» »

Amalgamske (zastonjske) zalivke oz. plombe

Amalgamske (zastonjske) zalivke oz. plombe

shadeX ::

Ena izmed evropskih odredb je da nalaga državaj naj do 1 julija 2019 naredi načrt kako se postopoma posloviti od amalgamskih zalivk oz. po domače plomb.



Pa malo Googlam okoli te zadeve in ugotovim (ja res živim v srednjem veku), da naj bi bile amalgamske zalivke izjemno toksične, ker vsebujejo določen delež živega srebra, ki nato skozi slino sčasoma pronica v telo, vsaj tako govorijo slovenski članki.

Pa na to temo iščem še po angleških ključnih in večinoma člankov (tudi znanstvenih - spodaj je citat enega), pravi da so te zalivke varne.

Torej, na eni strani imamo EU, ki pravi da je treba amalgamske zalivke ukinit, na drugi strani, znanstvene raziskave (sicer sem res prebral samo 2 strani), pravijo da amalgan naj ne bi bil škodljiv.

1. Kaj mislite vi?
2. Pri zobozdravniku zahtevate belo plombo, ali pustite da vam zavarovalnica krije amalgamsko?





Scientific Consensus about Amalgams and Mercury

National and international bodies have determined that the use of mercury-containing dental amalgams is safe.

The World Health Organization stated that "dental amalgam restorations are considered safe…", though the document goes on to note that there are instances of local allergic reactions or side effects. [11]

The U.S. Food and Drug Administration (FDA) reviewed 200 scientific articles and an additional 70 relevant abstracts. FDA stated that "dental amalgam is a commonly used device with a low risk of adverse events reported to the agency". [3]

The American Dental Association Council on Scientific Affairs wrote that "the scientific evidence supports the position that amalgam is a valuable, viable and safe choice for dental patients". This assessment was supported by a literature review which stated that "studies continue to support the position that dental amalgam is a safe restorative option for both children and adults". The paragraph continues with a statement about the important "distinction between known and hypothetical risks". [12]



P.S Se opravičujem za mal "senzacionalen" naslov. Privabiti hočem namreč hočem čim več ljudi v to temo.
  • spremenil: Mavrik ()

tony1 ::

Zelo enostaven odgovor: ker se politika obrača po vetru, tako kot marsikak povprečni Joe?

Spet bo en kup cross-checkinga z antivaxxerji. Vse čestitke. :)

(Btw., kaj pa če bi otroke cepili z amalgamskimi zalivkami, ki bi vsebovale še cepivo? :)))

antireal ::

Manj ko boš bral, bolje zate.

Nekih kontretnih dokazov o škodljivosti amalgamskih zalivkah ni.

shadeX ::

Manj ko boš bral, bolje zate.


Vseeno je fino vedet kaj je res in kaj ne, ker se potem pacient lahko na podlagi tega odloča kakšno zalivko si bo dal. Npr za nekatere ni panike, če imajo amalgamsko na šesticah+, ker tja se itak ne vidi. Drugi pa bi na ta račun raje dali cca 50,60EUR za belo plombo in maš mir.

Sicer pa glede na to da tudi EU predlaga državam načrt kako naj bi se te zalivke zamenjale, verjetno nekaj mora bit na tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

Matev ::

da naj bi bile amalgamske zalivke izjemno toksične, ker vsebujejo določen delež živega srebra,


amalgam:
Dentalni amalgami so sestavljeni iz štirih vrst kovin: živega srebra, srebra, bakra in kositra, s tem, da več kot polovico skupne teže polnila zajema živo srebro

ampak kot tudi piše: živo srebro v obliki amalgama ni toksično - kvečjemu če bi plombe segrevali na neke hude stopinje in povzročali taljenje njih
zato tudi dohtarji hladijo plombo z vodo ko jo brusijo

antireal ::

shadeX je izjavil:

Manj ko boš bral, bolje zate.


Vseeno je fino vedet kaj je res in kaj ne, ker se potem pacient lahko na podlagi tega odloča kakšno zalivko si bo dal. Npr za nekatere ni panike, če imajo amalgamsko na šesticah+, ker tja se itak ne vidi. Drugi pa bi na ta račun raje dali cca 50,60EUR za belo plombo in maš mir.

Sicer pa glede na to da tudi EU predlaga državam načrt kako naj bi se te zalivke zamenjale, verjetno nekaj mora bit na tem.


Ravno prejšni teden sem bil pri zobozdravniku, ker se mi je amalgamska plomba uničila. Zdravnici sem rekel, da bi rad "belo" plombo z mojim doplačilom. Po odstrnitvi in pregledu zoba, je zdravnica vseeno predlagala amalgamsko plombo zaradi boljšega obstoja.

MadMax ::

V določenih primerih so amalgamske boljše in vsak dober zobar to ve.
Drugo je pa omenjeno obračanje po vetru...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

blackbfm ::

da naj bi bile amalgamske zalivke izjemno toksične, ker vsebujejo določen delež živega srebra, ki nato skozi slino sčasoma pronica v telo, vsaj tako govorijo slovenski članki


mnenje mojega zdravnika: med izdelavo/odstranjevanjem naj bi bila škodljiva, ko pa je v stabilni obliki v zobu pa ne

moje mnenje: očitno amalgam ni dovolj toksičen da bi ustavil karies ali paradontozo.. blagodejno ni, nisem pa ziher če je resnično toksičen

pegasus ::

Preberite si najprej kako izgleda zastrupitev z živim srebrom (ali pa obiščite rudnik v Idriji, kjer vam lahko o tem povedo iz prve roke), potem pa primerjajte to z "groznimi posledicami" amalgamskih zalivk.

starfotr ::

Amalgam je jeba. Ima pa res boljše lastnosti, boljše plombe so amalgamske, kot bele. Vendar bolj škodljive.

Smurf ::

Ne se hecati, amalgamske plombe niso skodljive (se najbolj negativen efekt je pri upepelitvi truplja, ko gre zadeva v plin in s tem v zrak), hkrati pa so bolj obstojne. Prednost belih plomb, je estetski videz. Kaksni zobozdravniki forsirajo bele vecinoma ker: a) nimajo amalgamskih, b) lahko bolje zaracunajo bele plombe, c) nekatere mlajse generacije nimajo izkusenj z amalgamskimi plombami (na faksu se ucijo vecinoma z belimi).

Osebno imam skoraj povsod (odzadaj) amalgamske plombe, pa imam v bliznem sorodstvu 3 zobozdravnike, ki lepo skrbijo zame in so si glede tega enotni.

krho ::

Bele plombe so zato, da te fino oskubijo.
Ravno zadnjič sem dal 100€ za 1x plomba na 3h ali več ploskvah (60€) + 1x plomba na eni ploskvi (40€)
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

jero_no1 ::

Verjetno so te cene za privat oskrbo ne za doplačilo pri 'javnem' zobozdravniku?
Odločitev o uporabi belih plomb je odvisna od posameznikove odločitve, zato jambranje o previsoki ceni ni najbolj na mestu.

Smurf ::

Tudi, ce se ne gleda cena, ampak zgolj prakticno komponento (kvaliteta, obstojnost, zdravje), so amalgamske plombe dostikrat boljsa izbira.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smurf ()

shadeX ::

Kakšna je pa povprečna doba belih plomb v primerjavi z navadnimi? Je že kdo tukaj "popravljal" belo plombo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

Smurf ::

Tm nekje 5 let za bele, 20 let za amalgamske. V obeh primerih je sicer lahko tudi dlje, ampak nekako okvirne cifre so take.

[D]emon ::

Gonja proti amalgamskim zalivkam ima zame priblizno toliko kredibilnosti (torej nobene) kot gonja anti-vaxxerjev proti cepivu zaradi tiomersala.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Tr0n ::

shadeX je izjavil:

1. Kaj mislite vi?
2. Pri zobozdravniku zahtevate belo plombo, ali pustite da vam zavarovalnica krije amalgamsko?

Sem si pred kratkim dal vse stare plombe menjat za ta nove "bele". Bolj zaradi estetike, kot pa karkoli drugega. So pa samoplacniske (cca. 15 EUR oz. odvisno od velikosti plombe), kar bi v letu 2018 lahko komot zavarovalnica krila v celoti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

Smurf ::

Pa recimo tudi danes imajo se bistveno manj izlocanja snovi, kot so jih imele 20 let nazaj (pa ze takrat niso bili to visoki nivoji).

Miki N ::

Razlika niti pod razno ni zgolj estetska - moderni kompozitni materiali so preprosto (mehansko/kemično) boljši. Mogoče so imele amalgamske plombe kakšno prednost pred recimo 30 in več leti pa še to je bila predvsem cena. Ne pretiravajo stomatologi, ki pravijo, da so moderni kompozitni materiali največja revolucija v zobozdravstvu po izumu svedra na turbino. Moderni materiali so neraztezni, se kemijsko vežejo na dentin(popolno mikrobiološko tesnenje), so inertni, postopek strjevanja z UV svetlobo ima tudi prednosti pred pripravo amalgama. Dodatno se nekateri preprosti rekonstrukcijski triki, kjer se dodaja material z amalgamom praktično neizvedljivi.

Poleg tega je šel ves razvoj in izobraževanje na te materiale, tako da praktično vsak zobozdravnik, celo tisti starejši, ti bo danes sigurno izdelal boljšo kompozitno zalivko kot amalgamsko - saj tudi povejo.

Osebno imam kompozitne plombe že veliko dalj časa, kot so mi zdržale amalgamske. V bistvu nimam več nobene amalgamske. Samo to je moj primer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

Tr0n ::

Ja, nove so precej boljse kvalitete, kot morda nekateri mislijo. Pa tudi ni vec "zdaj ne smes 2 uri nic jest". UV svetloba, trdo kot zob, to je to. :)

Nagi Bator ::

Pred kratkim sem na sestici zamenjal svojo najstarejso "belo plombo" - zgolj preventivno, ni bila zanic. Imel sem jo kaksnih 25 let.

filip007 ::

Meni je skelelo amalgam plomba in sem šel menjat, bela je bila zastonj, tako da to je to, no res da sem čakal pol leta, da sem prišel na vrsto amapk nič zato, če ste brezsposelni je čas za take stvari.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Smurf ::

Miki N je izjavil:

Razlika niti pod razno ni zgolj estetska - moderni kompozitni materiali so preprosto (mehansko/kemično) boljši. Mogoče so imele amalgamske plombe kakšno prednost pred recimo 30 in več leti...

Kompoziti imajo mehansko lastnost krcenja, kar lahko povzroci nastanek spranje med plombo in zobom, zaradi tega je vecja verjetnost za okuzbo pulpe in nastanka kariesa. Po drugi strani se amalganske plombe s casom sirijo in s tem zapolnejo prostor, kar zmanjsa verjetnost prej nastetih problemov.

Miki N je izjavil:


... pa še to je bila predvsem cena.

Sama cena materiala je primerljiva, vendar za izdelavo bele plombe zobozdravnik porabi vec dela, zato racuna zavarovalnica visjo ceno.

Miki N je izjavil:


Ne pretiravajo stomatologi, ki pravijo, da so moderni kompozitni materiali največja revolucija v zobozdravstvu po izumu svedra na turbino.

Prvic slisim za to, pa poznam kar nekaj stomatologov :P.

Miki N je izjavil:


Moderni materiali so neraztezni,

Kar prinese slabo lastnost krcenja...

Miki N je izjavil:


se kemijsko vežejo na dentin(popolno mikrobiološko tesnenje),

Ne vezejo se kemijsko, ampak temelji vezava na mikroretenciji.

Miki N je izjavil:


so inertni, postopek strjevanja z UV svetlobo ima tudi prednosti pred pripravo amalgama.

Ze nekaj casa se ne uporablja UV svetloba, ampak modra svetloba.

Miki N je izjavil:


Dodatno se nekateri preprosti rekonstrukcijski triki, kjer se dodaja material z amalgamom praktično neizvedljivi.

To je res. Ampak tudi kompozitna plomba zahteva dolocen set pogojev, ki ni vedno izpolnjen. Edina trajna resitev v tem primeru je amalgamska plomba.

Miki N je izjavil:


Poleg tega je šel ves razvoj in izobraževanje na te materiale, tako da praktično vsak zobozdravnik, celo tisti starejši, ti bo danes sigurno izdelal boljšo kompozitno zalivko kot amalgamsko - saj tudi povejo.

Glede na to, da se kemijska sestava amalgamskih plomb konstantno spreminja, bi sklepal, da poteka razvoj tudi v tej smeri. Drugi del trditve je tudi pretiran. Kompozitne plombe potrebujejo zelo natancen set postopkov, ki pa se jih ravno marsikateri starejsi zobozdravnik ne drzi. Posledica, so katastrofalne kompozitne plombe. In ravno zato ker moras biti precej natancen pride tudi hitreje na splosno do napak.

Tr0n ::

To vse ti nic ne koristi, ce so grde in zdravju skodljive. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

MadMax ::

Ko me zobar vpraša ali bi tako ali onako, je odgovor vedno isti: boljšo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Alien123 ::

Mene pa je moja ortodontka olajsala za 80e pri beli plombi

SmotaniJanez ::

starfotr je izjavil:

Amalgam je jeba. Ima pa res boljše lastnosti, boljše plombe so amalgamske, kot bele. Vendar bolj škodljive.


Probem amalgama je, da se širi, ko žvečimo, kar je koristno pri malih luknjah v kočniku.. recimo, ker luknjo zapre.... Pri večjih luknjah je potrebno dati belo zalivko, ker drugače lahko zob enostavno popusti, ker se poveča pritisk na robove in kak vogal odleti.

To je bistvena pomankljivost oziroma prednost amalgama, ki je dobesedno večen saj poznam ljudi, ki imajo plombe iz amalgama že 40 let stare.

Torej lah dam nasvet, čim je lunja v kočniku mal večja zahtevajte belo plombo.

Zgodovina sprememb…

Smurf ::

Tr0n je izjavil:

To vse ti nic ne koristi, ce so grde in zdravju skodljive. :)

Grde so, zdravju pa niso skodljive.

jero_no1 ::

Sam sicer nimam nobene amalgamske plombe, ampak če sem prav informiran je treba v nekaterih primerih narediti precej večjo luknjo (vrtati tudi v zdrav del zoba) kot za belo plombo, da je zadeva narejena kvalitetno in za dlje časa.

shadeX ::

Ravnokar od zobarja.

Vprašal sem jo o amalgamskih zalivkah pa ni ne potrdila ne ovrgla da niso nevarne. Izpostavila je pa problem, da kadar se zadeva brusi, takrat je dejansko zadeva nevarna za zdravje ker telo obrušene delce absorbira (slina, dihanje). Je pa povedala, da danes so sesalci zelo dobri in tudi ob brušenju pride v telo izjemno majhna (če sploh) količina odbrušenega delca zoba oz. amalgana.


Po enem letu sem imel kontrolo, pregledala vse zobe, opazi malo kariesa na 4 spodaj. Odpre, pobrusi in zafila z belo plombo. Na stolu bil 15min.

P.S Je pa tudi omenila (če kdo ne ve), da so bele plombe do 4 zoba zastonjske (krije zavarovalnica). Ker pač ni smiselno, da bi prvi zobi ki so najbolj vidni imeli črno plombo.

V bistvu sem zelo zadovoljen, kar se tiče zobozdravstvenih storitev v Sloveniji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

tikitoki ::

Ocitno imas sreco z zobarjem.

Zauzito elementarno zivo srebo ni kaj zelo nevarno, ker se izredno majhne delez absorbira v telo.

Problematicne so organske spojine, ki vsebujejo zivo srebro, dolocene soli in menda pare, ker se skozi pljuca bistveno bolje absorbira.

Tr0n ::

Torej ce prav razumem, bi nekateri radi riskirali, da se ti delci absorbirajo v telo in skodijo zdravju, kot pa da bi izbrali lepso, bolj kvalitetno in manj nevarno varianto?

Dobri ste. :)

c3p0 ::

Da bele plombe niso obstojne, je dandanes po moje le še mit. Materiali in postopki se stalno izboljšujejo. Nekateri zobozdravniki celo redno hodijo na razne simpozije, šolanja.

Smurf ::

Edini omembe vreden skodljiv ucinek amalgamskih plomb je njihov vpliv na okolje. Specificno je problem pri upepelitvi mrtvih, ker gre zadeva v zrak.

>Nekateri zobozdravniki celo redno hodijo na razne simpozije, šolanja.
Sej moje trditve izhajajo iz tega, kar se predava na teh konferencah. Plusi in minusi beli plomb so take, kot sem jih nastel v prejsnem postu. Ne gre za mite.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zobobol po plombiranju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
517427 (5938) mahoni
»

ko plačaš za zalivko dvakrat

Oddelek: Loža
224603 (2610) umexteacher
»

Zobozdravnik Ljubljana

Oddelek: Loža
123846 (3377) crniangeo
»

pocen zob ne boli

Oddelek: Loža
448477 (7226) Nagi Bator
»

državni zobozdrvaniki "mesarji"?

Oddelek: Loža
4810499 (7905) RejZoR

Več podobnih tem