» »

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Po podelitvi medalj. Slika: DMFA

Slo-Tech - Z 49. mednarodne fizikalne olimpijade, ki je letos potekala v Lizboni, se ekipa slovenskih srednješolcev vrača s tremi bronastimi medaljami in eno pohvalo. Na največjem in najstarejšem svetovnem tekmovanju v znanju fizike so med več kot 400 tekmovalci iz 85 držav Luka Govedič (II. gimnazija Maribor), Natan Dominko Kobilica in Marko Čmrlec (oba Gimnazija Bežigrad) osvojili bronaste medalje, Urban Duh (II. gimnazija Maribor) pa pohvalo. Slovensko ekipo je zastopal še Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka).

Luka Govedič je letos tretjič zapovrstjo osvojil bronasto medaljo in bo prihodnje leto študiral fiziko na bostonskem MIT-u. Marko Čmrlec je bron osvojil drugič in bo imel prihodnje leto še eno priložnost, če se bo kvalificiral na olimpijado. Podobno velja za Klemna Bogataja, medtem ko bosta Natan Dominko Kobilica in Urban Duh prihodnje leto študenta fizike na ljubljanski fakulteti.

Prvo mesto je letos osvojil predstavnik Kitajske Yang Tianhua, ki je bil najboljši tako v eksperimentalnem kakor teoretičnem delu. Na drugem mestu najdemo predstavnika Rusije, tretji je Južnokorejec. Najboljšega predstavnika EU najdemo šele na 24. mestu, in sicer prihaja iz Romunije. EU je sicer osvojila le tri zlate medalje izmed 42. Razlogov je več, bistveni razlog pa je v drugačnem izobraževalnem sistemu. Ker tovrstne olimpijade bistveno presegajo srednješolske standarde, je treba za uspešno tekmovanje dijake posebej izuriti. Zlasti azijske države izvajajo večmesečne priprave in treninge, medtem ko so drugod po svetu priprave krajše.

Fizikalna olimpijada je druga najstarejša olimpijada, ki le s tremi prekinitvami poteka od leta 1967. Vsaka država sme prijaviti pet tekmovalcev, ki se v dveh tekmovalnih dneh pomerijo pri reševanju teoretičnih nalog in izvedbi treh predpisanih fizikalnih eksperimentov. Naloge niso enostavne in zahtevajo več kot le odlično poznavanje srednješolskega kurikuluma. Kogar zanima težavnost, bo lahko v naslednjih dneh na uradni strani pogledal naloge.

Prihodnje leto bo tekmovanje v izraelskem Tel Avivu. Merila za uvrstitev so se nekoliko spremenila, in sicer se morajo po novem vsi tekmovalci kvalificirati vsako leto, medtem ko so se doslej v Sloveniji dobitniki medalj na pretekli olimpijadi avtomatično uvrstili na naslednjo. Izbor bo kot vsako leto potekal na podlagi izbirnega tekmovanja, kamor DMFA spomladi povabi najbolje uvrščene z državnega tekmovanja v fiziki.



10 komentarjev

Ahim ::

En Kitajec je zmlel konkurenco, aziatom ocitno lahko konkurirajo samo kaki Rusi in Indijci, Evropejci so sele druga liga (med njimi tudi nekdanji juzni bratje Srbi, uvrsceni dalec pred slovenskimi tekmovalci), Slovenija pa je sele tretja liga skupaj z eksoti tipa Ciper, Moldavija, Mehika ...

Najvisje uvrsceni slovenski tekmovalec je koncal z manj kot polovico tock zmagovalca, najnizje uvrsceni pa prakticno povsem pri repu z manj kot 1/3 dosezenih tock zmagovalca.

Ce je porazdelitev rezultatov enaka kot denimo tiste na fakultetnih izpitih, so si nasi predstavniki prisluzili negativno oceno (5) :O

Unilseptij ::

To je mednarodna olimpijada in če gledaš cel svet smo dosegli solidne rezultate. Članek tudi razloži, zakaj so evropske države v malo slabšem položaju. Tekmujejo konec koncev otroci in količina "treninga" je omejena, saj namen ni izuriti enega ali dva zmagovalca, ampak videti, kaj zmorejo nadpovprečni posamezniki znotraj normalnega šolskega sistema.

Čestitke vsem slovenskim udeležencem.

Hikari ::

Respect!

Ahim ::

Unilseptij je izjavil:

To je mednarodna olimpijada in če gledaš cel svet smo dosegli solidne rezultate. Članek tudi razloži, zakaj so evropske države v malo slabšem položaju. Tekmujejo konec koncev otroci in količina "treninga" je omejena, saj namen ni izuriti enega ali dva zmagovalca, ampak videti, kaj zmorejo nadpovprečni posamezniki znotraj normalnega šolskega sistema.

Gledam rezultate za cel svet; saj sem jasno napisal kam so se v primerjavi z ostalim svetom plasirali nasi udelezenci - vsi, ki so sploh omenjeni, so pristali v zadnji skupini od treh vecjih, en pa prakticno cisto na repu. Zanimivo je, da so udelezenci iz Srbije, s katerimi smo do propada SFRJ imeli skupen solski sistem, toliko boljsi.

Karkoli je ze temu razlog - ali da so nasi nadpovprecni posamezniki dejansko podpovprecni za preostali svet ali pa da je nas solski sistem toliko slabsi, da nadpovprecnim posameznikom ne omogoca postene primerjave vsaj z Srbi, Nemci, Francozi, ce ze ne z Rusi ali celo Kitajci - vse skupaj izpade kot Eddie Edwards v smucarskih skokih ali Eric Moussambani v plavanju, "nadpovprecno dobri" Slovenci so primerljivi z "nadpovprecno dobrimi" Moldavci.

Sam menim, da je problem tisto drugo, torej debilizacija solskega sistema, kjer se nagrajuje povprecnost in tolerira nesposobnost, nameto da bi ocene dejansko nekaj pomenile (ze porazdelitev le-teh v osnovnih in srednjih solah jasno kaze, da je nekaj hudo narobe). S tem tistim nadpovprecno dobrim, ki bi dejansko lahko nekaj dosegli, avtomatsko odvzemamo moznost, da bi lahko konkurirali Srbim in Ukrajincem, kaj sele kakim Rusom, Vietnamcem ali celo Kitajcem ...

Smurf ::

Primerjaj nas z drzavami s podobno populacijo. Pri iskanju top ucencev, je stevilo moznih kanditov precej pomembna.

Poleg tega je pomembno se koliko se forsira otroke v specializacijo teh tekmovanj (v Aziji se pac vec), ter kako razvito imas mentorstvo za taka tekmovanja (nima pa to nic veze s solskim sistemom, ker je to tip snovi/ucenja, ki presega okvirje sole).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smurf ()

MonoPattern ::

V Aziji najbrž že v osnovni šoli poberejo najboljše in jih potem pripravljajo samo na ta tekmovanja, drugje pa so priprave obšolska dejavnost. Saj piše v članku, da je obseg snovi zelo velik in verjetno se brez fokusa samo na fiziko težko naučijo vse snovi. Če hočemo primerjati šolski sistem je bolje vzeti rezultate povprečnega dijaka, ne pa nadpovprečnih. Ker po tvojem kriteriju je imela Švica najboljši izobraževalni sistem, ker je od tam Einstein ali kako?

Invictus ::

Saj pri nas je tudi povprečje slabo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

MonoPattern ::

V PISA testu smo v kategoriji Science 12. na svetu, skupaj z Novo Zelandijo.

Po tem zemljevidu: https://www.oecd.org/pisa/data/ pa smo v Evropi samo za Finsko in Estonijo, ter v svetovnem vrhu. Morda se zdi, da bi bil lahko naš izobraževani sistem boljši, toda še vedno je med najboljšimi na svetu po teh testih.

Unknown_001 ::

Bilo nekoč ko sem tudi sam dosegel bron...

Čestitke. V bistvu... če pogledam za nazaj. Zakaj njsem dosegel več? Ker se mi ni dalo extra pripravljat na tekmovanje. Taktika je bila enaka kot ored testom iz Fizike ki sem ga vedno pisal 5... zadnjo uro ored spanjem preletimo fizikalne osnove in enačbe... ostalo pride iz intuicije.

Morate vedet da so za te viserne dosežke predvsem zaslužni tudi profesorji ki so dijake nekako dodatno mentorirali v želji po čim boljšem razuletatu ki seveda ugodno vpliva na renome šolskega zavoda.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…

koyotee ::

in izvedbi treh predpisanega fizikalnih eksperimentov.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na biološki olimpijadi že druga zlata medalja letos

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63278 (2939) Pika na i
»

Slovenija osvojila zlato medaljo na mednarodni fizikalni olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
316426 (5301) jype
»

Slovenija na matematični olimpijadi rekordno

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
55849 (5222) imagodei
»

Fiziki štirikrat bronasti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
53982 (3270) elfin
»

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167926 (7123) mojca

Več podobnih tem