» »

Facebook se bo pridružil bodočim ponudnikom satelitskega interneta

Facebook se bo pridružil bodočim ponudnikom satelitskega interneta

Wired News - Revija Wired se je z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja dokopala do korespondence med ameriško Zvezno komisijo za komunikacije (FCC) in Facebookom. Sodeč po dokumentih, namerava podjetje na območjih planeta, ki ostajajo slabo ali povsem neomrežena, ponujati širokopasovni dostop do interneta prek satelitov. Zanimivo je, da je Facebook s FCC vse od leta 2016 glede projekta, imenovanega Athena, komuniciral kot firma PointView Tech LLC. Predstavniki Facebooka so zdaj medijem vse skupaj potrdili in dodali, da gre po njihovem za perspektivno tehnologijo, ki bo v bodoče odločilno vplivala na širokopasovno infrastrukturo za bolj odročne predele zemlje.

Znano je, da je podjetje nedavno opustilo svoj projekt Aquila, v okviru katerega bi za spletni dostop skrbela flota brezpilotnih letal, delno poganjanih s sončno energijo. Podobno je pred leti storil Google, ki je prav tako opustil letala in se povsem posvetil projektu Loon, kjer bi odmaknjenim predelom planeta z internetnim dostopom postregli z baloni - podjetje oz. natančneje njihov oddelek GoogleX, pa se prav tako poigrava s satelitsko tehnologijo. Njihov načrt, za katerega so prijavili tudi patent, predvideva mrežo tisočih satelitov.

Pravzaprav je na tem področju kar gneča. Februarja sta bila namreč na krovu SpaceXovega vesoljskega plovila Falcon 9 tudi dva satelita, namenjena prav žarčenju internetnega signala na zemeljsko površino. V resnici gre za megalomanski načrt Elona Muska, imenovan Starlink, po katerem bi do leta 2025 naš planet na različnih višinah obkrožala jata 12.000 satelitov in s podatkovnim tokom po želji dosegla katerikoli kotiček. V podjetju tudi računajo, da bodo tedaj imeli že kakih 40 milijonov naročnikov in okoli 30 milijard dolarjev letnih prihodkov iz tega naslova.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon želi izstreliti 3.236 satelitov

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
398244 (6017) Machete
»

Konec nevtralnosti interneta v ZDA (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
22268930 (62092) pirat
»

SpaceX bi svet pokril s satelitskim internetom

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
289535 (6091) [D]emon
»

AT&T: stacionarna telefonija mora umreti

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
485148 (3466) poweroff
»

Bo skype nadomestil stacionarene telefone?

Oddelek: Loža
193100 (2493) Tear_DR0P

Več podobnih tem