» »

MS-DOS programi v full screen načinu v Win98 in XP

MS-DOS programi v full screen načinu v Win98 in XP

potepinko ::

Imam računalnik Pentium z Radeon 700 grafično kartico ter na njem dva os: win 98 in XP imam pa tudi problem pri izvajanju MS DOS programov v obeh sistemih.

Problem 1 (win 98): Če dam program v Full screen način, mi ne zasede celotnega prostora na monitorju. Na ekranu je okrog programa je cela kopica črnine, ki je vedno neizkoriščena. To sem delno odpravil z nastavitvami monitorja (premikanje, razširjanje zaslona), ampak ne pomaga veliko, ker sem prišel na 100%, pa imam še vedno na vsaki strani sliko 1,5 cm od roba. To se dogaja v vseh dos programih (tudi če recimo bootam s sistemsko disketo za win98).

Problem 2 (winXP):
Ker mam XPje, sem probal še tam. V tem primeru je program tako kot treba (povsem čez cel zaslon), je pa zato problem s fonti. V full screenu so fonti namreč rahlo nestandardni in ni šumnikov, kar me spet moti. Med lastnostmi DOS programov sicer lahko nastavljam fonte, a le za dosovo okno, ne pa tudi za full screen, tako da ne vem, kaj nej nardim.

Če ima kdo kako pametno rešitev za katerega koli od teh dveh problemov, se priporočam...

RacaClone ::

žalostno, ŽALOSTNO!!! je, da winzi ne morjo pravilno emulerat za dos programov, medtem, ko dosemu jih :P

b0r1s ::

Mislim, da je to ta klasicni problem..saj kar se tice win98 in dos okna cel cel zaslon. Namprec pri meni se je to dogajalo tudi (ko sem se uporabljal win98:D ) in sicer ko das dos okno cel celoten zaslon, ti monitor spremeni locljivost in s tem tudi frekvenco osvezevanja monitorja - vsaj pri meni je bilo tako. Namesto, da bi bila 100 Hz pri 1280x1204, je bila samo 75 Hz in tako je bilo vse zamaknjeno..Probaj pri vseh locljivostih od 640x480 naprej pa do max koliko gre tvoj monitor nastavit na isto frekvenco osvezevanja - se pravi ce mas v win98 desktop locljivost 1024x768 na 85 Hz, potem daj teh 85 tudi na 640x480 in potem nastavljaj monitor, da bo slika lepo cez cel zaslon. Ker ko ti preklopis cez cel zaslon dos okno, se spremeni locljivost monitorja na 640x480 oz vsaj mislim, da je tako...sicer pa poglej na monitorju (OSD), ko bos imel dos okno cez celoten zaslon, kaksna je locljivost in kaksna je frekvenca osvezevanja.

Mozno, da sm pa tudi narobe razumel tvoj problem...ampak probaj tako, pa porocaj:)

Za drugi problem pa nimam pojma..:\

Lp, CB
Opty 170 @2.9GHz|DFI Ultra-D|2x512MB Mushkin RedLine XP4000|x800gto2| hx620w|

CaqKa ::

za drugi problem tudi jaz nevem rešitve
sem pa 100% da je za prvo napako kriva izključno nastavitev monitorja. sliko z monitorja pač do konca raztegni.

R33D3M33R ::

Fonti so rahlo nestandardni
A lahko razločiš besedilo, al so krneki znaki? Če je drugo je težava v tem da gonilniki grafične za to velikost pisave nimajo podpore al nekaj takega. Sem že pozabil :8) To se je meni dogajajo npr. pri Islewars ali Blindwars od SoleauSoft, http://www.soleau.com, ki pa trenutno ni na voljo. Tam sem našel tudi neko rešitev, samo kot sem že rekel stran trenutno ni na voljo.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

R33D3M33R ::

Ok:
Q: When running some of the DOS games under Windows I get scrambled text?
A: The scrambled text is a result of the newer video cards not supporting the old 8x14 VGA font. Most manufactures have patches that will fix the problem. For more information click here: Scrambled text

Upajmo da to reši tvoj problem, če sploh imaš takega.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

ABX ::

Kriv je ATi in njihovi kvazi driverji oz. njihov kvazi hardware.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

potepinko ::

Za Win98 problem je bla res kriva frekvenca osveževanja. Po CyberBoy-jevih navodilih sem se šel mal špilat z nastavitvam za frekvence pri različnih ločljivostih in na koncu mi je le uspelo, tako da sem zdaj končno zadovoljen. Res je, da nisem do zdaj temu posvečal kaj veliko pozornosti, tako da zdaj vem nekaj več :)

Kar se pa tiče XPjev, sem ravnokar na disk posnel tisti patch in ga bom sprobal takoj ko grem nazaj v XPje. Bom poročal o uspehu.
Drgač pa, font se da brat, samo mal je popačen, pa nobenega šumnika ni (ni čist standarden ascii, ker obstajajo eni a-ji in o-ji z pikcami in strešcami, sam šumnikov pa ni). Sicer pa niti ni več tolk važno, samo da mi v enih windowsih DOS prav dela...

Hvala vsem za pomoč
LP, potepinko

Mr.B ::

A so fonti brez ČŠŽ-jev ali standard kr neki ?
ČE ni čšž-jev potem si omisli bt datoteko , ki ti prej da kak yuvga.com ali podobno za prikaz in emulacijo čšž-jev.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

potepinko ::

Tist patch mi ustrezno popravi font - zdaj je povsem normalen za videt, je pa res da šumnikov še zmeri ni, tko da grem zdej res na lov za kak yu font


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mrežni disk - istočasna uporaba datotek na disku z 2 računalnikov

Oddelek: Pomoč in nasveti
211548 (1123) fulgur
»

Ubuntu - par vprašanj

Oddelek: Operacijski sistemi
252353 (1771) 64202
»

Windows XP, resolucija fullscreen dos okna

Oddelek: Operacijski sistemi
61124 (1039) bradek
»

Težave z dos aplikacijo

Oddelek: Pomoč in nasveti
9922 (852) Frenki_Beleven
»

Win2000 in kodna tabela 437(Yutipke)

Oddelek: Pomoč in nasveti
52309 (2211) borutzi

Več podobnih tem