» »

V živo: Izstrelitev sonde Parker proti Soncu preložena na jutri dopoldne

V živo: Izstrelitev sonde Parker proti Soncu preložena na jutri dopoldne

NASA - Na spletnem kanalu NASE smo lahko danes v živo spremljali prenos izstrelitve sonde Parker (Parker Solar Probe), ki naj bi bila v vesolje poletela ob 9.57 po slovenskem času. Ob zadnjem preverjanju pripravljenosti so naleteli na nekaj težav, zato je izstrelitev obstala na T-00:04:00 in bila začasno preložena. Današnje okno za izstrelitev je trajalo približno eno uro in ker v tem času niso uspeli odpraviti napake, bodo ponovno poizkusili jutri ob 9.30 po slovenskem času. Izstrelitev si boste lahko ogledali v neposrednem prenosu na kanalu NASA.

Na raketi Delta IV Heavy bo Parker začel potovanje proti Soncu, ki se mu bo približal na šest milijonov kilometrov (ali 0,04 astronomske enote). Gre za najbolj ambiciozno misijo na Sonce, saj se mu bo Parker približal bolj kot katerokoli plovilo doslej (dosedanji rekord Helios). Plovilo, ki se imenuje po ameriškem astrofiziku, ki je prvi predvidel Sončev veter in obliko magnetnega polja v Sončevem sistemu, bo raziskovalo elektromagnetna polja v bližini Sonca, Sončev veter in korono. Plovilo se bo na zunanji strani segrelo do 1400 °C, kar zahvaljujoč ščitu iz ogljikovega kompozitnega materiala ne bo težava. Poltretji meter debela izolacija bo poskrbela, da bo notranjost ostala hladnejša. Ob približanju Soncu bo Parker letel s 700.000 kilometri na uro, kar bo tudi najhitrejše človeške plovilo v zgodovini.

Najbolj zanimiv del poleta je za laike gotovo trajektorija, saj je proti Soncu zelo težko kaj poslati. Vse stvari na Zemlji imajo visoko orbitalno hitrost, zaradi česar krožijo okrog Sonca (kakor Zemlja) in ne morejo pasti nanj. Poljudno so ta problem ponazorili na minutephysics. Parker bo zato zaviral z Venerenim gravitacijskim poljem.

Raziskave Sonca so pomembne iz več razlogov. Po eni strani je Sonce edina zvezda, ki jo lahko pogledamo od blizu. Po drugi strani pa je razumevanje Sončevega vetra in koronarnih izbruhov zelo pomembno, ker bi lahko bila visoka aktivnost dobesedno pogubna moderno življenje. Izjemno močna nevihta na Soncu leta 1859 je povzročila izbruh, ki je zadel Zemljino magnetosfero. To je povzročilo velik izpad delovanja telegrafov. Današnji svet je neprimerno bolj odvisen od elektronike, zato bi bil takšen udarec bistveno hujši. Podobna nevihta leta 2012 nas je k sreči zgrešila.

14 komentarjev

Reycis ::

Saj lepo piše zakaj: zato, ker zelo visoka aktivnost dobesedno moderno življenje.

St753 ::

Kaj ce bi avtor vsaj enkrat prebral clanek, preden ga objavi?

Po eni strani je Sonce edina zvezda, ki jo lahko pogledamo do blizu.

Po drugi strani pa je razumevanje Sončevega vetra in koronarnih izbruhov zelo pomembno, ker bi lahko visoka aktivnost dobesedno moderno življenje.


Zelo redko se zgodi, da bi kaksen od njegovih clankov bil brez takih ocitnih vsebinskih in pravopisnih napak.

St753 ::

Se enkrat bo treba popravit:
... ker bi lahko visoka aktivnost dobesedno pogubna moderno življenje.

Dr_M ::

Ker so porabili miljone tvojega denarja?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

link_up ::

Mogoce jih pa ne zanima "le" nase sonce?
In and Out

slitkx ::

Nekateri se preveč obešate na pravopisne napake. Za članek, ki je splošno informativne narave, je dlakocepljenje trapasto.

St753 ::

slitkx je izjavil:

Nekateri se preveč obešate na pravopisne napake. Za članek, ki je splošno informativne narave, je dlakocepljenje trapasto.

O tem je ze enkrat tekla debata. Potem je vseeno, ce se vrze novico v google translate in objavi. Ce se kaksna vejica spusti, vredu. Me pa motijo ocitne stvari, kot so manjkajoce crke oz. napacen vrstni red le teh, ki jih opazi vsak, ki prebere clanek. Kot sem omenil, se to zgodi pri vecini clankov Mateja, vendar do sedaj nisem nic omenjal (ravno zaradi komentarjev, kot je tvoj), vendar je bilo pa pri tem clanku problematicno, da je manjkala beseda oz. dve, kar je naredilo stavek popolnoma nesmiseln. To je moje mnenje, nic pa ni narobe, ce se drugi ne strinjajo/te z njim.

Invictus ::

Piscev novic ni treba nič prizanašati, saj je dovolj zastonj črkovalnikov...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

msjr ::

Invictus je izjavil:

Piscev novic ni treba nič prizanašati, saj je dovolj zastonj črkovalnikov...

Meanwhile: Piscem

poweroff ::

Saj niso problem črkovalniki. Problem sta slovnica in sintaksa, kajne Invictus? Piscem, da, piscem.
sudo poweroff

MrStein ::

Izstrelitev baje uspela.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Baja ::

lepo

offtopic: piscem novic lahko pravopisne in podobne napake sporočite tudi preko ZS ;)

jacal ::

Občudujem debelo kožo, se pravi potrpežljivost piscev teh povsem spodobnih novic, kjer skoraj nemudoma sledi hudournik pizdenja in zmerjanja s plati možiceljnov, ki ne spravijo skupaj enega same navadnega č-ja. Č je naš, ga ne damo. Počemu privoščiti bližnjim pohabljeni jezik, ker ne znamo iz telefončka ali tablice izvabiti pravih črk? To je fajn projekt, vse najboljše!

Redorange ::

The AMAZING Design of the Parker Solar Probe - Smarter Every Day 198


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi izsledki sonde Parker odpirajo novo poglavje v raziskovanju Sonca

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53869 (2504) Dr_M
»

Proti Soncu!

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
158870 (6074) nekikr
»

Voyager 1 v zrelih letih zapušča Osončje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7632046 (27726) Sova
»

laserski pogon, ki pospešuje drug laserski pogon, ki pospešuje naslednjega... (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
799578 (7868) gzibret

Več podobnih tem