curljanje podatkov, to je definitivno problem. Da moraš diplomirat iz Polken, da postanejo vsaj približno uporabni s stališča privatnosti, to je res žalost.

Ampak, ko začnejo nekateri omenjat vse silne težave, ki da jih imajo v 10-ki, se pa sprašujem, če ne gre le za PEBKAC problem.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

LightBit ::

imagodei je izjavil:

Ampak, ko začnejo nekateri omenjat vse silne težave, ki da jih imate v 10-ki, se pa sprašujem, če ne gre le za PEBKAC problem.

Kako le, če je pa tako enostavno za uporabo? >:D

Problem je, da se ves UI premeče z vsakim updejtom.
Potem imaš pa še "samovoljnost", da se kar nekaj dogaja samo od sebe. Stvari čudežno nehajo delati, nepričakovano se opočasni, ...
10-ka je popolnoma neubogljiva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LightBit ()

imagodei ::

LightBit je izjavil:

Problem je, da se ves UI premeče z vsakim updejtom.

Ja, saj to pravim, da je problem.

LightBit je izjavil:

Potem imaš pa še "samovoljnost", da se kar nekaj dogaja samo od sebe.

Kaj na primer?

LightBit je izjavil:

Stvari čudežno nehajo delati, nepričakovano se opočasni, ...

Kaj točno se "opočasni"?
- Hoc est qui sumus -

Poldi112 ::

>Kaj na primer?

Nedovoljene nadgradnje iz win 7 na 10, samodejno spreminjanje nastavitev, take zadeve. :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

LightBit ::

imagodei je izjavil:

LightBit je izjavil:

Potem imaš pa še "samovoljnost", da se kar nekaj dogaja samo od sebe.

Kaj na primer?

Updejti recimo.
Zakaj moram printer na novo inštalirat na vsake X mesecev? Zakaj sharani folderji prenehajo delovati?

imagodei je izjavil:

LightBit je izjavil:

Stvari čudežno nehajo delati, nepričakovano se opočasni, ...

Kaj točno se "opočasni"?

Recimo TiWorker.exe začne prbijat procesor pa disk do konca.

imagodei ::

Poldi112 je izjavil:

Nedovoljene nadgradnje iz win 7 na 10

Hm, očitno je to dovolila 7-ka, ne 10-ka? Itak je to širši problem, problem Microsofta, ne pa operacijskega sistema.

Poldi112 je izjavil:

samodejno spreminjanje nastavitev, take zadeve. :)

Katerih nastavitev, no?

Jaz sem zadnjič delal upgrade iz 1809 na 1903 na enem računalniku, pa se je slika na enem izmed 3 monitorjev zasukala za 90o v levo. To je bilo moteče, ja. Pa eden izmed prenosnikov se je odločil, da po nadgradnji na 1903 pri bujenju iz mirovanja ne bo več kazal slike, čeprav je prenosnik več kot očitno deloval. Se je izkazalo, da je BIOS update rešil zadevo.

LightBit je izjavil:

imagodei je izjavil:

LightBit je izjavil:

Potem imaš pa še "samovoljnost", da se kar nekaj dogaja samo od sebe.

Kaj na primer?

Updejti recimo.

Slišali so te: https://slo-tech.com/novice/t745587

LightBit je izjavil:

Zakaj moram printer na novo inštalirat na vsake X mesecev? Zakaj sharani folderji prenehajo delovati?

Ne vem? PEBKAC? Zakaj pa meni na 20+ Win 10 računalnikih ni treba?

LightBit je izjavil:

Recimo TiWorker.exe začne prbijat procesor pa disk do konca.

To se je tebi zgodilo, al si šel googlat kakšne težave imajo ljudje? >:D
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

MrStein ::

Štekamo. Nobena od teh težav se "ne šteje".

Samo... zakaj si potem vprašal po njih?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

LightBit ::

imagodei je izjavil:

LightBit je izjavil:

imagodei je izjavil:

LightBit je izjavil:

Potem imaš pa še "samovoljnost", da se kar nekaj dogaja samo od sebe.

Kaj na primer?

Updejti recimo.

Slišali so te: https://slo-tech.com/novice/t745587

Zame to ni dovolj. Za večino uporabnikov je pa to verjetno dovolj, da se izognejo težavam.

imagodei je izjavil:

LightBit je izjavil:

Zakaj moram printer na novo inštalirat na vsake X mesecev? Zakaj sharani folderji prenehajo delovati?

Ne vem? PEBKAC? Zakaj pa meni na 20+ Win 10 računalnikih ni treba?

Na računalniku sem samo jaz administrator in ga drugače ne uporabljam. Torej se je moralo zgoditi samo od sebe.

imagodei je izjavil:

LightBit je izjavil:

Recimo TiWorker.exe začne prbijat procesor pa disk do konca.

To se je tebi zgodilo, al si šel googlat kakšne težave imajo ljudje? >:D

To se nam dogaja v službi. Zadnje čase je precej bolje zaradi mnogih trikov.

imagodei ::

MrStein je izjavil:

Štekamo. Nobena od teh težav se "ne šteje".

Samo... zakaj si potem vprašal po njih?

Sprašujem za kaj originalnega, kar do sedaj nismo videli. Recimo, ne na XP-jih, ne na 7-ki, ne na 8.1... Recimo težave, ki Win 10 res postavijo v kontrast s prejšnjimi verzijami?

Ker to je point, ane - da so Win 10 res _slabši_ od Win 7.

So - ker po defaultu leakajo cel kup informacij. In ker ne le nadaljujejo, pač pa še bolj občutno skrivajo nastavitve, ki smo jih vajeni že 20 let in več. Ne pa zaradi težav, ki jih imajo uporabniki pri vsakodnevnem delu. Kaj bi jih delalo tako občutno slabše od Windows 7? Ali pa od "Osmice"?

Pazi, tole sem vprašal:
Na splošno iz stališča vsakodnevne uporabe jaz nad Win 10 nimam pripomb. Mene tudi zanima, kaj ljudje počnetjo, da imatjo non stop neke težave s Polkni? Pri običajni rabi?


LightBit je izjavil:

Zame to ni dovolj. Za večino uporabnikov je pa to verjetno dovolj, da se izognejo težavam.

Huh? Ni dovolj? Jasno, po posodobitvi Windows 10 ne bodo začeli servirati kave in masirati hrbta. Ampak, želel si, da nehajo avtomatsko nameščat posodobitve. In to so nehali početi. Ostaniva pri eni temi naenkrat, prav?

LightBit je izjavil:

imagodei je izjavil:

LightBit je izjavil:

Zakaj moram printer na novo inštalirat na vsake X mesecev? Zakaj sharani folderji prenehajo delovati?

Ne vem? PEBKAC? Zakaj pa meni na 20+ Win 10 računalnikih ni treba?

Na računalniku sem samo jaz administrator in ga drugače ne uporabljam. Torej se je moralo zgoditi samo od sebe.

Ja. Verjetno je PEBKAC problem.

LightBit je izjavil:

imagodei je izjavil:

LightBit je izjavil:

Recimo TiWorker.exe začne prbijat procesor pa disk do konca.

To se je tebi zgodilo, al si šel googlat kakšne težave imajo ljudje? >:D

To se nam dogaja v službi. Zadnje čase je precej bolje zaradi mnogih trikov.

O, madona:
for Windows PC's without installed third party Virus Software it's simple but works:

start Windows Defender
exclude the file "msmpeng.exe"

reboot your system
that's it.
TiWorker.exe will perform as normal from now on

file path may vary depending on your OS Version
for win 10 pro x64 v1809 = C:\Program Files\Windows Defender\msmpeng.exe

cheers.
:-)
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

MrStein ::

imagodei je izjavil:

MrStein je izjavil:

Štekamo. Nobena od teh težav se "ne šteje".

Samo... zakaj si potem vprašal po njih?

Sprašujem za kaj originalnega, kar do sedaj nismo videli. Recimo, ne na XP-jih, ne na 7-ki, ne na 8.1... Recimo težave, ki Win 10 res postavijo v kontrast s prejšnjimi verzijami?

Ker to je point, ane - da so Win 10 res _slabši_ od Win 7.

Recimo to, da ti po nadgradnji namesto prijave pokaže neke na pol viden text, ki ga ne moreš nikakor odstraniti in nadaljevati. (tole)

Sicer imaš v soseščini temo: [Windows 10] Vprašanja in težave
A ni to dovolj težav?

> Mene tudi zanima, kaj ljudje počnetjo, da imatjo non stop neke težave s Polkni? Pri običajni rabi?

Ne počnejo nič. Beri: nič posebnega.
Te stvari pridejo same od sebe. (z updati, včasih pa tudi brez)

> Recimo težave, ki Win 10 res postavijo v kontrast s prejšnjimi verzijami?

Saj si sam napisal: na win10 je potrebno neko izjemo za msmpeng.exe narediti, da ne nabija CPU

In da ponovim: Mene tudi zanima, kaj ljudje počnetjo, da imatjo non stop neke težave s Polkni? Pri običajni rabi?

Nič. To se zgodi samo po sebi. Lahko bi rekli: Windows 10 je takšen po naravi.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

imagodei ::

MrStein je izjavil:

Recimo to, da ti po nadgradnji namesti prijave pokaže neke na pol videm text, ki ga ne moreš nikakor odstraniti in nadaljevati.

Se to pogosto dogaja? Meni se ni, pa sem upgradal kar nekaj računalnikov iz Win 7 in iz Win 8 (8.1).

Je to bistveno drugače, kot težave, ki smo jih videli na 7, 8, 8.1?

MrStein je izjavil:

Sicer imaš v soseščini temo: [Windows 10] Vprašanja in težave
A ni to dovolj težav?

Priznati si boste morali, da gre za osebne preference. V prejšnjem sporočilu sem ti dal link na https://www.sevenforums.com/ ter https://www.eightforums.com/ - oba imata dokumentirano celo plejado težav z relevantnima operacijskima sistemoma. Na BleepingComputer forumu imaš ravno tako namenske oddelke za težave z Win 7, Win 8 in Win 10.

Ne zdi se mi, da bi težave z Win 10 izjemno izstopale.

Kot rečeno, gre za osebne preference. Nekateri ne znajo ločit šminke od vsebine in njihova percepcija šminke vpliva na percepcijo vsebine. Ali, malček bolj tehnično: ker jim ni všeč GUI, sodijo tudi dejanske težave z uporabo bolj strogo, kot pri priljubljeni 7-ki. Confirmation Bias, is all.

MrStein je izjavil:

Ne počnejo nič. Beri: nič posebnega.
Te stvari pridejo same od sebe. (z updati, včasih pa tudi brez)

Exactly. Tako kot pri vseh predhodnih verzijah Windows.
- Hoc est qui sumus -

LightBit ::

imagodei je izjavil:

LightBit je izjavil:

imagodei je izjavil:

LightBit je izjavil:

Zakaj moram printer na novo inštalirat na vsake X mesecev? Zakaj sharani folderji prenehajo delovati?

Ne vem? PEBKAC? Zakaj pa meni na 20+ Win 10 računalnikih ni treba?

Na računalniku sem samo jaz administrator in ga drugače ne uporabljam. Torej se je moralo zgoditi samo od sebe.

Ja. Verjetno je PEBKAC problem.

Tudi prav, bom zamenjal z OS-om, ki ga znam uporabljati.


imagodei je izjavil:

LightBit je izjavil:

imagodei je izjavil:

LightBit je izjavil:

Recimo TiWorker.exe začne prbijat procesor pa disk do konca.

To se je tebi zgodilo, al si šel googlat kakšne težave imajo ljudje? >:D

To se nam dogaja v službi. Zadnje čase je precej bolje zaradi mnogih trikov.

O, madona:
for Windows PC's without installed third party Virus Software it's simple but works:

start Windows Defender
exclude the file "msmpeng.exe"

reboot your system
that's it.
TiWorker.exe will perform as normal from now on

file path may vary depending on your OS Version
for win 10 pro x64 v1809 = C:\Program Files\Windows Defender\msmpeng.exe

cheers.
:-)

EZ.
Widnows Defender imamo izklopljen drugega nimamo.
Eni hočemo OS uporabljati ne pa se ves čas ukvarjati z takimi zadevami.

Na prejšnjih verzijah teh omenjenih problemov ni bilo.

MrStein ::

Uporabljam Windows 7 in 8 vsak dan 20 ur, Windows 10 pa 5 ur na mesec, pa naletim vseeno na več težav z windows 10 kot z 7 in 8 sešteto.

Ampak hej, sigurno je Microsoft zame izdelal posebno verzijo, ki je slabša.
In tudi če jo sveže namestim v virtualko, ugotovi, da sem to jaz in začne slabše delati takoj isto minuto.

To bo to, sigurno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

imagodei ::

LightBit je izjavil:

Na prejšnjih verzijah teh omenjenih problemov ni bilo.

So bili pa drugi. ;((

Ker jih ti nisi imel, ali ker si jih na Win 7 lažje prenašal (ker tisto je bil, po fiasku z Visto, res "ta prav" OS), to ne pomeni, da je Windows 10 bistveno slabši.

Hudiča, Screen Mirroring na Win 10 deluje out-of-the-box. Na prejšnjih Polknih si moral inštalirat razne 3rd party gonilnike. Inštalacija (ponovna inštalacija) v 9 primerih od 10 deluje iz enega USB ključka ali iz DVD-ja, brez dodatnih chipsetov in gonilnikov. A ti povem, kako je krasno, ko ti sorodnik prinese računalnik, češ če mu lahko na novo inštaliraš računalnik? Seveda, za driverje še nikoli ni slišal, kaj šele da bi jih prinesel. Win 7 niti slučajno niso out-of-the-box prepoznali WiFi mrežne. Če si imel srečo, si potem čez po celi dnevni sobi vlekel ethernet kabel od routerja do računalnika, da si lahko postopoma iz neta zvlekel vsaj gonilnik za WiFi. Če si imel nesrečo, si moral na privat računalniku iskati še gonilnik za LAN kartico, ga na ključku prenesti do sorodnikovega in nato inštalirat.

Ja, tudi v poslovnem okolju kdaj izgubijo driverje.

Na Win 10 pa - magično, skoraj nobenega problema.
- Hoc est qui sumus -

imagodei ::

MrStein je izjavil:

Uporabljam Windows 7 in 8 vsak dan 20 ur, Windows 10 pa 5 ur na mesec, pa naletim vseeno na več težav z windows 10 kot z 7 in 8 sešteto.

Ampak hej, sigurno je Microsoft zame izdelal posebno verzijo, ki je slabša.
In tudi če jo sveže namestim v virtualko, ugotovi, da sem to jaz in začne slabše delati takoj isto minuto.

To bo to, sigurno.

V tem primeru je bolj verjetno kot to, da te Microsoft zasleduje to, da je problem pri tebi.

A mi nisi ti enkrat naprej metal, kako osebne anekdote ne štejejo? >:D No, moje osebne anekdote so diametralno nasprotne. Ravno v zadnji polovici leta sem nadgradil vsaj 15 računalnikov v poslovnih okoljih na Win 10, ker se pač 7-ki izteka podpora. Nihče me ne kliče in ne jamra zaradi obilice težav, ki bi se čudežno pojavile po upgradeu.

Spletni forumi vas postavljajo na laž: z 10-ko ni kaj dosti več težav kot z drugimi verzijami. Nekatere stvari imajo pa precej bolj udobno uštimane, kar je tudi merljivo: recimo driver hell pri inštalaciji novih Polken.

Aja, brez dvoma se pa pojavlja vrsta novih problemov, ki se pri Win 7 (8, 8.1) niso pojavljale.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

LightBit ::

Vista je bila boljš kot Windows 10 (vsaj potem ko so jo malo popravili).
Windows 7 nikakor ni "ta prav" OS zame, ker imam raje Linux. Ampak je delal približno.

Kje dobim tvojo Windows 10?

imagodei ::

Tle na ključku imam. Rabiš?
- Hoc est qui sumus -

MrStein ::

imagodei je izjavil:


A mi nisi ti enkrat naprej metal, kako osebne anekdote ne štejejo?

Točno tak. Zato pa sem linkal na poročila drugih.

Evo še enkrat:

[WINDOWS 7] Vprašanja in težave 77 strani
[Windows 10] Vprašanja in težave 117 strani

Pa je prva tema aktivna dvakrat več časa.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

imagodei ::

Kar množico parametrov si zanemaril. Recimo tega, da je množica ljudi fanatično vztrajala na Win XP. In to je trajalo toliko časa, da so vmes Win 7 speglali do zadnjega detajla. Na Win 10 so ljudje bistveno hitreje in bistveno bolj množično migrirali, tudi zato, ker je MS ponudil brezplačno nadgradnjo iz kar treh prejšnjih verzij: Sedmice, Osmice in 8.1.

MS je izdal SP3 za Win XP eno leto pred splavitvijo Win 7 in množica ljudi je bila prepričana, da so XP-ji s SP3 tako zrihtani, da ne rabijo migrirat na Win 7. LightBit nas ravno prepričuje, da so obstajali ljudje, ki so bili leta 2009, po izidu SP2 za Visto prepričani, da je Vista top operacijski sistem.

Ne pozabit, da je 3 leta po izidu 7-ke prišla na sceno 8-ka, leto kasneje pa še 8.1. Štiri leta po izidu Win 10 pa ni nadomestnega novejšega OS-a, ki bi odpeljal delež uporabnikov jokat v forume za Windows 11.

Ne samo, da so ljudje hitreje migrirali na Win 10 kot na Win 7, že samo število uporabnikov računalnikov se veča. Ne moreš zanemarit niti tega, da je pismenost uporabnikov vedno večja in se tudi vedno več uporabnikov upa samih lotiti raznih popravkov. Nenavadno bi bilo, da bi število forumskih prispevkov skozi leta padalo - tudi če gre za drug operacijski sistem.

Skratka, ko svojo primerjavo mal normaliziraš po teh parametrih, zna tista tvoja primerjava 77 strani proti 117 hitro zbledeti in vsaka razlika postati zgolj statistični šum.


Še enkrat: Windows 10 ima sigurno svoje napake - tudi čisto prave, ne samo kozmetične. Ampak večina pritoževanja kako je ta ali oni Windows OS boljši ali slabši je po navadi stvar osebnih preferenc. Kakšna pa je metrika za dober OS? Koliko BSODov na leto? Povprečni Win 10 jih ima zagotovo manj kot povprečni Win XP, pa folk še danes vztraja na njem. Ali je metrika mogoče, koliko se moraš ubadat z inštalacijo gonilnikov? Jaz pri 10-ki nimam s tem skoraj nič dela več. Ali pa je metrika, koliko pobezljanih procesov ima Windows 10 v primerjavi s 7-ko? Ne vem, no, preprost Google search pokaže cel kup problemov s procesi na 7-ki, ki so žrli 100% resursov. :)

Good old Confirmation Bias.
- Hoc est qui sumus -
1
2
3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zbogom, Windows 7 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6416561 (11403) Reycis
»

Začel se je triletni program Windows 7 Extended Security Update

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
2911039 (9429) LeQuack
»

Surface in Windows 10 Enterprise kot storitev

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
236982 (5253) krneki0001
»

Zadnja verzija Windows nared (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
22186908 (75563) MrStein
»

Konec podpore za Windows 7 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
14270486 (62736) dr.Akula

Več podobnih tem