» »

Študentski dom VS Privatna soba

Študentski dom VS Privatna soba

IcyFox ::

Pozdravljeni, ker se jeseni odpravljam na študij me malo zanimajo vaša mnenja glede bivanja med faksom. Razmišljam bodisi o bivanju v študentskem domu (kjer imaš kolikor razumem običajno cimra) ali pa najemu enoposteljne sobe v kakšnem stanovanju (kolikor sem gledal je tega veliko). Zanimajo me tako mnenja študentov v Ljubljani kot študentov v Mariboru. Kaj se vam zdi, da je boljše in zakaj?
Hvala

noob96 ::

70eur>250eur

tako da pri meni zmaga študentski dom :D

IcyFox ::

noob96 je izjavil:

70eur>250eur

tako da pri meni zmaga študentski dom :D

kolikor gledam so enoposteljne precej manj, tam okoli 150€...

FormerUser ::

Če si želiš več miru potem zasebna soba, če več družbe in zabave pa ŠD.

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: 49106 ()

Jure14 ::

IcyFox je izjavil:

kolikor gledam so enoposteljne precej manj, tam okoli 150€...

Kaj pa stroški? So vključeni?
Je soba v kleti? Plesnivo?

otago ::

Enoposteljne so predvidene za starejse stanovalce (imajo prioriteto), obstaja cakalna lista. Obstaja tockovni sistem prijav- prioritetna lista. Cetudi si prijavljen in imas veliko tock, morebiti ne dobis sobe takoj na zacetku leta. Cena je koncna (se spreminja kak eur +/- glede na skodo, prispevke za dom).

Kletne sobe v Stud lj imajo oznako K na ceniku. Za marec 2019. Studentski domovi pa imajo tudi spletne strani, kontaktni email, FAQ, telefonsko stevilko itd...

Obstaja tudi nekaj privat studentskih domov.

Sobe v privat stanovanjih se oddajajo vecinoma bruto (z stroski). Seveda na obisku bodocega stanovanja/sobe vprasas sobodajalca, kaj je vkljuceno v ceno, so dodatni stroski? Se lahko prijavis na naslovu, kako je s prejemanjem poste (cigav naslov na kastlcu), parkirno mesto, internet. Domisljija je nebo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

xmetallic ::

Hipatija> Če si želiš več miru potem zasebna soba, če več družbe in zabave pa ŠD.

Neumnost. Se vidi, da še nisi prilezla do faksa.

Razvrat se dogaja tako v zasebnih stanovanjih kot v študentskih domovih. To ni odvisno od lokacije temveč družbe. Ve se kateri študentski domovi ti. "tihi" študentski domovi so za tiste, ki jim ni do zabav, in ve se v katerih študentskih domovih se dogaja razvrat. Tudi v študentskih domovih imaš lahko svojo sobo, vendar je ta dražja, čakalna vrsta dolga.

V stanovanju lahko imaš enoposteljno ali dvoposteljno sobo. Prednost prve je zasebnost. Prednost stanovanja je tudi ta, da imaš dostop do kuhinje in zelo ohlapen pravilnik. Načeloma lahko imaš obiske, pri tebi lahko prespijo kolegi(ce), ni policijske ure, ni izrecno prepovedana uporaba opojnih sredstev. V študentskem domu so pravila strožja. V javnih zavodih ne toliko, v privatnih študentskih domovih pa so glede pravil zelo strogi.

Najboljša opcija je zasebno stanovanje z ljudmi, ki jih poznaš. Tako se lahko enostavno in sproti dogovarjate o željah posameznikov, poleg tega je zagotovljena zasebnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xmetallic ()

IcyFox ::

Kako pa je pri študentskih domovih (tako v Mariboru kot v Ljubljani), ti dajo možnost izbire, v kateri dom bi rad šel, ali te pač dajo tja, kjer je prostor?

xmetallic ::

Na kakšen način se na začetku leta določa kdo gre v kateri dom ne vem. Lahko pa po nekaj mesecih zaprosiš, da te prestavijo v drugi dom (lahko izbiraš katerega, če imajo prosta mesta), ali v drugo sobo, če se s cimrom ne razumeš najbolje. Tako je v LJ. Za MB ne vem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xmetallic ()

otago ::

Vselitve se zacnejo v zacetku oktobra. Znanec se je vselil (izjema), ze kak teden pred zacetkom studentskega status. Kaksna navodila imajo referenti na vpisni pisarni, ne vem. V preteklosti so imeli razlicne variante. Npr. Dajmo vse tujce v en dom, da bo sranje samo tam. Izbrali so si ravno prenovljen dom 1. Genialno. Vcasih imajo navodilo, da zapolnijo kapacitete izbranega doma. Naceloma pa dobis sobo, ki je fraj. Ce je vec sob fraj, imas izbiro. Ko bos cakal za vselitev, bos cakal z ljudmi za izselitev, morebiti bo soba zamenjala stanovalca v roku 3min. Izbran studij je tudi faktor. Nekdo na FDV, EF bo prej dobil doma na Bezigradu, kakor tudi nekdo na FF v Rozni/ML. Lahko pa poves svojo zeljo s kaksnim dodatnim argumenton, npr. moj bratranec, brat, kolegi zivijo v tem studentskem naselju, bloku, ukvarjam se s tem sportom (npr. tek, zato Rozna) itd...

Ce imas vprasanja, vprasaj zdaj na SD za trenutno veljavne informacije. Julij- september bodo manj dosegljivi, ker bo guzva in dopusti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

IcyFox ::

predvidevam, da je v mariboru podobno. se bom pa pozanimal na SD kako je s tem...

A110 ::

Najprej bil privat s cuper cimri ampak ko sem naslednje leto sel v SD mi je postalo zal za vsak dan ki sem ga prebil v stanovanju. druzbe kolikor hoces, blizu fakultete, poceni, zabava,...

Groot ::

IcyFox je izjavil:

Kako pa je pri študentskih domovih (tako v Mariboru kot v Ljubljani), ti dajo možnost izbire, v kateri dom bi rad šel, ali te pač dajo tja, kjer je prostor?


Ob vselitvi te povprašajo po faksu in pa lastnih željah. Če je mogoče, se želje upoštevajo, ni pa nikakor nujno. V LJ si večina želi predvsem v dom na Poljanski cesti ali pa FDV dom, zato je takoj priti v katerega izmed teh dveh domov čista loterija. Če ti soba ali pa cimer ne ugajata, lahko kasneje zaprosiš za preselitev (preselitve so vsak mesec načeloma, razen ob pričetku študijskega leta ko še poteka vseljevanje).

Lahko zaprosiš tudi za bivanje v enoposteljni sobi, vendar moraš biti vpisan najmanj v 3. letnik študija. Pa tudi takrat se po oddani prošnji za enoposteljno sobo čaka nekje do 1 leta.

Slabost bivanja v študentskem domu je tudi v tem, da ni nujno, da boš sobo dobil do začetka študijskega leta. Ravno v tem študijskem letu je bil spet problem z vselitvami in del študentov je celo še po novem letu čakal na vselitev. Tako da sploh če družina nima rajno najmanjših dohodkov oziroma ne zbereš dovolj točk iz drugih kriterijev (oddaljenost, uspeh, itd.), se ti lahko zgodi, da si bolj proti koncu liste za vselitev in lahko dolgo čakaš na sobo. Ampak žal tukaj ne moreš vedeti, ker je preprosto odvisno od zasedenosti in pa številna tistih, ki se želijo vseliti na novo (npr. lani ni bil problem z vselitvami).

Sam sem bival v študentskem domu in mi ni niti malo žal. Končal faks brez problemov in vseeno marsikaj doživel kar sicer v nekem privat stanovanju zagotovo nebi. Če želiš lahko žuraš kadarkoli hočeš, če pa ti ne paše pa pač ne. Ok malce je loterija glede cimra, ampak se da vse uredit.

galu ::

Študentski dom VS Privatna soba


Študentski dom. Pa ne oziraj se za tistih ~50e kolko je razlike med najcenejšim in najdražjim.
Tako to gre.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vprašanja glede študentskih domov

Oddelek: Šola
246443 (4004) Groot
»

Študentski domovi Maribor

Oddelek: Šola
123235 (2961) Meizu
»

študentski dom lj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
12144911 (22643) Marat
»

Študentski domovi (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
6817511 (14989) tattoo
»

Še neki o študentskem domu v MB...

Oddelek: Šola
193721 (3078) gzibret

Več podobnih tem