Forum » Loža » Kuharija,... oziroma kaj jeste?
Kuharija,... oziroma kaj jeste?
Unknown_001 ::
FormerUser je izjavil:
branimirII je izjavil:
Zmrznjene jedi izgubijo del zdravilnih snovi in je manj zdravo.
Najboljša je gotovo sveža hrana, direkt iz vrta v lonec in potem na mizo, ampak marsikdaj pa to ni mogoče/ni ekonomično in zamrzovanje, če ga pravilno izvajaš, je ena najboljših tehnik ohranjanja kvalitete in obstojnosti živil, seveda pa ni primerna čisto za vse.
Sveže za vsako ceno je vedno dražje in tu ni nobene zarote. Solato, ki jo frišno poberejo morajo svežo dostaviti v trgovino v roku enega dne s tem da je treba vzdrževati klimo itd. Sedaj pa si poglej kakšen doku o teh rečeh in se čudi logistiki.
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
FormerUser ::
SimplyMiha je izjavil:
Pogreta juha iz plastičnih posod to ni, takoj jo prepoznam.
Saj jo lahko shraniš tudi v stekleni posodi, če je plastika problem. Sicer je pa tudi v gostilnah veliko zamrzovanja in pogrevanja sicer ne bi zvozili.
branimirII ::
Unknown_001 ::
branimirII je izjavil:
Pa dobr kaj bi ti rad, zastojn kvalitetno hrano? Ce ja pojdi kmetovat, bos vsaj nekaj pridelal.
Nepismen si tudi.
branimirII je izjavil:
90% e-jev ne rabim guglat, ker mi ni treba. Zato, ker jih ne kupujem.
Lol... optimist
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
FormerUser ::
Unknown_001 je izjavil:
Sveže za vsako ceno je vedno dražje in tu ni nobene zarote. Solato, ki jo frišno poberejo morajo svežo dostaviti v trgovino v roku enega dne s tem da je treba vzdrževati klimo itd. Sedaj pa si poglej kakšen doku o teh rečeh in se čudi logistiki.
No, solata pač ni dobra za zmrzovanje, ane, mora biti vedno sveže. Pozimi jo pač dobijo iz španskih rastlinjakov ali kaj podobnega.
SimplyMiha ::
FormerUser je izjavil:
SimplyMiha je izjavil:
Pogreta juha iz plastičnih posod to ni, takoj jo prepoznam.
Saj jo lahko shraniš tudi v stekleni posodi, če je plastika problem. Sicer je pa tudi v gostilnah veliko zamrzovanja in pogrevanja sicer ne bi zvozili.
Doma imam vrt, obkrožen sem s kmetovalci, poznam gostilne, ki dobavljajo neposredno pri proizvajalcih.
Življenje je lepo!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SimplyMiha ()
branimirII ::
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Dimnik ()
Unknown_001 ::
branimirII je izjavil:
Raptor gnjavator. Potem si ti slabsi celo od nepismenega. Ker ves manj kot nepismen.
Branko posranko, oženio ciganko.
SimplyMiha je izjavil:
FormerUser je izjavil:
SimplyMiha je izjavil:
Pogreta juha iz plastičnih posod to ni, takoj jo prepoznam.
Saj jo lahko shraniš tudi v stekleni posodi, če je plastika problem. Sicer je pa tudi v gostilnah veliko zamrzovanja in pogrevanja sicer ne bi zvozili.
Doma imam vrt, obkrožen sem s kmetovalci, poznam gostilne, ki dobavljajo neposredno pri proizvajalcih.
Življenje je lepo!
Poznaš ti tisto, kar tebi natvezijo.
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
Unknown_001 ::
FormerUser je izjavil:
Unknown_001 je izjavil:
Sveže za vsako ceno je vedno dražje in tu ni nobene zarote. Solato, ki jo frišno poberejo morajo svežo dostaviti v trgovino v roku enega dne s tem da je treba vzdrževati klimo itd. Sedaj pa si poglej kakšen doku o teh rečeh in se čudi logistiki.
No, solata pač ni dobra za zmrzovanje, ane, mora biti vedno sveže. Pozimi jo pač dobijo iz španskih rastlinjakov ali kaj podobnega.
Zato jo omenjam kot šolski primer zalaganja trgovin s svežimi povrtninami. Logistika v ozadju je huda reč.
Begabt
FormerUser ::
SimplyMiha je izjavil:
FormerUser je izjavil:
SimplyMiha je izjavil:
Pogreta juha iz plastičnih posod to ni, takoj jo prepoznam.
Saj jo lahko shraniš tudi v stekleni posodi, če je plastika problem. Sicer je pa tudi v gostilnah veliko zamrzovanja in pogrevanja sicer ne bi zvozili.
Doma imam vrt, obkrožen sem s kmetovalci, poznam gostilne, ki dobavljajo neposredno pri proizvajalcih.
Življenje je lepo!
Gre za to, da če gostincu na koncu dneva ostane goveja juha ali pa kaj drugega je pač ne bo metal stran ampak jo bo ustrezno shranil in ponudil naslednjič.
branimirII ::
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Dimnik ()
Unknown_001 ::
branimirII je izjavil:
Nacin poezije kaze, da si bolj low level pesnik, ala cigu migu...
...mačka strigu, rep odrezu vrgu proč.
Vem eno boljšo.
OJ RAKIJA RAKO!
JA VOLIM TE JAKO,
A TI MENE U JARAK POLAKO...
Begabt
branimirII ::
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Dimnik ()
Unknown_001 ::
branimirII je izjavil:
Ne samo, da znas manj od nepismenega, tudi zavest imas na nivoju pijanca.
Ajde brate... gemma šnaps trinke papuschikukuruz
branimirII je izjavil:
Raptor se futra z zamrznjeno hrano z pesticidi, ki skodijo iq. Nato pa pametuje, kako je strupena in zamrznjena hrana nekaj najboljsega.
Raptor skrbi za nugrad.
Begabt
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: mihec87 ()
branimirII ::
Ova pesem cepa dušu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: branimirII ()
FormerUser ::
Unknown_001 je izjavil:
FormerUser je izjavil:
Unknown_001 je izjavil:
Sveže za vsako ceno je vedno dražje in tu ni nobene zarote. Solato, ki jo frišno poberejo morajo svežo dostaviti v trgovino v roku enega dne s tem da je treba vzdrževati klimo itd. Sedaj pa si poglej kakšen doku o teh rečeh in se čudi logistiki.
No, solata pač ni dobra za zmrzovanje, ane, mora biti vedno sveže. Pozimi jo pač dobijo iz španskih rastlinjakov ali kaj podobnega.
Zato jo omenjam kot šolski primer zalaganja trgovin s svežimi povrtninami. Logistika v ozadju je huda reč.
Seveda je, ampak določena živila pač morajo biti sveža, je pa pametno, da se človek vsaj približno drži sezonskega sadja in zelenjave, ker tiste jagode, ki se jih dobi februarja pač niso okusne.
Unknown_001 ::
FormerUser je izjavil:
Seveda je, ampak določena živila pač morajo biti sveža, je pa pametno, da se človek vsaj približno drži sezonskega sadja in zelenjave, ker tiste jagode, ki se jih dobi februarja pač niso okusne.
To je pametno že zaradi cene.
Begabt
NikolormousB ::
Someljeri z okušanjem vina prepoznajo sorto trte in vinograd, na kateri je ta zrasla.
Yeah right. Somerljeri niti rdečega od belega ne ločijo.
https://www.realclearscience.com/blog/2...
Tako kot ti ne ločiš par ur staje juhe od tiste, stare 1 teden.
SimplyMiha ::
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SimplyMiha ()
FormerUser ::
Unknown_001 je izjavil:
To je pametno že zaradi cene.
Meni je bolj problem okus, če bi bile jagode pozimi res okusne bi si jih včasih kupila, tistih vodeno kislih si pač ne.
Unknown_001 ::
FormerUser je izjavil:
Unknown_001 je izjavil:
To je pametno že zaradi cene.
Meni je bolj problem okus, če bi bile jagode pozimi res okusne bi si jih včasih kupila, tistih vodeno kislih si pač ne.
Jagod imaš več sort.
Ene so bolj primerne za zamrzovanje kot druge.
Mi jih imamo doma nasajene kar v samostoječih posodah za rože pa zraven brajde pred verando.
Begabt
SimplyMiha ::
Polnozrnati hlebec ftw, še posebej svež iz pečice.
Sploh pa je narezan kruh trik, da čimprej prodajo neprodanega starega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SimplyMiha ()
mihec87 ::
SimplyMiha je izjavil:
Lepa študija, vzorec komaj 54 študentkov. Drugič naj proba prave someljerje izzvat.
https://www.theguardian.com/lifeandstyl...
FormerUser ::
Unknown_001 je izjavil:
Jagod imaš več sort.
Ene so bolj primerne za zamrzovanje kot druge.
Mi jih imamo doma nasajene kar v samostoječih posodah za rože pa zraven brajde pred verando.
Zamrznjeno jagodičevje za kaj drugega kot kakšne smutije IMO ni prav primerno, se ne more primerjati s svežim.
mihec87 ::
SimplyMiha je izjavil:
Kdor se je domislil v trgovini narezanega kruha, si zasluži več udarcev z zamrznjeno bageto. Prehitro se pokvari, ker je že takoj izpostavljen zraku.
Polnozrnati hlebec ftw, še posebej svež iz pečice.
Sploh pa je narezan kruh trik, da čimprej prodajo neprodanega starega.
Tista narezana štruca je že v osnovi bližje plastik toastu kot pa pravem kruhu..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mihec87 ()
FormerUser ::
SimplyMiha je izjavil:
Polnozrnati hlebec ftw, še posebej svež iz pečice.
Svež kruh je precej nezdrav. Si ga pa jaz narežem in dam v skrinjo potem pa po kosih ven jemljem, je povsem primernega okusa.
Unknown_001 ::
FormerUser je izjavil:
Unknown_001 je izjavil:
Jagod imaš več sort.
Ene so bolj primerne za zamrzovanje kot druge.
Mi jih imamo doma nasajene kar v samostoječih posodah za rože pa zraven brajde pred verando.
Zamrznjeno jagodičevje za kaj drugega kot kakšne smutije IMO ni prav primerno, se ne more primerjati s svežim.
Ej... ti bom tako povedal... v jogurtu ali pa v pecivu vrhunsko izpade. Pa še ceneje je ravno zaradi prihranjene norišnice z logistiko in hrambo.
FormerUser je izjavil:
SimplyMiha je izjavil:
Polnozrnati hlebec ftw, še posebej svež iz pečice.
Svež kruh je precej nezdrav. Si ga pa jaz narežem in dam v skrinjo potem pa po kosih ven jemljem, je povsem primernega okusa.
Pa glih najboljš je ko se še čutijo hlapi od fermentacije
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
FormerUser ::
Unknown_001 je izjavil:
Ej... ti bom tako povedal... v jogurtu ali pa v pecivu vrhunsko izpade. Pa še ceneje je ravno zaradi prihranjene norišnice z logistiko in hrambo.
V tem primeru je bolj dodatek za izboljšavo okusa kot pa vir vitaminov , kar naj bi sadje bilo. Še ceneje je če si ga kupiš v visoki sezoni in si ga sam zamrzneš.
Tilen ::
hrana v gostilnah je pa draga ali/in nezdrava.
Sam sem ugotovil, da to niti približno ne drži. Obroki so precej ugodni in nobene krame ne rabiš pospravljati. Samo svoj čas moraš vzeti v izračun. Hrana je pa seveda takšna, kot si jo naročiš. V primernih restavracijah najverjetneje bolj zdrava in okusna, kot doma. Za takšne ugotovitve se moraš samo nehati sprenevedati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
FormerUser ::
Unknown_001 ::
FormerUser je izjavil:
Unknown_001 je izjavil:
Ej... ti bom tako povedal... v jogurtu ali pa v pecivu vrhunsko izpade. Pa še ceneje je ravno zaradi prihranjene norišnice z logistiko in hrambo.
V tem primeru je bolj dodatek za izboljšavo okusa kot pa vir vitaminov , kar naj bi sadje bilo. Še ceneje je če si ga kupiš v visoki sezoni in si ga sam zamrzneš.
In zakaj bi zamrznjeno sadje imelo manj vitaminov kot sveže ?
hrana v gostilnah je pa draga ali/in nezdrava.
Sam sem ugotovil, da to niti približno ne drži. Obroki so precej ugodni in nobene krame ne rabiš pospravljati. Samo svoj čas moraš vzeti v izračun. Hrana je pa seveda takšna, kot si jo naročiš. V primernih restavracijah najverjetneje bolj zdrava in okusna, kot doma. Za takšne ugotovitve se moraš samo nehati sprenevedati.
To je v bistvu res. Zelo pogosto ljudje sploh nimajo občutka kaj in koliko živil zmečejo skupaj. Pogosto se nakuha preveč, hrana se vrže, porcije zelo neuravnotežene...
Sicer ta občutek se da dobit ampak traja. Pogosto pa je celo tako, da če si samski se ti nekih konkretnih zadev izven klasičnega jedilnika ne splača pacat doma. Nabava, priprava, ... pa zihr neki zajebeš sploh če delaš prvič.
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
krneki0001 ::
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
NikolormousB ::
Hrana je pa seveda takšna, kot si jo naročiš. V primernih restavracijah najverjetneje bolj zdrava in okusna, kot doma.
V restavracijah je fokus predvsem na okusu. Veliko okusa pomeni veliko maščobe in soli.
Meiniken ::
Unknown_001 ::
Begabt
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: Dimnik ()
m0LN4r ::
Kosila so meso/fileti ribe in zelenjavo, sadja skoraj nic. Kuham razlicno po okusu, vecinoma po principu zar/prazenje, ponavadi dodam samo zacimbe brez omak odvisno kaj se mi zalusta. Vcasih bolj po cesnu, vcasih poper, danes je blo bolj kurkuma+curry. Odprem predal in vrzem gor, kar mi pod roke pride.
Druga najbolj pogosta stvar so enoloncnice, ce imam vec casa. Vrzem gor en velik lonec vode, vrzem not vsaj kilo mesa in 4-5 sort zelenjave, korenja, kuham 2-3 ure in potem to jem 3-4 dni.
Tretja so solatni krozniki, s tuno, piscancem, kuhanim prsutom in zelenjavo.
Cetrta najbolj pogosta jed je cili con carne, ki ga nardim po mesanici dveh yt rezeptov.
Potem pa imamo vmes faze, ko nas prime da si specemo pice ali testenine ali lasanjo itn.
Poleti, ko pa na vrtu zrastejo prve buce, kumare pa se iz tega kuha juha. Za kosilo/vecerjo pa tut prezivim z dobro kilo paradajsove solate. Paradajs+cebula in standard sol, kis, bucno olje.
Jem pa skoraj 99% vedno pikantno. Nimam nek fetis na ekstemno pekoce, ampak vmes ko jem imam potrebo po pekocem. Pa naj bo to cili pip omaka, vlozen cili, hren ali pa v prahu.
Tradicionalne jedi pade mogoce vsaka samo 1x leto ali sploh ne. Bograc zelo rad jem in tudi zelo dobrega skuham, samo je potrebno ogromno casa zanj.
Malice/prvi obrok so pa sila enostavni, tam pa res ne kompliciram. Al jajca, sendvic, konzerva tune, poleti vcasih samo natrgam cresnjev paradajs ali pa zjutraj na hitro vrzem skup neko solato z prsutom/tuno.
Edina priloga, ki jo rad jem obcasno je krompir in riz, ponavadi pa jih ne jem.
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
MasterTade ::
SimplyMiha je izjavil:
Kdor se je domislil v trgovini narezanega kruha, si zasluži več udarcev z zamrznjeno bageto. Prehitro se pokvari, ker je že takoj izpostavljen zraku.
Polnozrnati hlebec ftw, še posebej svež iz pečice.
Sploh pa je narezan kruh trik, da čimprej prodajo neprodanega starega.
A nisi nikoli kupil narezanega kruha za kak piknik kjer bo večje število gostov? Tist kruh je čist cool
m0LN4r ::
Trade Republic 38MVDVXM
Dimnik ::
Unknown_001 je izjavil:
A močnika ne zna nihče prpravt?
Pomotoma pritisnil izbris...
A ti ga veš pripravit ali ti ga babica?
Pri meni so take jedi ja, močnik, mlečni riž, gres, koruzna polenta v mlečni kavi...je babica kuhala take stvari in je to ostalo, sicer moja tega glih ne mara, otroka pa ja....
reeves ::
NikolormousB je izjavil:
Hrana je pa seveda takšna, kot si jo naročiš. V primernih restavracijah najverjetneje bolj zdrava in okusna, kot doma.
V restavracijah je fokus predvsem na okusu. Veliko okusa pomeni veliko maščobe in soli.
Tole ti pa lahko iz prve roke povem, da se je spremenilo oz. se spreminja.
Že kar nekaj let so hit razne kuharske oddaje, in znani kuharji. Ozaveščenost ljudi se je opazno zvišala. Zahtevajo kvalitetno hrano in so zanjo pripravljeni tudi malo več plačati, če je treba.
Včasih smo imeli par 1000l skrinj in 2 hladilnika, danes vidiš pa 2 skrinji in 40m2 veliko hladilnico.
Ni pa seveda povsod tako.
FiReFTW ::
Zmrznjena zelenjava in sadje ima vec vitaminov pa mineralov kot "sveze" kupljeno v trgovini.
Sadje/zelenjava zacne zgubljat vitamine pa minerale dlje casa ko stoji na prostem, zmrznjeno pa jih ne zgublja.
Edina varianta boljsa kot zmrznjeno sadje/zelenjava bi bila sadje/zelenjava direkt iz vrta na mizo.
New research from the University of Georgia found that frozen fruits and veggies are just as nutritious as their fresh counterparts -- and some even retained more nutrients, especially when it comes to vitamin A.
In a separate comparison cited in the New York Times, researchers at the University of California Davis found that vitamin content was higher in some frozen foods, including broccoli, corn, green beans and blueberries. The freezing process typically keeps the nutrients of freshly picked produce intact, while fresh produce may sit in transport or grocery stores for days, losing nutrients along the way.
https://www.sciencedirect.com/science/a...
This two-year study compared the status of targeted nutrients in selected fresh and frozen fruits and vegetables. In addition, a novel third category was examined--a "fresh-stored" categorization intended to mimic typical consumer storage patterns of produce following purchase (five days of refrigeration). Broccoli, cauliflower, corn, green beans, green peas, spinach, blueberries, and strawberries of all three categories of freshness were analyzed for their concentrations of l-ascorbic acid (vitamin C), trans-?-carotene (provitamin A), and total folate.
In the majority of comparisons between nutrients within the categories of fresh, frozen, and "fresh-stored", the findings showed no significant differences in assessed vitamin contents. In the cases of significant differences, frozen produce outperformed "fresh-stored" more frequently than "fresh-stored" outperformed frozen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FiReFTW ()
branimirII ::
Sadje/zelenjava zacne zgubljat vitamine pa minerale dlje casa ko stoji na prostem, zmrznjeno pa jih ne zgublja.
nimas pojma. Ce zamrznes sadje ali zelenjavo potem umre,ni vec zivo. Struktura se spremeni. Ce jo pojes odmrznjeno, ti ne da vec tiste zive energije. Tako kot vpliva pozeba na rastline in sadeze. Ce pustis banano ali jabuk na sobni temperaturi se scasoma spreminja, dozoreva in je se bolj zdrava kot prej.
branimirII ::
krneki0001 je izjavil:
4x na teden je glavni obrok morska hrana, 3x pa ostalo. Med tednom se je v gostilni, cez vikend doma pecem ribe sam.
Upam, da sardine, drugac bi si jaz sel zmerit vsebnost zivega srebra. Ribe so bile nekoc zdrave, ko je bilo morje cisto, brez balkanskih rudnikov bogatih z zivim srebrom npr. (idrija) z rekami izlivajo v jadransko morje. Tudi sredozemsko ni cisto. Drugac delfini dost vec prenasajo zivo srebro kot clovesko telo. Zaradi strukture telesa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: branimirII ()
FiReFTW ::
branimirII je izjavil:
Sadje/zelenjava zacne zgubljat vitamine pa minerale dlje casa ko stoji na prostem, zmrznjeno pa jih ne zgublja.
nimas pojma. Ce zamrznes sadje ali zelenjavo potem umre,ni vec zivo. Struktura se spremeni. Ce jo pojes odmrznjeno, ti ne da vec tiste zive energije. Tako kot vpliva pozeba na rastline in sadeze. Ce pustis banano ali jabuk na sobni temperaturi se scasoma spreminja, dozoreva in je se bolj zdrava kot prej.
Študije in znanstveni dokazi kažejo drugač.
Ampak sem prepričan da je tvoje lastno mnenje bolj natančno.
branimirII ::
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: branimirII ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kaj nosite za mal'co s sabo? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11864 (8680) | c3p0 |
» | koliko € vam gre za hrano, na mesec? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 42147 (34940) | nobodyelse |
» | Kaj lahko pojem? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 38780 (33225) | johan05 |
» | Kaj je za kosiloOddelek: Loža | 9403 (6547) | m0LN4r |
» | Slovenska tradicionalna hrana (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 22857 (21206) | ales85 |