»

Največji slovenski uspeh na fizikalni olimpijadi

Slo-Tech - Tudi fizikalna olimpijada je letos potekala na Japonskem. Slovenska ekipa je dosegla svoj največji uspeh, saj se vseh pet tekmovalcev domov vrača z medaljami. Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad) je z 32. mestom osvojil zlato medaljo, Alexander Gaydukov (Gimnazija Koper) je bil srebrn, Žan Ambrožič (Gimnazija Kranj), Miha Brvar in Samo Krejan (oba Gimnazija Bežigrad) pa bronasti. Tekmovanje je potekalo od 10. do 17. julija v Tokiu.

To je četrta zlata medalja za Slovenijo na fizikalnih olimpijadah. Prvo zlato medaljo je leta 2002 na Baliju v Indoneziji osvojil Matija Perne, leta 2017 pa v Džakarti še Aleksej Jurca in leta 2019 Tevž Lotrič v Izraelu. Na mednarodno fizikalno olimpijado vsaka država prijavi pet tekmovalcev, ki rešujejo prvi dan eksperimentalne in drugi dan teoretične naloge.

Zmagal je kitajski tekmovalec, prav tako iz te države prihajajo naslednji trije uvrščeni. Najboljši Evropejec na 7. mestu prihaja iz Romunije. Ekipno je zmagala Kitajska (pet zlatih medalj; mesta:...

5 komentarjev

Vsi slovenski fiziki se z olimpijade vračajo z medaljami

Slo-Tech - Danes se je zaključila 52. mednarodna fizikalna olimpijada, ki jo je organizirala Švica in je potekala v hibridnem formatu. Slovenska ekipa se je tekmovanja udeležila v Hamburgu, ki je bil eno izmed središč za hibridno tekmovanje, in dosegla odlične rezultate. Peter Andolšek (Gimnazija Bežigrad), Miha Brvar (Gimnazija Bežigrad), Domen Lisjak (Gimnazija Bežigrad), Alexander Gaydukov (Gimnazija Koper) in Žan Ambrožič (Gimnazija Kranj) se vračajo z dvema srebrnima medaljama in tremi bronastimi medaljami.

Olimpijada bi bila morala potekati v Belorusiji, a jo je zaradi vojne v Ukrajini upravni odbor odpovedal. Tekmovanje so zato izvedli v hibridnem formatu, kjer tekmovalci niso potovali v Švico, temveč so bili razkropljeni po svetu. Niso pa bili čisto vsi v svojih državah, temveč so v več krajih organizirali regionalna središča, kakršno je bilo tudi v Hamburgu. Tako so imeli tekmovalci vsaj približen vtis, kako je na olimpijadi.

Mednarodna fizikalna olimpijada, ki poteka že več kot...

17 komentarjev

Trikrat bron na kemijski olimpijadi

Slo-Tech - Vsako leto poročamo o uspehih slovenskih dijakov na mednarodnih olimpijadah iz znanja in tudi letos bo tako, čeprav je zaradi pandemije covida-19 tekmovalni koledar okrnjen. Kemiki bi bili morali odpotovati v Carigrad, a je tekmovanje namesto tega potekalo na daljavo. To seveda pomeni, da je bil izpit le papirni, medtem ko je v običajnih razmerah kemijska olimpijada sestavljena iz dveh tekmovalni dni, enega laboratorijskega in enega papirnega.

A vseeno so se slovenski predstavniki letos dobro odrezali. Slovenijo so zastopali Urša Konda (Srednja šola Črnomelj), Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Adam Modic (Gimnazija Bežigrad) in Blaž Frelih (Gimnazija Škofja Loka), ki so osvojili tri bronaste medalje. Med 231 tekmovalci iz 60 držav je bilo treba za bron doseči 54 odstotkov, za srebro 75 odstotkov in za zlato 90 odstotkov. Najboljši rezultat med Slovenci je dosegla Urša Konda s 65 odstotki, nedaleč za njo pa sta bila tudi Adam Modic in Patrik Žnidaršič (oba 54 odstotkov).

Prvo...

8 komentarjev

Za zaključek uspešno tudi na astronomski olimpijadi

Slo-Tech - Dolžni smo vam še rezultate zadnje letošnje mednarodne naravoslovne olimpijade v znanju, ki se je končala konec tedna. Na Madžarskem so se pomerili mladi astronomi. V Keszthelyju se je srečalo 263 tekmovalcev iz več kot 50 držav, med katerimi je bilo tudi pet Slovencev: Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad), Jon Judež (Gimnazija Novo mesto), Vito Levstik (II. gimnazija Maribor), Matej Mali (Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik) in Ema Mlinar (Gimnazija Vič). Slovenska ekipa je z dvema srebrnima medaljama, ki sta ju osvojila Marko Čmrlec (41. mesto, 66 %) in Ema Mlinar (45. mesto, 65 %), izenačila drugi najboljši rezultat v zgodovini (izstopa leto 2017, ko je...

2 komentarja

Slovenija osvojila zlato medaljo na mednarodni fizikalni olimpijadi

Slo-Tech - V Tel Avivu v Izraelu se je danes končala 50. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je tekmovalo 360 dijakov iz 78 držav. Slovenski tekmovalci so na tekmovanju dosegli zgodovinski uspeh, saj so osvojili tri medalje in eno pohvalo. Tevž Lotrič (Gimnazija Kranj) je osvojil zlato medaljo in 17. mesto v absolutni konkurenci, kar je šele tretja zlata medalja za Slovenijo v zgodovini tega tekmovanja. Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka) in Sašo Domadenik (II. gimnazija Maribor) sta z bronastima medaljama poskrbela za lep ekipni uspeh, ki sta ga dopolnila še Vladimir Smrkolj (Gimnazija Bežigrad) s pohvalo in Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj).

Mednarodna fizikalna olimpijada je svetovno tekmovanje srednješolcev v znanju...

31 komentarjev

Slovenci enkrat srebrni in dvakrat bronasti na astronomski olimpijadi

Slo-Tech - Sezona olimpijad iz znanja se tudi letos končuje z mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike. Na že 12. izvedbi, ki je letos potekala v Pekingu, je Slovenija osvojila eno srebrno medaljo in dve bronasti medalji. Srebro prinaša Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad), bron pa Ema Mlinar (Gimnazija Vič) in Klemen Keršič (Srednja šola Slovenska Bistrica). Olimpijade sta se udeležila še Andraž Jelinčič (Gimnazija Bežigrad), ki je osvojil pohvalo, in Gregor Humar (Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik).

Olimpijada je trajala devet dni, od tega so bili štirje dnevi tekmovalni, en dan pa je bil namenjen še spoznavanju teleskopske opreme. Najprej je na vrsti teoretični del tekmovanja, ki velja...

4 komentarji

Fiziki na olimpijadi trikrat bronasti

Po podelitvi medalj. Slika: DMFA

Slo-Tech - Z 49. mednarodne fizikalne olimpijade, ki je letos potekala v Lizboni, se ekipa slovenskih srednješolcev vrača s tremi bronastimi medaljami in eno pohvalo. Na največjem in najstarejšem svetovnem tekmovanju v znanju fizike so med več kot 400 tekmovalci iz 85 držav Luka Govedič (II. gimnazija Maribor), Natan Dominko Kobilica in Marko Čmrlec (oba Gimnazija Bežigrad) osvojili bronaste medalje, Urban Duh (II. gimnazija Maribor) pa pohvalo. Slovensko ekipo je zastopal še Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka).

Luka Govedič je letos tretjič zapovrstjo osvojil bronasto medaljo in bo prihodnje leto študiral fiziko na bostonskem MIT-u. Marko Čmrlec je bron osvojil drugič in bo imel prihodnje leto...

10 komentarjev

Slovenija na matematični olimpijadi rekordno

Slo-Tech - V Romuniji se je končala 59. mednarodna matematična olimpijada, na kateri je slovenska ekipa dosegla velik uspeh. Iz Cluja se Slovenci vračajo z eno srebrno medaljo, eno bronasto medaljo in štirimi pohvalami. Luka Horjak (I. gimnazija v Celju) je s 30 točkami (od 42) osvojil srebrno medaljo in 49. mesto (med 594 tekmovalci), hkrati pa je postavil tudi slovenski rekord v številu točk. To je četrta srebrna medalja za Slovenijo v zgodovini. Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad) je z 22 točkami osvojil bronasto medaljo. Z bero ene srebrne in ene bronaste medalje je to drugi največji uspeh; z eno srebrno in tremi bronastimi so bili naši tekmovalci uspešnejši le na domačih tleh leta 2006.

Ostali štirje slovenski tekmovalci so osvojili pohvale, kar pomeni, da so v celoti pravilno rešili vsaj eno...

5 komentarjev

Biologi dopolnili uspešno leto mednarodnih olimpijad

Slo-Tech - Letošnji pregled uvrstitev slovenskih dijakov na velikih olimpijadah iz znanja zaključujemo še z zadnjo iz štiriperesne deteljice, ki je bila letos biologija. V angleškem Coventryu se je minuli teden odvijala mednarodna biološka olimpijada, na kateri so Slovenijo zastopali Lucija Bogataj in Anja Brdnik (obe Gimnazija Škofja Loka), Jernej Imperl (II. gimnazija Maribor) in Maša Smajila (I. gimnazija v Celju). V konkurenci 242 tekmovalcev iz 68 držav se je med našimi najbolje odrezala Lucija Bogataj, ki je osvojila bronasto medaljo (51 odstotkov točk), pohvalo pa si je prislužila tudi Maša Smajila (45 odstotkov točk).

Na olimpijadi, ki je zaradi količine zahtevane snovi med najtežjimi, je letos zmagal predstavnik Kitajske. Po štiri zlate medalje so osvojile ZDA in Tajvan, po tri...

3 komentarji

Največji slovenski uspeh na fizikalni olimpijadi

Slo-Tech - V indonezijski Yogyakarti se je končala 48. mednarodna fizikalna olimpijada, na kateri je Slovenija dosegla doslej največji uspeh v zgodovini. Slovenska ekipa je osvojila zlato, srebro in bronasto medaljo ter pohvalo. Tako uspešna ni bila še nobena slovenska ekipa na katerikoli veliki olimpijadi.

Zlato medaljo je osvojil Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad), srebrno medaljo je osvojil Luka Govedič (II. gimnazija Maribor), bronasto pa Marko Čmrlec (Gimnazija Bežigrad). Nastopila sta še Urban Duh (II. gimnazija Maribor) s pohvalo in Klemen Bogataj (Gimnazija Škofja Loka). To je druga zlata medalja v zgodovini tega tekmovanja za Slovenijo, saj se je leta 2002 prav tako iz Indonezije z zlatom...

4 komentarji

Fiziki štirikrat bronasti

Slo-Tech - Naslednja v vrsti velikih olimpijad iz znanj, kjer redno tekmujejo naši dijaki, je fizikalna. Letos so na tem tekmovanju osvojili štiri bronaste medalje in eno pohvalo, s čimer so približali lanskemu uspehu in presegli slovensko povprečje.

Letošnja že 47. mednarodna fizikalna olimpijada (IPhO) je potekala v soorganizaciji Švice in Liechtensteina. Na njej so za Slovenijo nastopili Tomaž Cvetko, Aleksej Jurca in Jakob Robnik (vsi Gimnazija Bežigrad), Luka Govedič (II. gimnazija Maribor) in Jernej Debevc (Prva gimnazija Maribor). Prvi štirje navedeni so osvojili bronasto medaljo, peti pa pohvalo. Najboljši dosežek med našimi je uspel Alekseju Jurci, ki je osvoji 142. mesto (56,2...

5 komentarjev

Slovenija na evropski naravoslovni olimpijadi prvikrat osvojila zlato in srebro

Z leve: Martin Rihtaršič, Vid Kermelj, Gregor Igličar

Slo-Tech - Serijo mednarodnih tekmovanj iz znanja naših najboljših dijakov kot je v navadi vsako leto odpira Evropska naravoslovna olimpijada (EUSO), ki je letos od 7. 5. do 14. 5. potekala v Tartuju in Talinu v Estoniji. Slovenija je letos dosegla zgodovinski uspeh, saj je ena ekipa osvojila zlato medaljo, druga pa srebrno medaljo. To je prva slovenska zlata medalja v desetletni zgodovini tega tekmovanja.

Zlato ekipo so sestavljali Urban Duh, Luka Govedič (oba II. gimnazija Maribor) in Aleksej Jurca (Gimnazija Bežigrad, Ljubljana), ki je dosegla 81 odstotkov točk in dosegla odlično 4. mesto med 46 ekipami. Srebro je osvojila ekipa, v kateri so tekmovali Vid Kermelj, Martin Rihtaršič (oba Gimnazija Škofja Loka) in Gregor Igličar (Gimnazija Kranj). Prvo mesto je...

10 komentarjev