» »

Prvi kitajski zasebni vesoljski poizkus neuspešen

Prvi kitajski zasebni vesoljski poizkus neuspešen

Slo-Tech - Danes je pekinški start-up LandSpace poizkušal doseči orbito s tovorom na raketi Zhuque-1, ki pa je odpovedala, zato se je prva kitajska zasebna izstrelitev izjalovila. Raketo so izstrelili iz centra v puščavi Gobi v bližini mesta Jiuquan, ki se redno uporablja za pošiljanje tovora v nizke in srednje orbite. Raketa je uspešno poletela, a ni dosegla želene orbite.

Težava se je pojavila v tretji stopnji, medtem ko sta prvi dve delovali brezhibno, zaradi česar LandSpace izstrelitev še vedno opisuje kot uspeh. Na raketi je bil satelit, ki bi zagotavljal televizijski signal kitajske državne televizije CCTV. Kot kaže, je tovor izgubljen. Zanimivo je, da je LandSpace za prvo izstrelitev v orbito uporabil pravi tovor, saj običajno prvi poleti v vesolje peljejo zgolj balast (ali avtomobile).

Donedavna je na Kitajskem izstrelitve opravljala le državna vesoljska agencija CNSA, šele leta 2014 pa so dopustili tudi zasebno pobudo. Leto pozneje je nastal LandSpace, ki je nekakšen kitajski SpaceX. Poleg tega obstaja še nekaj podjetij, ki počnejo podobne stvari: OneSpace, LinkSpace, iSpace itd. Nekateri izmed njih so že uspešno izvedli suborbitalne polete, nihče pa še ni dosegel pravilne orbite.

Kitajska vlada izdatno podpira zasebno vesoljsko iniciativo. Na voljo imajo državna izstrelišča (podobno je tudi v ZDA), hkrati pa država tudi investira v ta podjetja. Zadnjo izstrelitev pa je denimo naročilo in plačalo podjetje Aviation Industry Corporation of China, ki je v državni lasti. Podobno je tudi v ZDA, kjer SpaceX in konkurenca konkurirajo na državnih razpisih, hkrati pa je država tudi njihov največji naročnik. Zdi se, da zasebnega povpraševanja po poletih v vesolje ni. A po drugi strani Kitajska načrtuje več misij na Mesec, pristanek na Marsu in gradnjo vesoljske postaje - vse to do leta 2021. In morda bo kmalu napočil trenutek, ko bo na Mars stopil tudi človek.

11 komentarjev

Redorange ::

A ne bi bilo bolj smiselno se združit z Rusi in Ameri za postajo, da bi vsaj tam gor bil mir in sodelovanje, kot je sedaj.

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

Leta 2021 postaja na Marsu. No way.

Ales ::

Narobe si interpretiral "postaja na Marsu", pristanek na Marsu je nekaj drugega... Gre za tri ločene stvari, misije na Mesec, pristanek na Marsu in vesoljska postaja.

Vesoljsko postajo Tianhe-1 planirajo v Zemljini orbiti, in kot kaže jim kar gre. Zadnji korak je bil vesoljski laboratorij Tiangong-2, ki so ga izstrelili leta 2016 ter nato nanj uspešno poslali človeške posadke in samodejne tovorne ladje, nazadnje lani. Prvi modul vesoljske postaje načrtujejo za 2020. Tukaj je nekaj več o tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ales ()

MrStein ::

"Danes je pekinški start-up LandSpace poizkušal doseči orbito s tovorom na raketi Zhuque-1"

Danes je 29-i, dogodek pa je bil 27-ega.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::

Redorange je izjavil:

A ne bi bilo bolj smiselno se združit z Rusi in Ameri za postajo, da bi vsaj tam gor bil mir in sodelovanje, kot je sedaj.
Kdo neki preprečuje Kitajski, da bi se pridružila programu mednarodne vesoljske postaje?

sirotka ::

jype je izjavil:

Kdo neki preprečuje Kitajski, da bi se pridružila programu mednarodne vesoljske postaje?


Dejstvo, da copy-paste ni kul?

Poldi112 ::

Ti resno verjameš v to?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

sirotka ::

Poldi112 je izjavil:

Ti resno verjameš v to?


Ne.

7982884e ::

Poldi112 je izjavil:

Ti resno verjameš v to?

kaj pa bo?
kitajski je bilo sodelovanje pri ISS prepovedano, ker americani niso hotli sharat svojega. rusi so bili v 90-ih povabljeni, da ne bi sli po svoje. scasoma bo seveda to pomenilo, da je kitajska vedno bolj samozadostna (no, saj je ze, samo zadaj so se - ponekod).

Ales ::

Rusi so bili povabljeni, ker so imeli in imajo neprecenljivo znanje na tem področju. In kot se je izkazalo s tem obdobjem mrka poletov s človeškimi posadkami ZDA, tudi zavidanja vredne tehnične zmožnosti. Koliko bi se Američanom šele kolcalo, če ob zlomu SZ ne bi zmanjkalo denarja za sicer dobro zastavljeni Buran.

ZDA so presodile, da jim Kitajci ne morejo praktično nič prispevati, lahko pa na njihov račun napredujejo. Posledica? Kitajski vesoljski program je narejen po vzoru na ruski in odlično jim gre. Kitajci in Rusi očitno nimajo težav s sodelovanjem, časi Sino-Sovjetskega razkola so zdavnaj mimo.

7982884e ::

Buran? iz cesa sklepas, da bi bila stvar lahko uspesna? energia je sicer kul zamisel, buran pa ima vse hibe space shuttla, s tem da je bistveno manjsi procent celega stacka zmozen ponovne uporabe (shuttle ima svoje motorje + dva ponovno uporabljiva boosterja + en poceni tank za shuttlove motorje, buran je prakticno samo tovor z nekaj manevrivne sposobnosti v orbiti).

sicer pa se cela kolobocija z 8(+?) letnim mrkom po shuttlih verjetno ne bi zgodila, ce se ne bi mogli zanasat na ruse, mogoce constellation program ne bi bil odpovedan, itd.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SpaceX-u je uspelo, prvostopenjska raketa uspešno pristala! (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9328533 (22179) MrStein
»

Krstni polet Oriona uspel (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9530163 (25989) BigWhale
»

Elon Musk - prihodnost raziskovanja vesolja?

Oddelek: Znanost in tehnologija
2814070 (11703) DarkSite
»

Prvo zasebno plovilo SpaceX poletelo proti ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
348871 (7068) Malajlo
»

Aprila prvi komercialni polet na ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84691 (3318) Invictus

Več podobnih tem