» »

ko plačaš za zalivko dvakrat

ko plačaš za zalivko dvakrat

xsum1 ::

a se je komu že zgodilo da vam je zobozdravnica 2x računala za zalivko?

namreč problem nastane ko se na teh kočnikih kjer potrebna zelo velika in globoka plomba pojavi bolečina/huda občutljivost na mrzlo teden po beli zalivki (zamenjava amalgama) in vam jo potem zdravnica izruva brez kakršnihkoli slikanj, zadela z gipsom in da nov datum.

Torej vam je v takem primeru bilo potrebno plačati ponoven material za zalivko? ker meni je rekla da bo treba in se mi zdi to totalno nefer, ker jo je kar izruvala, poleg tega pa je že sama aplikacija bila zelo površna, saj je bila njena asistentka zelo živčna in je v zob prihajalo veliko tekočine/sline in sta skušali sesati in zadelati to lukno obenem:|

Smurf ::

Ce sem pravilno razumel so ti jo delali 2x, zakaj torej ne bi placal obakrat? Ona ti jo more po pravilih vsakic racunati (predvidevam, da nisi privat).

MadMax ::

Tudi zalivke imajo garancijo.
Kako jo iztržit, je pa druga...

Problem je tudi, ker še slabega zobarja ni enostavno dobit, kaj šele dobrega.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

xsum1 ::

@smurf ne delali mi jo bojo se enkrat in je rekla da bo treba ponovno plačat...ja razumem samo kakšna pravila so to. Mislim, potem ti jo lahko tako zaradai bolečine izruva 10x pa boš ponovno plačal...mislim a ni to že zezanje.

Se da to kam pritožit vsaj, na zbornico, ministrstvo, mislim vprašanje če bi človek sploh kaj dosegel s pritožbo

@Madmax ja no sej nekako more bit da ne plačuješ vsakič ponovno kot butelj, ker so oni nesposobni

pa ni privat zobar ja, javno zdravstvo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xsum1 ()

snak3 ::

Nevem kako točno deluje garancija pri zalivkah, ampak meni zobar vedno reče, da imam garancijo, če bo kaj narobe, ko mi da novo zalivko. Ravno zadnjič mi je del nove zalivke po dveh tednih ven padel in mi je na naslednjem pregledu popravil in zalil na novo tam kjer je ven padlo, brez doplačila.
Bi rekel, da deluje nekako kot pri ostalih izdelkih. Če ti prodajo defekten izdelek, ti morajo zamenjat brez doplačil. Kako pa dokazat, pri zalivkah, da je krivda v zobarjevem delu pa brez da si sam zobar, težko. Lahko pa zaprosiš za drugo mnenje, kakšnega drugega zobarja.

xsum1 ::

@snak3 pa morajo to vsi zobarji dat tole garancijo ali imaš ti to privat?

ja tole glede zobarkine napake je 100%, ker je na internetu veliko objav glede problemov (bolečin in hude preobčutljivosti) pri menjavi in nasploh pri belih plombah na teh dvoploskovnih zalivkah tako da samo kako pa dokazat ja... v glavnem kolikor vem ti mora zobar če je bolečina po aplikaciji zalivke najprej preverit vitalnost zoba pa opravit kako slikanje da 100% vidi ali naj bi se odstranila plomba in zamenjala ali pa se naj bi počakalo dokler bolečina in občutljivost ne mine. V mojem primeru so bile hude bolečine nasploh in pri grizenju in res tako huda preobčutljivost da je blo neznosno in potem ker nivedela kaj naj bi bilo glede na to da je zob drugače bil ok z amalgamom skoraj 10 let je kar izruvala, našla pa nič...torej je moral bi problem pri aplikaciji, ker ljudje in zobozdravniki pravijo da bele plombe naj ne bi smele bolet, če so narejene pravilno ali pa naj bi le te bolele malo časa in ne z nesnosno bolečino/občutljivostjo

snak3 ::

Imam javnega zobarja. Delal mi je bele plombe na zadnjih zobih.

Evo še tole sem našu:
http://www.zzzs.si/moji_zobje/zalivka-p...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: snak3 ()

Smurf ::

Evo sem vprasal boljso polovico (zobozdravnico). Baje je odpiranja zoba, zdravljenje in (potem) novo plombiranje nova storitev. Garancija bi lahko dobil, ce bi te potem ponovno bolela in bi ti morali se enkrat zdraviti zob. Zna se ti pa tako in tako zgoditi, da je ze samo zdravljenje zoba daljse od garancijske dobe.
Disclaimer: vprasanje je bilo zastavljeno po telefonckih in ne predstavlja uradnega stalisca :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smurf ()

korenje3 ::

jaz hodim na nekaj let privatnici. dam tistih 500€ za par zob in to je to.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

tony1 ::

Menjava večtočkovne amalgamske plombe s kompozitno je ena sama jeba in pri meni je trajalo ene... ja, 2 leti, da je zob nehal biti občutljiv na bolečino.

Catch je v tem, da je tako plombo treba delati pol dopoldneva skupaj in tega se večini (z izjemo najkvalitetnejših) zobarjev ne da narediti tako kot je treba...

V bistvu bi bil njen še najboljši nasvet, da pusti tako veliko amalgamsko plombo pri miru, ker bi imel tako mir za naslednjih 50 let.

Z garancijo pa verjetno ne boš veliko dosegel, ker je spet ene 80% verjetnosti, da tudi nove plombe ne boš dobil narejene tako kot je treba. Če boš res delal še enkrat pej k solidnemu privatniku, ki si bo vzel 2 uri časa za tak poseg.

Aja, pa še to: menavi plombe se ne reče izruvati, izruvati pomeni, da zoba ne bi imel več. S tem pa tudi problema ne...

mat xxl ::

Ja samo za privatnike je pa enim škoda denarja, raje luknjo v koleno, kot , da bi razumeli, da za toliko denrja, kot ZZZS plača koncesionarju je to pač več, kot plačano, kar oni dobijo, za kaj več pa treba pač seči v žep. Popolnoma enostavno, samo nekateri ne želijo tega razumeti, ker oni so ja plačevali, ja žalite se ZZZS, oni so tisti, ki odmerijo plačilo vašemu zobarju in za malo denarja ni nikoli orkestra !

Smurf ::

mat xxl je izjavil:

Ja samo za privatnike je pa enim škoda denarja, raje luknjo v koleno, kot , da bi razumeli, da za toliko denrja, kot ZZZS plača koncesionarju je to pač več, kot plačano, kar oni dobijo, za kaj več pa treba pač seči v žep. Popolnoma enostavno, samo nekateri ne želijo tega razumeti, ker oni so ja plačevali, ja žalite se ZZZS, oni so tisti, ki odmerijo plačilo vašemu zobarju in za malo denarja ni nikoli orkestra !

Privatnik in visje placilo, se ne zagotovi nobene kvalitete. Imas tudi katastrofalne privatnike.

Nagi Bator ::

Ce citiram mojega ("javnega") zobarja, je garancija na zalivko dve leti.
Res pa, da berem po forumih ze skoraj horor storije o delu nekaterih zobarjev po SLO. Jim tudi verjamem - spet glede na mojega (bivsega) zobarja.
Moras pa vedet, da javno zdravstvo krije le amalgamsko zalivko, in je morda garancija le na ceno te. Belo je zmeraj treba doplacat tam nekje 20-25€.

xsum1 ::

hvala vsem. zgleda kol?kor berem da je potem popolnoma odvisno tudi od zobozdravnika in se pravi da potemtakem pač 'moramo' plačat? tud? dvakrat al? pa tr?krat če je treba. beda je ker se tudi pri zasebnikih ne moreš zanesti. bomo vidli kako bo, ampak kot mi je bilo rečeno bo tako ali tako plačilo. Mimogrede, ko je že govora o tej začasni plombi, če ta plomba začne popuščat - zdi se mi kot da se je na delu zoba na sredini naredila taka luknjica kjer se je odkrušil ta cement - Zob je še pokrit ampak na enem delčku se je v centru spet malo odkrušilo in se tam vidi kot luknja, skratka, ali naj grem že kar prej in ji rečem da mi da noter stalno ali naj še čakam 2 meseca ko imam datum? ker boli pa ne

haha @tony1 ona je sama uporabila ta izraz izruvat/izkopat tako da...samo citiram =D

tony1 ::

Takšnih zobarjev se na daleč izogni... :-P

Daliborg ::

Jaz se do svojega zobarja obnašam kot s kuharjem, se pravi ne sprašujem in ne spravljam ga v neke dvome da nisem zadovoljen ker konec koncev lahko naredi več škode kot koristi pa še vedel ne boš :)
Plačam pa kakršnokoli ceno mi bo dal, navsezadnje če zgubim zobe bo kmalu za tem bo tudi moje zdravje pešalo.
Videl primer bivšega sodelavca ko je čakal na zobarja preko koncesije ker je bil preškrt da bi plačal privat, v 2h mesecih se je posušil za vsaj 10kg , vse v pisarni je spravljal v slabo voljo, na bolniškem bil 2x v tem času pa da ne omenjam kako nadležno ga je bilo gledati ko je z jezikam vedno krožil v ustih in srkal slino.
Uglavnem čimbolj vzdrževati zobe :)
lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Nagi Bator ::

xsum1 je izjavil:

Mimogrede, ko je že govora o tej začasni plombi, če ta plomba začne popuščat

Ce mas not zacasno plombo, potem ti je verjetno bil odstranjen zivec (ne da se mi zdaj se enkrat brat teme) in te nima kaj bolet.
Naj bi pa taka zacasna plomba bila not, tam do enega mesca in v tem cajtu je ponavadi tudi "pol zmanjka". Mas pa not v zobu verjetno vstavljeno zdravilo
in se ga bo se cistilo, preden bo dobil stalno zalivko.
Ce imas zobarja, ki te pusti s to zacasno zadevo cakat tri mesece - ga zamenjaj, ce mu seveda ne mores dopovedati, da tako ne gre.

umexteacher ::

Po menjavi zalivke se mi napihne dlesen, nato zdravljenje skozi dlesen z listki in uničenje živca. Potem še račun za čiščenje kanalov in ponovno za novo zalivko. Je ta takoimenovani gronolom moja krivda ali krivda nehigiene zobozdravnika?

Nagi Bator ::

umexteacher je izjavil:

...moja krivda ali krivda nehigiene zobozdravnika?

Slisi se, kot da gre za grebatorskega privatnika.

mat xxl ::

Se zgodi..... razlogov je pa lahko več ...... zadeva se je odprla .....

Gambino ::

V osnovi so privatniki boljši, bolj kvalitetni, saj s svojim delom jamčijo za svoj obstoj oz zaslužek. Jaz hodim privat in je razlika ogromna. Pri zobarju s koncesijo ter ostalih javnih zobarjih so bile plombe narejene v roku 15 do 20 minut dočim se pri privatniku vidi da se potrudi in dela plombo od 45 do ene ure. S tem da če bi prišlo do kakšnih komplikacij in čez čas do bolečin porihta brez kakšnega doplačila. Kar nekaj zobarjev sem dal čez in v javnem zdravstvu so bili vsi bolj šlampasti razen ene, ki je delala v Medvodah je bila super pa tudi ona je šla na privat. Dobrih zobarjev je malo.

TheBlueOne ::

Gambino je izjavil:

V osnovi so privatniki boljši, bolj kvalitetni, saj s svojim delom jamčijo za svoj obstoj oz zaslužek.


Se tezko strinjam s tem. Praviloma se izkazejo v okviru javnega sistema in potem gredo na svoje.

Torej niso boljsi, ker imajo konkurenco in jamcijo za svoje delo, ampak ker so enostavno boljsi in jim ni treba delat za manj denarja v javnem zdravstvu. Tudi tisti na zavarovalnico praviloma magicno postanejo super, ko enkrat zaprejo vrata za zavarovance in jih odprejo samoplacnikom.

Ce delas za vec denarja, si lahko vzames vec casa, delas manj napak in je manj reklamacij. Seveda potem tudi garancije niso nek problem.

Vecinoma boljso storitev zagotovi boljse placilo, kjer logika, da za to skrbi trg zna skodovati javnemu zdravstvu. Primerjal bi lahko samo v priemru, ce bi bila cena storitve placana enako v primeru samoplacnistva in preko zavarovlanice. Dokler ni tako nimas osnove, da kritiziras javno zdravstvu, ker je dejstvo, da si vecina storitve kakor jo poznas ti ne more privosciti ali drugace povedano, ce agenda, ki jo nosi retorika v smislu "saj s svojim delom jamčijo za svoj obstoj oz zaslužek" uspe, bo veliki vecini zelo tezko.

umexteacher ::

Torej ni enostavnega odgovora?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odprt zob- čakat 6 mesecev ali dat 120 evrov in bo takoj popravljeno (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10427318 (7828) mat xxl
»

Zobobol po plombiranju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
517510 (6021) mahoni
»

Amalgamske (zastonjske) zalivke oz. plombe

Oddelek: Loža
343035 (2181) Smurf
»

Zobozdravnik - slabo opravljena storitev

Oddelek: Loža
92125 (1507) Nagi Bator
»

zobar ™

Oddelek: Loža
417686 (5576) detroit

Več podobnih tem