» »

Prevzem domene

Prevzem domene

HardFu ::

Eno vprasanje za tiste, ki kaj vec veste o domenskih sporih. Trenutno izdelujem eno aplikacijo, ki sem jo poimenoval (primer) nekaj. Hotel sem registrirati domeno nekaj.si, a ugotovil, da je registrirana. Ugotovil sem tudi, da domena ni v uporabi ampak samo parkirana. Z namenom odkupa sem kontaktiral podjetje, ki si jo lasti in dobil odgovor, da ni naprodaj razen, ce sem prpravljen dati res dobro ponudbo.

Kaksne so moje moznosti, ce sprozim domenski spor?
http://codeable.io

LuGi ::

BlaY0 ::

Če nimaš vsaj trademark-a na ta "nekaj" boš težko kaj dosegel. Trademark pa stane ;)

fosil ::

Po moje najbolje da pobrskaš med že sprejetimi odločitvami za kakšen podoben primer.
Tako je!

HardFu ::

sem klical na arnes so isto rekli naj registriram blagovno znamko pa bom mel veliko verjetnost zmage.
http://codeable.io

NorK ::

Boš pa imel tudi precej stroškov. Poleg registracije BZ - ki je dobrih 80EUR http://www.zascitite.si/doc/uredba.pdf - boš moral plačati še vsaj 667,67EUR za postopek - http://www.arnes.si/domene/ARDS/postope...

So kaj namignili kaj je res dobra ponudba?

HardFu ::

so ja, 50k+, tako da mi je vseeno cenejse ce placam za BZ in postopek :)
http://codeable.io

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HardFu ()

AmokRun ::

Daj jim ponudbo, ki jo ne bodo mogli zavrniti. :D

HardFu ::

Saj jo bodo dobili. od Arnesa :)
http://codeable.io

NorK ::

Mogoče bi jim omenil, da ravnajo v nasprotju z Arnesovimi pravili. Ker na njej ni vsebin in so jo pripravljeni prodati, je bila registrirana v slabi veri. Mogoče jo dobiš ceneje.

DeeJay ::

Problem se pojavi, da bodo oni dali gor neko vsebino, ki se navezuje na "nekaj" in se lahko obrišeš pod nosom.

Gost ::

V takih primerih je dobro premisliti tudi o tretji najcenejši in najbolj elegantni opciji za vse. Izbereš drugo ime in registriraš vse domene. Mislim, da jih je še kar nekaj na voljo ;)

HardFu ::

Gost, zacasno bom to tudi storil, ampak samo ime ima po mojem mnenju precej velik vpliv na konverzijo (branding), zato se bom vsekakor posluzil domenskega spora, sicer ne se takoj, moram z stranjo prej nekaj zasluzit :)
http://codeable.io

bluefish ::

Je pa zanimivo, kako hitro domene menjajo lastnika.
Za testne namene sem imel letos odprto eno domeno, ki je pred nekaj dnevi potekla. Ker je ne bom potreboval več, seveda nisem podaljšal gostovanja. Danes pa že vidim, da je postala mesto za eno od tisti strani z naključnimi oglasi.
Še bolj hecno je, da sem imel domeno pri slovenskem ponudniku.

Gandalfar ::

nima to veze, pac vse domene se avtomatsko poberejo, ko expirajo .. ce nic drugega zato, ker je dovolj velik procent ljudi, ki jih kasneje hoce nazaj

temameseca ::

Harphuck

Za sprožitev postopka ARDS (Alternativno reševanje domenskih sporov) morajo biti izpolnjeni trije pogoji:
1. domena mora biti enaka ali zamenljivo podobna znamki, ki jo boš oglaševal,
2. da nosilec domene nima pravno priznanega interesa glede registrirane domene in (nima pravice do domene)
3. domena je registrirana oziroma/ali se uporablja v slabi veri.

Skratka, pritožnik mora dokazati, da nosilec domene krši vse tri pogoje, sicer je pritožba neuspešna. Moje mnenje je, da domena nekaj.si zagotovo ni registrirana v slabi veri (ker ni registrirana z namenom preprodaje ali z namenom, da bi ti škodovala pri oglaševanju).

O sporih bodo odločali neodvisni razsodniki, Arnes pa bo zavezan, da odločitev izvrši. Če osebno ne poznaš nikogar izmed teh sodnikov, verjetno v tem primeru nimaš možnosti uspeha.

Zgodovina sprememb…

Icematxyz ::

Sovražen prevzem bo za moje pojme težko izpeljati. Raje uporabi drugo domeno pa več časa vloži v druge stvari.

Ales ::

Če osebno ne poznaš nikogar izmed teh sodnikov, verjetno v tem primeru nimaš možnosti uspeha.
Dvomim, da bi se kateri od razsodnikov šel blamirati z prirejanjem razsodbe za relativno trivialen spor, ki bo nato še javno objavljen. Al maš kako osebno izkušnjo, ki pravi drugače..? Sem prepričan, da bi ARNES tako izkušnjo rad slišal, registrarji pa tudi.

Sicer pa je postopek ARDS zavezujoča arbitraža, ki jo sproži pritožnik. Lastnik domene se je z možnostjo arbitraže strinjal z samo registracijo domene. Ni pa ta postopek nujen za pritožnika, lahko se gre tudi neposredno na sodišče. In v tem primeru stranka, ki izgubi, plača vse stroške.

Je pa drugo vprašanje, koliko je sodna pot smiselna, če je že rezultat ARDS dvomljiv.

temameseca ::

Al maš kako osebno izkušnjo, ki pravi drugače..? Sem prepričan, da bi ARNES tako izkušnjo rad slišal, registrarji pa tudi.


Nimam. Tak iluzoren pogoj sem omenil zgolj zato, ker sem hotel poudariti, da so v takšnem primeru (pri teh predpostavljenih dejstvih) možnosti za uspeh nične.

Btw zanima me kje so razsodbe javno objavljene?

Zgodovina sprememb…

Matek ::

Jaz na tvojem mestu ne bi obupal nad nakupom domene od trenutnega lastnika. S cybersquatterji se da na veliko pogajati. V štartu vedno postavijo grozno visoke cene, ki morda za kako večje premožnejše podjetje ne predstavljajo hudih stroškov. Kontaktiraj človeka s kakega anonimnega emaila, naredi si en beden blog, ki se sklada s tematiko domene, pa boš imel boljše možnosti za ugodno ponudbo.

Domena se proda za veliko denarja v primeru, da obstaja zanimanje zanjo in da so ponudniki zmožni plačila. Če je interesent samo en in še ta brez resnih ambicij, lahko dobi domeno za bistveno manjši znesek. Upam le, da mu nisi že preveč povedal o svojih namenih.

Preberi tole.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

techfreak :) ::

Btw zanima me kje so razsodbe javno objavljene?

Napisano par postov višje: http://www.arnes.si/domene/ARDS/odlocit...

Moje mnenje je, da če nimaš vsaj trademarka se raje ne ukvarjaj s .si domenami.

Zgodovina sprememb…

HardFu ::

temameseca:

1. pogoj bo izpolnjen ker bom pred postopkom registriral trademark
2. pogoj je izpolnjen, ker so domeno pripravljeni prodati (in nimajo storitve povezane s tem) ampak za precej visoko ceno,
3. kar pomeni da prodajajo v slabi veri (z namenom zasluzka)

Ubistvu sem sklenil da bom zacasno uporabil drugo domeno, potem pa videl (glede na uspeh) ali se mi splaca sprozit postopek ali ne

Aja, vse zgoraj nasteto lahko pri Arnesu potrdim z emaili med mano in odgovornem pri podjetju, ki je lastnik domene.
http://codeable.io

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HardFu ()

temameseca ::

Vsaj glede 3. pogoja se ne strinjam popolnoma.

Po mojem filingu, bi sodniki ugotavljali ali je ta oseba, ki ima v lasti domeno, registrirala nekaj.si z namenom, da tebi škoduje (torej naklepno) ali pa samo zato, da izvršuje svojo pravico do svobodne izbire (in da tedaj pri registraciji s teboj ni imela nobene povezave). Lastnik domene bi verjetno tudi dokazoval, da pri tej domeni ne vztraja z namenom okoristiti se, ampak ker ima neke osebne namene in mu nudi neko osebno zadovoljstvo (za neprofitni namen).

Poskusi dobiti še kakšne informacije od kakega strokovnjaka, preden predložiš pritožbo.

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Ja, jaz bi ti tudi svetoval obisk kakega pravnika, ki ima izkušnje s tega področja. Še najcenejše bo, na dolgi rok. Če se da z lastniki še kaj pogovarjati o nakupu, naj kaj pripomni glede pristopa... da ne bo škodovalo pri morebitnem ARDS ali sodnem postopku kasneje. Tudi za kako sestavljanje ARDS vloge, bi ti svetoval pravnika. Tudi če ne zgleda tako na prvi pogled, je postopek resnično odvisen od pravnih podrobnosti.

Če gre za zelo splošen izraz, potem bo po moje težavno. Mogoče ima vpliv tudi, da bo trademark registriran šele zdaj (za splošen izraz tudi registracija ne bo lahka), ko že veš za obstoj registrirane domene.

Kakorkoli, želim ti veliko uspeha s stranjo, na katerikoli domeni že bo.

HardFu ::

Hvala za vse nasvete in komentarje. Glede na to da sem s projektom komaj zacel bom zadevo pustil stat do tocke, ko se mi bo zdelo, da si z zeljeno domeno lahko povecam dobicek oziroma bom imel finance za to :)

LP
http://codeable.io

fosil ::

Jaz se tudi ne bi strinjal s to slabo vero, kajti oni so domeno registriral preden si ti ustanovil podjetje/stran.
Poleg tega lahko rečejo, da na osnovi te domene oni pripravljajo neko storitev/stran tako kot ti.
Mogoče bi bilo nekaj podobnega razsodba glede red.si ali pa design.si

P.S.
Upam da tale spor okrog burgerking.si pomeni, da ga bomo kmalu videli v SLO :))
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Gost ::

Pri takih zadevah ljudje pozabijo na sistem ZKP.

Preveri, če si res v celoti upravičen do kljukice pri prvem pogoju. Namreč blagovna znamka bo registrirana za trenutkom registracije domene. Če pogledam na zadevo "moralno", po mojem mnenju nisi preveč upravičen do take domene, vsaj kolikor sklepam glede na opisano.

Mislim, da so vse odobrene razsodbe izjemno upravičene do domen, vse "meglene" (če jim lahko tako rečem) so bile zavrnjene.

Pišem zgolj dobronamerno, saj se ne spoznam na pravne zadeve.

krho ::

50k+ ROFLMAO. pep.si je šla za 10000$, kar je bilo preračunano po takratnem tečaju 7k5EUR
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

680x0 ::

S slovenskimi domenami sicer nimam izkušenj, je pa nekdo nedavno proti meni sprožil postopek pri WIPO glede .com domene. Naredil pa je to napako, da je njegov odvetnik izpolnjen obrazec za pritožbo, še predno jo je poslal na WIPO, kot grožnjo poslal meni. Na domeno sem hitro vrgel Wordpress stran z vsebino, ki je bila relevantna glede na ime domene (prej je bila domena preusmerjena) in njegov primer je na arbitraži pogorel. Hecno pri vsem skupaj pa je to, da sem mu domeno ponudil za EUR200, oni pa so raje plačali arbitražni postopek (+ stroške odvetnika, ki mi je pošiljal e-maile) in moj email priložili kot dokaz zlonamernosti.

DeeJay ::

S slovenskimi domenami sicer nimam izkušenj, je pa nekdo nedavno proti meni sprožil postopek pri WIPO glede .com domene. Naredil pa je to napako, da je njegov odvetnik izpolnjen obrazec za pritožbo, še predno jo je poslal na WIPO, kot grožnjo poslal meni. Na domeno sem hitro vrgel Wordpress stran z vsebino, ki je bila relevantna glede na ime domene (prej je bila domena preusmerjena) in njegov primer je na arbitraži pogorel. Hecno pri vsem skupaj pa je to, da sem mu domeno ponudil za EUR200, oni pa so raje plačali arbitražni postopek (+ stroške odvetnika, ki mi je pošiljal e-maile) in moj email priložili kot dokaz zlonamernosti.

http://slo-tech.com/forum/t394665/p2589...

Soprano ::

HardPhuck:

1. pogoj bo izpolnjen ker bom pred postopkom registriral trademark
2. pogoj je izpolnjen, ker so domeno pripravljeni prodati (in nimajo storitve povezane s tem) ampak za precej visoko ceno,
3. kar pomeni da prodajajo v slabi veri (z namenom zasluzka)

Ubistvu sem sklenil da bom zacasno uporabil drugo domeno, potem pa videl (glede na uspeh) ali se mi splaca sprozit postopek ali ne


To kar pišeš zgoraj pod točko 1. je šolski primer reverse hijackinga =)
Reverse domain hijacking @ Wikipedia

Dejstvo, da boš trademark registriral *kasneje*, kot je bila registrirana domena, ti možnosti za zmago pri ARDS oz. UDRP postopku zniža za dobrih 99%, ne glede na to, da ti jo je trenutni lastnik hotel prodati. Prodaja domene sama po sebi še ne pomeni 'bad faith' - pogooglaj malo okoli UDRP postopkov, kjer je bilo že ničkolikokrat ugotovljeno, da je lahko prodajanje/kupovanje domen popolnoma legitimen posel.

Ajd,
Soprano

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Soprano ()

KoMar- ::

Meni se tudi ne zdi pošteno, da TM registriraš z namenom izterjave domene... kar se mene tiče, bi morali domeno dat eni tretji osebi, ker sta tako lastnik kot potencialen lastnik neprimerna zanjo.

HardFu ::

Meni se tudi ne zdi pošteno, da TM registriraš z namenom izterjave domene... kar se mene tiče, bi morali domeno dat eni tretji osebi, ker sta tako lastnik kot potencialen lastnik neprimerna zanjo.

Zmenjeno, bom kontaktiral lastnika in mu sporocil da si je oba ne zasluziva in naj do da komu.
http://codeable.io

alien01 ::

(ne da se mi brati odgovorov tko da je lahk že kdo napisal kaj podobnega:D)

Mislim, da je zelo pomembno kdaj je domena registrirana. Če je registrirana pred registracijo blagovne znake (kar velja v tvojem primeru), potem jo boš zelo težko prevzel. Po eni strani je tako tudi prav. Je pa res, da lahko lastnika domene nategneš, če tega ne ve. Registriraš blagovno znamko, mu preko email pošleš potrdilo o registraciji in zagroziš, da boš sprožil domenski spor ali ga pa tožil. Če je lastnik dijak, študent s slabim finančnim stanjem, potem se mu skoraj zagotovo ne bo dalo ukvarjati s sodnijo in ti bo domeno prepisal (poznam takšne primere iz prakse), če za domeno stoji podjetje, potem ti skoraj zagotovo ne bo uspelo...

HardFu ::

Za registracijo blagovne znamke pred sprozitvijo domenskega spora so mi svetovalni na Arnesu, potemtakem sem sklepal da s tem ni nic narobe.
http://codeable.io

Ales ::

Na ARNES-u imajo izkušnje s tem, vendar morda niso najboljši naslov za take nasvete. Oni z ARDS razsodbo nimajo neposredne veze, razen da speljejo administrativni postopek - pot papirjev sem in tja, morebiten prenos lastništva odvzete domene, itd. Razsodišče sestavljajo najeti zunanji strokovnjaki pravne stroke.

Pa ne me narobe razumet, z ARNES-om imam samo pozitivne izkušnje glede vsega do sedaj. Sam priporočam pravnika v tem primeru... Ne verjet ničemur kar kdo kar tako reče... velja tut za poste tukaj, seveda.

Vice ::

Kako pa naj se potem tebi vrjame?? :))

Ales ::

Ne more se :D

Jan ::

Kakšen bi pa bil obraten nasvet...? Lastniku zelo zaželjene domene, ki ga obletavajo razni wanna-be-ji?

Tody ::

skriješ podatke in to je to :) Vidi se samo registrar.

Gost ::

Jan je izjavil:

Kakšen bi pa bil obraten nasvet...? Lastniku zelo zaželjene domene, ki ga obletavajo razni wanna-be-ji?


Preberi zgoraj in je popolnoma enaka opcija. Ko se bo tak HarPhuck spravil nate, bodo obveljala samo dejstva in pogoji na .si domene. Slovenci smo pač zakompleksani in leseni.

HardFu ::

Zato ker sem zelel domeno, ki je registrirana in ni v uporabi sem zakompleksan in lesen?
http://codeable.io

Ziga Dolhar ::

Glede na način, kako si hotel do domene (naknadna registracija blagovne znamke ZARADI pridobitve obstoječe domene) ... ne zameri, če te mal po strani gledamo :).
https://dolhar.si/

tec ::

Jaz imam nekaj podobnega. Imel sem registrirano eno .si domeno, ki pa ni bila pravocasno podaljsana zaradi neke administrativne napake. Tudi sicer ni bila v uporabi, bila je samo redirekcija. No, domena je bila isti dan, ko je postala prosta, spet registrirana iz strani enega podjetja za nepremicnine, ki nima nobene veze z tematiko moje domene. Tega je sedaj ze pol leta in domena ima se vedno samo prazno stran. Fora je v tem, da sem jaz generalni uvoznik za slovenijo za to znamko in bi rad domeno nazaj. Trenutni lastnik se na maile ne odziva, telefon pa sploh ne deluje... Klical sem na arnes, kjer so mi povedali za ards postopek. Zdej pa, preden se grem v to spuscat, me zanima kaksne imam moznosti.

hvaka

Tody ::

Tec to te je en na suh nategnil ali si pa res zamudil vse roke. Kolikor vem se neplačane domene še 30 dni v karanteni po poteku.

Kar se tiče postopka, pa bo povedal kdo drug z več izkušnjami.

HardFu ::

Ziga Dolhar, da ne bo pomote, o tem sem razmisljal, ker se mi je od lastnika domene zdelo precej ne-fer da mi domeno ponuja za 50kEUR. Ce bi povedal eno bolj realno ceno potem bi domeno odkupil na posten nacin. Kaj je tukaj zakompleksanega in lesenega ne razumem. Pri nas tem stvarem recemo posel.
http://codeable.io

tec ::

Tody: Ja, karantena je tudi potekla. Sej pravim..moja administracija je zabluzila :) Vseeno mi je cudno, da je bila domena takoj naslednji dan ponovno registrirana na domovanje.net, lastnik pa je nepremicninska agencija.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup domene!

Oddelek: Omrežja in internet
414491 (3384) c3p0
»

Dvočrkovne .si domene razgrabljene (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8822404 (18074) Soprano
»

Vrednost domene

Oddelek: Izdelava spletišč
313956 (2986) KoMar-
»

Prodaja domene

Oddelek: Izdelava spletišč
152916 (2916) HardFu
»

Internetna domena

Oddelek: Omrežja in internet
212072 (1745) fiction

Več podobnih tem