» »

Ali mi je crknil disk?

Ali mi je crknil disk?

Equinoxe ::

Včeraj zvečer pustim računalnik vklopljen z eMule na vezi in grem spat.
Potem zjutraj hočem pogledt kaj je kaj zraslo na mojem zelniku pa se eMule ne odziva.
Tudi sistem je imel težave sam s sabo (ne dela Task managaer...).
Pri tem je pa iz ohišja računalika prihajal čuden ritmičen zvok (kot takrat ko daš noter CD pa dela malo CK-zzz, CK-zzzz ko ga obrača in bere na večih koncih) predvidevam po zvoku da iz trdega diska.

No ker je imel računalnik očitno prevelike težave sam s sabo sem ga resetiral na ohišju. Potem pa se mi namesto WinXP prijave pokače dos okolje (črn ekran z belimi črkami) in tam piše da enega fajla neki ne najde in oh in sploh....
Sem si rekel ok, pa probajmo pognati Win98, ki jih imam na C particiji. Rasetiram, izberem OS Win98 in se pokaže ekran Windows98 (tisti da se malo spočiješ ko se sistem postavlja) in potem da spet nekaj manjka. samo tokrat drug fajl. In opcija Znova, Prekini, Opusti....
V glavnem nič od nič.

Zdej se pa meni zdi da mi je disk crknil. Zato, ker tudi če bi se zaradi reseta WinXp temu OS kaj sfižilo, bi moral Win98 ki je bil nedotaknjen delat. Pa še čuden zvok naj omenim.

Kaj mi kolegi svetujete da naredim?

Drugače pa imam standarden PC: 512 rama, AMD 1,3 Mhz, Nvidia 64 Mb grafika.... pa da ne pozabim disk 60 Gb od IBM-a |O (jap pa ravno takrat sem ga kupoval ko se je govorilo o eni slabi seriji na trgu. Vse skupaj pa staro leto in pol.

bmandelj ::

a je mogoce IC35 serija??

po opisu sodec ti je res umrl disk oziroma dobil bad sektorje.

resitev je IBM(hitachi) drive fitness test, men je moj dtla 307030 isto delal pa ga je ta test spravil k sebi (erase disk), problem je da izgubis vse podatke in pa da se ti lahko ta napaka zacne znova pojavljati tako kot pri meni.
ce je disk se v garanciji ti svetujem da ga ubijes ce pa ni potem pa lahko kupis nov disk oziroma uporablhjas tega ce ga bo DFT zrihtal.
IBM-i imaj sicer 3 leta garancije ampak to je odvisno od prodajalca.
ce pa bos disk ubijal potem bodi previden da ne bo vidnih poskodb, pisi mi na mail ce ne ves kako.

LP Brane
There is no greater sorrow than to recall hapiness in times of misery....... Dante Aligheri

Equinoxe ::

Hvala Brane.

Zdi se mi res, da je crknil disk. Ker zdele nisem doma ne vem točno ker disk je. Je pa po vsej verjetnosti iz une serije, ki je bila zanič. Sem dobil še en tak podoben nasvet od našega čarunalničarja v službi.
Najprej bom naredil drive fitness test in če bo ok potem mi je rekel, da naj ge še z enim programom (ne vem več kako se mu reče, nekaj kot spin.....) in potem se ti disk počasneje vrti (tudi podatke dobivaš počasneje) ampak se ti manj greje in potem dlje zdrži brez take drame.

Glede na to, da je disk še v garanciji, ga bom lepo sformatiral (wipe it out, ker imam ene moje programe zaradi avotrskih pravic) in zahteval novega. Ker se mi zdi nepošteno, da se ti disk lahko kdarkoli pač pokvari in moraš potem neke utiliy programe zaganjat in vse na novo instalirat in seveda zgubit vse podatke.

LP

Equinoxe ::

Izkazalo se je, da imam disk proizvajala IBM, serija Ic35.
OK.
Uporabil sem najnovejši IBM(hitachi) drive fitness test in kaj je bilo?
Našel je neko napako in ponudil opcijo popravljanja pokvarjenih sektorjev ali totalnega erase diska.
Zaradi sigurnosti sem izbral erase disk (format).
Pa ni naredil.
Javi napako: 0x75 - t.j. defective hard disk comoponent

Ja in kaj zdej? Servis, ker je hvala bogu še v garanciji.....

Prjatu ::

No, če te kaj slučajno potolaži, tudi meni je včeraj crknil IBM_Hitachi IC35-V2 :D
Dobim pa napako Defective drive-excesive shock, karkoli bi to pač lahko pomenilo...
Danes ga nesem na servis, edini problem je, ker je bil kupljen pri Mlacomu
Something else is controlling me!

Jackal ::

Pri meni je pomagalo, če sem odstranil vezje z diska, spucal kontakte, ki gredo na motorček (4žice) in kontakte, ki se jih vezje dotika (mislim, da gredo na glave -kakih 20 pinov) z alkoholom, lepo namestil vezje nazaj na disk. Potem pa low level format diska (če je DFT pokazal kako napako - ampak jo je samo enkrat)), pa je delalo normalno naprej (in še dela). Zgleda pa da nimajo tega problema samo bivši IBM diski, ampak sem pred kratkim dobil primer, ko je enako delal FUJITSU disk. Na servisu so rekli, da je nepopravljivo pokvarjen in da so se ne da dobit več podatkov nazaj. Problem je bil, da so bile gor pomembne risbe in programi za CNC stroje (seveda brez back up-a). Potem, ko sem dobil jaz v roke disk, spucal kontakte z alkoholom (kontakti so skoraj čisto identični tistim na IBM-ih), pa je stvar spet normalno zalavfala. Pa še veliko takih primerov lahko povem tudi z diski Maxtor.
Walking the way is something completely different than imagining the way.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

crknil hard disk

Oddelek: Pomoč in nasveti
7995 (873) cekr
»

Težava z diskom!

Oddelek: Pomoč in nasveti
10999 (809) Jackass
»

IBM disk zeza (Ic35 40GB)

Oddelek: Pomoč in nasveti
221287 (1084) phoinix
»

Disk je šel v... - garancija?

Oddelek: Pomoč in nasveti
6864 (710) Han
»

Umiranje IBM-ovih diskov

Oddelek: Strojna oprema
252190 (1246) windy

Več podobnih tem