» »

Normiran s.p. bancni racun

Normiran s.p. bancni racun

«
1
2 3

MrBrdo ::

Ta mesec so bile neke zakonske spremembe glede tega. Moja banka mi ne pusti vec uporabljat navadnega osebnega racuna za s.p. Ali lahko uporabljam kar svoj navaden Revolut ali N26, ali moram odpret business racun (Revolut ali N26), ali je se kaksna druga ugodna varianta in kaj je potem potrebno se storiti (prijaviti...)?
MrBrdo

McHusch ::

Pojdi na NLB in odpri osebno-poslovni račun, ki te stane 2,6 evra na mesec. Cenejšega računa za s.p. na slovenskih bankah verjetno ni.

lexy23_ ::

Je za normiran s.p. s štirimi računi na leto sploh treba odpret novi poslovni račun? Sem bil danes na banki in uslužbenka ni vedela če za normiran sp tudi rabim nov račun. Novinar iz žurnala je napisal "Morda sem bil premalo natančen, če imate podjetje (d.o.o.) potem potrebujete poslovni račun, če ste samostojni podjetnik ali popoldanski sp pa ne.", o normiranem pa res nikjer ne najdem nič. Bom šel jutri še na večjo banko vprašati...

MadMicka ::

Če ne rabiš za s.p ali popoldanski s.p., potem jasno tudi za normiran s.p. ne rabiš ločen poslovni račun. Kar je razumljivo, saj gre v vseh naštetih primerih za fizično osebo.

St235 ::

Mora pa imet trr ustrezno oznako da ga lahko objavi AJPES, cesar pa banke pravilo ne dovolijo na osebnih racunih.

lexy23_ ::

Že, samo jaz sem na Abanki ki tega naj ne bi dovolila.

vofra ::

NLB ima osebno-poslovni racun ali pa N26 business - ga prijavis samo na FURS

lexy23_ ::

Če se slučajno še kdo od normirancev sprašuje - ja, vsaj pri abanki rabimo še poslovni račun. Jaz sem ga odprl kar pri njih, apaket podjetnik. Prvo leto je zastonj, potem pa €3.5 na mesec.

Saul Goodman ::

lahko kdo obrazloži zakaj zakonodaja dovoljuje osebni račun za S.P., medtem, ko nas banke nategujejo s poslovnimi računi, ko se pehajo za dodatnimi eur na mesec? imajo banke pač pravico do tega in se lahko jebemo, al kako?

Zgodovina sprememb…

Miha 333 ::

Zakonodaja samo pravi, da je državi vseeno, če imaš ločen račun ali ne, ne pa, da ti banke morajo karkoli omogočiti. Banke pa so poslovni subjekti, ki samostojno oblikujejo svojo ponudbo in pogoje uporabe svojih storitev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miha 333 ()

DePalmo ::

Trenutno najcenejša opcija, a le če imaš podjetje manj kot 12 mesecev: https://www.sberbank.si/mikro-podjetja/...

Slayer69 ::

Da ne odpiram nove teme bom obudil kar tole...

Sem normiran SP in opravim zelo malo transakcij (cca 5-6 na mesec vključno s prispevki)... Kolikor gledam bi mi N26 business ustrezal (ker je vse free, če prav razumem), ampak težavica je, da že imam odprt navaden račun pri njih (šele sedaj opazil v pogojih da ne morem imeti obeh).
Kaj svetujete? Obstaja še kaka podobna (po možnosti free) banka, ki bi jo lahko uporabil za poslovni račun? Gledal sem Revolut, ampak opazil, da imajo za business mesečni fee.
Kolikor sem govoril z N26 supportom bi lahko tudi zaprl navadni račun in odprl poslovnega, ampak to mi tudi ne diši preveč, ker mi je N26 res zakon in bi ga rad uporabljal tudi privat.

Imate kakšno idejo kaj bi bilo najbolje naredit? Kako imate ostali urejeno, tisti ki ste SPji in bi radi imeli ločena računa za privat in SP?

p.s.: če bi se slučajno odločil za N26 business to samo prijavim na FURS in to je to? Ali je potrebno tudi AJPESu še kaj sporočati (za slo banke vem da je to avtomatsko)?
Hvala.

tony1 ::

Odpri osebno-poslovni račun na NLB in ne izumljaj tople vode.

DePalmo ::

Imam tri račune, N26 in zgoraj omenjenega poslovnega, kjer je v paketu prišel še en brezplačen osebni. Razporeditev imam takole:
- na poslovni račun prejemam plačila
- N26 za sprotne stroške in plačevanje položnic
- slovenski osebni za varčevanje ker N26 ne zaupam dovolj da bi gor imel večje zneske

Osebno mi zaenkrat ustreza da imam tako razporeditev in me poslovni račun pride letno 42 EUR. Dokler bo tako bom še vztrajal, ko bo pa kaj več za plačevat, bom pa verjetno iskal alternative.

HappyPills ::

Jaz imam poslovni račun na Revolut. Prijaviš samo na Furs in to je to. Če posluješ z drugimi valutami in veliko na netu je Revolut ali N26 daleč najboljša opcija

Slayer69 ::

@tony1: ja tudi to je opcija... čeprav raje bi imel 2 ločena računa + potem bi moral zapreti še obstoječi osebni račun, ki pa mi drugače ustreza.

@DePalmo: podjetje imam več kot 12mesecev tako, da tole kot kaže ne pride v poštev. Po drugi strani saj tudi sedaj ne plačujem tako veliko (cca 7€ / mesec)... tako da če bi že menjaval račun bi poizkusil s kako free varianto če gre, drugače pa lahko ostane tudi tako kot je ni taka panika (pač samo malo razmišljam o temu, ker kot kaže je kar nekaj ponudbe).

@jureflux: ja ampak Revolut tudi nekaj stane če imaš business a ne? Torej sem na istem kot sedaj potem ;). Bolj sem razmišljal v smeri, da bi imel Revolut za osebno rabo in N26 za poslovno (škoda samo ker nisem tega prej vedel in imam potem spet nekaj posla s tem zapiranjem in odpiranjem). Drugače jaz za poslovni račun ne rabim nič "fancy" funkcionalnosti, samo da je poceni (imam samo par prilivov in par odlivov in to je to). Tako da mi je N26 kar malo škoda uporabiti samo za to, ampak kot kaže je to edina free varianta za business.

p.s.: tisti, ki imate N26 in Revolut ali je sama "uporabniška izkušnja" pri obeh primerljiva? Pač N26 se mi res dopade z enostavnostjo in uporabnimi funkcijami. Če je pri Revolut podobno potem res mogoče samo zamenjam kot sem zapisal zgoraj in je.

opeter ::

Slayer69 je izjavil:

Da ne odpiram nove teme bom obudil kar tole...

Sem normiran SP in opravim zelo malo transakcij (cca 5-6 na mesec vključno s prispevki)...
Hvala.


Torej imaš mesečno samo 1 račun, saj 4 gre za prispevke, 1 pa za dohodnino?
Problem je, da ti banke ne dajo "popust" na manjšo število transakcij.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Slayer69 ::

@operater: odvisno od meseca... včasih 1, včasih 3 odvisno od projektov... drugače pa za prispevke in dohodnino nekatere transakcije združim, tako da jih ni 5.
In ja vem da ne dobiš popusta na malo št. transakcij, zato pa se sedaj malo spogledujem s cenejšimi alternativami in tu sprašujem za mnenje kako drugi to rešujete (še enkrat da ne bo pomote, ne bom bankrotiral od obstoječih provizij, vseeno pa se ne bom branil, če bom lahko isto "funkcionalnost" dosegel pri kaki cenejši banki). Aja pa še to, št. transakcij sem omenil v korelaciji s tem, da ne potrebujem neke sofisticirane banke za poslovni račun, za razliko od osebnega, kjer mi je fajn, če je nek spodoben vmesnik in kakšna dodatna funkcionalnost (kot npr statistike pri N26).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Slayer69 ()

urosz ::

Imam vprašanje. Na isti banki imam osebni ter poslovni račun za s.p. Poslovni je tudi prijavljeni na ajpes.

Plačila za račune v 99% prejemam na poslovni račun, razen v preteklosti sem za ene 2 računa kjer sta bila zneska malo višja, dobil plačilo na osebni račun, z razlogom da ne prenašam denarja posebej iz poslovnega na osebni (ta denar sem namenoma hotel na osebnega spraviti zaradi xy razlogov). Banke ni motilo ker je šlo za izjemo.

A bi FURS znal kaj težiti? Objasniti prihodek seveda znam, šlo je za opravljeno storitev in izdan račun preko s.p.

Furbo ::

Ni glih higiensko in ne vem zakaj eni komplicirate okoli takih reči, kot da je problem prenakazati.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

urosz ::

Vem da ni idealno, vse jasno, Vprašanje, a lahko FURS kaj teži, ima kdo izkušnje?

Glede na to da je davek plačan, bi rekel da ne, ampak vseeno sprašujem.

jype ::

Pomoje je najhujš kar se ti lahko zgodi, da z očmi zavijajo.

Groot ::

urosz je izjavil:

Vem da ni idealno, vse jasno, Vprašanje, a lahko FURS kaj teži, ima kdo izkušnje?

Glede na to da je davek plačan, bi rekel da ne, ampak vseeno sprašujem.


FURS ti ne bo težil, v kolikor boš to knjigovodsko ustrezno poknjižil. Torej, če slučajno imaš računovodstvo, se prepričaj, da bodo pri oddaji obračuna upoštevali tudi prihodke (tiste, ki so iz poslovanja s.p.) na tvoj osebni račun.

St235 ::

urosz je izjavil:

Vem da ni idealno, vse jasno, Vprašanje, a lahko FURS kaj teži, ima kdo izkušnje?

Glede na to da je davek plačan, bi rekel da ne, ampak vseeno sprašujem.


Težil v smislu napisali kazen, ne bodo, če je pravilno po-knjiženo. Lahko pa zatežijo v smislu, da jim bo zadeva sumljiva (še posebej ker omenjaš, da gre za večje zneske) in ti bodo bolj pogledali pod prste, kot bi bilo treba.

urosz ::

Imam eno vprašanje glede izdaje računov in DDV. Kot atipični davčni zavezanec (za poslovanje v SLO v praksi pomeni, da nisi davčni zavezanec) izdajam račune z 0% DDV.

A je kak nov zakon, da je potrebno pri vsaki postavki na računu zapisati, kakšen je razlog za 0% DDV? Imam po novem te 3 opcije: http://prntscr.com/o8van4

To je pri vsaki postavki na računu. Spodaj je dodatno še pripis "DDV ni obračunan na podlagi 1. odstavka 94. člena Zakona o davku na dodano vrednost.".

Kaj pa izbrati izmed 3 opcij ki jih ponuja program?

ToniT ::

Klavzula na računih malih davčnih zavezancev pravzaprav sploh ni predpisana (141. člen P-ZDDV-1), je pa priporočljivo, da mali davčni zavezanci vseeno pojasnijo, zakaj DDV ni obračunan. To lahko storijo s klavzulama "Nisem davčni zavezanec po 94. členu ZDDV-1" ali "Nisem zavezanec za DDV" ali navedejo drugo podobno sklicevanje.

urosz ::

Nisi prebral posta. To imam v vsakem primeru zapisano na računu spodaj.

Me pa dodatno še pri vsaki postavki posebej na računu program vpraša po:
Oproščeno 0%
Ostali d. 0%
Posebn. 0%

Tukaj ne vem kaj izbrati.

Okapi ::

Poglej v navodila, kaj to pomeni.

ToniT ::

Vprašaj programerje, kaj so s tem mislili...

Cru32 ::

Morda kdo ve katera je najcenejša opcija v Sloveniji za odpreti poslovni račun (popoldanski sp) za obdobje do 6 mesecev, upoštevajoč vse stroške (tudi zapiranja)?

damirj79 ::

Morda kdo ve za NKBM? Imam osebni račun pri njih, za obdobje 6-12mescev bom moral odpreti popoldanski s.p. Sklepam, da kot večina, tudi NKBM enako zahteva poslovni račun, ali pač ?

HappyPills ::

cru32. Defenitivno Revolut! Za freelancerje imaš zastonj račun 5 plačil je džabe ostalo 20c. Zapreš brez stroškov!
Če se odločiš mi sporoči prek ZS in ti bom dal link za sign-up, da dobiš še par stvari zastonj.

Invictus ::

Ce moras gledat na par 10 EUR stroskov v casu s.p., se vprasaj ali se gres dober posel...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

HappyPills ::

To so seveda nebuloze. Optimizacija stroškov je seveda eden od temeljov posla. Sploh ko za identične storitve lahko prišparaš letno nekaj 100€.

Invictus ::

Kaj sanjate, kakih nekaj 100 EUR letno...

Imam precej "drag" racun za s.p., pa me pride 12 eur mesecno.

A non stop delate mini bacne transakcije, da se vam nabere toliko stroskov?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

HappyPills ::

Mene pride mesečno 0€ torej sem v primerjavi s tvojim paketom prišparal 144€. Nič ne sanjam :)

Invictus ::

To ni nekaj 100 UER ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

DePalmo ::

Glede na to da imajo naš denar in nam računajo za vsako bedarijo (največja cvetka: menjava PIN!), tudi sam nisem pripravljen plačevati za bančne račune. Zaradi takrat zelo ugodne ponudbe imam pri nas poslovni račun in ločen osebni račun. Oba me prideta mesečno 3.5 EUR, še to in naslednje leto, nato je te ugodnosti konec in bom verjetno tudi menjal, odvisno koliko bodo takrat hoteli za mesečno vodenje. Torej, do cca. 50 EUR letno (raje manj, še to se mi zdi preveč) sem pripravljen plačati, več ne! 100+ EUR za bančni račun? Ha, ni šans, raje jih dam otrokom za igrače!

Banka kjer sem trenutno: Sberbank. Je bila takrat najceneša od vseh ostalih pri nas, tudi od famozne Delavske hranilnice.

Cru32 ::

Invictus je izjavil:

Ce moras gledat na par 10 EUR stroskov v casu s.p., se vprasaj ali se gres dober posel...

Isto vprašanje lahko potem postavimo več tisočim, ki so si ustvarili n26 račun, kajne? Gre se za čisto optimizacijo, nič drugega. Nihče (upam) ni propadel zaradi bančnih stroškov, vendar zakaj bi jih plačeval, če ti ni treba.

Figovec ::

HappyPills je izjavil:

Jaz imam poslovni račun na Revolut. Prijaviš samo na Furs in to je to. Če posluješ z drugimi valutami in veliko na netu je Revolut ali N26 daleč najboljša opcija

Imam par vprašanj @jureflux. Sam imam že več kot pet let normiran s.p. in bi rad zaprl svojo sebni/poslovni račun na NLB in da poslujem samo preko business Revoluta. Zanima me pa naslednje.
#1 Kako je recimo z akontacijo dohodnine, a dobim potem povrnjeno akontacijo na business Revolut?
#2 Kje Fursu povem, da imam samo Revolut račun (po tem ko sem ukinil NLB)? Ali to FURS zazna avtomatsko, stem ko prijavim na edavke business Revolut?
#3 A prispevke plačuješ preko standard ali business računa?
#4 omenjaš sign up link: a ga imaš morda za business? Sam mam že namreč že delujoč standard Revolut?

Hvala že vnaprej! Fig

HappyPills ::

1. Da akontacijo lahko dobiš tudi na Revolut saj je to klasičen TRR torej nič drugače kot TRR odprt pri nas
2. Poslovni račun se prijavi na FURSU preko obrazca. Najlažje se je kar zapeljat do tja izpolneš in oddaš (lahk tut sprintaš in pošleš oz prek edavkov). Če maš računovodjo ti to lahko uredi on/ona
https://www.fu.gov.si/poslovni_dogodki_...
3. Vse prispevke in davke plačujem prek biznis računa lahko pa jih tudi prek standard, državi je vbistvu vseeno od kje so tvoje dolžnosti poravnane.
4. Imam sign up link za biznis ja, mislim da dajo zastonj kartico pa 3 mesece free subscription to bussiness. -> Revolut-for-Business.ngih.net/1Mqqm

Figovec ::

Hvala jureflux za vse odgovore. Lp fig

jabe ::

osnovni revolut biznis račun je zastonj.

HappyPills ::

Tako je osnovni je džabe!

borko ::

HappyPills je izjavil:

Tako je osnovni je džabe!

Kako je pa s sklici, jih Revolut podpira? FURS uporablja našo shemo [12][davcna-konto].. verjetno revolut tega ne omogoča?

HappyPills ::

Ne, ampak tam, ko je namen napišeš kar celoten sklic in je to to. Pač morjo ročno poknjižt sam ni težav plačujem tudi druge stvari tko in ni problema.
Po novem je sedaj na voljo tudi scheduled payment tako da si lahko te stvari zavtomatiziraš.

Figovec ::

Ko se izbira business account v revolutu ti da dve opciji: company in freelancer. A je s.p. company?

mikko ::

Ali je komu uspelo odpreti Revolut Business account za normiran sp? Kakšen je postopek?
Jaz sem probal 2x in obakrat so me zavrnili, brez konkretne obrazložitve:

Hi XXX,
Thank you for submitting the necessary information for XXX which we've now reviewed.
Unfortunately, we are unable to open your Revolut business account as your business activity or legal structure does not fall within our terms and conditions. We will let you know if and when this changes.
For more information about eligibility requirements for Revolut for Business, please visit our Help Center. Please be aware that we are unable to provide details about eligibility decisions in some cases.

HappyPills ::

Da, imam odprt za sp. Izbrati moraš Freelancer tip računa ne bussiness. Če želiš brezplačno kartico mi piši na ZS ti bom dal refferal.

gtu ::

Odprl sem normiran s.p. Ker ne moreš imeti dveh računov na N26 sem ga probal spremeniti v Business. Tudi to še ni mogoče, zato sem se obrnil na support, kjer sem vprašal, če s takim početjem kršim pravila uporabe.
Odgovor je tak:
 N26

N26



Agent: Are you talking about receiving SEPA transfers in your account?
Me: Yes
Agent: I do not see a problem why not to be able to do that, and why it would get you in
trouble. Your personal account can be also used for business purposes. It does not necessarily mean
that you have to create a Business account.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

N26 in popoldanski S.P. - plačilo prispevkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5618386 (527) jeremenen
»

Poslovni račun

Oddelek: Loža
112324 (1836) naix
»

Odprtje bančnega računa v tujini (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
388134430 (79930) BlaY0

Več podobnih tem