» »

P2P posojilnice denarja

P2P posojilnice denarja

««
«
1 / 8
»»

shadowfax ::

Se kdo ukvarja s P2P posojanjem? Kakšne izkušnje. Kje, kaj, kako?

Bral sem o Bondori in se mi zdi zanimiva ideja. Iščem alternativo bančnim depozitom, ker so trenutno mizerne obresti. V skladih in delnicah sem že izpostavljen kolikor sem pripravljen tvegat.

metalc ::

To je vsekakor bolj tvegano od delnic oz. skladov!

Sistem deluje tako, da neka nebančna posojilnica preveri, zavaruje (če)... in na koncu nekomu odobri kredit. Potem v sodelovanju s P2P platformo proda del terjatve vlagateljem (npr. tebi), od kreditiranca pobira izplačila obrokov in sorazmerne deleže spet prek P2P platforme izplača vlagateljem.

AFAIK pri tem poslu ni nobenih regulacij in nadzorov, kaj šele kakšnih državnih jamstev. Vse temelji na tvojem zaupanju na lepo besedo, da so informacije o terjatvi točne.

Tudi če so vsi skupaj še tako pošteni, se lahko zgodi marsikaj. Lahko propadeta posojilnica ali platforma, lahko kreditojemalec konča v osebnem stečaju ali se ubije.... Bolje je sploh ne pomisliti na zlom izpred 10 let... Če se zgodi kaj od naštetega in je bil kredit res dobro zavarovan, boš morda končal s solastništvom kakšne gradbene jame ali nedokončanega betonskega skeleta nekje v Litvi, pa še to, če boš imel res srečo. Koliko si s tem lahko pomagaš, pa ugibaj kar sam.

Po drugi strani, če tečaj delnice ali sklada danes strmoglavi, obstaja dokaj realna možnost, da si v roku 10 let vsaj delno opomore.

No, upam, da nisem izpadel preveč črnogledo. Tudi sam sem prek neke latvijske platforme bolj "za hec" investiral 100€ in tudi če bo šlo vse po gobe, se ne bom ravno sekiral.

Pa da ne pozabimo, na pridobljene obresti se plača cedularni 25% davek na t.i. "druge" obresti.

janez89 ::

Zdravo, jaz vlagam tako v osebne kredite kot v kredite zavarovane z nepremičninami. Če koga več zanima si lahko prebere spodnji dokument v katerem so opisane platforme in kako prijavit dobičke na FURS. Lahko me tudi kontaktirate na zasebno sporočilo.
https://docs.google.com/document/d/1zP5...

gdjv ::

Imam sredstva na platformah Nekster (8% bruto donos), Mintos (13% bruto donos) in Twino (cca. 11% bruto donos). @metalc Vse kar si navedel je teoretično možno, razen v primeru Nekster-ja, kjer izplačilo garantira zavarovalnica (zato je tudi donos nižji).

Ali je bolj tvegano od delnic in skladov? Hmm... kar na pamet, je nemogoče primerjati, ker odvisno katere delnice kupuješ in v katere sklade vlagaš. Delnice kot kratkoročna investicija pomenijo veliko tveganje (poglej samo leto 2018 in povprečne izgube). Skladi... odvisno kateri... ETF nimaš kaj zgrešit če daš v znane svetovne sklade za 15+ let. Vzajemni in ostali skladi... pa pozabi na donos oz. vsaj omembe vreden, predvsem zaradi stroškov.

Preden vlagaš v P2P, preberi in se poduči kaj dejansko to pomeni, saj so sistemi različni (Twino in Mintos sta načeloma enaka, Nekster deluje na drugem principu). Državnih jamstev ni, tako kot nikjer drugje, razen pri obveznicah (ki pa so trenutno čista neumnost, glede na donos).

Pri P2P vlagam izključno kratkoročno (max. 6 mesecev) in obvezno z BB (buyback) klavzulo. V tem primeru loan originator (posojilodajalec) v primeru zamude pri vračilu posojila, investitorju iz svojih sredstev vrne glavnico in donos. Zato je zelo pomembna bonitetna ocena posojilodajalca (podatke imaš na platformah). To pomeni, da si ob sredstva samo v primeru, da posojilojemalec denarja ne vrne, družba, ki je dala posojilo pa gre "k vragu". To se pri družbah z bonitetno oceno B+ in gor praktično ne zgodi, sploh pa ne v tako kratkem času (seveda teoretično je vse možno). Poleg tega, v vsako posojilo vložim max 20,00 EUR in tako npr. vloženih 1.000,00 EUR razbijem na 100 posojil.

Če ne želiš vezati denarja na dolgi rok 15+ let, vsekakor priporočam "zanesljive" P2P platforme (katere to so, ve google), več info pa imaš na https://www.p2p-kredite.com. Če ti ležijo sredstva in veš, da jih ne potrebuješ na dolgi rok, pa vsekakor ETF skladi (sam vlagaj, ne preko SLO brokerjev, pazi na stroške!).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gdjv ()

Old Spice ::

Gdjv lahko poveš kaj več o Neksterju? Kaj je teh 20%, ki jih zadržijo? Nisem še investiral v tovrstne reči in mi ideja ni poznana. Na spletni strani, kot vidim omenjajo brez vstopnih stroškov ipd. Kar mi malo smrdi :)

gdjv ::

Old Spice je izjavil:

Gdjv lahko poveš kaj več o Neksterju? Kaj je teh 20%, ki jih zadržijo? Nisem še investiral v tovrstne reči in mi ideja ni poznana. Na spletni strani, kot vidim omenjajo brez vstopnih stroškov ipd. Kar mi malo smrdi :)


Nekster se za razliko od drugih P2P platform (Mintos, Twino, Lendy,...) ne ukvarja s posojili, ampak je v ozadju družba Achilles (z ogromno kapitala in dobro bonitetno oceno), ki se ukvarja s faktoringom - odkup terjatev. Družba odkupi terjatve, za katere pred tem dobi pozitivno mnenje svoje zavarovalnice (ta jih zavaruje za primer neplačila). Ko Achilles odkupi terjatev, jo ponudi v odkup investitorjem preko družbe Nekster d.o.o. (hčerinska družba). Na takšen način dobi denar takoj nazaj in lahko začne z novimi odkupi itd...

20% je soudeležba Neksterja/Achillesa v vsakem poslu (če prav razumem se samo 80% da v odkup investitorjem).

Glede vstopnih stroškov je tako, da jih nobena P2P platforma nima, praktični ni provizij, edini "strošek" investitorja je plačilo davka (v SLO je ta 25%). Tega že ob izplačilu FURS-u plača Nekster, tako da dobiš na račun neto donos. Vse P2P platforme se financirajo z razliko med obrestno mero, ki jo plačajo posojilojemalci in obrestno mero, ki jo ponudijo investitorju.

Nimam se za kakšnega strokovnjaka, sem pa zadeve dokaj naštudiral preden sem vložil sredstva v P2P. Glede P2P imam namen ostati na teh treh, saj iščem izključno pasivne prihodke ("vloži in pusti"). Mintos in Twino imata zelo dobro urejen "auto invest" in res ni potrebe po porabi časa za karkoli. Pri Neksterju opcije auto invest ne uporabljam, saj so donosi nižji, je pa res, da imaš sredstva takoj na razpolago, saj takoj ko izklopiš opcijo aut invest, se sredstva vrnejo na račun (torej praktično nisi časovno vezan - logično je obrestna mera nižja).

Old Spice ::

Se pravi, v primeru da vložim npr. 1000 eur, je letna obrestna mera cca. 8% bruto, kar pomeni da mi vrnejo po letu dni 1080 eur, pri čemer 25% od 80 eur vzame FURS, se pravi mi ostane cca. 60 eur? Vplačila in izplačila pa gredo direktno na osebni račun, katerega tudi sicer uporabljaš?

black ice ::

AFAIK do 1000e skupnega zneska obresti ni davka.

delfinus ::

black ice, to velja samo za davek od dohodka na depozite, ce imas vezano pri bankah. P2P lending pa ni depozit. Sam trenutno vlagam pri Iuvo, kjer se da z referral pridobiti tudi welcome bonus za 90EUR. lp, d.

black ice ::

Drži, se opravičujem.

buttcrack ::

A pri refferu samo referrer dobi bonus ali drugi tudi kaj?

janez89 ::

buttcrack je izjavil:

A pri refferu samo referrer dobi bonus ali drugi tudi kaj?

Zdravo, pri veliki večini platform oba, torej je win-win, glej:
https://docs.google.com/document/d/1zP5...

delfinus ::

Pri Iuvo je 30EUR bonus za oba, ce novi clan vlozi min. 1000EUR in bonus dobis v cca. dnevu do najvec dveh na svoj Iuvo racun. Potem pa je mozen se dodaten bonus, ce novi clan v nadaljnih 60 dneh od registracije vlozi se dodatnih 1500EUR. Tukaj pa spet oba dobita se dodatnih 60EUR na svoj Iuvo racun. Torej skupaj 90EUR, kar ni tako malo glede na vlozek. Moras pa seveda zadevo investirat in jo drzati najmanj 3 mesece, da si upravicen tudi do tega, da lahko popolnoma izpraznis svoj racun, vkljucno z bonusom.
lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

janez89 ::

Platforma Estateguru je povečala bonus za nove investitorje na 1% začetne investicije. Velja le do 4. marca. Več v:

https://docs.google.com/document/d/1zP5...

janez89 ::

Če bi se kdo rad začel vlagat v P2P lending, največja EU platforma Mintos ima sedaj akcijo in boljše začetne bonuse (do 29.3.). Pri nepremičninski platformi Estateguru pa veljajo večji bonusi pri registraciji samo še 2 dni do 4.3.

Več info tukaj:
https://docs.google.com/document/d/1zP5...

buttcrack ::

kako je z neksterjem in potekom posojila? kdaj lahko pričakujem nazaj posojen keš, če npr. danse poteče rok posoijla.

Seveda v primeru, ko ni potrebe po intervenciji zavarovalnice :)

gdjv ::

Pri meni je bilo vrnjeno še vse v roku. V primeru zamude pa buyback klavzula določa:

"Assignor undertakes to buy back the Claim from the Investor no later than on the 31st (thirty first) day after the occurrence of the delay, if the delay of the repayment of the principal amount of the Claim lasts more than 30 days."

Torej 31. dan od zapadlosti.

Glodko ::

Kako je z donosi? So res 10% (-25% davka)? Se pravi vložim 10k, dobim ven 1k (750 brez davka). Ali se gre tu pri teh 10% za kako statistiko, ki je veljala samo tisti mesec, ko so bili planeti poravnani in je sicer donos bistveno slabši?

delfinus ::

Na P2P je 25% davka na dobicek. Porocati ga moras ob oddaji davcne napovedi za preteklo leta. To je ponavadi do februarja vsako leto.

Kar se pa tice donosnosti pa je odvisno od P2P platforme in katere kredite bos izbral in financiral. Lahko izberes sam tudi po odstotni stopnji, loan originatorju, drzavi, oceni kreditojemalca, ali pa vse pokombinirano. Potem pa seveda zavisi seveda od pridnosti posojilojemalcev, kako te kredite dejansko odplacajo in pa "loan Originatorjev", ki ti garantirajo varnost v primeru neplacevanja.
Najbolj zadovoljen sem sedaj s PeerBerrijem, kar se tice teh mikro posojil. V "najbolj priljubljen" Mintos pa trenutno se nisem sel zaradi dolocenih takticnih razlogov. Tam je raznovrstnih posojil z razlicnimi stopnjami iz razlicnih drzav najvec na voljo.

lp, d.

janez89 ::

Mintos ponuja še bolj ugodne bonuse za nove investitorje, kot v preteklosti. Prenovljena platforma Fastinvest prav tako po novem ponuja bonus za nove stranke, pri novejši platformi Kuetzal pa velja, da novi investitorji dobijo začetni bonus in % od vloženih sredstev.

Če koga zanima, si lahko prebere v spodnjem dokumentu:
https://docs.google.com/document/d/1zP5...

urosz ::

kako pa je s prijavo na FURSv primeru Nekster ki že odtegne davek? je vseeno potrebno oddati napoved ali to stori Nekster? kako dokazuješ da je davek že plačan?

janez89 ::

Če koga zanima, novejši platformi Viainvest in Lenndy ponujata začetne bonuse s povabilom. Pri obeh je bonus 10€ z majhnimi začetnimi ivesticijami (50€ in 100€).

Več lahko preberete v:
https://docs.google.com/document/d/1zP5...

Reycis ::

gdjv je izjavil:

saj iščem izključno pasivne prihodke ("vloži in pusti").

Jao je folk še vedno naiven. Vsi pasivni dohodki (tudi povsem legalne obresti) so samo različni derivati ponzi sheme. Tudi naš moderni monetarni sistem ni nič drugega kot derivat ponzi sheme, ker je zasnovan tako, da deluje le v okolju rasti. Za nami je dolgoročno gledano z nekaj presledki zelo dolgo obdobje rasti. Sistem bo funkcioniral dokler bo to rast možno dosegati oz. bodo ljudje verjeli, da jo je še možno doseči. Ampak prišel bo moment, ko bo to izginilo in takrat bo tudi ta ponzi padel. Takrat bodo vsi vložki in prihranki v njemu vredni približno nič in hkrati premoženje izven njega ne bo sposobno pokriti morebitnih dolgov.

Kaj_ti_mar ::

Sicer tukaj pišete o investiranju s pomočjo P2P platform. Kako pa je z najemom posojila? So P2P krediti dostopni tudi v Slo.? Ima kdo tovrstne izkušnje, ki bi jih bil pripravljen deliti z nami?

delfinus ::

Za taksne zadeve je pri nas najbolj primerna Delavska hranilnica z najnizjim EOM. Je cenejse kot bi prisel kjerkoli cez z P2P posojili. Itak pa ne poznam nobene P2P platforme, ki bi servisirala potrosniske kredite slovenskih rezidentov.

lp, d.

gdjv ::

Kaj_ti_mar je izjavil:

Sicer tukaj pišete o investiranju s pomočjo P2P platform. Kako pa je z najemom posojila? So P2P krediti dostopni tudi v Slo.? Ima kdo tovrstne izkušnje, ki bi jih bil pripravljen deliti z nami?


Ja jih je kar nekaj, ampak gre skoraj v celoti za sumljive posle z oderuškimi obrestmi ipd... Kot fizična oseba, se raje drži banke.

Investitor ::

A bi lahko prosim kdo delil nastavitve, ki jih uporablja na platformi Mintos pri autoinvest opciji. Sam sem kasneje vrgel ven drzave izven evrope in zahteval bonitetno oceno ponudnikov kreditov visjo od B. Kljub temu, mi veliko kreditov pade v kategorijo "late payment" za 15-60 dni. Tudi krediti iz zelo razvitih drzav kot je UK. Kar me skrbi je to, da kljub mojim zelo visokim kriterijem vseno 20% kreditov zamuja z izplacili. Sicer mam pri vseh buyback guarantee, toda me skrbi tak trend.

Zgodovina sprememb…

PgSurfer ::

Mintos ocena kreditnih agencij nima nič z oceno posojilojemalcev, ki jo ti pač ne moreš videti.
Mintos ocena je bolj vodilo koliko možnosti je, da bo kreditna agencija šla v stečaj in ti "buyback" propade.

delfinus ::

To je pac riziko, s katerim bos moral ziveti, ce gres v P2P investiranje. Sicer pa 20% je dokaj normalno za zamudnike od 15-60 dni, se relativno malo v primerjavi, s kaksnimi drugimi platformami. Seveda pa to zavisi od loan originatorjev. Poglavitno pa je, da po teh 60 dneh dobis izplacane tudi obresti. Ce tega ni se taksnega loan originatorja znebis po hitrem postopku. Sicer pa ta podatek tako lahko najdes preden zacnes investirati v posamezne kredite, dolocenih loan originatorjev.

Sem imam zelo dobre rezultate s PeerBerry, kjer rocno investiram. Sem osredotocen predvsem na Ukrainska posojila z 12%. Pogledam koliko kreditov je posameznik/ca ze imel/a, kdaj so bili registrirani in tudi ponavadi zenske so bolj pridne pri odplacevanju kot moski :). Trenutno imam tam samo 10% posojil, ki kasnijo od 1-15 dni. Zelo dobra in stabilna platforma po mojem mnenju je tudi Viainvest. Tam ponavadi vse placujejo v roku. Je pa obrestna mera samo do 11% nekje. Pa tudi fokusiran je dobo biti samo na Litvanske in Poljske kredite. Za ES in CZ posojila odtegujejo ze davek, tako da imas potem pri nas komplikacije, ko moras delat poseben poracun, da se izognes dvojenemu obdavcevanju.

lp, d.

Investitor ::

Aha, hvala za to informacijo. Nisem vedel kaksni naj bi bili "normalni" delezi zamudnih obresti. Sam se sicer osredotocam izkljucno na visoko obrestna posojila 10-14%, saj se mi zdi da lahko dosegam 6% donose ze z delnicami, ki so manj tvegane.

@delfinus ali imas na Mintosu kaksne restrikcije glede drzav v katere posojas, ce ni skrivnost.

Zgodovina sprememb…

delfinus ::

Investitor, glede tveganosti je oboje tvegano, tako delnice kot P2P. Pri P2P je fino najti le eno stabilno platformo in da malce izves o ozadju kako poslujejo loan originatorji, potem je dosti manj stresno kot delnice. Sam sem fokusiran samo na EU kredite. Edino pri PeerBerryu vzamem tudi Ukrajinske, Ruske, malo eksperimentiram tudi z Moldavskimi in pa Kazahstanskimi, ampak bolj za vzorec. Do sedaj je bilo vse poplacano skupaj z obrestmi, nobenega defaulta v vsem tem casu, pa sem jih dal ze preko 1000 cez. Jih pa napikam rocno in ne preko autoinvesta. Pac en hobby, ki ti vzame ene 20 minut dnevno.

lp, d.

Investitor ::

delfinus je izjavil:

Investitor, glede tveganosti je oboje tvegano, tako delnice kot P2P. Pri P2P je fino najti le eno stabilno platformo in da malce izves o ozadju kako poslujejo loan originatorji, potem je dosti manj stresno kot delnice. Sam sem fokusiran samo na EU kredite. Edino pri PeerBerryu vzamem tudi Ukrajinske, Ruske, malo eksperimentiram tudi z Moldavskimi in pa Kazahstanskimi, ampak bolj za vzorec. Do sedaj je bilo vse poplacano skupaj z obrestmi, nobenega defaulta v vsem tem casu, pa sem jih dal ze preko 1000 cez. Jih pa napikam rocno in ne preko autoinvesta. Pac en hobby, ki ti vzame ene 20 minut dnevno.

lp, d.


V P2P platformah imam le majhen del portfelija zaradi tega, ker me je strah krize. V dobrih casih vse deluje, v krizi pa lahko zaskripa. Pri delnicah cena pade, dobra podjetja redko propadejo. Medtem ko pri posojilih ti lahko ogromno ljudi defaulta

gdjv ::

Sam za P2P uporabljam samo Mintos. Vse nastavljeno na auto invest, ročnost max 2 meseca, loan originatorji so samo tisti z oceno B+, obrestna mera 9%+, vložek max 20 EUR, obvezno buyback klavzula...

Platformo pogledam mogoče enkrat na 14 dni, vse dela kot mora. Kakšnih 150 investicij je vedno v late payment do 60 dni. Takoj ko je 61 dan, je vrnjeno zaradi buyback klavzule. Tako lahko v primeru da želim ves denar nazaj, prekinem avtoinvest in v max 4 mesecih imam vse vrnjeno in denar na TRR.

Trenutno v 6 mesecih imam nekaj več kot 500 EUR obresti. Ki se takoj reinvestirajo.

Tveganje je, ampak pod temi pogoji je minimalno, primerno temu pa je tudi višina obrestne mere... Poleg tega, nikoli ne vlagaj vsega na en kupček, ampak vsaj na 3 smeri!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gdjv ()

delfinus ::

Investitor je izjavil:


V P2P platformah imam le majhen del portfelija zaradi tega, ker me je strah krize. V dobrih casih vse deluje, v krizi pa lahko zaskripa. Pri delnicah cena pade, dobra podjetja redko propadejo. Medtem ko pri posojilih ti lahko ogromno ljudi defaulta


Seveda ob krizi se zakonitosti, ki veljajo danes spremenijo. Zato osebno investiram le v kratkorocne P2P kredite. Js sem fokusiran vecinoma na termin med 20 - 31 dni. Zato mi je vsec Viainvest, ker so njihovi krediti taksni. Podaja tudi kreditno oceno kreditojemalca, pa vidim tudi koliko kreditov prej so jemali in kakoliko casa so ze registrirani. Viainvest je dosti manj flashy kot kateri drugi P2P ponudniki storitev, ampak imajo odlicno zalednje in menedzment. Defaultov skoraj ni.

Tudi ob krizi bodo potrebe po kreditih in ti ne bodo usahnili. Manj problematicni so ti potrosniski krediti malih vrednosti. Tu mislim, da ne bo udarilo tako zelo, sploh ne takoj ob zacetku krize. Ljudje bodo se vedno pri kratkorocnih kreditih dobili placo in imeli kritje en cas. Se bo pa zaostrovalo, ce bo kriza dolga kot je bila prejsnja.
Bo pa lahko iznenada udarilo po business kreditih, invoice kreditih, nepremicninah in pa netabilnih loan originatorjih. Tam se lahko vse lepo sesuje, ce ni zavarovano z nepremicninami in lastnino. Nekateri so zelo skatljavi ze danes in ze sedaj ustvarjajo izgubo. Lep indikator je, ce je prevec defaulta bo slej kot prej to privedlo do tezav pri loan originatorju in posledicno ne bodo najprej placevali vec obresti, kasneje pa se glavnice ne bodo mogli vrniti.
Poleg tega imam tudi nekaj tveganih business nalozb skozi Envestio, drzim pesti, da nekaj mesecev se ne bo radikalnih sprememb.

Glede delnic ob krizi ne bi kaj veliko komentiral, takrat bo stampedo in panika na najvecji ravni. Sem dozivljal mesarsko klanje leta 2008 in 2009 in na lastni kozi vem kako je izgubljati, ampak se cez te zadeve clovek utrdi in nauci kako reagirati in kako ne. Ogromno jih je padlo, propadlo in se nikoli ni pobralo. Ljudje so izgubljali vse z delnicami, skladi so se resetirali za polovico, NKBM je postal vreden 0 itn itn itn :). Torej delnice so za moje pojme se bolj tvegana nalozba kot P2P krediti. Seveda pa je pri obeh potrebno delati s pametjo in biti izbircen in ne nasedati pravljicam in mamljivim ponudbam.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Osprey ::

Sam raziskujem možnosti investiranja, predvsem išče kakšne so možnosti kratkoročnega vlaganja, tudi recimo za mesec, dva, in obenem nekem donosu, ki je že smiseln. Zaenkrat se mi zdi P2P kreditiranje nekje edina tovrstna možnost. Ali pozna kdo še kako možnost, ki bi jo lahko preučil za primerjavo?

delfinus ::

So možnosti seveda. Zavisi od platforme in loan originatrojev, ce taksne kratkorocne kredite ponujajo. PeerBerry je ena takih, ki ima vecino svojih kreditov tovrstnih in lahko investiras za kratek cas. NAR je med 10 - 12% na letni ravni. Ni pa edini. So pa seveda se drugi, najvecji Mintos, Viainvest, Iuvo itn. Je pa pri teh treba sfiltrirati kredite, ki so na voljo in vidis kdo jih ponuja in za kaksen cas so planirani. Potem pa se odlocis ali bos dal denar loan originatorju ali pa vlozil drugam. So se P2B platforme, ki iscejo financiranje business projektov, ki so lahko tudi kratkorocni npr 3, 4, 6 mesecev ipd. To so Crowdestor, Envestio. Je pa pri teh zadnjih omenjenih vec kreditov, ki so na malce daljsi rok od 11 - 24 mesecev.
lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

Osprey ::

Ok, P2P in P2B že raziskujem in morda še kaj vprašam. Poleg tega še kdo pozna kako možnost vložiti kam denar kratkoročno z omembe vrednim donosom (pustimo kako špekuliranje s kriptovalutami)? Razni skladi, zavarovanja z varčevanji, varčevanja, obveznice in vse ostalo kar mi pride na misel zahteva kar daljše vezave ponavadi. Za P2P loaning sem izvedel pred kratkim in izgleda zanimivo in vredno poskusiti. Obstaja še kaj podobnega kar bi bilo vredno preučiti in mi je morda novo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

buttcrack ::

Kater site od tujih je podoben neksterju oz. trenutno imam par čukov tam pospravljenih ampak zadnje čase se omenja samo tuje ponudnike.

delfinus ::

Nekster je sirotinja glede ponudbe kreditov, vecinoma so samo Invoice kreditiranja in tudi obrestna mera ni konkurencna, zato posledicno ni zanimanja. Mogoce koga impresionira, da so krediti zavarovani pri Acredia Versicherung AG Eurler Hemres in da je v Sloveniji, to je pa tudi vse. Za start osebno priporocam PeerBerry, Viainvest, Iuvo in Mintos (kjer sam izberes dobre loan originatorje). Za vec detajlov pa vprasaj. lp, d.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

buttcrack ::

Pregledam ponudbo in se javim, če mi kaj ne bo jasno. Tnx ;)

janez89 ::

Investitor je izjavil:

A bi lahko prosim kdo delil nastavitve, ki jih uporablja na platformi Mintos pri autoinvest opciji. Sam sem kasneje vrgel ven drzave izven evrope in zahteval bonitetno oceno ponudnikov kreditov visjo od B. Kljub temu, mi veliko kreditov pade v kategorijo "late payment" za 15-60 dni. Tudi krediti iz zelo razvitih drzav kot je UK. Kar me skrbi je to, da kljub mojim zelo visokim kriterijem vseno 20% kreditov zamuja z izplacili. Sicer mam pri vseh buyback guarantee, toda me skrbi tak trend.


Pri Mintosu poleg investiranja v A in B kredite preverim statistiko vračil posameznih originatorjev:
https://www.mintos.com/en/statistics/
Greš na sekcijo Loan Performance Details (amounts converted to EUR) in preveriš recimo za Personal loans in Short term loans (ker je teh kreditov največ), klikneš na Percent desno zgoraj. Ugotoviš, da krediti pri nekaterih originatorjih zelo zamujajo, npr. 30% pri 16-30 dni in 14% pri 30-60 dni. V nastavitvah autoinvest odstraniš tiste, ki preveč zamujajo z izplačili.


buttcrack je izjavil:

Kater site od tujih je podoben neksterju oz. trenutno imam par čukov tam pospravljenih ampak zadnje čase se omenja samo tuje ponudnike.

V Nekster sicer sam ne vlagam, uporabljam pa 20 drugih platform. Največ investiram v najbolj znani platformi Bondora (samo Go&Grow) in Mintos. Bondora ker je kot varčevalni račun in lahko dobiš vrnjena sredstva takoj, ni potrebno čakat na iztek kreditov, Mintos pa ker je največja EU platforma z ogromno originatorji kreditov. Glede nepremičninskih platform pa priporočam Envestio in Grupeer, ki imata precej visoke obrestne mere.
Priporočam pa še Iuvo za 3 ali 4 mesece, ker dobiš dober začetni bonus in pa Kuflink. Obe platformi samo zaradi bonusa. Pri Iuvo je sicer možnost buyback, vendar samo na glavnico, zato so končne obresti nižje kot obljubljeno. Začetna investicija 2500€ s povabilom prinese 3,6 odstotni takojšnji donos.

Od 20 platform, v katere investiram nikakor ne priporočam finske platforme Fellow finance, ker je edina platforma pri kateri sem v minusu. Omogočajo sicer buyback na finske kredite, vendar le do 53% na glavnico. Ko sem začenjal z investicijami, je bil procent 70%, trenutno pa je še nižji.


Za več info glej spodnji dokument. Dodal sem še francosko platformo October (stari Lendix). Opisal sem kako pridobiti bonus:
https://docs.google.com/document/d/1zP5...

buttcrack ::

O kakšnih donosih pa je tu govora in s kakšno vsoto operirate?
Trenutno se špilam z dobrih 10k in se mi zdi da je 8% ok, sem pa seveda dokaj zelen na tem področju in si še ne upam z vsem kapitalom vlagat v to. Bi se šel degiro in etf pa bom počakal da bomo mel legit accounte.

delfinus ::

Donosi so nekako takole pri meni:

PeerBerry 12.7%,
Iuvo 10.3%
Viainvest 11.4%
Envestio v povprecju nekje 17.2% za vse projekte skupaj

Z vsem kapitalom vsekakor ni zdravo vlagati v noben mehanizem. Recimo, da osebno za P2P namenjam ene 20% svojega celotnega portfelija financnih sredstev.

lp, d.

JN ::

janez89 je izjavil:

V Nekster sicer sam ne vlagam

Pametno! Ob registraciji ti pošljejo geslo kar po mejlu !!!, nimajo 2FA, ... in takim naj bi zaupal denar?

gdjv ::

JN je izjavil:

janez89 je izjavil:

V Nekster sicer sam ne vlagam

Pametno! Ob registraciji ti pošljejo geslo kar po mejlu !!!, nimajo 2FA, ... in takim naj bi zaupal denar?


In kaj ti labko naredi kdo na Nekster računu, ce ima tvoje geslo? Pozanimaj se malo, ker je odgovor popolnoma nic. Ce zeli dvigniti denar, se ta nakaze samo na registriran TRR. Sprememba TRRja pa traja kar nekaj casa, nakazati je potrebno 1 eur itd...

Ne govori o 2FA, ker prakticno noben p2p platforma tega nima, zakaj? zato ker nihce tega ne uporablja, poleg tega pa ne gre za crypto, kjer labko racun izpraznis v nekaj sekundah...

Sicer pa, naj vsak dela kaj mu pase ;)

janez89 ::

buttcrack je izjavil:

O kakšnih donosih pa je tu govora in s kakšno vsoto operirate?
Trenutno se špilam z dobrih 10k in se mi zdi da je 8% ok, sem pa seveda dokaj zelen na tem področju in si še ne upam z vsem kapitalom vlagat v to. Bi se šel degiro in etf pa bom počakal da bomo mel legit accounte.


Operiram s cca 50% portfelja finančnih sredstev, ostalo imam v ETF-jih, donosi so različni pri posameznih platformah, moje stanje je trenutno tako:

Iuvo Group 13,2 %
Bondora 6,75 % (go & grow)
Mintos 11,6 %
Fastinvest 12,9 %
Lenndy 11,8 %
Viainvest 11,6 %
Kuflink 6,8 %
Envestio 18,7 %
Kuetzal 18,3 %
Estateguru 12,1 %
Housers 10,2 %
Grupeer 14,3 %
October 6,3 %

Kuetzal ima od 1.6. akcijo za dodatni cashback:
https://docs.google.com/document/d/1zP5...

Pri Fastinvest sem dopisal, kako se prijavit kot slovenski državljan.

kikach ::

janez89 je izjavil:

buttcrack je izjavil:

O kakšnih donosih pa je tu govora in s kakšno vsoto operirate?
Trenutno se špilam z dobrih 10k in se mi zdi da je 8% ok, sem pa seveda dokaj zelen na tem področju in si še ne upam z vsem kapitalom vlagat v to. Bi se šel degiro in etf pa bom počakal da bomo mel legit accounte.


Operiram s cca 50% portfelja finančnih sredstev, ostalo imam v ETF-jih, donosi so različni pri posameznih platformah, moje stanje je trenutno tako:

Iuvo Group 13,2 %
Bondora 6,75 % (go & grow)
Mintos 11,6 %
Fastinvest 12,9 %
Lenndy 11,8 %
Viainvest 11,6 %
Kuflink 6,8 %
Envestio 18,7 %
Kuetzal 18,3 %
Estateguru 12,1 %
Housers 10,2 %
Grupeer 14,3 %
October 6,3 %

Kuetzal ima od 1.6. akcijo za dodatni cashback:
https://docs.google.com/document/d/1zP5...

Pri Fastinvest sem dopisal, kako se prijavit kot slovenski državljan.


Koliko imate defaulta? Sam uporabljam samo Mintos trenutno, vendar so tudi tam že bile težave z “buy back”.

janez89 ::

kikach je izjavil:

janez89 je izjavil:

buttcrack je izjavil:

O kakšnih donosih pa je tu govora in s kakšno vsoto operirate?
Trenutno se špilam z dobrih 10k in se mi zdi da je 8% ok, sem pa seveda dokaj zelen na tem področju in si še ne upam z vsem kapitalom vlagat v to. Bi se šel degiro in etf pa bom počakal da bomo mel legit accounte.


Operiram s cca 50% portfelja finančnih sredstev, ostalo imam v ETF-jih, donosi so različni pri posameznih platformah, moje stanje je trenutno tako:

Iuvo Group 13,2 %
Bondora 6,75 % (go & grow)
Mintos 11,6 %
Fastinvest 12,9 %
Lenndy 11,8 %
Viainvest 11,6 %
Kuflink 6,8 %
Envestio 18,7 %
Kuetzal 18,3 %
Estateguru 12,1 %
Housers 10,2 %
Grupeer 14,3 %
October 6,3 %

Kuetzal ima od 1.6. akcijo za dodatni cashback:
https://docs.google.com/document/d/1zP5...

Pri Fastinvest sem dopisal, kako se prijavit kot slovenski državljan.


Koliko imate defaulta? Sam uporabljam samo Mintos trenutno, vendar so tudi tam že bile težave z “buy back”.


Glede defaulta, pri Estateguru sem imel samo en kredit, kjer je poplačilo z obrestmi zamujalo cca 5 mesecev, po tem sem dobil nazaj glavnico. Vse ostalo, kar sem navedel imam samo dobre izkušnje.
Ne priporočam pa finske platforme Fellow finance, kjer sem trenutno na -5% začetnega vložka. Je sicer buyback gurantee pri finskih kreditih ampak premajhen odstotek glavnice, da bi obresti pokrile "default rate" finskih kreditov.

Novejša platforma Bondster, če koga zanima:
https://docs.google.com/document/d/1zP5...

therax ::

Na Grupeer-ju sem začel dobivat prve obresti. A moram drugo leto prijavit obresti samo, če si izplačam na TRR ali v vsakem primeru?

Magic1 ::

Obresti se prijavlja v kolikor je teh vsaj 1000€+ neglede na izplačilo.
Magic
««
«
1 / 8
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

P2P lending - oddaja napovedi za odmero dohodnine (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12516359 (507) Kiwix
»

Kam investirati 50 000€ (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15233561 (4036) redtech
»

P2P lending

Oddelek: Loža
143362 (667) janez09
»

Mintos P2P (Invest & Access) - kaj počnete z late loans?

Oddelek: Loža
121502 (1117) pirx
»

Varčevanje

Oddelek: Loža
4812497 (6096) T-h-o-r

Več podobnih tem