» »

Selitev v Švico

Selitev v Švico

joze67 ::

Če ima kdo kak pameten nasvet.

Dobil delo v Švici, se moram preseliti tja. Podjetje ponuja ali pomoč pri selitvi (iskanje stanovanja, selitev opreme, ...) ali denar. Ker puščam otroke tukaj, mi prevoz opreme ne pomeni toliko in zato razmišljam, da bi vzel denar in s tem v Ikei (...) nakupil nekaj pohištva.

Kakor pa berem, je to precej kura-jajce situacija. Potrebujem nek naslov/prebivališče, da dobim nekaj dovoljenj, registracij in dokumentov, s katerimi se potem davčno odjavim v RS in hkrati iščem stanovanje v CH.

Torej, če ima kdorkoli praktične izkušnje; sosledje korakov; namige in nasvete - dobrodošli :)

Nekaj je sicer tukaj, a v drugem kontekstu in bolj splošno. Poleg tega berem še vsaj

BlaY0 ::

Legendarni zapis precej pomaga, predvsem v delu kjer si predhodno urediš vse, da lahko s SLO "posluješ" digitalno, drugače pa ni tak bav-bav... niti FURS.

Predlagam ti sledeče... takoj ko se preseliš tja (nima veze kam, lahko tudi v hotel/motel), spremeni svoje stalono bivališče v SLO v začasno (to narediš prek e-uprave). To ti omogoči, da lahko takoj začneš s postopkom odjave davčnega rezidentstva (ob predpostavki, da nimaš skrbništva nad otroki - če ga imaš oziroma si poročen potem boš težko dokazal da v SLO nimaš več ekonomskega interesa) ob enem pa obdržiš naslov v SLO za vso morebitno pošto.

Pa dobro bi bilo povedat kam greš oz. kje je ta služba, da ti naši gastarbajterji znajo svetovati kje/kako se splača iskat določen tip stanovanja...

Kaboom ::

S Švico sicer nimam izkušenj in ti glede države ne morem kaj svetovat. FURS se o odjavi rezidenstva včasih odloča kar subjektivno glede na to, kdo tvojo zahtevo po odjavi bere in se potem o njej odloča.

Ti obrazci FURSa niso obvezni, lahko napišeš podatke na roko in v eseju, ampak načeloma bojo določene podatke zahtevali. Večino teh, ki so na obrazcu: https://beta.edavki.durs.si/EdavkiPorta...

Glej pod "Vezi v Republiki Sloveniji": partnerka, otroci? Tukaj bo kar subjektivno glede na to koliko so otroci stari in ostale osebne vezi... Zakon o dohodnini, 6. člen 5. odstavek: "si rezident, če imaš svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji" ... in družina je kar močan osebni interes.

Najprej jajce, potem kura:
-uredi in testiraj delovanje digitalnega certifikata, da lahko večino urediš preko eUprave in eDavkov na daleč
-ob prvi možnosti spremeniš naslov stalnega prebivališča

Mesec dni po tem, ko sem odjavil stalno prebivališče v Sloveniji sem oddal vlogo za odjavo. Po mesecu dni čakanja sem dobil odločbo, da sem nerezident od naslednjega dne od odjave prebivališča.
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Mavrik ::

Postopek:

1.) Dobiš zaposlitveno pogodbo na kateri piše plača in čas zaposlitve.
2.) Premakneš se v Švico v kak AirBnB, stanovanje ali hotel. Rezerviraš si ga za cca. en mesec ker v večjih mestih kot je Ženeva in Zürich iskanje stanovanja malo traja.
3.) V roku 14 dni prijaviš bivališče na občini v Švici. Tam boš rabil zaposlitveno pogodbo in neko potrdilo o lokaciji tvojega bivališča (o tem zmeniš z lastnikom hotela/AirBnBja - vsi tega ne pustijo). To tudi avtomatično začne postopek za pridobitev dovoljenja za prebivanje oz. "vizo" (dobil boš B dovoljenje če si zaposlen za nedoločen čas - traja cca 2 tedna).
4.) Potrdilo, ki si ga dobil na Švicarski občini uporabiš da v Sloveniji spremeniš stalno prebivališče (uporabiš eUpravo).
5.) Ko dobiš B dovoljenje po pošti začneš resno iskati stanovanje. Pri najemu boš moral spolniti obrazec, kjer boš razložil zakaj si fant od fare, priložil boš sliko svojega potnega lista, B dovoljenja in se na vsak način potrudil pokazati najemodajalcu da boš v stanovanju ostal 20 let in ga pustil v popolnem stanju. Tu ti lahko zdaleč najbolj pomaga nepremičninska agencija - brez znanja lokalnega jezika bo kar jeba.
6.) Ko se te eden od najemodajalcev usmili, se vseliš v novo stanovanje. V roku 14 dni greš na prejšnjo občino, se odjaviš in se v novi občini prijaviš. Novo potrdilo spet uporabiš na eUpravi da Sloveniji javiš prebivališče.
7.) V roku treh mesecev od prve prijave si zrihtaš zdravstveno zavarovanje pri eni od Švicarskih zavarovalnic. Če tega ne storiš, bo Švica izbrala zate.
8.) V roku kakega leta oddaš papirologijo na FURS za ugotavljanje rezidentskega statusa. Priložiš pogodbno za delo, potrdilo o spremembi stalnega prebivališča in čimveč papirologije, ki priča, da se v Slovenijo nikoli več ne boš vrnil.
9.) V roku enega leta pobereš obrazec za menjavo vozniške na Verkehrstamtu in greš z njo na pregled za oči. S potrjenim obrazcem greš nazaj na prometni urad in zamenjaš slovensko vozniško za švicarsko.
10.) Če imaš avto ga uvoziš v roku do preteka registrskih tablic. Ali pa hodiš v Slovenijo na tehnične in tvegaš kazni s strani carine.

Ne priporočam čefurjenja in laganja pri papirjih ter zamujanje rokov. Švicarski birokrati so po mojih izkušnjah precej bolj prijazni od slovenskih, le balkanskih for se ne smeš iti z njimi.

Če imaš konkretna vprašanja za katerega izmed korakov pa povej :)
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

joze67 ::

@Mavrik: hvala, prav to sem iskal.

(8) => torej prav hitro se rezidentstva ne da otresti? Namreč denar za selitev, če pride, pride s prvo plačo, to bo novembra (začnem oktobra) in če sem takrat še rezident, mi davkarija pobere dobro 1/3 denarja - s čimer več kot "nadomestim" prihranek, ki ga vidim v tem, da potujem brez 26m3 opreme.
Sedaj vidim @Kaboom, chances are.

(2), (3) - pogodbo o zaposlitvi bom imel ta mesec (jo še urejam in podpisujem), začnem oktobra. Koliko pred oktobrom lahko začnem s to telovadbo?

Je kak razlog, da bi v službi bil do zadnjega dne? Pri menjavi v Slo seveda je (veriženje zavarovanja), ampak švicarjev naš ZZZS ne bo ravno ganil. Podobno velja za pokojnino - skratka, reskiram en mesec in uredim v Zh, kar je treba.

@BlaY0: delal bom v Zürichu, IT, zraven glavne železniške postaje. Stanovanja iščem 5-10 km od tod, severno vzhodno od jezera so bolj hiše, zahodno je AC, sever pa je tudi malce cenejši, kar mi pride prav, glede na to, da moram plačevati še stanovanje v Lj)

Otroka sta polnoletna, študenta, eden je vzdrževan, kar pa ne bi smel biti problem (obstajajo tozadevne sodbe).
Žena je po definiciji problem. Je invalid na 1/2 delovnem času. Kakršnakoli služba že je, to ima. Če gre, ne dobi nazaj (v Sloveniji sva oba nezaposljiva - 50+) (čeprav je v IT tako pomanjkanje, da meni še gre, je pa vprašanje časa) (ona pa ni v IT). Zaenkrat velja, da gre z mano.
In pesa. Se bo znašla, je nemški špic in bo menda švicarski lajež že nekako raztolmačila.

nejcek74 ::

a. nisi napisal kam v Svico se selis, precejsnja razlika je dobit stanovanje v Zurichu ali Genevi napram npr Chur-u ali Luzernu
b. naslov je naslov, pozabi na slovensko zablodo o zacasnem/stalnem prebivaliscu, v Svici lahko menjas prebivalisce ko gate, samo obvesti vsakic obcino, vecina dokumentov je brez naslova, na Auslenderausweiss ti pa samo spintajo locen list z naslovom na novo
kot ti je napisal Mavrik, bom dodal par pripomb:
2.) isci tudi sobo v WG (Wohngemeinschaft), ali opremljeno stanovanje (ti zna pojest celo plačo). Tretja možnost so ljudje, ki se selijo iz stanovanj in iscejo nekoga ki prevzamme njihovo pogodbo. Na FB imas skupin "Slovenci v Svici", precej retardirana, ampak obcasno koristna.
7.) zavarovanje bos moral placati od pridobitve dovoljenja, tudi za nazaj, ce ga pozneje izbereš
9.) voziš lahko 2 leti s slovenskim vd, 5 let imas casa za zamenjavo, vendar v letih 3-5 vd ni veljaven dokument
10.) razmisli, ce se ti ne splača avta prodat, sploh ce je star, kazen s strani carine je lahko tudi zaplemba vozila
11.) 1x v prvem letu lahko pripelješ (uvoziš brez carine) precej stvari iz Slovenije v Svico (in kasneje, ce se selis, spet nazaj), ce ne drugega se splaca pripeljat vsebino vinske kleti pa par nog prsuta :) Imas obrazec za uvoz, lahko ti pripelje tudi nekdo tretji. Vsekakor predlagam, da si najprej najdeš prebivalisce.

koristna uradna stran:
https://www.ch.ch/en/
znotraj foruma najdeš odgovore na večino stvari, ki te zadevajo, poglej sticky teme
https://www.englishforum.ch/forum.php

poweroff ::

nejcek74 je izjavil:

10.) razmisli, ce se ti ne splača avta prodat, sploh ce je star, kazen s strani carine je lahko tudi zaplemba vozila

Tegale ne razumem. Zakaj zaplemba vozila?
sudo poweroff

joze67 ::

Verjetno, če ga ne registriraš v nekem obdobju tam.
Moja dobra stara XP ostane pri otrocih, kar ji da še kako leto življenja.

St235 ::

poweroff je izjavil:

nejcek74 je izjavil:

10.) razmisli, ce se ti ne splača avta prodat, sploh ce je star, kazen s strani carine je lahko tudi zaplemba vozila

Tegale ne razumem. Zakaj zaplemba vozila?

To velja samo v primeru, da avto ostane registriran v sloveniji.

Steinkauz ::

Če ti ne uspe odjavit davčnega rezidenstva (recimo zaradi otrok v SLO) potem računaj, da boš za SLO padel v najvišji davčni razred in boš precej davka doplačal Sloveniji.

Invictus ::

joze67 je izjavil:

@
Žena je po definiciji problem. Je invalid na 1/2 delovnem času. Kakršnakoli služba že je, to ima. Če gre, ne dobi nazaj (v Sloveniji sva oba nezaposljiva - 50+) (čeprav je v IT tako pomanjkanje, da meni še gre, je pa vprašanje časa) (ona pa ni v IT). Zaenkrat velja, da gre z mano.
In pesa. Se bo znašla, je nemški špic in bo menda švicarski lajež že nekako raztolmačila.

Če imaš dobro plačo, je bolje, da ona pusti službo in gre s tabo. Ti bo še davčna olajšava, pa še za dom bo skrbela... Mogoče se pa kasneje najde kaka služba zanjo...

Drugače se pa lahko tudi pravno formalno ločiš - sporazumna ločitev, določiš nekaj preživnine in pa skrbništvo nad otroci dobi ona.

Drugače pa ja, v Sloveniji je praktično vsak 40+ osebek v IT, ni važno s koliko izkušnjami, praktično nezaposljiv...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nejcek74 ::

poweroff je izjavil:

nejcek74 je izjavil:

10.) razmisli, ce se ti ne splača avta prodat, sploh ce je star, kazen s strani carine je lahko tudi zaplemba vozila

Tegale ne razumem. Zakaj zaplemba vozila?

carinski prekršek, nekako se preprečuje davčnim rezidentom vožnja vozil registriranih v drugih carinskih conah, EU je se bolj militantna glede tega kot npr. Švica. Konkretno, kot Švicarski davčni rezident ne smes vozit vozila registriranega zunaj Švice v Švici, brez da je lastnik vozila v avtu. Obstajajo kratkotrajne izjeme, npr. vožnja v tujini najetega vozila, do 5 dni, s prijavo na meji etc. V primeru, da si zasačen, te obtožijo davčne utaje, s tem je povezan zaseg predmeta (do konca postopka), denarna kazen etc. Se opravičujem za morebitno napačno terminologijo, zgodbe poznam predvsem iz časopisov.

XLapse ::

nejcek74 je izjavil:

poweroff je izjavil:

nejcek74 je izjavil:

10.) razmisli, ce se ti ne splača avta prodat, sploh ce je star, kazen s strani carine je lahko tudi zaplemba vozila

Tegale ne razumem. Zakaj zaplemba vozila?

carinski prekršek, nekako se preprečuje davčnim rezidentom vožnja vozil registriranih v drugih carinskih conah, EU je se bolj militantna glede tega kot npr. Švica. Konkretno, kot Švicarski davčni rezident ne smes vozit vozila registriranega zunaj Švice v Švici, brez da je lastnik vozila v avtu. Obstajajo kratkotrajne izjeme, npr. vožnja v tujini najetega vozila, do 5 dni, s prijavo na meji etc. V primeru, da si zasačen, te obtožijo davčne utaje, s tem je povezan zaseg predmeta (do konca postopka), denarna kazen etc. Se opravičujem za morebitno napačno terminologijo, zgodbe poznam predvsem iz časopisov.

to kar si napisal so tudi v Italiji uvedli se mi zdi
alien technology

St235 ::

Ma tebi se kot ponavadi bolj malo zdi. To imajo ze lep cas prakticno vse eu drzave (pa tudi sirse). Dajatve na avtomobile se drastično razlikujejo od drzave do drzave in tukaj ni poenotenega sistema, da bi se placilo teh dejstev priznalo v drugi drzavi.

Vice ::

joze67 je izjavil:

Če ima kdo kak pameten nasvet.

Dobil delo v Švici, se moram preseliti tja. Podjetje ponuja ali pomoč pri selitvi (iskanje stanovanja, selitev opreme, ...) ali denar. Ker puščam otroke tukaj, mi prevoz opreme ne pomeni toliko in zato razmišljam, da bi vzel denar in s tem v Ikei (...) nakupil nekaj pohištva.

Kakor pa berem, je to precej kura-jajce situacija. Potrebujem nek naslov/prebivališče, da dobim nekaj dovoljenj, registracij in dokumentov, s katerimi se potem davčno odjavim v RS in hkrati iščem stanovanje v CH.

Torej, če ima kdorkoli praktične izkušnje; sosledje korakov; namige in nasvete - dobrodošli :)

Nekaj je sicer tukaj, a v drugem kontekstu in bolj splošno. Poleg tega berem še vsaj


Če rabiš inf. glede najema iz prve roke se ustavi v kakšnem lokalu na kavi in vprašaj kelnarja, če ve / pozna kje bi se dalo kaj najeti. Tam domačinov ne boš srečal, da bi delali oz. opravljali za "nižja" dela. Veliko je sicer Nemcev samo ti se vozijo iz DE vsak dan, predvsem zaradi visokih cen. Garsonjera pod 1-1.5k€ težko, da dobiš. Sploh ne v mestu. Parking, svoja zgodba tako da javni prevoz. Imaš tudi dobre povezave po jezeru. Tako da ni panike biti tudi nižje kje ob vodi. .

Invictus ::

St235 je izjavil:

Ma tebi se kot ponavadi bolj malo zdi. To imajo ze lep cas prakticno vse eu drzave (pa tudi sirse). Dajatve na avtomobile se drastično razlikujejo od drzave do drzave in tukaj ni poenotenega sistema, da bi se placilo teh dejstev priznalo v drugi drzavi.

Kolega v Nemčiji pravi, da se kazni lahko načeloma izogneš s tem, da plačaš cestnino. Potem manj težijo.

Ampak edina dolgoročna rešitev je registracija avta v Nemčiji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mavrik ::

joze67 je izjavil:

@Mavrik: hvala, prav to sem iskal.

(8) => torej prav hitro se rezidentstva ne da otresti? Namreč denar za selitev, če pride, pride s prvo plačo, to bo novembra (začnem oktobra) in če sem takrat še rezident, mi davkarija pobere dobro 1/3 denarja - s čimer več kot "nadomestim" prihranek, ki ga vidim v tem, da potujem brez 26m3 opreme.
Sedaj vidim @Kaboom, chances are.


Davčno rezidenstvo spremeniš za nazaj - od datuma pogodbe za zaposlitev in selitev naprej. Davki/rezidenstvo ti pridejo v poštev pri izračunu dohodnine, zato imaš čas da to zrihtaš do datuma izračuna slovenske dohodnine za leto, ko si se preselil (to je ponavadi junij naslednje leto). Slovenija ti v tem času ne bo pobirala nič davkov (kako bi ti? Nakazila boš dobival direktno na švicarsko banko.), ti bodo pa švicarji trgali cca 30% akontacije.

joze67 je izjavil:


(2), (3) - pogodbo o zaposlitvi bom imel ta mesec (jo še urejam in podpisujem), začnem oktobra. Koliko pred oktobrom lahko začnem s to telovadbo?


Hmm, to ti v resnici ne vem čisto povedati - verjetno ni razloga zakaj ne bi mogel priti tja kar zdaj, dati podpisano pogodbo na občino in že takoj začeti postopke.

joze67 je izjavil:


Je kak razlog, da bi v službi bil do zadnjega dne? Pri menjavi v Slo seveda je (veriženje zavarovanja), ampak švicarjev naš ZZZS ne bo ravno ganil. Podobno velja za pokojnino - skratka, reskiram en mesec in uredim v Zh, kar je treba.


Ne da bi vedel

joze67 je izjavil:


@BlaY0: delal bom v Zürichu, IT, zraven glavne železniške postaje. Stanovanja iščem 5-10 km od tod, severno vzhodno od jezera so bolj hiše, zahodno je AC, sever pa je tudi malce cenejši, kar mi pride prav, glede na to, da moram plačevati še stanovanje v Lj)


Vseeno poglej še zahodno stran jezera - veliko mojih sodelavcev živi okoli Leimbacha, Adliswila in Langau-Gattikona. Tam imaš direktno linijo S4 vlaka, ki te v 15min spravi iz majhnega zelenega mesta na glavno železniško v ZH. Tudi davki so nekoliko nižji in ista najemnina ti kupi boljše stanovanje.

joze67 je izjavil:


In pesa. Se bo znašla, je nemški špic in bo menda švicarski lajež že nekako raztolmačila.


Ko iščeš stanovanje, preveri da dovolijo živali :)

nejcek74 je izjavil:


9.) voziš lahko 2 leti s slovenskim vd, 5 let imas casa za zamenjavo, vendar v letih 3-5 vd ni veljaven dokument


Problem z VD v kantonu Zürich je, da ti lahko težijo s ponovnim delanjem izpita po prvem letu. Tako da je večinoma lažje vozniško menjati kar takoj.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

St235 ::

Invictus je izjavil:

St235 je izjavil:

Ma tebi se kot ponavadi bolj malo zdi. To imajo ze lep cas prakticno vse eu drzave (pa tudi sirse). Dajatve na avtomobile se drastično razlikujejo od drzave do drzave in tukaj ni poenotenega sistema, da bi se placilo teh dejstev priznalo v drugi drzavi.

Kolega v Nemčiji pravi, da se kazni lahko načeloma izogneš s tem, da plačaš cestnino. Potem manj težijo.

Ampak edina dolgoročna rešitev je registracija avta v Nemčiji.


To sta dve popoolnoma različni stvari. Ni problem v cestnini ampak v dajatvah za vozilo. To čemur pri nas rečemo DMV, v avstriji mislim pa da NOVA, kako se imenuje v nemčiji, italiji, švico pojma nimam.

In to preganja finančna policija, ki z cestninami nima nič. Ravno tako si ne znam točno predstavljat kako plačaš cestnino za vozilo, ki ni registrirano v nemčiji.

Mavrik ::

Vice je izjavil:



Če rabiš inf. glede najema iz prve roke se ustavi v kakšnem lokalu na kavi in vprašaj kelnarja, če ve / pozna kje bi se dalo kaj najeti. Tam domačinov ne boš srečal, da bi delali oz. opravljali za "nižja" dela. Veliko je sicer Nemcev samo ti se vozijo iz DE vsak dan, predvsem zaradi visokih cen. Garsonjera pod 1-1.5kEUR težko, da dobiš. Sploh ne v mestu. Parking, svoja zgodba tako da javni prevoz. Imaš tudi dobre povezave po jezeru. Tako da ni panike biti tudi nižje kje ob vodi. .


Sploh ne vem zakaj bi kaj takega počel. Neko moderno novo 100m2 stanovanje bo cca 1800-2500CHF s parkplacom, kar si en ITjevec brez težav privošči.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

joze67 ::

V Zürichu? Kolikor gledam, bližje 2K5-3K.

XLapse ::

nevem kolko plačuje moj bratranec ko je v švici, ampak on je mel šanso bit švicarski dav. rezident in dela v nizozemski preko švicarske firme. Pravi da je ful drago itak. Naredil pa je magisterijv slo in se takoj po temu zaposlil tam
pravi da so davki nizki

Kakšna je povprečna plača v švici? sm googlal pa piše tam okoli 6.000EUR , drži?
alien technology

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: XLapse ()

Mavrik ::

joze67 je izjavil:

V Zürichu? Kolikor gledam, bližje 2K5-3K.


Tole se meni zdi precej preveč - še posebej če pogledaš okolico mesta.
The truth is rarely pure and never simple.

XLapse ::

Mavrik je izjavil:

joze67 je izjavil:

V Zürichu? Kolikor gledam, bližje 2K5-3K.


Tole se meni zdi precej preveč - še posebej če pogledaš okolico mesta.

torej en pro ITjevec si pričakuje 10.000 CHF al kej takega al kok dobijo tam?
alien technology

Mavrik ::

Mislim da je povprečna plača za SW inženirje okoli ~8.000 CHF. Seniorji pa to imajo več.
The truth is rarely pure and never simple.

PrihajaNodi ::

BlaY0 je izjavil:

Legendarni zapis precej pomaga, predvsem v delu kjer si predhodno urediš vse, da lahko s SLO "posluješ" digitalno, drugače pa ni tak bav-bav... niti FURS.

Predlagam ti sledeče... takoj ko se preseliš tja (nima veze kam, lahko tudi v hotel/motel), spremeni svoje stalono bivališče v SLO v začasno (to narediš prek e-uprave). To ti omogoči, da lahko takoj začneš s postopkom odjave davčnega rezidentstva (ob predpostavki, da nimaš skrbništva nad otroki - če ga imaš oziroma si poročen potem boš težko dokazal da v SLO nimaš več ekonomskega interesa) ob enem pa obdržiš naslov v SLO za vso morebitno pošto.

Pa dobro bi bilo povedat kam greš oz. kje je ta služba, da ti naši gastarbajterji znajo svetovati kje/kako se splača iskat določen tip stanovanja...


Ni potrebe po spremembi začasnega prebivališča.

Takole gre:

1. Pridobiti moraš rezidenstvo (s pogodbo o zaposlitvi in najemno pogodbo boš to uredil na migracijski upravi ali policiji v švici)
2. Pridobiti moraš fiskalno rezidenstvo - pošlješ ga v Fursu
3. Ko imaš fiskalno rezidenstvo te bodo naši pustili pri miru

Lahko pa po prejemu plače narediš samoprijavo in ti bodo naredili informativni izračun. Nevem kakšni so davki na plače v Švici, jaz za dve leti nisem mogel pridobiti fiskalnega rezidenstva, vendar tu kjer delam je davek na plače večji kot v Slo. tako da je bil informativni izračun celo minus.

Brez problemov se to uredi z davčno.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Mavrik ::

Rezidenstvo se ureja na občini/upravni enoti (t.i. Gemeinde) okraja ne pa policiji ali migracijski opravi.
The truth is rarely pure and never simple.

PrihajaNodi ::

Mavrik je izjavil:

Rezidenstvo se ureja na občini/upravni enoti (t.i. Gemeinde) okraja ne pa policiji ali migracijski opravi.


OK. Pri meni so ga izdali na migracijski upravi skupaj z najemno in zaposlitveno pogodbo, ki sem ju moral predložiti. V Barceloni pa to urejas na policiji.

Jaz stalnega prebivališča nisem in ne bom odjavljal. Niti tega od mene FURS ni zahteval.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi ::

Sicer pa joze svaka čast, da si dobil prvo službo tujini, drugo pa da se dejansko upas selit v taki situaciji. Svetujem ti samo to, da čimprej dobiš fiskalno rezidenstvo. Leto 2019 itak še ni končano tako da imaš čas.

Furs ne grize, ne bodo ti kar pri prvi plači prišli na vrata in hoteli keš, prav tako razumejo da potrebuješ določen čas za vse te papirje.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi ::

Pa še to, meni so po 3 eh letih poslali na stalno prebivališče obvestilo, da imam dohodke iz tujine, pa smo vse rešili, brez kakršnih koli kazni in zapletov.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Vice ::

Mavrik je izjavil:

Vice je izjavil:



Če rabiš inf. glede najema iz prve roke se ustavi v kakšnem lokalu na kavi in vprašaj kelnarja, če ve / pozna kje bi se dalo kaj najeti. Tam domačinov ne boš srečal, da bi delali oz. opravljali za "nižja" dela. Veliko je sicer Nemcev samo ti se vozijo iz DE vsak dan, predvsem zaradi visokih cen. Garsonjera pod 1-1.5kEUR težko, da dobiš. Sploh ne v mestu. Parking, svoja zgodba tako da javni prevoz. Imaš tudi dobre povezave po jezeru. Tako da ni panike biti tudi nižje kje ob vodi. .


Sploh ne vem zakaj bi kaj takega počel. Neko moderno novo 100m2 stanovanje bo cca 1800-2500CHF s parkplacom, kar si en ITjevec brez težav privošči.


Zakaj? Ker iz osebne izkušnje povem, da tako lahko dobiš par res konkretnih inf... 2500CHF modeno 100m2 s parkingom? Pojdi enkrat vsaj tja se boš hitro zbudil, da to ni LJ. Cime bi rekel 1 sobna garsonjera s 40m2

joze67 ::

Da se najti reasonably blizu Züricha; ampak ciljam na bike commuting - sedaj se v Lj vozim iz Zelene jame na Dolgi most, 6-7 km, in je ql in bi nekaj takega tudi tam.

FTad ::

A ni v Svici tako, da moras placati dohodnino na koncu leta, mesecno pa ti takorekoc ne odvajajo davka od place? Nekako tako sem razumel prijateljico, ki dela kot klinicna psihologinja v Svici. Tako, da se slisi, da dobis mesecno visoko placo, ampak moras upostevati, da ti na koncu leta veliko odbijejo davka.

XLapse ::

FTad je izjavil:

A ni v Svici tako, da moras placati dohodnino na koncu leta, mesecno pa ti takorekoc ne odvajajo davka od place? Nekako tako sem razumel prijateljico, ki dela kot klinicna psihologinja v Svici. Tako, da se slisi, da dobis mesecno visoko placo, ampak moras upostevati, da ti na koncu leta veliko odbijejo davka.

kot sem že omenil, bratranec je ekonomist v švici oz. davčni rezident švice in je rekel da so davki smešno nizki (če ne drugo v primerjavi z slovenijo). Mogoče kdo potrdi
alien technology

BlaY0 ::

PrihajaNodi je izjavil:


Ni potrebe po spremembi začasnega prebivališča...

Vem da ni potrebe, jaz samo svetujem da obdržiš začasno bivališče v SLO še nekaj cajta (najraje na istem naslovu kot si imel prej in na pošti urediš redirekcijo po potrebi).

Fora je v tem da ko prideš tja, boš še dva meseca urejal zadeve v SLO, in je bolje da imaš nek "stalen" naslov v SLO na katerega boš prejemal pošto etc. Če v SLO vse skenslaš potem obstaja verjetnost, da te kakšna pošta ne bo dosegla ali te bo dosegla z veliko zamudo, ker se boš tudi v tujini v tem času recimo že drugič preselil...

joze67 je izjavil:


Je kak razlog, da bi v službi bil do zadnjega dne? Pri menjavi v Slo seveda je (veriženje zavarovanja), ampak švicarjev naš ZZZS ne bo ravno ganil. Podobno velja za pokojnino - skratka, reskiram en mesec in uredim v Zh, kar je treba.

Jaz recimo sem v SLO koristil še dva tedna dopusta, ko sem bil v tujini že zaposlen. Torej sem imel v tem času dve zavarovanji (bolje kot nobenega).

Aja pa še to... glej da si ustvariš pogoje za odjavo SLO davčnega rezidentstva do konec junija!!! Ker v nasprotnem primeru se lahko kar "umiriš", saj boš davke v SLO plačeval do konca leta ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

nejcek74 ::

PrihajaNodi je izjavil:

Nevem kakšni so davki na plače v Švici, jaz za dve leti nisem mogel pridobiti fiskalnega rezidenstva, vendar tu kjer delam je davek na plače večji kot v Slo. tako da je bil informativni izračun celo minus.

Svica ima za evropo zelo nizke davke in posledično visoko lastno participacijo pri številnih socialnih in upravnih zadevah. Gredo tako dalec da ti znajo zaračunat policijsko posredovanje ob recimo kolesarski nesreči brez poškodovanih. Splača se iti s taksijem in ne z rešilcem v bolnico, ravno tako trzno zaračunajo nekatere birokratske postopke, da o ceni otroškega varstva ne govorimo. Živeti v Svici in bit slovenski davčni rezident je ena večjih neumnosti, kar jih lahko naredi človek.

Tudi meni se zdi 2.000 chf za 100 m2 v Zürichu zelo malo, prej bi rekel x2 tele stevilke, seveda pa je zurich velik :) sploh ce upostevas vse povezane kraje
poglej malo na:
homegate.ch
comparis.ch

nejcek74 ::

Aja se glede na stanovanja:
- ponavadi placas 2 ali 3x najemnine kot varscino, ki je spravljena na posebnem racunu, za katerega morata dati oba soglasje da se sprazni
- stanovanja so definirana ponavadi kot 2.5, 3.5, 4.5 .... sobna stavanja, kjer 0.5 pomeni kuhinjo, 1. soba je dnevna soba ostale so spalnice. Poimenovanje ni predpisano, zato brez ogleda ne gre
- stanovanja se odajajo neopremljena, ponavadi so pobrane tudi zarnice, kuhinja je opremljena, obstajata dve izjemi:
opremljena stnovanja agencij namenjena kratkotrajnim delvcem, ponavadi precej drazje najemnine
vcasih prejsnji najemnik poskusa predati stanovanje naslednjemu skupaj s svojo opremo, ker je odvoz na smetisce v Svici precej drag (placas po kilah, trzna cena ;) ), tovrstna praksa je nezakonita
- veliko stanovanj ima skupno pralnico in / ali susilnico, veliko stanovanj, sploh starejših, nima moznosti priklopa lastnega pralnega stroja
- po najemu moras sklenit (vsaj v LU) tudi zavarovanje za skodo v stavanju, zraven poberi se zavarovanje osebne odgovornosti

Invictus ::

Eno drugo vprašanje, kaj narediti...

Dobivam kar nekaj ponudb iz Švice, ampak vsi hočejo zaposlitev, čeprav samo za 1 leto. Ni šans delati preko s.p., ali firme...

Kako to rešujete, saj si slovenski davčni rezident, in ne bi hotel v Švici delati za slovenske davke...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nejcek74 ::

ne razumem kaj te matra, ce delaš v švici in ziviš v Švici, si švicarski davčni rezident, ce delaš in živiš v Sloveniji pa slovenski. Saj slovenske firme in freelancarji ravno tako delajo za cel svet pa so cisto normalno davcni rezidenti.
Glede zaposlitve pa je mogoce to, da v svici se si samozaposlen moras delati za vec kot eno firmo. Ali samo nisem razumel tvojega vprašanja?

johanblond ::

XLapse je izjavil:

kot sem že omenil, bratranec je ekonomist v švici oz. davčni rezident švice in je rekel da so davki smešno nizki (če ne drugo v primerjavi z slovenijo). Mogoče kdo potrdi


Sem se osebno pogovarjal z osebo, ki dela v Baslu (tromeja s Francijo in Nemčijo) in sem mu rekel, da mora biti čista zmaga, da živiš preko meje v Nemčiji (tisti del Nemčije je prakrasen) in se vsakodnevno voziš v Basel delat (vožnje ranga 30-40 km), imaš noro visoko švicarsko plačo in nizke nemške stroške (ki so res nižji kot v Švici).
In je rekel, da se ne splača zaradi davkov. Da so davki v Nemčiji toliko višji, da je kljub toliko višjim stroškom v Švici bolje živeti v Švici (pred kratkim je pa kupil skromno družinsko hišo za 1.2 mio EUR).

Mavrik ::

joze67 je izjavil:

Da se najti reasonably blizu Züricha; ampak ciljam na bike commuting - sedaj se v Lj vozim iz Zelene jame na Dolgi most, 6-7 km, in je ql in bi nekaj takega tudi tam.


Tega je ful, jaz z Adliswila rabim cca 20 min z biciklom ob lepi poti ob reki, tako da se to komot da. Edino ne računaj da se boš delal vozit z avtom - Zurich je norišnica za avte.

FTad je izjavil:

A ni v Svici tako, da moras placati dohodnino na koncu leta, mesecno pa ti takorekoc ne odvajajo davka od place? Nekako tako sem razumel prijateljico, ki dela kot klinicna psihologinja v Svici. Tako, da se slisi, da dobis mesecno visoko placo, ampak moras upostevati, da ti na koncu leta veliko odbijejo davka.


Odvisno od tvojega statusa. Državljani in priseljenci s C (dolgotrajnim) dovoljenjem plačujejo davke enkrat na leto (ali na obroke) sami brez da država od njih karkoli trga. Ampak dokler ti na L ali B vizi (kratkotrajnejši) pa ti trgajo od plače akontacijo.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Mavrik ::

Vice je izjavil:



Zakaj? Ker iz osebne izkušnje povem, da tako lahko dobiš par res konkretnih inf... 2500CHF modeno 100m2 s parkingom? Pojdi enkrat vsaj tja se boš hitro zbudil, da to ni LJ. Cime bi rekel 1 sobna garsonjera s 40m2


Jaz živim tu in plačujem manj kot to za 110m2 s parkiriščem, lepo teraso in 15min prevozom v center mesta.
The truth is rarely pure and never simple.

Mavrik ::

XLapse je izjavil:


kot sem že omenil, bratranec je ekonomist v švici oz. davčni rezident švice in je rekel da so davki smešno nizki (če ne drugo v primerjavi z slovenijo). Mogoče kdo potrdi


Davki so odvisni od kantona in občine v kateri živiš. V Zurichu so nekje med 12-15% in so pavšalni do 120.000CHF letno. Na vrh tega ti pride še pokojnina (min. 8,5% če se prav spomnim) in zdravstveno zavarovanje (okoli 400CHF na mesec za neko normalno kritje).

Pod črto ja, davki so smešno nizki :)
The truth is rarely pure and never simple.

joze67 ::

OK, fastforward.
Našel stanovanje, sedaj se pripravljam na selitev. Moram s svojimi zadevami mimo carine. Obstaja obrazec 18.44 in nanj pripet seznam stvari, ki jih misliš prepeljati v 2 letih v Švico.
Kako podroben mora biti ta seznam? Do nogavic in spodnjih gat, ali samo tehnika in druge vredne stvari? Je kdo to že delal in se še spomninja?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Davki in potovalni nacin zivljenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9218967 (6117) karafeka
»

Davčno svetovanje - delo/selitev v tujino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12130056 (14692) SmeskoSnezak
»

Kako do bogastva? (obdavčitev v slo) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11421873 (18824) NikolormousB
»

Delo v tujini nasveti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18749590 (19726) DOOM_er
»

Življenje in delo v Švici

Oddelek: Loža
4440599 (16740) klemen888

Več podobnih tem