» »

Luci in pomeni

Luci in pomeni

SmeskoSnezak ::

Nikjer se ne najde, kaj pomenijo dolocene luci/njihova uporaba v prometu.
Recimo, utripanje dolgih luci al uporaba zmigavca za prehitevanje. Da je v avtu gasilec, ki zeli na pozar. Ali pa nekaj podobnega.
Itd.
Nekaksna (ne)napisana pravila za vse voznike, da se z lucmi "pogovarjajo". Kje bi nasla to? Ali pa ce ve kdo?

Smeska
@ Pusti soncu v srce... @

starfotr ::

Blendanje (žmiganje) pomeni neko opozorilo ali "umakni se" ali podobno, ali "dajem ti prednost, pojdi". Uporaba levega smernika je "želim prehiteti, spelji se stran".

Če te nekdo prehiti in za utrip ali 2 prižge vse 4 smernike, to pomeni zahvalo, ker si ga na primer spustil v kolono ali podobno.

Gasilec na nujni vožnji je pa neka meni nepoznana zadeva. Ljudje še prometnih predpisov ne poznajo, kaj šele, da bi poznali vse te neke neuradne znake.

krucymucy ::

starfotr je izjavil:

Gasilec na nujni vožnji je pa neka meni nepoznana zadeva.

To je neumnost iz Facebooka. Manj ljudi pozna, bolje je.

ziga1990 ::

^^ja zato, ker se je nekdo to spomnil, da bo hitreje prišel na cilj da bi druge nategnil da se mu umaknejo.
Ryzen 1700, 16gb RAM, GTX1070, NH-D15, Bequiet Darkbase pro 900

::

Sem že doživel kako je civilni avto z vsemi štirimi smerniki trobil in pridrvel skozi križišče pri rdeči luči. Mislil sem si svoje, nato pa sem videl, da je avto zavil pred gasilski dom v bližini, iz katerega se je ravno takrat odpeljalo prvo gasilsko vozilo s sireno. Nato sem o tem povprašal kolega gasilca. Ker je omenjeno gasilsko društvo prostovoljno, nimajo dežurne celotne ekipe, so pa gasilci doma v pripravljenosti. Ko pride do požara morajo s svojimi avtomobili priti čimprej do gasilskega doma in od tam gasiti. Na cesti si zato pomagajo s takimi triki, kar pa seveda ni po predpisih, saj je za vozila na nujni vožnji zelo jasno predpisano, kdo, kdaj, kako, ... lahko to koristi.

echo ::

Meni se je tudi že mudilo na požar, pa ne bi šel prehitevat ljudi z žmigavci in blendanjem ... Nimaš nobenih pooblastil, niti jih ne rabiš. Tiste 3 sekunde, lepo te prosim.
Vozila odmikaš na ta način kvečjemu v intervencijskem vozilu, pa še to v varni situaciji.

fikus_ ::

Tudi vozilo na "intervenciji" npr. s prižganimi modrimi lučmi mora vozit po predpisih. Če povzroči nesrečo, npr. vožnja v rdečo luč in trk v drugo vozilo, ki pravilno pripelje, je kriv voznik "intervencijskega" vozila. Kot voznik v drugem vozilu si dolžan omogočit/dat prednost takšnemu vozilu. So pa še druge kombinacije luči vozil.

Za intervencije imamo vozila z modrimi lučmi in sireno. Torej, če je potreba, naj gasilcem dajo taka vozila in naj jih imajo doma. Vse ostalo so nebuloze in neke viralne spletne fake novice, očitno.

SmeskoSnezak ::

starfotr je izjavil:

Blendanje (žmiganje) pomeni neko opozorilo ali "umakni se" ali podobno, ali "dajem ti prednost, pojdi". Uporaba levega smernika je "želim prehiteti, spelji se stran".

Če te nekdo prehiti in za utrip ali 2 prižge vse 4 smernike, to pomeni zahvalo, ker si ga na primer spustil v kolono ali podobno.

Gasilec na nujni vožnji je pa neka meni nepoznana zadeva. Ljudje še prometnih predpisov ne poznajo, kaj šele, da bi poznali vse te neke neuradne znake.

Edino kar se pozna je to, da ce je guzva in si zadnji, da imas ste stiri smernike vklopljene za Pozornost.

Hvala za te.

Tista gasilska je itak nebuloza prve vrste.

Kako pa je s temi "svetlobnimi znaki" po EU? Vsepovsod velja enako?
@ Pusti soncu v srce... @

al_z ::

Žmiganje je ponavadi opozorilo: ali na bližnjo policijsko patruljo ali da nimaš prižganih kratkih luči pri slabi vidljivosti. Lahko pa te policaji tudi kaznujejo za to početje.

Daliborg ::

Jaz reagiram samo na :
- Blendanje dolgih luči mi sporoča da je policijska kontrola spredaj ali pa neka nesreča/nevarnost
- Ko vozilo (ponavadi tovornjak) da levi smernik da ga je varno prehiteti ker se zaveda da nič ne vidimo preko njega.
- Ko na križišču če zavijam levo nekdo požmiga z dolgimi lučmi in mi da prednost.

Za tiste , ki so za menoj in blendajo z lučmi (razen za 112/113 vozila) pa uporabljam :
http://www.drivemotion.com/

Lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

starfotr je izjavil:

Za intervencije imamo vozila z modrimi lučmi in sireno. Torej, če je potreba, naj gasilcem dajo taka vozila in naj jih imajo doma. Vse ostalo so nebuloze in neke viralne spletne fake novice, očitno.

Ali pa naj jim dajo tako lučko, kot jo imajo v ameriških filmih detektivi. Ko so na intervenciji, jo dajo na streho in gasa.

Utk ::

- Ko vozilo (ponavadi tovornjak) da levi smernik da ga je varno prehiteti ker se zaveda da nič ne vidimo preko njega.

Tu not sta vsaj dve napaki. Prvič, da temu verjameš, in drugič, levi pomeni, da kvečjemu NE prehitevaj.

bambam20 ::

Daliborg je izjavil:

Jaz reagiram samo na :
Lp.

Mislil si desni smernik. Če ti levega, je tako kot je UTK napisal.

Matevz96 ::

je izjavil:

starfotr je izjavil:

Ali pa naj jim dajo tako lučko, kot jo imajo v ameriških filmih detektivi. Ko so na intervenciji, jo dajo na streho in gasa.

Ja pa kaj še! Največkrat bo uporabljena ko se jim bo mudilo v gostilno gasit žejo.
#hooldthedoor

echo ::

Matevz96 je izjavil:

je izjavil:

starfotr je izjavil:

Ja pa kaj še! Največkrat bo uporabljena ko se jim bo mudilo v gostilno gasit žejo.

Se strinjam, tako lučko si želijo samooklicani heroji, ki že brez tega ne znajo varno vozit. Rajš nardit nek sistem odgovornosti, ki bo ustrezno kaznoval folk, kadar se ne umakne intervencijskim vozilom z modrimi lučmi.
Vsakič znova jih preseneti :)

louser ::

je izjavil:

Sem že doživel kako je civilni avto z vsemi štirimi smerniki trobil in pridrvel skozi križišče pri rdeči luči. Mislil sem si svoje, nato pa sem videl, da je avto zavil pred gasilski dom v bližini, iz katerega se je ravno takrat odpeljalo prvo gasilsko vozilo s sireno. Nato sem o tem povprašal kolega gasilca. Ker je omenjeno gasilsko društvo prostovoljno, nimajo dežurne celotne ekipe, so pa gasilci doma v pripravljenosti. Ko pride do požara morajo s svojimi avtomobili priti čimprej do gasilskega doma in od tam gasiti. Na cesti si zato pomagajo s takimi triki, kar pa seveda ni po predpisih, saj je za vozila na nujni vožnji zelo jasno predpisano, kdo, kdaj, kako, ... lahko to koristi.

Prostovoljci včasih kar divjajo in spregledajo CPP, ker želijo in morajo biti čimprej na kraju intervencije. Policisti se z njimi ne lregajo kar dosti, ket se zavedajo, da se tudi njim lahko vžge bajta.
Vse štiri uporabijo ljudje tudi takrat, ko recimo peljejo nekoga pod nujno v bolnišnico, reševalno vozilo bi pa potrebovalo predolgo. Takrat voznik pač požre kazni, ker je zdravje posameznika uber alles.

Sem imel primer v familiji, ko se je divjalo. Ustavi policija. Ker so videli, da je nujno, so oni šli naprej z lučmi. Tu je bilo res pohvalno za policijo. Kak mimoidoči so je pa mislil, da je nek bedak izkoristil intervencijo in šiba za policijo.

Matevz96 je izjavil:

je izjavil:

starfotr je izjavil:

V moji okolici je nekaj 10km dolg odsek ceste, kjer si razni "dirkači" merijo čase in nato v gostilni o tem debatirajo. Med najhitrejšimi so policisti, ki odsek prevozijo s prižgano sireno in lučkami. Seveda je namen prižgane sirene samo čim boljši čas in ne kakšna intervencija.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Opis dela naših policistov

Oddelek: Loža
416074 (4758) ahac
»

Nevarna vožnja policijskih in drugih vozil (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
20331558 (26183) fujtajksel
»

Opravki s policijo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10724715 (20569) Keyser Soze
»

Vožnja za policijskim avtomobilom

Oddelek: Problemi človeštva
493923 (2321) solatko

Več podobnih tem