» »

Amplifier + DAC - Gustard A20H - kvaliteta zvoka

Amplifier + DAC - Gustard A20H - kvaliteta zvoka

delux404 ::

Živjo Slo-Techovci,

nisem audiofil, sem pa strastni poslušalec glasbe, ki mu kvaliteta zvoka veliko pomeni.
Lahko bi rekel, da sem začetnik, saj nisem poznavalec tega področja in tudi HIGH-END opreme si nisem v življenju kdaj privoščil, niti kje preizkusil. Veliko sem prebral in še vedno berem. Želel sem si kupit nekaj dobrega, da bo za moj užitkarski čas poslušanja muzike ustrezalo in ugodilo mojim ušesom z "narisanim" nasmeškom na obrazu. Pa še do danes ni povsem tako :(

Poslušam predvsem elektornsko glasbo, House... pa tudi Blues, Rock... Muziko sem dolgo časa špilal na in-ear slušalkah s Klipsch S4 Image preko prenosnika. Kasneje sem hotel več, boljši zvok, zato sem si omislil prve naglavne slušalke Beyerdynamic, nekaj časa za tem pa tudi Fostex s planar magnetic tehnologijo, misleč, da bo zvok boljši. Vedno sem strmel z željo po bolši kvaliteti zvoka. Osredotočen sem le na Headphones.

Torej, lastim si slušalki Beyerdynamic DT 770 PRO (250ohm) in Fostex T50RP MKIII (+Shure 1540 dodatne blazinice).
Baje zaradi 250ohm rabijo dober ojačevalec, da ustrezno učinkovito sploh poganjajo take slušalke, kakor tudi Fostex-ove.
Menim, da slušalke niso napak, ali pač?

S kvaliteto zvoka z njih sem bil kar nekako zadovoljen, a sem čutil, da si lahko za dober denar kupim še boljšo opremo, predvsem se mi je zdelo, da je manjkal nek ojačevalec. Z oglasov sem si za predjed in kot bonbonček omislil portable ojačevalček Fiio E10K. Ko prebiraš razne komentarje, reviewe od Fiia, vse top in kupci zelo zadovoljni... Meni osebno, ko sem probal ta ojačevalec, se mi je zdelo, da lahko dam samo malo bolj naglas, kakšnega izboljšanja v kvaliteti basov in nasploh zvoka pa ne duha ne sluha, kvečjem da basi na GAIN preveč razbijajo / bučijo.

Zato sem po internetu bral in "študiral" naprej...
Rekel sem si: "pa kaj sem si spet kupil ena jetrca od Fičota ojačevalčka za 40€???" ... "gremo dalje!"

Link:
https://www.amazon.com/FiiO-E10K-Headph...

Ciljal sem na krepko nadgradnjo. Iz prenosnih ojačevalcev za 300+€ kot so OPPO HA-2SE ali pa Mojo od firme Chord, sem se končno z odločitvijo ustavil pri desktop DACu in ojačevalcu, katerega sem včeraj z navdušenjem prejel po pošti.

Ta končna odločitev je torej bila Gustard A20H DAC AMP, ki me je koštala 800€.
Mislil in upal sem, da se mi bo svet poslušanja glasbe končno prevesil na tisto...: "TO JE TO!, WAAUU!"
Mašina se baha s kar 2x čipom AK4497EQ... Skratka, komponenta je lepa, masivna, težka ko sto hudičev, po slikah sodeč ne zgleda slabo...

Link:
https://www.shenzhenaudio.com/decoder/d...

Ko sem makino priklopil na prenosnik, "nisem vedel", ali poslušam direkt z integrirane zvočne s prenosnika ali je zvok res iz ojačevalca DACa znamke Gustard. :(

Skratka, ostal sem razočaran nad zvokom in predvsem nad izboljšanjem, saj iskreno povedano, na prvi uh ni sploh opazne razlike -
prej (Dell Laptop HD Audio -> potem (Gustard A20H).

Prej sem poslušal vedno preko prenosnika oz. preko integrirane Dell HD zvočne kartice v mojem prenosniku Dell Latitude E6540.
Ko sem s slušalkami Beyer DT 770 Pro šaltal iz Dell zvočne na Gustarda, da bi probal ujeti kakšna je sploh razlika, sem opazil le malenkost bolj ojačane base in mogoče boljši body, ampak to sem moral v komadih res iskati in napeto poslušati, da sem dojel razliko.

Seveda se lahko z Gustardom pojača VOLUME na več in začne nabijat slušalke, medtem ko preko Dell zvočne prideš lahko le do 100%, naprej ne gre :) Ampak kaj mi bo toliko naglas, ko pa ni dobro poslušati prenaglas niti ni dobro za sluh.

Nekako prepričan sem bil, da bodo moje slušalke "zaživele". LOL

In tu se mi je zaustavilo. Zato pišem na ta forum in naprošam vas, mojstre tehnike, da mi pomagate razvozlat uganko, zakaj za tak denar in tak "hud" DAC AMP ne dobim kar sem želel in upal - hud poln zvok. Mislil sem, da bo to kot dan in noč. Pa ravno ni bilo tako. Na dobro sem upal že z Fiio E10K fižolčkom, sedaj pa ko imam res mašino, je zvok isti k****, kakor da mam prheftano direktno na laptop zvočno.

Povezano imam vse prav, res pa ne vem zakaj ni take razlike. Ali sem preveč pričakoval? Ali mi kakšna oprema manjka? Delam kaj narobe?
Tistim, ki se zastopijo v audio HiFi svet, bi bil iz srca hvaležen za vsak odgovor, nasvet ter razlago.

Sanje si lahko uresničim. Sam pa lahko sanjam le o slušalkah za taužent evrov, pa še to sem v dvomih, da ne bo spet stran vržen denar.

Hvala še enkrat in lep preostanek dneva še naprej.
Luka

pegasus ::

Kaj ti je vir? Kak švoh mp3, cd flac, kvaliteten 24/192 ali dsd studijski posnetek? Vse se namreč začne pri viru, če je vir foo, ti ga nobena še tako magična komponenta ne bo izboljšala.

TheBlueOne ::

Jaz imam uDAC 3 in mi ne zveni veliko slabse, kot bistveno drazji. Imam tudi kitajca od FX Audio in ojacevalec (lampas), sta za moja usesa malenkost za uDAC 3, poganjajo slusalke Sennheiser HD600. Imam pa tudi kar dober HiFi, tako da lahko primerjam. Pri Hifiju se slisi razlika med boljsim ali slabsim, pri slusalkah pa tudi sam nisem opazil prevelikih razlik.

Je pa velika razlika v glasbi, ki jo poslusas. Ce je posnetek nic posebnega, potem za moj okus ni velikih razlik, niti ce dober DAC primerjas z boljsimi zvocnimi v telefonih, laptopih itn.

Si pa za moj okus naredil veliko napako, da imas dalec drazji ojacevalec in dac, kot slusalke. Ce se ne motim stanejo Beyerdynamic DT 770 PRO pod 200€, tvoj ojacevalaec/dac pa 800€+. Jaz imam pravilo, da morajo biti zvocniki ali slusalke vsaj dvakrat drazji, kot ojacevalec in dac.

delux404 ::

Zdravo,

Pegasus: vir je MP3 320 kbps. V bistvu največ mixam muziko in delam sete po več ur dolge in so komadi prenešeni iz interneta, vendar vse v 320 kbps, saj žal za vse te komade, katere želim prenesti, najti na internetu, ne obstajajo drugega kakor MP3 320 kbps.

Flac zapise tudi še nisem potestiral, saj kot pravim, to kar največ poslučam (elektornsko muziko - house...), flaca ni za dobiti. Flac zapisa se lahko naposlušam na raznoraznih izvajalcev, albumih.

Saj ne rečem, da je z Dell ali z Gustardom slab zvok. Zvok je perfekten na obe varijanti, vendar sem pričakoval več.

thetilko: res je, verjamem in se logično strinjam, če ni komad ali glasba ni kaj posebnega, da potem ni velikih razlik.
Glede napake pri izbiri slušalk. Jaz sem vse to počasi kupoval, postopoma, se pravi najprej slušalke, ker sem mislil vedno da bo "boom", in šele sedaj ko sem vložil veliko v DAC, se vidi, da bi bile lahko slušalke boljše. Res je, 160EUR sem dal za njih. Potem me je pritegnila planar tehnologija in sem si kupil Fostex, pa so po mojem okusu slabše, tudi cenejše so bile za 30EUR. Hvala za spodbudo in namig glede slušalk. Razmišljal sem že o kakšnih AUDEZE LCD-2. Za mojo zvrst poslušanja glasbe... kakšne mi svetuješ, odprte ali zaprte?
Imaš kakšen namig katere bi paril z gustardom? Tam od 500EUR do 1500EUR bi šel, več ne. Potemtakem verjetno ne bi brcnil v temo z dražjimi slušalkami :) Je mogoče še kje drugje finta? Kakšen se ti zdi tale Gustard A20H? Čudno mi je to, da nimajo sploh spletne uradne strani aka Gustard com. Hvala obema za hiter odgovor. LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delux404 ()

T743 ::

Kupi si kvaliteten prenosni predvajalnik pa DAC-a in mogoče tudi ojačevalca niti rabil ne boš. Nanj naloži kvalitetne posnetke npr.FLAC ali še bolje hi-res file pa bo razlika očitna.
https://www.amazon.de/s?k=portable+musi...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: T743 ()

pegasus ::

Moja definicija elektronske muzike je Vangelis, JM Jarre, etc.

Če miksaš sam, boš že našel taprave knofe za taprave efekte, da boš ustvaril tebi boljši zvok. Iz napisanega mi ni čisto jasno, kateri element zvoka pogrešaš, kaj ti pomeni "več". Mogoče kak reverb, echo, za večji "prostor" ?

Btw, danes sem videl tole: https://arstechnica.com/science/2019/05... in se zamislil nad tem, kaj danes elektronika in algoritmi zmorejo ... Kam smo prišli. Se še nisem odločil, ali je to vredno navdušenja ali se bom temu kolikor se le da izogibal ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pegasus ()

floyd1 ::

Točno tako, pegasus, "dober zvok" je zelo subjektiven pojem. Kar je za nekoga sanjski zvok, je za nekoga drugega navaden zmazek.

OP: Koliko od te opreme si dejansko preposlušal pred nakupom? The old fashioned way? In po možnosti s svojo glasbo?

Bom povedal odkrito, pa ne mi zamerit - zdi se mi, da si tipičen potrošnik današnjega časa.
V zgornjem zapisu so me zmotili:
- se baha s kar 2x čipom AK4497EQ
- komponenta je lepa,
- masivna
- težka ko sto hudičev
- po slikah sodeč ne zgleda slabo...

Povej mi, katera od zgornjih alinej te je prepričala v to, da res kupuješ mašino z dobrim zvokom? Ker tu jaz vidim samo komercialne puhlice, videne že 100x. Ne me narobe razumet. Dober "feršterker" mora biti težek (dobro ohišje in predvsem napajanje), imeti dobro ločitev kanalov, kvalitetne elemente na el. vezju, skratka vsako podrobnost, ampak... To je le nekaj pogojev za dober zvok, ni pa dovolj.

Če bi hotel "trotlziher" varianto bi moral pogledati kaj v smeri audiofilskih firm. Pa niti ni nujno. Višje serije "consumer" firm (Denon, Marantz, Pioneer, Sony...) znajo tudi zelo presenetiti - odvisno od posameznih modelov. Pri dobrem hifi-ju je problem še v tem, da tudi pregrešno drage komponente včasih ne špilajo dobro v točno tisti kombinaciji in je treba kaj zamenjati. Odvisno od tega, kako si zahteven.

In kot so zgoraj že povedali - šepa ti dober vir. MP3 to zagotovo ne more biti. Nobeden.

Imaš kakšen namig katere bi paril z gustardom? Tam od 500EUR do 1500EUR bi šel, več ne. Potemtakem verjetno ne bi brcnil v temo z dražjimi slušalkami :) Je mogoče še kje drugje finta? Kakšen se ti zdi tale Gustard A20H?

Po mojem mnenju ti nihče na forumu ne bo mogel dati odgovorov na ta vprašanja. To boš moral sam preposlušat. Včasih so resne audio trgovine ob primerni kavciji kaj tudi posodile, danes pa je to že veliko vprašanje. Vsekakor pa se teh zadevščin nikoli ne kupuje (le) po tehnišnih karakteristikah ali samo na podlagi cene... Ampak to zdaj že veš. :(

TheBlueOne ::

floyd1 je izjavil:



Imaš kakšen namig katere bi paril z gustardom? Tam od 500EUR do 1500EUR bi šel, več ne. Potemtakem verjetno ne bi brcnil v temo z dražjimi slušalkami :) Je mogoče še kje drugje finta? Kakšen se ti zdi tale Gustard A20H?

Po mojem mnenju ti nihče na forumu ne bo mogel dati odgovorov na ta vprašanja. To boš moral sam preposlušat. Včasih so resne audio trgovine ob primerni kavciji kaj tudi posodile, danes pa je to že veliko vprašanje. Vsekakor pa se teh zadevščin nikoli ne kupuje (le) po tehnišnih karakteristikah ali samo na podlagi cene... Ampak to zdaj že veš. :(


Bo kar drzalo, jaz sem ze za HD600 kar dolgo izbiral in mi doma lezita dva DACa, ki ju ne uporabljam. Morda zanimiva moznost:

https://drop.com/buy/massdrop-fostex-tr...

Poglej, ce so blizu dosti drazjim sorodnikom TH-900 (1500€), potem bi to bila super izbira za ceno, ampak ti tezko kaj garantiram. Ce jih bos vzel mi javi na ZS, kako so. :)

EdoK ::

Hja, na tvojem mestu bi stopil iz svojega začaranega kroga in skočil do kakšnega trgovca, ter poslušal druge kombinacije. Šele potem boš vedel na čem si. Morda pa pričakuješ preveč. Včasih se sam ujamem pri iskanju "drame" v zvoku. Ko sem na kakšnem koncertu, razmišljam kako bi to zvenelo doma, na slušalkah/sistemu. Večkrat pridem do ugotovitve, da doma niti ni tako slabo. Skoči v Intek ali KAT in poslušaj. Nič te ne stane (če si lociran blizu centra države).
Moje izkušnje s posnetki pa so take, da format niti ni tako pomemben, če je posnetek dober, je tudi mp3 OK.

pegasus ::

Hec pri posnetkih je, da sem do sedaj naletel na večji % dobrih posnetkov z amaterskih new age harekrišna style koncertov, kot pa med uradnimi mainstream profi založbami, ki snemajo v priznanih koncertnih dvoranah. % se potem dvigne spet na drugi skrajnosti, med specializiranimi hifi založbami, ki snemajo kake lokalne kant avtorje. Kakšno je stanje v "tuc tuc" sceni, pa nimam pojma, ker jo enostavno ne poznam.

bauci ::

Poglej stran http://www.erzetich-audio.com/. Slovenski proizvajalec vrhunskih ojačevalcev za slušalke. Dogovori se za testiranje in v živo preizkusi njegove modele. Lahko s svojimi slušalkami ali pa z njegovimi (jih ima cel kup). Potem boš pa videl ali se tvoja muska kaj drugače sliši na vrhunskih komponentah. Jaz sem pri njemu preizkusil in potem tudi kupil model Bacillus.

Darko! ::

Problem pri kitajcih je, da nikoli ne veš kaj boš dobil. Tule so ga primerjali s skoraj 4x cenejšim Toppingom in človek pravi, da razlika ni upravičena (če si kaj brskal, potem stran najbrž poznaš):

https://www.audiosciencereview.com/foru...

Ampak to je spet samo njegovo mnenje. Je pa stran zanimiva zaradi meritev, ki jih človek izvaja, zato sem jo prilepil.

Ampak tudi meritve hifi ropotije mnogokrat ne korelirajo s končnim zvočnim rezultatom, sploh če ne poznamo vseh robnih pogojev meritev. Pa tudi "kvaliteta zvoka" je kar subjektivna zadeva.


Si pa kockal pri nakupu na slepo. Tu si ga polomil. Ker se mi zdi res zelo velika loterija dati 4 x vrednost slušalk za no-name kitajski DAC/AMP.

Tudi, če bi kupoval resne firme (Chord, Benchmark, Schiit, Auralic, ...) bi moral prvič razmislit o slušalkah. Kaj tvojim manjka in kaj želiš.

Žal ti razen tega, da si se zmotil v vrstnem redu nakupa ne znam pomagat. Zadnjič sva šla s kolegom poslušat Sonijeve brezžične za okrog 350 EUR. Človek je bil navdušen. Jest pa, ... ja ne vem no, mene slušalke motijo. Če so pa še brezžične, ja potem me pa motijo že zaradi placebo efekta :)) Več kot 200 za njih ne bi dal. Če bi jih res rabil.


Če lahko, prodaj hudiča dragega, vzemi pol cenejši Chord, preostanek pa investiraj v boljše slušalke, ali pa poženi za pivo :))

In jasno, pojdi v specializirane štacune poslušat.

kakob ::

Darko! je izjavil:

Problem pri kitajcih je, da nikoli ne veš kaj boš dobil.


Noja. Audiofil roba brez audiofil cene: http://www.audio-gd.com

Podobne reči narjene v EU/US bodo ~x4 cena. Je pa res da malce trpi 'lepota' na pogled.
Never take a financial advice from someone who works for a living.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kakob ()

Darko! ::

Mah, saj večina cenovno dostopnih izdelkov EU/US/JP firm itak narejana na kitajskem ali v Maleziji.
Pa tudi dražji modeli.

Če bi bil Yamahin ojačevalec izdelan na japonskem, Arcamov AVR v Angliji in ELACove zvočne omarice v Nemčiji, bi bila cena najbrž res 4 kratnik.

Tako pa Yamija delajo v Maleziji, Arcamama v Vietnamu, Elaca pa na Kitajskem :))

smarkic ::

Zanimivo, da omenjeni Erzetich uporablja ravno Gustardov DAC, torej bi kvaliteta morala biti nekje na pričakovani ravni. DT770 (sicer 80 Ohm) imam tudi sam in že na dokaj osnovnem CA DacMagic XS zvenijo precej dobro. Za 250 Ohm pa rabiš kvalitetnejši ojačevalec za slušalke, sigurno z lastnim napajanjem. Če ti ni težko se zapeljat na Goriški konec, vprašaj pri Erzetichu za testno poslušanje (razni viri in formati glasbe, slušalke, ojačevalci) in mogoče dobiš kaj primernega zase. Verjetno boljše kot na pamet kupovat niti ne poceni zadeve.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dac pretvornik (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
9512258 (7078) Steinkauz
»

budget DAC

Oddelek: Kaj kupiti
232826 (1439) JackOdpirac
»

i: pametni telefoni z audiofilskim zvokom

Oddelek: Pomoč in nasveti
446456 (4868) Alen T 1978
»

katero zvočno kartico ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7712106 (7965) Janac
»

ojačevalec za akg q701

Oddelek: Zvok in slika
6918 (694) Trancedeejay

Več podobnih tem