» »

WD my cloud NAS

WD my cloud NAS

Fob0s ::

Pozdravljeni! Zanimam se za nakup zunanjega diska, do katerega zelim dostopati od kjerkoli. Pretezno ga potrebujem za slike in filmcke. Sedaj me pa zanima ali je WD my cloud NAS vredu zadeva, ali je bolje imeti NAS sistem od synology, ki ga vecina zagovarja. Preko 300 evrov zal ne morem iti my cloud je pa ravno okoli 260 evrov 6tb.Gre pa samo za amatersko uporabo ,se pravi, da mi je vazno da imam slike varno spravljene vsaj nekaj let in da ko s telefonom slikam me doma ze cakajo. Hvala vnaprej za odgovore!

Bwaze6 ::

Jaz imam 8TB My Cloud NAS kako leto in pol.

Ni primerljiv z izdelki Synology in ostalimi pravimi NAS. Ampak za mojo uporabo (backup računalnika na drugem koncu hiše, deljenje omejenega števila fotk prek neta) je bil najprimernejši. Zadeva pa niti pod razno ni tako izpiljena in stabilna, kot bi si želel, če bi potreboval zahtevnejšo uporabo.

Malce branja, s kakšnimi težavami se srečujejo uporabniki:

WD Community - My Cloud

DeeJay ::

Bwaze6 ::

Ni ravno "hardcoded backdoor", firmware update novembra 2017 ga je odpravil, tako da so verjetno vsi diski naprodaj zdaj varni, kar se točno tega exploita tiče. Ni pa rečeno, da je ta edini. Takrat je kup teh backdoorov prišlo ven, tako od routerjev kot od raznih NAS in drugih zadev.

Karen ::

"Varno spravljenih" slik na vrteči se napravi ne moreš pričakovati. Za tekoče zadeve ok, za rezervo pa še ali oddaljena lokacija (že če ti npr. lopovi odnesejo disk ali imaš požar) ali pa cloud shramba. Da ne boš čez pol leta odpiral teme "kako do podatkov". Drugače pa ima Synology ohišje kamor daš en disk, sw je dodelan, enih 100 eur ohišje plus disk, pa si na tvoji ceni nekje. WD je manj dodelan, ampak če ti zadošča zakaj pa ne.

TOP ::

Največji problem je če kupiš z enojnim diskom,to ni nič,ko ti bo odletu disk meni je po 2 letih,če nimaš dodatnega backapa si u riti.Zato raje prišparaj več denarja in na dva diska in je.

Fob0s ::

Najlepsa hvala za izcrpne odgovore, zdaj bi pa samo se prosil, ce mi lahko posljete link katero ohisje kupiti in katera dva diska. Po komentarjih sodec se nagibam na synology. Pa se eno neumno vprasanje; se pravi podatki niso shranjeni v fizicni obliki, ampak nekje na netu v cloudu. Je dobro imeti potem backup se na dodatnem fizicnem disku kajne? Hvala!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Fob0s ()

Bwaze6 ::

Ja, edina varnost pri shranjevanju je več različnih kopij. RAID 1 ti bo dal le rahlo višjo varnost v primerjavi z enim diskom.

Shranjevanje v cloudu je odlično dopolnilo, se pa nanj ne moreš 100% zanesti - kot se tudi ne moreš na diske IN NAS naprave z naprednimi RAID funkcijami. Kombinacija je tisto, kar zagotovi varnost.

Pri meni sicer cloud odpade, ker imam cirka 3 TB fotk v hrambi, tako da je moja backup strategija:

- hranjenje vsega na lokalnem HDD,
- avtomatsko kopiranje na WD My Cloud,
- dva prenosna diska, kamor nove mape shranjujem ročno, in ju rotiram, tako da eden od njiju ni v moji hiši, ampak 10 km stran.

Ker tako vestno shranjujem le fotografije, ni težko slediti, kje sem pri backupu, in kaj zgubim, če npr. pogori hiša. Bi pa vse odnesel event, ki bi uničil dve hiši 10 km narazen, ampak to je tveganje, ki ga sprejmem - itak sem hobi fotograf.

x4en0n ::

Tudi sam si lastim WD-jev NAS in lahko potrdim, da je ok ni pa super. Kar se tiče dodeljevanja pravic in ostalih nastavitev je za domačo uporabo dovolj priročen in enostaven. Bi pa rekel, da ima včasih težave z dostopom (hitrost včasih močno zaniha - lahko je za nekaj časa zelo počasen, nato spet normalen). Prav tako je playback kakšnih zahtevnejših videjev velikokrat omejen oziroma zatika. Za povprečno uporabo pa je precej soliden. Uporabljam ga predvsem za gledanje filmov. Na računalniku prenesem film na NAS in nato preko android boxa dostopam do filma.

Netrunner ::

Jaz sem bil pred enako dilemo in sem se odločil za synology nas z dvema diskoma. Kupil sem 2x 3tb in dal v raid. Ni bilo ravno poceni vendar mi ni žal. Z WD-jem razen klasičnega zunanjega diska nimam izkušenj.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

DeeJay ::

z synology ali qnap ne boš zgrešil... wd my cloud je res entry level NAS, ki ima dosti slabosti.
Enkrat daš mal več denarja, pa maš mir.

Seveda pa priporočam NAS z najmanj dvema diskoma vezana v RAID 1. Tko dodaš vsaj malo k varnosti podatkov, če odleti en disk. Ne pomeni pa to, da če boš zbrisal nek fajl na NASu, da ga boš mel na drugmu disku. Za to še vedno rabiš delat dnevni snapshot podatkov in jih hraniš recimo za 1 teden nazaj (odvisno od prostora na disku in količine podatkov).
Prenapetost ali požar ti tud lahko uniči cel NAS in vse diske, tko da je potreben še en nivo backupa s kopiranjem podatkov nekam na drugo lokacijo.

Sam imam urejeno tako:
PC dela dnevni sync podatkov na synology DS716+II (2x4tb HGST NAS) v za to namenjeno encrypted mapo.
PC nardi dnevni snapshot podatkov (rar) in jih preko winscp pošle na encrypted data server v firmi (snapshote mam za 14 dni nazaj).
PC preko resilio sync real time synca podatke med domačim PC in PC v firmi. Oba encrypted z VeraCrypt.

Tko mam dost nivojev, če gre karkoli narobe.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Shramba podatkov za malo podjetje, kaksen disk? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5210764 (9332) krneki0001
»

NAS in crypto virusi

Oddelek: Pomoč in nasveti
274949 (4047) black ice
»

WD NAS

Oddelek: Omrežja in internet
153537 (2803) A_A
»

Arhiviranje podatkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
598728 (7750) joker16_7

Več podobnih tem