» »

S.P. povezane osebe

S.P. povezane osebe

Floralys ::

Ker nočem biti jamrač in se pritoževati nad službami, kadrovniki ipd., sem se odločil ustvarit svojo službo. :P
Torej - Uspešno so me vnesli v poslovni register, zdaj pa moram oddati davčne podatke za samostojnega podjetnika. Tu pridem do koraka, kjer moram navesti povezane osebe.
16. člen ZDoh-2
Povezana oseba po tem zakonu je družinski član ali katerakoli oseba, ki jo nadzira ali običajno nadzira zavezanec. Za družinskega člana se šteje zakonec zavezanca, prednik ali potomec zavezanca ali njegovega zakonca, zakonec prednika ali potomca zavezanca ali njegovega zakonca, bratje in sestre oziroma polbratje in polsestre ter posvojenci in posvojitelji. Za družinskega člana se šteje tudi partner oziroma partnerica, s katerim zavezanec živi v registrirani istospolni partnerski skupnosti, po zakonu, ki ureja registracijo istospolne partnerske skupnosti (v nadaljnjem besedilu: partner v istospolni skupnosti). Šteje se, da oseba nadzira drugo osebo, kadar ima lastniški delež ali pravico do lastniškega deleža v višini najmanj 25% v obliki vrednosti vseh deležev ali v obliki glasovalne pravice na podlagi lastniških deležev v konkretni osebi. Za namene določitve nadzora se šteje, da ima določena oseba v lasti vse lastniške deleže, ki jih ima neposredno ali posredno v lasti katerakoli oseba, ki je povezana s to določeno osebo.

Tu notri avtomatično pade samo žena? Ker:"Vse moje je njeno"?
Ostali bratje, sestre, starši, tasti pa samo, če bi mel kakšne "najmanj 25% posle"?

Davčna "dela" samo do 15:00 in se obračam na vas, ker bi rad speljal čimbolj hitro.

Invictus ::

A ima tvoja žena v kaki tvoji firmi delež? Ali v firmi za katero boš delal?

Če ne, potem ni povezana oseba.

Preberi še 1x zadnja 2 stavka...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Boli :/

Boli :/

Aha ... sp se ne more delit na deleže, torej žena nima pravice do deleža. Pri meni ne bo zaposlena, torej ni povezana oseba ... Recimo.

Invictus ::

Pravilna ugotovitev z napačnimi predpostavkami...

Ampak O.K. :)),
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Na srečo se ne bom ukvarjal s tolmačenjem zakonodaje :)
Hvala!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Floralys ()

Furbo ::

Davčna dela do 15:00, ti pa pišeš ob 16:17?

Enostavno ne navedi nikogar, če ne boš delal za familijo posle.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Takrat sem prišel do računalnika. Na davčni pa po 15:00 niso več dosegljivi.

Matko ::

(3) Povezana oseba po tem zakonu je družinski član ali katerakoli oseba, ki jo nadzira ali običajno nadzira zavezanec.

Za družinskega člana se šteje zakonec zavezanca, prednik ali potomec zavezanca ali njegovega zakonca, zakonec prednika ali potomca zavezanca ali njegovega zakonca, bratje in sestre oziroma polbratje in polsestre ter posvojenci in posvojitelji. Za družinskega člana se šteje tudi partner oziroma partnerica, s katerim zavezanec živi v registrirani istospolni partnerski skupnosti, po zakonu, ki ureja registracijo istospolne partnerske skupnosti (v nadaljnjem besedilu: partner v istospolni skupnosti).

Šteje se, da oseba nadzira drugo osebo, kadar ima lastniški delež ali pravico do lastniškega deleža v višini najmanj 25% v obliki vrednosti vseh deležev ali v obliki glasovalne pravice na podlagi lastniških deležev v konkretni osebi. Za namene določitve nadzora se šteje, da ima določena oseba v lasti vse lastniške deleže, ki jih ima neposredno ali posredno v lasti katerakoli oseba, ki je povezana s to določeno osebo.

Vsi trije so ti svetovali napačno.

v členu je "ali", ne IN
sem vnesel odstavke, da bo bolj razumljivo

Če se gre za prag DDV ali normiranca, še sešteva promet vseh povezanih oseb.
Novost od 1.1.2018

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matko ()

user4683 ::

Sesteva se samo ce povezane osebe opravljajo dobave blaga iste vrste oziroma storitve iste narave.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

Matko ::

Sešteva se vse dokler ne dokažeš, ali pač ne, FURS-u, da nimajo nič skupnega.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študenstki dom potrebuje info o dohodkih?

Oddelek: Loža
202957 (2065) FormerUser
»

Drzava pobere del premozenja pokojnika?

111829 (1409) Aston_11
»

Pravni nasvet

71447 (1140) GeroZaver
»

"Naravni zakon"?

51667 (1488) Icematxyz
»

Dedovanje med istospolnimi partnerji - sodba Ustavnega sodišča (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
535240 (4221) BigWhale

Več podobnih tem