» »

Gensko "izboljšani" komarji?

Gensko "izboljšani" komarji?

1
2
3

Avenger ::

Potem bom pa nehal ometat pajčevine... še napeljal jih bom po celem stropu :D
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

speed machine ::

matter: sej ni stos v tem da bi se skrivali za omarami, pa tam kjer so pajkove mreze. Komarji tja ne rinejo. Ker si rajsi izberejo temno podlago. Ker "vejo" da dosezejo isti ucinek ce so prikriti na podlagi (ker nihce ne bo opazil crnega komarja na crni zofi) ali pa bi se skrivali za omaro. Ker v naravi je vse pogojeno tako, da zival porabi cim manj energije, da jo cimvec dobi. To seveda ne velja za boj na zivljenje ali smrt.
Torej blizi ko je tvojemu nosu da te pici, bolse bo.
P.S.: za komarja seveda, ne zate.:D

c3R4R ::

Ker v naravi je vse pogojeno tako, da zival porabi cim manj energije, da jo cimvec dobi.
Po tej naravi se velikorat ravnajo kakšni ljudje...:\ :\
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

.:joco:. ::

Tistih 10 komarjev na bajto se ne more primerjat z miljardami po vseh možnih močvirjih, mlakah, gozdovih in travnikih. 1000x več jih umre na avtocesti med Ljubljano in Vrhniko, kot po vseh bajtah po vsej Sloveniji. Zakaj se potem ne izogibajo vonja po bencinu? Sploh pa samica ne potrebuje človeške krvi, da si zagotovi potomstvo, kot je že napisal nekdo zgoraj.
Evolucija? Jst bi rekel da nemogoče. Impossible. Teoretično mogoče, ampak tkole?
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

Thomas ::

Tkole, ja.

Podcenjuješ vpliv in velikost avtocest. To se zgodi mnogim, zato nekaj klarifikacije ne more škodit. Imamo milijon avtov. Če jih daš na razdaljo 10 metro, je to 10 tisoč kilometrov. Več kot desetkrat več, kot je Slovenskih avtocest leta 2008.

Na 10 km avtoceste, zato ne umre prav veliko komarjev. Vsak deseti ki leti čez. Večina tistih, ki pridejo v stanovanje pa umre.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Ah, Thomas,
Ne zmrdujem se, imel sem obcutek, da si se zmotil, ko si rekel:

'Manj nezascitenih spolnih odnosov in cistih igel za narkomane, vecja je ta prednost'

Pa sem te samo hotel popraviti... Se enkrat preberi tvoj in moj popravljen stavek... Sta razlicna. :)

Thomas ::

Moj point je pa samo ta: Bolj bomo živeli zgledno (imeli samo zaščitene spolno odnose samo z enim partnerjem ... al kako že tole gre), bolj bo verjetno počilo pri komarjih ali nekje na tako nepričakovanem koncu.

Mogoče misli kdo, da se grem mistiko, samo ne.

Soj virusov, ki se prenaša spolno in soj virusov, ki se poskuša prenašati preko komarjev, sta si konkurenčna. Če ima prvi uspeh nula, drugi pa 1/10000000 - bo drugi prevladal in izpilil svojo tehniko.

Evolucija je kolesje, ki nima nobenih ozirov. Ni sovražno, ni naklonjeno - samo popolnoma brezbrižno. Da pa se predvideti, kam se kotali. V primeru AIDSA v smrt 90% človeške populacije. Če pustimo Materi Naravi prosto pot in se ji ne postavimo po robu. (Ne s kondomi, to je samo odlaganje neizogibnega. Z eliminacijo virusa s sveta.)

p.s.

Whale,

Da ne boš mislil, da imam kaj proti tebi, ker te stalno nekaj zatiram. Ena osvežilnih fac na forumu se mi zdiš. Te pa popravim, če se ne strinjava. "Naravno brezobziren" sem pa tudi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

> V primeru AIDSA v smrt 90% človeške populacije. Če pustimo Materi
> Naravi prosto pot in se ji ne postavimo po robu. (Ne s kondomi, to
> je samo odlaganje neizogibnega. Z eliminacijo virusa s sveta.)

Ce bi bil aids edina groznja se niti ne bi bilo tako zelo hudo. ;>

> Da ne boš mislil, da imam kaj proti tebi, ker te stalno nekaj
> zatiram.

Ehh... Proti meni je sovrazno nastrojenih ze toliko ljudi, da enega vec sploh ne bi opazil :P Ne sekiraj se zaradi tega ;>

Avenger ::

Em, glede čudnih opažanj, o komarjih nič kaj novega, razen mogoče res to kar ste rekli, da se bolje skrivajo, pezdeti, jaz bi o brencljih eno povedal. Kar nekaj komadov me je že obletavalo in, sej veste kakšni so ponavadi, prileti kam na prsni koš, na lice, ali na nogo, ti ga počiš in greš naprej, ampak kot rečeno, kar nekaj jih je bilo pa takih, da so pikirali na hrbet, oziroma na vsak način za mano, tudi če sem se obračal kot vrtavka, je bil še vedno za mano... svašta, res.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

jeti51 ::

Uh, v celem poletju me ni opikal niti en komar, potem pa predvčerajšnjim... se zelo zgodaj zjutraj zbudim (bil je mrak) in me na nekaj emstih grozno srbi. Prižgal sem luč in videl, da me je popikal komar. Prav, ga bom pa počakal in ugonobil. Zapr sem oči, napol dremal, nakar slišim "BZZZZZZZZZ...". Hitro prižgem luč, komarja nikjer. To se je še ene 2x ponovilo, nakar, ko prižgem luč, končno veselo ugotovim, da sedaj se pa ni skril ampak je na steni. Vedel sem, da ga moram ubiti v prvem poskusu, saj se bo sicer skril. Komarji res niso to, kar so bili včasih, ko si malo mahnil, ga zgrešil, on se je pa le malo prestavil... Ne, zdaj se ti skrije. Vzel sem tako eno knjigo, se pripravil, da zamahnem, no, še preden sem to storil, je on odletel stran, že ko sem bil še cel meter stran od njega. Pa saj to niso muhe, no, da te takole zagledajo in hitro odletijo, ampak ta komar se je obnašal natanko tako. Čim sem se malo približal, je že panično odletel drugam.
Ta dvoboj je pač on dobil, saj ga potem nisem več videl, le slišal še ene dvakrat. Jaz sem bil popikan, on pa se ni spremenil v packo na steni.;(

speed machine ::

Eh muhe so napramar komarjem kr bolj "butaste". Ker ce se muho spravis lovit, jo bos dobu z roko. Vsaj jz jo v 90% poskusov. Pa lahk mas roko samo 1dm vstran.

TESKAn ::

Za take leteče nadloge, ki se jim ne moreš približat, je dobro met piksno pocen deodoranta in vžigalnik. Tak improviziran plamenometalec 'prizemlji' vsako letečo žuželko. Edino smrdi potem malo...ma verjetno bolje, kot da te celo noč srbi...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

`DoC ::

Kar se virusa Hiv tiče, mutira svinj*sko hiter in ne bo 50 let ko bo nam postal popolnoma neškodljiv. Sekirite se raj zarad gripe,...

komarji ... kill em all :)
+°´°+,¸¸,+°´°~What We Do In Life, Echoes In Eternity~°´°+,¸¸,+°´°+

Grey ::

Sej kar se tiče teh komarjev je res. In čist možn je da se učijo. samo zakaj šele zdej?

'Doc:
kar se tiče teh bolezni ipd. nanotehnologija je blizu, genska tehnologija tudi. v roku 20 let ali malo manj lahko postanemo imuni na skoraj vse bolezni.

Roadkill ::

Eh, jet sm pa učer prou na enga neumnga naletu... za par centimetrov se je premaknu vsakič ko sem zgrešil (nisem bil povsem trezen). :)
Res pa je, da se me je prej že pošteno najedel...

andper ::

Danes sem za razliko od ponavadi izkusil nekoliko navidezne inteligence. Ležal sem v temi, slišal brenčanje in takoj prižgal luč. Na bližnji steni počiva komar. Ravno ko sem ga hotel lopniti, prileti še eden in pristane približno 15 cm stran od prvega. Ves zaspan se v tistem trenutku nisem uspel domisliti, kako ubiti obe muhi, pardon, komarja na en mah. Umorim enega, drugi pa zbeži in tako tudi zmaga.

Je to bilo to neke vrste timsko delo? Žrtvovanje svojega življenja za življenje drugega?
Najbrž le naključje. :)

speed machine ::

Po moje ni bilo timsko delo, ampak je bil stos v tem, da oba naenkrat ne bos mogu ubit, in je zato moznost prezivetja za 50% vecja. Tako kot levi in hijene ter drugi tudi zivijo v tropih, ker imajo vecjo moznost prezivetja kot pa ce so sami.
Lahko pa je bilo samo naklucje, ceprav sem tudi sam ze opazu dva komarja tako skupaj.

Thomas ::

Mš v bistvu prav speed! LAHKO bi se tako dogajalo, to bi bila payble strategija.

Kaj komarjeve samice maksimizirajo? Povprečno prenešeno število genomov v generacijo vnukov.

Če pijejo kri, se to število poveča, kljub veliki nevarnosti smrti. (Polovično) žrtvovanje za sestro, bi tudi lahko pomenilo maksimiranje tega števila.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

|SNap| ::

Kako vpliva komarjeva slina na cloveka? Samo nestrjevanje krvi?

Ker to bi se sigurno kako dalo popravit, in pol bi se lahko nasopal z injekcijami komarjeve sline in bi jo uporabljali proti virusom :)

No, ce bi se dal, bi to ze nardil, tko da sm najbrs neki butastga zinu.

Tarzan ::

Kar se virusa Hiv tiče, mutira svinj*sko hiter in ne bo 50 let ko bo nam postal popolnoma neškodljiv. Sekirite se raj zarad gripe,...


Lahko da res, kaj pa če na brzino zmutira v še bolj smrtonosno obliko? ČE mutira v drugo smer naprimer, da se širi preko sline komarjev, klopov ali česa drugega? Da zmutira in se prenaša s slino, po zraku,... Po mojem nismo nič bolj varni zaradi hitrih mutacij. Varni bomo, ko bo HIV hin.

dela ::

Eh, jet sm pa učer prou na enga neumnga naletu... za par centimetrov se je premaknu vsakič ko sem zgrešil (nisem bil povsem trezen). :) Res pa je, da se me je prej že pošteno najedel...


hehe roadkill če si bil pijan, pa se te je najedel pol tud on ni bil več najbolj trezen :D

Tarzan ::

Točno to sem mislu rečt, pa se mi ni dal tega posta iskat, da bi ga citiral :)

Thomas ::

The future trends of Evolution. Fascinantna oddaja o trendih biološke evolucije, potem ko Ljudje zapustijo Zemljo, sesalci plazilci in ptiči izumro ... 5, 100 in 200 milijonov let naprej v času. Priporočam gledanje na Amimal Planet.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Valentin ::

Tole sem posnel prejšnji mesec na VHS.
Je blo eno nedeljo vse skupaj, kakih 8 ur.
Res super.

Tic ::

Ce bi se HIV uspel prilagoditi, da bi bil komarju prijazen, potem bi u bistvu komar prejec zajebal svoje življenje. Namreč začel bi se svetovni boj proti komarjem, tako kot je sedaj v Afriki (al kje je ze malarija). Skratka mislim da bi število ljudi na zemlji padlo, zraven pa še cela rasa komarjev. Množično pršenje strupov v zrak in up na nemutacijo, bi lahko zastrupila cel planet.

Khm, a gre kdo z mano na mars?

Upam da bo kmalu dosegljivo zdravilo za AIDS. ;)
persona civitas ;>

Thomas ::

Komarji prenašajo malarijo in so že zato naši sovražniki. Vendar do tega trenutka to še ni bilo usodno zanje. Če se jim bo zgodila mutacija virusa AIDSa, jih bomo pobili še malo prej. Oboje se jim bo samo zgodilo, nič ne bodo mogli (niti hoteli) zato. Evolucija se vsem samo dogaja. Razen nam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

frenk ::

zravilo za aids že obstaja pa ga noben ne vid oz. ga noče vidt, ker vzame preveč užitkov:\

Thomas ::

Preventiva je često dolgočasna. Sladkosti zahtevajo kurativo. Sicer pa mislim, da je treba uničiti vse patogene.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tito ::

Hehe ne to ni ZDRAVILO, ampak preventiva. To glede tega če si mislil na bodisi vzdržnost ali kondome... (še vedno se s kondomi nikoli ne boš pozdravil, če že imaš virus). Poleg tega pa se virus ne prenaša samo s spolnostjo ampak tudi s krvjo (pri transfuziji, iniciranju mamil...).

Glede mutacij pa sem sam precej skeptičen, da bi komarji in virus ustvarili kakšen pakt... Vsekakor je možno da bo virus vse bolje odporen na zunanje vplive. Vendar za tako sodelovanje, kot je komar mrzličar in podobne zadeve pa traja več stoletji... Tako da kaj takega ni za pričakovati kaj kmalu. Še vedno pa je huje da bi virus postal podoben virusu gripe in bi tako ukužil vsakega, ki bi se ti približal. Vendar je potem če malo premisliš to skoraj nemogoče. Saj če vemo, da HIV večinoma okuži občutljive celice, zlasti limfocite, makrofage in celice mikroglije, ki imajo na površini izražene glikoproteinske CD4 receptorje... Potem vemo da se vse dogaja v krvi in da drugih celic ne morejo napasti, saj nimajo receptorjev s katerimi bi se prikradli v druge celice. Skratka omejeni so na kri in čim pridejo iz krvi propadejo, saj so na zraku zelo občutlivi (v trenutku s stikom je virus uničen). Resno dvomim, da bi prišlo do takih sprememb da bi se bolezen lahko prenašala preko zraka.

Thomas ::

Tale tvoja logika, "da so potrebna stoletja" - je napačna.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tic ::

Spremeni ti eno pomembno malenkost v tvojem operacijskem systemu in postal bo popolnima unworkable ali pa v bolšem primeru bo deloval bolje in hitreje.
Prav to se lahko odvija prav zdaj - pri virusu HIV.

Nauk: Mala sprememba prave stvari lahko pripelje do popolne REVOLUCIJE ali do popolnega propada.

Oprosti za offtopic.
persona civitas ;>

frenk ::

ne nism mislu na kondome ampak na nekj čist druzga:)

hint:u are what u eat:)

ob dobri prehrani se obrambni mehanizem telesa postav na tak nivo da mu tud aids ne pride blizu

v dveh letih se v telesu zamenja več kot 98% celic

Thomas ::

NOBENA prehrana ni učinkovita proti AIDSu. To je gotovo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vesoljc ::

u are what u eat
a true animal? ;)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Tic ::

V 20 letih se ti zamenjajo kosti.

Posledica uživanja "zrave" prehrane lahko zmanjša možnost za okužbo adisa. Sicer je pa use NEIZBEŽLJIVO.
persona civitas ;>

frenk ::

thomas: glede na to da je že zemlja strupena maš prou:\...če nebi blo strupov pa taka prehrana bi obstajala:)

Tito ::

Glej, da bi virus zamenjal gostitelja in napadal celice žužlk ja kar velika sprememba... Je pa res da če bi virus napadel že ukuženo celico (naprimer okuženo z gripo) in se potem združil... To bi znalo biti zanimivo. Da pa bi le mutacije pripeljale do tega pa zares dvomim. Gre le za biljone kopij in šele po takem številu se pojavijo izredni primerki in vprašanje je, če ne umrejo skupaj z gostiteljem.

Kar pa se prehrane tiče... bla bla...

Thomas ::

Ne, saj ne da bi napadal celice žuželk, samo preživel bi v komarju. Tam se ne bi razmnoževal, samo obstal, kakor ŽE ZDAJ obstane v krvnem madežu na pik rilcu komarja! Samo da jih obstane PREMALO, da bi imela verjetnost okužbe ob ponovnem piku kakšno znatno verjetnost. Ker to je - verjetnost z okužbo z enim virusom je mikroskopska - pri velikem številu pa že kar blizu 1. In komar prenese malo virusov. Poljub z okuženo osebo prenese malo virusov. Mutacija, ki bi bila potrebna, da začne AIDS razsajati še preko komarje zalege poljuba in rokovanja, je že v smeri boljšega prijemanja.

Hitrost evolucije AIDSa je trenutno kakšnih 60 tisočkrat hitrejša, kot je bila, ko je bilo šele 1000 okuženih.

Prehrana je yada. Da bi bila "zemlja iz katere rastejo pridelki" strupena, je tudi yada.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

No, seveda. Se sramujem zaradi svoje pobalinskosti. :8)

Nobene povezave ni med tem kaj ješ - in da boš dobil AIDS ali ne. Za gripo že mogoče. Zdravo ješ in imaš dober imunski sistem, da se te gripa ne poloti. AIDS obide imunski sistem in ga potem napade.

Nisem pa jest nobena avtoriteta na področju medicine, kar je že bilo izpričano z mojim nepoznavanjem tež po svetu. Zato poskusi najti linke AIDS & imunost na AIDS. Kolikor jest vem, je imunost samo neka celićna posebnost, podedovana od preživelih kugo. Kakšne druge odvisnosti pa ni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Gaby ::

Jaz bi pristavila svoj pisker samo glede pogleda na gensko spremenjene zadeve. Zdi se mi namrec, da se ljudje premalo zavedamo kaj pocnemo z gensko manipulacijo. Vse posledice namrec niso vidne ze v prvi generaciji. Lahko se izrazijo sele kasneje. Ko spremenimo par genov lahko v organizem vnesemo neke nove lastnosti, spremembe, ki jih nismo predvidli.8-)

Thomas ::

Z vsako tehnologijo je tako. Narediš bolj udobne čevlje, pa dobijo ljudje platfus. Narediš ergonomske stole, pa nekoga v križ udari. Negativne posledice so potencialno vedno grozeče. Think more! - je edino zdravilo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

> Zdravo ješ in imaš dober imunski sistem, da se
> te gripa ne poloti. AIDS obide imunski sistem in
> ga potem napade.

Glavni problem imunskega sistema je ta, da je sedaj potrebno vse razkuzevati, po trikrat, roke si umivat desetkrat na dan, to, tisto tretje (potem pa pride v vodo nekaj pesticidov, uporaba vode je omejena, na televizijo pa recejo, da jo je potrebno prekuhavat... *roll*), gor dol...

In telo si ne naredi imunskega sistema, kot bi si ga sicer lahko.

Oz kot bi rekel George Carlin, 'I wash my hands when I shit on them!'

;>

Marjan ::

On je komediant, ane?! Je imel pa enak pogled na svet tudi znan fizik Feynman. Obstaja celo en video na netu, ko nek drug fizik govori o Feynmanu. Preprosto ni sprejemal higieničnosti... :\ :O

Gaby ::

Tudi higienicnost se nekje mora nehati. Nekje mora biti meja. Kaj so pravili za otroke iz kmetije? Da so bili vedno najbolj zdravi. S tem, ker zdaj pretiravamo s higieno je vedno vec otrok alergicnih na vse zivo. Nasa stanovanja smrdijo po kemiji, razkuzilih in podobni nesnagi. Iz telesa si izpiramo "prijazne bakterije" ob preveliki uporavi mil in pretiranim tusiranjem. Na zivce mi grejo ljudje, ki pretiravajo s higieno. Roke si umijem tocno takrat ko imam umazane in nic vec. Call me dirty! Haha:D

frenk ::

jest tud:D

Thomas ::

En določen point tukaj zagotovo je. V bolnicah so s strogo čistočo že pomagali pri evoluciji zelo odpornih bakterijskih sojev. Edino orožje proti njim je še bolj stroga higiena. Našli bomo način, kako pobiti vse patogene. V to prepričan se umivam. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Thomas, ce imas prav, se jaz ravno zaradi tega NE bom umival. :P

BTW, imam enega kolega, ki precej hodi po svetu predvsem v tretje razredne dezele in njegov recept je tak, da kaka dva meseca pred odhodom zmanjsa kolicino umivanj na dan/teden... Ko tega ne storil se mu je ponavadi zgodilo, da je staknil kako stvar tam kjerkoli je ze bil... :)

Jaz bom pa se vedno krepil svoj imunski sistem, tako da ga ne bom prevec razkuzeval :P Naj ima vedno kaj za pocet in se trenirat, se ne bo polenil, ker me bo takoj ena mala gripa vrgla v postlo... Svojo zdravnisko kartoteko mam pa ze 10 let v enem predalu... ;)

Marjan ::

Tema je malo zašla. Naj bo tukaj govora o genskih spremembah živih bitij. O čistoči (čeprav je prišla evolucijsko v genih) lahko odprete novo temo.

drejc ::

Dobra adaptacija žvali je ob eni reki...ma ne morn se spomnt keri...na ekvatorijalnem pasu. Tm raste vseživo sadja in orenk pripeka. Pol je pa ibr neurje pa to sadje (komad velik) popada po tleh in fermentira. In pazte tole...zbere se celo životinjsko carstvo in začnejo glodat tisto sadje. Pa vidš opice, ko se probajo neki zvirat po vejah,pa jim ne rata, pa popadajo v reko. In ostale žvali tut...enkrat naravni sovražniki se valajo pa brehajo drug po drugem.

Pa še rečte da nimamo drogiranja v genih zapisanga (takšnega&drugačnega:). To je sam edn od takih primerov,ma mi je ta najbl v glavi ostau.

Thomas ::

Že vsaj odkar so živali prišle za rastlinami na kopno, je vojna med njimi. Vsaj 360 milijonov let. Droge in strupi so orožje sicer najprej nemočnih rastlin proti živalim. Kasneje pa to ni bilo več samo orožje, pač pa so se spletala tudi zavezništva. Cvetnice so bile (po skoraj 300 milijonih let) prve, ki so uspele narest dober pakt z živalmi. Opraševanje in raznašanje semen za hrano. Takrat so rastline začele cediti tudi sladki med, alkohol, kafein ... poleg samih nevarnih strupov, s katerimi so se branile prej. Živali pa tudi niso stale križem nog. Prilagajale so se na strupe in podlegale drogam. Koevolucija.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Virus Zika - spet senzacionalizem medijev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11925803 (18946) AC_DC
»

prenos nalezljivih bolezni s komarjem

Oddelek: Loža
265222 (4779) imagodei
»

Malezija izpustila šest tisoč gensko spremenjenih komarjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6222799 (19431) McHusch
»

Komarji (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6710958 (7542) petrus
»

Nad raka s HIV

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
294585 (3846) jeryslo

Več podobnih tem