» »

Pravni nasvet

Pravni nasvet

GeroZaver ::

Nekdo je naredil manjšo pizdarijo, potem se je pa vsedel v moj avto in smo se odpeljali. Baje so pa vse posnele kamere.
Sedaj me pa kličejo policaji. A moram policiji povedat, kdo je dotična oseba?
Sledi kakšna kazen, če ne?
GeroZaver

ramiz?! ::

Hehe ... seveda sledi kazen, če ne poveš ...

Kazenski zakonik:
Pomoč storilcu po storitvi kaznivega dejanja

282. člen

(1) Kdor skriva storilca kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, ali mu s skrivanjem orodja, sledov ali kako drugače pomaga, da ga ne odkrijejo, ali kdor skriva obsojenca ali stori kaj drugega, da se ne bi izvršila kazen ali izrečeni varnostni ukrep ali da se ne bi uporabil vzgojni ukrep oddaje v vzgojni zavod ali prevzgojni dom, se kaznuje z zaporom do enega leta.

(2) Če gre za pomoč storilcu kaznivega dejanja po prejšnjem odstavku, za katero je predpisana kazen zapora najmanj petnajstih let ali dosmrtnega zapora, se storilec kaznuje z zaporom do petih let.

(3) Kazen za dejanje iz prvega odstavka tega člena ne sme biti ne po vrsti ne po višini hujša od kazni, ki je predpisana za kaznivo dejanje osebe, ki ji je storilec pomagal.

(4) Za dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena se ne kaznuje zakonec storilca, oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti ali v registrirani istospolni partnerski skupnosti, ali krvni sorodnik v ravni vrsti, brat ali sestra, posvojitelj ali posvojenec. Ker se katera od oseb iz tega odstavka ne kaznuje za kaznivo dejanje iz prvega ali drugega odstavka, se za pomoč storilcu pri storitvi kaznivega dejanja iz prvega ali drugega odstavka tega člena ne kaznuje niti njegov zakonec ali oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti niti partner iz registrirane istospolne partnerske skupnosti.

(5) Če se pregon storilca kaznivega dejanja začne na predlog, se tudi storilec kaznivega dejanja iz prvega odstavka tega člena preganja na predlog.

Lahko tudi to, če ste skupaj kaj počeli ... itd.


Sodelovanje v skupini, ki stori kaznivo dejanje

298. člen

(1) Kdor sodeluje v skupini, ki s skupnim delovanjem stori kakšno nasilje proti ljudem, uniči ali poškoduje premoženje večje vrednosti ali poskusi storiti tako kaznivo dejanje, se kaznuje za samo sodelovanje z zaporom do dveh let.

(2) Če je bil pri delovanju skupine iz prejšnjega odstavka kdo ubit ali hudo telesno poškodovan, se udeleženec skupine za samo sodelovanje kaznuje z zaporom do treh let.

(3) Vodja skupine, ki je storila dejanje iz prvega ali drugega odstavka tega člena, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.
Never regret anything, there's always a reason things happen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ramiz?! ()

freesty ::

Glede na 3. odstavek pretuhtaj, ce se ti splaca povedat kdo je bil.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

nightrage ::

Ne veš policiji pa res ni potrebno nič povedati, njim lahko vse tajiš. GeroZaver predvidevam, da si star nekje do 21 let, pol ti je oproščeno, da takšna butasta vprašanja postavljaš.

GeroZaver ::

Kaj pa če rečem da ga ne poznam?
Pa to ni bla teška pizdarija. Nekdo je pač spraznu gasilnik
GeroZaver

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GeroZaver ()

Arctander ::

Moraš se odzvati na vabilo policije, kjer pa najprej vprašaš, kakšen je tvoj status. Osumljenec, obdolženec ali priča. Glede na to se naprej odločaš kaj (če sploh kaj) boš povedal. Kot osumljenec ali obdolženec nisi dolžan povedati _ničesar_. Lahko molčiš, lahko navajaš samo podatke v svojo korist, lahko lažeš. Če ti ni odvzeta prostost, se lahko kadarkoli zahvališ za sodelovanje in odideš.

Če imaš status priče, si dolžan govoriti po resnici. Lahko pa zavrneš odgovor na vprašanje, če bi s tem sebe ali svojega bližnjega spravil v kazenski pregon. Pri tvoji varianti, bi se IMO lahko skliceval na to, saj bi te z razkritjem identitete storilca lahko obravnavali kot osebo, ki je storilcu nudila pomoč pri storitvi kaznivega dejanja.

mat xxl ::

Kaki mlečnozobci, ste želeli biti frajerji, sedaj se vam pa hlače tresejo. Pojdita skupaj z tem junakom na Policijo in podajta samoprijavo, plačala bosta vso škodo , kako kazen .......

GeroZaver ::

Če bo treba plačat, pa naj vsaj naredijo policisti svoj posel.
GeroZaver


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kolikšna kazen grozi

Oddelek: Loža
317485 (5707) St235
»

Poziv na sodišče

Oddelek: Loža
315289 (4110) Pšenični
»

pravica do molka [pravo]

Oddelek: Loža
214607 (4119) Yossarian
»

United nations

Oddelek: Problemi človeštva
292460 (2001) Barakuda1

Več podobnih tem