Forum » Loža » 100% sok pomaranča
100% sok pomaranča
mulc007 ::
Kupil sem Mercatorjev sok pomaranča 100%. V oranžnem tetrapaku s fotografijo kosa pomaranče.
Ko sem videl 100% sem pomislil..aha notri je stisnjen sok, brez konzervansov.
Okus soka je bil oster, rezek in težko se ga je pilo. Kot bi bila notri samo citronka.
Šel sem pogledat sestavine: Pasterizirano. Pomarančni sok iz zgoščenega soka.
Pomarančni sok iz zgoščenega soka jaz razumem kot sok ki ni šel skozi filter zato so notri ostali tudi koščki in zato sok ni bister ampak moten.
Slučajno sem pogledal še hrvaški prevod: Sok od naranče od koncentriranog/koncentrata soka.
Podoben je tudi srbski prevod.
V hrvaškem/srbskem prevodu gre za koncentrat.
Ali se sok narejen iz koncentrata lahko imenuje 100% sok? Do sedaj sem mislil da se sok iz koncentrata imenuje Nektar.
Ko sem videl 100% sem pomislil..aha notri je stisnjen sok, brez konzervansov.
Okus soka je bil oster, rezek in težko se ga je pilo. Kot bi bila notri samo citronka.
Šel sem pogledat sestavine: Pasterizirano. Pomarančni sok iz zgoščenega soka.
Pomarančni sok iz zgoščenega soka jaz razumem kot sok ki ni šel skozi filter zato so notri ostali tudi koščki in zato sok ni bister ampak moten.
Slučajno sem pogledal še hrvaški prevod: Sok od naranče od koncentriranog/koncentrata soka.
Podoben je tudi srbski prevod.
V hrvaškem/srbskem prevodu gre za koncentrat.
Ali se sok narejen iz koncentrata lahko imenuje 100% sok? Do sedaj sem mislil da se sok iz koncentrata imenuje Nektar.
MonoPattern ::
Nektar je mešan z vodo že v tetrapaku. Ta iz koncentrata je pa ponavadi narejen nekje v tretjem svetu in se potem koncentrira in pripelje sem, kjer dodajo vodo. Pa še dalj se ga da shranjevati. Ne vem pa kje si kadarkoli videl bister pomarančen sok?
harvey ::
Ali se sok narejen iz koncentrata lahko imenuje 100% sok? Do sedaj sem mislil da se sok iz koncentrata imenuje Nektar.
Da, vse kar je 100% delež sadja, ki je lahko sadna kaša, koncentrat omenjenega ali kombinacija se imenuje sok. Ne sme se pa dodajati konzervansov ali kakšnih barvil
Ostalo pa glede na delež sadja imaš potem nektar ali sadno pijačo. Več o tem pa seveda imaš pravilnike in uredbe EU.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Ganon ::
1. SOK
Sok je proizvod s 100% sadnim deležem, pridobljen iz sadne kaše, iz sadnega soka iztisnjenega iz sadežev, iz zgoščenega sadnega soka ali iz kombinacije naštetega. Zgoščenemu soku je bil odvzet določen delež vode, ki se pri pripravi soka ponovna doda. Sok je lahko pridobljen iz ene surovine ali iz mešanice surovin. Sok se nato deli še na motni, bistri in kašasti sok, delitev v te skupine je odvisna od količine netopnih delcev v samem soku. Soku se ne sme dodajati konzervansov, umetnih arom ali barvil. Lahko pa se soku dodajo vitamini in minerali, aroma, sadna pulpa in sadne celice, pridobljene z ustreznimi fizikalnimi postopki iz iste vrste sadja. Za ohranjanje obstojnosti se najpogosteje uporablja pasterizacija.
Kako pa je s sladkorjem pri soku?
Soku po pravilniku o sadnih sokovih in nekaterih podobnih izdelkih, namenjenih za prehrano ljudi ni dovoljeno dodati sladkorja, vsebuje lahko le naravno prisotne sladkorje iz sadja. Za uravnavanje kislosti pa je dovoljeno dodati limonin (oz. limetin) sok ali zgoščeni sok.
2. NEKTAR
Nektar je po svoji definiciji razredčen sok, ki je prav tako lahko narejen iz sadne kaše in sadnega soka (lahko neposredno iztisnjenega ali zgoščenega). Odstotek sadnega deleža je tukaj manjši kot pri soku, to pa se doseže z dodajanjem vode in do 20% sladkorjev oziroma medu glede na skupno maso končnega izdelka. Za uravnavanje kislosti se lahko uporabi limonin sok ali zgoščen limonin sok. Prav tako se lahko sadnemu nektarju ponovno dodajo aroma, pulpa in sadne celice, pridobljene z ustreznimi fizikalnimi postopki iz iste vrste sadja.
Nektar brez dodanega sladkorja
Ker nektar sladkor lahko vsebuje, se proizvajalec lahko odloči, da le tega izdelku ne bo dodal. Trditev, da nektarju niso bili dodani sladkorji, je lahko navedena med označbami samo takrat, kadar izdelek ne vsebuje nobenih dodanih mono- ali disaharidov ali katerih koli drugih živil, uporabljenih zaradi njihovih sladilnih lastnosti, vključno s sladili. Če so sladkorji v sadnem nektarju naravno prisotni, pa mora biti na embalaži izdelka navedeno: »vsebuje naravno prisotne sladkorje«.
Minimalni sadni delež v nektarju je odvisen od vrste sadja, iz katerega je pridobljen
4. priloga Direktive Sveta 2001/112/ES, ki ureja to področje, sadje deli v tri kategorije, v sklopu teh pa so navedene vrste sadja in zahtevani minimalni sadni delež, da se določenemu sadnemu napitku lahko reče nektar. Ta odstotek se giblje med 25% in 50%
*Sadeži s kislim sokom, neprijetnim za uživanje v naravnem stanju:
pasijonke – 25%, pomaranče quito – 25%, črni ribez – 25%, beli ribez – 25%, rdeči ribez – 25%, kosmulja – 30%, rakitovec (hippophae) – 25%, trnulja – 30%, slive – 30%, češplje – 30%, jerebike – 30%, šipek (sadeži rosa sp.) – 40%, višnje – 35%, druge češnje – 40%, borovnice – 40%, bezgove jagode – 50%, maline – 40%, marelice – 40%, jagode – 40%, robide – 40%, brusnice – 30%, kutine – 50%, limone in limete – 25%, drugi sadeži te skupine – 25%
*Sadeži z nizko kislino, kašasti ali zelo aromatični, s sokom, neprijetnim za uživanje v naravnem stanju: mango – 25%, banane – 25%, guava – 25%, papaja – 25%, liči – 25%, acerola – 25%, bodeča anona (annona muricata) – 25%, mrežasta anona (annona reticulata) – 25%, čirimoja (annona squamosa) – 25%, granatna jabolka – 25%, akažu sadeži – 25%, rdeče slive mombin (spondias purpurea) – 25%, umbu (spondias tuberosa aroda) – 25%, drugi sadeži te skupine – 25%
*Sadeži s sokom, prijetnim za uživanje v naravnem stanju: jabolka – 50%, hruške – 50%, breskve – 50%, citrusi razen limon in limet – 50%, ananas – 50%, drugi sadeži te skupine – 50%
S pravilnikom so za nektar tako določeni minimalni sadni deleži, seveda pa so lahko tudi višji. Z večjim sadnim deležem v nektarju se doseže boljši, polnejši okus ob manjši količini dodanega sladkorja.
3. SADNA PIJAČA
Sadna pijača je izdelek, ki mu je dodano sadje, vendar ima običajno manjši sadni delež kot nektarji, navadno se ta giblje med 10 % in 30 %. Prav tako kot pri nektarju, je tudi pri sadni pijači sadni delež lahko višji. Pijačam so lahko dodane tudi arome, barvila in drugi funkcionalni dodatki, kot so vitamini, minerali, kolagen … Zaradi visokega deleža vode so pijače zelo osvežilne. Posebej zanimive so negazirane pijače z manjšim deležem sladkorja.
Kupiš lahko tudi direktno stisnjen pomarančni sok, ti sokovi se nahajajo v hladilnikih.
p0ki ::
ali pa še najboljše, da kupiš kilo pomaranč in ga sam stisneš...
"As far back as I can remember, I always wanted to be a gangster"
c3p0 ::
Hofer ima, išči "direkt gepresst". Kar si kupil je sok iz "naravnega" sirupa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
XLapse ::
Kupil sem Mercatorjev sok pomaranča 100%. V oranžnem tetrapaku s fotografijo kosa pomaranče.
Ko sem videl 100% sem pomislil..aha notri je stisnjen sok, brez konzervansov.
Okus soka je bil oster, rezek in težko se ga je pilo. Kot bi bila notri samo citronka.
Šel sem pogledat sestavine: Pasterizirano. Pomarančni sok iz zgoščenega soka.
Pomarančni sok iz zgoščenega soka jaz razumem kot sok ki ni šel skozi filter zato so notri ostali tudi koščki in zato sok ni bister ampak moten.
Slučajno sem pogledal še hrvaški prevod: Sok od naranče od koncentriranog/koncentrata soka.
Podoben je tudi srbski prevod.
V hrvaškem/srbskem prevodu gre za koncentrat.
Ali se sok narejen iz koncentrata lahko imenuje 100% sok? Do sedaj sem mislil da se sok iz koncentrata imenuje Nektar.
Mercator sok = Zgaga
Drag sok = Ni zgage
Mislim da ti to dovolj pove.
alien technology
kixs ::
Kupil sem Mercatorjev sok pomaranča 100%. V oranžnem tetrapaku s fotografijo kosa pomaranče.
Ko sem videl 100% sem pomislil..aha notri je stisnjen sok, brez konzervansov.
Okus soka je bil oster, rezek in težko se ga je pilo. Kot bi bila notri samo citronka.
Šel sem pogledat sestavine: Pasterizirano. Pomarančni sok iz zgoščenega soka.
Pomarančni sok iz zgoščenega soka jaz razumem kot sok ki ni šel skozi filter zato so notri ostali tudi koščki in zato sok ni bister ampak moten.
Slučajno sem pogledal še hrvaški prevod: Sok od naranče od koncentriranog/koncentrata soka.
Podoben je tudi srbski prevod.
V hrvaškem/srbskem prevodu gre za koncentrat.
Ali se sok narejen iz koncentrata lahko imenuje 100% sok? Do sedaj sem mislil da se sok iz koncentrata imenuje Nektar.
Pij vodo. Pomaranco pa jej.
Invictus ::
Pij vodo. Pomaranco pa jej.
Tole.
Sam v info, za 2 deci pomarančnega soka rabiš 5 pomaranč.
Paziti je treba na sladkor, čeprav samo naravni. Liter soka brez problemov spiješ, 25 pomaranč težko poješ. Pa so ti sokovi dostikrat še dodatno sladkani...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
tikitoki ::
OP ti nimas osnovnih pojmov razciscenih. Preberi si obrazlozitev, ki jo je nekdo zgoraj prilepil.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kje dobim 100% marmelado brez dodanega sladkorja?Oddelek: Loža | 10765 (9770) | Shadowstorm |
⊘ | Nelogično navajanje vsebnosti sladkorja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32283 (29942) | dzinks63 |
» | Sok za razredčit vs. normaln sokOddelek: Loža | 6188 (4627) | RejZoR |
» | Katera pijača vas najbolj odžeja... (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14693 (12554) | energetik |
» | športna prehrana - pijačaOddelek: Loža | 952 (872) | meacho |