Forum » Problemi človeštva » Teme znotraj ožjega kroga
Teme znotraj ožjega kroga
FormerUser ::
HappyPills je izjavil:
Težko se pogovarjamo samo o debatah in small talku, ko pa je za njimi skrita bolj pomembna tema in to so odnosi.
Na žalost se je nekje na naši poti izgubila ali pa začela namerno blokirat sposobnost soočanja z nekimi globjim čustvenim jazom in smo naš svet prepostili našemu "intelektualnemu" egu (boys don't cry but tend to overthink). Ki seveda skrbi za našo "zaščito" pred težkimi emocionalnim stanji kot je naprimer velika epidemija osamljenosti. Ta "zaščita" gre lahko v dve skrajnosti obe še kako težki. Ali sebe povzdigujemo v boga in napadamo druge ali pa napademo, kar sami sebe. Predvsem nam v obeh primerih manjka stikov, v prvi vrsti s samim sabo.
Ti OP bi rad stik vzpostavil na način, kateri ti je pač najbolj domač. Skozi poglobljene debate. Problem nastane, ko odziv zate ni pravi in s tem ni občutka bližine. Takrat je treba vkurblat intelekt (ego) in nekje posikat krivca pa naj si bo to small talk, neizobraženost ali pa kaj drugega.
Z OP ni nič narobe, ljudje smo pač različni, kar rabi je to, da si najde svoj krog ljudi, svoje pleme in pa da se sprijazni s tem, da je v manjšini, s čimer spet, ni nič narobe, niti to ne pomeni, da nima vpliva za spremembe v družbi.
poweroff ::
Ni. Point (po mojem mnenju) je ta, da je potreba po xy debati samo simptom custvenega problema, kot je npr osamljenost. In to je res.
Kaj pa vem, če to čisto drži. Debata je - vsaj zame - namenjena bolj iskanju rešitev nekega problema ali pridobivanju novega znanja/informacij.
Je pa res, da je za social chit chat značilno, da se z njim rešuje npr. problem osamljenosti. Jaz lahko s sodelavci sedim v pisarni 8 ur, pa cel čas ne rečemo niti ene besede. Ko je pa treba predebatirat kaj službenega, narediti kakšen načrt, najti rešitev, pa lahko debatiramo par ur skupaj.
sudo poweroff
PeterZ ::
Interesantna debata, a kot je OP spoznal, je težko debatirat take zadeve na slovenskem forumu. Preveč šuma ozkogledih intelektualcev (oksimoron?). Ego prednjači razumevanju, razmišljanju, odprtosti za nove ideje in drugačne poglede na svet. To -zadnje- je en izmed glavnih razlogov za stanje na katerega OP opozarja.
Po mojem mnenju je problem psihološkega izvora. Slehernik je rad v svojem balončku, ker se tam počuti varnega. V tematiko izven lastnega foha ljudje ne marajo, ker lahko izpadejo nerazgledani, neumni. Strah pred tem je globoko v kosteh Slovencev. Omenjeni ego in hkrati šibka samopodoba pomagajo ojačati ta strah in debelino sten balončka. Hitro smo užaljeni, hkrati pa radi tepemo po drugih in jih kritiziramo. Vse je zanič, iskrene pohvale skoraj ne slišiš. Hkrati fura narod še perfekcionizem - zakaj smo v ekstremih dobri? - ker v svojih ozkih balončkih ni velik za počet razen še bolj naštudirat kar že znamo. Širina znanja, splošna razgledanost pa šepajo.
Slovenija dežela zapečkarjev, ki se bojijo vsega novega. Ne da ni izjem, a le potrjujejo pravilo. Razlogi, da je do tega prišlo so zgodovinske narave.
Slo-tech je zanimiv problem zase. Nekatere pomanjkljivosti pridejo tukaj še bolj do izraza, ker se močne osebnosti ne držijo nazaj. Pogosto celo do te mere, da peščica posameznikov prevzame nadzor nad večino vsebine in s tem nivo debat pade na nizko raven.
Ne bo pa vedno tako, internet, globalizacija pomagajo. Generacijo ali dve kasneje bodo te težave izzvenele.
Po mojem mnenju je problem psihološkega izvora. Slehernik je rad v svojem balončku, ker se tam počuti varnega. V tematiko izven lastnega foha ljudje ne marajo, ker lahko izpadejo nerazgledani, neumni. Strah pred tem je globoko v kosteh Slovencev. Omenjeni ego in hkrati šibka samopodoba pomagajo ojačati ta strah in debelino sten balončka. Hitro smo užaljeni, hkrati pa radi tepemo po drugih in jih kritiziramo. Vse je zanič, iskrene pohvale skoraj ne slišiš. Hkrati fura narod še perfekcionizem - zakaj smo v ekstremih dobri? - ker v svojih ozkih balončkih ni velik za počet razen še bolj naštudirat kar že znamo. Širina znanja, splošna razgledanost pa šepajo.
Slovenija dežela zapečkarjev, ki se bojijo vsega novega. Ne da ni izjem, a le potrjujejo pravilo. Razlogi, da je do tega prišlo so zgodovinske narave.
Slo-tech je zanimiv problem zase. Nekatere pomanjkljivosti pridejo tukaj še bolj do izraza, ker se močne osebnosti ne držijo nazaj. Pogosto celo do te mere, da peščica posameznikov prevzame nadzor nad večino vsebine in s tem nivo debat pade na nizko raven.
Ne bo pa vedno tako, internet, globalizacija pomagajo. Generacijo ali dve kasneje bodo te težave izzvenele.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PeterZ ()
Gagatronix ::
> internet, globalizacija pomagajo
Pri ustvarjanju se vec mehurckov, seveda. Takoj ko imas karkoli targetirano, se ustvarijo novi mehurcki.
Pri ustvarjanju se vec mehurckov, seveda. Takoj ko imas karkoli targetirano, se ustvarijo novi mehurcki.
HappyPills ::
@PeterZ. Se strinjam s tabo. Tudi ti se lastnega zapisa krepko držiš :). Kot sem zapisal v prejšnih postih ali tolčemo po drugih ali pa po sebi ponavadi pa je mešanica obojega.
Se bo čudno slišalo, a mislim da je ravno "razmišljanja" v sodobni družbi preveč, predvsem premalo pa je nežnosti, iskrenosti in bližine. Za kaj takega je pa potrebno bit tudi ranljiv. Nekaj kar močan ego sigurno ne dovoli in se zato zapre v svoj mehurček.
@Hipatija. Z OP ni popolnoma nič narobe. OP je "samo" človek.
Se bo čudno slišalo, a mislim da je ravno "razmišljanja" v sodobni družbi preveč, predvsem premalo pa je nežnosti, iskrenosti in bližine. Za kaj takega je pa potrebno bit tudi ranljiv. Nekaj kar močan ego sigurno ne dovoli in se zato zapre v svoj mehurček.
@Hipatija. Z OP ni popolnoma nič narobe. OP je "samo" človek.
kazarmilker ::
Ja, slovenci so luzerji in primitivci ki sploh nimajo multikulture. Na ulicah napredni ljudje ne mečejo ženskam kislino v glavo, ne gazijo folka s tovornjaki miru po pločniku, ne dajamo miljard izraelu, nimamo vsake pol ure gej parade s trans 8 letniki... to je napredek, ki ga nimamo samo zato ker se slovenci bojijo spremembe.
Kakšna greznica, popolnoma se strinjam s tabo. Predlagam da greš v London, tam boš srečen in se boš otresel smrada te gnojne luknje ki se imenuje slovenija.
@jureflux, sicer se strinjam, a je potrebno ločit premišljeno, objektivno, obrazloženo, ne-napadalno mnenje (v nekaterih primerih celo obramba) drugo pa nepremišljeno blatenje po vsem kar nisi ti. Je razlika, ne metat v isti koš. Poglej odziv @kazarmilkerja in ti bo jasno o čem pišem.
@kazarmilker
Ti si popoln primer tega kar sem pisal. Užaljen s trohico kvazi intelektualca (tvoj sarkazem).
Res nisem pisal pozitivnih lastnosti, tudi nisem kritiziral drugih narodov. Tema tudi ne teče o tem kako je drugje bolje. Govorimo o Slovencih in naših socialnih, pisholoških problemih.
@kazarmilker
Ti si popoln primer tega kar sem pisal. Užaljen s trohico kvazi intelektualca (tvoj sarkazem).
Res nisem pisal pozitivnih lastnosti, tudi nisem kritiziral drugih narodov. Tema tudi ne teče o tem kako je drugje bolje. Govorimo o Slovencih in naših socialnih, pisholoških problemih.
PrihajaNodi ::
Saj drugje je ista zgodba, Slovenija, Nemčija, Avstrija...
PrihajaNodi je izjavil:
Ne, ni ista zgodba. Je pa res, da ima vsak narod svoje probleme. Tukaj govorimo o slovenskih. Poskušajte se držat teme, če že sodelujete.
Ta stereotip "slovenske zaplankanosti" je kvecjemu floskula, s katero se diskreditira kadar nekomu to ustreza.
c3p0 ::
Gagatronix je izjavil:
Jaz naravnost uzivam v tisini, ki jo imam, ko se mi ni treba z nikomer pogovarjati.
V bistvu res najboljše. Med hranjenjem se bi naj koncentriralo na hrano, ne na TV, cajtng ali debate o nevtronih.
Gagatronix je izjavil:
Ta stereotip "slovenske zaplankanosti" je kvecjemu floskula, s katero se diskreditira kadar nekomu to ustreza.
Še en, ki sovpada opisanemu Slovencu. Prilivaš olje na ogenj.
Se ne strinjam, narodi se med sabo razlikujejo. Vsak ima svoje prednosti in slabosti. Debata teče o Slovencih.
Bitch, please. Najlazje je, namesto iskanja resitev, reci "Sej slovenci smo pac zaplankani, sej smo zmeri bli".
Slabo povzemaš. Če imaš svoje mnenje ga artikuliraj, z kvazi intelektualnimi enovrstičnici ne boš prišel nikamor.
Če bi rad diskreditiral moj pogled začni s tem, da se ne obnašaš natančno tako kot jaz opisujem (problematičnega) povprečnega slovenca (sploh na Slo-techu), nadaljuj pa s premišljenim argumentom. Povej kakšne imaš izkušnje, kje si jih nabiral, kako, koliko časa itd, to namreč daje moč postu, da te lahko jemljemo resno. Če tega ne zmoreš predlagam, da debato preskočiš.
Če bi rad diskreditiral moj pogled začni s tem, da se ne obnašaš natančno tako kot jaz opisujem (problematičnega) povprečnega slovenca (sploh na Slo-techu), nadaljuj pa s premišljenim argumentom. Povej kakšne imaš izkušnje, kje si jih nabiral, kako, koliko časa itd, to namreč daje moč postu, da te lahko jemljemo resno. Če tega ne zmoreš predlagam, da debato preskočiš.
Vodi nas kompulzivnja težnja po postavljanju ogledal drugim, vse da jim pokažemo da kakšni so in zakaj so takšni in kako je to grozno, da niso bolj podobni nam in našemu doživljanju sveta. Stalno proeciranje lastnih strahov na vse okoli nas, vse da se zavaruje naš krhek ego. Istočasno je to, da nam nekdo postavlja "ogledalo", nekaj kar zelo ogrozi ta isti ego. Konstantna igra prestrašenih egov. Vsak zavit v svoj prav. To ni kritika, to je del vseh nas in nekaj kar nas dela človeške. Najtežje v življenju je to ogledalo obrniti proti sebi pa ne z idejo samokritike ampak sočutja do samega sebe. Mnogim to nikoli ne uspe, kar je velika škoda.
Potreba po iskanju rešitev je druga kompulzija, ki nas ovira pri tem, da se soočamo z neznanim in sprejmemo stvari kot so. To stalni iskanje nas utruja, a se mu stalno predajamo vse samo zato, da se nam ni treba ustavit ter poskušat sprejet sebe in druge. Morda nam nekoč to uspe. Do takrat pa igrajmo to igro in poiščimo še kakšno rešitev. Pa lep dan vsem :).
Potreba po iskanju rešitev je druga kompulzija, ki nas ovira pri tem, da se soočamo z neznanim in sprejmemo stvari kot so. To stalni iskanje nas utruja, a se mu stalno predajamo vse samo zato, da se nam ni treba ustavit ter poskušat sprejet sebe in druge. Morda nam nekoč to uspe. Do takrat pa igrajmo to igro in poiščimo še kakšno rešitev. Pa lep dan vsem :).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: HappyPills ()
kow ::
@PeterZ
Na cim baziras domneve, da so Slovenci bolj zaplankani? Imas kaksen pameten argument za tako domnevo?
Na cim baziras domneve, da so Slovenci bolj zaplankani? Imas kaksen pameten argument za tako domnevo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
@jureflux lepo napisano. Edino kar bi dodal je to, da je tale strah v našem narodu opazno močnejši in nas ovira, da bi bili uspešnejši. Nismo neumni in nismo leni. Neizkoriščenega potencial je dost.
@kow "Zaplankani" nisem nikjer napisal, ne me napačno citirat. Citiraj moje pisanje in kaj točno te zanima, bom poskusil obrazložiti.
@kow "Zaplankani" nisem nikjer napisal, ne me napačno citirat. Citiraj moje pisanje in kaj točno te zanima, bom poskusil obrazložiti.
@PeterZ
Nihce, ki to floskulo uporablja kot dejstvo, nima pametnega argumenta. Tako govori zato, ker je to slisal, najverjetneje v lastnem druzinskem krogu, tolikokrat da je to postala sveta resnica, kateri se ne oporeka.
Zapečkarji ne v smislu, da neradi potujemo in ker nismo nomadi. Kot zapečkarji je bolj mišljeno v širjenju obzorij, strah pred izkoriščanjem priložnosti, ki so nekoliko izven našega že osvojenega vedenja. OP ima prav, večina rada govori o enih in istih stvareh, se dodatno ne izobražuje, če ni nujno. Kot da nobenega ne zanima nič drugega kot kar že pozna. V resnici pa jih nazaj drži le strah do novih, drugačnih stvari.
En pokazatelj tega strahu je rizik, ki ga je pripravljen povprečen Slovenec vzeti. Recimo za delo v tujini se odloči sorazmeroma malo ljudi, glede na razmere v državi. To je sicer lahko dobro za državo, ampak slabo za posameznika, saj bi drugje lahko uspel, a si ne upa, navajen je toplega doma. Osebno poznam strokovnjake na svojih področjih, ki bi sicer radi uspeli, se trudijo, a ne pridejo nikamor, v tujino pa si ne upajo, čeprav dobijo priložnost servirano na pladnju. Imajo kup izmišljenih (povsem rešljivih) razlogov zakaj tega ne naredit.
Po večini se že v naslednje mesto neradi vozimo, če ni potrebno. Naprimer vsak, ki ima eno uro vožnje v službo, jamra. To je v razvitih državah sorazmeroma malo in povsem sprejemljivo. (pa tako imamo radi svoje avte ...)
V splošnem smo radi ob svoji družini, redko se preselimo dlje, pa tudi če le urco vožnje stran.
Se pa vse to počasi spreminja, sploh v zadnjih letih. Kot sm napisal, se bo miselnost spremenila v roku generacije ali dveh. Z malo sreče bomo zelo uspešni.
En pokazatelj tega strahu je rizik, ki ga je pripravljen povprečen Slovenec vzeti. Recimo za delo v tujini se odloči sorazmeroma malo ljudi, glede na razmere v državi. To je sicer lahko dobro za državo, ampak slabo za posameznika, saj bi drugje lahko uspel, a si ne upa, navajen je toplega doma. Osebno poznam strokovnjake na svojih področjih, ki bi sicer radi uspeli, se trudijo, a ne pridejo nikamor, v tujino pa si ne upajo, čeprav dobijo priložnost servirano na pladnju. Imajo kup izmišljenih (povsem rešljivih) razlogov zakaj tega ne naredit.
Po večini se že v naslednje mesto neradi vozimo, če ni potrebno. Naprimer vsak, ki ima eno uro vožnje v službo, jamra. To je v razvitih državah sorazmeroma malo in povsem sprejemljivo. (pa tako imamo radi svoje avte ...)
V splošnem smo radi ob svoji družini, redko se preselimo dlje, pa tudi če le urco vožnje stran.
Se pa vse to počasi spreminja, sploh v zadnjih letih. Kot sm napisal, se bo miselnost spremenila v roku generacije ali dveh. Z malo sreče bomo zelo uspešni.
ginekk ::
PrihajaNodi je izjavil:
Ne, ni ista zgodba. Je pa res, da ima vsak narod svoje probleme. Tukaj govorimo o slovenskih. Poskušajte se držat teme, če že sodelujete.
Ne strinjam se s tvojo posplošitvijo osebnega vidika na celo slovensko populacijo. Izgleda nisi kaj dosti ostalega sveta izkusil.
@PeterZ
Bos moral pokazati kaksne stevilke oz. primerjave z ostalimi narodi. Ker jaz ti ne verjamem.
Bos moral pokazati kaksne stevilke oz. primerjave z ostalimi narodi. Ker jaz ti ne verjamem.
judoka ::
OP ima prav, večina rada govori o enih in istih stvareh, se dodatno ne izobražuje, če ni nujno. Kot da nobenega ne zanima nič drugega kot kar že pozna. V resnici pa jih nazaj drži le strah do novih, drugačnih stvari.
Ne vecina, ampak vsi. Razlikuje se samo sirina interesov, ampak tudi najbolj razgledani imajo svoje crne luknje in tudi oni se ponavljajo. Originalnih misli je zelo malo, debate so prezvekovanje enih in istih stvari.
Posplosujes iz svoje perspektive, iz svojega vidika kaj pomeni uspeh in kaj si ti zelis.
Napaka.
kazarmilker ::
To je sicer lahko dobro za državo, ampak slabo za posameznika
A, individualizem.
Pomembno je samo da si nagrabiš čim več denarja da imaš lahko lep nagrobnik, čeprav ga nihče ne pride pogledat. Čez 50 let ti ga bojo pa kolektivisti itak porušili ker se radikalni individualisti niso bili sposobni braniti vpada kolektivistov.
Mladi pripadnosti ne namenjajo tolikšnega pomena, kot ga starejši zaposleni.
Iščejo vedno nove zaposlitvene priložnosti in gredo tja, kjer jim delodajalci nudijo več tistega, kar si želijo. Radi delajo virtualno, na daljavo, kadarkoli, od koder koli. Nimajo radi rutinskega dela, še manj hierarhije.
http://www.zavod-zaposlise.si
@ginekk se ni potrebno strinjat, v tem je keč debate. Povej svoje izkušnje in podaj mnenje, ne samo kritizirat. Za enovrstičnice sem že napisal, da ne pripomorejo k višanju nivoja debate. Ne bi pisal mnenja, če ne bi bilo osnovanu na nekih izkušnjah. Niso neke ekstenzivne, so pa dovolj za oblikovat kar dobro sliko.
@kow pišem kaj po mojem mnenju drži Slovenca nazaj. Poanta ni statistika dobiš pa podatke na netu, a se boš moral sam potrudit poiskat, da ovržeš moje trditve. Če imaš drugačno mnenje ga izvoli napisat in podkrepit z argumenti, bom z veseljem prebral.
@judoka se oprijemaš semantike. Če ne razumeš napisanega, vpraš. Če se ne strinjš, povej zakaj, kakšne izkušnje imaš ti, kako razmišljaš, kaj meniš.
@kazarmilker govor je o Slovencih oziroma o povprečnemu slovencu. Izkušnje in znanje dobiš, ko se ne bojiš neuspeha, se podaš v neznano. Ni poanta v denarju, za posameznika je slabo, če ne nabira izkušenj. Prosim ne mešat politike, ker bo pogovor zašel drugam.
Fantje dajte kaj oprijemljivga od sebe, ne samo kratkih kritik. Kot zavedni Slovenec sprejemam možnost, da se motim, a z enovrstičnicami me bo težko prepričat. Kdor ima mnenje, naj ga artikulira.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PeterZ ()
@PeterZ
Ti si postavil neko trditev, zato je tudi na tebi da jo argumentiras. Ne mislim opravljati dela namesto tebe.
Ti si postavil neko trditev, zato je tudi na tebi da jo argumentiras. Ne mislim opravljati dela namesto tebe.
judoka ::
@judoka se oprijemaš semantike. Če ne razumeš napisanega, vpraš. Če se ne strinjš, povej zakaj, kakšne izkušnje imaš ti, kako razmišljaš, kaj meniš
Semantike? Ocitno ti nisi razumel napisanega..
Ne razumem kako ne vidite, da se obnašate točno tako kot opisujem Slovenca - "intelektualni" kritik, perfekcionist, predvsem pa užaljeni ego. Kakšen dokaz bi še radi?
Olje na moj ogenj fantje, olje na moj ogenj. Pa tako z veseljem bi se motil.
Dvomim, da se lahko razvije konstruktivna debata. I rest my case.
Olje na moj ogenj fantje, olje na moj ogenj. Pa tako z veseljem bi se motil.
Dvomim, da se lahko razvije konstruktivna debata. I rest my case.
louser ::
PrihajaNodi je izjavil:
Še dobro za nas primitivce, da nismo tako nemočni da ne bi zmogli preusmeriti temo pogovora v kaj bolj nam zanimivega.
Mogoče bi se morali usmeriti v politiko.
Mene ne zanima kako si, ker to opazim sam.
Me pa zanima, kako bomo resili vse vecjo razliko v premozenju posameznih razredov,
Kako bomo uredili EV polnilce, kaksna so nova znanstvene ugotovitve na podrocjih, itd.
Ampak ker me ljudje silijo v to, kaksne palacinke kdo je ob katerem vremenu, sem se pac prisiljen sarkasticno o tem pogovarjati.
Tebe zanimakolko cukra si vceraj pozrl, mene pa kaksen vpliv ima to zretje na zdravje posamezniks in okolice.
Imam TČ in je top :). Sede sicer kamin zakurt na vse tolk ker ogenj je le no ogenj.
Če bi jaz gledal na povprečnega Slovenca na podlagi svojih opažanj bi imel ravno nasprotno tezo, saj so se mi vsi prijatelji odselili v tujino predvsem zaradi boljših služb in večjih priložnosti. Vsi se radi in pogosto vračajo, vrnili se verjetno ne bodo. Sam se nisem odselil, kljub idejam v preteklosti. Mi je pa Slovenija všeč in se drugače tu počutim dobro. Edino preselil se bom na podeželje, ker imam rad naravo.
Ta navezanost na (ne)premičnine se na prvi uč zdi morda večja v primerjavi z ostalimi narodi, čeprav sam menim, da v resnici ni neke oprejemljive podlage za to. Prej bi rekel, da so ostali v te migracije žal bolj prisiljeni.
Slovenija je v prvi vrsti mala država in za selitev velikokrat ni potrebe včasih pa zgolj ne sredstev včasih pa nas omeji zgolj strah pred neznanim. Nič kar bi ljudem v resnici lahko zameril. Bi pa izpostavil, da navezanost na (ne)premičnino ni dobra, ker nas omejuje.
Imam mnogo poznanstev po svetu različnih kultur in narodov pa, če potegnem črto ni velikih razlik.
Tudi Malezijc mi je ravno prejšen teden pisal, da rabi 1-2 uri na šiht in da je to noro slabo (preselil se vseeno nebi je navajen na okoliš kjer živi in se tam dobro počuti). Pa Indijec, ki špara za lastno hišo, ker želi neodvisnost in predvsem svojo bajto pa američan, ki je naveličan, da se mora stalno selt in bi se rad zaradi družine ustalil.
Meni se ne zdijo nič drugačni od nas :).
Če bi jaz gledal na povprečnega Slovenca na podlagi svojih opažanj bi imel ravno nasprotno tezo, saj so se mi vsi prijatelji odselili v tujino predvsem zaradi boljših služb in večjih priložnosti. Vsi se radi in pogosto vračajo, vrnili se verjetno ne bodo. Sam se nisem odselil, kljub idejam v preteklosti. Mi je pa Slovenija všeč in se drugače tu počutim dobro. Edino preselil se bom na podeželje, ker imam rad naravo.
Ta navezanost na (ne)premičnine se na prvi uč zdi morda večja v primerjavi z ostalimi narodi, čeprav sam menim, da v resnici ni neke oprejemljive podlage za to. Prej bi rekel, da so ostali v te migracije žal bolj prisiljeni.
Slovenija je v prvi vrsti mala država in za selitev velikokrat ni potrebe včasih pa zgolj ne sredstev včasih pa nas omeji zgolj strah pred neznanim. Nič kar bi ljudem v resnici lahko zameril. Bi pa izpostavil, da navezanost na (ne)premičnino ni dobra, ker nas omejuje.
Imam mnogo poznanstev po svetu različnih kultur in narodov pa, če potegnem črto ni velikih razlik.
Tudi Malezijc mi je ravno prejšen teden pisal, da rabi 1-2 uri na šiht in da je to noro slabo (preselil se vseeno nebi je navajen na okoliš kjer živi in se tam dobro počuti). Pa Indijec, ki špara za lastno hišo, ker želi neodvisnost in predvsem svojo bajto pa američan, ki je naveličan, da se mora stalno selt in bi se rad zaradi družine ustalil.
Meni se ne zdijo nič drugačni od nas :).
gruntfürmich ::
sam 'sliko' o slovencih rad prebiram iz mazzinija. večina stvari se potrjuje ko opazujem ljudi.
je pa 'opazovanje' ljudi zelo zahtevno in marsikdo izpelje popolnoma drugačne zaključke kot nekdo drug; prav pa ima verjetno tisti ki uporablja 'model' ki vzdrži največ primerov. in takšen model osebno vidim pri mazzinijevih opisih.
je pa 'opazovanje' ljudi zelo zahtevno in marsikdo izpelje popolnoma drugačne zaključke kot nekdo drug; prav pa ima verjetno tisti ki uporablja 'model' ki vzdrži največ primerov. in takšen model osebno vidim pri mazzinijevih opisih.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Ne razumem kako ne vidite, da se obnašate točno tako kot opisujem Slovenca - "intelektualni" kritik, perfekcionist, predvsem pa užaljeni ego. Kakšen dokaz bi še radi?
Kaksen dokaz? Se dokaza ne pricakujem... Ze vsaj solidna hipoteza bi zadostovala.
Jamranje kaksni naj bi bili Slovenci, pac ne bo dovolj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
looser ::
argument, da smo slovenci zaplankani, baziram jaz na lastni empiriki...
ker pa sklicevanje na lastno avtoriteto, a ne, in to...
:)
ker pa sklicevanje na lastno avtoriteto, a ne, in to...
:)
Utk ::
Ce bi bilo to res, bi morali bit bolj zaplankani od Hrvatov, Madzarov, Avstrijcev in Italijanov. Pa se grem stavit, da bolj od najmanj treh od teh nismo.
UnChien ::
Slučajno sem naletel na spodnji TedTalk. Kaj porečete na tole predavanje? Še posebej zanimiv del mi je o poslušanju sogovornika; brez motečih dejavnikov, brez prekinjanja sogovornika ter s fokusom povsem na njej/njemu. Pritegnila me je tudi ugotovitev, da je vsaka oseba lahko zanimiva, če ji le zmoremo prisluhniti in ji damo priložnost kaj povedati o sebi. Ampak, procentualno gledano...ne vem koliko slovenskega življa je sposobnega se poslužiti navedenih pristopov...
Celeste Headlee: 10 ways to have a better conversation
https://www.ted.com/talks/celeste_headl...
Celeste Headlee: 10 ways to have a better conversation
https://www.ted.com/talks/celeste_headl...
"If you want to build a ship, don't drum up people to collect wood and
don't assign them tasks and work, but rather teach them to long for
the endless immensity of the sea."
don't assign them tasks and work, but rather teach them to long for
the endless immensity of the sea."
gruntfürmich ::
Velikokrat so ljudje slabi poslušalci, govorijo samo da se jih sliši, ne želijo pa poslušat ali še slabše: prisluhniti. Velikokrat pogovori izpadejo kot dretje en čez drugega, samo da vsak svoje zlapa...
In še velikokrat najpogostejša tema pogovorov med kolegi: kako so ga pili na tej in tej fešti... Če je kakšen bolj zagret v tej smeri se slišijo samo monologi o njegovih alkoholizmih...
In še velikokrat najpogostejša tema pogovorov med kolegi: kako so ga pili na tej in tej fešti... Če je kakšen bolj zagret v tej smeri se slišijo samo monologi o njegovih alkoholizmih...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Mensa (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 60583 (52709) | zee |
⊘ | Zakaj ni punc na inženirskih faksih? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 37722 (33772) | Gandalfar |