» »

Vprašanja glede študentskih domov

Vprašanja glede študentskih domov

RatedR ::

Pozdrav,
vse tiste ki ste bili v študentskem domu v času študija, prosim za nekaj informacij.

- kar se tiče subvencije glede razdalje od kraja študija, a dobiš kej dost da si lahko mesečno plačuješ?
- a ostane za študentsko delo kaj časa, če si resen?
- karkoli omembe vrednega z vaše strani?

Kar se tiče stanja sob mi je skoraj vseeno, cena upam da ni več kot 120€/mesec, živim pa ene 35km stran.

Hvala!

otago ::

Branje že napisanega:

študentski dom lj
Študentski dom v rožni ali mestnem logu, ki je vstopil v 21. stoletje

Cene bivanja v štud. domu - februar 2016

Privat pa so cene od 150eur z stroški v dvoposteljni, do ene 280 z stroški enoposteljna, odvisno od lokacije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

Blinder ::

Lol. stroskov imajo nevem, 25 euro mesecno na osebo. Ampak oni to lepo zapakirajo v normalno ceno 200euro/mesecno in tebi ponujajo 120e subvencije, tako da te stane stud. dom 80e mesecno. 80e za tisto kar ponujajo ni nek big deal. Obstaja folk ko ima pravico it zivet v stud. dom pa je ne uporabi; rajsi zivijo privat.
Drgac pa stud. domovi pa cela univerza radi potiho srkajo denar studentom. Najbolj pa so veseli, ko ti prekinejo pravico do bivanja v stud. domu, ti pa si takrat se vedno vseljen. Za tako stvar ti racunajo lepo polno ceno.

nategujejo: z boni, pri placilu izpitov, stud domovi so nekoc skrivali kdaj je rok za oddat vlogo za podaljsanje bivanja, dajo ti da placas za opremo v sobi ki jo je hisnik pobral...
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Blinder ()

amacar ::

80€ za to kar ti ponujajo je super. Internet je prva liga (gigabit), vedno topla voda, pozimi se fejst kuri in ne rabiš skrbeti za porabo (v privat te hitro oskubijo v zimskih mesecih), ne rabiš šparati z elektriko oz. šparat na sploh (sam sem bil vseh 5 let študija v študentu in je bilo kul). Glede subvencije, mislim da sedaj če koristiš možnost subvencioniranega študentskega doma (torej cene cca 80€), potem ti oddaljenost od kraja študija ne vpliva. Imaš mislim da edino še možnost nakupa nekih cenejših vozovnic.

-študentsko delo? Nima veze s študentskim domom, najbolj je odvisno od študija koliko ti ostane časa.

Kar se tiče ohranjenosti sob, js sem plačeval 120€ za študenta, ampak je bil ravno takrat ko sem začel s študijem na novo naret, tako da se je naša generacija prva vselila vanj. Dva sva bila v sobi in sva imela garsonjeno (svojo kuhinjo, svojo kopalnico). Prej sem bil 2 meseca v enem bolj socialnem (75€) - skupinska kuhinja, skupinski wc-ji. Meni osebno je bil ta novejši bolj všeč, zato sem se tudi preselil, in mi ni bilo škoda plačevati malo višje najemnine.

Aja še minus. Enkrat (dvakrat?) letno je kontrola sob, in takrat je potrebno vse spucati v nulo. Takrat je odvisno od upravnika, kako bo zatežil ob pregledu. Parkrat na letu, preveri tudi sobo, če je kak neprijavljen stanovalec, malo popizdiš, ker te zbudi ob 7mih zjutraj. Overall pa bi še enkrat izbral študentski dom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: amacar ()

otago ::

50-60eur za dvoposteljno sobo z vsemi stroški v Ljubljani je zelo ugodno. Privat tega ne dobiš. Dogajanje Zavod ŠD - država je irelevantno. Tako kakor so kasneje ven metali absolvente, so potem javkali, ko so imeli prazne kapacitete.

Glede skrivanja datumov za podaljševanje: Meni v vseh letih, nikoli ni uspelo zgrešit časovnega roka. Je bilo vedno objavljeno na spletni strani in plakat na vhodu v domove. Če si socialen, si prej ko slej zvedel od drugih, da se subvencionirano bivanje podaljšuje.

Skrivali, če lahko tako rečemo, so razpise za dežuranje preko poletja (npr. razpis samo na spletni strani nekaj dni, oz. razglas samo hodniku pri varnostniku/vpisni pisarni).

Higienski pregled tudi ni bil posebno zahteven (okna, tla, pa prah z štekarjev ob vhodu za pobrisat), inšpekcijo preverjanja stanovalcev pa sem v 6 letih doživel 1x. Morda se je frekvenca inšpekcij po 2012 povečala.

@Blinder
če je komu kaj zmanjkalo po žurki, se je vedno dalo nadomestiti stol ali mizo iz kletnih učilnic. Svetilke in potrošno robo, pa so hišniki brez problema menjali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

RatedR ::

Hvala vsem za odzive.

Okej vidim da cene niso predrage, glede na to da mi je skoraj vseeno v kakšnem stanju so sobe.

Kakšne so kaj subvencije? Če si izberem recimo enoposteljno garsonjero za 100€ ali manj, kakšna najnižja in najvišja možna subvencija?
Nekje sem zasledil tudi da prej vzamejo tiste, ki živijo dlje od kraja šolanja. A to drži?

Mavrik ::

Kakšne so kaj subvencije? Če si izberem recimo enoposteljno garsonjero za 100€ ali manj, kakšna najnižja in najvišja možna subvencija?


Cena sobe za 100EUR ali manj je že z všteto subvencijo.

Nekje sem zasledil tudi da prej vzamejo tiste, ki živijo dlje od kraja šolanja. A to drži?


Pri točkovanju je razdalja pomemben (a ne edini) faktor.
The truth is rarely pure and never simple.

RatedR ::

Mavrik je izjavil:

Cena sobe za 100EUR ali manj je že z všteto subvencijo.

Torej če gledam ta razpis: http://www.stud-dom-lj.si/sites/www.stu..., so tu že vštete subvencije?
To potem pomeni da nekega razmerja za subvencije ni, temveč le da jo dobiš ali pa ne?

otago ::

Gledaš končno ceno - subvencionirano stanarino (npr. blok IV, dvoposteljna, 55,24eur)

In ne si predstavljat, da boš tja prišel s spiskom, jaz bi bil tam, pa tam, če ni v tem bloku. Kvečjemu, glede na študij boš izbiral ali ti bo izbrano: Bežigrad, Rožna ali Mestni Log. Potem pa ti bodo dali ključ od sobe v enem bloku, kjer je fraj oz. se je nekdo predhodno izselil tisti dan ali več časa nazaj. Če ti ne ustreza, pa lahko zaprosiš za preselitev, so preselitveni roki na 2 meseca. Samske sobe so najbolj rezervirane in je že v domskem redu/pravilniku, da imajo starejši letniki prednost.

Pravilnik, kako se izračunu točke

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

Blinder ::

na izbiro ti dajo en dom v katerega noben noce in enga, ki je na predalec lokaciji za tvoj primer (varianta da bi zapravil dve ure busa dnevno za na faks). Tako oni varcujejo z mesti v tistih solidnejsih domovih za tiste preko vez in za studente na izmenjavi (tako pac je, nocejo jih dat v stare razpadajoce domove). Hkrati, s tem ko ti ponujajo dom na drugem koncu ljubljane vsaj uradno ti dajo izbiro vsaj dva domova :D Na tisti spisek domov tam gor pa kar pozabi, sel bos kamor bodo oni hoteli.
pa ne pricakovat hotelskega gostoljubja. ce gres v hotel so usluzbenci prijazni s tabo, ker vejo, da ti placas s tvojim denarjem. ko gres v stud dom naletis na neprijazno osebje, ker vejo, da gre denar za dom uradno tudi iz njihovega zepa. to je ta soba, podpisi mi to to in to, adijo
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

RatedR ::

Dost bolj kompleksno kot se zdi, sodeč po vseh členih, pravilih izbire, subvencioniranju itd.

Kaj bi vi gledali/naredili, če bi se šli še enkrat prvič prijavit za bivanje v študentskem domu?

r00k ::

Js bi šel še 1x v študentski dom brez razmišljat. Izbirat pa večinoma ne moreš, ko sem se jaz prijavljal sem dobil zadnje mesto v Rožni.

PromeuZ ::

RatedR je izjavil:


živim pa ene 35km stran.


Če nisi ravno socialni problem, potem skoraj ni realno računati na sobo tekom prvega študijskega leta oziroma mogoče bolj proti poletju...
<!-- https://pisalnik.wordpress.com -->

otago ::

V bistvu ne vemo, kam bi se Nightta vpisal, oz. faks. Ponavadi dajo bliznji dom. Ce si na FE, pol Mestni Log/Gerbiceva ali Rozna dolina.

Ni pa potrebno strašiti, da ga bodo dali v neko vukojebino. Tudi če dobi Litostroj, bo dobil najsodobnejši in malce dražji dom, pa se lahko preseli v prvem preselitvenem roku. Če pa si res želiš zagotoviti mesto, pa najde v čakalnici nekoga, ki se seli iz tebi ciljnega doma in mu reči, če se gre s tabo/ravno pred tabo izselit. Bo dobil njegovo posteljo. Če zajamra, da ima slabo finančno stanje, pa mu bodo poiskali cenejšo namestitev...

Realno pa je verjetno, da se bo kak novodobni študent izselil v prvih dveh mesecih, ker bo težko prebival v dvoposteljni sobi, motil ga bo vsak hrup in druženje na hodniku, ne bo parkinga itd...

Precej manj ljudi se vpisuje v študentski dom, izselili so absolvente in vsaj napovedali "čistko" ilegalcev, tako da je napovedovanje nehvaležno. Lahko dobi sobo v prvih dveh tednih, lahko januarja. Po podatkih, kako leto nazaj, so imeli celo po 150 postelj prostih v aprilu in so zato dopustili vsem, ki bi se morali izseliti, ekonomsko bivanje. Za študente v poceni domovih je bilo še vedno ugodno.

Poznam človeka, ki se je vselil celo pred 30.9.20xx, je dovolj pojamral na upravi ŠD v Rožni.

dope1337 ::

Ce bi sel se 1x ... 100% studentski dom. Sploh ni debate, profitiras na vseh frontah. V teh tanovih, kjer so izolirani studenti (po 2 v sobi s kopalnico in kuhinjo) se hrup ni vec problem.

Osebno bi ti priporocal iti v studenta, kjer ima celotno nadstropje skupno kuhinjo in kopalnico. Pac, folk spoznas (po moznosti starejse letnike tvoje smeri, ki ti dajo kaksne lepe "napotke" oz. so lahko zelo koristni).
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

noob96 ::

kako pa je z domom fdv? Je zelo polno? Grem na fdv pa me zanima kdaj lahko pričakujem da bom dobil? sem 70km iz lj in neka povprečna slo družina

hojnikb ::

Če nisi ravno socialni problem, potem skoraj ni realno računati na sobo tekom prvega študijskega leta oziroma mogoče bolj proti poletju...


To sploh ni nujno. Poleg finačnega statusa familje zavisijo še druge stvari (uspeh, razdalja od faksa...). Recimo pri moji generaciji so prišli vsi noter do konca decembra.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

mihec87 ::

hojnikb je izjavil:

Če nisi ravno socialni problem, potem skoraj ni realno računati na sobo tekom prvega študijskega leta oziroma mogoče bolj proti poletju...


To sploh ni nujno. Poleg finačnega statusa familje zavisijo še druge stvari (uspeh, razdalja od faksa...). Recimo pri moji generaciji so prišli vsi noter do konca decembra.


Pri oddaljenosti 35km, bo iz tega naslova bolj malo točk-na to se nanaša citirano... Je pa še odvisno od tega koliko vpisa je itd...

RatedR ::

Prvo mi ni jasno zakaj vas večina poudarja da so nekatere sobe greznica in da takšne kot sem jaz vtaknejo tja? Tok slabo ne more bit, ali pač?

Drugo pa, kakšni nemiri (hrup)? A ni študentski dom namenjen izključno študentom, če je pa že kak nemir je pa tam kakšen varnostnik oz. nek nadrejen?
Pričakoval bi da pridem v neko ustanovo kjer je folk mal bolj odrasel kot v srednji šoli, kakšne so vaše izkušnje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: RatedR ()

mihec87 ::

Eni pač pričakujejo kot v hotelu...

Hja tišina kakor gdaj-pač ni to naselje upokojencev...

Glede na to da si 35km stran pojdi gdaj pogledat naokoli..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

kalorijagr ::

Blinder je izjavil:

Lol. stroskov imajo nevem, 25 euro mesecno na osebo. Ampak oni to lepo zapakirajo v normalno ceno 200euro/mesecno in tebi ponujajo 120e subvencije, tako da te stane stud. dom 80e mesecno. 80e za tisto kar ponujajo ni nek big deal. Obstaja folk ko ima pravico it zivet v stud. dom pa je ne uporabi; rajsi zivijo privat.
Drgac pa stud. domovi pa cela univerza radi potiho srkajo denar studentom. Najbolj pa so veseli, ko ti prekinejo pravico do bivanja v stud. domu, ti pa si takrat se vedno vseljen. Za tako stvar ti racunajo lepo polno ceno.

nategujejo: z boni, pri placilu izpitov, stud domovi so nekoc skrivali kdaj je rok za oddat vlogo za podaljsanje bivanja, dajo ti da placas za opremo v sobi ki jo je hisnik pobral...



Kot študent v tujini in v študentskem domu svoje univerze, ti lahko zatrdim, da v Sloveniji je pravi raj. Od opreme do stroškov. Na Češkem plačujem 200 evrov za Stalinov študentski dom. Moja soba v Sloveniji je bila proti temu tukaj Hilton. WC-ji pa so tukaj bolj podobni tistim, ko so šole bile še v konjušnicah. Tako, da lepo te prosim. (Sem na največji univerzi na Češkem, ne neka shirana zadeva).

Zgodovina sprememb…

amacar ::

Mah pusti Blinderja, jamra v temah o programiranju, jamra v temah o zaposlitvah, jamra o študentskih domovih, očitno človek ni imel sreče oz. je pač tak...

clip ::

Mene pa zanima ali je subvencija najemnine v ŠD odvisna tudi od dohodkov družinskih članov ?
Pozdrav od Clipa

misticnimrk ::

clip je izjavil:

Mene pa zanima ali je subvencija najemnine v ŠD odvisna tudi od dohodkov družinskih članov ?


Da. Subvencija varira glede na dohodke gospodinstva in pod to spadajo tudi družinski člani (doh).

Groot ::

misticnimrk je izjavil:

clip je izjavil:

Mene pa zanima ali je subvencija najemnine v ŠD odvisna tudi od dohodkov družinskih članov ?


Da. Subvencija varira glede na dohodke gospodinstva in pod to spadajo tudi družinski člani (doh).


To niti malo ne drži. Cena bivanja v študentskem domu varira zgolj in le glede na to v katerem domu. Eni (npr. dom na Poljanski, Litrostroj, samske sobe) imajo višjo osnovno ceno bivanja in zato je posledično končna "najemnina" višja. Je pa kljub temu enaka za vse, ki bivanjo v posameznem domu (v kolikor seveda znotraj doma ni razlik glede na morebitne samske sobe). Višina dohodkov družinskih članov je pomembna zgolj v postopku sprejema v študentski dom, za oblikovanje prednostne liste za vselitve.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

študentski dom lj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
12144680 (22412) Marat
»

Študentski domovi izselitev

Oddelek: Loža
4011099 (10101) nuclear
»

Študentski dom v Ljubljani, izkušnje, nasveti?

Oddelek: Loža
126991 (6369) Xickle
»

Študentski domovi v Ljubljani

Oddelek: Loža
434920 (3761) _marko
»

Še neki o študentskem domu v MB...

Oddelek: Šola
193709 (3066) gzibret

Več podobnih tem