Forum » Loža » Delavec vs podjetnik
Delavec vs podjetnik
Temo vidijo: vsi
NikolormousB ::
danes je odpuščanje TEŽKO, ker je postopek dolgotrajen in zahteva vrsto varovalk...
Koliko ljudi si pa že odpustil? Kako veš, da je težko? Jaz sem moral že parkrat skozi ta postopek, pa se mi ni zdel ravno kompliciran.
jype ::
Ni kompliciran, dokler ga zaposleni ne zakomplicira, ker se mu zdi, da si ga neupravičeno odpustil.
Velika večina zaposlenih tega sicer ne stori, a pri povprečno velikem podjetju v Sloveniji lahko en tak primer podjetje prekomerno obremeni, zato delodajalci lobirajo, da bi bilo odpuščanje manj tvegano.
Jaz se sicer s tem ne strinjam in se mi zdi bolj pametno, da je zaposlovanje bolj previdno, ker je povsem jasno, da bi ob enostavnejšem odpuščanju tisti z najmanj pogajalske moči najbolj najebali pri pogojih dela in višini osebnih dohodkov, tega si pa ne želim, ker to za seboj potegne ravno tista gospodinjstva, ki si najmanj lahko privoščijo tak izpad dohodkov.
IMO je bolje, da je odpuščanje težje, pa zaradi tega tudi zaposlovanje previdnejše - tako je tudi v večini ostalih uspešnih držav v EU.
Velika večina zaposlenih tega sicer ne stori, a pri povprečno velikem podjetju v Sloveniji lahko en tak primer podjetje prekomerno obremeni, zato delodajalci lobirajo, da bi bilo odpuščanje manj tvegano.
Jaz se sicer s tem ne strinjam in se mi zdi bolj pametno, da je zaposlovanje bolj previdno, ker je povsem jasno, da bi ob enostavnejšem odpuščanju tisti z najmanj pogajalske moči najbolj najebali pri pogojih dela in višini osebnih dohodkov, tega si pa ne želim, ker to za seboj potegne ravno tista gospodinjstva, ki si najmanj lahko privoščijo tak izpad dohodkov.
IMO je bolje, da je odpuščanje težje, pa zaradi tega tudi zaposlovanje previdnejše - tako je tudi v večini ostalih uspešnih držav v EU.
Furbo ::
Marsikdo bi z veseljem zaposlil delavca in ga odlično plačeval, če bi ga lahko tudi brez težav odpustil.
Zdaj si pa vračunava vsak delodajalec malce 'zavarovanja' za primere, ki potem tožijo itd, za primer da ni dela, za primer da bo visel na bolniški mesece in mesece in dobijo delavci toliko nižje plače. Oboje iz istega razloga, težko se ga znebiš.
Zdaj si pa vračunava vsak delodajalec malce 'zavarovanja' za primere, ki potem tožijo itd, za primer da ni dela, za primer da bo visel na bolniški mesece in mesece in dobijo delavci toliko nižje plače. Oboje iz istega razloga, težko se ga znebiš.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Dobesedno vsako podjetje in s.p.
Če bi lahko delavcu dal eno plačo za povrhu in rekel čao, ne rabim te več, bi bilo več zaposlenih in manj težav z lenuhi.
Če bi lahko delavcu dal eno plačo za povrhu in rekel čao, ne rabim te več, bi bilo več zaposlenih in manj težav z lenuhi.
Zdaj si pa vračunava vsak delodajalec malce 'zavarovanja' za primere, ki potem tožijo itd, za primer da ni dela, za primer da bo visel na bolniški mesece in mesece in dobijo delavci toliko nižje plače. Oboje iz istega razloga, težko se ga znebiš.Absolutno, to tako ali tako mora. Bolniška zaradi poškodbe pri delu ali dolgotrajne bolezni delavca ali otroka pač ni nekaj, na kar ima delavec vpliv, zato je lažje odpuščanje le poceni način, kako se zmanjšajo pravice delavca do socialne varnosti.
Če bi lahko delavcu dal eno plačo za povrhu in rekel čao, ne rabim te več, bi bilo več zaposlenih in manj težav z lenuhi.Vidim, da nisi še nikoli nikogar zaposlil. No, jaz sem - ti pa pišeš neumnosti.
Sem zaposloval, med drugim tudi lastnega očeta, ki so ga potem ob sporazumnem odhodu na zavodu pumpali, naj me toži, da mu dajo zastonj odvetnika.
Rahlo sem že sit tvojega naci predalčkanja in določanja kaj sem in kaj nisem, čeprav nimaš pojma o meni.
In vsak delodajalec ti bo povedal isto.
Rahlo sem že sit tvojega naci predalčkanja in določanja kaj sem in kaj nisem, čeprav nimaš pojma o meni.
In vsak delodajalec ti bo povedal isto.
Mavrik ::
Dobesedno vsako podjetje in s.p.
V ZDA v at-will državah v bistvu ne vidimo neke bistvene razlike, kvečjemu je še precej slabše. A imaš kakšne konkretne podatke da je v at-will državah situacija boljša, ali pa samo na pamet papigaš propagando ameriških republikancev?
The truth is rarely pure and never simple.
Sem zaposloval, med drugim tudi lastnega očeta, ki so ga potem ob sporazumnem odhodu na zavodu pumpali, naj me toži, da mu dajo zastonj odvetnika.Nisem vedel, da ima nebivedu brata.
Rahlo sem že sit tvojega naci predalčkanja in določanja kaj sem in kaj nisem, čeprav nimaš pojma o meni.Že od daleč je več kot očitno, da lažeš.
In vsak delodajalec ti bo povedal isto.Čudno, od več sto delodajalcev slišim ravno nasprotno.
MasterTade ::
Če zaposli slabega delavca, si je kriv sam. Sicer pa, kaj lahko pričakuje, če na oglasu ni predvidene niti okvirne plače, na razgovoru je pa to tabu tema. In potem delavci sčasoma vidijo, da so premalo plačani, nalog imajo pa vedno več, ker ljudje zapuščajo firmo. In potem imaš razne spletke med delavci (sicer je to znano bolj pri ženskah), ki si mečejo polena pod noge in se hočejo koga znebit. Najprej naj že na oglasu povejo, koliko ponujajo, da bodo ljudje že seznanjeni s tem, kaj naj pričakujejo
Mors omnia aequat
Od rojstva sem v obrtniški družini, sam sem imel obrt, poznam ogromno podjetnikov in dajte mi vi pametnjakoviči najti par firm, ki bi rade videle, da bi se težje odpuščalo?
A mislite, da firme nočejo delavcev al kaj? A mislite, da bi iz zlobe odpuščali? A mislite, da je zabavno uvajati nove delavce?
To ni nikoli zabavno, če ti pa pri tem še mečejo polena pod noge, je pa še težje.
Od kje pobirate trapaste ideje, da se moraš skoraj poročiti z delavcem? To mi zveni kot pomanjkanje samozavesti in strah pred tem, da bi morali iskati nove službe, ker se zavedate, da ste nesposobni.
Pa nimam brata, ne vem o čem spet sanjaš jype.
A mislite, da firme nočejo delavcev al kaj? A mislite, da bi iz zlobe odpuščali? A mislite, da je zabavno uvajati nove delavce?
To ni nikoli zabavno, če ti pa pri tem še mečejo polena pod noge, je pa še težje.
Od kje pobirate trapaste ideje, da se moraš skoraj poročiti z delavcem? To mi zveni kot pomanjkanje samozavesti in strah pred tem, da bi morali iskati nove službe, ker se zavedate, da ste nesposobni.
Pa nimam brata, ne vem o čem spet sanjaš jype.
MasterTade ::
A mislite, da je zabavno uvajati nove delavce?Nekaterim očitno je, baje jih v vrsti pred vrati čakajo novi
Mors omnia aequat
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MasterTade ()
Tudi ti, ko kaj kupuješ, se verjetno delaš nezainteresiranega in skušaš dobiti čim boljšo ceno. Pogajalske taktike. Tu potem pride do izraza tvoja samozavest, strokovnost itd.. zaradi česar veš, da boš pač dosegel svoje. Če ne tu, pa kje drugje. Ampak vsi bi radi že na prvem razgovoru službo in jurja+ plače. Po možnosti pa še mokri za ušesi.
Tudi ti, ko kaj kupuješ, se verjetno delaš nezainteresiranega in skušaš dobiti čim boljšo ceno. Pogajalske taktike. Tu potem pride do izraza tvoja samozavest, strokovnost itd.. zaradi česar veš, da boš pač dosegel svoje. Če ne tu, pa kje drugje. Ampak vsi bi radi že na prvem razgovoru službo in jurja+ plače. Po možnosti pa še mokri za ušesi.Skratka, ti si eden od tistih delodajalcev, ki se jih vsi na široko izogibajo, ker se iz njih norčuješ. Razumem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
facepalm ::
Delodajalci bi pa radi lojalnega, sposobnega, motiviranega in delovnega delavca za minimalca + drobiz dodatkov.
Ne razumem dolocena podjetja, kjer krvavo potrebujejo kader, zakaj ne ponudijo konkurencnih plac. Raje dodatno obremenijo preostali kader, kateri zaradi preobremenitve odidejo ali na bolnisko ali drugam.
Slabi delodajalci se bunijo, kako je tezko odpustiti delavca, ker pri njemu ostanejo le slabi delavci, kateri izkoriscajo delodajalca tako, kot bi on zelel njih.
Mimogrede, ko je debata o bolniski odsotnosti.. A ni bolan delavec, po 30. dnevu bolniske, strosek ZZZSja?
Ne razumem dolocena podjetja, kjer krvavo potrebujejo kader, zakaj ne ponudijo konkurencnih plac. Raje dodatno obremenijo preostali kader, kateri zaradi preobremenitve odidejo ali na bolnisko ali drugam.
Slabi delodajalci se bunijo, kako je tezko odpustiti delavca, ker pri njemu ostanejo le slabi delavci, kateri izkoriscajo delodajalca tako, kot bi on zelel njih.
Mimogrede, ko je debata o bolniski odsotnosti.. A ni bolan delavec, po 30. dnevu bolniske, strosek ZZZSja?
solatko ::
Furbo - Vsi dobri podjetniki, so še kako zainteresirani, da so zaposleni pripadni firmi, skoraj kot dobro razumevajoča familija, saj je v takem vzdušju tudi storilnost veliko višja, saj za družino nobena stvar ni težka, vedno se najde čas za postorit kaj nujnega in v taki zdržbi, slabega delavca enostavno ni.
Pri takih kot si ti, pol dneva preteče v opravljanju zajebanega delodajalca, če ni šefa, se praviloma dela veliko manj, vzdušje v firmi je slabo, kar posredno čutijo tudi stranke in slabi glas o firmi se širi od prvega bufeta naprej. Delavci si več opravka, kot z delom, dajejo z iskanjem nove službe, ko pa si zraven pa slinijo okoli tebe, da nebi zvedu, kaj se dejansko v firmi dogaja. Veliko je bolniških, z delom se zamuja, kvaliteta je tko tko,......
Res je dragi Furbo, če hočeš dobro firmo, so delavci člani tvoje familije in moraš za njih lepo skrbet, v kar spada solidna plača, hvaljenje, trpljanje pa še kakšna udeležba na dobičku, ko ti pa kakšna stranka ne bo plačala v roku, te bodo pa taki delavci tudi z veseljem počakali, da dobiš denar za plače.
Pri takih kot si ti, pol dneva preteče v opravljanju zajebanega delodajalca, če ni šefa, se praviloma dela veliko manj, vzdušje v firmi je slabo, kar posredno čutijo tudi stranke in slabi glas o firmi se širi od prvega bufeta naprej. Delavci si več opravka, kot z delom, dajejo z iskanjem nove službe, ko pa si zraven pa slinijo okoli tebe, da nebi zvedu, kaj se dejansko v firmi dogaja. Veliko je bolniških, z delom se zamuja, kvaliteta je tko tko,......
Res je dragi Furbo, če hočeš dobro firmo, so delavci člani tvoje familije in moraš za njih lepo skrbet, v kar spada solidna plača, hvaljenje, trpljanje pa še kakšna udeležba na dobičku, ko ti pa kakšna stranka ne bo plačala v roku, te bodo pa taki delavci tudi z veseljem počakali, da dobiš denar za plače.
Delo krepa človeka
Ja in k temu spada tudi to, da se freeloaderje izvrže. Ker nikoli ne bodo vsi taki, kot v tvoji pravljici. Eni bi se vedno šlepali.
In tudi v taki firmi ne škodi, če lahko nekoga zlahka odpustiš ane? Saj si ti kot sanjski delodalajec oziroma očka v tej razumevajoči familiji ne želiš nikogar odpustiti. Kako bi bilo to potem slabo zate?
Ja, po 30 dneh je bolnik strošek ZZZS. Zdaj pa odpri firmo in boš videl, kaj se dogaja v praksi.
29 dan ti bodo poslali bolanega človeka nazaj za en dan, seveda ne bo šlo, bo šel k zdravniku in spet na bolniško ampak hej, rok 30 dni je pa resetiran na nulo. Ti mu moraš pa spet dati mesečno plačo, koristi pa ni nobene.
In tudi v taki firmi ne škodi, če lahko nekoga zlahka odpustiš ane? Saj si ti kot sanjski delodalajec oziroma očka v tej razumevajoči familiji ne želiš nikogar odpustiti. Kako bi bilo to potem slabo zate?
Ja, po 30 dneh je bolnik strošek ZZZS. Zdaj pa odpri firmo in boš videl, kaj se dogaja v praksi.
29 dan ti bodo poslali bolanega človeka nazaj za en dan, seveda ne bo šlo, bo šel k zdravniku in spet na bolniško ampak hej, rok 30 dni je pa resetiran na nulo. Ti mu moraš pa spet dati mesečno plačo, koristi pa ni nobene.
darkolord ::
Seveda.Marsikdo bi z veseljem zaposlil delavca in ga odlično plačeval, če bi ga lahko tudi brez težav odpustil.Si lahko konkreten? Ker jaz ne poznam nikogar, ki bi z večjim veseljem zaposlil delavca, če ga lažje odpusti.
Jaz bi večkrat zaposlil koga, ker sam vsega ne zmorem. Ne vem pa, koliko časa si lahko to privoščim, zato bi pogodbo sklenil za krajši čas in jo, če sem z delom zadovoljen in okoliščine to dovoljujejo (če je dovolj dela in dovolj sredstev), podaljševal.
Ali pa bi - v primeru, da dobim nov projekt - zaposlil nekaj delavcev, ki bi delali večinoma na projektu, bi pa tu in tam delali tudi na drugih tekočih zadevah. Če projekt propade in zanje ne bi imel drugega dela, bi pogodbo prekinil.
Ali pa bi delavca zamenjal, v primeru, da z njegovim delom nisem zadovoljen.
Če je delodajalec s.p., z delavcem pogodbo o zaposlitvi podpiše malodane s krvjo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: darkolord ()
Pa si pomislil, da bi za pomoč prosil koga, ki je s.p., ki ti preprosto izda račun za opravljeno delo - in to je to?
Zgodovina sprememb…
darkolord ::
Ja, to sedaj počnem. Ampak to je bolj anomalija, ker je trenutno enostavno odpiranje in zelo nizka obdavčitev s.p.jev.
Tudi sicer pa pri takem načinu lahko hitro prideš do situacije, da s.p.-ju potem pripada zaposlitev za nedoločen čas, če si tega zaželi.
Tudi sicer pa pri takem načinu lahko hitro prideš do situacije, da s.p.-ju potem pripada zaposlitev za nedoločen čas, če si tega zaželi.
Ampak to je bolj anomalija, ker je trenutno enostavno odpiranje in zelo nizka obdavčitev s.p.jev.Meni se to ne zdi anomalija - praktično po celi EU je tak režim dela omogočen brez znatnih administrativnih ovir (drži pa, da so davki za storitvene freelancerje praviloma precej višji kot v Sloveniji).
Tudi sicer pa pri takem načinu lahko hitro prideš do situacije, da s.p.-ju potem pripada zaposlitev za nedoločen čas, če si tega zaželi.Drži - ampak če je več kot eno leto kvalitetno delal zate in si ga plačeval, potem bržkone ni tako slab, da ga ne bi mogel ali želel zaposliti in bo tudi razumel, da je dela zanj zmanjkalo, pa te ne bo tožil, da ga moraš plačevati še naprej.
Zgodovina sprememb…
scipascapa ::
evo v gradbeništu delodajalci jamrajo, da ni kadra....iščejo pa spet po poceni delovni sili, ex yu, šiptarjada ipd.
je kaj čudnega za 600€ neto?
je kaj čudnega za 600€ neto?
..29 dan ti bodo poslali bolanega človeka nazaj za en dan, seveda ne bo šlo, bo šel k zdravniku in spet na bolniško ampak hej, rok 30 dni je pa resetiran na nulo. Ti mu moraš pa spet dati mesečno plačo, koristi pa ni nobene.
ce si res delodajalec, ali nimas izkusenj z delavci na bolniski ali pa zavajas, ker tvoja izjava ne drzi.
Furbo - Kolikor vem, sa nova bolniška šteje za drugo diagnozo, za isto bolezen pa teče naprej, ne glede na to, da je bila prekinjena.
darkolord - Se ti zavedaš, da tak delavec ne more vzeti kredita in pričakuješ, da ti bo z veseljem delal po pogodbaz za določen čas. Saj lahko delavca zaradi zmanjšanja količine dela, odpustiš kadar koli, ne smeš pa v tem primeru nekaj časa zaposlit drugega. Če zaposliš oziroma naročiš projekte pri s.p.-ju, ki dela tudi za druge, ne more priti do situacije, da ga imaš zaposlenega na nezakonit način.
scipascapa - Koliko pa poznaš Slovencev, ki bi se šli zidarje za ponujen denar ali tudi, če bi ga bilo več?
darkolord - Se ti zavedaš, da tak delavec ne more vzeti kredita in pričakuješ, da ti bo z veseljem delal po pogodbaz za določen čas. Saj lahko delavca zaradi zmanjšanja količine dela, odpustiš kadar koli, ne smeš pa v tem primeru nekaj časa zaposlit drugega. Če zaposliš oziroma naročiš projekte pri s.p.-ju, ki dela tudi za druge, ne more priti do situacije, da ga imaš zaposlenega na nezakonit način.
scipascapa - Koliko pa poznaš Slovencev, ki bi se šli zidarje za ponujen denar ali tudi, če bi ga bilo več?
Delo krepa človeka
scipascapa ::
solatko: priznam ni jih veliko, ravno zaradi pogojev in preslabe plače. naj dajo 1000€ neto pa jih bo.
jernejl ::
Najmanj pogajalske moči imajo tisti, ki so brezposelni; z oteževanjem zaposlovanja in posledično dolgotrajno brezposelnostjo pa je imajo še manj.
Težje odpuščanje pomeni, da najbolj "najebejo" tisi, ki imajo najmanj pogajalske moči... torej ravno nasprotno, kot trdiš zgoraj.
scipascapa - Kar nekaj časa sem delal na novogradnjah (elektro instalacije) pa nisem videl kaj dosti Slovencev v tem fohu, najbližji so bili fantje iz hrvaškega zagorja, pa so bile takrat sorazmerno dobre plače.
jernejl - Ne najebejo samo strokovnjaki na svojih področjih, ki se mirno postavijo za svojo plačo. Vsi drugi se lahko pogajajo preko sindikata, ker pa tudi tega ne znajo organizirat, jim preostanejo samo molitve in tisto, kar so pripravljeni dati delodajalci. Pogajalsko moč ima samo tisti, ki ga delodajalec nujno potrebuje in je na trgu dela redek (trenutno na primer varilci in sestavljalci vozil).
Odpuščanje še nikoli ni bilo tako enostavno, kot je sedaj, kaj bi radi, da bi vsako jutro na zbirališčih pobirali nezaposlene, kot v ZDA?
jernejl - Ne najebejo samo strokovnjaki na svojih področjih, ki se mirno postavijo za svojo plačo. Vsi drugi se lahko pogajajo preko sindikata, ker pa tudi tega ne znajo organizirat, jim preostanejo samo molitve in tisto, kar so pripravljeni dati delodajalci. Pogajalsko moč ima samo tisti, ki ga delodajalec nujno potrebuje in je na trgu dela redek (trenutno na primer varilci in sestavljalci vozil).
Odpuščanje še nikoli ni bilo tako enostavno, kot je sedaj, kaj bi radi, da bi vsako jutro na zbirališčih pobirali nezaposlene, kot v ZDA?
Delo krepa človeka
Če bi bilo odpuščanje enostavnejše, bi bilo nezaposlenih manj, tako da ne bi bilo treba kaj veliko pobirati.
Omenjena težava se sicer delno rešuje z obvodom (ustanavljanje s.p.-jev namesto zaposlovanja), rezultat pa je tak, da imamo dve skupini delavcev: eni so privilegirani, drugi pa nimajo nobenih pravic.... ampak vsaj delajo, kar se jim še zmeraj zdi bolje kot sedeti doma in prejemati socialno pomoč.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Najmanj pogajalske moči imajo tisti, ki so brezposelniDrži. Lažje odpuščanje in zaposlovanje bo torej omogočilo delodajalcem, da preprosto poiščejo najbolj obupanega brezposelnega, ga zaposlijo za en mesec, potem pa poiščejo naslednjega. Ker so dovolj obupani, bodo pripravljeni delat za sendvič in kokakolo. Potem bodo še trdili, da je treba ukiniti socialno pomoč, ker ljudje, namesto da bi delali za sendvič in kokakolo, raje ostanejo na sociali, ter krog bo sklenjen: Delodajalci bodo pobrali skoraj 100% vrednosti dela zaposlenih, zaposleni bodo imeli pa dolžnosti, pravice pa nobene.
Če bi bilo odpuščanje enostavnejše, bi bilo nezaposlenih manj, tako da ne bi bilo treba kaj veliko pobirati.Nezaposlenih že zdaj ni.
Zgodovina sprememb…
scipascapa je izjavil:
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/veli...
sej gradbinci dejansko nosijo domov okoli 2.5k€ na mesec. catch je, da gre na racun minimalec, ostalo pa na roke. aja, pa oddela se 250+ur na mesec.
poznam nekaj primerov iz prve roke. problem je, ce delavec zboli, ker dobi mizerno bolnisko. pa odvisen je od dobre volje delodajalca, ce bo dobil tisti del pod mizo.
tako, da to jokcanje, da si ne morejo privosciti, da bi dali delavcu 2k€ bruto, je zavajanje.
Lažje odpuščanje in zaposlovanje bo torej omogočilo delodajalcem, da preprosto poiščejo najbolj obupanega brezposelnega
Ne... tistega, ki bo ponudil najboljše razmerje med dodano vrednostjo in ceno za iskano delovno mesto.
Če boš iskal DBA-ja, ne boš zaposlil šivilje samo zato, ker je ta bolj obupana od DBA-ja izkušnjami.
ga zaposlijo za en mesec, potem pa poiščejo naslednjega.
Jasno, en mesec bodo človeka usposabljali/uvajali in ga plačali v zameno za to, da delavec v tem času ne bo veliko pametnega napravil, potem ga bodo pa odpustili in trošili čas in denar za to, da bodo iskali naslednjega, s katerim bodo napravili enako.
zaposleni bodo imeli pa dolžnosti, pravice pa nobene.
To je že zdaj tako pri tistih, ki niso zaposleni, ampak morajo delati na drugačen način, ker jih delodajalci nočejo zaposliti.
Ne... tistega, ki bo ponudil najboljše razmerje med dodano vrednostjo in ceno za iskano delovno mesto.Mislim, da pravice delavcev ne izhajajo iz stiske DBAjev.
Če boš iskal DBA-ja, ne boš zaposlil šivilje samo zato, ker je ta bolj obupana od DBA-ja izkušnjami.
Jasno, en mesec bodo človeka usposabljali/uvajali in ga plačali v zameno za to, da delavec v tem času ne bo veliko pametnega napravil, potem ga bodo pa odpustili in trošili čas in denar za to, da bodo iskali naslednjega, s katerim bodo napravili enako.Jasno, ti si domišljaš, da je težko odpuščati zaradi tistih par kadrov, za katere se delodajalci tepejo.
To je že zdaj tako pri tistih, ki niso zaposleni, ampak morajo delati na drugačen način, ker jih delodajalci nočejo zaposliti.Zaposliti jih pa nočejo zato, ker jih ne morejo izkoriščati. V ZDA je zaposlenih precej več, a so tudi v precej višjih dolgovih, ker so tam posledice lažjega odpuščanja natanko takšne, kot sem zapisal zgoraj.
Mislim, da pravice delavcev ne izhajajo iz stiske DBAjev.Ti si trdil, da vzameš najbolj obupanega brezposelnega, pa sem ti dokazal, da je to neumnost.
Ti bi lažje odpuščanje izkoristil za to, da bi odpustil DBA-ja in zaposlil šiviljo, ker je bolj obupana in cenejša od prvega.
Jasno, ti si domišljaš, da je težko odpuščati zaradi tistih par kadrov, za katere se delodajalci tepejo.Ne, ti podcenjuješ večino delavcev, ker misliš, da se za nobeno delo ni treba učiti in uvajati.
Zaposliti jih pa nočejo zato, ker jih ne morejo izkoriščati.Izkoriščajo jih lahko na druge načine.
V ZDA je zaposlenih precej več, a so tudi v precej višjih dolgovih, ker so tam posledice lažjega odpuščanja natanko takšne, kot sem zapisal zgoraj.Ja, če bi bilo po tvoje in bi bilo posledično ogromno brezposelnih, bi bilo tudi dolgov precej manj, ker banke nikomur od teh ne bi dajale kreditov.
Zgodovina sprememb…
jernejl - Dajmo se nekaj razumet, delodajalci ne jamrajo kako je težko odpustit šolan, kvaliteten kader, temveč rajo, na delovnih mestih do 5-ega tarifnega razreda in to predvsem tiste, ki imajo že nekaj kilometrine. Te kadri tudi nimajo nikakršne možnosti se pogajat za plačo in delovni čas, dopust in podobno.
Večji problem imajo strokovnjaki, da zapustijo zanič firmo, saj jih muči dolg odpovedni čas, konkurenčne klavzule in še kaj. Ste za to, da vam bo tudi tak kader zjutraj povedal, da vas ne rabi več in odšel v sosednjo ulico k firmi z enakim produktom in dvakrat višjo plačo? Da bo kirurg v privatni kliniki lepo pred operacijo pokazal šefu finger in šel s pacientom vred v drugo kliniko z boljšimi pogoji dela, višjo plačo in bolj flexibilnim delovnim časom?
Veš palica ima dva konca in ko se pogovarjamo o enem, moramo istočasno misliti na drugega, ki nas lahko kmalu poči po glavi.
Vsi točno vemo, kaj bi delodajalci radi - sužnje v vseh kategorijah zaposlitev, visoko šolanim bi zakonsko preprečili hitro menjanje delodajalcev, proizvodno ali storitveno delovno silo, pa bi zaposlovali na ure ali dni, brez kakršnih koli stroškov.
Večji problem imajo strokovnjaki, da zapustijo zanič firmo, saj jih muči dolg odpovedni čas, konkurenčne klavzule in še kaj. Ste za to, da vam bo tudi tak kader zjutraj povedal, da vas ne rabi več in odšel v sosednjo ulico k firmi z enakim produktom in dvakrat višjo plačo? Da bo kirurg v privatni kliniki lepo pred operacijo pokazal šefu finger in šel s pacientom vred v drugo kliniko z boljšimi pogoji dela, višjo plačo in bolj flexibilnim delovnim časom?
Veš palica ima dva konca in ko se pogovarjamo o enem, moramo istočasno misliti na drugega, ki nas lahko kmalu poči po glavi.
Vsi točno vemo, kaj bi delodajalci radi - sužnje v vseh kategorijah zaposlitev, visoko šolanim bi zakonsko preprečili hitro menjanje delodajalcev, proizvodno ali storitveno delovno silo, pa bi zaposlovali na ure ali dni, brez kakršnih koli stroškov.
Delo krepa človeka
BorutO ::
Ta majhne privatnike bom pustil pri miru … govorim o teh privatnikih, ki na leto ustvarijo do 500.000 ali do 1.000.000 eur dobička. Ampak, že te cifre so ogromne! Če pogledamo dobiček. ČE … bi privatnik imel take dobičke, bi komot lahko izplačeval najmanj 2000 eur plače vsem zaposlenim - to bi lahko bila njihova minimalna plača! Ker toliko pa država nikoli ne odvzame, da bi ob milijon eur dobička firma bila na čisti nuli!
Mesec dni nazaj sem poslušal na Valu 202 o tem, kako uspešen je BigBang … Ustvaril težke milijone dobičkov, a zaposleni (trgovci) pa delajo za čistega minimalca! Ko je novinarka poklicala direktorja BigBanga, in vprašala, zakaj so tako majhne plače, ko je podjetje ustvarilo ogromno milijonov dobička, je ta hladnokrvno odgovoril, da ne daje izjav, ker je na dopustu!
Meni se delavci BigBanga od takrat naprej smilijo, saj sploh nisem vedel, da delajo za čistega minimalca. Zato se po novem sploh več ne čudim, da jih je tako malo zaposlenih v BigBangu, ko jih rabiš, jih ni nikjer, ali pa jih je samo par, pa še ti so na polno zasedeni, pred njimi pa čakalna vrsta, ker bi jih marsikdo rad kaj vprašal.
Res je to tako žalostno, da glava boli! Zakaj pri vragu, ko imaš najmanj milijon evrov dobička, se zanašaš na minimalno plačo?! Če bi ukinili minimalno plačo (kot je to pred leti predlagal nek nerazgledan in delavno neizkušen politik, bi verjetno ogromno delavcev delalo zastonj ali pa za sto ali dvesto evrov, toliko, da bi za tank imeli do šihta!
NOBEN curčev privatnik, ki delavcem daje minimalca ali pa sto ali dvesto evrov nad minimalcem, se ne zaveda, da je brez delavcev NULA!
Nimam jajc odprti svojo firmo, ampak idejo pa imam odlično, ki bi po vsej verjetnosti lepo uspelo … ampak če bi na primer jaz ustvaril najmanj milijon eur čistega dobička, bi vsak zaposlen imel tudi 3000 eur plače - neto! Država mi nikoli ne bi pobrala toliko, da bi na koncu lahko še firmo samo zaprl. Ampak to so pač privatniki, ki svoj imperij gradijo na bogastvu, da imajo čim več denarja, delavci so za njih številke (če ne boš ti, bo pa drugi) itd … zelo malo pa jih svoje podjetje gradi na uspešnosti, prepoznavnosti po svetu, dobremu kolektivu znotraj podjetja itd.
Moj primer? Lani se je naš direktor pohvalil, da so ustvarili skoraj en mio eur dobička … noben ni dobil nobene nagrade, samo rekel je, da jim bo 300 eur od božičnice odtrgal, ker so celi šilepar robe dobili nazaj kot reklemacijo … mimo grede … firma en šilepar naredi v parih urah … kje je še celo leto, kje je še cel dan itd … ampak, glavo, da je par ur nepazlivosti delavcev bilo dovolj, da jim je 300 eur odtrgal, dal pa jim samo 160 eur …
To je takšna žalost, da se bi na koncu ob vsem tem samo še razjokal.
Na firmi nas je vse skupaj, z direktorjem v red, zaposlenih 22 ljudi … in več kot mio evrov dobička … Če bi vsakemu dal vsaj jurja plače, bi firma bankrotirala.
Mesec dni nazaj sem poslušal na Valu 202 o tem, kako uspešen je BigBang … Ustvaril težke milijone dobičkov, a zaposleni (trgovci) pa delajo za čistega minimalca! Ko je novinarka poklicala direktorja BigBanga, in vprašala, zakaj so tako majhne plače, ko je podjetje ustvarilo ogromno milijonov dobička, je ta hladnokrvno odgovoril, da ne daje izjav, ker je na dopustu!
Meni se delavci BigBanga od takrat naprej smilijo, saj sploh nisem vedel, da delajo za čistega minimalca. Zato se po novem sploh več ne čudim, da jih je tako malo zaposlenih v BigBangu, ko jih rabiš, jih ni nikjer, ali pa jih je samo par, pa še ti so na polno zasedeni, pred njimi pa čakalna vrsta, ker bi jih marsikdo rad kaj vprašal.
Res je to tako žalostno, da glava boli! Zakaj pri vragu, ko imaš najmanj milijon evrov dobička, se zanašaš na minimalno plačo?! Če bi ukinili minimalno plačo (kot je to pred leti predlagal nek nerazgledan in delavno neizkušen politik, bi verjetno ogromno delavcev delalo zastonj ali pa za sto ali dvesto evrov, toliko, da bi za tank imeli do šihta!
NOBEN curčev privatnik, ki delavcem daje minimalca ali pa sto ali dvesto evrov nad minimalcem, se ne zaveda, da je brez delavcev NULA!
Nimam jajc odprti svojo firmo, ampak idejo pa imam odlično, ki bi po vsej verjetnosti lepo uspelo … ampak če bi na primer jaz ustvaril najmanj milijon eur čistega dobička, bi vsak zaposlen imel tudi 3000 eur plače - neto! Država mi nikoli ne bi pobrala toliko, da bi na koncu lahko še firmo samo zaprl. Ampak to so pač privatniki, ki svoj imperij gradijo na bogastvu, da imajo čim več denarja, delavci so za njih številke (če ne boš ti, bo pa drugi) itd … zelo malo pa jih svoje podjetje gradi na uspešnosti, prepoznavnosti po svetu, dobremu kolektivu znotraj podjetja itd.
Moj primer? Lani se je naš direktor pohvalil, da so ustvarili skoraj en mio eur dobička … noben ni dobil nobene nagrade, samo rekel je, da jim bo 300 eur od božičnice odtrgal, ker so celi šilepar robe dobili nazaj kot reklemacijo … mimo grede … firma en šilepar naredi v parih urah … kje je še celo leto, kje je še cel dan itd … ampak, glavo, da je par ur nepazlivosti delavcev bilo dovolj, da jim je 300 eur odtrgal, dal pa jim samo 160 eur …
To je takšna žalost, da se bi na koncu ob vsem tem samo še razjokal.
Na firmi nas je vse skupaj, z direktorjem v red, zaposlenih 22 ljudi … in več kot mio evrov dobička … Če bi vsakemu dal vsaj jurja plače, bi firma bankrotirala.
Ti bi lažje odpuščanje izkoristil za to, da bi odpustil DBA-ja in zaposlil šiviljo, ker je bolj obupana in cenejša od prvega.Ti pa zato, da bi šiviljo odpustil, ter jo nadomestil z bolj obupano šiviljo. Izmed naju bi torej le eden ustvarjal stisko, ker DBA nima težav poiskati dela drugje, obupane šivilje pa nimajo te sreče.
BorutO - To je tisto, kar jaz skoz povdarjam, da tudi firme, ki bi lahko izplačevale višje plače, tega ne počnejo, ker jih noben ne more prisilt v to. Če bi de delavci znali sindikalno organizirat, to nebi bil več problem, saj bi skozi podjetniško pogodbo lahko dosegli na pogajanjih višjo plačo ali pa štrajk. Ker se ne znate, ste na milost ali nemilost prepuščeni Bogu, saj privatnik nima namena kaj več plačat, kot je treba.
Delo krepa človeka
Mato989 ::
BorutO - To je tisto, kar jaz skoz povdarjam, da tudi firme, ki bi lahko izplačevale višje plače, tega ne počnejo, ker jih noben ne more prisilt v to. Če bi de delavci znali sindikalno organizirat, to nebi bil več problem, saj bi skozi podjetniško pogodbo lahko dosegli na pogajanjih višjo plačo ali pa štrajk. Ker se ne znate, ste na milost ali nemilost prepuščeni Bogu, saj privatnik nima namena kaj več plačat, kot je treba.
Niti ne, dovolj je pomanjkanje delavcev in da država ukine izdajo delovnih dovoljenj... naenkrat v Big Bangu ne bo več nobenega prodajalca, ker noben ne bo prišel za takšno plačo, takrat se bo plača dvignila
Noben sindikat ni tako dober kot če firma nima ljudi ki bi delali =) Case closed!
Big Bang je pa itak nateg od firme, bluzijo ti nesposobni regijski z 5 stopnjo izobrazbe ki lezejo v rit upravi, da boš dobil nagrado če boš delal več pol pa presežeš dohodnino in morš plačat pol nagrade državi, in si zračunaš da delaš za drobiž tiste nagrade =)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
..29 dan ti bodo poslali bolanega človeka nazaj za en dan, seveda ne bo šlo, bo šel k zdravniku in spet na bolniško ampak hej, rok 30 dni je pa resetiran na nulo. Ti mu moraš pa spet dati mesečno plačo, koristi pa ni nobene.
ce si res delodajalec, ali nimas izkusenj z delavci na bolniski ali pa zavajas, ker tvoja izjava ne drzi.
Kaj zavajam?
Začasno nezmožnost za delo do 30 dni ugotovi osebni zdravnik. O odobritvi bolniške odsotnosti nad 30 dni pa odloča komisija, ki jo določi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).
In ta komisija (ali pa simulantu naklonjen zdravnik) ti modela pošlje nazaj, potem gre pa naslednji dan spet na bolniško.
Če bi bili res delodajalci ali poznali kup le teh, kot tukaj nakladate, bi vedeli za ta (pogost) pojav.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Furbo ()
Kaj zavajam?
Začasno nezmožnost za delo do 30 dni ugotovi osebni zdravnik. O odobritvi bolniške odsotnosti nad 30 dni pa odloča komisija, ki jo določi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).
In ta komisija (ali pa simulantu naklonjen zdravnik) ti modela pošlje nazaj, potem gre pa naslednji dan spet na bolniško.
Če bi bili res delodajalci ali poznali kup le teh, kot tukaj nakladate, bi vedeli za ta (pogost) pojav.
Ja, to je eden redkih načinov ko lahko delodajalec in država družno jebeta delodajalca... v večini drugih primerov pa država in delodajalec jebeta zaposlene =)
Če bi bili res delodajalci ali poznali kup le teh, kot tukaj nakladate, bi vedeli za ta (pogost) pojav.Kot kristjana so te menda ja učili, da ni lepo lagati?
Samo kažeš, kako neveden si o težavah, ki pestijo delodajalce v Sloveniji.
jernejl - Dajmo se nekaj razumet, delodajalci ne jamrajo kako je težko odpustit šolan, kvaliteten kader, temveč rajo, na delovnih mestih do 5-ega tarifnega razreda in to predvsem tiste, ki imajo že nekaj kilometrine.
Kakšen je torej po tvojem scenarij, ki bi se zgodil, če bi olajšali odpuščanje? Bi delodajalci odpustili vse delavce, ki so na minimalni plači, tako da nihče več ne bi delal za minimalca? Tovarne bi pa zaprli, ker brez teh ljudi ne morejo funkcionirati?
Ti bi lažje odpuščanje izkoristil za to, da bi odpustil DBA-ja in zaposlil šiviljo, ker je bolj obupana in cenejša od prvega.Ti pa zato, da bi šiviljo odpustil, ter jo nadomestil z bolj obupano šiviljo. Izmed naju bi torej le eden ustvarjal stisko
Jaz bi morda zaposlil šiviljo, ki je v večji stiski, ti pač ne.
Jaz bi stisko odpravljal, ti bi pa ljudi, ki so že tako v stiski, pahnil še v večjo stisko s tem, da bi jim postavljal še dodatne ovire pri iskanju zaposlitve. Vse zato, da bi zaščitil one druge, ki jim gre bolje.
Jaz bi morda zaposlil šiviljo, ki je v večji stiski, ti pač ne.Ta "morda" je tisto, kar se nikoli ne zgodi.
Jaz bi stisko odpravljal, ti bi pa ljudi, ki so že tako v stiski, pahnil še v večjo stisko s tem, da bi jim postavljal še dodatne ovire pri iskanju zaposlitve. Vse zato, da bi zaščitil one druge, ki jim gre bolje.Ravno obratno je - podatki kažejo, da so v državah, kjer je odpuščanje trivialno, delavci v bistveno slabšem položaju.
Kakšen je torej po tvojem scenarij, ki bi se zgodil, če bi olajšali odpuščanje? Bi delodajalci odpustili vse delavce, ki so na minimalni plači, tako da nihče več ne bi delal za minimalca? Tovarne bi pa zaprli, ker brez teh ljudi ne morejo funkcionirati?Saj smo ti že povedali: Race to the bottom bi se zgodil, tako kot se je še vedno do zdaj.
Zgodovina sprememb…
Včasih se, včasih se ne. Pri tvoji strategiji pa se zagotovo nikoli ne zgodi. Tvoja strategija zmeraj privilegira tistega, ki je v boljšem položaju (zaposlenega proti brezposelnemu).Jaz bi morda zaposlil šiviljo, ki je v večji stiski, ti pač ne.Ta "morda" je tisto, kar se nikoli ne zgodi.
Kaj je "race to the bottom"? Tisto, kar sem zgoraj zapisal? Bi se torej delodajalci odločili zapreti tovarne, ker bi se jim zdelo odpuščanje preveč preprosto?Kakšen je torej po tvojem scenarij, ki bi se zgodil, če bi olajšali odpuščanje? Bi delodajalci odpustili vse delavce, ki so na minimalni plači, tako da nihče več ne bi delal za minimalca? Tovarne bi pa zaprli, ker brez teh ljudi ne morejo funkcionirati?Saj smo ti že povedali: Race to the bottom bi se zgodil, tako kot se je še vedno do zdaj.
Ali pa je "race to the bottom" to, da bi brezposelni lažje vstopali na trg dela?
Zgodovina sprememb…
Če bi bili res delodajalci ali poznali kup le teh, kot tukaj nakladate, bi vedeli za ta (pogost) pojav.Kot kristjana so te menda ja učili, da ni lepo lagati?
Samo kažeš, kako neveden si o težavah, ki pestijo delodajalce v Sloveniji.
Kaj pa težave ki pestijo delojemalce v SLO?
Kot je recimo kraja minut vsak dan, ker kao morš bit na šihtu tolko pa tolko minut prej
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Delavec ni dobil plače (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 70706 (59150) | Kenpachi |
» | Etika do potencialnega delodajalca (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 16409 (13846) | Furbo |
» | Neizplačilo plače, kaj storiti ? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 36005 (25539) | St235 |
» | Zemljevid: vsa podjetja, ki svojim zaposlenim ne plačujejo prispevkov (strani: 1 2 3 )Oddelek: Problemi človeštva | 24580 (20422) | GTX970 |
» | pogodba za določen časOddelek: Loža | 9896 (6037) | cortez |