Forum » Loža » Izdelava domačega čistilnika zraka
Izdelava domačega čistilnika zraka
techuser ::
Ker so filtri za običajne čistilnike zraka predragi, sem dobil idejo, da naredim čistilnik zraka in filtre kar sam iz kartona. Noter bi dal kaseto, ki bi bila sestavljena iz 3 filtrov (hepa, ogleni in čez še beli maščobni filter). Oglenega in maščobnega se dobi v rolah v bauhausu pa se potem samo odreže, HEPA pa najbrž aliexpress še najceneje. Bistvo, da bi dal noter turbo ventilator 125mm in naredil kot škatlo na eni strani zrak noter, na drugi preko filtrov ven. Filtri namreč požrejo kar nekaj hitrosti, doma imam 220m3/h, pa še enga 100m3/h.
Računal sem da bi me filtri prišli nekje 25 EUR, iz njih bi bilo materiala dovolj za 10 kaset. Se pravi nekje 2,5 EUR na filter in ne 20 do 30 EUR. Je kdo delal kaj podobnega, se mu zdi ideja dobra? Potem bi pozimi postavil eno ali dve taki kocki v sobo, priklopil škatli na daljinca od emosa (daljinsko vodene vtičnice) ali pa celo timer in bi tako vzdrževal čist zrak čez noč.
Je kdo že delal kaj takega, se mu zdi ideja v redu?
Računal sem da bi me filtri prišli nekje 25 EUR, iz njih bi bilo materiala dovolj za 10 kaset. Se pravi nekje 2,5 EUR na filter in ne 20 do 30 EUR. Je kdo delal kaj podobnega, se mu zdi ideja dobra? Potem bi pozimi postavil eno ali dve taki kocki v sobo, priklopil škatli na daljinca od emosa (daljinsko vodene vtičnice) ali pa celo timer in bi tako vzdrževal čist zrak čez noč.
Je kdo že delal kaj takega, se mu zdi ideja v redu?
techuser ::
Seveda pa to ne bi bil profesionalen filter kot je recimo ta: https://www.amazon.de/HEPA-Filter-Aktiv...
Raptor F16 ::
Zdravo,
Ideja je v osnovi čisto ok. Kuhinjska napa ti je lahko odličen "hišni" primer sorodne ideje.
Zase sem iz odpadnega ventilatorja rač. ohišja naredil manjši sesalni filter za odvajanje dima in par, ki nastanejo pri lotanju
Opozoril bi na slednje:
Filtri naj imajo čimvečjo površino, kar lahko dosežeš z gubanjem in zvijanjem.
Ventilator naj bo večjega premera in počasnejši, tako bo delovanje tišje.
Ohišje lahko BP narediš iz lesa.
Postavitev... predvsem pazi, da ne bo filtriran zrak pihal v tla, sicer bo ta tvoj lutfputzbox dvigoval in razpihoval smeti. Postavitev čisto na tleh tudi ni dobra ideja.
Ventilator naj bo postavljen ZA filtri, da ne meša smeti !
Ideja je v osnovi čisto ok. Kuhinjska napa ti je lahko odličen "hišni" primer sorodne ideje.
Zase sem iz odpadnega ventilatorja rač. ohišja naredil manjši sesalni filter za odvajanje dima in par, ki nastanejo pri lotanju
Opozoril bi na slednje:
Filtri naj imajo čimvečjo površino, kar lahko dosežeš z gubanjem in zvijanjem.
Ventilator naj bo večjega premera in počasnejši, tako bo delovanje tišje.
Ohišje lahko BP narediš iz lesa.
Postavitev... predvsem pazi, da ne bo filtriran zrak pihal v tla, sicer bo ta tvoj lutfputzbox dvigoval in razpihoval smeti. Postavitev čisto na tleh tudi ni dobra ideja.
Ventilator naj bo postavljen ZA filtri, da ne meša smeti !
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Poceni in dober rekuperator (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 81818 (9669) | barracuda |
» | Izkušnje s čistilniki zrakaOddelek: Loža | 2308 (1422) | mulc007 |
» | Siv prah mi povzroča strahOddelek: Hlajenje in modifikacije | 4041 (2987) | gddr85 |
» | Doma narejena filtracija zrakaOddelek: Loža | 4216 (2672) | Heisenberg |
» | prah v sobiOddelek: Loža | 4803 (4467) | Alen T 1978 |