» »

Doma narejena filtracija zraka

Doma narejena filtracija zraka

RejZoR ::

Ok, tole je sicer še konceptna zadeva ampak mal iščem rešitve.

V sobi imam precejšen problem s prahom, pa lahko redno sesam in brišem, pa se prekleti prah ves čas zelo hitro nabira. Sem gledal razne ready to use filtrirne sisteme, pa je vse ali ceneno narejeno ali pa drago kot ne vem kaj. Za filter in ventilator ter nekaj ohišja. Pa sem dobil idejo, da bi bolj kot ne za hec sestavil poceni filtrirni sistem, ki sicer ne bi zagotavljal 99% filtracije kot dragi HEPA sistemi ampak da bi vsaj zmanjšal nivo prahu.

Ideja je bila, da bi uporabil 3x 140mm računalniške ventilatorje z ratingom ~150m3/h. Gor bi montiral 2 stage osnovni filter in sicer standardno mrežico, ki bi delovala kot osnovni lovilec in filter za napo, ampak ne penast, takega, ki izgleda kot zelo debel papir. Tanjši in gostejši od penastega filtra.
Nikakor HEPA class ampak po vsej logiki bi moralo vsaj delno zmanjšat število delcev v zraku.
Računal sem nekako, da bi zaradi filtra na vsakem ventilatorju izgubil 50m3/h (oz polovico pretoka če grem na ziher), kar bi pri 3 nedovisnih ventilatorjih še vedno pomenilo večkratno popolno cirkulacijo zraka skozi filtre na dan. Zadevo bi zmontiral, potem pa bi testiral z uporabo na omari, in na talnem nivoju, kje bi bilo bolj uspešno.

3 kvalitetni in tihi ventilatorji bi me prišli okoli 45-50 EUR. Osnovni mrežasti filtri 15 EUR + robiž za ostale drobnarije. Zdej če bi to delovalo je še vedno ok cena in v končni fazi še vedno lahko razdrem zadevo in porabim za računalnik.

Se je kdo že lotil česa podobnega? Sprašujem, da ne bom testiral nečesa, kar je nekdo že sprobal, pa ni delovalo (najbolje). Oz če je kdo doma naredil DIY filtrirni sistem, ki deluje, z besedo na dan.
Na Youtube je sicer kar nekaj posnetkov, ampak je not precej stvari, ki jih imajo očitno samo amerikanci, pri nas pa nisem videl nič podobnega (kar se komponent tiče).

Opcija bi bil tudi out of the box sistem, ki pa ne sme bit predrag. Pri nas očitno dobis samo glupe ionizatorje, ki mi ne dišijo najbolj. Razen če gre za čistilnik zraka, ki uporablja elektrostatični filter, kar pa je načeloma precej drago.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

#000000 ::

Namest filtrov probaj prvo locirat izvor prahu, razne deke, tepihi ipd. so ponavad dober vir.

RejZoR ::

Edina tekstilna površina je postelja. Je pa v prostoru računalnik, ki deluje večino časa in ki je verjetno tud glavni krivec, da prah zelo kroži po prostoru.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

#000000 ::

Ja posteljnina ga proizvaja ventilator oz. vroč zrak iz našine pa veselo zadevo dviga. Dej rajš cev na vent od mašine :)

dzinks63 ::

Mogoče bi ti ustrezal pralnik zraka, Beurer

Pyr0Beast ::

Postla je kriva za tak pojav prahu. Dejansko ni drugega izvora. Praha od zunaj je minimalno
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

guest #44 ::

Oj folk. 2/3 (al neki takega) prahu pride iz človeka samega.

Avenger ::

Kaj pa ionizator?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

RejZoR ::

Ionizator samo povzroči, da prah hitreje pade na tla. Kar pa tehnično gledano ničesar ne reši niti izboljša.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

energetik ::

Po mojem bi morala stvar čisto OK delovat. Vprašanje je samo, če bo res večina prostornine zraka šla skozi napravo. Da ne bo krožila le npr. zgornja polovica prostornine, če ga boš imel na omari.
Poleg tega mora biti stvar dosti zmogljiva, da pretoči celoten zrak v sobi velikokrat na dan, recimo 1x/uro vsaj. Sicer boš 1x prezračil ali stresel odejo in dobil notri toliko prahu, da ga pol dneva ne bo prefiltriral.

RejZoR ::

Volumensko bi moral it celotni volumen zraka v prostoru ~1,5x skozi filter vsako uro. Sem pa tud sam pomislil na to, da bi nastal problem, kjer bi sicer volumensko obrnilo toliko zraka na uro ampak ne iz celega prostora ampak bi ves čas obračalo samo npr polovico zraka v enem predelu prostora.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

energetik ::

Naredi manjše enote z 1 ventilatorjem in jih strateško razporedi po sobi.

RejZoR ::

Zdele sem gledal mal kopalniške ventilatorje, ker se jih veže direktno na 230V in so primernih dimenzij za izdelavo filter škatlice. Pa dost poceni so. Problem je edino glasnost in pa pretok zraka, ki je precej nizek glede na moč. Edino če imajo več navora, ko je airflow omejen (zaradi filtra recimo). Ker recimo najhitrejši 140mm Noiseblocker naj bi pri bistveno nižji nazivni moči pretočil precej več zraka.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Avenger ::

Sicer imaš komercialne zadeve, ki se spopadejo z zvokom... ampak so daleč od poceni. Karkoli boš pa delal, boš ali slišal, ali pa ne bo funkcioniralo kot si si zamislil. Če bi šel jaz to delat, bi naredil tako, da bi bil ventilator čim tišji in samo en, filter pa površinsko čim večji. Mogoče bi uporabil kar kakšnega iz avtomobilskega sveta. No, ko sem iskal sliko filtra sem naletel na tole:

http://www.instructables.com/id/Air-Fil...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Golden eye ::

Ah tolk hiter se pa prah spet ne nabira. Mogoče le preveč pozornosti usmerjaš vanj. Prah je povsot.
Drgač pa si montirej filtre pred/za ventilatorji na ohišju računalnika. Za probat je, pa še najbl pocen

zlobcek ::

Kakor jest gledam karakteristike imajo ti fani sicer res 110-150m3/h, vendar imajo nadlaka tam 100-120Pa pri višjih vrtljajih.
Papirnati filter je s padcem tlaka ravno na meji teh zmogljivosti. Računaj, da ima tak ozek filter cca 5% filtracijo pri flow-u od 300m3/h naprej. Zato pa so po rekuperatorjih in podobno penasti filtri debelin 5cm, raje več, ki imajo stopnjo že tam 30-50%.

Jest bi to mogoče naredil tako, da izdelam škatlo, dam na začetek ene 5cm v notranjost 6 140mm ventilatorjev, vmes tam 5cm penast filter neke srednje kvalitete in na koncu spet eno baterijo vantilatorjev nekaj pred izhodom, da se ti vsaj približno nekoliko poviša zmogljivost, hkrati pa bi imel tudi površino filtra 420x280mm. Za filter bi imel kar režo v ohišju in bi ga lepo potegnil ven enkrat na mesec in posesal al neki.

Škatlo bi pa oblepil s tisto peno za izolacijo kišt, da še malo zadušiš hrup ventilatorjev. Vržeš jo pa nekam k tlem. Pod pojstlo na primer.

filter bi ti pobral tam 50-100Pa, ventilatorji bi ti dali na uč 200, če bi jih malo gonil. Daš timer in furajo kubike, ko si na šihtu, ko si doma pa samo za rahel pretok.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

RejZoR ::

Ok, sem sicer začel iskat orenk čistilnike zraka za 200+ EUR, ampak bom vmes ta čas fural predelavo Amcor AM-40 čistilnika. Ven sem pobral kompletno drobovje, da mi je ostalo samo ohišje s filtrom (nekako sem mahnjen na estetiko pa tud če gre za DIY). Not lepo paše 120mm računalniški ventilator, ki ravno lepo sede na okroglo ojačitev v notranjosti. Prilepil sem ga kar z vročim lepilom. Cheap and dirty ampak učinkuje pa še kasneje ga bom z lahkoto zamenjal. Zdele imam sicer gor Scythe Slipstream Slim kot testni ventilator ampak se pozna, da je tanka verzija ventilatorja in je pretok res slab in precej glasna zadeva je. Se pa solidno čuti pretok zraka na intake delu in ven tud kar dobro piha. Rahlo slabše kot originalni ventilator na nižji hitrosti, tko da računam, da bo bistveno bolje, ko dobim proper ventilator...

Naročil sem si Noiseblocker 120mm BlackSilentPro PLPS. 24dB in 100m3/h @ 1,833 mm-H2O z FDB ležaji za minimalen hrup.

Filter je permanentna pralna verzija, ki ima kot kaže zelo malo upora, tko da bi pomoje moralo delovat. Sicer mi je jasno, da ni tko učinkovit kot HEPA ampak že samo zmanjšanje mi bo pomagalo.

Ker te zadeve delujejo na 12V sem priročno not speljal unverzalni adapter, ki ima lepo vrtljivo stikalo za voltaže od 12V navzdol, tko da ga bom lahko še reguliral.

Kot kaže je "simpl je tanartabulš" pristop spet zmagal.

Ko dobim in vgradim Noiseblocker ventilator bom poslikal predelavo od znotraj pa objavil tukaj.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

fosil ::

Po moje z temi ventilatorji ne bo vidnega učinka, še za prave čistilce zraka sem skeptičen.
Če bi hotel doseči efekt bi morala bit zadeva tako močna da bi imel v sobi kroženje zraka, da se torej prah ne bi mogel usedat.
Kaj takega pa dosežeš samo z kakšnim sobnim ventilatorjem.
Tako je!

David2 ::

živjo.
zanima me če kdo ve kje se da dobit protiprašni filter na meter al kakorkoli pa da bi ga sam razrezou..rabil bi ga kvadratni meter...

einstein :P ::

@op

tole zna hitro obrnit volumen zraka v tvoji sobi:

http://www.alibaba.com/product-gs/52367... ;)
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Avenger ::

David, filter za kuhinjsko napo. Dobiš v Merkurju, Bauhausu itd.

Einstein, a pa res misliš, da bo to dejansko nekdo kupil in potem inštaliral v svoji sobi?????? To bi bilo primerno za prezračevalni sistem v katerem je ventilator nekje zunaj, na strehi, do sobe pa vodijo zračniki.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

RejZoR ::

Jezst uporabljam filter za kuhinjsko napo, dal pa sem ga v klimo preko mrežastega PVC filtra. Nisem še preverjal koliko praha je ulovil po nekaj mesecih uporabe ampak nekaj ga je sigurno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

francek1 ::

Edina prava rešitev tega je pralnik zraka. Sam imam Vento.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

einstein :P ::

Avenger je izjavil:

David, filter za kuhinjsko napo. Dobiš v Merkurju, Bauhausu itd.

Einstein, a pa res misliš, da bo to dejansko nekdo kupil in potem inštaliral v svoji sobi?????? To bi bilo primerno za prezračevalni sistem v katerem je ventilator nekje zunaj, na strehi, do sobe pa vodijo zračniki.


saj lahko uporabi tudi za njegov namen... tam kjer piha, da preprosto en filter čez in to je to.. ..aja, pa mrežico na strani kjer sesa, da ponesreči roke noter ne vtakne.
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Avenger ::

Na žalost to ni plug&play varianta, površina filtra mora biti precej večja od tiste luknje, vsaj nekako tako velika kot A4 list, poleg tega je tak ventilator moteče glasen in ni šans da bi ga prenašal v prostoru, kjer si.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

einstein :P ::

Avenger je izjavil:

Na žalost to ni plug&play varianta, površina filtra mora biti precej večja od tiste luknje, vsaj nekako tako velika kot A4 list, poleg tega je tak ventilator moteče glasen in ni šans da bi ga prenašal v prostoru, kjer si.



pa gre tačas ven :)
STAY OUT OF MY TERRITORY!

Heisenberg ::

če imas veliko prahu doma je najbolje da se večkrat stusiras in vzdrzujes osebno highieno - resno je VELIK delez prahu odmrla koza ki se lušči


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sobni Ionizator / Filter zraka

Oddelek: Loža
115209 (4780) Mare2
»

Siv prah mi povzroča strah

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
173858 (2804) gddr85
»

prah v sobi

Oddelek: Loža
184485 (4149) Alen T 1978
»

filter prašnih delcev

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
121544 (1258) BuBBle.D
»

Filtri za vente

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
141839 (1597) morphling1

Več podobnih tem