» »

Mrežni disk - istočasna uporaba datotek na disku z 2 računalnikov

Mrežni disk - istočasna uporaba datotek na disku z 2 računalnikov

fulgur ::

Eno vprašanje imam in vas prosim za pomoč,

fotr ima v particiji D na svojem računalniku ogromno map z bat fajli (dos programi), s katerimi dela računovodske storitve in njegovi vnosi v teh dos programih se zapisujejo v razne datoteke, ki so prav tako v mapah na tej D particiji...
moja želja je, da bi jaz na svojem računalniku prav tako lahko dostopal do njegove d particije in vnašal v njegove dos programe in da bi se posledično v njegove datoteke na d particiji zapisovali moji vnosi, opravljeni na mojem računalniku....
doma imamo brezžično omrežje pa me zanima, kaj točno naj naredim, da bova lahko oba hkrati delala in sicer da bova oba lahko vnašala in da se bodo podatki vpisovali v datoteke na particiji d... moram celoten disk narediti za nekakšno omrežno mapo, da bom lahko dostopal do njega ali kaj?

Obenem me zanima, ali bova lahko oba hkrati dostopala do istih datotek hkrati?

Hvala za pomoč in lp! :D
  • spremenilo: fulgur ()

Duhec ::

Odvisno, če je avtor tega računovodskega dos programa to predvidel (sheranje že odprte baze, tiskanje, podpora čšž, indeksiranje, backup, mrežne nastavitve, podpora klientov/odjemalcev....).
Povprašaj ga. Sicer no go.
Kaj je to zaen dos dinozaver, na katerem fotr še vztraja in ni prešel na Win varianto? Vasco, Opal...? Ima sploh še podporo za ta dos program ? :)

fulgur ::

clipper je programski jezik... nek dinozaver... gre itak za batch fajle ali nekaj takega... dosov program... so pa to mrežni programi, komot lahko dela več ljudi v njih... v nekih firmah ki imajo njegove programe lahko več ljudi naenkat dela, pa mi je fotko rekel, da naj še doma tako uredim... vse baje klapa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fulgur ()

WarpedGone ::

Ja, klapa ker gre za 'atomarni' dostop do baznih fajlov. Baza je 'odprta' sam tolk cajta, da se nek ukaz izvrši, pol se pa fajl sprosti.

Ena varianta je, da si zmapiraš njegov disk po možnosti kot svoj mrežni disk D in upaš, da bo zadeva špilala. Lahko da bo, lahko da ne bo.
Če ne bo, je varianta da na očetovi mašini vklopiš TS in se enostavno prek RDS povežeš na njegovo mašino in delaš direkt na njej.
Zbogom in hvala za vse ribe

fulgur ::

kaj pa pomeni TS in RDS? 8-O

hvalaa

Duhec ::

Ne vem, če bo ravno tako na izi kot kot pravi fotr, ampak sam vztrajaš. :)
Šeraj fotrovo D: particijo/mapo kjer je dos računovodski program in bližnjice.
Vzpostavi mrežo, da s svojega kompa vidiš fotrovo D: paticijo/mapo.
Dos bližnjice iz fotrovega kompa prenesi kot bližnjice na svoj komp. Nato preveri te bližnjice, ki so na tvojem kompu, če posamezna bližnjica tudi dejansko kaže kot lokacijo na fotrovo mrežno D: particijo/mapo, da ne bodo bližnjice imele lokacijo tvojo D: particijo/mapo kjer seveda ni teh Clipper .exe programov, ki jih posamezni batch fajli izvedejo.

Obvezno pa prej naredi kompleten backup vseh dos fajlov/datotek (ne samo bližnjic!) tega računovodskega programa s fotrovega kompa nekam na zunanji disk ali skopiraj še v neko backup mapo na tvojem kompu (po mojem tega ni veliko), če se kaj zalomi !!!
Bo hudič ! Verjemi !

fulgur ::

sem delil fotrov disk, šel med omrežna mesta na svojem kompu, fotrov disk poiskal, zagnal batch file, na hitro se je pojavilo okno cmd, nato pa hitro izginilo... Kaj se je zgodilo?

hvalaaaaaaa

WarpedGone ::

Zgodilo se je, da se je pognal Command Interpreter, izvedel komande v bat filetu in se zaprl. Ti pa nisi vidu, kak je bil rezultat.

Zato na roke odpri cmd.exe - tisto črno okno, se v njem prestavi na mrežni disk in v ustrezno mapo(D:\, CD ...) in tam ročno poženi bat filet. Pa boš videl kaj ti reče. Al naredi kar mora al pa crkne.
Zbogom in hvala za vse ribe

fulgur ::

moral sem fotrovo particijo na omrežnih mestih predhodno označiti s posebno omrežno črko (funkcija "map network drive"), potem sem se v dosu lahko povezal na to omrežno mesto (na to črko omrežnega mesta) in odprl batch filet... in sedaj vse dela kot metek...

ful hvala :D

p.s.: obenem sem še disablal driverje od grafične kartice, tako da sedaj lahko imam cmd odprt fullscreen, torej čez cel ekran.... :P

fulgur ::

moram se sedaj ugrizniti v jezik... na win7 se mi obeša....
na win8 pa mi dela, vendar ne znam fullscreena narediti.... ;(

MrStein ::

Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

fulgur ::

sem delal ja po tem vodiču... sem turbo c++ potegnil dol, ekstrahiral zip fajl, nato pa sem se izgubil, en install fajl je bil, sem probal, potem me je pa za neke root fajle spraševalo pa sem obupal... 8-O

WarpedGone ::

To si mal zavozil... tisti vodič je kako prepričat Turbo C da laufa v velikem oknu, lahk uporabiš podobno metodo (povečanje pisave) to je pa vse.
Varianta je še, da si naštimaš DosBox in te programe laufaš znotraj njega ampak to je potem le še ena zadeva, katero je potrebno uštimat in ki lahko dela težave.

Svetujem da stvar rešiš pogojno - ne čez cel zaslon ampak le tolk povečaš da je stvar normalno berljiva:
1. odpreš Cmd.exe (črno okn z ukazno vrstico)
2. klikneš na ikonco v levem zgornjem oknu pred naslovom okna in izbereš Properties (Lastnosti)
3. greš na drugi jeziček Font (Pisava) in v seznamu Size (Velikost) izbereš nekaj večjega
4. Klikneš OK - okno se bo povečalo, prav tako vsi izpisi itd.
Zbogom in hvala za vse ribe

MrStein ::

Tretja tam opisna metoda je, da na CMD.exe nastaviš "Run in 640x480..." pri Compatibility.
Sicer ne vem, kako to potem zgleda, na mojem multimonitor sistemu samo na enem monitorju spremeni resolucijo, zgleda pa isto kot prej.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

shubell ::

samba share pa local mount?

Hayabusa ::

Pritisni alt+enter ko zaženeš tisti star dos program.

fulgur ::

hvala vsem... alt enter ne dela oz. win 7 ne podpirajo... tudi s compatibility 640 x 480 mi zmaže vse... z veliksotjo pisave kot predlaga warpedone pa dela...

hvala

fulgur ::

prosim za še eno pomoč... na kompu sem se vendarle odločil za dual boot...namestil sem še XP-je SP3... problem je, da ko zaženem prek cmd batch file, da čisto nobena tipka na tipkovnici ne prime... moram pritisniti windows tipko in nato z densim klikom na miški zapreti program, pa še ob tem mi javi, da je treba na silo zapreti program, ker se ne odziva...

mogoče kdo ve, kje je problem? hvaaaaaa

fulgur ::

javi mi tole v cmd:
One or more CON code pages invalid for given keyboard code...

zabašuru sem pri inštalaciji, ko sem dal slovensko tipkovnico in vse ostalo slovensko... se da to kje popraviti?

hvalaaaa

fulgur ::

ugotovil sem, da imam pri pri cmd codepage za keyboard 437 (united states) namesto 852 (slavic states)... kako to spremenim v registru?

hvala

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fulgur ()

Duhec ::

Se že komplicira zadeva, a ?
Če si izbral ob inštalaciji slo tipkovnico in jezik, potem je v dos promptu codepade 1250.
Preveriš v cmd promptu, če vtipkaš:
mode con
, ki ti izpiše kodno stran.

Če želiš za dos programe uporabljati 852 kodepage, potem ima XP datotekci config.nt in autoexec.nt (lokacija: c:\Windows\system32 ) za vnos dos parametrov, ki so bili včasih za časa Win95/98 v config.sys in autoexec.bat datoteki, ki sta se izvršili ob zagonu kompa. Z vsebino le teh si vplival na določene parametre ob zagonu.

Zdaj delam bolj po spominu, zato ni rečeno, da bo to delovalo:
Editiraj z beležnico config.nt in na konec dodaj:
files=200
Shrani , izhod in nato editiraj še autoexec.nt ter dodaj:
mode con codepage prepare=((852) C:\WINDOWS\COMMAND\ega.cpi)
keyb yu,852,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys
mode con codepage select=852

Shrani, restartaj komp in poženi XP. Testiraj in poročaj.

fulgur ::

hvala duhec... sem rešil tako, da sem v registru spremenil codepage iz 437 v 852... do registra pa sem prišel preko msconfig...

This is can be done with this STRING value in the registry:
[HKEY_LOCAL_MACHINE \SYSTEM \CurrentControlSet \Control \Nls \Codepage]
OEMCP = "850" (Default = 437)

hvalaaa


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tiskanje šumnikov iz DOS-a

Oddelek: Pomoč in nasveti
164597 (4088) Brane2
»

windows xp sovraži dos

Oddelek: Pomoč in nasveti
193202 (2838) SasoS
»

Šumniki v DOS-u - win xp

Oddelek: Programska oprema
52914 (2868) mirando
»

Problem s starim dos programom v XPjih

Oddelek: Pomoč in nasveti
51235 (1123) ToniT
»

Win2000 in kodna tabela 437(Yutipke)

Oddelek: Pomoč in nasveti
52316 (2218) borutzi

Več podobnih tem