Forum » Problemi človeštva » Cene stanovanj v LJ in drugod
Cene stanovanj v LJ in drugod
Temo vidijo: vsi
hamez66 ::
Sem na hitro pogledal in se lahko strinjam z najbolj popularnim komentarjem pod videom, da gre za navadno desničarsko nakladanje. Edino kaj imajo prav je to, da trenutna vlada res ni nič pametnega naredila za reševanje tega problema. Edini predlog, ki sem ga ob hitrem pregledu zasledil, je pumpanje še več denarja na trg s subvencioniranimi krediti. Vsi vemo, kako se to konča. Še višje cene na trgu. Tako je bilo na Hrvaškem in tako je bilo na Portugalskem. Naša desnica pričakovano nima problema obiskovat fašistične koncerte na Hrvaškem, ampak da bi pa vprašali Hrvate zakaj so ukinili program subvencioniranja kreditov "APN", je pa zgleda pretežko.
Lepo, da si izbral najbolj popularen komentar od dveh možnih komentarjev, da si video na hitro pogledal in da se strinjaš s tistim, po mojem mnenju skrajno butastim komentarjem.
Tip je bivši LDS, podpira državno intervencijo, neprofitna stanovanja in širitev pasu zazidljivosti. Smiselni in učinkoviti ter prav nič desničarski predlogi.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Ales78 ()
zavajon ::
Potem imaš npr. garsonjero v Dobrunjah, se pravi niti ne v Ljubljani. Cena 11.000 €/m2.
https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...
Niti ni visoka cena za nekoga, ki ima premoženje v davčnih oazah in družinskega člana na začasnem bivanju v Dobrunjah ;)
Kot investicija že, za življenje ne hvala.
Ja kdo pa kupuje stanovanja za življenje!?
Jest, recimo.
Ker to ni več normalno. Res ne.
Tudi vredno ni. Ampak folk vseeno kupuje.
A nisi imel zadnje dni nobene poti mimo Ljubljane, da bi se spotoma ustavil in kupil eno stanovanje?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zavajon ()
feryz ::
Nisem zbiralec.
Kar kupim, rabim. Ali obratno. In to je to.
Sem pa še pravi čas kupil. Danes bi dal vsaj 50 procentov več kot lani. Vsaj za toliko lahko prodam. Za koliko bi lahko dejansko kupil, pa ne vem.
Ker ti, ki mi ponujajo 50 procentov več, ne morejo kupiti.
Kar kupim, rabim. Ali obratno. In to je to.
Sem pa še pravi čas kupil. Danes bi dal vsaj 50 procentov več kot lani. Vsaj za toliko lahko prodam. Za koliko bi lahko dejansko kupil, pa ne vem.
Ker ti, ki mi ponujajo 50 procentov več, ne morejo kupiti.
Ne, ampak točno takrat ko rabim.
Koliko je cena takrat, me niti ne zanima.
Nisem kot vsi ostali na tem svetu, ki čakajo da bodo cene padle ali specifikacije boljše.
In čakajo. In čakajo. In čakajo.
Koliko je cena takrat, me niti ne zanima.
Nisem kot vsi ostali na tem svetu, ki čakajo da bodo cene padle ali specifikacije boljše.
In čakajo. In čakajo. In čakajo.
Aha, cena stanovanja te ne zanima, zanimajo pa te plače tistih v javnem sektorju, ki so višje od tvojega minimalca.
TorrentXL ::
Sem na hitro pogledal in se lahko strinjam z najbolj popularnim komentarjem pod videom, da gre za navadno desničarsko nakladanje. Edino kaj imajo prav je to, da trenutna vlada res ni nič pametnega naredila za reševanje tega problema. Edini predlog, ki sem ga ob hitrem pregledu zasledil, je pumpanje še več denarja na trg s subvencioniranimi krediti. Vsi vemo, kako se to konča. Še višje cene na trgu. Tako je bilo na Hrvaškem in tako je bilo na Portugalskem. Naša desnica pričakovano nima problema obiskovat fašistične koncerte na Hrvaškem, ampak da bi pa vprašali Hrvate zakaj so ukinili program subvencioniranja kreditov "APN", je pa zgleda pretežko.
Aha se en, ki ni pogledal. Daj ti rajši poglej naprej celo, pa potem kometiraj, saj si čisto falil.
Ok, sem zdaj pogledal cel video. O čem je bilo največ govora? O SDS predlogih, ki grejo vsi v smeri davčne razbremenitve prodajalcev (npr. 2% na promet nepremičnin), pumpanjem več denarja s subvencioniranjem kreditov za še višje cene na trgu, oprostitev NUSZ (drobiž), oprostitev komunalca (parcele pa zlato), nižji davek za dolgoročno oddajanje (smiselno ob celoviti davčni reformi, kjer ne goljufa večina najemodajalcev) itd. in noben ukrep proti kopičenju nepremičnin ali davčni razbremenitivi tistih, ki prvič kupujejo nepremičnino za bivanje. Tako je vsaj vodila debato ta nekarizmatična in ne preveč brihtna voditeljica. Ta nekdanji direktor stanovanjskega sklada, ki je sokriv za trenutno stanje, je sicer omenil neprofitna stanovanja in možnost odkupa, ampak to je bilo samo bežno, ker se je debata hitro preklopila na SDS predloge. Začuda nikjer omembe davka ne premoženje in obdavčitve praznih nepremičnin. Prozorno.
Lepo, da si izbral najbolj popularen komentar od dveh možnih komentarjev, da si video na hitro pogledal in da se strinjaš s tistim, po mojem mnenju skrajno butastim komentarjem.
Tip je bivši LDS, podpira državno intervencijo, neprofitna stanovanja in širitev pasu zazidljivosti. Smiselni in učinkoviti ter prav nič desničarski predlogi.
Komentar je zadel žebljico na glavico. Včasih ne rabiš več kot 1 komentar.
Tip je bivši LDS, ampak če to ni propagandna iniciativa SDS, sem jaz kolo. Predloge sem pa en komentar prej komentiral. Moj komentar je bolj kritika tega "prispevka", kot pa tega bivšega LDS tipa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: TorrentXL ()
Jaz iz tvojega žepa prav nič ne izpulim, ker nisem v JS.
Si pa najbrž edini, ki kupuje stanovanja kot žemljice, hkrati pa ga moti tisti drobiž, ki gre iz njegovega žepa v JS ;)
A v resnici gre iz tvojega žepa le denar za dobiček tvojega delodajalca, ki ti plačuje minimalca.
Si pa najbrž edini, ki kupuje stanovanja kot žemljice, hkrati pa ga moti tisti drobiž, ki gre iz njegovega žepa v JS ;)
A v resnici gre iz tvojega žepa le denar za dobiček tvojega delodajalca, ki ti plačuje minimalca.
Da se pa prodajajo stanovanja Emonike po teh cenah, sem pa zdaj sokiran. Za ta denar 500.000 EUR poznam odlicno novogradnjo, ki se prodaja v okolici Rasice.
A to misliš v Gameljnah? Če ja, lahko napišem samo LOL. Ta investitor more bit na trdih drogah.
Zgodovina sprememb…
bm1973 ::
Pola pola, verjetno, kot povsod.
Jaz imam soseda, prvi žlahtovec najbolj slavnega slovenskega sušilničarja sadja.
Verjetno stanovanja ni še nikoli videl, kaj šele prespal v njem ali kaj drugega.
Kot ti praviš, eni zbirajo znamke, drugi pa stanovanja.
Jaz imam soseda, prvi žlahtovec najbolj slavnega slovenskega sušilničarja sadja.
Verjetno stanovanja ni še nikoli videl, kaj šele prespal v njem ali kaj drugega.
Kot ti praviš, eni zbirajo znamke, drugi pa stanovanja.
LeQuack ::
Kupci nepremičnin vse bolj zadolženi - kdo so zmagovalci krize in kdo so poraženci nove nepremičninske realnosti?
"Manj prodaj v septembru, a leto 2025 je še vedno nad 2024 in pod 2023
Po najnovejših podatkih valuer.si je bilo v Sloveniji v septembru 2025 prodanih 637 stanovanjskih nepremičnin (stanovanja in stanovanjske hiše, brez zazidljivih parcel), kar je 19,37 % manj kot septembra 2024. To je sicer jasen signal, da trg ni več v evforiji, temveč v fazi ohlajene, a relativno stabilne aktivnosti."
https://media.n24.si/blog/kupci-nepremi...
"Manj prodaj v septembru, a leto 2025 je še vedno nad 2024 in pod 2023
Po najnovejših podatkih valuer.si je bilo v Sloveniji v septembru 2025 prodanih 637 stanovanjskih nepremičnin (stanovanja in stanovanjske hiše, brez zazidljivih parcel), kar je 19,37 % manj kot septembra 2024. To je sicer jasen signal, da trg ni več v evforiji, temveč v fazi ohlajene, a relativno stabilne aktivnosti."
https://media.n24.si/blog/kupci-nepremi...
Quack !
Saj je še 26 milijard ali kolikorkoli že, keša na bankah.
Še dolgo ne bodo toliko pozidali, kolikor je tam rezerve.
Saj je še 26 milijard ali kolikorkoli že, keša na bankah.
Tako kot kapital, je tudi to porazdeljeno neenakomerno. Top 1% ima večino tega, in tudi oni ne bodo vlagali, če ne vidijo možnosti zaslužka.
Quack !
J.McLane ::
Jaz mislim da ni treba veliko, samo lastništvo nepremičnine je treba postopno vedno bolj obdavčevat, pa ne bo več teh zbirateljev. Problem je ker to ravno tistim, ki so na položajih ne diši preveč, ker je med njimi dosti zbirateljev. Ampak tudi to ni problem, saj taki bodo prvi prodajali, še pred padcem in bodo lepo zaslužili.
Davek pa lahko oblikuješ na način, da že zajema neko komunalo, razne javne storitve, gasilce, polcijo, ki si jih deležen v občini. Torej na način da tisti, ki stanuje tam bo dejansko od tega davka nekaj imel, tisti ki ima prazno bo pa pač imel samo stroške. Za najemnika je tudi na ta način poskrbljeno, bo imel v osnovi višjo najemnino, ampak ne bo imel še treh položnic zraven.
Ampak ja, če neke javne storitve plačuješ iz nepremičninskega davka, pomeni da lahko davek nekje drugje (recimo na plače) razbremeniš, ampak tega filma verjetno ne bomo videli.
Davek pa lahko oblikuješ na način, da že zajema neko komunalo, razne javne storitve, gasilce, polcijo, ki si jih deležen v občini. Torej na način da tisti, ki stanuje tam bo dejansko od tega davka nekaj imel, tisti ki ima prazno bo pa pač imel samo stroške. Za najemnika je tudi na ta način poskrbljeno, bo imel v osnovi višjo najemnino, ampak ne bo imel še treh položnic zraven.
Ampak ja, če neke javne storitve plačuješ iz nepremičninskega davka, pomeni da lahko davek nekje drugje (recimo na plače) razbremeniš, ampak tega filma verjetno ne bomo videli.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
"Vse rabljene nepremičnine so danes precenjene"
Po besedah Mitrovića današnje razmere na nepremičninskem trgu lastnikom nepremičnin dopuščajo, da izkoriščajo veliko povpraševanja in omejeno ponudbo. Realizirane prodajne cene nepremičnin so pogosto precej višje od dejanskih vrednosti nepremičnin na trgu. "Vse rabljene nepremičnine so danes precenjene. Eno je cena, drugo pa vrednost. Tega ne moremo primerjati. Cena ni enaka vrednosti," je za Večer poudaril Mitrovič.
https://nepremicnine.siol.net/novice/ne...
Po besedah Mitrovića današnje razmere na nepremičninskem trgu lastnikom nepremičnin dopuščajo, da izkoriščajo veliko povpraševanja in omejeno ponudbo. Realizirane prodajne cene nepremičnin so pogosto precej višje od dejanskih vrednosti nepremičnin na trgu. "Vse rabljene nepremičnine so danes precenjene. Eno je cena, drugo pa vrednost. Tega ne moremo primerjati. Cena ni enaka vrednosti," je za Večer poudaril Mitrovič.
https://nepremicnine.siol.net/novice/ne...
Quack !
Utk ::
LOL. Ta pa je ekonomski genij:
Realizirane prodajne cene nepremičnin so pogosto precej višje od dejanskih vrednosti nepremičnin na trgu.
To pa je logični ugriz v lasten rep...
Hate to break it to you, ampak REALIZIRANA cena dobesedno je enaka vrednosti.
Realizirane prodajne cene nepremičnin so pogosto precej višje od dejanskih vrednosti nepremičnin na trgu.
To pa je logični ugriz v lasten rep...
Eno je cena, drugo pa vrednost. Tega ne moremo primerjati. Cena ni enaka vrednosti,"
Hate to break it to you, ampak REALIZIRANA cena dobesedno je enaka vrednosti.
Zgodovina sprememb…
Aha se en, ki ni pogledal. Daj ti rajši poglej naprej celo, pa potem kometiraj, saj si čisto falil.
Ok, sem zdaj pogledal cel video. O čem je bilo največ govora? O SDS predlogih, ki grejo vsi v smeri davčne razbremenitve prodajalcev (npr. 2% na promet nepremičnin), pumpanjem več denarja s subvencioniranjem kreditov za še višje cene na trgu, oprostitev NUSZ (drobiž), oprostitev komunalca (parcele pa zlato), nižji davek za dolgoročno oddajanje (smiselno ob celoviti davčni reformi, kjer ne goljufa večina najemodajalcev) itd. in noben ukrep proti kopičenju nepremičnin ali davčni razbremenitivi tistih, ki prvič kupujejo nepremičnino za bivanje. Tako je vsaj vodila debato ta nekarizmatična in ne preveč brihtna voditeljica. Ta nekdanji direktor stanovanjskega sklada, ki je sokriv za trenutno stanje, je sicer omenil neprofitna stanovanja in možnost odkupa, ampak to je bilo samo bežno, ker se je debata hitro preklopila na SDS predloge. Začuda nikjer omembe davka ne premoženje in obdavčitve praznih nepremičnin. Prozorno.Seveda pa dobimo še intervju dveh županov (en seveda SDS) iz vukojebine, kjer praktično skoraj ni nepremičninskega problema. Torej kaj sem falil?
Komentar je zadel žebljico na glavico. Včasih ne rabiš več kot 1 komentar.
Tip je bivši LDS, ampak če to ni propagandna iniciativa SDS, sem jaz kolo. Predloge sem pa en komentar prej komentiral. Moj komentar je bolj kritika tega "prispevka", kot pa tega bivšega LDS tipa.
Bistvo videa je povedano v prvih 2 minutah. Da je treba gledati na strani ponudbe, da bo te več. Če je število stavbnih zemljišč majhno in povpraševanje visoko, bodo cene pač visoke. Ful je pa težko vladi sprejeti zakon, da se na tak ali drugačen način poveča število zazidljivih zemljiš, pa tako rekoč zastonj je.
Zgodovina sprememb…
J.McLane ::
Sem AI vprašal, kako kaj kaže s površinami stavbnih zemljišč, pa ne kaže dobro:
Trend zmanjševanja: Resolucija o Strategiji prostorskega razvoja Slovenije 2050 želi doseči zmanjševanje površine stavbnih zemljišč na prebivalca, kar kaže na zavedanje o omejenosti virov in potrebi po učinkovitejši rabi.
Še bolj podrobno:
Eden najpomembnejših ciljev je postopno zniževanje neto letne rasti površin pozidanih zemljišč.
Dolgoletni cilj je, da se po letu 2050 doseže ničelna neto letna rast površin pozidanih zemljišč. To pomeni, da se nove površine ne bodo več pozidovale, razvoj pa se bo usmeril v prenovo in rabo že pozidanih ali degradiranih območij.
S tem se želi zaustaviti proces suburbanizacije in ohraniti kmetijska ter naravna zemljišča.
Trend zmanjševanja: Resolucija o Strategiji prostorskega razvoja Slovenije 2050 želi doseči zmanjševanje površine stavbnih zemljišč na prebivalca, kar kaže na zavedanje o omejenosti virov in potrebi po učinkovitejši rabi.
Še bolj podrobno:
Eden najpomembnejših ciljev je postopno zniževanje neto letne rasti površin pozidanih zemljišč.
Dolgoletni cilj je, da se po letu 2050 doseže ničelna neto letna rast površin pozidanih zemljišč. To pomeni, da se nove površine ne bodo več pozidovale, razvoj pa se bo usmeril v prenovo in rabo že pozidanih ali degradiranih območij.
S tem se želi zaustaviti proces suburbanizacije in ohraniti kmetijska ter naravna zemljišča.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
Bistvo videa je povedano v prvih 2 minutah. Da je treba gledati na strani ponudbe, da bo te več. Če je število stavbnih zemljišč majhno in povpraševanje visoko, bodo cene pač visoke. Ful je pa težko vladi sprejeti zakon, da se na tak ali drugačen način poveča število zazidljivih zemljiš, pa tako rekoč zastonj je.
Sej to tud sam zagovarjam. Zdaj pa še povej, kako boš prisilil lastnike novopečene zazidljive zemlje, da jo prodajo, če jim ni treba? Pa pred tem še občine, da spremenijo OPPN in da jo komunalno opremijo. Seveda se za potrebe debate pretvarjamo, da je rešitev stanovanjskega problema politiki v interesu.
Zgodovina sprememb…
Ni treba nobene prisile, ker bi se povečalo število prostovoljnih prodajalcev. Ja, to je problem, politiki očitno ni v interesu, da se zadeva reši, ker so rešitve zelo preproste.
Če bi se pas zazidljivosti močno povečal, bi novopečeni lastniki prav tekmovali, kdo bo prej prodal, in nižali ceno, ker bi se bali, da bi zamudili vlak, ko se še da drago prodat.
Če bi se pas zazidljivosti močno povečal, bi novopečeni lastniki prav tekmovali, kdo bo prej prodal, in nižali ceno, ker bi se bali, da bi zamudili vlak, ko se še da drago prodat.
Zgodovina sprememb…
Se ne bo zgodilo. Poglej si Jankoviča, on bo dal zazidljiva zmeljišča tam kjer prej on & kolegi poceni kupijo, drugje pa še dolgo ne bo zazidljivo. Tudi če je to neko polje znotraj obvoznice, katerih ni malo.
Quack !
Ni treba nobene prisile, ker bi se povečalo število prostovoljnih prodajalcev. Ja, to je problem, politiki očitno ni v interesu, da se zadeva reši, ker so rešitve zelo preproste.
Bi si mislil, pa ni tako. To bi večina še naprej šparala kot investicijo, še sploh tisti, ki trenutno ne rabijo tega denarja. Poznam kr veliko ljudi, ki pravijo da nočejo prodat, ker ne vejo kaj bi potem s tem denarjem, da ga ne bi inflacija požrla. Torej imamo še vedno primarni problem in to je, da ljudje uporabljajo nepremičnine kot hranilec vrednosti oz. plemenitenje. Itak pa bo prej tako, kot je povedal LeQuack. Poznam zgodbo, kjer je kmet v Gameljnah želel spremenit namembnost svoje njive, ampak ker ni želel Jankoviču dat kar mu "pripada", se to ni zgodilo.
Zgodovina sprememb…
Osnovni, če ne celo edini, problem je Ljubljana. Predvsem center Ljubljane, kjer bi očitno cela Slovenija rada živela.
Razen mene, stanovanje sem videl, ko sem moral delati v njem. Od takrat se nisem več prikazal tam.
Če vržemo Ljubljano ven iz enačb, bomo ugotovili, da se nepremičnine težko prodajajo in da se eksponentno hitro praznijo. Čedalje več je praznih, podirajočih bajt.
Ampak Ljubljana je Slovenija in Slovenija je Ljubljana. Drugo ne obstaja v teh logih.
Razen mene, stanovanje sem videl, ko sem moral delati v njem. Od takrat se nisem več prikazal tam.
Če vržemo Ljubljano ven iz enačb, bomo ugotovili, da se nepremičnine težko prodajajo in da se eksponentno hitro praznijo. Čedalje več je praznih, podirajočih bajt.
Ampak Ljubljana je Slovenija in Slovenija je Ljubljana. Drugo ne obstaja v teh logih.
To sploh ni res. Poleg LJ je problem še okolica LJ, kjer so cene visoke ravno zarad visokih cen v LJ. Problem je tud na Primorskem. Gorenjska prav tako. Maribor je manjši problem, ampak še vedno problem. Problem je tud Dolenjska. Spet zarad visokih cen v LJ. Poglej npr. Trebnje. Dvojčki po 400k. Mirna recimo. Novejše hiše pol milje ali več. Pa to, če sploh najdeš kaj pametnega. To vem slučajno, ker mi kolega jamra, ki je iz tistih koncev. To da se ti ne zavedaš, da problem obstaja tud drugje, ne pomeni, da ga ni.
Zgodovina sprememb…
Problem Ljubljane je javni sektor. Imajo visoke plače, nobenega rizika da ostanejo brez službe, zato jim bodo banke dale tudi 50 let kredita če je treba. Posledično napihujejo balon.
Quack !
Bi si mislil, pa ni tako. To bi večina še naprej šparala kot investicijo, še sploh tisti, ki trenutno ne rabijo tega denarja. Poznam kr veliko ljudi, ki pravijo da nočejo prodat, ker ne vejo kaj bi potem s tem denarjem, da ga ne bi inflacija požrla. Torej imamo še vedno primarni problem in to je, da ljudje uporabljajo nepremičnine kot hranilec vrednosti oz. plemenitenje. Itak pa bo prej tako, kot je povedal LeQuack. Poznam zgodbo, kjer je kmet v Gameljnah želel spremenit namembnost svoje njive, ampak ker ni želel Jankoviču dat kar mu "pripada", se to ni zgodilo.
Jaz pa, če bi imel njivo, bi jo pa z veseljem prodal za 50x višjo ceno. Evo zdaj poznaš dva človeka, eden bi, drugi ne bi, 50:50, torej lahko sklepaš, da bi 50% ljudi prodalo 50% pa ne (kar je seveda bullshit, osnovan na "osebni statistiki").
Če predpostavimo, da zakon povpraševanja in ponudbe deluje, potem bi večja ponudba znižala cena, zelo nizka ponudba pa lahko naredi nekaj podobnega, kot se je dogajalo na kripto trgih leta 2017, ko so se ljudje kar grebli, ker je cena rasla in rasla, plačevali visoke cene za coine, potem so pa tulili hold, na koncu so nekateri obogateli, mnogi obrisali pod nosom, načeloma pa nihče ni bil v nič prisiljen in je zadeva delovala, kot je pač delovala. In ja, imamo holderje, ki držijo, pa panic sellerje, ki prodajajo na dnu, večina se pa najde nekje vmes, kjer delno izkoristijo priložnosti, delno pa čakajo na še boljše čase.
V okolici Kranja so razširili pasove zazidljivosti in se kar veliko gradi. Nekaj novih stanovanj je že prodanih, veliko jih je pa še v gradnji. Če pasu zazidljivosti ne bi širili, bi o teh novih stanovanjih lahko samo sanjali, tako pa ima minister za solidarno prihodnost možnost, da se malo pohvali, da nekaj se je pa vseeno zgradilo.
Zgodovina sprememb…
To, da ljudje ne prodajajo masovno lahko vidiš že danes pri ponudbi. Tako malo zazidljivih parcel spet ni, da je to vse kar se prodaja.
Ne moreš primerjat kripto z zazidljivo zemljo.
Torej v Kranju sedaj padajo cene nepremičnin, če te prav razumem?
Očitno ne.
Lahko sanjaš kolikor hočeš, kako bodo zarad povečane zazidljivosti vsi masovno prodajali zemljo, ampak brez ustreznega davka ne bo nič. Tako kot danes ni masovne prodaje praznih stanovanj in hiš. Investicija.
Ne moreš primerjat kripto z zazidljivo zemljo.
Torej v Kranju sedaj padajo cene nepremičnin, če te prav razumem?
Kranj in okolica
Kranj z okolico ostaja eno najbolj iskanih območij zunaj Ljubljane.
Srednja cena stanovanja je v prvem polletju 2025 znašala okoli 3.640 EUR/m², kar pomeni približno 450 EUR več kot leto prej.
Večina prodaj se je gibala med 3.200 in 4.200 EUR/m².
Povprečna cena hiše na tem območju znaša približno 318.000 EUR.
Zazidljivih zemljišč za gradnjo je malo – v prvem polletju jih je bilo prodanih le 33, kar kaže na omejeno ponudbo in nadaljnji pritisk na rast cen.
Očitno ne.
Lahko sanjaš kolikor hočeš, kako bodo zarad povečane zazidljivosti vsi masovno prodajali zemljo, ampak brez ustreznega davka ne bo nič. Tako kot danes ni masovne prodaje praznih stanovanj in hiš. Investicija.
Zgodovina sprememb…
Sem AI vprašal, kako kaj kaže s površinami stavbnih zemljišč, pa ne kaže dobro:
Še bolj podrobno:
Dobro da si opozoril. Treba v naslednjih letih kupit še par zazidljivih parcel. Malo za otroke, če ne bo za njih, pa za penzion.
Zgodovina sprememb…
johnnyyy ::
Dobro da si opozoril. Treba v naslednjih letih kupit še par zazidljivih parcel. Malo za otroke, če ne bo za njih, pa za penzion.
To ni slaba ideja. Jaz sem se jo zavedal ko sem dobil pismo od sovaščana, ki bi gradil ima kmetijsko zemljo dal je za spremembo OPN, pa mu ne spremenijo razen če dobi nekje menjavo - znotraj občine.
Drugo vprašanje pa je kaj prinša prihodnost. V preteklosti so nepremičninarji klicali lokacija, lokacija, lokacija. Mar bo to veljalo tudi v prihodnje? Ali se lahko zgodi da bo zaradi tehnološkega napredka vukojebina postala zanimiva?
Jaz vidim veliko majhnih krajev po Sloveniji, kjer mi zgleda res lepo za živet. Vsi kraji od nekje 1500 do 15,000 prebivalcev, težko bi našel slabega. Uradno je pa to vse vukojebina.
Zgodovina sprememb…
johnnyyy ::
Jaz vidim veliko majhnih krajev po Sloveniji, kjer mi zgleda res lepo za živet. Vsi kraji od nekje 1500 do 15,000 prebivalcev, težko bi našel slabega. Uradno je pa to vse vukojebina.
Glej dolgoročno. Od kolega ded ni prodal kuče na Krku, ker je imel vizijo da bodo nekoč ljudje hodili na morje na dopust. Vsi so ga imeli za malce norega, saj kdo bo pa tam na otoku sred ničeha hotel živet.
Malidelničar ::
Malce za šalo in malo za res:
Je možno, da dobimo tole tudi v Sloveniji?
In China, 40 cm-wide "mini-end" units are rented for just one dollar, offering only a tiny bed, a power outlet, and a wall-mounted TV.
https://www.reddit.com/r/Damnthatsinter...
Je možno, da dobimo tole tudi v Sloveniji?
In China, 40 cm-wide "mini-end" units are rented for just one dollar, offering only a tiny bed, a power outlet, and a wall-mounted TV.
https://www.reddit.com/r/Damnthatsinter...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
NuMaN ::
Osnovni, če ne celo edini, problem je Ljubljana. Predvsem center Ljubljane, kjer bi očitno cela Slovenija rada živela.
Kaj da ne? Dodaj še Obalo in Bled.
Imam 124,9 delnic Vzajemne.