» »

potovanje - Iran

potovanje - Iran

1
2
»

nejcek74 ::

hvala. Moj tank na motorju je original 8.5 litra pa potem se tam okoli cca 10litrov dodaten "potovalni tank" ampak doseg je bil med 400 do 500 km, odvisno kok je bila kriza :)
Ampak Kazahstan ima po mojem lepe ceste za offroadat z avtom, pa Mongolija tudi.

korenje3 ::

Ko greš gledat google earth vidiš kakšne razsežnosti so to...



+ najboljše fotke po moje :)



i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

krneki0001 ::

nejcek74 je izjavil:

hvala. Moj tank na motorju je original 8.5 litra pa potem se tam okoli cca 10litrov dodaten "potovalni tank" ampak doseg je bil med 400 do 500 km, odvisno kok je bila kriza :)
Ampak Kazahstan ima po mojem lepe ceste za offroadat z avtom, pa Mongolija tudi.


Pol bi vama po moje prav prišla naveza z avtom, da vama še kakšne 2 kanti po 20 litrov pelje v prtljažniku.

Korenje, tudi afrika je lepa:

Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

korenje3 ::

kavkaz ti da občutek svobode ker je tako malo poseljen. vidiš kako majhen si proti naravi.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Pika na i ::

Mmm, lepe!
Si šel iz Rusije v Gruzijo po cesti z zimskimi tuneli? Mimo spomenika rusko gruzinskega prijateljstva?

nejcek74 ::

Saj mislim, da je samo en prehod? Glavna cesta Vladiakvkaz - Tbilisi, je kar nekaj krajsih tunelov na njej. Kako pa deluje pozimi med onimi 5.000 pa si ne predstavljam :)
Ostala obmocja je zasedla Rusija se mi zdi, in ptem lahko prehajas v njih samo iz ene smeri ker seveda vlade ne priznavajo ostalih povezav. Fizicno pa lahko gres al nekaj takega.

To je se ena zadeva, v cetranli aziji opazis kaksen komfort je Sengenska cona,na vsaki meji izgubis najmanj pol dneva, vsak meja ima svoj rezim, zajebavajo in pobirajo ti denar na vstopu, izstopu itd. Prakticno vse drzave na tem obmocju (vkljucno z Rusijo) aktivno odvracajo svoje drzavljanje od popotovanj k sosedom, saj prakticno vsi voditelji izrabljajo ksenofobijo / nacionalizem / patriotizem, da ostajajo na oblasti. Na Uzbekistansko / Tadjikistanski meji sva prezivela ene 6 ur. V tem casu smo mejo preckali 3 civilni potniki in 2 kamijona. Plus to, da sva dva boga carinika pod budnim ocesom nadrejenega sla kompletno cez vso najino robo, vkljucno pretipala vse sive na oblekah ob izhodu iz drzave.

Ali pa ob vstopu v Ukrajino (z ladjo iz Gruzije) te cekirajo, da nisi radioaktiven. Cakaj v kateri drzavi ze lezi Cernobil?
Moldavija, 4 ure cakanje na meji, sesul se jim je (baje drzavni) informacijski sistem in so preprosto zaprli vse meje. Sem se pa lahko spogledoval z lustno gospodicno za racunalniskim terminalom.

V bistvu sta sli Iranska in Turkmenistanska meja se najbolj straightoforward. Verjetno sta to meji, kjer si zaradi strogega rezima, uradniki ne upajo delat poleg uradnega se se svoje lastno sranje.

leiito ::

ke avantura, birokraciji navkljub. Bi šel v katero od teh držav še enkrat, na dopust npr.?

A si s Turkmeni, Uzbeki... kaj komuniciral, na Kitajskem jih bije glas, da niso neki hudi misleci.

nejcek74 ::

Ma sel bi vse se enkrat, pa kam dalj etc. Vsakic ko me kdo malo pobeza dobim rajzenfiver, pol pa se razpisem ;) Sam cas rabis za take zadeve.

Turkemnci so kul, sploh zenske so carice ko prides tja iz Irana. Sicer v resnici niso (v obraz) blazne lepotice, samo hodijo ko princese, zavite v lokalno nošo pa z velikimi sončnimi ocali. Pa smejijo se. Sva na crnem trgu kupovala dolarje (ki je edina valuta za tujce) in so bile v glavnem zenske v financenm biznisu :D cez imajo zlato, pa pride zraven se menjalnica. In so kar veliko povedale. :)
Uzbeki so bolj zviti, tam moras malo pobarantat, znajo nekaj anglescine ampak sami po sebi niso bili zelo vedozeljni, pododobno v Tadjikistanu in Kirgiziji. Od tam naprej pa so spet bolj komunikativni in jih zanima veliko o tebi. Btw, fajn je pripomnit da si iz ex-jugoslavije. Problem je, da je povsod tam tuji jezik ruscina in tezko komuniciras z anglescino.
Rusi so tud fajn, zelo odprti in relativno precej razviti. Kar sem jaz videl, je Rusija bolj razvita od npr. Poljske. S tem mislim inrastrukturo, mesta ipd.

Za krajsi dopust, da letis tja, recimo en teden max dva:
- Uzbekistan: zaradi zgodovinskih mest
- Tadjikistan in Kirgizija: treking
- Gruzija: lagano naziranje, kopanje, smucanje, gruzija je po naravi slovenija, po ljudeh in napredku pa srbija
vse ostalo se mi zdi da rabis vec casa, vsaj en teden vec, ker so ostale dzave tako velike, da potem za transport znotraj porabis veliko casa.

Jaz sem v Iranu zacel krajsati predvideno traso, zato ker ce ne bi bilo eno samo dirkanje. Teheran sva spustila, zaradi guzve in prometa in rajsi zavila proti Kaspijskemu morju. Po mojem za velemasta rabis vsaj 3-5 dni da vsaj malo zacutis utrip in kaj vidis. Prav tako Mašhad v Iranu. Tega tudi zato ker sem imel po malem Islama preko glave, ceprav so Iranci tako fajn.
Moram priznat, da sem na koncu se parkrat spremenil pot zaradi tega in sva se izognila Ceceniji (Grozni) ter sla cez Piatogorsk, ter z ladjo v Ukrajino namesto nazaj cez Turcijo. Saj ljudje so 1:1 skoraj vedno prijazni, samo neka prikrita represija v teh tribalnih (muslimanskih) krajih meni zacne morit po nekaj casa. Zenske, ki se neopazno smukajo po cesti in gledajo samo v tla. To, da ne mores spiti kozarcka vina ali pira pri vecerji itd itd. Kaj lahko fotografiras in cesa ne. Vzhod Turcije mi je bil se slabsi kot Iran. Iranci spostujejo svoje zenske in le te so precej izobrazene (mislim da studira vec zensk kot moskih v Iranu), vzhodni Turki pa jih imajo v glavnem zaprte doma.
Ne vem zakaj te fore najdes od Maroka do Afganistana, drugje pa zelo zelo malo. Vem, rekli boste islam, samo islam je prisel veliko kasneje in je to samo vkomponiral. Zame je to tribalna dediscina. Juzna amerika, juzna afrika, Indija (ok indija je pol pol), Nepal, tega skoraj ne opazis.

FireSnake ::

Noro dobre slike, pa sem samo ene pogledal.
Zvečer pogledam vse.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

leiito ::

Jp, uč ma za fotke nejcek74, meni nikoli ne ratajo dramatične slike.

nejcek74 ::

hvala, ampak bo tako rekel, sicer sem vedno rad fotografiral, ampak nikoli nisem tega počel kaj dosti in nikoli ni bilo kaj dosti uspeha. Na tej poti pa je bilo toliko nekih fotogeničnih zadev, da sem preprosto posvetil ogromno časa temu. In z motorjem to ni tako težko, aparat sem imel okoli vratu, in ko sem videl kaj lepega ustavil in slikal, pogosto obrnil in se peljal nazaj ali pa malo naprej. Z avtom bi bilo to veliko težje.
Edino kar me je pogosto zjebalo, so bile umazane leče. Na koncu poti sem bil brez vseh pokrovčkov ker sem jih zgubljal, pa premalo sem fotografa da bi mi bilo v krvi stalno čistit prednje steklo.

kamiKaZaA ::

Nore slike. Kak sem si lepo oči spočil. Vsa ta pokrajina, uffff, fantastično izgleda. Pa še en like za lepe povzetke potovanj. Zelo dobro je izpadla ta tema.

Vazelin ::

Kakšen je sedaj načrt s potovanjem in preprogami, korenje?

reeves ::

Nejcek74 vsa čast za tole in hvala za fenomenalne slike. Si mi pa naredu lušte, sem šel takoj jackpot vplačat :)). Ful, ful, ful rad potujem, ampak žal si lahko privoščim samo kakšen čarter do nekje in potem lokalno po tisti državi.

Pika na i ::

nejcek74 je izjavil:

Saj mislim, da je samo en prehod? Glavna cesta Vladiakvkaz - Tbilisi, je kar nekaj krajsih tunelov na njej. Kako pa deluje pozimi med onimi 5.000 pa si ne predstavljam :)

Deluje :)
Če imaš srečo, se v tunelu srečajo šleparji, avtomobili, avtobusi. In traaaja, da se v rikverc pač ena stran odstrani iz tunela.
Tako izgleda konec aprila, cesta je zaradi snega neprevozna, je treba po tunelih.

Moje fotke niso tako lepe.
Kazbek je bil tiste dni zavit v oblake, Gergeti pa ne pesniško zelen. Pa je vseeno noooro lepo.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Preproga je potrebna čiščenja...

Oddelek: Loža
265192 (3668) janezvalva
»

Vaša sanjska destinacija?

Oddelek: Loža
495054 (3839) MIHAc27
»

Izlet po balkanu

Oddelek: Loža
62195 (2085) korenje3
»

Iranske volitve 2009 (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
61629605 (18295) Mipe

Več podobnih tem