»

Norija nad umetno inteligenco opazna tudi pri domeni .ai

Bloomberg - Angvila, majhno britansko čezmorsko ozemlje, si mane roke ob prihodkih od lastništva domene .ai, po kateri je po lansiranju ChatGPTja povpraševanje močno naraslo.

Leta 1985 smo pričeli razdeljevati dvočrkovne vrhnje domene držav (ccTLD), ki so bile sprva namenjene lokalnim spletnim storitvam, a so sčasoma v nekaterih primerih zaživele povsem lastno življenje. Sem spadata denimo domena .tk, teritorija Tokelav, ki je priljubljena zaradi specifične politike trženja, pa domena .tv (Tuvalu), ki je imela srečo, da se njeno ime sklada z dobičkonosno tržno dejavnostjo. Zadnja leta je bilo moč podobno gibanje opazovati z domeno .ai, ki je prav tako v lasti mini državice pod britansko krono - britanskega čezmorskega ozemlja Angvila. Skupek karibskih otokov z nekaj čez 90 kvadratnimi kilometri površine poseljuje dobrih 15.000 prebivalcev, domeno .ai pa je prejel leta 1995.

V zadnjih letih ta domena stalno beleži podvojitev števila registracij glede na leto poprej in jih je sedaj že dosegla...

13 komentarjev

Država, kjer je pomembna gospodarska panoga prodaja domen

Washington Post - Slovensko domeno .si lahko dobimo že za manj kot 10 evrov letno. Če upoštevamo, da je registriranih 134 tisoč teh domen, lahko čez palec ocenimo, da so prihodki od tega v velikostnem razredu slabega milijona evrov ali manj kot 0,002 odstotka bruto družbenega proizvoda. Zaradi prodaje domen, navkljub njihovemu lepemu zvenu in uporabnosti v romanskih jezikih, nismo opazno bogatejši. Povsem drugačna pa je zgodba majhne tihomorske države Tuvalu, ki ima prebivalcev za ene Domžale. Pred petindvajsetimi leti so namreč zadeli tombolo na domenski loteriji. Dodeljena jim je bila vrhnja domena .tv, a se pomembnosti tega dejstva še nekaj let niso zavedli. Danes je drugače.

Televizija je pomemben dejavnik in TV samoumevna kratica, a za zlato obdobje Tuvaluja je poskrbel razmah pretočnih vsebin, posnetkov igranja iger in Twitch. Danes ta otoška državica kar dvanajstino svojega družbenega proizvoda ustvari s prodajo domen .tv. Trenutno za registracijo domen skrbi Verisign, a mu pogodba poteče...

11 komentarjev

Največ dvočrkovnih domen ima Tokelav (.tk)

Slo-Tech - Britanski registrar domen je pripravil pregled internetne domenske krajine v letu 2018, iz katerega je videti, da je na prvem mestu spet teritorij Tokelav, ki je sicer del Nove Zelandije. V tej državi je registriranih 21,2 milijona internetnih domen (.tk), s čimer zavzema prvo mesto med državnimi dvočrkovnimi domenami. Na drugem mestu je Kitajska (.cn), kjer je registriranih 20,8 milijona domen, na tretjem pa Nemčija (.de) s 16,2 milijona domenami. Da so ZDA z domeno .us šele daleč zadaj z manj kot dvema milijonoma domen, ni presenetljivo, saj večina tam registrira splošne domene .com.

Dvočrkovne vrhnje domene držav (ccTLD) so razdeljene glede na mednarodno kodo ISO-3166-1, ki jo ima država oziroma teritorij. Prve domene so leta 1985 dobile ZDA, Združeno...

8 komentarjev

Rusija dobila cirilsko vrhovno domeno

The Register - Prvim trem nelatiničnim vrhovnim domenam, ki so bile zapisane v arabski pisavi, se je pridružila še prva, ki je zapisana v cirilici. Gre za domeno .рф (punycode xn--p1ai), ki je last Ruske federacije (Российская Федерация, od tod tudi kratica). Prva registrirana domena je президент.рф, ki pripada ruskemu predsedniku Dimitriju Medvedjevu. V prihodnjih dneh bodo svoje domene registrirala še ostala ministrstva, komercialni uporabniki pa bodo morali še malce počakati. Za naslednjo nelatinično domeno .中国 se borijo Kitajci. Njihov lokalni registrar CINIC že omogoča registracijo ustreznih poddomen, čeprav te vrhovne domene ICANN še ne priznava. V Grčiji kakšnih posebnih teženj po domeni v lokalni abecedi ni videti.

29 komentarjev

Strožji pogoji za registracijo ruskih domen

Nevarne in varne domene

ComputerWorld - Registracija državnih vrhnjih domen, kot so .si, .de in ostale dvočrkovne oznake držav, je v pristojnosti vsake države posebej. Posledica je zelo različna mera strogosti. Nadzor je bil doslej v Rusiji še posebej slab, tako da je domeno .ru lahko registriral vsakdo, ki je imel nekaj deset dolarjev odveč. Posledice so predvidljive; ruska vrhnja domena je že več let v samem vrhu na seznamu najnevarnejših domen na svetu (lani so bili na 9. mestu po odstotku zlih strani, Slovenija je 79.). V Moskvi so se odločili na področju registracije napraviti red.

Od 1. aprila bo za registracijo ruskih domen potrebno predložiti potni list za fizične osebe ali ustanovne listine za pravne osebe, s čimer želijo zajeziti gnezdenje prevarantov na ruskih straneh. Doslej so...

3 komentarji

Kitajska domena .cn druga največja

InternetNews - O hitri širitvi interneta na Kitajskem priča tudi podatek o priljubljenosti njihove vrhovne domene .cn, v svojem poročilu ugotavlja registrar VeriSign. V primerjavi z lanskim tretjim četrtletjem so v letošnjem Kitajci registrirali 76 odstotkov več domen (lani je napram predlani rast znašala več kot 400 odstotkov!), tako da so sedaj na drugem mestu prehiteli Nemce. Že lani so premagali Angleže. Najbolj priljubljena domena seveda ostaja .com.

Skupaj je bilo registriranih 174 milijonov domen, kar je za 19 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od tega jih 68,9 milijona odpade na dvočrkovne domene držav, 89,4 pa na .com in .net domene. Vrstni red je tako: .com, .cn, .de, .net, .org, .uk, .info, .nl, .eu in .biz.

7 komentarjev

Evropske domene gredo za med

The Register - Končno smo le dočakali dan, ko lahko slehernik registrira svojo evropsko domeno .eu. Domene so bile sicer na voljo že od lanskega decembra, a le za lastnike registriranih blagovnih znamk in dobrodelne organizacije. The Register poroča, da so danes od 11.00, ko so se domene začele tržiti, v eni uri uporabniki registrirali več kot 300.000 novih domen. Na prvem mestu po njihovem številu je Velika Britanija z dobrimi 170.000 domenami, sledita pa ji Nemčija (144.000) in Danska (102.000). Evropski registrat EURid pričakuje, da bodo zgolj podjetja do konca leta registriranih več kot 240.000.

Še nekaj statistike. Prve registrirane domene danes so bile dekoration.eu, buchung.eu, tankstellen.eu in exhibitionist.eu, največje zanimanje pa je seveda za legendarno domeno sex.eu. Do sedaj je zanjo zaprosilo že 280 oseb.

6 komentarjev

Arnesove igračke

Arnes - Včeraj so registrarji domen .si dobili naslednje obvestilo:

Zaradi nadgradnje strojne opreme bo strežnik za registracijo domen to nedeljo 28.08.2005 nedosegljiv od 16:00 do predvidoma 17:00. Za morebitne nevšečnosti se opravičujemo.

Človek se vpraša, kam so torej vložili denar štirih tisočakov po registrirani domeni. Prvi dan trženja z domenami .si je bilo registriranih preko 9000 domen, kar nanese okoli 36 milijonov SIT, Arnes pa očitno nima sredstev za nakup nekaj redundančnih strežnikov, čeprav naj bi bile cene "stroškovno naravnane" in namenjene pokrivanju obratovalnih stroškov registrarja, da ne omenjamo, da so med najvišjimi daleč naokoli.

Omenimo še to, da se k domenam, ki se prenesejo, ne prišteje čas, ki še manjka do izteka enega leta, kar je drugače praksa v svetu (domene .net, .com, .org). Drugače povedano - dvakrat plačujemo za isto storitev.

Morda ne bi bilo slabo, če bi nekdo nekoč pokazal stroškovnik upravljanja s to igračko.

28 komentarjev