» »

Največ dvočrkovnih domen ima Tokelav (.tk)

Največ dvočrkovnih domen ima Tokelav (.tk)

Slo-Tech - Britanski registrar domen je pripravil pregled internetne domenske krajine v letu 2018, iz katerega je videti, da je na prvem mestu spet teritorij Tokelav, ki je sicer del Nove Zelandije. V tej državi je registriranih 21,2 milijona internetnih domen (.tk), s čimer zavzema prvo mesto med državnimi dvočrkovnimi domenami. Na drugem mestu je Kitajska (.cn), kjer je registriranih 20,8 milijona domen, na tretjem pa Nemčija (.de) s 16,2 milijona domenami. Da so ZDA z domeno .us šele daleč zadaj z manj kot dvema milijonoma domen, ni presenetljivo, saj večina tam registrira splošne domene .com.

Dvočrkovne vrhnje domene držav (ccTLD) so razdeljene glede na mednarodno kodo ISO-3166-1, ki jo ima država oziroma teritorij. Prve domene so leta 1985 dobile ZDA, Združeno kraljestvo in Izrael, kmalu pa se je število močno razširilo - danes jih imajo vse države in še številne avtonomne enote. Nekaj je tudi izjem - Združeno kraljestvo uporablja domeno .uk, čeprav ima kodo GB, EU uporablja domeno .eu, v Rusiji pa je na primer še vedno mogoče registrirati tudi domeno .su, ki je bila dodeljena Sovjetski zvezi.

Domene .tk so na prvem mestu iz preprostega razloga - ker so brezplačne. Zanimiva je še domena Angvile (.ai), ki ima sicer le 42 tisoč registriranih domen, a je beležila več kot 200-odstotno rast, ker so jo začela uporabljati podjetja, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco. Podobno svoji velikosti nesorazmerno popularne so še domene teritorijev Tuvalu (.tv) s 475 tisoč domenami (zaradi televizijske kratice), Kokosovih otokov (.cc) in Niueja (.nu). Domena .us pa je ena redkih domen, kjer se je število registriranih domen letos zmanjšalo. Severna Koreja je z 29 domenami dosegla svoj rekord.

V Sloveniji je registriranih 130 tisoč domen .si. Že nekaj let jih lahko registrira kdorkoli, stanejo pa okrog 10 evrov letno.

8 komentarjev

starfotr ::

Domena ME je tudi popularna.

Heisenberg ::

na zemljevidu mi je še posebej všeč, da je Slovenija večja od Hrvaške :)
... in Avstrija je nekam visoko...

Zgodovina sprememb…

Uporabnik ::

Največ domen ima dvočrkovni .tk (Tokelav) bi bil verjetno pravi naslov.

PaX_MaN ::

Ker ste me ravno spomnili, a kdo ve za registrarja ki te pozove o tem:
Registrar mora fizične osebe, za katere vloži zahtevek za registracijo Domene, opozoriti na možnost kreiranja in uporabe posebnega funkcionalnega naslova elektronske pošte za objavo v WHOIS. Ta naslov elektronske pošte je alternativa uporabi osebnega naslova elektronske pošte in brez povezave na kakršnekoli osebne podatke.

starfotr ::

Za domeno SI tega ne rabiš, na primer.

Samael ::

*.tk ... raj za spammerje.

sandmat ::

Uporabnik je izjavil:

Največ domen ima dvočrkovni .tk (Tokelav) bi bil verjetno pravi naslov.


res je!

Key Quest ::

Vidva nista ravno med ostrejsimi nozi v predalu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup domene!

Oddelek: Omrežja in internet
414453 (3346) c3p0
»

Dvočrkovne .si domene razgrabljene (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8822224 (17894) Soprano
»

Prevzem domene

Oddelek: Izdelava spletišč
464705 (3212) tec
»

Evropske domene gredo za med

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
64010 (3475) Pat_MaGroin
»

Končno .si domene tudi za navadne smrtnike! (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
666593 (5250) Soprano

Več podobnih tem