» »

Glineni vojaki in njihovo nezrjavelo orožje

Glineni vojaki in njihovo nezrjavelo orožje

Ghenghiz ::

Nature: Surface chromium on Terracotta Army bronze weapons is neither an ancient anti-rust treatment nor the reason for their good preservation

Dolgo je bilo sprejeto kot "dejstvo", da so v času izdelave glinene vojske več kot 2000 let nazaj Kitajci že poznali tehniko zaščite proti koroziji. Bronasto orožje iz nahajališča je namreč tako izjemno dobro ohranjeno.

Z novimi tehnikami, ki omogočajo tudi "on site" analizo, so sedaj preverili več sto kovinskih delov orožja in ugotovili, da je za dobro ohranitev najverjetneje zaslužna zemlja (pH in struktura), ne pa dodajanje kroma, kot je bila do sedaj prevladujoča teorija.
Zanimiv je tudi podatek, da sta se do sedaj v 40 letih le 2 študiji trudili preveriti resničnost prvotne hipoteze o kromu.

TL;DR: Mythbusters - Archeology special
  • spremenilo: Ghenghiz ()

Ales ::

Glede da dolžino tvojega posta je TL;DR: nepotreben, pa tudi zgleda da ne veš, kaj ta kratica pomeni, ker za njo nisi napisal nič pametnega. Kakorkoli, je kak poseben aspekt te nove teorije, o katerem bi rad debatiral?

Ghenghiz ::

Glede same teorije ne, saj nisem strokovnjak s tega podrocja in ji glede tehnicnih vprasanj ne morem drugace kot zaupati. Bere se, kot da so se zadeve lotili tako temeljito, kot se je 40 let starega mita treba.
Se mi je pa poleg novice same (zaradi cesar sem v bistvu odprl temo in ne ravno zaradi debate), zdela v clanku najbolj zanimiva navedba, kako se je neko zmotno dejstvo zacelo tekom let samopotrjevati.
Bi ti rad glede teme debatiral se o cem drugem kot o mojem slabo uporabljenem/marketinskem TL;DR? :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Ruski vojaki v Siriji (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9922944 (19526) Isotropic
»

Ariel Dorfman in Armand Mattelart: Kako brati Jaka Racmana (1971)

Oddelek: Novice / Domače branje
4015620 (13811) Markoff
»

Prošnja za komentarje: Nova pravila (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Obvestila
18638301 (32434) link_up

Prepisu sm se na Srednjo šolo za računalništvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
588436 (7443) Ziga Dolhar
»

Genetsko programiranje

Oddelek: Znanost in tehnologija
192187 (1804) nicnevem

Več podobnih tem