» »

En stroj, dva uporabnika.

En stroj, dva uporabnika.

root987 ::

Pozdrav.

Danes ljudje že kar pogosto priklopijo dva sistema na en monitor, nato pa med tema dvema po želji preklapljajo. Kar pa bi jaz rad naredil, je ravno obratno.

Rad bi, da bi na enem sistemu(trenutna konfiguracija: Amd Athlon XP 2000+, 256mb PC3200(kasneje najmanj 512, če ne kar 1gb, GF2MX) delovala dva uporabnika iztočasno. Dodal bi še eno grafično kartico(najverjetneje tudi eno iz nvidiine serije - katero, še nisem prepričan), nato pa bi priklopil dva monitorja, dve tipkovnici(ena PS/2, druga USB), dve miški(prav tako ena PS/2, druga USB), to pa bi naj bilo tudi vse.

Torej, če bi bios vse lepo zaznal bi moral hardware biti v redu(ok, kasnejša (ne)hitrost ne šteje).

Potem pride pa na vrsto drugi problem. Operacijski sistem. Po tem tutorialu, bi naj linux to podpiral, vendar je vprašanje, kako vse skupaj nastaviti. Windowsi po vse verjetnosti ne pridejo v poštev - nikdar še slišal za programi, ki bi omogočil kar koli podobnega.

Jasno, oba uporabnika uporabljala isti operacijski(oz. v skrajnem primeru različi) sistem, z ločenimi pravicami in verjetno particijami. Če bi bilo morda možno, bi en uporabniki lahko poganjal linux, drugi pa npr. windows.

Če ima kdo z tem kakšne izkušnje, prosim če svetujete in pomagate. Je to možno izvesti in tako pri sistemu precej privarčevati(drugi uporabnik bo sistem uporabljal samo za ircanje, občasno pisanje raznih šolskih dokumentov in internet brskanje).

P.S. Ni še dokončno, da bom to tudi za res izvedel, in večino opreme tudi še ni nabavljene, kar mi pri izbiri nove opreme omogoča relativno svobodo.

P.P.S. Matična ploša je Abis KR7-133.

Če potrebujete še kak podatek o hardwaru, kar vprašajte.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Marjan ::

> Windowsi po vse verjetnosti ne pridejo v poštev - nikdar še slišal za programi, ki bi omogočil kar koli podobnega.

O ja, obstaja. BeTwin.

:)

l-note ::

Vem, da ti z odgovorm ne bom kaj veliko pomagal, a vseeno.
Pred kakšnim letom ali dvema (mogoče 3:))sem v PC&Medijih (rač. revija) zasledil neko "napravico", ki ti omogoča ravno to, kar si želiš ti. Niti malo pa se ne spomni kako se ji je reklo oz. od katere firme je bila. Mislim pa da je stala okoli 20-30 jurjev in se jo je dalo kupiti tudi v Sloveniji.
Vbistu je cela stvar zgledala le kot nekakšen razdelilec, ki je omogočil priklop 2 monitorjev, mišk, tipkovnic...
In kolikor se spomnem, jo je člankopisec bolj kritiziral kot hvalil, saj naj bi bilo delo z računalnikom zelo počasno. Je pa tudi res, da so bili compi takrat še mnogo počasnejši.

root987 ::

Da, ravno to je. Včasih so bili računalniki precej počasni za kaj takega, danes pa to po večini ni več problem. Za stvari, katere bo delal drugi uporabnik(moja sestra), pa bo več kot dovolj. In ker večino časa tisti del tako ali tako ne bo iskoriščen, tudi ne bo pretirani problemček.

@Marjan: si ti to uporabljal in mi lahko kaj svetuješ?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

Marjan ::

l-note govori o napravici z imenom Buddy.

BeTwin je pa software.
Hotel sem uporabiti, pa se potem ni izšlo... Menda deluje popolnoma ok, poglej si njihovo spletno stran, maš vse razloženo.

root987 ::

Na spletni strani vedno napišejo, da je vse ok, jaz pa bi bolj...izkušnje iz prve roke. Kaj pa ti ni šlo? Sploh nisi poskusil ali je program naredil kakšno rožico?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Marjan ::

Ne, nisem skupaj spravil dveh monitorjev, dveh tipkovnic in dveh miši... :|

Lith ::

enostavno, Applica se reče tej kartici, včasih jo je imel PCX, zdaj Avtera verjetno nima več
¤ black holes rule; I like the speed, speed kills ¤

root987 ::

Hm, v mislih sem imel bolj software-sko rešitev, kot je prej omenjeni BeTwin. Ker ta kartica stane 230$, kar je petdeset tisočakov. Poleg tega je pa še vprašljivo, če jo sploh še imajo.

Kakor koli...Pozna kdo kakšno bolj sigurno varijanto za linux(tista, omenjena zgoraj je precej riskična)?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

dr.J ::

Na tvojem mestu bi si omislil linux diskless klienta. Za denar, ki bi ga dal za ustrezno kartico, dobiš rabljeno mašino ali pa vsaj komponente zanjo.

dexter_II ::

jest sem probal Betwin na win xp

sam...:\
enkrat je prijelo in delalo ko urca, drugace pa ziv shit, nikakor mi ni ratalo nastimat, da bi delalo kot treba, ko si izkljucil sistem pa vse je ostalo vkljuceno v rac.. Po ponovnem vklopu je spet zbezljal in kazal 2x ista desktopa...

Ne vem, igral sem se 2 dni poj sem pa dosti imel.Mogoce je kaka nova verzija, ki deluje bolje.

root987 ::

@dr.J: Ravno to je. Hardwara niti ne bi kupi(če res ne bi bilo to nujno)l, ker imam z enim procesorjem in z nadgradnjo rama dovolj dobre specifikacije za takšne izvedbe - pa še hitrejše bo.

Softwareska varianta pa je popolna za moje želje. Kakor koli, ko dobim mankajoče komponente bom poskusil.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Kebab ::

Mislim da bi ti šlo z Windows 2000 serverjem, brez problema ti omogoča 2 uporabnika istočasno; recimo jaz ga imam doma, punaca špila igrice, jaz pa se recimo iz službe priklopim in počnem druge stvari. Ona ne vidi stvari, ki jih delam jaz in obratno.

root987 ::

Ja, vendar ona dela doma, ti pa v sluzbi. Jaz bi pa rad na enem računalniko, na nekrat, v enem prostoru. Mislim pa da vem kaj misliš.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Damjan Jagar ::

Tudi mene zanima poceni rešitev tega problema. Trenutno čakam na drugi monitor, miška in tipkovnica bi se pa že našla nekje...

Bom poizkusil nafehtat še eno grafično in bom stestiral. Drugače lahko pa stestiram preko TV-Out.
http://jagar.si

root987 ::

Ja, vendar pazi da bo? uporabil tipkovnico in mi?ko prek USBja(Vsaj tako pi?e na BeTwinovi strani - ?e bo? to uporabil). ?e ti uspe/spodleti, pa mi prosim sporo?i, ?e bo? to izvedel pred mano - in verjetno bo?, ker jaz sem samo previrjal, ?e je to v bistvo izvedljivo. Vendar bom najverjetneje to tudi izvedel.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Googlove prvoaprilske šale

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
65532 (4824) vorantz
»

En racunalnik, dva uporabnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
8922 (722) 5er-->
»

Brazilske šole množično na Linux

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
126033 (4758) MrStein
»

Več mišk na enem sistemu

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
223645 (2603) tigrr
»

DVI in hkrati analogni priključek

Oddelek: Zvok in slika
302262 (1884) Marjan

Več podobnih tem