Forum » Problemi človeštva » Novi dokazi o vzrokih za avtizem
Novi dokazi o vzrokih za avtizem
Temo vidijo: vsi
poweroff ::
Bom kar polinkal novico: https://siol.net/novice/svet/znanstveni...
Mimogrede, Simon Baron-Cohen, eden vodilnih znanstvenikov za raziskovanje avtizma (drugače je brat od bolj znanega komika Saše Baron-Cohena), je že pred leti glede avtizma ugotavljal, da je njegova pomembna značilnost da imajo posamezniki z avtizmom tim. "ekstremno moške možgane". To seveda velja tudi za posameznike, ki se nahajajo na avtističnem spektru. To pomeni, da so taki posamezniki močnejši na področjih logike, matematike, računalništva... in šibkejši na področjih medosebnih odnosov in čustev.
Je pa zgornja ugotovitev zanimiva še iz enega vidika... ne samo, da cepljenje ni krivo za pojav avtizma kot trdijo razne "zaskrbljene mame", za avtizem pri otrocih so na nek način "odgovorne" matere, ki imajo policistične jajčnike.
Je pa zanimivo, da do blažjih oblik avtizma med splošno populacijo vlada kar precej odpora. Mogoče ravno zato, ker so posamezniki na avtističnem spektru preveč možati za današnjo femocentristično družbo?
Znanstveniki so v preteklosti že dokazali, da je pojavnost avtizma povezana s povišanimi ravnmi testosterona v krvi zarodka, zdaj pa so odkrili tudi vir presežka testosterona. Vsaj delno so za to odgovorni policistični jajčniki, katerih stranski učinek je povišan testosteron v krvi.
Znanstveniki Centra za raziskave avtizma pri Univerzi v Cambridgeu so že leta 2015 ugotovili, da imajo avtistični otroci pred rojstvom povišane ravni spolnih hormonov, vključno s testosteronom, zaradi česar imajo bolj "možate" možgane. To je tudi ena izmed razlag, zakaj je avtizem bistveno bolj pogost pri dečkih.
Mimogrede, Simon Baron-Cohen, eden vodilnih znanstvenikov za raziskovanje avtizma (drugače je brat od bolj znanega komika Saše Baron-Cohena), je že pred leti glede avtizma ugotavljal, da je njegova pomembna značilnost da imajo posamezniki z avtizmom tim. "ekstremno moške možgane". To seveda velja tudi za posameznike, ki se nahajajo na avtističnem spektru. To pomeni, da so taki posamezniki močnejši na področjih logike, matematike, računalništva... in šibkejši na področjih medosebnih odnosov in čustev.
Je pa zgornja ugotovitev zanimiva še iz enega vidika... ne samo, da cepljenje ni krivo za pojav avtizma kot trdijo razne "zaskrbljene mame", za avtizem pri otrocih so na nek način "odgovorne" matere, ki imajo policistične jajčnike.
Je pa zanimivo, da do blažjih oblik avtizma med splošno populacijo vlada kar precej odpora. Mogoče ravno zato, ker so posamezniki na avtističnem spektru preveč možati za današnjo femocentristično družbo?
sudo poweroff
- zaklenil: Mavrik ()

ZaphodBB ::
Mogoče ravno zato, ker so posamezniki na avtističnem spektru preveč možati za današnjo femocentristično družbo?
To je mizoginistična izjava. Vsi vemo, da živimo v toksično maskulini patriarhiji.
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: sandmat ()
VaeVictis ::
Sicer malce off-topic, Simon Baron-Cohen ni brat Sache Baron-Cohena, ampak bratranec.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: VaeVictis ()
Aha, pardon. Sem narobe napisal.
Drugače sem mnenja, da je tudi večina sodobnih "mačotov" precej poženščenih. S tem ne mislim nič negativnega, pač pa zgolj to, da so jim pomembne stvari, ki so biološko primarne za ženske (medosebni odnosi, zunanji videz,...), manj pomembne pa so jim stvari, ki so biološko primarne za moške (matematično razmišljanje, orientacija v prostoru, sistematika,...).
Drugače sem mnenja, da je tudi večina sodobnih "mačotov" precej poženščenih. S tem ne mislim nič negativnega, pač pa zgolj to, da so jim pomembne stvari, ki so biološko primarne za ženske (medosebni odnosi, zunanji videz,...), manj pomembne pa so jim stvari, ki so biološko primarne za moške (matematično razmišljanje, orientacija v prostoru, sistematika,...).
sudo poweroff

Unknown_001 ::
Demoniziranje testorterona...
Ok nevermind. Jst se bom v hosto preselil, da mi ne bo kak new-ager po glavi sral o avtizmu.
Pa vsak dan bom ponosno ubil 5 jajc s slanino za zajtrk.
Ok nevermind. Jst se bom v hosto preselil, da mi ne bo kak new-ager po glavi sral o avtizmu.
Pa vsak dan bom ponosno ubil 5 jajc s slanino za zajtrk.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Unknown_001 ()
TheBlueOne ::
Ah, sam sem med blagimi avtisti in mi je popolnoma vseeno, kaj si kdo misli, sem samo vesel, da me niso "zdravili". Zame je bil tradeof med biti "credno zaveden od rojstva" proti napredno sposobnostjo logike, zaznavanja in povezovanja bolj ucinkovita kombinacija za zivljenje. Ajde sole je bilo treba nekako pregurati, ampak v retrospektivi je bilo obdobje kratko.
Med tem, ko vecina jokca nad avtisti in milenijci in ima potrebo po tem, da svoje teze preverja med ostalimi in isce potrditev jaz raje naredim eksperiment in se kaj naucim.
Skratka femocentristicna negotova druzba, ki se vrti v krogu je idealno okolje za avtista, ki se uci, in s pomocjo logike aplicira metode na ljudi.
Vrzes kost, bodisi feminizem, avtizem, SDS ipd. in se smejes kako ljudi veze neka nagonska pripradnost, ki ima redko logicen fundament se redkeje pa je prakticno aplikativna. V svetu, kjer vecino 90% svojega casa isce potrditev in se vrti v krogu clovek s pozitivnimi karakteristikami avtizma nima tezav vode speljati na svoj mlin.
In koliko točk imaš na AQ Testu? (https://psychology-tools.com/autism-spe...
sudo poweroff

louser ::
Saj že dolgo poznamo krivca za avtizem.
https://twitter.com/realDonaldTrump/sta...
Še eno cepljenje proti KME in sem avtist.
https://twitter.com/realDonaldTrump/sta...
Your score was 36 out of a possible 50.
Še eno cepljenje proti KME in sem avtist.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: louser ()

sirjost ::
Po tej logiki bi moral biti avtizem že iztrebljen in bi ga moralo biti 100 let nazaj ogromno (glede na to da testosteron pri moških upada izjemno hitro, verjetno pri ženskah ni drugače). A situacija je ravno obratna.
Še en psevdo intelektualni znanstvenik, ki mu moramo verjeti izključno zato ker je genetski pripadnik najbolj moralne rase na svetu.
Še en psevdo intelektualni znanstvenik, ki mu moramo verjeti izključno zato ker je genetski pripadnik najbolj moralne rase na svetu.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: dice7 ()

Po tej logiki bi moral biti avtizem že iztrebljen in bi ga moralo biti 100 let nazaj ogromno (glede na to da testosteron pri moških upada izjemno hitro, verjetno pri ženskah ni drugače). A situacija je ravno obratna.
Pa so rekli, da imajo avtisti večjo kapaciteto za logiko...

Dr_M ::
Glup avtist je se vedno glup.
Razvit svet to ve ze vec kot 3 dni, ampak tezko je to zbit iz glave zaskrbljenim mamicam, ki so strokovnjakinje na vseh podrocjih medicine.
ne samo, da cepljenje ni krivo za pojav avtizma kot trdijo razne "zaskrbljene mame"
Razvit svet to ve ze vec kot 3 dni, ampak tezko je to zbit iz glave zaskrbljenim mamicam, ki so strokovnjakinje na vseh podrocjih medicine.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dr_M ()

Ne more da bude avtistov, če jih označiš za nore, jih stlačiš v umobolnice ali pa jih kar daš pobit.
neboben ::
Tega pa ne razumem. Od kod ti ti zaključki, v današnji družbi najdeš res karkoli si se odloču poiskat. Zelo osebno stališče. Od kod ti to, da je družba femocentristična ?
In koliko točk imaš na AQ Testu? (https://psychology-tools.com/autism-spe...
Se mi ne zdi relevantno, ker se da veliko negativnih zadev okoli avtizma popravit. Trenutno se vec ne pocutim avtista, ceprav me tale AQ test se vedno uvrsti med blage avtiste.
DOOM_er ::
tudi jaz sem po tem ao testu prišel na 42 od 50 pa se ne počutim ravno avtističnega. So mi že v OŠ in srednji šoli ponujali psihologe za neko kvazi duševno pomoč in nevem kaj še vse, vse sem gladko odpravil, ampak po SŠ sem lahko študiral kar me je zanimalo in lajf se mi je obrnil za 180° na boljše in sem odrasel v normalno funkcionalno osebo. To kar pa danes delajo in nevem kaj še vse s kvazi avtistično mularijo pa itak presega vse meje dobrega okusa. Zadnjič sem se peljal za nekim avtomobilom ki je imel nalepljeno, Caution autistic kid onboard, za volanom pa tipična predstavnica antivaxx gibanja. Tudi če ne bi bil avtist bi ob taki mami postal. Pač si malo bolj čudne sorte, nekateri starši hvala bogu razumejo, ob primerni stimulaciji nimaš nikakršnih problemov v življenju.
Robots will steal your job. But that's OK
Matthai je šibak v znanosti: Ni upošteval podatkov, temveč predsodke.
Sicer se naceloma strinjam ampak vseeno je morebiti predsodek pogosto predpogoj za definicijo avtizma.
Torej ce avtisti nimajo vedno dejanskih problemov z druzbo, druzba pa ne z njimi, potem to tezko vidim kot realen problem ampak prej kot kompromis vecine, da jim ta vrsta drugacnosti ni vsec, iz tega pa sledi, da definicija v doloceni meri odvisi od predsodka povprecnega cloveka.
Zabloda je tudi iskanje pravega moskega, ker se ne uposteva, da okoliscine niso vec enake ampak se raje postavi svojega nonota in ga primerja z mladino. Pozabi pa se, da nono v mladih letih niti ni imel na izbiro "tekocega mila", ki je morebiti za nekatere eden od produktov zenscenja. Na drugi strani pa so cesali lase nazaj in nosili kape cez noc, da so tam tudi ostali, si manicno rihtali brke, kar pa se na neko cudo razume kot nekaj moskega...
Smili pa se mi ta, ki mora sam sebi utemeljevati svojo normalnost in moskost skozi forumski konsenz.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()

Matthai je šibak v znanosti: Ni upošteval podatkov, temveč predsodke.
Tako je, znanost pravi, da so avtisti dobesedno toksični maskulinisti!
tikitoki ::
Bom kar polinkal novico: https://siol.net/novice/svet/znanstveni...
Znanstveniki so v preteklosti že dokazali, da je pojavnost avtizma povezana s povišanimi ravnmi testosterona v krvi zarodka, zdaj pa so odkrili tudi vir presežka testosterona. Vsaj delno so za to odgovorni policistični jajčniki, katerih stranski učinek je povišan testosteron v krvi.
Znanstveniki Centra za raziskave avtizma pri Univerzi v Cambridgeu so že leta 2015 ugotovili, da imajo avtistični otroci pred rojstvom povišane ravni spolnih hormonov, vključno s testosteronom, zaradi česar imajo bolj "možate" možgane. To je tudi ena izmed razlag, zakaj je avtizem bistveno bolj pogost pri dečkih.
Kaj nej bi bili moski mozgani?

vostok_1 ::
Končno imajo sedaj jype in podobni "znanstveno" legitimizacijo za izvedbo genocida že v maternici.
On a real note. Da, moški so morda bolj avtistični in manj emocionalni, makes perfect sense from a historical and biological POV.
Prava mera avtizma je koristna za naloge, ki so jih moški nekoč izvajali.
Yes, also.
Se pa je količina testosterona v zadnjih generacijah zmanjšala. Tko, da je femocentrizem logična posledica.
Nekateri gredo so far, da se dajo sterilizirat v imenu gynotopie.
On a real note. Da, moški so morda bolj avtistični in manj emocionalni, makes perfect sense from a historical and biological POV.
Prava mera avtizma je koristna za naloge, ki so jih moški nekoč izvajali.
Yes, also.
Se pa je količina testosterona v zadnjih generacijah zmanjšala. Tko, da je femocentrizem logična posledica.
Nekateri gredo so far, da se dajo sterilizirat v imenu gynotopie.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
It came from the lab.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: branc ()

Pika na i ::
Nehajte tako nemarno opletat z avtizmom.
To, da ste čudni (en zgor napisal, jaz tega ne trdim), še ni avtizem!
Vzhod, smiri hormone! Al po domače, ne spet.

Spekter avtizma je širok.
Tud tu na forumu imamo dva avtista, ki pa sta kar dobro funkcionalna.
Tko, da reč komu avtisti, še ne pomeni da ni zmožen niti sline požirat.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.

Spekter avtizma je širok.
Avtizem je zelo resno stanje. In večina samodiagnosticiranih "avtistov" je zgolj slabo socializiranih. Sodobna pop kultura zadevo samo poslabšuje.

Avtizma je širok spekter in imaš vse od slightly akward ljudi do hard retardov.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.

Seveda spol je tudi širok spekter in vse je enako. To so znanstveno dokazana dejstva.

gruntfürmich ::
...ker so posamezniki na avtističnem spektru preveč možati za današnjo femocentristično družbo?
lahko malo praktično podkrepiš in opišeš to avtistično možatost? ker jst si jo težko predstavljam...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Prosim ne pametuj. Si ti sploh kdaj videl, kako avtist izgleda in kako težko mu je karkoli dopovedati?
Nehajte tako nemarno opletat z avtizmom.
Saj ne ve o čem piše.
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…

http://revijazarja.si/clanek/zgodbe/5a0...
lahko tudi prenehaš biti avtist; očitno. morda lahko tudi postaneš. in potem prenehaš biti.
morda je to fluidna stvar kot spol (gender) dandanes...
lahko tudi prenehaš biti avtist; očitno. morda lahko tudi postaneš. in potem prenehaš biti.

gruntfürmich je izjavil:
Srčno upam, da je to sarkazem.
edit*
Sarcasm detected.
Rumeni trač spet kisa in pere možgane.
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…

Unknown_001 je izjavil:
gruntfürmich je izjavil:
Tovariš, upiranje znanosti vas lahko drago stane.

upam da je, ampak mislim da ni. danes je moderno biti malo avtističen; mamice so prepričane da imajo tako genija...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

Unknown_001 je izjavil:
gruntfürmich je izjavil:
Tovariš, upiranje znanosti vas lahko drago stane.
Druže Zaphode!
Prestanite sa glupiranjem odmah, jel jasno !?
Begabt
Begabt
Utk ::
Unknown_001 je izjavil:
gruntfürmich je izjavil:
edit*
Sarcasm detected.
Rumeni trač spet kisa in pere možgane.
Morda pa samo zdravniki niso spet tako pametni. Kolk je meni znano, za avtizem ne obstaja nek krvni test ali kaj takega. Ce se nekdo obnasa kot avtist, je avtist, ne glede na vzrok. Lahko da je kaksen ozdravljiv.
Bo pa veljalo da je neozdravljivo dokler ne najdejo metode s katero bi ozdravili vse avtiste, kar ne bo nikoli, ali dokler ne bojo znali lociti avtiste po vzrokih, kar je morda vsaj teoreticno mozno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Morda pa samo zdravniki niso spet tako pametni. Kolk je meni znano, za avtizem ne obstaja nek krvni test ali kaj takega. Ce se nekdo obnasa kot avtist, je avtist, ne glede na vzrok. Lahko da je kaksen ozdravljiv.
Ne, ne... Če se nekdo počuti kot avtist, potem je avtist. Ne more biti zdravnikova subjektivna ocena kriterij. Treba je upoštevati objektivne kriterije, kot je počutje pacienta.

Pika na i ::
A bi lahko samo še razložili - za tehnični svet - kaj so to policistični jajčniki.
Ma, včasih je bilo treba res malo več izbrskati, poiskati, prebrati. Danes pa na avt. steklo nalepiš, da voziš avtista in je to to.
Ma, včasih je bilo treba res malo več izbrskati, poiskati, prebrati. Danes pa na avt. steklo nalepiš, da voziš avtista in je to to.

A bi lahko samo še razložili - za tehnični svet - kaj so to policistični jajčniki.
Wow, nagravžen biološki esencializem.

jah, sj veš kako gre ta logika; imaš avtista aka otroka s posebnimi potrebami, kateri potrebuje predvsem DENAR da ga lahko luksuzno pedinaš. in ker je avtist je avtomatično tudi malo genija. in potem z dragimi terapijami in počitnicami otroka rešiš avtizma, genialnost pa ostane.
win-win situacija!

Sicer ti iz izkušenj lahko povemo, da je to z zdravljenjem nemogoče.
Avtizem je pač stanje s katerim se človek rodi. Problem je, ker take osebe ni enostavno socializirati. Ogromno ogromno dela in potrpljenja je potrebno preden bo vsaj malo napredoval. Tako recimo pri 10 letih dobiš otroka z zelo omejenim besediščem in neizmerno potrebo po pozornosti. Primer... če mu poskusiš preusmerit fokus je cel hudič. Če se on odloči metat kocke po tleh bo to delal, pa čeprav mu kažeš nekaj drugega. Da ga ustaviš s tem, ko mu nekaj odvzameš je zanj huje kot če se svet podre. Preden ga boš preusmeril, bo vztrajal pri svojem in pogosto te bo kar ignoriral... Ko ti le uspe pridobit njegovo pozornost, pa mu je blazno težko nekaj dopovedati. Spet odvisno... hitro mu lahko pokažeš, ampak preden bo dojel cel postopek bo trajalo trajalo... Veliko je že, če ti uspe njegov fokus preusmerit na neko malenkost ki bi mu jo rad pokazal. Kar se da narest je, da ga navadiš na neko rutino katere se s težavo drži. Z leti bo seveda napredoval in z nekaj sreče bil vsaj minimalno opravilno sposoben. Odvisno od tega kako močno je bil njegov razvoj prizadet.
Popolne ozdravitve ne bo nikoli. Tak se je rodil in tak bo ostal.
Begabt
Begabt

Seveda spol je tudi širok spekter in vse je enako. To so znanstveno dokazana dejstva.
Načeloma imaš povsot določen spekter. Tudi pri spolu.
Imaš efeminizirane moške in moške moške.
Ravno tako kot ženske:
To seveda ne pomeni, da se lahko kar čez noč spomneš, da boš nek XY spol.
Biologija ima široko resolucijo, četudi je binarna.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.

Načeloma imaš povsot določen spekter. Tudi pri spolu.
Imaš efeminizirane moške in moške moške.
Ravno tako kot ženske:
To seveda ne pomeni, da se lahko kar čez noč spomneš, da boš nek XY spol.
Biologija ima široko resolucijo, četudi je binarna.
A tvoja mama ma že brke pa si confused?
Begabt
Begabt

There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.

I have little doubt, da ta desna can beat you into a bloody pulp.
Wow, did you just assume her gender?

I have little doubt, da ta desna can beat you into a bloody pulp.
Wow, did you just assume her gender?
Why is this considered crime against humanity anyway?
I can call someone "pile of shit" but would be less offensive at the same time? Ok guys... YOU ALL are just a BIG BIG pile of crap.
(*Applause*)
Thank you.
Begabt
Begabt
Zgodovina sprememb…

Ne, ne... Če se nekdo počuti kot avtist, potem je avtist. Ne more biti zdravnikova subjektivna ocena kriterij. Treba je upoštevati objektivne kriterije, kot je počutje pacienta.
V bistvu so testi v medicini, kar se tiče psihologije, morda preveč standardizirani, da bi lahko primerno določili stanje.
SeMiNeSanja ::
Pa je kdo od vas ploh kdaj videl 'ta pravega' avtista? Nekako imam občutek da ne.
Imaš take, ki so dejansko reveži, ki nikoli ne bodo sposobni povsem samostojnega življenja.
Potem je pa še cel mavrični spekter značilnosti in posebnosti, ki jih nekdo kaže ali ne kaže...vse tja do 'normalne' osebnosti.
Če smo dlakocepski, ima vsakdo od nas kakšno od 'motenj avtističnega spektra', ki pa so v bistvu zgolj osebnostne posebnosti, kakor neke resne motnje pri 'normalnih' osebah.
Ampak zaboga zato še zdaleč nismo avtisti. In ne me hecat z nekim testom na neki spletni strani. To me spominja na tisti test 'ali me ljubi', ki so ga včasih otroci izvajali z cvetom marjetice.
Imaš take, ki so dejansko reveži, ki nikoli ne bodo sposobni povsem samostojnega življenja.
Potem je pa še cel mavrični spekter značilnosti in posebnosti, ki jih nekdo kaže ali ne kaže...vse tja do 'normalne' osebnosti.
Če smo dlakocepski, ima vsakdo od nas kakšno od 'motenj avtističnega spektra', ki pa so v bistvu zgolj osebnostne posebnosti, kakor neke resne motnje pri 'normalnih' osebah.
Ampak zaboga zato še zdaleč nismo avtisti. In ne me hecat z nekim testom na neki spletni strani. To me spominja na tisti test 'ali me ljubi', ki so ga včasih otroci izvajali z cvetom marjetice.

SeMiNeSanja je izjavil:
Pa je kdo od vas ploh kdaj videl 'ta pravega' avtista? Nekako imam občutek da ne.
(Dvignem roko)
Begabt
Begabt
Okapi ::
Avtizem je v bistvu družbeni konstrukt, v naravi kot konkreten pojav, ali bolezen, ne obstaja. Današnja družba pač hoče vse opremit z nazivi, vsako odstopanje, zlasti navzdol, pa tako ali drugače opravičiti. Imaš težave z branjem? Nič hudega, namesto da bi se malo bolj potrudil, rečeš, da si disleksik. Imaš težave pri vključevanju v družbo? Namesto, da bi se malo bolj potrudil, rečeš, da si avtist.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Vse očitnejša vloga bakterijske mikroflore pri avtizmu, diabetesu in drugih boleznihOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 10412 (2428) | Bajska |
| ⊘ | Aspie test (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15237 (9381) | Mavrik |
| » | Policijska akademijaOddelek: Loža | 2016 (1649) | marko181914 |
| » | Microsoft razpisuje delovna mesta za avtisteOddelek: Novice / Ostale najave | 11702 (7729) | GTX970 |
| » | Slovenici smo drugi najbolj inteligenten narod na svetu... (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 16182 (12614) | gzibret |