» »

Recenzija novega Siddhartine albuma Rh-

Recenzija novega Siddhartine albuma Rh-

«
1
2

sid_dabster ::

//Recenzija nove Siddhartine plate "Rh-"

//Oprostite, ker ne uporabljam sumnikov, ampak nikakor se ne morem navaditi na slovenski razpored tipk

//naj predstavim svoje skille:
#include "teorija_glasbe.hpp"
#include "znanje_kitare.hpp"
#include "znanje_klaviatur.hpp"
#include "izkusnje_z_bendi.hpp"
#include "poznavanje_prejsnjih_plat_od_Siddharte.hpp"
#include "obiskal_veliko_koncertov.hpp"
//vsebuje tudi vtise s festivalov Wacken Open Air 2002 in Wacken Open Air 2003

//zaradi boljsega razumevanja bo nadalje:
#define OPAZKA1 "ne imanje za burek o kitari"
#define OPAZKA2 "Tomijevo ogabno spakovanje v pokrajinskem pogovornem jeziku"


static const TBand* nekaj_dobrih_skupin[4] = {Dream_Theater, Stratovarius, Sonata_Arctica, Children_of_Bodom};

Predvcerajsnjim sem psevdosodelavca prosil, da mi posodi Siddhartino plato Rh-, ker sem videl, kaksen hrup vzdigujejo mnozice zaradi le-te. Naj kar takoj povem, da imam o prejsnjih dveh albumih precej slabo mnenje, zakaj tudi v Sloveniji, ki ni ne vem kako znana po dobri rock glasbi, clovek tezko najde skupino s tako grozljivo slabimi kitaristi. Lahko mi verjamete, saj ze mnogo let igram kitaro v raznih rock ali metal skupinah (elektricno in akusticno) in se mi nekaj le sanja o teh zadevah. Siddharto sem si ogledal tudi v zivo (na festivalu Rock Izola), saj ne gre kritizirati stvari, ki jih ne poznamo.
Sprva se mi je produkcija kitar na drugem albumu zdela strasno zanic in sem se cudil, kako je lahko tako dober producent naredil taksno skrpucalo. Ko pa sem jih videl v zivo, mi je vse postalo jasno: ni kriva produkcija, temvec OPAZKA1. Zatorej slava producentu, da je iz taksnega hrupa le nekaj izvlekel (Zare, ti si car!!!).

No, sedaj pa preidimo k stvari.

Poln pricakovanja vstavim CD v enoto in pozenem player.

CD Rh je v celoti posnet z orkestrom. Aranzmaji za le-tega so napisani izredno dobro, kar plosco tudi za nekoliko bolj izurjeno uho naredi poslusljivo. Se posebej na prvem komadu je ujemanje z orkestrom se posebej posreceno. Zlasti so mi bili vsec godalni filli, ki celotni stvari dodajo nekako melodicnost (vse cestitke tistemu, ki je napisal orkestralne aranzmaje). Aja, pa da se ne pozabimo vprasati, komu in kako za vraga je uspelo prisiliti simfonike, da so sli snemat...
No, pac, tu je za izpopolnitev zvocne praznine poskrbel orkester, na prejsnjem albumu sampli&&loopi, na predprejsnjem pa nic (kar tudi bolece reze v usesa).
Toliko o orkestru in njegovi zaslugi za poslusljivost. Bobni so nekoliko napredovali; bobnar je uporabil celo tisti znani "power metal ritem", pri katerem seveda glavno vlogo odigra dvojni bas pedal. Ampak to pa je tudi vse. Ritmi so enostavni, celo zelo simplisticni, kar velja tudi za prehode. Vsec mi je le to, da tu bobnarja sekvencer manj krije, kot pa ga je na prejsnjem albumu.
Se najbolj od vsega mi vsec bas. Slisati je dosti precej zapletenih bassovskih fint, med drugim tudi precejsnja kolicina slapanja (in to OK, da ne bo pomote). No, pa saj basistu nikoli nisem rekel zal besede;)
Klaviature niso nic posebnega, zgolj klavirske linije, nekaj malo Hammonda (ampak res tiny bit), vse drugo pa sinteticni zvoki; tehnicno gledano zelo simplisticno, ampak recimo se pogojno v mejah sprejemljivosti (klavitaure igram ze 14 let in tudi o njih nekaj vem :) ).

Nad kitarami sem pa grozljivo razocaran. Kitarista nista od prejsnjih dveh albumov napredovala NIC, ABSOLUTNO NIC!!! Na celem albumu je en sam lead (ce mu smemo tako reci), pa se ta je tako enostaven in tako grdo odigran, da me je prijelo, da s poslusanjem sploh ne bi nadaljeval. In taka groza kljub dobrim in dragim modelom kitar (za postene variante Fender Stratocaster ali Gibson Les Paul je treba odsteti ceden kupcek denarcev)!!! Ritem kitare so ravno tako zelo enostavne, tako kot pri kaksni garazni crust/hardcore skupini! Tako igrati kitaro se povprecno talentiran clovek nauci v letu, mora letu in pol. Jaz se s taksnim OPAZKA1 ne bi upal pokazati na odru, kaj sele v vrhunskem studiu!
In prav to je glavni razlog, da Siddharta NIKOLI ne bodo mogli igrati za publiko, ki ima glasbeni obcutek razvit kolickaj bolj kot povprecna stirinajstletnica z bujnimi custvi, kateri je vazno le to, kako je Tomi "Lustkan".

Vokal pa je vsesplosna groza. Najbolj grozljivo je OPAZKA2. Morda vecina njegovih somescanov tega ne opazi, meni pa se zdi ostudno (ceprav ze lep cas zivim v Ljubljani). Prime me celo, da bi tekel v vomitorij. Cetudi so vokalne linije odpete relativno tocno (kar ob dandanasnji studijski softverski in hardverski opremi sploh ni vec umetnost - samo poglejte BePop), OPAZKA2 vse pokvari do konca...

Besedil komentiral ne bom, saj nisem poet... To z veseljem prepustim komu drugemu... Ne moremo pac vsi vsega obvladati... Ampak za DOBRO VOKALNO-INSTRUMENTALNO GLASBO je potrebno oboje: good music && good lyrics.

Koncni vtis: Plata ni vredna pol stamprla mlacne vode. Kar se na eni strani zgradi, se na drugi podre in tako ne ostane NIC. Moj osebni nasvet za fante iz Siddharte: iz benda vrzite lead kitarista, frontman naj si poisce kitarskega instruktorja ter vadi, dokler mu ne bodo prsti krvaveli (zakaj edino to je prava vadba kitare, saj veste: "I got my first real six-string..., ...played it till my fingers bled..." - s tem seveda ne mislim, da je Byan Adams vrhunski kitarist, le ideja besedila je dobra), da bo lahko za silo igral ritem kitaro, najdejo pa naj si novega lead kitarista, ki bo posteno igral, ter pevca, ki ne bo imel OPAZKA2. Vsem skupaj bi pa tudi TOPLO priporocal, da si ogledajo koncert katere od nekaj_dobrih_skupin /*nastete so zgoraj*/, da bodo videli, da je za dobro glasbo potrebno tako dobro obvladovanje instrumentov kot tudi dobra uigranost skupine kot celote.

Gorezh
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

drevo ::

Ej, Gorezh, cast in slava ti! Dobr si tole napisu.. :) Tole je pa se moje (povsem laicno mnenje):

Bas - itak.. jani zna
Bobni - strinjam. dodal bi le, da so bili kljub majhnemu napredku na Rh- imho bolje slisati na prvem albumu. Na Idu je glasba bolj tekoca, hitra, zato zadostujejo (jah, zadostujejo..) ze preprosti bobni.
vokal - ja!
klaviature - oui!
kitare - to je edino podrocje, kjer se mi zdi, da so se nekoliko poboljsali od Norda. Naredili so celo nekaj riffov, ki NE sestojijo zgolj iz treh simpl akordov (a la A C E) in celo en (bl svoh) solo. Crkujem pa od smeha, ko njohove kitare primerjajo z Metallico :)) - me res zanima, ce bi jim sploh ratal zaigrat ksn Fade to black, One al pa Master of puppets.
orkestracija (by Rok Golob) - super, doda veliko fines in razbije monotonost..
produkcija - nekak isto, kot orkestracija

Ena od slabih stvari novega albuma se mi zdi tudi ritem. Ves cas enako.. mejbi samo sprememba pri refrenu. Pa se to kar je, je strasno monotono - nemogoce tako delat komade daljse od recimo 4, 5 minut.

Gorezh, a lahko tvojo recenzijo postam na siddharta forum? :8)


p.s. :

static const TBand* nekaj_dobrih_skupin[4] = {Dream_Theater, Stratovarius, Sonata_Arctica, Children_of_Bodom};

yeah! :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: drevo ()

Zeberdee ::

Lep pozdrav!
Čeprav drugače poslušam dokaj neznano Oi! (zvrst muzike), sem vseeno potegnil cd Siddharte in moram reči, da mi je ql poslušati samo glasbo (pri delu z računalnikom opp.). Šel bom tudi (se bom prešvercal >:D ) na njihov opevani koncert, da vidim kaj bodo naredi na špilu.
Tomi se mi zdi, da odlično odigra svojo vlogo. Kitara pa je res mal boga... CD mi je pa celoten všeč. Res sm predolg časa poslušal ex. nazi muziko :P

boha ::

mah, take kritike, napisane od nekih samo opevanih znalcev. i could care less...

Roadkill ::

Meni se zdi kritika dobro napisana in je lepo vedeti, da je kritik tudi praktično podkovan.
Samo jaz ne rabim kritike, da presodim, če mi je zadeva všeč in novi CD od siddharte mi je všeč, pa čeprav si deli playlisto z Liquid Tension Experiment, Vivaldijem, Tristanijo in podobno najrazličnejšo mešanico zanimivih žanrov. :)

drevo ::

mah, take kritike, napisane od nekih samo opevanih znalcev. i could care less...

Napis s cim se ne strinjas pa se bomo pomenil, a ne? :))

Backup22 ::

Gorezh => hehe dober still pisanja;) Ya imaš prav...heh meni si zdi da sta kitarista nazadovala...>:D Pa sej je dovol napisanega o tem... res pa je orkester ql... Drgač pa itaq Dream Theater & Children of Bodom rulajo... NA CoB sem bil na Dunaju...nenormalno... klavituarist nor, jaška (bobnar itaq legenda)...alexi (lead/vokal) pa se mu vidi, da je vadil po 7h/dan....

boha ::

dandanes bi radi bili že vsi kritiki. siddharta ena najuspešnejših skupin v sloveniji. in vsi bi samo kurcali. zakaj neki a?

drevo ::

boha: dej napis kej konkretnga. To, da je od clanov banda samo basist na relativno visokem nivoju je prakticno dejstvo. Napis, zakaj se ti zdi, da temu ni tako. Obrazlozi.

Upam, da me ne razumes narobe.. Siddharto spostujem, veliko jim je uspelo narediti, tudi glasbeno so dobro podkovani.. niso pa geniji, za kar jih nekateri opevajo. V sloveniji je lepo stevilo skupin, ki jih glasbeno gledano sesujejo. Prospect (recenzija in link do njihove strani v temi "Glasbeniki"; skoda da majo na svoji strani samo semple od prvega albuma, drugi je namrec baje dosti boljsi..).

boha ::

obregnil sem se samo na pametovanje "kritika", ne pa na branjenje siddharte.

Aja, pa da se ne pozabimo vprasati, komu in kako za vraga je uspelo prisiliti simfonike, da so sli snemat...

že sam ta stavek pove vse o verodostojnosti "kritika".

sid_dabster ::

drevo:
Seveda lahko postas na Siddharta forum8-) . Ne bo jim skodilo.>:D

boha:
Jaz nicesar ne "kurcam", napisal in UTEMELJIL sem le svoje mnenje, pri katerem ostajam; saj ravno v tem je fora debate, ne? Kar pa se tice najuspesnejse skupine... Uspeli so, res, kar se tice cele mnozice poslusalcev; toda jaz IN se precej ostalih imamo o tej stvari povsem drugacno mnenje...
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

icek ::

Vsaka recenzija, pa naj bo se ne vem kaksna, je skoraj vedno napisana subjektivno. Od ljudi je odvisno, ali jo bodo sprejeli ali ne. Nima pa namena spreminjat misljenja nekaterih. Ta recenzija je napisana dobro, ni pa nujno, da pisec ima recenzij ne vem kaksno glasbeno predznanje (ne govorim o konkretnem primeru). Sam najbolj cenim recenzije, ki mi v celoti opisejo glasbo na albumu in se ne spuscajo v podrobmosti. Meni je najprej vazno kaksmo muziko sploh kdo igra, da dobim nek obcutek, kaj lahko pricakujem, dalje pa se bom sam odlocil, ko bom album poslusal.
Vecina ljudi danes ni toliko glasbeno podkovanih, da bi na vsakem albummu iskala tezke in tehnicne dele, ampak je bolj vazma celotna slika albuma in "poslusnost" komadov. Glasba je lahko se ne vem kako tehnicna, ampak ce so komadi slabi, album nebo za masovno prodajo, kot je to misljeno v primeru Siddharte.
Sam nisem privrzenec Siddharte in je tudi skoraj ne poslusam, pa tudi novega albuma se nisem slisal, tako da o njem ne morem nic rect. Je pa tudi mene presenetila velika razlika kitar na albumu in koncertu. Okoli tega se je meni zdelo skoraj obljse na koncertu, saj je bil zvok bolj surov in mocne distorzije (po mojem okusu). Gledal sem jih, ko so bili predskupina Apocalyptice.

"Aja, pa da se ne pozabimo vprasati, komu in kako za vraga je uspelo prisiliti simfonike, da so sli snemat..."
Ej, ne bos verjel, kaj danes vse denar naredi.
Rider of Theli
www.air-tv.net

iration ::

Se mi zdi, da si jih pri ocenjevanju gledal napačno: primerjal si jih z kopico metal virtuozov, od česar so pa Siddharta oddaljeni seveda svetlobna leta. Fantje igrajo pač pop, ki se spogleduje z rockom. Če bi pa naredili plato, ki bi bila po zahtevnosti podobna a la Dream Theater, potem bi plat prodali okoli 100 do 200, airplaya pa ne bi bilo sploh.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

sid_dabster ::

infectiphibian:
Res, primerjal sem jih z nekaterimi vrhunskimi metal bendi. Ves, meni je vseeno, pod katero glasbeno zvrst se kateri izvajalec kvalificira. Vazna mi je le kvaliteta glasbe same. Jaz, na primer, poleg metala in rocka poslusam tudi klasiko, jazz, vcasih, sicer redko, pa tudi pop, zakaj tudi ta zna biti kvaliteten (s tem seveda ne mislim na BePop, razne boy-bande, Britney Spears in podobno); recimo, Michael Jackson, kakrsen koli pac je, ima marsikater dober komad (npr. Give in to me, kjer je kitarski solo odigral Slash, kitarist skupine Guns'n'Roses); vazna sta kvaliteta in nivo, pa ne glede na zvrst, s katero se ukvarjas:). Tudi pop MORA biti kvaliteten; ce bo kvaliteten, ga bodo poslusali tudi ljudje, ki se v glasbo v piko spoznajo, in tako se bo krog poslusalcev samo se razsiril.8-)
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

iration ::

Tudi kvaliteta je zelo subjektivna stvar, meni npr bolj pašejo simple ritmi, kot je npr cel dub, ali pa razni Misfits ali Ramones pri punku, ali pa BoltThrower pri metalu - in vsi ti se mi zdijo kvalitetni :-) . Rh- mi osebno ni všeč, ampak to ne zaradi pomanjkanja solotov ali slaba izvedba le-teh, pač pa zaradi pomanjkanja svežine, pa tudi zaradi preveč "sofisticiranih" besedil, ki izpadejo že prav bedno.
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

perci ::

Tomi se za moje pojme res malo preveč spakuje, mal otročje deluje.

boom-bar ::

Siddharta NIKOLI ne bodo mogli igrati za publiko, ki ima glasbeni obcutek razvit kolickaj bolj kot povprecna stirinajstletnica z bujnimi custvi, kateri je vazno le to, kako je Tomi "Lustkan".

S tem se ne strinjam iz dveh razlogov:
-Siddharto posluša tudi veliko fantov (recimo jst)
-Siddharto prav tako poslušajo ljudje že vn iz pubertete
Legalizirajte mehke droge!!!

CaqKa ::

vsi 'rockovci' se bomo morali sprijazniti da sidharta ne spada v rock temveč v pop.. potem bodo vsi problemi z siddharto rešeni... zamislite si to in boste lažje zadihali.

boom-bar ::

Sm roker in vem da ne spada Siddharta med čisti rok ampak da je kr močna mešanica z popom

mene jezi če kdo napiše da siddharto poslušajo samo 14letnice ki jim je všeč pevc
Legalizirajte mehke droge!!!

Roadkill ::

Mah meni se zdi smešno, ko folk teži, da majo premal solaž, nevem kako napačne bobne in nevem kaj...
Pač ni to taka muzka, da bi to rabl. Se strinjam, da niso neki virtuozi, a očitno ne rabijo bit, da jim rata štadion zafilat...

Si predstavljate, da enkrat sred komada udarjo 2minute dolgo kitarsko solažo al pa še bolš... drum solo... polovica najstnic zaspi, ostal folk se pa poščije od smeha :)
Pač ni to v njihovem interesu, pa če tudi bi to ZA NEKATERE pomenilo, da igrajo bolj kvalitetno muziko.

Switch ::

Roadkill: Nekateri zelo radi poslušamo solaže in ker veliko bendov solaže opušča smo zategadelj rahlo nezadovoljni. Če bi bil naprimer na koncertu Dream Theatrov bi videl, da množica dobesedno ponori, ko ima npr. Petruci solo na kitari. Nekateri inštrumenti preprosto tako lepo zvenijo, da bi jih zasenčili drugi inštrumenti. Zato se solaže npr. v sredini komada močno priležejo.

Nov album sem si kupil, ker me je zanimalo, kako Siddharto dopolnjuje orkester. Orkester svojo vlogo opravi zelo dobro (kakor zmeraj), glasba Siddharte pa se mi preprosta. Ampak preprostost sploh ni slaba stvar, saj je na tem albumu zelo melodična in precej hitro pride v uho. To pa je najbrž (precej žalostno) na slovenski sceni najbolj pomembno, saj v nasprotnem primeru Siddharta sploh ne bi prišla na sceno (!moje mnenje!). Vokal je nekaj posebnega in zaznamuje celoten CD. Presodi naj ga vsak poslušalec posebej, vendar ima po mojem mnenju Tomi srečo, da ga dopolnjujejo dobri backvokali.

Fazit:
V tem letu je RH- najbrž najboljše, kar se bo zgodilo na slovenski sceni. Me zanima, kako se bodo odrezali v živo. Ostali glasbeni navdušenci pa naj pogledajo, kaj ustvarjajo bendi v tujini (npr. Transatlantic, Spock's Beard, Dream Theater, Neal Morse). Letošnje leto je zelo plodno:D

boom-bar ::

Jst se strinjam z roadkillom
Legalizirajte mehke droge!!!

Tr0n ::

Moje mnenje? Slisis dve, tri pesmi iz albuma, slisis vse.

BaTeMaN ::

Moje mnenje...

Bluzite... edino merilo je prodano število CDjev,.. ter količina ljudi na koncurtu in priljbljenost...

Fantje so pač dobri,.. zato tud govorite o njih,.. da se vam sploh da. Nihče ne piše tukaj o Smolarju, Mlakarju, Somicelju, Predinu, Kreslinu, Guštiju, Šank Roku, 6 Packu, Nuši Derendi, Piki Božič, Simoni Weis, Heleni Blagne, Lovšinu, ... samo Siddharta si zasluži grajo, ki pa je že tretjič zadela v POLNO. To bo pokazala prodaja in čas... vseeno mi je, če je Tomi LUŠTKAN,.. saj nisem pofukan peder... kter frontman pa ni luštkan anyway... (90%)... sicer pa ZAKAJ POSLUŠATE če komu ni VŠEČ,... meni se zdi čisto vseeno, kako kdo obvlada, kako kdo zgleda, dotler mi je muska všeč.. in me RES ne zanima, kolk so se moral v studiu namatrat za korekcije...

Živimo v takem svetu,.. a mislite da manekenke ne rabijo 100 ur photoshopa,... da NI pod lepo pločevino novega avta stara mašinca ??? z malenkost popravki.

Mislim,.. kaj je z vami,.. a je treba res grajat vse kar je bolje od povprečnosti. Mislim, da ne.

Moje mnenje o novem albumu: Majo nek čuden stil... mirnega začetka,.. in grobega finiša,.. ker tega lepega uvoda ne znajo pričarati s solotom kitare,.. ga pač Tomi nežno odpoje... in potem ga zažagajo do konca... tisto pedaliranje po bobnih je prisotno men se zdi v enem komadu in RES ni vredno posebne omembe... je pa ritem hud in celo paše.
KLJUB VSEM GRAJAM, KI JIH PREMORETE BO SEPTEMBERSKI KONCERT ALI POLN ALI RAZPRODAN.

Slovenci smo res...
less then zero

para! ::

Sicer nisem posvečal kaj veliko časa za poslušanje novega Siddhartinega projekta, zato tudi ne mislim komentirati kvalitete/melodičnosti/... novega albuma, sem se pa spotaknil ob [-BATE-]ovo izjavo

"Bluzite... edino merilo je prodano število CDjev,.. ter količina ljudi na koncurtu in priljbljenost..."

Ne prodaja CDjev, nabitost koncertov, niti priljubljenost ne govorijo vprid kvaliteti ali neki posebni superiornosti omenjene skupine. Vprašaj se, kdo je, po takem najboljši svetovni izvajalec. Morda Justin?

Lp

:)
Death before dishonor!

TylerDurden ::

Po mnenju avtorja recenzije je vse kar ni takšno kot dream theater slabo. Potemtakem bi bil idealen svet takšen, da bi bile vse skupine kot dream theater. SUX.
Eni igrajo takšno muziko, drugi drugačno. Za takšno zvrst muzike kot jo igrajo siddharta so naredili odličen CD, spet imajo mirne in ostre komade, produkcija je enkratna, mogoče premalo slišen vokal (al so pa moji zvočniki v avtu krivi).
Men ne ležijo drkanja na kitaro po 5 minut skupaj. Če nek komad tega nima to še ne pomeni da je slab.
Važno je pogledat celoto v lastnem kontekstu.
Zamislite si kaj bi šele napisal kritik, kateremu je pojem dobre glasbe Slavko Avsenik.
Let\'s make some soap ...

Matek ::

@ [-BATE-]

Moje mnenje...

Ja.

Bluzite... edino merilo je prodano število CDjev,.. ter količina ljudi na koncurtu in priljbljenost...

Ja, kot ti je že Jazz napisal, Justin in Britney sta izjemna glasbenika. Pri nas pa seveda Korado in Brendi, Simona Weiss in vsi ostali, katerih cdjke grejo kot za stavo.

Fantje so pač dobri,.. zato tud govorite o njih,.. da se vam sploh da. Nihče ne piše tukaj o Smolarju, Mlakarju, Somicelju, Predinu, Kreslinu, Guštiju, Šank Roku, 6 Packu, Nuši Derendi, Piki Božič, Simoni Weis, Heleni Blagne, Lovšinu, ... samo Siddharta si zasluži grajo, ki pa je že tretjič zadela v POLNO. To bo pokazala prodaja in čas... vseeno mi je, če je Tomi LUŠTKAN,.. saj nisem pofukan peder... kter frontman pa ni luštkan anyway... (90%)... sicer pa ZAKAJ POSLUŠATE če komu ni VŠEČ,... meni se zdi čisto vseeno, kako kdo obvlada, kako kdo zgleda, dotler mi je muska všeč.. in me RES ne zanima, kolk so se moral v studiu namatrat za korekcije...

Jah, CD je svež, aktualen, zakaj ga ne bi smeli pokomentirati? Ne zdej obračat stvari. To, da se komentira Siddharta je naključje, drugi izvajalci nimajo s to debato prav nič skupnega...

ivimo v takem svetu,.. a mislite da manekenke ne rabijo 100 ur photoshopa,... da NI pod lepo pločevino novega avta stara mašinca ??? z malenkost popravki.

Hja, zakaj se pa pol nekatere skupine še sploh trudijo?

Mislim,.. kaj je z vami,.. a je treba res grajat vse kar je bolje od povprečnosti. Mislim, da ne.

Bolje od povprečnosti po tvojem mnenju. Bolje od povprečnosti po prodaji... Zakaj ne bi grajali nečesar, kar nam ni všeč?

Moje mnenje o novem albumu: Majo nek čuden stil... mirnega začetka,.. in grobega finiša,.. ker tega lepega uvoda ne znajo pričarati s solotom kitare,.. ga pač Tomi nežno odpoje... in potem ga zažagajo do konca... tisto pedaliranje po bobnih je prisotno men se zdi v enem komadu in RES ni vredno posebne omembe... je pa ritem hud in celo paše.

Heh, tole z bobni je avtor kritike pohvalil, ne pograjal.

KLJUB VSEM GRAJAM, KI JIH PREMORETE BO SEPTEMBERSKI KONCERT ALI POLN ALI RAZPRODAN.

Nihče ni rekel, da niso popularni, da se ne prodajajo in da koncert ne bo razprodan. (Utemeljene) kritike padajo zato, ker imajo ljudje slabo mnenje o glasbi sami, nikakor pa ne o popularnosti.

Slovenci smo res...

Odkriti? >:D
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Piston ::

jah vsak ma pravico do svojga mnenja, sm če pravite da so najboljši tisti, ki prodajo ogromno količino cd-jev(v Sloveniji)...hehe tole je pa mal mim udarjena teza...zdej mi pa nej eden pove, da so najboljši glasbeniki skupina bepop :\ so jim ene tekste dal pa naucil so jih mal telovadit, zdej pa se imajo za ne vem kaksne hude ustvarjalce...
glede Siddharte pa, ID je bil lepa ozvežitev za slovensko sceno, Nord še kar, tale RH- pa je pomejem ze mal preveč posiljen...zdej pa bojo še angleško verzijo izdal...me prov zanima, ker pevec sploh ne zna angleško izgovarjat besed...

Matek ::

TylerDurden

Po mnenju avtorja recenzije je vse kar ni takšno kot dream theater slabo. Potemtakem bi bil idealen svet takšen, da bi bile vse skupine kot dream theater. SUX.

Mah, to si ti zaključil, ne avtor.

Eni igrajo takšno muziko, drugi drugačno. Za takšno zvrst muzike kot jo igrajo siddharta so naredili odličen CD, spet imajo mirne in ostre komade, produkcija je enkratna, mogoče premalo slišen vokal (al so pa moji zvočniki v avtu krivi).

Ja super. Potem bom jaz tolkel po loncih s kuhalnico 5 minut, se posnel in prodajal cdje. Zmislu si bom še novo zvrst, ki temelji na udarjanju s kuhalnico po loncih, ki je najbolj vrhunsko, če je slabo posneto in traja okrog 5 minut. Ekola, instant recept, za takšno zvrst muzike, kot jo igram, sem naredu ODLIČEN CD!

Men ne ležijo drkanja na kitaro po 5 minut skupaj. Če nek komad tega nima to še ne pomeni da je slab.

Ja, je slab, če ima avtor kritike rad solaže v pesmih. V tvoji kritiki pa ne bi bil slab.

Važno je pogledat celoto v lastnem kontekstu.
Zamislite si kaj bi šele napisal kritik, kateremu je pojem dobre glasbe Slavko Avsenik.


Hja, kritika je delo avtorja, je njegovo mnenje. Če bi bilo tako kot ti praviš, bi bile vse kritike na svetu pozitivne. Recimo kritika BePop bi bila napisana z vidika mlade najstnice, ki posluša pop in na katero bepop tudi cilja. Seveda bo dobila dobro oceno.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Wox ::

Infectiphibian, daj prosim poženi SoulSeek, da si dol vzamem to čudo.

Double_J ::

Pri glasbi ne obstaja kvaliteta. Zgolj všečnost posamezniku. DA?

para! ::

Double_J, všečnost je zelo subjektivna, kvaliteta ravno nasprotno.

Namreč niti Dream Theater niso vsem všeč, pa kljub temu igrajo izredno kvalitetno glasbo (so pač perfekcionisti).

Ne določa vsako uho kvalitete.

Lp

:)
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

iration ::

hehehe, viharnik, soulseek laufam vsaj eno leto :-)
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

iration ::

nice to c ya
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

TylerDurden ::

MadManMato

Ampak če bi posnel naslednji CD in bi mojemu ušesu prijetneje udrihal po loncih, potem bi te pohvalil. :)
Let\'s make some soap ...

Double_J ::

Jazz, ne razumeš. Samo se mi ne da razlagat.:)

Oziroma, če poveš zakaj naj bi bili Dream theatre kvalitetni, ti verjamem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

boom-bar ::

Strinjam se s sjoraj vsemi posti tko da zdej nebi še jst odkrivol tople vode.

Recimo tko:
Včeej sm bil v BigBanu in kupu tri karte za njihov koncert in ko je tip potegnu pok kart vn je polovica poka že mankala (pok je pomoje tm ene 150-200 kart če ne več.)
Siddharta je popularna in ne vem zakaj morte pluvat po njej zakaj nebi šli na kakšnega druzga avtorja ki ga poslušate, ker sm 100% da vsak posluša vsaj neki nekvalitetne glasbe.
Legalizirajte mehke droge!!!

Wox ::

Heh. Končno sem še jest sposlušal celi album. Kaj bi reku? Fletna pop zadevica, ki že po prvem poslušanju sede v ušesa. Nič novega, nič ekstravagantnega... pač kr neki. Vsako spogledovanje z Metallico, Rammsteini (Laibachi), Nightwishi... je zgolj naključno. Na slovenski estradni sceni vsekakor kronično primanjkuje bendov ala Siddharta. Se mi zdi da po Bloodylonu Miladojke You Need ni blo na slovenski pop sceni nič pametnega. Tale Rh- deluje kot nekakšen obliž na celo stanje. Mah, ja. Je Slovenceljnov premalo, pa še ti vedno bolj poskakujejo po prvinskih ritmih. Kao što Rambo care kaže:
"Mi ćemo vam sada odsvirati kompoziciju, koja je obrada jednog stranog disko hita. Karakteristično ponašanje publike u slučaju slušanja rejva je žviždanje u žviždaljke i skakanje. Te, u koliko su se nagutali dovoljno eksera, vid uduševljenja na njihovim licima. Inaće, ko nije popio ekstasi, može da prošeta do šanka i cekne jedno pet, šest žganja, pa nam se onda pridruži."

sid_dabster ::

TylerDurden:
No, ko ze govorimo o Slavku Avseniku, naj povem se to, da je on DOBER in SOLAN GLASBENIK. Ceprav nisem ljubitelj narodnozabavne ali celo nekaksne slovenske inacice turbo-folk glasbe (stanc pa harmonka), mu to se zmeraj z veseljem priznam. Se zmeraj pa bi raje prisluhnil njegovi narodnozabavni glasbi, kot pa kaksnemu bendu, ki se kuje v zvezde, a v resnici nima pojma o glasbeni umetnosti. Isto velja za njegovega sina (Avsenik Jr.), ki je skladatelj in je med drugim pisal orkestralne aranzmaje a Laibach.
...

No, kar se pa Dream Theater-a tice, je pa tako:
res je, da bi bilo nadvse dolgocasno, ce bi vsi imeli njihov stil. Toda jaz ne govorim o stilu. VSAK BEND mora imeti vsaj nekoliko lastnega "STILA", da je zanimiv. Lahko skupina igra povsem drugacno glasbo kot Dream Theater, pa bo vseeno na vrhuncu kvalitete (poglejmo recimo glasbenika Jimmy-ja Smitha, jazz hammond-organista; njegova glasba je cisti jazz, ponekod z dodatki bluesa, ampak vseeno "trga gate", ko se tip izzivlja nad orglami... cudno, da se mu niso prsti vzgali :); ali pa, kot drugo skrajnost, rock skupino Europe, ki so pac popularni hard rock iz osemdesetih... bili so izvrstni glasbeniki, se posebno kitarist, in bili so popularni...) .
Torej, NIKAKOR ne zelim, da bi na svetu obstajali sami kloni Dream Theater-a (ki sem ga navedel le kot ENEGA od primerov dobre skupine).

Da zakljucim: ABSOLUTNO OBJEKTIVNO oceno skupine pa RES (kot je napisal ze Jazz) da lahko le KVALITETA IZVAJANJA GLASBE in ne stevilo prodanih plosc ter obiskanost koncertov. Samo po sebi razumljivo je, da bodo najbolj obiskani koncerti skupin || izvajalcev || psevdoizvajalcev, ki so jih velike zalozniske hise naredile za zvezde, vse tako zoptimizirano, nalispano, z izdelanim imidzem (zame, recimo, pri poslusanju glasbe imidz njenih izvajalcev NE IGRA PRAV NOBENE VLOGE), da jih bo poslusala kar najvecja mnozica ljudi, ne le zaradi glasbe, temvec tudi zaradi zunanjosti.

PS: Pa se to, za tiste, ki menijo, da je merilo za to, ce je skupina dobra, le stevilo prodanih plosc ter obiskanost koncertov: prav vse skupine iz mojega arraya pointerjev nanje so prodale NEPRIMERLJIVO VEC ALBUMOV kot Siddharta.;) Pa tudi na koncertih je obiskanost neprimerljivo vecja, saj te skupine ZMERAJ koncertni prostor/dvorano NAPOLNIJO, in ti koncertni prostori so vecji kot ljubljanski stadion (tudi to govorim iz lastnih izkusenj).
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

zile ::

Gorezh: Ne štekam te čist. Po moje maš ti ene predsodke o Siddharti in ti ne gre v glavo, kako ena skupina študentov tako raztura Slovenijo.
PS: tvoj PS je tud kr neki :D

Roadkill ::

Gorezh: počas že nehi nabijat, ker se smešiš, s tem ko vse pobavaš primerjat z dream theatri, kar izpade prav bedasto.
Dejstvo je, da se DT ne morejo primerjati z marsikaterim simfoničnim orkestrom in so zato bedn bend (če gremo po tvoji logiki)...

In DT v sloveniji ne bi zafilal dvorane...

demoness ::

heh, Roadkill... so jo že... dvakrat. :)
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

Wox ::

DT napolnijo Križanke, seveda ob pomoči naše južne sosede. Se mi pa zdi mal hecno primerjat Siddharto z DT. V DT igrajo fantje, ki majo visoko izobrazbo, če že ne doktorat :)) iz vsakega orodja, ki ga uporabljajo. Več ali manj igrajo za svojo dušo, če pri tem še kaj zaslužijo, tolko bolje (hehe, se hecam - za svojo dušo igra le še moja babica na 50 let star klavir). Siddharta je pa seveda skrbno načrtovan projekt, katerega glavni cilj je sproducirat čim več denarja. Za njimi stoji cela vrsta takšnih in drugačnih svetovalcev. Sami člani skupine, pa so več ali manj le lutke. In prav je tako. Eden boljših nategov zadnje čase. Pri nas seveda.
Dajmo rajši kritizirat projekte kot so Popstars, Sebastjan, Game Over..., katerih ciljna skupina so otroci (vsaj naj bi bili - res se mi milo zgodi, ko med njihovimi oboževalci vidim ljudi, ki so stari nad 18 let) . Glede na vsebino teh projektov, gre po mojem mnenju najmanj za nasilje nad otroškimi ušesi in denarnicami staršev, če že ne kaj več. Pa kaj Neca Falk več nič ne dela? Kje so banane?:P

sid_dabster ::

ok post je bil popravljen, ampak popravil sem le grdo pravopisno napako>:D
zile:
To, da so Siddharta studenti, me ne moti prav nic. Konec koncev sem to tudi sam. Sploh pa imamo v Sloveniji MNOGE druge MLADE bende, ki imajo o glasbi neprimerljivo vec pojma.

Tu je cela serija skupin, ki so stari toliko kot Siddharta, pa je njihova glasba nadvse kvalitetna: Prospect (progresivni heavy metal), Noctiferia(vcasih black, sedaj death metal; fantje res obvladajo instrumente), Giljotina(TEHNICNO NADVSE ZAHTEVEN speed metal band iz Celja; so samo trije, ampak imajo na koncertih vseeno popoln zvok zaradi dovrsenosti na instrumentih), GodScard iz Kranja, pa se bi lahko nasteval.

Tudi bandov s starejsimi clani ne manjka(stari Sank Rock(kitarist Bor Zuljan je car, ravno tako bobnar Uranjek; sedaj jim je kvaliteta na zalost MOCNO PADLA), Pomaranca, Demolition Group(Bojan Fifnja na kitari(samouk, ampak odlicen kitarist) in legendarni Nikola Sekulovic na basu)...

Celo srednjesolski bendi Siddharto pogosto krepko prekasajo; recimo, skupina Metal Steel, katere clani so tudi OSNOVNOSOLCI, igrajo pa hard rock/heavy metal.

In prav malo mi je mar, kako so Siddharta "razturali" Slovenijo, ker pri meni niso nic razturali. Bodo morali se "zganckov papat", ampak vedno jim bom dal se eno priloznost, da se IZBOLJSAJO in se IZKAZEJO - morda se bodo ze na naslednjem albumu, morda pa sploh ne (jaz namrec ne gojim NIKAKRSNIH PREDSODKOV; vsaka kvalitetna skupina bo od mene spostovana). Konec koncev sem v uvodnem postu objektivno nastel cons IN pros ter tudi napisal, kaksne IZBOLJSAVE bi jim predlagal:D .

Roadkill:
Dream Theater sem navedel le kot ENO od dobrih skupin in ne kot "bogove". Saj jih ostali ves cas vlecete na dan!
Pa se to: Dream Theater so virtuozi, veliko vecji od vecine clanov simfonicnih orkestrov. Namrec, vsi clani Dream Theater so PROFESORJI NA GLASBENI AKADEMIJI!!!:)

...Meni se bolj zdi, da se smesi tisti, ki pravi, da kakovost glasbe ni vazna...>:D
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

Zgodovina sprememb…

zile ::

Gorezh: Bi blo dobro to celo serijo skupin nekak na "površje" spravit. Mogoče pridejo špilat na koncert, kot predskupina Siddharte in folk presodi ali so kul ali ne ? Morda celo zasenčijo Sidde :D

Wox ::

Gorezh: Na katerih univerzah pa delajo? A za pedagoško delo majo tudi čas? Neverjetno poleg vseh koncertov, snemanj v studiju, projektov takšnih in drugačnih, pa še več ali manj majo družine s froci. Mogoče častni profesorji?

sid_dabster ::

Viharnik: Seveda imajo DT cas tudi za pedagosko delo, saj si za snemanje vsakega albuma vzamejo cas in lepo pocasi snemajo ter zraven pocno se druge stvari. Studio, v katerem snemajo, se nahaja v prijetni okolici, v gozdicku na robu New Yorka. Tam imajo prostor za sprostitev, pivo, barbecue... Poleg tega pa jim seveda ostaja cas tudi za ostale aktivnosti, saj ne snemajo vsi hkrati (za dober album si je treba vzeti cas, brez stresov, lepo na easy...)

Zile:
No, pa pridi kdaj v Orto Bar ali na Metelkovo na kaksen metal koncert. Kaksni so osebni razlogi teh bendov, da niso predskupina Siddharti, ne vem. Vem le to, da jaz to nikdar ne bi hotel biti (namrec, v mojem ex bendu (progresivni rock), kjer sem igral klaviature, je hotel basist, da bi na nekem koncertu igrali z njimi (ko so bili se manj znani)... no, pa jaz nisem hotel (ker bi moral bend zato prilagoditi repertoar, ki bi ga na koncertu igrali), in to je bil eden od razlogov, da sem sel ven...:) ).
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

BigWhale ::

Se mojih pet dek pokvarjene majoneze...

Zadnji CD, ki sem ga kupil je bil od Gustija. Predazdnji pa od Urse & PR, se prej pa prejsnji od Urse, ze nekaj casa pa imam namen kupit Predinov MP3 CD. (Tujih cdjev naceloma vec ne ne kupujem, muzike pa zadnje cajte bolj malo poslusam, mp3 je na mojem computerju precej neznan format ;>)

Torej, Siddharto sem poslusal nekaj casa, ja mp3je, malo depresivno, malo jamrajoce ampak dokaj solidno narejeno. Zanimivo. O nakupu me pa niso prepricali...

Razmisljal sem o Rh-, nakar se peljem vceraj ali pa dva dni nazaj domov in poslusam interview z dvema clanoma skupine. In potem klice en poslusalec, ki pojamra, da nima doma HiFi-ja in da njihovega CDja ne more poslusat na computerju, da ima neko zascito... Ok, torej razmisljam, tudi jaz do nedavnega nisem imel CD playerja (sedaj pa je punca hotla imet budilko s CDjem, pa ga imam v spalnici ;>), Tomi od Siddharte pa mu je rekel, naj si kupi enga Discmana, ki tko al tko stane samo 15 jurjev. Se pravi, bo clovek sedaj moral odsteti za Rh- priblizno 18 jurjev, ker pac nima CD Playerja. Potem pa se jamranje o tem, kako bi vsi samo kopirali, kupil pa ne bi nihce....

Njihov album bi poslusal, ce bi mi bil res vsec, bi ga kupil, zdaj ga pa niti poslusal ne bom, skoda.

Siddharta, vas CD _bodo_ ljudje skopirali, in fact, v sluzbi ze slisim njihove mp3-je, ki se vrtijo, pa ne glede na bo zalozba nardila proti temu. Grem pa stavit, da zaradi te zascite marsikdo ne bo kupil CDja. :)

Roadkill ::

To pa se čist strinjam, s tem protectionom so naredil ogromn kix in so zgubil velik točk...
In mp3ji so bli zuni že 12.8. (en dan po izidu), dva dni kasnej je bilo že polno sourcev na muli.

Sergio ::

Popolnoma res. Tukaj so naredili en velik kiks. Težava je v tem RIAAističnem obnašanju, češ "saj jih bomo tako dobili". Heh, taka zaščita, malo polakiraš, pa je... Blah.

Dokler se ne bo spremenila MISELNOST izvajalca (oziroma založnika oziroma idejne vodje za odločitvijo), potem ne bomo prišli nikamor.

Siddhartin album se mi dejansko zdi vreden svojega denarja. Šel bom tudi na njihov koncert. A albuma ne bom kupil ravno iz tega principa, saj ga, jebemu, ne bi mogel igrati niti v svojem MP3 avtoradiu.

Če bi oni lepo dali ven album za 3500 SIT in ponudili pesem v odkup na svojem spletišču, potem bi bila pesem drugačna. Bi doživeli še eno vrsto spoštovanja iz moje (pa ne samo iz moje) strani.

Tako pa -- jebiga.

Aja, glede recenzije albuma: Poslušajte besedilo komada Naiven Ples. Meni je dal misliti :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov CD od Siddharte! (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
505349 (3741) Alexius Heristalski
»

Glasbeniki

Oddelek: Sedem umetnosti
342972 (2376) gzibret
»

Siddharta (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
945907 (4000) JXS
»

Vtisi po Siddhartinem koncertu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
796043 (4024) zile
»

Metallica, Apocalyptica, Siddharta (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
695505 (4680) Pisk

Več podobnih tem