» »

Mednarodno vozniško dovoljenje - USA

Mednarodno vozniško dovoljenje - USA

tx-z ::

Ali je potrebno za najem -Avis/Hertz,.. oz. če te policija ustavi ali je dovolj naše vozniško (tole novo, v obliki kartice)?

Nekje piše da priporočajo, nekje da je nujno, nekje da sploh ne rabiš - če kdo ve bolj natančno hvala za odgovor!
tx-z

mitja73 ::

Meni je zadostovalo običajno naše v USA.

AndrejO ::

Uradno je zahtevano in na srečo ga je tako poceni, enostavno in hitro za dobiti, da bi bil nespameten, če tega ne urediš. Vse, kar rabiš je ustrezna fotografija, 15min na upravni enoti, 15min na AMZS in 31 EUR.

Toliko glede tehnikalij.

Glede prakse pa je tako, da za Slovenca vsaj Hertz v VA in CA tega ni gledal ali pričakoval. Ravno tako tudi lokalno policijo v teh dveh zveznih državah načeloma to ne briga, če imaš nek vsaj približno ustrezen dokument in znaš dovolj angleščine, da se lahko z njimi tekoče pogovarjaš. Tisti papir bi jim verjetno pomagal, če tega ne bi bil zmožen.

Ker pa je to lahko različno glede na državo in vrsto policije, so lahko tudi izkušnje različne. Torej b.v., da si bi kompliciral življenje, ne bo pa konec sveta, če tega ne uspeš urediti pravočasno.

samotest ::

Jaz tudi nisem nikoli rabil, niti zadnje čase še ne, čerpav je bilo za določene države res več govora (fl). Leti pa pred vsem na tiste, ki pridejo z pisavami, ki niso latinica.

Nimaš se kaj sekirat, če si brez.

Sem si pa jaz naredil letos IDP za teh 30eur, ampak zaradi Azije, ne zaradi ZDA. Urediš pa vse na AMZS, ne rabiš hodit na EU.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: samotest ()

Red_Mamba ::

prejsnji vikend najel avto v kaliforniji s slo voznisko in nisem imel nobenih problemov.

v USA moras uredit CA driving license ce se preselis tja ;)
mislim da je rok 10 dni. Ampak sem se menil s sodelavci da so nekateri ze 2 leti v kaliforniji in se vozijo s tujo voznisko (Kanada, Arizona)
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

St235 ::

AndrejO je izjavil:

Uradno je zahtevano in na srečo ga je tako poceni, enostavno in hitro za dobiti, da bi bil nespameten, če tega ne urediš. Vse, kar rabiš je ustrezna fotografija, 15min na upravni enoti, 15min na AMZS in 31 EUR.

Toliko glede tehnikalij.

Glede prakse pa je tako, da za Slovenca vsaj Hertz v VA in CA tega ni gledal ali pričakoval. Ravno tako tudi lokalno policijo v teh dveh zveznih državah načeloma to ne briga, če imaš nek vsaj približno ustrezen dokument in znaš dovolj angleščine, da se lahko z njimi tekoče pogovarjaš. Tisti papir bi jim verjetno pomagal, če tega ne bi bil zmožen.

Ker pa je to lahko različno glede na državo in vrsto policije, so lahko tudi izkušnje različne. Torej b.v., da si bi kompliciral življenje, ne bo pa konec sveta, če tega ne uspeš urediti pravočasno.

Uradno?

ZDA ne zahteva mednarodnega vozniškega. Povsem brez težav lahko najameš vozilo in ga voziš v vseh zveznih državah. Tako, da ne metat 30€ skozi okno za brezveze.

St235 je izjavil:

Uradno?

Ja, uradno.

St235 je izjavil:

ZDA ne zahteva mednarodnega vozniškega. Povsem brez težav lahko najameš vozilo in ga voziš v vseh zveznih državah. Tako, da ne metat 30€ skozi okno za brezveze.

OP ni povedal kam gre, samo o kateri agenciji razmišlja. Zato velja, da gre morda lahko tam, kjer to je zahtevano (uradno), Hertz v dveh državah, kjer to ni zahtevano, sam po sebi tega dokumenta ne zahteva.

Lahko pa greš sam preveriti za vse zvezne države in nebroj agencij za 30 EUR ali morda celo gratis, da ne bo potrebno njemu metati 30 EUR skozi okno za brezveze.

You may need both your driver's license and an International Driving Permit (IDP).

Kater del besede may ti enačiš z must?

Lahko pa greš sam preveriti za vse zvezne države in nebroj agencij za 30 EUR ali morda celo gratis, da ne bo potrebno njemu metati 30 EUR skozi okno za brezveze.

Niti ena zvezna država ne zahteva mednarodnega vozniškega dovoljenja.

http://www.dmv.org/international-driver...

Foreign Drivers in the United States
The U.S. does not require an international driving permit to drive in the country; however, you may need to show one in order to rent a car.

Torej ne, uradno niti pod razno ne rabiš mednarodnega vozniškega dovoljenja. Če pa slučajno izbrskaš eno od 100 rent a car podjetji, ki ga zahteva pa si pa avto sposodiš pri naslednji čez cesto. Tako, da ne si brezveznih stroškov delat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: St235 ()

tx-z ::

Bom kar poklical na konkretno agencijo v izbrani državi pa jih povprašal kaj dejansko rabim. Na nekaterih izrecno piše da jo rabiš če nisi US citizen.
tx-z

dope1337 ::

Na rent-a-car ti bo dovolj navadna vozniška (lahko je tudi še tastara - roza kartonček). Policaji pa niti sami ne vejo kaj bi imeli. Na koncu mu takaltak pokažeš pasuš (vsaj v vseh primerih, kjer sm jz naletelel na njih - CA, WI, IL, PA).

Najjači mi je bil en iz sheriffs dep. k mu je naprej dal sodelavc tto mednarodno, pa djed sploh ni vedu ka je to. Nato ga je prosil za originalno vozniško naše matične države, pa mu je dal tt roza kartonček s speto sliko. Ko bi vidl kak ga je sheriff pisan pogledu xD Je prav reku: "This is actually a legal document in your country? I have to be honest with you sir ... My 10 year old could do this at home". Smo zacel umirat od smeha. Na koncu mu je tak pokazu pasuš z vizo, razložil da v dotični zvezni državi ne bomo dlje kot 2 mesca, nakar je mož postave preveril podatke na pasušu, nas še mal povprašu o naši deželi ter zaželel srečno pot (btw, ustavil nas je ker smo se peljali 17 mph prehitr, kar je drugače kar zeeloooo lepa kazen. Sam se nas je usmili - because we made him laugh xD).

Glede lokalnih vozniških je pa tak ... Dokler nimajo nekega utemeljenega suma, da boš ti v dotični zvezni državi več kot recimo 3 mesce (to je vkolikor je meni mož postave razlagal bolj subjektivna stvar posameznega policaja oz. njegove volje) ti sploh ne bojo težil. Če se pa misliš preseliti tja ter imaš social security number (recimo da imaš delovno (E-1) vizo) se pa le zategni do DMV. Ni ti potrebno voziti. Samo njihove "občinske" rabiš naredit. To pa zgleda tak, da prideš na šank, ti da naloge, greš na stran rešit teh par listov, prideš nazaj, pogleda kaj je narobe, ti označi kaj si naredil narobe ter pošlje popraviti napačno izpoljnene naloge. To ponavljaš dokler ne izpolneš vseh pravilno (crkval sm od smeha, k sm vido kak to zgleda xD).
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dope1337 ()

St235 je izjavil:

You may need both your driver's license and an International Driving Permit (IDP).

Tisti, ki pravi, da nekateri deli ZDA to lahko zahtevajo. Če OP ne bo izdavil kam gre, potem je pravilen odgovor samo en, razen če mu boš nudil gratis pomoč, če se bo slučajno znašel tam, kjer to zahtevajo, ti pa si ga zavedel, da tega ne potrebnuje niti pod razno. Šur. V 99% primerih bo verjetno OK, kaj pa takrat, ko ne bo? Mu boš rekel, da si je sam kriv, ker si ni prebral konkretnih zakonov konkretne države, ker je na besedo verjel nekomu na spletu?

St235 je izjavil:

The U.S. does not require an international driving permit to drive in the country; however, you may need to show one in order to rent a car.

Ti bom citiral iz OGROMNEGA NAPISA na vrhu strani na katero se sklicuješ: "DMV.ORG IS A PRIVATELY OWNED WEBSITE THAT IS NOT OWNED OR OPERATED BY ANY STATE GOVERNMENT AGENCY."

Prepisano dobesedno, skupaj z velkimi črkami, okrepeljenimi in podčrtanimi deli. Lahko bi si izbral malo bolj verodostojen vir. Recimo usa.gov, ki sem ga podal jaz. Težko boš za vladne stvari našel bolj verodostojno spletno mesto od tistega, ki ga upravlja zvezna vlada.

St235 je izjavil:

Torej ne, uradno niti pod razno ne rabiš mednarodnega vozniškega dovoljenja. Če pa slučajno izbrskaš eno od 100 rent a car podjetji, ki ga zahteva pa si pa avto sposodiš pri naslednji čez cesto. Tako, da ne si brezveznih stroškov delat.

Citiraš neka b.v. spletna mesta in se osiraš, kot da veš kaj se v ZDA splača in izplača. Povej naslednjič, ko boš na obisku kje okoli VA, pa se bova usedla ob kavici ter poklepetala o lokalnih navadah policije in praktični vrednosti IDP tudi v državah, kjer rečejo "should have IDP".

@dope: Kje si delal vozniško? V Ohiu sem moral it na praktičen del. In pripeljem tja z avtom s klasičnim menjalnikom in me tip vpraša če je zmano vse ok, da nimam avtomatika. In začnem jaz njemu razlaga da v EU je to bolj kot ne standard in da sem tako vajen vozit. Pa komentira, da še dobro, da imam volan pravi strani. In mu razlagam, da pri nas je to normalno, da pa ko sem vozil po Karibih in Tajski, da je bilo kar pestro po napačni strani. In tako midva stojiva na parkirišču in debatirava 15 minut. Pol ma pa tip pribije, da je časa zmanjkalo mi da štempel in gre ven iz avta.

AndrejO je izjavil:

St235 je izjavil:

Tisti, ki pravi, da nekateri deli ZDA to lahko zahtevajo. Če OP ne bo izdavil kam gre, potem je pravilen odgovor samo en, razen če mu boš nudil gratis pomoč, če se bo slučajno znašel tam, kjer to zahtevajo, ti pa si ga zavedel, da tega ne potrebnuje niti pod razno. Šur. V 99% primerih bo verjetno OK, kaj pa takrat, ko ne bo? Mu boš rekel, da si je sam kriv, ker si ni prebral konkretnih zakonov konkretne države, ker je na besedo verjel nekomu na spletu?

St235 je izjavil:

Ti bom citiral iz OGROMNEGA NAPISA na vrhu strani na katero se sklicuješ: "DMV.ORG IS A PRIVATELY OWNED WEBSITE THAT IS NOT OWNED OR OPERATED BY ANY STATE GOVERNMENT AGENCY."

Prepisano dobesedno, skupaj z velkimi črkami, okrepeljenimi in podčrtanimi deli. Lahko bi si izbral malo bolj verodostojen vir. Recimo usa.gov, ki sem ga podal jaz. Težko boš za vladne stvari našel bolj verodostojno spletno mesto od tistega, ki ga upravlja zvezna vlada.

St235 je izjavil:

Citiraš neka b.v. spletna mesta in se osiraš, kot da veš kaj se v ZDA splača in izplača. Povej naslednjič, ko boš na obisku kje okoli VA, pa se bova usedla ob kavici ter poklepetala o lokalnih navadah policije in praktični vrednosti IDP tudi v državah, kjer rečejo "should have IDP".

Kaj ko bi to nakladanje pospremil z enim virom iz katerega je razvidno, da ta in ta zvezna država zahteva mednarodno vozniško? Sem bil dovolj dolgo tam, da vem,. da lahko še tako nakladaš tega ne boš našel. Lahko pa tudi recimo utemeljiš kakšne so prednosti "should have IDP", ker razen, da vržeš 30EUR skozi okno jih za ZDA ni.

Zgodovina sprememb…

Wisconsin

@Lakotnik

Katero vizo si pa imel, da si šel delat vozniško? Ker vkolikor mi je znano je SSN nujen ane?
-Albert Einstein

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dope1337 ()

St235 je izjavil:

Kaj ko bi to nakladanje pospremil z enim virom iz katerega je razvidno, da ta in ta zvezna država zahteva mednarodno vozniško?

Kadar potrebuješ blesavo izjemo, je vedno na voljo Kentucky: "The foreign license, if not in English, must be accompanied by an International Driving Permit obtained from the driver's home country."

St235 je izjavil:

Sem bil dovolj dolgo tam, da vem,. da lahko še tako nakladaš tega ne boš našel.

Mkay. Razen ene za katero sem potreboval .... 30s, da sem jo našel.

St235 je izjavil:

Lahko pa tudi recimo utemeljiš kakšne so prednosti "should have IDP", ker razen, da vržeš 30EUR skozi okno jih za ZDA ni.

Sem že v prvem odgovoru zapisal: če si v angleščini bolj švoh, ti bo ta papir pomagal. Namen tega posebej potrjenega papirja je, da policistu namesto tebe razloži vsebino dejanskega vozniškega dovoljenja.

dope1337 je izjavil:

Wisconsin

@Lakotnik

Katero vizo si pa imel, da si šel delat vozniško? Ker vkolikor mi je znano je SSN nujen ane?

Ne, social security ni bil nujen. Mislim, da tudi na obrazcih lahko označiš, da nimaš. Je pa bla neka fora, da če bi hotel podaljšat potem bi jo moral pridobit Jaz sem bil takrat na študentski vizi in mi niti ni blo nujno delat, ampak sem ga bolj z veselja naredil.

MisterM ::

Ima kdo mogoče kaj novih informacij na to temo? V soboto se odpravljam v NY City, kjer sem že rezerviral motorno kolo. Imam slovensko vozniško, ki pa je le v slovenščini, vendar z njim leta 2010 v Seattlu nisem imel težav pri najemu avta. Na strani veleposlaništva v Washingtonu sedaj pravijo, da je od avgusta 2017 za vožnjo po ZDA potrebno imetu tudi IDP. Plus opozorilo, da nekateri po ZDA morda še niso obveščeni o tem.

http://www.washington.embassy.si/index....

Sicer sem pred odhodom bolj na kratkem s časom, a v petek sem že na dopustu in bi skočil do AMZS-ja urediti še to.

July-avgust 2017 - Los Angeles, Sixt - niso niti vprašali.

November 2017 - Nasville, Budget - niso niti vprašali.

Januar 2018 - Louisville, Herz - niso niti vprašali.

Marec 2018 - NYC, Almo - niso niti vprašali.

Tudi ta info na mzz je precej nelogičen, ker konvencija iz leta 1949 namreč govori o tem, da so države dolžne medsebojno spoštovat vozniška dovoljenja in IDL, ne pa da ga morajo zahtevat. Iz novice bi bilo namreč razumet, da je od avgusta 2017 končno tudi Slovenija pogodbenica konvencije in sedaj mora ZDA priznat slovensko vozniško. V praksi pa je to delovalo brez težav tudi prej.

Zgodovina sprememb…

Ja, se strinjam, v praksi ni bilo pri najemu nikoli težav, razen leta 2005 mi v Portlandu niso hoteli dati avta, a takrat sem imel še staro roza-karton različico. Mislim, da bi do težav lahko prišlo šele ob morebitni nezgodi, ko bi v igro stopila zavarovalnica. Te pa prav iščejo razloge, da jim ni potrebno plačat.

Ma jaz ga bom šel uredit, za vsak slučaj. 30 evrov ni tako velik strošek, da bi se zato sekiral, pa še izdajo ti ga takoj, na mestu. Lakotnik, tebi pa vseeno hvala za ves info.

za zavarovanje se ti splača preverit neodvisne zavarovalnice, ker rent a carji te ponavadi tukaj olupijo več kot je bila najemnina (ne poznam pa scene pri motorjih).

Drugače pa so bili vsi najemi v zda (pomoje kakih 30 v zadnjih 10 letih) z roza knjižico.

[D]emon ::

Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

Če boš jemal, pazi da vzameš tistega po ženevski konvenciji in ne tistega po dunajski, ker slednje ZDA niso podpisale.

Je pa vse skupaj dosti brez-veze, glede na to, da do lanskega leta ZDA in Slo sploh nista imela skupne konvencije o priznavanju vozniškega izpita, pa se ni nihče spotikal v to.

Smešno, sodeč po sliki na AMZS strani je mednarodno vozniško dovoljenje le v francoščini in slovenščini. Morda je verzija 1949 v angleščini, ker sicer ne vem, koliko ameriških uradnikov in policistov sploh zna francosko. In da moram biti pri naročilu specifičen, na katero konvencijo naj se sklicuje ta kos papirja, sicer v ZDA ne velja? Preneumno.

Zato ti pa razlagam da americanom dol visi za mednarodno voznisko. Do 2017 niti nisi mogel dobit v slovenji mednarodnega vozniskega, ki bi veljalo v zda, pa to ni ustavilo nakladacev v tej temi.

Zgodovina sprememb…

Imaš prav, tole ni vredno počenega groša. Slikice in datumi so pa tudi na navadni vozniški.

WaterBoy ::

Ne potrebuješ tega papirja pri najemu avtomobila a USA.

neooo ::

Jaz sem si na amzs sicer šel to uredit za vsak slučaj. Ampak v Los Angelesu ko sem prevzemal avtomobil, gospod tam sploh ni pogledal tega mednarodnega vozniškega, samo slovensko in to je to.

Je ta verzija (konvencija v Ženevi iz 1949), ki si jo vzel, tudi v angleškem jeziku?

Francoski vem da je, se pa nespomnim sedaj če je v angleščini. Mislim celo da ne...

Kdaj si dal delat mednarodno vozniško? Velika verjetnost je da si imel "klasičnega", ki v ZDA tako ali tako ne velja.

Lani avgusta. Je pa res da sem tisti gospe povedal da rabim za zda, zdaj drugo je koliko se ona v to razume :)

Lahko potrdim, da je pri najemu zadostno slovensko voznisko dovoljenje (ob primeru roza knjizice, obvezno imeti s seboj potni list pri okencu).

Ena prigoda drugace, ko nas je zaustavil policaj (sodelavec pijan vozil 55mph v 35mph coni xD):

- Mednarodni vozniski, zavrnil
- Nacionalni vozniski izpit (roza knjizica, prezvecena 500x, slika notri pripeta s spenjačem), pogledal izpit ... resno pogledal ... naju vprasal ce se zajebavama, mi2 resno odgovorima, da je to dejansko veljavni vozniski izpit v Sloveniji. Policaj zacne umirat od smeha xD Javi po radiju:"Guys, you gotta see this shit, I'm taking a photo, you ain't gonna believe this". Naju vprasa ce imama kaj proti, ce slika njegovo voznisko, mi2 itak ni frke xD Ker voznik ni imel s seboj potnega lista, sem jaz garantiral zanj (pobral podatke iz vize).

Ker sma ga nasmejala do amena, naju je spustil čez zaradi prehitre vožnje, (drugače je rekel, da bi moral iti v zapor čez noč + nevem kulk kazni že xD) pa še zavohal ga je, da je pil ter nama priporočal, da menjama sedeže, ker nimajo vsi policaji tako dobrega smisla za humor.

Je pa ta prigoda prej izjema kot pravilo.

P.S. Med vožnjo imejte s seboj tudi potni list, ker velikokrat ne priznajo (čeprav bi morali) osebne/vozniške (govorim za policaje) in se je včasih potrebno zapeljati tudi do policijske postaje, kjer se stvari razčistijo - komu se pa to ljubi ...
-Albert Einstein

[D]emon ::

Kolk moras bit pa moten, da se usedes v avto s pijanim voznikom ?
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

WaterBoy ::

Dope1337: napačno razmišljaš da bi morali priznati osebno/vozniško kot veljavni osebni dokument. Zunaj Evrope je edino dokazilo kdo si potni list, zato ga je potrebno vedno imeti zraven sebe. Lahko se pa igraš in imaš probleme

Ravno medsebojnemu priznavanju vozniškega dokumenta, so namenjene konvencije, ki jih zgoraj omenjamo.

Zgodovina sprememb…

Toliko, da sporočim. Pred parimi dnevi sem se vrnil iz ZDA in nisem imel nobenih težav pri najemu motorja. Po mednarodnem vozniškem te vprašajo le, če je izvirni v cirilici ali kakšni drugi pisavi kot latinica - to sta potrdila tako policist kot uradnik na DMV. Tudi nakup in registracija novega vozila gre brez težav skozi le z našim. V kolikor pa imaš namen (in dovoljenje) ostati v ZDA več kot eno leto, pa zahtevajo, da si urediš njihovo dovoljenje.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najem avtomobila v tujini in kreditna kartica

Oddelek: Na cesti
4111085 (1911) Tidule
»

Najem avta ZDA

Oddelek: Na cesti
284243 (3579) St235
»

Davčna rezidenca vprašanje

Oddelek: Loža
313869 (3028) Alamar
»

Hrvaški novi zakon za mlade voznike (strani: 1 2 )

7113367 (10829) St235
»

Voznisko dovoljenje Kanada

213571 (2964) furion

Več podobnih tem