» »

Neprimerno verbalno zelo grdo obnašanje Policaja

Neprimerno verbalno zelo grdo obnašanje Policaja

nurmaln ::

facepalm je izjavil:

zakaj dvomis v uspeh? a mislis, da sodniki kar sodijo v prid policajev neglede na okoliscine?

Zato ker ponavadi izpade da se je "prekrškar" samo hotel malo duvat in je sam pri sebi presodil da tukajle na primer ni varno ustaviti in je peljal naprej. Sodnik lahko pogleda kje točno je bil ustavljan in ustavljen in sam oceni ali je bilo mesto varno za ustaviti ali ne.

facepalm je izjavil:

spet, ce smo realni, se bo policaj postavil pred teboj le v skrajnem primeru (kak res hud prekrsek). ce bi bila redna kontrola, bi ti sam pokazal kam se umaknes.

Ne, čisto dovolj je da hodi ob cesti in te vidi da govoriš po telefonu ali pa na primer nisi pripet, ali pa nisi na prehodu 100 metrov stran ustavil ko je pešec čakal da prečka, itd.

facepalm je izjavil:

z luckami in sirenami te pa itak ustavljajo le ce naredis prekrsek

Kje to piše?
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurmaln ()

nurmaln ::

shadeX je izjavil:

[D]emon je izjavil:

Psihicne travme, trololo. :))


OP se je slabo izrazil in ne razlikuje psihičnih travm od "šoka", ki je zagotovo že minil. Ob predpostavki, da se je policaj RES točno tako vedel kot je OP opisal, bi bil tudi sam v šoku, ker od uradne osebe tega nikoli ne bi pričakoval. Z normalnim odnosom in dvosmerno komunikacijo se da vse rešit.


Zadnje čase so na nekaterih US sajtih ratal popularni video posnetki na katerih najprej "žrtev" pet minut razlaga kako jih je policist napadal, šikaniral, nadlegoval in kaj jaz vem kaj še vse. Drugi del video clipa je potem posnetek s policistove kamere katero nosi na sebi, in ta posnetek pove čisto drugo zgodbo.
Ne pomeni da policisti kdaj ne zaj*****, ampak večina podobnih jamranj in pritožb je pa zaradi folka z večvrednostnim kompleksom.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

shadeX ::

Res je. Tudi sam dvomim o točno takem poteku dogodkov kot jih OP opisuje. Vse je sicer možno, ampak zaradi tega zagotovo ne bom spreminjal mnenja o policajih. Jaz sem z njimi (dosedaj) vedno imel dobre izkušnje.

Meizu ::

Utk je izjavil:

Meizu je izjavil:

Meni se zdi skrajno cudasko, da vas je tu notri v temi dosti, ki promovirate ustavljanje in izvajanje kontrole sredi ceste.

Cesta temu pac ni namenjena in pika. Nikjer v CPPju ne pise, da bi se moral voznik v sklopu kontrole prometa ustavljati na cesti. Policist tega ne more zahtevat, ker je tudi sam v prekrsku oviranja in ogrozanja prometa.

Jaz bi v tem primeru napravil isto, t.j. vozil do prve primerne tocke in se tam ustavil. Vse ostalo je bullshit and you know it.

Policaj te lahko ustavi kjerkoli. Kolk je kje tvegano glede na razlog zakaj te je ustavil, je pa njegova odgovornost.


Ne bo ravno drzalo.

https://www.24ur.com/novice/slovenija/f...

Torej ustavit moras vedno na varnem mestu, kar je lahko v dolocenih primerih rob vozisca. Ampak ce od tebe zahteva npr. sredi ovinkaste regionalke da se ustavis, imas IMO pravico peljat do prvega varnega mesta.

Zakaj bi ogrozal svoje zivljenje samo zato, ker se policistu fucka za njegov lajf?

Policist je torej tudi dolzan kmalu po taksni zaustavitvi premaknit nadaljevanje postopka na varnejse mesto.

poweroff ::

OK, nisem bral vsega, ampak.

Jaz bi mu lepo mirno odgovoril, da sem ustavil tam zato, da ne bi ustavil prometa, da sem pripravljen mirno sodelovati v postopku in da če misli peljati postopek naj ga pelje na miren in vljuden način, ali pa bom pač poklical drugo patruljo oz. podal pritožbo.

Če bi mi bilo res hudo, bi ga prijavil na PP. Sicer nekih hudih sankcij ne bo, si bo pa morda zapomnil za drugič da se bolj mirno vede če nima ravno kretena pred sabo.

V glavnem, nič takega, da bi se bilo vredno razburjati. Mogoče je imel slab dan, ampak iz opisa ni videt, da bi prekoračil svoja pooblastila ali da bi se ti kaj hudega zgodilo.
sudo poweroff

nurmaln ::

poweroff je izjavil:

...in da če misli peljati postopek naj ga pelje na miren in vljuden način, ali pa bom pač poklical drugo patruljo

:))
Gospod policist, moje mnenje je da se z mano ne pogovarjate dovolj prijazno, zato pričakujem da mi pride položnico napisat nek drug policist. Vi si pa z milom umijte usta!
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

tryhard ::

[D]emon je izjavil:

Psihicne travme, trololo. :))

Drugic pa upostevaj navodila, ki jih dobis.

Pa tud policaji so samo ljudje, cisto mozno je, da je imel slab dan. Seveda pa tak odnos ni primeren za uradno osebo. Ampak glede na to, da jokas o psihicnih travmah, jemljem tvojo zgodbico z veliko zlico soli.

Kar je pri Policiji zaželjeno, ni pa zmeraj smiselno.

vostok_1 je izjavil:

starfotr je izjavil:

https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_o...
Sedaj nas bodo snemali, pa še paralizirali.

Načeloma so policaji kar skulirani, vendar nekaterim je prišlo preveč v kri, da nosijo pendrek. Prepotentni so.


Oh kul. Nači cajkoti bodo dobili body camere.

Sicer ni to USA, kjer te pihnejo že če pokašljaš, ampak, načeloma zadeve so efektivne.

Zadeve so namenjene zavarovanju državljanov in ne policistom. Body kamere mislim.

FTad je izjavil:

Glugy je izjavil:

Nobena kontrola prometa ni tako pomembna da bi se zanjo moralo ogrožati varnost sovoznikov v prometu.

Jz bi policaju z lepimi besedami povedal da se opravičujem ampak da je bila moja presoja takšna da bi bilo ustavljanje pred tem mestom ogražujoče za varnost ostalih udeležencev v prometu; ter da se moram v prometu zavedati svojih zmožnostih in se po njih ravnati. Bi še enkrat rekel ; res mi je žal če ste drugačnega mnenja; vendar kljub temu vaše drugačne mnenje spoštujem. Nisem vam namenoma želel vzeti več časa kot je treba.

Proti policistu pač ne morš zmagat ; zato je največ kar lahk nardiš da si prijazn in razumevajoč tud če se ne strinjaš z njim; tud če se ti totalno butast zdi. Ker čim dvomiš v presojo policista bo ta začel iskat načine da te zašije; da te če ne druzga z besedami zagreni; ker to policisti čeprav ne bi smel dost osebno doživljajo; kot napad na njih.

Največ kar lahko narediš je da napišeš pripombo policiji ; da jih tud uradno vprašaš po e-mailu kako je treba v tem primeru ravnat in potem če pride do odstopanja to nakažeš al pa če si drznejo zagovarjat neumnosti pač to posreduješ medijem al pa razširiš vest po Facebooku. Sam more bit res po e-mailu ne po telefonu; ker e-mail ima neko sledljivost; na telefonu bi mogu pa snemat pa prej po možnosti to najavit pa ..eh....brezveze. Pa fajn je če ko te policist ustavi tud pogledaš kako mu je ime; oziroma si zapomniš / zapišeš da se ve kdo morebiti ne opravlja svojega dela tako kot bi moral.


Se popolnoma strinjam. Sam sem isto enkrat na AC vozil se kak km do ene bencinske, ko mi je policist v civilnem avtu prizgal svojo lucko. Sredi tunela menda ne bom ustavljal. Ni nic tezil, da se je moral se tako dolgo za menoj voziti.

V tujini imajo navado (Njemačka?) da gredo pred te in te usmerjajo do prvega postajališča slash varne točke parkiranja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tryhard ()

tryhard ::

Utk je izjavil:

ProGo je izjavil:


Želim ti srečo.

A naj jaz zdaj prilepim en video, kjer policaj strelja na človeka, ki se ni ustavil?

Izvoli. Takega bomo v naši državi odstranili iz javnosti, po možnosti ga oblekli še s tistim luškanim jopičem.

Utk ::

Ne bo ravno drzalo.

https://www.24ur.com/novice/slovenija/f...

Torej ustavit moras vedno na varnem mestu, kar je lahko v dolocenih primerih rob vozisca. Ampak ce od tebe zahteva npr. sredi ovinkaste regionalke da se ustavis, imas IMO pravico peljat do prvega varnega mesta.


Kje je varno mesto ne odlocas ti, ampak on. Policijski avto sred ceste z luckami naredi vsako mesto varno. Kaj pa ce bi bilo tam drevo na tleh ali neka nesreca. Bolj mores pazit da s tem ne blokiras kakega krizisca in podobno, ampak to je razlika 50m gor dol, ne pa pol km.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

kingsix ::

Na kak način pa ti policist od zadaj sporoči kaj je zanj varno mesto za ustavljanje?

Mogoče te bi moral prehitet in ustavit on, ti pa za njim?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

Utk ::

Prizge lucke in sireno. Ti dolocis mikrolokacijo, ne mores pa vozit se en km.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

strup121 ::

drama :D
začelo se je z darsovci, zdej policija le kaj sledi :D

Val202 ::

Zanimiva mnenja. Vsekakor pa je res samo eno. Če te želi policist ustaviti in ti to nakaže z zakonsko dovoljenimi zvočnimi in slišnimi mehanizmi, imaš, da čimprej na najprimernejšem kraju ustaviš. To je tvoja dolžnost. Dolžnost policista pa je, da se do tebe obnaša profesionalno, nerasistično in predvsem korektno. Če je policist do tebe res prišel z besedami "a si normalen" in podobno imaš dve možnosti:
a) se sekiraš zaradi travme
b) narediš prijavi na GENERALNO POLICIJSKO UPRAVO (ne na PP od koder policist prihaja) zoper postopka

Verjemi, na GPUju nimajo tolerance do neprofesionalnega obnašanja policistov.

Je pa res, da če nimaš priče, zna veljati tvoja beseda proti njihovi. Ker pa so policisti uradne osebe, ima njihova beseda večjo težo. Vsekakor pa se vsaka prijava shrani, ker gre za uradno poslovanje in je vsaka vhodna pošta (tudi preko majla na uraden predal) zavedena.

strup121 ::

gpu nima nič s pritožbo. MNZ ali pa postaja s katere je policist. Če OP nima video ali zvočnega posnetka bo res njegova beseda proti njihovi.

imagodei ::

A je že kdo pisal mail (hint, hint, wink, wink) na Policijo in povprašal, kakšno je njihovo stališče? A pričakujejo, da se boš takoj ustavil ob levem robu vozišča, četudi ni primernega izogibališča, ker bojda:
Kje je varno mesto ne odlocas ti, ampak on. Policijski avto sred ceste z luckami naredi vsako mesto varno.

Ali pa se pričakuje od ustavljanega voznika toliko pameti in izkušenj, da sme po potrebi peljati še 500-1000m, dokler ne najde varnega izogibališča?
- Hoc est qui sumus -

strup121 ::

no ob levem robu vozišča zame zagotovo ni primerno mesto, ali si mogoče mislil desni rob.

tu je sicer neko stališče policije: Vozniki morajo vozila ustaviti na varnem mestu, na policistih pa je, da določijo drugi varnejši kraj ustavitve, če je potrebno. Podobno je tudi na hitrih cestah in avtocestah. Na avtocesti bi lahko bil varen kraj tudi odstavni pas, če so izpolnjeni določeni pogoji, na primer ponoči, ko ni veliko prometa.

povzeto iz tu: https://www.24ur.com/novice/slovenija/f...

čeprav na avtocesti se nebi ustavil pa če je bog.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: strup121 ()

Val202 ::

@strup121: Ni res. MNZ ni pristojen za reševanje pritožb zoper Policijo. Pristojna je Služba generalnega direktorja policije, ki spada pod GPU.

win64 ::

strup121 je izjavil:


čeprav na avtocesti se nebi ustavil pa če je bog.

Na avtocesti zapeljejo pred tabo, pa vžgejo table na kateri piše peljite za mano. Policist potem zapelje na prvo počivališče. Nevem pa kaj se zgodi ko ni počivališča.

videc ::

ProGo je danes ob 09:48:24 izjavil: Prav tako na v primeru izvedbe postopka na AC morajo ustavit za vami na odstavnem pasu, torej te pasivno ščitijo s svojim avtomobilom itn.
Nekaj podobnega videno ta teden, samo da so bili na prehitevalnem pasu, ko je bila prometna pri Blagovici. Na avtocesti avti razvrščeni povsem levo in povsem desno, da je bilo dovolj prostora za gasilce in rešilca, ki so tudi pripeljali. Potem se pa en ata v Merdecesovem jeepu z MB registracijo pripelje po voznem pasu. Cca. 20-30s za njim se je pa pripeljal policijski avto z lučkami in čez 300m smo lahko gledali, kako je voznik Mercedesa stal ob avtu in bil v prekrškovnem postopku.
Me prav zanima, kakšno kazen je dobil.

strup121 ::

Val202 je izjavil:

@strup121: Ni res. MNZ ni pristojen za reševanje pritožb zoper Policijo. Pristojna je Služba generalnega direktorja policije, ki spada pod GPU.


res? bil sem prepričan, da je za to pristojen sektor za reševanje pritožb na MNZ. Že zaradi imena sem to sklepal, pa zaradi razlage na njihovi strani:
Vložene pritožbe zoper policiste se rešuje na dveh ravneh:

- v pomiritvenem postopku pri vodji organizacijske enote policije,
- pred senatom ministrstva.

facepalm ::

nurmaln je izjavil:

facepalm je izjavil:

zakaj dvomis v uspeh? a mislis, da sodniki kar sodijo v prid policajev neglede na okoliscine?

Zato ker ponavadi izpade da se je "prekrškar" samo hotel malo duvat in je sam pri sebi presodil da tukajle na primer ni varno ustaviti in je peljal naprej. Sodnik lahko pogleda kje točno je bil ustavljan in ustavljen in sam oceni ali je bilo mesto varno za ustaviti ali ne.

facepalm je izjavil:

spet, ce smo realni, se bo policaj postavil pred teboj le v skrajnem primeru (kak res hud prekrsek). ce bi bila redna kontrola, bi ti sam pokazal kam se umaknes.

Ne, čisto dovolj je da hodi ob cesti in te vidi da govoriš po telefonu ali pa na primer nisi pripet, ali pa nisi na prehodu 100 metrov stran ustavil ko je pešec čakal da prečka, itd.

facepalm je izjavil:

z luckami in sirenami te pa itak ustavljajo le ce naredis prekrsek

Kje to piše?


#1 briga mene kaj "ponavadi" dela prekrskar. jaz govorim kako bi sam ravnal v taki situaciji. nebi se "duval". ravnal bi tako, da prioritetno zascitim sebe in svojo lastnino. ce bi policaj presodil, da je moje dejanje zrelo za sodnika, nebi imel pripomb. bi se pa znal utemeljeno zagovarjati pri sodniku.

#2 ce me policaj vidi kako telefoniram ali karkoli med voznjo bo moral biti zelo omejen v glavi, da bi se skakal pred avto. ce bi pa zacel mahat z roko iz plocnika, bi mu vljudno pomahal nazaj, ker nisem kreten.
lahko pa seveda prijavi moje telefoniranje patrulji in me ta ustavi ter oglobi.

#3 pise ne nikjer, je pa taka praksa najpogostejsa v real life

poweroff ::

nurmaln je izjavil:

poweroff je izjavil:

...in da če misli peljati postopek naj ga pelje na miren in vljuden način, ali pa bom pač poklical drugo patruljo

:))
Gospod policist, moje mnenje je da se z mano ne pogovarjate dovolj prijazno, zato pričakujem da mi pride položnico napisat nek drug policist. Vi si pa z milom umijte usta!

Ne, preprosto pokličeš na 113 in razložiš situacijo, da se policist obnaša neprofesionalno, da se počutiš ogrožen in naj pošljejo drugo patruljo. Ampak kot rečeno, to je res skrajni primer. Sem prepričan, da bi se dalo čisto drugače rešiti zadevo z malo pameti.
sudo poweroff

nurmaln ::

win64 je izjavil:

strup121 je izjavil:


čeprav na avtocesti se nebi ustavil pa če je bog.

Na avtocesti zapeljejo pred tabo, pa vžgejo table na kateri piše peljite za mano. Policist potem zapelje na prvo počivališče. Nevem pa kaj se zgodi ko ni počivališča.

Če ni počivališča pač odstavni pas.

poweroff je izjavil:

nurmaln je izjavil:

poweroff je izjavil:

...in da če misli peljati postopek naj ga pelje na miren in vljuden način, ali pa bom pač poklical drugo patruljo

:))
Gospod policist, moje mnenje je da se z mano ne pogovarjate dovolj prijazno, zato pričakujem da mi pride položnico napisat nek drug policist. Vi si pa z milom umijte usta!

Ne, preprosto pokličeš na 113 in razložiš situacijo, da se policist obnaša neprofesionalno, da se počutiš ogrožen in naj pošljejo drugo patruljo. Ampak kot rečeno, to je res skrajni primer. Sem prepričan, da bi se dalo čisto drugače rešiti zadevo z malo pameti.

"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: nurmaln ()

nurmaln ::

facepalm je izjavil:

#1 briga mene kaj "ponavadi" dela prekrskar. jaz govorim kako bi sam ravnal v taki situaciji. nebi se "duval". ravnal bi tako, da prioritetno zascitim sebe in svojo lastnino. ce bi policaj presodil, da je moje dejanje zrelo za sodnika, nebi imel pripomb. bi se pa znal utemeljeno zagovarjati pri sodniku.

#2 ce me policaj vidi kako telefoniram ali karkoli med voznjo bo moral biti zelo omejen v glavi, da bi se skakal pred avto. ce bi pa zacel mahat z roko iz plocnika, bi mu vljudno pomahal nazaj, ker nisem kreten.
lahko pa seveda prijavi moje telefoniranje patrulji in me ta ustavi ter oglobi.

#3 pise ne nikjer, je pa taka praksa najpogostejsa v real life


Ja ja, sej se policist srečajo z veliko takimi kot si ti, ki so najbolj brihtni in hočejo policistu razlagati kako naj opravlja svoje delo. Potem ko pametujejo prvič dobijo položnico, potem so še bolj razp**** pa še bolj težijo in dobijo še kakšno položnico, potem po ene štirih petih položnicah pa počasi dojamejo, da pravila veljajo za njih enako kot za vse ostale, ne glede na to kolk brihtni mislijo da so. Življenje te bo že postavilo na svoje mesto.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln

facepalm ::

mene je zivljenje ze postavilo na realna tla.
sem imel ze kar nekaj opravkov s policaji zato vem, da si nekateri dovolijo prevec. seveda so tile v manjsini (hvala bogu). s policajem se vedno pogovarjam uradno in spostljivo. ko sem naredil prekrsek nisem niti pricakoval, da mi bo pogledal skozi prste. v vecini primerov sem ga odslovil z "lep dan tudi vam.." kljub kazni v zepu. nimam tezav nakazat nekaj denarja, tezave imam ce so nespostljivi (dozivel le enkrat kot mladoletnik in sem ga uspesno "spustil" na uraden nivo) in ce si razlagajo zakone po svoje. dejansko sem ze placal kazen in se v prihodnosti zavedal, da mi nebi bilo treba.
zato sedaj zahtevam vse po pravilih in tudi sam se drzim cppja kolikor lahko. ce bi ti dal 5 eur za vsakic, ko pozabim dati smernik, nebi bankrotiral.

imagodei ::

> "potem po ene štirih petih položnicah pa počasi dojamejo, da pravila veljajo za njih enako kot za vse ostale, ne glede na to kolk brihtni mislijo da so."

Problem s tem je samo ta, da je v Sloveniji absolutno premalo policistov na cesti. Če te ustavijo 1x na 4 leta, potem to nima haska.
- Hoc est qui sumus -

tryhard ::

nurmaln je izjavil:

facepalm je izjavil:

#1 briga mene kaj "ponavadi" dela prekrskar. jaz govorim kako bi sam ravnal v taki situaciji. nebi se "duval". ravnal bi tako, da prioritetno zascitim sebe in svojo lastnino. ce bi policaj presodil, da je moje dejanje zrelo za sodnika, nebi imel pripomb. bi se pa znal utemeljeno zagovarjati pri sodniku.

#2 ce me policaj vidi kako telefoniram ali karkoli med voznjo bo moral biti zelo omejen v glavi, da bi se skakal pred avto. ce bi pa zacel mahat z roko iz plocnika, bi mu vljudno pomahal nazaj, ker nisem kreten.
lahko pa seveda prijavi moje telefoniranje patrulji in me ta ustavi ter oglobi.

#3 pise ne nikjer, je pa taka praksa najpogostejsa v real life


Ja ja, sej se policist srečajo z veliko takimi kot si ti, ki so najbolj brihtni in hočejo policistu razlagati kako naj opravlja svoje delo. Potem ko pametujejo prvič dobijo položnico, potem so še bolj razp**** pa še bolj težijo in dobijo še kakšno položnico, potem po ene štirih petih položnicah pa počasi dojamejo, da pravila veljajo za njih enako kot za vse ostale, ne glede na to kolk brihtni mislijo da so. Življenje te bo že postavilo na svoje mesto.

Jah, nazadnje mi je sodišče spreminjalo kazen, ker je gospod PALICAJ upošteval zgolj to, kar se je v njegovem imaginarnem svetu zdelo skladno. Še poprej je eden dobil opozorilo od nadrejenega zaradi svojega bleščečega obnašanja.
Mi nikoli ne bo problem plačati teh UPNov. Le sodišče mi jih bo moralo izdati in ne neki dripaci, ki svojo prepotentnost sproščajo tekom delovnega časa - pa naj si bo to na račun večjih stroškov.
K sreči takih junakov v modrem ni veliko in so v manjšini. Velika večina jih je kulturnih in vedo, k čemu služi njihov poklic.

looser ::

razumem travmo, ampak, če te krega, je manj možnosti, da ti kakšno kazen napiše...

no, sam imam precej dobre izkušnje s policaji, se pa niti ne spomnim, kdaj sem imel kaj opraviti z njimi (in naj tako tudi ostane)...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: looser ()

Meizu ::

Utk je izjavil:

Ne bo ravno drzalo.

https://www.24ur.com/novice/slovenija/f...

Torej ustavit moras vedno na varnem mestu, kar je lahko v dolocenih primerih rob vozisca. Ampak ce od tebe zahteva npr. sredi ovinkaste regionalke da se ustavis, imas IMO pravico peljat do prvega varnega mesta.


Kje je varno mesto ne odlocas ti, ampak on. Policijski avto sred ceste z luckami naredi vsako mesto varno. Kaj pa ce bi bilo tam drevo na tleh ali neka nesreca. Bolj mores pazit da s tem ne blokiras kakega krizisca in podobno, ampak to je razlika 50m gor dol, ne pa pol km.


Seveda odloca predvsem policist. Imas pa tudi ti kot voznik odgovornost presoje. Torej ce se ti policist zalima za avto (kot ponavadi) in prizge luci, a torej takoj zabremzas, po moznosti poberes se tistega policaja v rit in nato izpeljes postopek?

Niso vse ceste enake. V vecjih mestih so naceloma dovolj siroke, da se da ob robu cestisca normalno izpeljat postopek. V ostali veliki vecini imas ozke, vecinoma nepregledne ceste in je res neodgovorno taksne postopke peljat na samem cestiscu.

Jaz osebno bi naredil tako, kot so nekateri v temi predlagali, t.j. upalis vse 4 smerokaze, das vedet policistu da stekas, potem pa lepo pocasi pripeljes do varne lokacije (najsibodi avtobusna postaja ali kaj drugega). Seveda do svoje meje. Ce imas npr. neprednostno cesto, ustavis tam ob robu cestisca, definitivno se pa ne bi guzil sredi prometne ceste. Sistem provida npr. zapelje pred tabo in te potem sam pripelje do ustreznega mesta, ti mu pa sledis.

Tudi avtosola uci, da se na robu cestisca ustavljas samo, ce je res nuja. Kontrola prometa ni taksna nuja, da bi moral ogrozat ostala zivljenja. Da sploh ne pomislim na motoriste. Zakaj delat shit, ce se temu lahko izognes?

Edit: Sploh pa je tu kot ponavadi potrebna interpretacija. Zakon pravi, da te policist sme ustaviti ob robu cestisca ampak ne kot "de facto" temvec le ce je varno. O tem presoja predvsem voznik, ki bo ustavljen. Kako naj policist z lucmi nakaze kje ustavit razen ce ima t.i. sistem provide? V tem primeru mora policist najmanj zapeljat pred tebe in te nato ustaviti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

looser ::

ja, jasno, se strinjam, daj "vse 4", da razume, da si acknowledgal njegovo povabilo na "pogovor" ali pa vsaj "desne", da vidi, da si polno kooperativen in konformen... to je lažja pot. lahko pa pametuješ in fakeaš ustavljanje, pa potem odpelješ, ko stopi iz vozila. no, to je samo, če te d'nar žuli, ker že ima tvojo registrsko :-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: looser ()

Mehmed ::

facepalm je izjavil:


z luckami in sirenami te pa itak ustavljajo le ce naredis prekrsek. takrat pa valda ne bos sel ustavljat na ovinku ali v kriziscu.


Ne, z lucmi pa sirenami te ustavljajo ko so za teboj pa so se te odlocili ustavit. Prekrsek ali pa rutinsko, ne menja stvar.
Brez luci pa siren te pa ustavljajo ko so pred tabo na cesti pa ti lahko enostavno pomahajo da ustavis. Ravno tako prekrsek ali rutinsko, ne menja stvar.

Utk ::

Če vidiš, da ti zadaj bliska in spušča sireno, se ustavi. Sej ne veš kaj je, morda je za tvoje dobro, teroristični napad 300 metrov naprej ali ne vem kaj. Dvomim, da prižigajo luči in sirene, če ni nujno na "nevarnih" mestih. Policaji že poznajo tolk teren in prižge sireno 100 metrov pred nekim dovozom ali nečim, ne pa kje te slučajno dohiti.

facepalm ::

Mehmed je izjavil:

facepalm je izjavil:


z luckami in sirenami te pa itak ustavljajo le ce naredis prekrsek. takrat pa valda ne bos sel ustavljat na ovinku ali v kriziscu.


Ne, z lucmi pa sirenami te ustavljajo ko so za teboj pa so se te odlocili ustavit. Prekrsek ali pa rutinsko, ne menja stvar.
Brez luci pa siren te pa ustavljajo ko so pred tabo na cesti pa ti lahko enostavno pomahajo da ustavis. Ravno tako prekrsek ali rutinsko, ne menja stvar.



ce bi policaj, dejmo rect iz civilnega avta zgolj za predstavo, mahal z roko cez okno, bi se ti dejansko ustavil? kaj ce je pozdravljal soseda? kaj pa ce je to tvoj sosed, pa te pozdravlja?;)
ravno tako, ce ti bo policaj histericno mahal s plocnika, bos kar ustavil? sej ne ves od koga hoce kaj imeti.

ustavi te pa lahko kadarkoli, le obicajno ne ustavljajo rutinsko z zvocnimi in svetlobnimi signali. to sem tudi objasnil v kasnejsem postu

St235 ::

ce bi policaj, dejmo rect iz civilnega avta zgolj za predstavo, mahal z roko cez okno, bi se ti dejansko ustavil? kaj ce je pozdravljal soseda? kaj pa ce je to tvoj sosed, pa te pozdravlja?;)
ravno tako, ce ti bo policaj histericno mahal s plocnika, bos kar ustavil? sej ne ves od koga hoce kaj imeti.

če nisi vase zagledan kreten točno to narediš, ko ti maha uniformiran policist. Upočasniš in po potrebi ustaviš, dokler nisi prepričan ali je namenjeno tebi ali ne. Lahko pa seveda vehementno pelješ mimo in poleg kazni za telefon, dobiš še bistveno večjo kazen ker nisi upošteval navodil policista.

facepalm ::

kaksno navodilo pa je "mahanje"?;)
imam izkusnjo iz italije. policist je stal na plocniku ob cesti. dokler ga nisem pogledal v oci se ni niti trudil, da bi mi karkoli nakazal. nisem niti vedel, da ima namen koga ustaviti.
ko je videl, da sem ga opazil, je s prstom pokazal name in mi nato nakazal naj se ustavim. to sem tudi storil saj je bilo nedvoumno kaj hoce imeti.
ce ga nebi pogledal sem siguren, da me nebi ustavil.
mimogrede nisem storil prekrska in nisem dobil kazni.

kar zelim povedati je to, da ce policist histericno maha z rokami, ne morem vedeti kaj hoce imet. sploh ce bi bil na telefonu ga verjetno nebi niti opazil.
v bistvu me ne briga saj mi more nedvoumno nakazati.
prav tako se nebi ustavil ce bi mi policist zadaj potrobil.

St235 ::

kar zelim povedati je to, da ce policist histericno maha z rokami, ne morem vedeti kaj hoce imet.

točno tako in zato se moraš prepričat kaj se dogaja.

v bistvu me ne briga saj mi more nedvoumno nakazati.

v bistvu ne rabi oziroma tvoje blodnje o tem kaj je nedvoumno ne igrajo vloge.

sploh ce bi bil na telefonu ga verjetno nebi niti opazil.

verjamem, ker to da uporabljaš telefon med vožnjo pove vse kar rabimo vedet o tem da nimaš kaj delat na cesti in so ostale nebuloze kaj ti bi ali ne bi počel povsem irelavantne, ker o varnosti v prometu in prometnih predpisih evidentno nimaš pojma.

feryz ::

Čistun se spet dela pametnega.

Pravila za ustavljanje so jasno definirana in nikakor niso, kakor ti kracaš tukaj, blodnje normalnega voznika.
Če policaj uporablja karkoli drugega od predpisanega, lahko samo pomahaš nazaj. To je vse kar veleva bonton. Pa še to ni mus.

St235 ::

Si sposoben z virom podret, kaj je jasen zakonsko predpisan in nedvoumen način na katerega mora signalizirat policaj, da zadosti tvoji eminenci? Ker meni zadostuje signal z roko.

Pravila za ustavljanje so jasno definirana in nikakor niso, kakor ti kracaš tukaj, blodnje normalnega voznika.

absolutno in če "normalen" voznik ni sposoben tega razumet potem se je dolžan prepričat ali mu policist signalizira ali odgaja muhe. Ne more pa se delat, da policaja ne vidi, ker visi med vožnjo na telefonu in pričakovat, da ne bo odgovarjal za to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Mare2 ::

facepalm je izjavil:



ce bi policaj, dejmo rect iz civilnega avta zgolj za predstavo, mahal z roko cez okno, bi se ti dejansko ustavil?


Na hitro pogledaš v Pravilnik o znakih, ki jih dajejo policisti in druge pooblaščene uradne osebe pri urejanju in nadziranju cestnega prometa. Če ustreza znaku ustaviš, če ne pa ga pozdraviš nazaj. To, da se pozdravita, je že po bontonu. :)

Si bral bonton?

imagodei ::

Kaj, če te policaj želi opozoriti, da je čez 300m nenadoma konec mostu in boš zgrmel v prepad, mu je pa crknila sirena in modra luč? Boš iz principa zapeljal v prepad?

Resno, kje je predpisano, da policist ne sme dajat signalov skozi okno vozečega avta?

In predvsem, rad bi videl junaka, ki se tu širokousti, kako se ne bi ustavil, če bi mu policist iz vzporedno vozečega vozila z roko jasno nakazoval, naj zapelje k robu in ustavi. Morda bi se pa sem ter tja res našel kak neprilagojenec.

Neprilagojenec.

NEPRILAGOJENEC.
- Hoc est qui sumus -

St235 ::

recimo kak kekec ki se hvali, da med vožnjo zaradi telefoniranja ne vidi policajev ali pa kak kekec, ki vozi tako, da se mu lastni otroci bojijo sedet v avtomobilu.

Imaš svako jakih.

Mehmed ::

facepalm je izjavil:



ustavi te pa lahko kadarkoli, le obicajno ne ustavljajo rutinsko z zvocnimi in svetlobnimi signali. to sem tudi objasnil v kasnejsem postu


Ce se vozis samo podnevi lahko tak vtis dobis ja. Ponoci pa nima smisla zased postavljat tko da te skoraj izkljucno tako ustavljajo. Nickolikokrat so me rutinsko tako pa skoraj vedno so pocakali do kake avtobusne postaje preden so prizgali luci.

MasterTade ::

Odvisno kje...pri nas so tud ponoči vedno na istih mestih, kjer se da ob cesti lepo it čez znižan pločnik. Enkrat jih nisem opazil da me hočejo ustavt, ker so enega že imel zraven, in so me opizdeval k so z lučkam šli za mano :D

Zgodovina sprememb…

facepalm ::

St235 je izjavil:

recimo kak kekec ki se hvali, da med vožnjo zaradi telefoniranja ne vidi policajev ali pa kak kekec, ki vozi tako, da se mu lastni otroci bojijo sedet v avtomobilu.

Imaš svako jakih.


uh.. sedaj te pa moram vprasati famozno vprasanje..

"a si funkcionalno nepismen?":)) pa brez zamere
tisto o telefonu je bil fiktiven primer, kot razlog zakaj bi te sploh zelel ustaviti. jaz sem le napisal CE bi bil na telefonu, policaja verjetno nebi opazil (vi opazite vsakega pesca na plocniku?). nisem izjavil, da ga med voznjo uporabljam, ker ga ne. ce zelim govoriti oz pregledati sporocila, se lahko ustavim za minutko. btw niti original prostorocnega v avtu ne uporabljam, ker vem, da med pogovorom ni tezava telefon v roki ampak deviacija pozornosti zaradi samega pogovora.

bi pa bil zelo vesel, ce lahko citiras clen, kjer pise da ti lahko policist signalizira kakor mu pase, pa se bom posipal s pepelom.

St235 ::

Zakaj bi ti iskal člene, če si bil ti tisti, ki je v debato privleke neko mahanje policista v tri dni? Policisti imajo jasne znake s katerimi pokažejo kaj želijo od tebe in če nisi zabit ali na telefonu nimaš nikakršnih težav to opazit.

da med pogovorom ni tezava telefon v roki ampak deviacija pozornosti zaradi samega pogovora.

če je to res, zakaj potem sanjaš o tem, da med uporabo mobitela ne vidiš policaja? Če spremljaš promet potem do situacije kjer spregledaš navodila policista ne more prit.

Drugače pa si ti izjavil tele idiotizem:
#2 ce me policaj vidi kako telefoniram ali karkoli med voznjo bo moral biti zelo omejen v glavi, da bi se skakal pred avto. ce bi pa zacel mahat z roko iz plocnika, bi mu vljudno pomahal nazaj, ker nisem kreten.

In ja, si kreten, če namesto da ustaviš mahaš policaju nazaj. Policist ima vso pravico s pločnika ali roba cestišča ustavit in si dolžan spoštovat njegova navodila.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

facepalm ::

Ravno zato, ker imajo tocno dolocene znake, se ne oziram na neko defaultno mahanje. Sem ze videl policista, ki ga je nekaj zmotilo pri nekem vozniku, pa mu je zacel mahat kot neka prostitutka.

Zakaj bi lazje opazil policaja s prostorocnim telefoniranjem, kakor s telefonom v roki? sej ga ne drzim pred nosom. telefoniranje nam zmanjsa pozornost na okolico. policaja lahko dejansko vidis, pa ga ne opazis. niti ne opazis kaj dela.

se enkrat te bom vprasal: kaksno navodilo mi daje s tem ko histericno maha s plocnika?
ce ti jasno nakaze, da se ustavi, pa seveda sledis navodilom.

St235 ::

se enkrat te bom vprasal: kaksno navodilo mi daje s tem ko histericno maha s plocnika?

še enkrat: od kje ti ideja da histerično maha ob cesti?

Tvoja izjava, ker ti očitno spomin peša je bila:
#2 ce me policaj vidi kako telefoniram ali karkoli med voznjo bo moral biti zelo omejen v glavi, da bi se skakal pred avto. ce bi pa zacel mahat z roko iz plocnika, bi mu vljudno pomahal nazaj, ker nisem kreten.

Darko! ::

balaz je izjavil:

Zgodilo se je včeraj ko so me ustavili policaji zaradi kontrole in smernika v krožnem. Ko sem zavijal iz krožišča sem za slišal sireno, potem sem peljal še nadaljnih 450m in se ustavil na prvem parkirišču. Policaj voznik ki je stopil iz avta je bil tako živčen da je takoj pridrvel ven iz avta in se začel razburjati na mene, zaradi tega ker se nisem ustavil na prvi bankini ob cesti. Z visokim tonom glasu, je stresal jezo in se zadiral na mene kot da bi mu kaj žalega storil v družini in to pred drugimi sprehajočimi naokoli. Jaz sem dejansko otrpnil od začudenja in tudi od strahu, ker je bil to zame šok, ker dejansko nisem vedel zakaj točno se razburja na mene in kaj sem naredil tako hudo narobe, da se je začel tako prostaško obnašati do mene. Kaj takega podobnega še nisem doživel od nobene uradne osebe. V nagli jezi je celo zavpil "kaj je s tabo a si normalen", nakar bi lahko smatrali celo kot žalitev, nato me je začel oštevati, "a zdej se bom zarad tebe vozu do sem, poglej kam si me pripelu". Bankino sem prepozno opazil, nato mi je osorno rekel da bi se lahko tudi na cesti ustavil, se pravi sredi ceste, na kar se meni ravno ne zdi idealno da bi ovirali promet zaradi tega, oz. niti nisem pomislil da je to dovoljeno. Iz vseh drugih izkušenj ko so me ustavili, so vozili za mano dokler ni bila primerna točka za ustavitev ob cesti npr. busna postaja, šele potem so sprožili signal. Ta policaj je pa takoj iz krožnega za mano že tulil in zelo živčno vozil nekaj cm za mojo ritjo, nakar sem že takoj slutil da z njem nekaj ni vredu in me je dejansko nahrulil kot pijan sosed psa. Počutil sem se podrejenega in ogroženega, nekako tako kot da bi me nekdo pretepel verbalno seveda.

Poleg tega imam zdaj psihične travme, saj nisem mogel spati celo noč, ker imam pred sabo sliko te osebe kako se dere na mene in me zmerja. Dejansko mi je dalo tudi misliti kaj vse si lahko policaj dovoli, če hoče, ker ima premoč nad drugimi...
In čisto iz psihološkega stališča bi omenil da je verjetno rabu strest jezo in negativo na nekoga, in ravno na mene, poleg tega si je nafilal ego in se izkazal s šopirjenjem pred svojima sodelavcema, da lahko verbalno podreja vse povprečne meščane, ker ima plavo uniformo in ker lahko ukazuje drugim, da lahko potem ustrahuje z verbalnim nasiljem. Ali se vam to zdi normaln? Je to uraden in človeski pristop???

Nimam nič proti policiji nasplošno, ampak tole sem pa kar brez besed



Če meniš, da se je policist v postopku obnašal izrazito neprimerno svojemu poklicu, je pametno, pa tudi potrebno, da vložiš pritožbo.

Kako to narediš, piše tu:

http://www.mnz.gov.si/si/varnost_in_nad...

Pošlji diretno na naslov MNZ in ne na policijsko postajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Darko! ()

St235 ::

BTW, splača se prebrat tudi poročila o pritožbah. Bo malo manj jokanja o tem kaj vse si lahko dovolijo policisti in kako jim nič nihče ne more. Sploh varnostni pregledi jim (kar smo na tem forumu že večkrat debatirali), padajo kot po tekočem redu.

Darko! ::

Kar se mene tiče gre bolj za princip.

Recimo, da imaš oštarijo.
In imaš zaposleno (pa ne veš) tečno in jezikavo kelnarco, ki večinoma niti dobrega kafeta ne skuha.
Potem bi jaz kot njen šef rad, ta mi to stranke povejo.
Meni.

Ne pa da jezikajo v štacuni, na pošti in v dveh sosednjih bifejih, kako je pri meni kava zanič, moja kelnarca tečna in njena postrežba za nikamor. Jaz pa se bom čudil, zakaj mi promet upada.

Če mi bosta to rekla eden ali dva na mesec, bom vedel, da je imela punca slab dan.
Se bom z njo pogovoril.

Ma, če bo to dvakrat na teden, takrat bo jasno, da nekaj ne štima.
:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pihanje 0,0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
768858 (6321) destroyer2k
»

Kontrola prometa, "pustite telefon v vozilu" (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
9811290 (8071) St235
»

Opis dela naših policistov

Oddelek: Loža
415524 (4208) ahac
»

Snemanje policista v Sloveniji

Oddelek: Loža
4514596 (10776) toplakd
»

Policijska zaustavitev brez utemeljenega razloga (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
7113401 (4101) Yugos

Več podobnih tem