» »

Teme znotraj ožjega kroga

Teme znotraj ožjega kroga

«
1
2 3

UnChien ::

Pozdravljeni,

informativno bi me zanimalo kakšne so teme, ki se jih pogovarjate doma? Bodisi ste še pri starših in kakšne so teme pri 'nedeljskem kosilu' (ali pač na kavču pred TVjem) z njimi, bodisi ste že na svojem in imate neko svojo družino. Kakšna tema se v vsakem od teh primerov največkrat znajde na vašem zeljniku?

Vprašanje ni tako sila preprosto kot sprva deluje, gre namreč za vpogled v klasično slovensko družino.

Mene osebno je namreč svet šokiral, ko sem npr. prvič bil priča temam pogovorov pri prijateljevi družini, pri družini deklet in tako dalje, namreč navajen sem bil nekih kolikor toliko intelektualnih pogovorov, teme npr.: lingvistika, makroekonomija s politiko, življenje na ta in oni način, jeziki, psihologija, vedenjska ekonomija, naravoslovje, literatura, poslovanje v podjetjih, potovanja, zgodovina, zgodbe starih staršev in življenje iz takrat itd. Tudi o fermentaciji, na splošno o kemiji, fiziki ter npr. gmo in cepivih. v glavnem zanimive teme, o nekaterih vemo več o drugih manj, ampak se vseeno radi kaj pomenimo 'o vsem'. Vsak član je študiral nekaj drugačnega in si izmenjavamo teme. Pa ne pod neko "prisilo" v smislu, da bi imeli prav nek 'urnik' kdo je kdaj na vrsti za temo, temveč povsem organsko: kar pade, pade.

Potem pa pridem v druge familije in pogovori so ... nekaj povsem drugega: kaj smo včeraj imeli za kosilo, kaj bomo kuhali jutri, kdaj je sosed kosil travo in kdaj pobiral hruške, ali je bila kava on nedeljskem kosilu dovolj dobra ali bi raje drugič kupili ono drugo? To je en ekstrem, pri drugem gre pa v smeri: kaj si si pa ti kupil? Aha, a samo 400 EUR za ta usb si dal, zakaj si nisi kupil onega za 1.000? Ej, vem, da sem prejšnji teden dobil nov telefon, ampak prmejduš, da je ta zdaj vreden novih 1.500 EUR. Kam letos na morje? (2. januar) a gremo še s starim čolnom ali kupimo novega? Ah, si videl onega debeluha, to so ničvredni ljudje! Itd., itd....

V glavnem...kakšne so kaj teme pri vas? Vzorec sem namreč pobral iz svojega okoliša in do sedaj kar poznam familij cca. 10, dejansko so vse 'iste'. Res ne vem kaj naj si mislil o nivoju slovenske kulture...

Je še kdo, ki raje kot opravlja, si pove kaj zanimivega? Baje pri nekaterih familijah molčijo ker si nimajo kaj za povedati starši-otroci. :O JFC.

Lp vsem.
"If you want to build a ship, don't drum up people to collect wood and
don't assign them tasks and work, but rather teach them to long for
the endless immensity of the sea."

maco-maco ::

Kako si?
Taka vprašanja in pogovori okoli njih so zgubila smisel očitno; odgovor je ponavadi GRE, ali kaj podobnega.
Kaj?

jype ::

Danes smo imeli pri kosilu debato o koordinatnih sistemih.

sm4rt4ss ::

Tole je spolzko področje, ki je odvisno od mnogih geo-socio-poli-psiho faktorjev. Nobena družina ni enaka drugi. Jaz osebno pač prilagodim teme in pogovor na nivo sogovornikov oz. dotične družine. Recimo, ne bom se zdaj pogovarjal o socioloških klasikih s svojim tastom, ker zaradi omenjenih faktorjev nima vpogleda v to temo. Ga bom pač vprašal, če je bik priden v štali, kdaj ga bodo zaklali in kako so ratale borovničke in drenovc. Če kairikiram. Nikoli nisem pokroviteljski. Pač, tipaš in najdeš neko skupno točko in greš od tam dalje. Je kr varen način. Razen, če naletiš na mino oz. na neko stvar o kateri se v neki familiji NE govori. Se pa da hitro ugotovit kako funkcionira družina oz. kaj nabolj vrednotijo. Je razlika, če prideš domov po dolgem času in te nekdo vpraša kako si, kako gre pisanje magistrske, boš kavo, vsedi se in si spočij, tu maš nekaj za jest ali pa, če te kdo nahruli zakaj si tak suh, ti v naročje porine en pir in jamra o tem kak ga sistem jebe in so vsi ostali krivi za njegovo nesrečo. Pa zakaj si znova kupil nov telefon, nove čevlje itd. Je pa tud še en esktrem, ko se recimo familija vrednoti skozi to, kolikor zapravijo za drugega. Ko samo zavoham kaj takega se obrnem vstran.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sm4rt4ss ()

Touche ::


Potem pa pridem v druge familije in pogovori so ... nekaj povsem drugega: kaj smo včeraj imeli za kosilo, kaj bomo kuhali jutri, kdaj je sosed kosil travo in kdaj pobiral hruške, ali je bila kava on nedeljskem kosilu dovolj dobra ali bi raje drugič kupili ono drugo? To je en ekstrem, pri drugem gre pa v smeri: kaj si si pa ti kupil? Aha, a samo 400 EUR za ta usb si dal, zakaj si nisi kupil onega za 1.000? Ej, vem, da sem prejšnji teden dobil nov telefon, ampak prmejduš, da je ta zdaj vreden novih 1.500 EUR. Kam letos na morje? (2. januar) a gremo še s starim čolnom ali kupimo novega? Ah, si videl onega debeluha, to so ničvredni ljudje! Itd., itd....

To imaš opravka s kmeti. Tvoja familija je malo bolj izobražena pa se tudi malo bolj normalno in inteligentno obnaša.

UnChien ::

Dejansko si želim slišati (saj vem, ni ravno znanstveno, da izbiram vzorec), da so še kje familije, kjer je pogovor vsaj nekoliko na višji ravni. Pa ne potrebuje biti na ne vem kakšni ultra intelektualni ravni izven dosega povprečnega študiranega človeka, temveč samo malce izven okvirja klasične zaplankanosti kateri sem priča zadnjih kaj pa vem 10-15 let.

Mrazi me, če pomislim, da je moj vzorec dovolj velik za celo populacijo in lahko sklepam, da je 90% ljudi "kmetov" oz. "kmečkega duha" (saj se razumemo? Ne govorim o dejanskih agrokulturcih, ampak o sleherniku). Veseli me to, da če je recimo bila bejba kolikor toliko iz neke familije s srednješolsko izobrazbo, pa je recimo ona dokončala nek faks, je bil pogovor v dvoje hvala bogu zadovoljiv, potešil tiste potrebe po poglobljenem. Vendar ob srečanju z njenimi (prav tako bi recimo veljalo za kakšnega prijatelja in njegove, da ne bo pomote!) je zadeva prav kataklizmično porazna. Če začneš z neko temo, zgolj lučaj čez njihovo planko, te že gledajo debelo kot, da si iz drugega planeta. Pa greš lepo nazaj na obdelavo krompirja in koruze - a zgolj na način kot je bil moderen pred 200 leti! Ugh.

Jaz osebno pač prilagodim teme in pogovor na nivo sogovornikov oz. dotične družine. Recimo, ne bom se zdaj pogovarjal o socioloških klasikih s svojim tastom, ker zaradi omenjenih faktorjev nima vpogleda v to temo. Ga bom pač vprašal, če je bik priden v štali, kdaj ga bodo zaklali in kako so ratale borovničke in drenovc. Če kairikiram.

Vsekakor se strinjam z in tudi poslužujem zgoraj napisanega. Toliko prilagodljiv pa le sem. Resda sicer ob koncu dneva poskusim pobegniti nekam na 'samo' za malo intelektualnega sproščanja, naj si bo to karkoli pač že.

Pa zakaj si znova kupil nov telefon, nove čevlje itd. Je pa tud še en esktrem, ko se recimo familija vrednoti skozi to, kolikor zapravijo za drugega. Ko samo zavoham kaj takega se obrnem vstran.

Definitivno! To me obrne prvi seznanitvi s takšnimi izvenrealci. Samo denar gor denar gor, bljak. Povej kam ga boš investiral v kakšno znanje, potovanje, nekaj konkretnega, ne pa nebuloze stila pregrešnega luksuza, ki so, ne zgolj dolgoročno gledano, metanje denarja proč.

Žalostno se mi zdi morda dejstvo, da moraš vedno najti najmanjši skupni imenovalec v skupini in se mu prilagoditi, če želiš imeti nek pogovor. Ali pa pogledati kak program na televiziji. Bognedej kakšno dokumentarno oddajo, ki nu nujno 2h trajajoča. Recimo pol ure neke lahke, kaj pa vem, varianta popotniške oddaje, da malo vidiš kako je po svetu drugače in v čem smo si morda podobni. "Nikarte!" hitro premakniti na kmetijo ali pa reko ljubezni....uuuughhh.... bi morda kdo tarok? Dlje od šnop'ca pač ne poznamo!

Ok, morda zdaj kdo to bere in si me predstavlja kot neko hudo trpeče bitje, ki lebdi nad vsemi in se pritožuje nad "temi pod sabo", ki niso zdaleč tako pametni. Ne, ne. Ni res. Spoštujem vse te ljudi, vedo marsikaj več od mene, predvsem kar se tiče nekih opravil na kmetiji, od gojenja in sajenja rastlin, do konzerviranja sadja, pridelave vina, špirita ali domačega soka, pa vse do zidarskih znanj itd. V glavnem v goelm darwinovem boju za preživetje me krepko nesejo in zato jim vsekakor kapa dol. Kaj mi pomagajo Bratje Kramazovi, če jih niti za podkurjavo ne bi znal uporabiti? (karikiram).

Po drugi strani pa opažam, če se slučajno najdemo nekje neka ekipa ljudi, ki pa gre morda malce izven svojih okvirjev, ter ima izobrazbo, je potovala po svetu in spoznavala kulture, se večkrat kot ne hitro sprimemo pri raznih temah. Vsak ima nek svoj pogled na svet, kar je dobrodošlo, ampak vsak trmasto s svojim in zelo poredko sprejeti drugačnega. Taka ekipa ljudi, ki se sreča enkrat na kvatre, ima sicer obetaven začetek, vendar se kmalu razdrobi vsaka na svoj konec s svojim pravom.

Zdaj pa me zanima, kot približno od začetka, ali se soočate s podobnimi situacijami? Torej z višjim nivojem ne najdete skupnega jezika zaradi 'prevelike razgledanosti', z nižjim nivojem pa pač 'trpite' tisti čas preživet skupaj.

Ok, morda sem opisal preveč črno-belo, če ni eno je pa drugo. Dopuščam, oziroma veselil bi se, če bi izvedel, da je kje še kako drugače. Zanima me vaša izkušnja, vaše rokovanje z opisanim, če se komu da razpisati.

Lp,-
"If you want to build a ship, don't drum up people to collect wood and
don't assign them tasks and work, but rather teach them to long for
the endless immensity of the sea."

UnChien ::

Ah še to bi dodal, kot zanimivost morda: ko pa pridejo kakšni študirani prijatelji do mene, so vselej začudeni, kako se moji starši z lahkoto pogovarjajo z njimi pa najsi bo to elektrotehnika, pedagogika ali pa pravo. Vedno se lahko vžge debato.

Najbolj zabaven primer je bil, da sva s prijateljem že zaključila debato, pa se je pojavil moj oče na dvorišču in se je debata zavlekla še za debelo uro. Kasneje mi je prijatelj povedal, da je bil povsem presenečen nad dejstvom, da se oče spozna na več kot osnovnošolsko matematiko in fiziko (govora je bilo o elektrotehniki in kvantni mehaniki, če se ne motim...tega je bilo že 10 ali več let).

Še kdo naletel na situacijo, da se je lahko s prijateljevimi starši pogovarjal kaj zanmimivega? Ali obratno, so se vaši starši lahko z vašimi obiski?

Ne vem no, meni se je zdelo vse skupaj zanimivo. Danes pa z melanholijo gledam za nazaj....
"If you want to build a ship, don't drum up people to collect wood and
don't assign them tasks and work, but rather teach them to long for
the endless immensity of the sea."

Touche ::

Dejansko si želim slišati (saj vem, ni ravno znanstveno, da izbiram vzorec), da so še kje familije, kjer je pogovor vsaj nekoliko na višji ravni. Pa ne potrebuje biti na ne vem kakšni ultra intelektualni ravni izven dosega povprečnega študiranega človeka, temveč samo malce izven okvirja klasične zaplankanosti kateri sem priča zadnjih kaj pa vem 10-15 let.

Ne obstajajo. Slovenija je kmečka dežela s nekaj inteligentnega folka na vrhu, to je vse. Ostala so pa jara gospoda ki se delajo inteligentne.

Mrazi me, če pomislim, da je moj vzorec dovolj velik za celo populacijo in lahko sklepam, da je 90% ljudi "kmetov" oz. "kmečkega duha"

Naj te bolj mrazi to da je takih ljudi 99%. Povprečen IQ v slo je 95-96. Za take debate rabiš pa 115-120 in več. IQ 80 je osnovno funkcionalen, toliko da ljudje sami lahko gredo v trgovino po hrano in se nekako preživijo in ker živiš v mestu (predvidevam) je povprečje precej višje kakor na vasi. Folka z 115 in več je okoli 15%.
Vasi imajo povprečje 90. Na meji retardiranosti skoraj.

Naj te zmrazi tudi to, da imajo ti ljudje enako volilno pravico kakor ti, pa jih veliko niti brati ne zna, računanje je še težje.
Da okopavaš zemljo pač ne rabiš neke inteligence. Da pozdraviš nekoga pa, ja, rabiš boljši mozak.

Alkoholizem nasilje itd. je tudi povezano s nižjo inteligenco.

Veseli me to, da če je recimo bila bejba kolikor toliko iz neke familije s srednješolsko izobrazbo, pa je recimo ona dokončala nek faks, je bil pogovor v dvoje hvala bogu zadovoljiv, potešil tiste potrebe po poglobljenem.

Dokončanje faksa nima hude veze s inteligenco, ljudje s 95-105 gredo lepo čez, za njih je namenjen. Za pametnejše in glupejše pa je ovira. Tudi vse "bejbe" nimajo interesa po tehničnih debatah, to so redke, je pa res da ravno take prihajajo iz revnejših družin, kjer se izobrazbe in šihta ne izbira glede na feelings ampak za preživetje. Pač, ker si inteligenten imaš fetiš na inteligenco, osnova preživetja.
Ko boš hodil ven s kmeticami boš videl, da so mentalno ravne kot dila. Razen neke osnovne osebnosti, ki je taka kot bi poslušal radio ni višjega razumevanja za kakršno debato.
To da kot pameten človek narediš otroke s "kmetico" pa je v tvojem svetu (kjer je zahtevan višji funkcionalni iq) enako kakor da bi otrok večkrat padel na glavo. Za kmeta ne bo, ker je "prepameten" in ga bodo zaje*ali, za intelektualca tudi ni, ker je preneumen.

Vendar ob srečanju z njenimi (prav tako bi recimo veljalo za kakšnega prijatelja in njegove, da ne bo pomote!) je zadeva prav kataklizmično porazna

Saj ni rečeno da je inteligentnejša, lahko je samo šolana pa vsebine, razen nekih osnov niti ne razume preveč in samo zgleda inteligentna. 2 glupa starša ne moreta dati pametnega otroka ven.
Je pa tudi to res, da starejše generacije niti niso imele šol, ne znanja in je prepad med mladim in starim ogromen.

Če začneš z neko temo, zgolj lučaj čez njihovo planko, te že gledajo debelo kot, da si iz drugega planeta.

Saj tehnično si. Moraš vedeti da so to ljudje ki niti zdravil ne morejo jemati pravilno. Ne moreš jim razložiti koliko je ena doza zdravila in da se morajo tega držat dnevno, ne pa jemat "ko se počutijo slabo".
In takim tudi ni jasno, da morajo biti prosto živeče živali, psi, mački, kastrirani. Potem pa po časopisih lahko bereš, našli vrečo z mrtvimi mačkami, zapuščene mladiče itd. ..
Kmetje se veliko svojih problemov znebijo tako da jih "pripeljejo" v mesto, tam odvržejo te nezaželjene živali in imajo mir. Za eno leto.

Pa greš lepo nazaj na obdelavo krompirja in koruze - a zgolj na način kot je bil moderen pred 200 leti!

Če ne razumejo osnovnega pomena gnojenja in to da določenih mineralov v zemlji primanjkuje in jih je treba dodajati..
Potem pa še princip bau bau kemija, to je slabo in so donosi na ravni pred-industrijske agrarne kolhozne družbe v letu gospodovem 2019


Žalostno se mi zdi morda dejstvo, da moraš vedno najti najmanjši skupni imenovalec v skupini in se mu prilagoditi, če želiš imeti nek pogovor.

Zamenjaš skupino. Življenje je prekratko da bi živel v krogu idiotov. Potrpiš če je tvoje dekle iz take familije, to je pa vse.


Ok, morda zdaj kdo to bere in si me predstavlja kot neko hudo trpeče bitje, ki lebdi nad vsemi in se pritožuje nad "temi pod sabo", ki niso zdaleč tako pametni. Ne, ne. Ni res. Spoštujem vse te ljudi, vedo marsikaj več od mene, predvsem kar se tiče nekih opravil na kmetiji, od gojenja in sajenja rastlin, do konzerviranja sadja, pridelave vina, špirita ali domačega soka, pa vse do zidarskih znanj itd. V glavnem v goelm darwinovem boju za preživetje me krepko nesejo in zato jim vsekakor kapa dol. Kaj mi pomagajo Bratje Kramazovi, če jih niti za podkurjavo ne bi znal uporabiti? (karikiram).

Tako jim gre dobro da je večina teh uspešnežev na sociali, dodatno pa vlečejo še subvencije. Zidarska znanja pa so taka da nove stavbe razpadajo (ali pa niso nikoli dokončane, 50 let stare hiše po vaseh so brez fasade itd). Pridelava vina pa - če ti rad piješ tiste kislice, kar.


Po drugi strani pa opažam, če se slučajno najdemo nekje neka ekipa ljudi, ki pa gre morda malce izven svojih okvirjev, ter ima izobrazbo, je potovala po svetu in spoznavala kulture, se večkrat kot ne hitro sprimemo pri raznih temah. Vsak ima nek svoj pogled na svet, kar je dobrodošlo, ampak vsak trmasto s svojim in zelo poredko sprejeti drugačnega. Taka ekipa ljudi, ki se sreča enkrat na kvatre, ima sicer obetaven začetek, vendar se kmalu razdrobi vsaka na svoj konec s svojim pravom.

Glupi ljudje so si podobni, inteligentni pa ne. Še psi se med sabo ne marajo že samo različne pasme, pa se bodo ljudje ?


Zdaj pa me zanima, kot približno od začetka, ali se soočate s podobnimi situacijami? Torej z višjim nivojem ne najdete skupnega jezika zaradi 'prevelike razgledanosti', z nižjim nivojem pa pač 'trpite' tisti čas preživet skupaj.

Vsakodnevno. Ne trpim pa nič, ker od teh ljudi ne rabim ne zahtevam nič.

Ok, morda sem opisal preveč črno-belo, če ni eno je pa drugo. Dopuščam, oziroma veselil bi se, če bi izvedel, da je kje še kako drugače. Zanima me vaša izkušnja, vaše rokovanje z opisanim, če se komu da razpisati.

Glupost je da se moraš ti prilagajati in ne okolica. Duševno si eno veliko javno parkirišče ali pa javni pisoar, na voljo vsem in se prilagodiš vsem, staremu ali mlademu. Zahtevaš svoje, če vidiš da je folk glup se pospešeno spakiraš in greš dalje. S tem da izgubljaš čas in živce na blesavcih, si delaš samo škodo. Med tem časom bi se lahko pogovarjal z inteligenzio ali pa iskal take ljudi.

jype ::

Touche je izjavil:

Ne obstajajo. Slovenija je kmečka dežela s nekaj inteligentnega folka na vrhu, to je vse. Ostala so pa jara gospoda ki se delajo inteligentne.
Neumnost. Odkar smo imeli socializem, smo vsi bili izobraženi o osnovah znanosti in dialektičnega materializma, zato razumemo osnove. Če se ne pustimo podebilit konzervativnim mantram o tem, kako je treba spoštovati vero, tradicijo, nacionalni interes in biti ponosen na ljudi, s katerimi razen par upravnih kategorij nimamo praktično ničesar skupnega, potem se brez težav lahko pogovarjamo o rečeh, ki imajo smisel - če nas spremenijo v uporabne idiote, potem pa pač meljemo o rečeh, ki so družbeno sprejemljive in se ne sprašujemo preveč.

TheBlueOne ::

jype je izjavil:

Touche je izjavil:

Ne obstajajo. Slovenija je kmečka dežela s nekaj inteligentnega folka na vrhu, to je vse. Ostala so pa jara gospoda ki se delajo inteligentne.
Neumnost. Odkar smo imeli socializem, smo vsi bili izobraženi o osnovah znanosti in dialektičnega materializma, zato razumemo osnove. Če se ne pustimo podebilit konzervativnim mantram o tem, kako je treba spoštovati vero, tradicijo, nacionalni interes in biti ponosen na ljudi, s katerimi razen par upravnih kategorij nimamo praktično ničesar skupnega, potem se brez težav lahko pogovarjamo o rečeh, ki imajo smisel - če nas spremenijo v uporabne idiote, potem pa pač meljemo o rečeh, ki so družbeno sprejemljive in se ne sprašujemo preveč.


Zakaj omenjas socializem, ker je verjetno samo imel sreco v katerem casu je bil, kar lahko podprem, da je podoben preskok v znanjnju bil prisoten tudi drugje po Evropi, kjer ni bilo socializma. Vse kar pripisujes konzervativcem niti ni bilo izkljuceno v socializmu, ker je bil zelo konzervativen, samo na svoj nacin. Socializem ni protiutez konzervativcem, je samo njihov sovraznik dokler ga ne malenkost predelas, potem pa je eno in isto.

Sam vidim nespostovanje vere in neverujocih enako slabo kot ce verjames da si izbral ali bil rojen v tisto tapravo bozanstvo.

MIHAc27 ::

jype je izjavil:

Danes smo imeli pri kosilu debato o koordinatnih sistemih.

Prav zadišal mi je sedajle pogovor o imaginarnih številih.

No pri nam so pogovori tipično ne intelektualni. Več kot srednje šole nima noben končane. Debatira se pa o preteklih dogodkih (kaj se je že spet pri avtu pokvarilo, kake ocene imajo otroci), seveda tudi o planih v prihodnje (ja, dopust januarja), izkušnjah pri delu, na dopustu, hobiji,...
Politike se probamo izogibat, ker itak noben nima nič lepega za povedat.

sirotka ::

Touche je izjavil:

Dejansko si želim slišati (saj vem, ni ravno znanstveno, da izbiram vzorec), da so še kje familije, kjer je pogovor vsaj nekoliko na višji ravni. Pa ne potrebuje biti na ne vem kakšni ultra intelektualni ravni izven dosega povprečnega študiranega človeka, temveč samo malce izven okvirja klasične zaplankanosti kateri sem priča zadnjih kaj pa vem 10-15 let.

Ne obstajajo. Slovenija je kmečka dežela s nekaj inteligentnega folka na vrhu, to je vse. Ostala so pa jara gospoda ki se delajo inteligentne.

Mrazi me, če pomislim, da je moj vzorec dovolj velik za celo populacijo in lahko sklepam, da je 90% ljudi "kmetov" oz. "kmečkega duha"

Naj te bolj mrazi to da je takih ljudi 99%. Povprečen IQ v slo je 95-96. Za take debate rabiš pa 115-120 in več. IQ 80 je osnovno funkcionalen, toliko da ljudje sami lahko gredo v trgovino po hrano in se nekako preživijo in ker živiš v mestu (predvidevam) je povprečje precej višje kakor na vasi. Folka z 115 in več je okoli 15%.
Vasi imajo povprečje 90. Na meji retardiranosti skoraj.

Naj te zmrazi tudi to, da imajo ti ljudje enako volilno pravico kakor ti, pa jih veliko niti brati ne zna, računanje je še težje.
Da okopavaš zemljo pač ne rabiš neke inteligence. Da pozdraviš nekoga pa, ja, rabiš boljši mozak.

Alkoholizem nasilje itd. je tudi povezano s nižjo inteligenco.

Veseli me to, da če je recimo bila bejba kolikor toliko iz neke familije s srednješolsko izobrazbo, pa je recimo ona dokončala nek faks, je bil pogovor v dvoje hvala bogu zadovoljiv, potešil tiste potrebe po poglobljenem.

Dokončanje faksa nima hude veze s inteligenco, ljudje s 95-105 gredo lepo čez, za njih je namenjen. Za pametnejše in glupejše pa je ovira. Tudi vse "bejbe" nimajo interesa po tehničnih debatah, to so redke, je pa res da ravno take prihajajo iz revnejših družin, kjer se izobrazbe in šihta ne izbira glede na feelings ampak za preživetje. Pač, ker si inteligenten imaš fetiš na inteligenco, osnova preživetja.
Ko boš hodil ven s kmeticami boš videl, da so mentalno ravne kot dila. Razen neke osnovne osebnosti, ki je taka kot bi poslušal radio ni višjega razumevanja za kakršno debato.
To da kot pameten človek narediš otroke s "kmetico" pa je v tvojem svetu (kjer je zahtevan višji funkcionalni iq) enako kakor da bi otrok večkrat padel na glavo. Za kmeta ne bo, ker je "prepameten" in ga bodo zaje*ali, za intelektualca tudi ni, ker je preneumen.

Vendar ob srečanju z njenimi (prav tako bi recimo veljalo za kakšnega prijatelja in njegove, da ne bo pomote!) je zadeva prav kataklizmično porazna

Saj ni rečeno da je inteligentnejša, lahko je samo šolana pa vsebine, razen nekih osnov niti ne razume preveč in samo zgleda inteligentna. 2 glupa starša ne moreta dati pametnega otroka ven.
Je pa tudi to res, da starejše generacije niti niso imele šol, ne znanja in je prepad med mladim in starim ogromen.

Če začneš z neko temo, zgolj lučaj čez njihovo planko, te že gledajo debelo kot, da si iz drugega planeta.

Saj tehnično si. Moraš vedeti da so to ljudje ki niti zdravil ne morejo jemati pravilno. Ne moreš jim razložiti koliko je ena doza zdravila in da se morajo tega držat dnevno, ne pa jemat "ko se počutijo slabo".
In takim tudi ni jasno, da morajo biti prosto živeče živali, psi, mački, kastrirani. Potem pa po časopisih lahko bereš, našli vrečo z mrtvimi mačkami, zapuščene mladiče itd. ..
Kmetje se veliko svojih problemov znebijo tako da jih "pripeljejo" v mesto, tam odvržejo te nezaželjene živali in imajo mir. Za eno leto.

Pa greš lepo nazaj na obdelavo krompirja in koruze - a zgolj na način kot je bil moderen pred 200 leti!

Če ne razumejo osnovnega pomena gnojenja in to da določenih mineralov v zemlji primanjkuje in jih je treba dodajati..
Potem pa še princip bau bau kemija, to je slabo in so donosi na ravni pred-industrijske agrarne kolhozne družbe v letu gospodovem 2019


Žalostno se mi zdi morda dejstvo, da moraš vedno najti najmanjši skupni imenovalec v skupini in se mu prilagoditi, če želiš imeti nek pogovor.

Zamenjaš skupino. Življenje je prekratko da bi živel v krogu idiotov. Potrpiš če je tvoje dekle iz take familije, to je pa vse.


Ok, morda zdaj kdo to bere in si me predstavlja kot neko hudo trpeče bitje, ki lebdi nad vsemi in se pritožuje nad "temi pod sabo", ki niso zdaleč tako pametni. Ne, ne. Ni res. Spoštujem vse te ljudi, vedo marsikaj več od mene, predvsem kar se tiče nekih opravil na kmetiji, od gojenja in sajenja rastlin, do konzerviranja sadja, pridelave vina, špirita ali domačega soka, pa vse do zidarskih znanj itd. V glavnem v goelm darwinovem boju za preživetje me krepko nesejo in zato jim vsekakor kapa dol. Kaj mi pomagajo Bratje Kramazovi, če jih niti za podkurjavo ne bi znal uporabiti? (karikiram).

Tako jim gre dobro da je večina teh uspešnežev na sociali, dodatno pa vlečejo še subvencije. Zidarska znanja pa so taka da nove stavbe razpadajo (ali pa niso nikoli dokončane, 50 let stare hiše po vaseh so brez fasade itd). Pridelava vina pa - če ti rad piješ tiste kislice, kar.


Po drugi strani pa opažam, če se slučajno najdemo nekje neka ekipa ljudi, ki pa gre morda malce izven svojih okvirjev, ter ima izobrazbo, je potovala po svetu in spoznavala kulture, se večkrat kot ne hitro sprimemo pri raznih temah. Vsak ima nek svoj pogled na svet, kar je dobrodošlo, ampak vsak trmasto s svojim in zelo poredko sprejeti drugačnega. Taka ekipa ljudi, ki se sreča enkrat na kvatre, ima sicer obetaven začetek, vendar se kmalu razdrobi vsaka na svoj konec s svojim pravom.

Glupi ljudje so si podobni, inteligentni pa ne. Še psi se med sabo ne marajo že samo različne pasme, pa se bodo ljudje ?


Zdaj pa me zanima, kot približno od začetka, ali se soočate s podobnimi situacijami? Torej z višjim nivojem ne najdete skupnega jezika zaradi 'prevelike razgledanosti', z nižjim nivojem pa pač 'trpite' tisti čas preživet skupaj.

Vsakodnevno. Ne trpim pa nič, ker od teh ljudi ne rabim ne zahtevam nič.

Ok, morda sem opisal preveč črno-belo, če ni eno je pa drugo. Dopuščam, oziroma veselil bi se, če bi izvedel, da je kje še kako drugače. Zanima me vaša izkušnja, vaše rokovanje z opisanim, če se komu da razpisati.

Glupost je da se moraš ti prilagajati in ne okolica. Duševno si eno veliko javno parkirišče ali pa javni pisoar, na voljo vsem in se prilagodiš vsem, staremu ali mlademu. Zahtevaš svoje, če vidiš da je folk glup se pospešeno spakiraš in greš dalje. S tem da izgubljaš čas in živce na blesavcih, si delaš samo škodo. Med tem časom bi se lahko pogovarjal z inteligenzio ali pa iskal take ljudi.


Ojoj, ti pa si eno zafrustrirano bitje!

Timurlenk ::

vau, že od toliko od 1789 pa še vedno so aristokrati med nami

ja kolikokrat pa bi vas morali dati na giljotino
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

PrihajaNodi ::

UnChien je izjavil:

Pozdravljeni,

informativno bi me zanimalo kakšne so teme, ki se jih pogovarjate doma? Bodisi ste še pri starših in kakšne so teme pri 'nedeljskem kosilu' (ali pač na kavču pred TVjem) z njimi, bodisi ste že na svojem in imate neko svojo družino. Kakšna tema se v vsakem od teh primerov največkrat znajde na vašem zeljniku?

Vprašanje ni tako sila preprosto kot sprva deluje, gre namreč za vpogled v klasično slovensko družino.

Mene osebno je namreč svet šokiral, ko sem npr. prvič bil priča temam pogovorov pri prijateljevi družini, pri družini deklet in tako dalje, namreč navajen sem bil nekih kolikor toliko intelektualnih pogovorov, teme npr.: lingvistika, makroekonomija s politiko, življenje na ta in oni način, jeziki, psihologija, vedenjska ekonomija, naravoslovje, literatura, poslovanje v podjetjih, potovanja, zgodovina, zgodbe starih staršev in življenje iz takrat itd. Tudi o fermentaciji, na splošno o kemiji, fiziki ter npr. gmo in cepivih. v glavnem zanimive teme, o nekaterih vemo več o drugih manj, ampak se vseeno radi kaj pomenimo 'o vsem'. Vsak član je študiral nekaj drugačnega in si izmenjavamo teme. Pa ne pod neko "prisilo" v smislu, da bi imeli prav nek 'urnik' kdo je kdaj na vrsti za temo, temveč povsem organsko: kar pade, pade.

Potem pa pridem v druge familije in pogovori so ... nekaj povsem drugega: kaj smo včeraj imeli za kosilo, kaj bomo kuhali jutri, kdaj je sosed kosil travo in kdaj pobiral hruške, ali je bila kava on nedeljskem kosilu dovolj dobra ali bi raje drugič kupili ono drugo? To je en ekstrem, pri drugem gre pa v smeri: kaj si si pa ti kupil? Aha, a samo 400 EUR za ta usb si dal, zakaj si nisi kupil onega za 1.000? Ej, vem, da sem prejšnji teden dobil nov telefon, ampak prmejduš, da je ta zdaj vreden novih 1.500 EUR. Kam letos na morje? (2. januar) a gremo še s starim čolnom ali kupimo novega? Ah, si videl onega debeluha, to so ničvredni ljudje! Itd., itd....

V glavnem...kakšne so kaj teme pri vas? Vzorec sem namreč pobral iz svojega okoliša in do sedaj kar poznam familij cca. 10, dejansko so vse 'iste'. Res ne vem kaj naj si mislil o nivoju slovenske kulture...

Je še kdo, ki raje kot opravlja, si pove kaj zanimivega? Baje pri nekaterih familijah molčijo ker si nimajo kaj za povedati starši-otroci. :O JFC.

Lp vsem.


Odprl si zelo zanimivo temo. Pa ti kar vnaprej povem, da imas gromozansko sreco. Danasnja druzba deluje platonsko. Sem bil v zadnjem razmerju zelo nesrecen, ker je bilo vse kot si opisal iz drugega odstavka. In clovek, ki ga zanima vec kot samo neumnosti, potovanje, morje, levi - desni, migrantje so krivi, kaj bos jedel jutri je lahko v taksnem okolju zelo nesrecen.

Pa da ne bos mislil, ni to slovenska kultura, to se dogaja v 99.9% procentih druzinah. Dam pa roko stran, da otroci s prvega odstavka naredijo nekaj v zivljenju.

Zgodovina sprememb…

Timurlenk ::

Ne rabiš dat roke stran. Obstajajo številne raziskave, ki potrjujejo dejstvo, da so otroci izobraženih in bogatih staršev tudi sami bogati in izobraženi. In da so otroci neizobraženih in revnih staršev tudi sami revni in neizobraženi. In nobeni programi učnih pomoči, dopolnilnih poukov in vse drugo, kar obstaja, je pomagajo zajeziti prepada.
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

johnnyyy ::

Z očetom lahko imam bolj intelektualne tehnične teme. Od vesolja, kako stvari delujejo, ekonomija itd. Sicer se vidi, da sem mlajši, imam višjo izobrazbo ter se gibam v bolj izobraženih krogih, zato je velikokrat pogovor bolj moj monolog. A se opazi da ga stvari zanimajo in rad prisluhne in postavi še kakšno vprašanje. Tudi kulture in kako je na drugi strani planeta ga precej zanima, čeprav sam nikoli ni potoval. O odnosih, psihologiji in sociologiji pa z njim ne debatiram, ker ga te stvari ne zanimajo. Všeč mi je tudi njegov smisel za humor. Npr.: pridem na obisk pa ga vidim da nekaj koplje za hišo, pa ga vprašam, "kaj delaš", pa se nasmeji in pravi "grobnico si kopljem" in moj odgovor, "bolje da si žaro umisliš, boš imel manj dela". In potem se na glas zasmejiva in debatirava naprej. Tako zna presekat monotono debato, s primerom pa sem hotel pokazati kako daleč lahko gre. Prepovedana pa je liberalno politična tematika :).

Pri mami so bolj vsakodnevne zadeve. Počutje, vsakodnevna opravila itd. Pač večkrat me zanima kako je kakšno stvar naredila in potem lahko o tem debatirava. Ali pa njo zanima kako je bilo, ko sem bil nekje. Tudi razni odnosi in razmerja med ljudmi ji niso tuji. Ker se tiče humorja, pa občasno pove kakšno smešno prigodo, drugače pa je bolj zadržana. Ker je zelo verna, je kritiziranje vere prepovedana debata. Sicer lahko izdaš kritiko čez ureditev RKC in podobne zadeve, ampak same vere pa ne.

Z babico debatirava o tem, če sem kaj jedel, koliko sem jedel, če imam žensko ki bi mi kuhala :). Potem pa kako je bolana, kako ima vse bolezni, itd. To je praktično vse, če ji kar koli več razlagaš, te prekine, češ da ne sliši, ker ni bila pri zdravniku in tako smo pri temi "vse bolezni sveta - so njene bolezni" :).

Opazi se, da starši živijo na periferiji, ter da imajo med sosedi in kolegi manj intelektualnih debat. Poleg tega so se ujeli v neko rutino in nekih novih tem in spoznanj praktično ni oz. so redke. Ker smo toliko različni, po navadi nikoli ne najdemo skupne debate in se komunicira bolj ena na ena. Če so skupne debate potem so res osnovne - hrana, pijača, kaj delajo sosedi itd. pa še to ne sodelujejo vsi. Tako je že od nekdaj in se pozna tudi pri mojem "obnašanju". Ena na ena sem precej boljši sogovornik in v debatah, ki imajo nit - kjer se ne skače. Če teme debate skačejo, potem precej odpovem, kar pomeni, da samo poslušam. Dejansko so mi najboljše debate z očetom, saj so bolj napredne, poleg tega s kakšno izjavo popestri, da pogovor ni monoton.

Pri tašči je precej drugače. Pred začetkom hranjenja je treba počakat taščo, da zmoli (ni vljudno, da se vmes govori ali pa da bi prej začel jesti). Ko ješ mora biti tišina, razen če kdo kaj potrebuje. Po navadi se potem med kosilom prepucava, katere hrane bi moralo biti več, zakaj solata ni dovolj kisana itd. Ko se čaka ali po kosilu se večinoma člani prepucavajo in očitajo. Po navadi so očitki kaj je kdo razbil, kaj je kdo naredil narobe. Tudi, če je debata nekako umirjena, ne gre brez prekinitve z očitki. Pri humorju moraš pazit, da ne greš preko meje, ki je zelo nizka. Iz sebe ali tretjih oseb se ne pošališ, ker s tem "pošiljaš negativno energijo v vesolje", črn humor pozabi, "če pa uganeš koliko žemelj imam in ti dam obe", je pa velika verjetnost, da nekateri tega ne bodo razumeli. Da začneš kakršno koli tehnično debato, nihče ne razume, je brez veze, seva, je strupeno ali pa bi morali ukinit. Politiki so itak sami lopovi, zdravniki pa nesposobni. Pri potovanjih vedo največ tisti, ki najmanj potujejo. Večino argumentacije je, da je vedeževalka tako rekla, da so tako zvezde postavljene ali pa je bilo na televiziji. Potem še debate o raznih nadaljevankah in kaj je kdo narobe naredil, potem pa se že konča.

PrihajaNodi ::

Hval da delis zivljenske zgodbe, kljub temu si mislim ali ni bolje da pricnes s pisanjem dnevnika?

kazarmilker ::

UnChien je izjavil:

namreč navajen sem bil nekih kolikor toliko intelektualnih pogovorov, teme npr.: lingvistika, makroekonomija s politiko, življenje na ta in oni način, jeziki, psihologija, vedenjska ekonomija, naravoslovje, literatura, poslovanje v podjetjih, potovanja, zgodovina, zgodbe starih staršev in življenje iz takrat itd. Tudi o fermentaciji, na splošno o kemiji, fiziki ter npr. gmo in cepivih. v glavnem zanimive teme, o nekaterih vemo več o drugih manj, ampak se vseeno radi kaj pomenimo 'o vsem'.


Mi se pri nedeljskem kosilu pogovarjamo izključno o svežih dognanjih kvantnih teorij in se ne spuščamo na tako nizke teme kot jih imate vi. Pri nas smo bolj pametni kot pri vas, pa grem staviti da bi moj fotr lahko komot prebutal tvojega.

harmony ::

Pr nas doma se pogovarjamo o slotehu.

kazarmilker ::

UnChien je izjavil:


Mrazi me, če pomislim, da je moj vzorec dovolj velik za celo populacijo in lahko sklepam, da je 90% ljudi "kmetov" oz. "kmečkega duha" (


Groza, eni se sploh ne pogovarjajo o novih dosežkih na področjih trans znanostih in teorijah neobstoja rase in superiornosti melaninsko nadarjenih.

A ti ljudje sploh ne vejo da je 2019! Danes bi moral biti to zločin kaznovan s smrtjo!

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: TESKAn ()

HappyPills ::

Vsak pogovor je lahko zanimiv, poučen predvsem pa iskren. Bolj se je za vprašat, kaj ti pričakuješ od drugih ljudi ter kakšen odnos imaš do njih? Ni ti lahko, ko pa se moraš kot "intelektulec" spuščat na nek "nižji" nivo debate, da je komunikacija s plebejci sploh mogoča.

kazarmilker ::

Tu se izpričujejo kako so superiorni, v resnici doma pa sedijo v oslovskem kotu ko žena in njen sin pljuvata po njgovi kuhi in govorita kako je Tyrone 10x boljši :))

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: TESKAn ()

kow ::

OP je ocitno iz visjega srednjega sloja. Bi me zabavalo, ce bi mu "neumna raja" v revoluciji pobrala premozenje, on pa bi jih prepriceval o nesmiselnosti pocetja s svojim "sirokim" znanjem sociologije ipd.

Smurf ::

kow je izjavil:

OP je ocitno iz visjega srednjega sloja. Bi me zabavalo, ce bi mu "neumna raja" v revoluciji pobrala premozenje, on pa bi jih prepriceval o nesmiselnosti pocetja s svojim "sirokim" znanjem sociologije ipd.

Za kratek cas, dokler ne pride denar v roke drugemu "aristokratu". V svetu bo zmeraj vecji del moci (denarja) v rokah manjsine.

kingsix ::

Mi imamo kar random teme..od politike do seksa.

mikhaair ::

Kolega plave krvi mi je enkrat malo govoril o preteklosti druzine...to je pac neki drugi svet, saj ni to sedaj debata. Ampak najbolj mi je bilo vsec, ko je govoril, kako je bilo lepo pri babici, kako je nekoc bilo. Ko so se ljudje naslednji dan lepo zahvalili, pisno, za vecerjo. Kjer je seveda debata bila na visjem intelektualnem nivoju, ljudje aktivni, v sportu, vodstvenih funkcijah, znanstveniki, dostojanstveniki, taksni in drugacni.
In to je slo, se ne vrne vec. Danasnje kao plemstvo je propadlo. Sodobna elita v svojih ekscesih je itak white trash v vecini.
Ves ostali trash pa caka neko novo cistko, nov spopad.

mlamat ::

Prepričan sem da OP-jeva družina voli za SD. Samooklicani "intelektualci", meritokrati, ne prenesejo ljudi, ki niso šolani.

Zato ko zafura kakšen pameten bančnik, ga seveda ne pošljejo v zapor, ampak ga bail-outajo. Kako v zapor, saj je vendar hodil na isto šolo kot jaz!

Menda pa je visok IQ povezan tudi z visoko nevrotičnostjo in so takšne družine nadpovprečno nefunkcionalne.

TehDucky ::

johnnyyy je izjavil:

Pri tašči je precej drugače. Pred začetkom hranjenja je treba počakat taščo, da zmoli...


Sem že mislil, da imava isto taščo :)

Delam z očetom in zna v službi nakladat še in še, običajno ga ne poslušam, ker je v stilu "rekla-kazala". Na predloge se odziva zelo slabo, torej ima vedno prav, v nasprotnem primeru pa reče: "Potem pa sam naredi!" Doma pa se ne pogovarjava veliko, večino dneva preleži na kavču pred TV-jem ali pa posluša mati.

Ko smo pri mati, ona pa zna vse obrnit na njeno stran. Od ljudi, da z njo držijo, do tem, da se vse okoli nje vrti. Pa če ni po njeno, potem boš ti že videl hudiča!
Pa govori čist preveč. Odkar ji je nekaj kliknilo v glavi, skoraj ne hodi več v cerkev (razen prazniki), pa samo še na jogo hodi, skoz neke Savine Atai po glavi hodjo in razne super živila. Za vsako malenkost ima toliko "izkušenj" in odgovorov, npr. "vsaka ura, ki jo spiš pred polnočjo je dvakrat več vredna". In to pravi meni, ko najbolje spim in pridem čez dan s 6.30-7h spanca.

Skupnih obrokov doma načeloma ni, razen zelo redko ob sobotah in včasih ob nedeljah. Takrat pa sem tiho, ob sobotah je običajno nekaj v zvezi s pospravljanjem tema in je mati tečna za POPIZ*, v nedeljo pa je še sestra z otroki na obisku, ki je pa itak najbolj pametna oseba na svetu, tako da ji pustim čisto vse poti odprte, da se zmeni z mati.

Tašča je enaka kot pri johnnyyyu, še dela ne oz. je doma zaposlena kot pomočnica v podjetju, pa je itak višek dneva, da je bil sosed uzun pa na streho gledu, če se iz rajfnka kadi. Tast je pa ok, veliko ve, izredno dobro ga je poslušat, z njim zgubiš par ur takoj, pa zelo rad se uči, sploh v zvezi s tehnologijo, sploh nove in dobre stvari hitro opazi.

gruntfürmich ::

ajoj, sami problemi. tudi pri moji doma je porazno, folk najnižje kaste; ali je tema o nadnaravnih energijah ali pa šinfanju ostalih...

potrebno pri vsem tem je da si nad njimi, da se ne spuščaš na njihov nivo da bi jim ugajal; če ne govoriš z njimi, se lepo obnašaš, lepo oblačiš, in potem jamrajo da si 'fini', bodi še bolj vzvišen do njih. če jim je zaradi tega treba lagati v faco ni panike, itq se nima smisla sekirat.

mikhaair je izjavil:

Kolega plave krvi mi je enkrat malo govoril o preteklosti druzine...to je pac neki drugi svet, saj ni to sedaj debata. Ampak najbolj mi je bilo vsec, ko je govoril, kako je bilo lepo pri babici, kako je nekoc bilo. Ko so se ljudje naslednji dan lepo zahvalili, pisno, za vecerjo. Kjer je seveda debata bila na visjem intelektualnem nivoju, ljudje aktivni, v sportu, vodstvenih funkcijah, znanstveniki, dostojanstveniki, taksni in drugacni.
In to je slo, se ne vrne vec. Danasnje kao plemstvo je propadlo.

mislim da je to še prisotno, vendar v tujini.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

judoka ::

Madona koliko snobizma in narcizma.

Ni treba bit genij, da vidis da je povprecen clovek tup------>planet zemlja. To ne pomeni, da je tisti ki ga zanimajo stvari, ki povprecnega cloveka ne, boljsi.
Idiotov med intelektualci je procentualno toliko, kot med preprostimi ljudmi.

Utk ::

Ne se sekirat, enako gledajo "kmeti" na tebe, ki znaš "vse" o kvantni fiziki, ne znaš si pa šniclja spečt, ali pa naredit klobas.

maco-maco ::

Potem pa pridem v druge familije in pogovori so ... ali je bila kava on nedeljskem kosilu dovolj dobra ali bi raje drugič kupili ono drugo?

Mi se sicer tudi o tem pogovarjamo, samo drugim potem rečemo, da nismo le debatirali o organoleptiki, ampak smo celo analize izvajali.
Kaj?

PrihajaNodi ::

potrebno pri vsem tem je da si nad njimi, da se ne spuščaš na njihov nivo da bi jim ugajal; če ne govoriš z njimi, se lepo obnašaš, lepo oblačiš, in potem jamrajo da si 'fini', bodi še bolj vzvišen do njih. če jim je zaradi tega treba lagati v faco ni panike, itq se nima smisla sekirat.


Veš ni to lahko, ko si s partnerjem, pa ti govori samo neumnosti. Omeniš nekaj o zgodovini je ne zanima, o psihologiji in biologiji prav tako ne ima pa ta oseba rada računanje vzhajanje in zahajanje sonca, datume kjer je potovala in tako naprej. In ko ji poveš, da te to ne zanima, se prepir hitro začne.

jype ::

Utk je izjavil:

ne znaš si pa šniclja spečt, ali pa naredit klobas.
Marsikdo je zmotno prepričan v to, ja.

gruntfürmich je izjavil:

mislim da je to še prisotno, vendar v tujini.
Glejte ga, opranca.

49106 ::

Marsikdo je zmotno prepričan v to, ja.


Mislim, da ni odgovarjal tebi, ampak jari gospodi, ki je odprl temo.

jype ::

49106 je izjavil:

Mislim, da ni odgovarjal tebi, ampak jari gospodi, ki je odprl temo.
Jaz pa nisem prepričan, da jara gospoda, ki so odprli temo, niso sposobni narediti klobase. Morda morajo najprej poiskati navodila, drži, a to ne pomeni, da so nesposobni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

PacificBlue ::

Načeloma se pogovarjamo, kaj bomo delali. Za neumnosti ni časa:).

49106 ::

jype je izjavil:

Jaz pa nisem prepričan, da jara gospoda, ki so odprli temo, niso sposobni narediti klobase. Morda morajo najprej poiskati navodila, drži, a to ne pomeni, da so nesposobni.


Utk je napisal je, da op ne zna narediti klobase. Ti pa praviš, da se OP lahko nauči. Najverjetneje imata oba prav.






Jara gospoda je torej množinski samostalnik?

poweroff ::

Mene je moj sin (star je 7 let) v nedeljo spraševal nekaj o črnih luknjah in širjenju vesolja. Sem moral iti kar malo pobrskat po spletu... 8-)

S hčerko sva imela zadnjič debato o faktorizaciji. Ampak večinoma se pogovarjamo kaj bolj lahkotnega.
sudo poweroff

jype ::

49106 je izjavil:

Jara gospoda je torej množinski samostalnik?
Onikam jih.

49106 ::

Vidno iz aviona, silly me.

HappyPills ::

PrihajaNodi je izjavil:

potrebno pri vsem tem je da si nad njimi, da se ne spuščaš na njihov nivo da bi jim ugajal; če ne govoriš z njimi, se lepo obnašaš, lepo oblačiš, in potem jamrajo da si 'fini', bodi še bolj vzvišen do njih. če jim je zaradi tega treba lagati v faco ni panike, itq se nima smisla sekirat.


Veš ni to lahko, ko si s partnerjem, pa ti govori samo neumnosti. Omeniš nekaj o zgodovini je ne zanima, o psihologiji in biologiji prav tako ne ima pa ta oseba rada računanje vzhajanje in zahajanje sonca, datume kjer je potovala in tako naprej. In ko ji poveš, da te to ne zanima, se prepir hitro začne.



Lol. Kere mate :)

Cifix63 ::

Ja..takšna je ta naša dežela, velikokrat je res kar žalostno, če že ne tragično.

Večinoma kar sem kje doživel v smislu kaj se pogovarjajo je samo o hrani (v smislu te na mizi ali pa kako se kaj pripravi), o avtomobilih, o sosedih, pa iz sveta konzumiranja, recimo kaj je kdo novega kupil/dobil (telefoni, avti in drugi artikli), pa kam na morje, kaj obleči, o cenah, pa seveda veliko debatiranja o politiki. Sledijo še kakšni ceneni vici in teme o kurbariji.

Vsaka četrta beseda v pogovorih je evro, že pri otrocih je to precej vpadljivo (!). Materializem zavzema pomemben delež v pogovorih pri večini.
Tudi sam sem včasih (bil) šokiran, da je to res tako nazadnjaško..da je folk izjemno zaplankan ter hudo nerazgledan. Ne vsi seveda ampak veliko prevelik delež.

Se prilagodim vsakemu, s tem nimam težav je pa res, da je časih prav naporno in je škoda porabljenega časa. Pri ta najhujših primerih sem včasih v času ko so takšne 'torture' potekale pomislil kako niti ni pretirana primerjava z živalskim svetom...denimo vrane, pa nekatere vrste papig so prav inteligentne živali.

No takle mamo...kaj naj še rečeš.

Utk ::

jype je izjavil:

49106 je izjavil:

Mislim, da ni odgovarjal tebi, ampak jari gospodi, ki je odprl temo.
Jaz pa nisem prepričan, da jara gospoda, ki so odprli temo, niso sposobni narediti klobase. Morda morajo najprej poiskati navodila, drži, a to ne pomeni, da so nesposobni.

Tudi o klobasah lahko naredis celo znanost, in sigurno se bi OP lahko naucil vse o tem, bolj je vprasanje ali se bi hotel ali je pa to bolj ena od tem, ki je pod njegovim nivojem. Ali pa vino, snops, gradnja hise in podobne stvari o katerih se pogovarja simpl folk, na katerga imajo te stvari vecji vpliv kot politika amerike do pakistana o kateri podrobnosti itak ne poznamo in lahko samo debatiramo kateri so vecje barabe, kar bi pa jaro gospodo spet motilo. Debatiras lahko o cemurkoli, ampak kaj ko niti tist, ki je prebral vse sobotne priloge, ne pozna vseh bistvenih podrobnosti.

Zdaj se pri gospodi doma sigurno veliko debatira o Trumpu in trgovinski vojni, pa me prav zanima kolk se kdo poglablja v vzroke, ali nazadnje ostanejo pri tem, da je Trump pac bedak.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Genetic ::

PrihajaNodi je izjavil:

Veš ni to lahko, ko si s partnerjem, pa ti govori samo neumnosti. Omeniš nekaj o zgodovini je ne zanima, o psihologiji in biologiji prav tako ne ima pa ta oseba rada računanje vzhajanje in zahajanje sonca, datume kjer je potovala in tako naprej. In ko ji poveš, da te to ne zanima, se prepir hitro začne.


Računanje vzhajanja sonca sploh ni slaba iztočnica: lahko ji predlagaš, da izračunata tabelo velikih noči za naslednjih sto let (velika noč je prvo nedeljo po prvi pomladanski polni luni), tudi Gauss se je s tem nekaj ukvarjal, če se ne motim.

Koneckoncev je tudi Arthur Dent s pomočjo računalnika izračunal točne koordinate votline, v kateri je preživel par let 2 milijona let nazaj v preteklosti; in dobil točno tiste koordinate, ki jih je rabil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Genetic ()

Bo3z ::

Na razumem zakaj so potrebni žaljivi komentarji proti OP-ju. Človek je preprosto izpostavil da ne uživa v vsakdanjih pogovorih, ampak potrebuje bolj znanstvene teme za popestritev. Ga čisto razumem.

Utk ::

Kdo ga pa žali?

feryz ::

Odvisno, kaj si želiš izluščiti iz te teme oz. postov OP.
Meni bolj deluje kot samo poveličevanje svojega ega in svoje inteligence.
OK, ego mu z lahkoto pripišem, tisto drugo pa ne tako lahko. Vsaj iz vsebine in stila njegovih postov izhaja tako.
V končni fazi je znak inteligence tudi, ali pa predvsem, prilagodljivost.

Naj ga pa takoj potolažim. Seveda obstajajo družine, kjer je pogovor na bistveno "višji" ravni.
To da jih on ne pozna ali jih pozna zelo malo, je zgolj znak, da on ni eden izmed tistih, ki bi se v teh krogih, med temi družinami, gibali in da preoptimistično zre "višje", kot mu status omogoča.
Ali, če hočete, kot mu je omogoča njegova inteligenca.

gruntfürmich ::

mlamat je izjavil:

Prepričan sem da OP-jeva družina voli za SD. Samooklicani "intelektualci", meritokrati, ne prenesejo ljudi, ki niso šolani.

Zato ko zafura kakšen pameten bančnik, ga seveda ne pošljejo v zapor, ampak ga bail-outajo. Kako v zapor, saj je vendar hodil na isto šolo kot jaz!

Menda pa je visok IQ povezan tudi z visoko nevrotičnostjo in so takšne družine nadpovprečno nefunkcionalne.

o lejga, se je že našel v opisu bebavih.
za takšne so inteligentni vedno trn v peti, pa čudni, pa nefunkcionalni, pa fini ker si z rokavom ne brišejo mastnih ust...

feryz je izjavil:

Odvisno, kaj si želiš izluščiti iz te teme oz. postov OP.
Meni bolj deluje kot samo poveličevanje svojega ega in svoje inteligence.
OK, ego mu z lahkoto pripišem, tisto drugo pa ne tako lahko. Vsaj iz vsebine in stila njegovih postov izhaja tako.
V končni fazi je znak inteligence tudi, ali pa predvsem, prilagodljivost.

Naj ga pa takoj potolažim. Seveda obstajajo družine, kjer je pogovor na bistveno "višji" ravni.
To da jih on ne pozna ali jih pozna zelo malo, je zgolj znak, da on ni eden izmed tistih, ki bi se v teh krogih, med temi družinami, gibali in da preoptimistično zre "višje", kot mu status omogoča.
Ali, če hočete, kot mu je omogoča njegova inteligenca.

oh, še eden!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

MIHAc27 ::

Ko se že pogovarjamo o intelektualcih.... Moja tašča otroku na vprašanje koliko je 4-5 odgovori... da to ni možno. Ne moreš od 4 odšteti 5.

Drugače ji ne gre slabo, in minusa na bančnem računu verjetno še nikoli ni videla.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Mensa (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26555368 (47494) zee

Zakaj ni punc na inženirskih faksih? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17735456 (31506) Gandalfar

Več podobnih tem