» »

Ali kdo igra 20 let stare igre?

Ali kdo igra 20 let stare igre?

««
16 / 16
»
»»

Gagatronix ::

nejc_nejc je izjavil:

malo mlajša
line rider

Kaj ni bila tale od slovenskega avtorja ?

Mato989 ::

MrGTO je izjavil:

WoW bo letos dopolnil 20 let :)

Good old days... Kje so časi v začetku 2006 ko sem to začel nažigat na polno
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

MrGTO ::

Mato989 je izjavil:

MrGTO je izjavil:

Jaz sem sedaj zacel SoD spilat, pa je kr vredu za tu pa tam :)

nejc_nejc ::

Gagatronix je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

malo mlajša
line rider

Kaj ni bila tale od slovenskega avtorja ?

da, najdeš v "About"

miha98 ::

kixs je izjavil:

Ce bi ona igrala, se sigurno ne bi nazadnje logiral 2013 :lol:

Se je pa za vprasat, zakaj je ponovno instaliral 2023? ;)

stari je nehal igrat, ker je imel drugega dela zadost... mastnegaaaa

Gagatronix ::

Mato989 je izjavil:

MrGTO je izjavil:

Jaz sem igral med TBC in WotLK. Potem je moj guild razpadel in sem zgubil interes.

MrGTO ::

Jaz sem zacel takoj na zacetku leta 2004 do wotlk. Potem ko je prisel classic sem spet prisel do 60. Sedaj pa ponovno, ko je prisel SoD, ker gre lvl-up precej hitreje :)

mtosev ::

Evo jaz igram Fifa 2005 in euro 2000. Klasike
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

bm1973 ::

Zadnjič sem igral Chuck Yeager simulacijo.

Chuck Yeager%27s Air Combat @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Bellator ()

tony1 ::

Vsa čast, potem letnica v nicku drži... To je še zame prestaro... :P

Kurzweil ::

@bm1973, tudi jaz med vikendom

Ponavadi potem igram še podobne igre, tako da so med vikendom padle še:

- Evasive Action
- Red Baron
- TFX
- Comanche
- Falcon
- Gunship
- X-Wing in Tie Fighter
- Freelancer
- Raptor
- Tyrian
- Elite (prvi)
...

Kakšen vikend prej pa sem imel čez fliperje, največ Psycho Pinball in Pinbal Fantasies, tadva sam imel najraje.

Bici ::

Kaj mi priporočate za igranje iz druge polovice 90ih ?

Vem da sem kot mulc leta 2000 užival v Diablo 1, Commandos in DN3D. Kaj več pa na mojem prvem računalniku ki sem ga tedaj dobil in je bil mislim da pentium 100, niti ni delalo.

Ne bi sedaj igral nekih 8 bitnih zadev iz 286 časov, ampak recimo od druge polovice 90ih ko je bila grafika vsaj en malček bolj na nivoju že.

In pa seveda kje dobiti igre in kak sistem najbolje poganja te stare zadeve?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Bici ()

@Bici, kakšen žanr iger pa bi?

Drugače pa če mene vprašaš je ultimate rešitev zate eXoDOS

Če te zanima kaj je to, na kratko... vmesnik, kjer imaš nešteto iger, ki se downloadajo, za taisti vmesnik pa poskrbi, da so emulacija in nastavitve takšne, da ti bo prav vse delalo perfect tudi na novem računalniku, od resolucije in razmerja pa do zvoka.

Kurzweil je izjavil:

@Bici, kakšen žanr iger pa bi?

Drugače pa če mene vprašaš je ultimate rešitev zate eXoDOS

Če te zanima kaj je to, na kratko... vmesnik, kjer imaš nešteto iger, ki se downloadajo, za taisti vmesnik pa poskrbi, da so emulacija in nastavitve takšne, da ti bo prav vse delalo perfect tudi na novem računalniku, od resolucije in razmerja pa do zvoka.

Impresiven projekt, ampak mislim da se to fokusira na DOS zadeve ?

Jaz imam bolj v mislih kasnejšo windows sceno.
Nekako imam v spominu tomb rider, unreal, half-life, turok, project I.G.I, commandos2, pa še polno drugih ki se jih samo še bežno spomnim ko sem bral revijo Joker pri prijateljih.

kixs ::

Cez vikend sem si po dolgem casu spet postavil Atari 65XE (raje imam 800XL, ampak ta ima razsirjen spomin na 576KB) in Amigo 1200 - da vidim ali se delajo :lol:

Na prvem sem malo sprobal Zybex, na drugem Galaga 92.

@Bici: leta 2000 je bil Pentium 100 prazgodovina. Prej bi rekel, da si imel kaksnega Celeron ali Pentium 3 500-700Mhz.

@kixs, tudi jaz imam Atari 800XL... malce se kobaca iz enega na drug konec, moram probat če zadeva še dela.

Sem pa prepričan, da verjetno pa ne delajo več kasete na katerih so igre. Se kaj ukvarjaš s tem vsa ta leta? Vem, da obstajajo seveda emulatorji, ampak veš če obstajajo ti kasteraji in igre na audio kasetah še kje ? :D

val46 ::

kixs je izjavil:

Cez vikend sem si po dolgem casu spet postavil Atari 65XE (raje imam 800XL, ampak ta ima razsirjen spomin na 576KB) in Amigo 1200 - da vidim ali se delajo :lol:

@Bici: leta 2000 je bil Pentium 100 prazgodovina. Prej bi rekel, da si imel kaksnega Celeron ali Pentium 3 500-700Mhz.

Tudi jst bi rekel kaj podobnega. Ker tudi po opisu njegovih iger, dvomim da so delale tiste v času pentium 100 :) Sam sem mel prvi "taprav" računalnik 1999 leta in je bil celeron 366, pa še ta dvomim da je bil sposoben poganjat half life, Igi Project in podobne zadeve. Mislim da ne, oziroma morda določene ja, sam res res na meji.

meho7 ::

Kurzweil je izjavil:

@bm1973, tudi jaz med vikendom

Ponavadi potem igram še podobne igre, tako da so med vikendom padle še:

- Evasive Action
- Red Baron
- TFX
- Comanche
- Falcon
- Gunship
- X-Wing in Tie Fighter
- Freelancer
- Raptor
- Tyrian
- Elite (prvi)
...

Kakšen vikend prej pa sem imel čez fliperje, največ Psycho Pinball in Pinbal Fantasies, tadva sam imel najraje.

TFX :D

Moja prva simulacija letenja. Dobil v enem izmed Megapak kompletov, ce se jih se kdo spomni?

kixs je izjavil:

Definitivno je bil prvi pentium.
Bil je 100 ali 133 mhz, 32MB ram in imel je neko S3 4MB grafično.
Pa nameščen je bil win95 osr2.

Dobil sem ga rabljenega decembra 99,kao za božič.
Vem da je bil zastarel ker sem že kaki dve leti prej bral v Jokerju teste pentium 2 cpu-jev.

Samo pač v tistem času doma ni bilo denarja za PC. In tako sem dobil zastonj rabljeno kisto od družinskega prijatelja.

@meho7, se spomnim teh paketov, sicer TFX nisem dobil v enem od teh. Najprej se vedno spomnim soundtracka igre in ene od misij, ki se dogaja na Balkanu, ki je bil takrat žal aktualen.

Kurzweil je izjavil:

@kixs, tudi jaz imam Atari 800XL... malce se kobaca iz enega na drug konec, moram probat če zadeva še dela.

Sem pa prepričan, da verjetno pa ne delajo več kasete na katerih so igre. Se kaj ukvarjaš s tem vsa ta leta? Vem, da obstajajo seveda emulatorji, ampak veš če obstajajo ti kasteraji in igre na audio kasetah še kje ? :D

Nazadnje sem sprobal kasetar okoli 2009. Je se bral kasete in nalozil eno igro. S kasetami se mi ne da ukvarajt. Imam tudi disketnik, ki ga v 10+ letih se nisem uspel sprobat.

Uporabljam pa SDRIVE in to je to ;) Imam dva razlicna:

x

x

In micro zadeva:

x

x

Bici je izjavil:

kixs je izjavil:

Definitivno je bil prvi pentium.
Bil je 100 ali 133 mhz, 32MB ram in imel je neko S3 4MB grafično.
Pa nameščen je bil win95 osr2.

Dobil sem ga rabljenega decembra 99,kao za božič.
Vem da je bil zastarel ker sem že kaki dve leti prej bral v Jokerju teste pentium 2 cpu-jev.

Samo pač v tistem času doma ni bilo denarja za PC. In tako sem dobil zastonj rabljeno kisto od družinskega prijatelja.

Ja. Sej js nisem bil dalec od tega. Se konec leta 1999 sem imel P-MMX 166 navit na 250Mhz. Potem sem zamenjal CPU za AMD K6-2 500MHz. S tem sem vztrajal nekje do 2002, pa za kratek cas nazaj na P-II 400, navit na ~492MHz. Potem pa prvi bolj konkurencen v svojem casu AMD Athlon-XP 1800+. Ostalo je zgodovina... sicer se zdaj nisem v koraku z novodobnimi zadevami. Vedno 2-3 generaciji zadaj, kar pa danes niti ni problem. Tudi 10 let stara kista je vecinoma dovolj dobra.

val46 je izjavil:

kixs je izjavil:

Tudi jst bi rekel kaj podobnega. Ker tudi po opisu njegovih iger, dvomim da so delale tiste v času pentium 100 :) Sam sem mel prvi "taprav" računalnik 1999 leta in je bil celeron 366, pa še ta dvomim da je bil sposoben poganjat half life, Igi Project in podobne zadeve. Mislim da ne, oziroma morda določene ja, sam res res na meji.

Napisal sem da so mi te igre ostale v spominu, ne da sem jih igral na svojem računalniku.

tomb rider, unreal, half-life, turok, project I.G.I, commandos2,...

To se spominjam ko sem bral opise, pa kdaj igral pri kakem kolegu, ker moj PC tega seveda ni zmogel. Zato bi malo podoživel te čase in obrnil kak špil ki sem ga takrat samo na daleč gledal.

Kar sem jaz igral na svojem sistemu je bilo tole
Vem da sem kot mulc leta 2000 užival v Diablo 1, Commandos in DN3D.

Bici je izjavil:

Zanimivo, nobene od teh nisem igral.

bciciban_ ::

kixs je izjavil:

Bici je izjavil:

Pomoje si edini ki nisi igral nobene od teh treh :D Še najman igrana je verjetno Commandos, ampak duke nukem 3d smo pa nažigali praktično vsi. In enako Diablo 1. Legendarno klanje peklenščkov :)

Duke 3D se je igral preko mreže oz. dial up linije, single player sem ga mogoče res samo enkrat končal in je bilo dovolj. Sem pa naredil nešteto map za Duka 3D.

Commandos sem enkrat končal in je bil kul, nisem pa nek die hard fan. Spomnim se enih par misij, ki so bile kar zanimive težavnosti, je bilo treba parkrat probat. Ravno včeraj sem nekje zasledil naslov, da se Commandos vrača po 18 letih, za več info pa boste moral fani pobrskat sami.

Diablo 1 pa je seveda ena od klasik RPGjev, škoda kaj dodatno izgubljat besed.

Sicer povsem razumem, da ti neke igre niso, je pa zanimivo, ker tudi jaz ne poznam človeka, ki bi takrat igral igre na bolj ali manj dnevni bazi, pa da ne bi igral vsaj ene od teh.

D3m ::

Moja prva simulacija

:D
|HP EliteBook|R5 6650U|

Mi smo včasih precej prešpilali Ultimo, ne vem več kateri del...

Ne pa zadnjega, ni šlo več, prešvoh škatle...

Torej vprašanje ostaja, če bi rad preigral stare windows igre iz konca 90ih začetka 2000, kje jih dobiti in kako jih najlaže poganjati.
Verjetno zadeve pisane za win 95,98, Me in XP ne deluje ravno najbolje na današnjih win 11. Poleg tega je bilo veliko špilov takrat za voodoo grafične, se to da emulirat danes ?

Raje kot da sestavljam neko retro škatlo bi poskusil s kakim emulatorjem, ki deluje na win11 ali Linuxu.

@Bici, jaz ti predlagam GOG - Good old games

Tu imaš ogromno tovrstnih iger, ki so optimizirane in prilagojene, da se normalno poganjajo na novih sistemih. Obstajajo pa seveda tudi alternative, kjer boš vedno zraven videl pripisano "GOG"...

bciciban_ je izjavil:

kixs je izjavil:

Bici je izjavil:

Pomoje si edini ki nisi igral nobene od teh treh :D Še najman igrana je verjetno Commandos, ampak duke nukem 3d smo pa nažigali praktično vsi. In enako Diablo 1. Legendarno klanje peklenščkov :)

Nikoli nisem bil en velik igricar. Se najvec pred PC-jem. Tako sigurno nisem igral cel kup "zanimivih" iger. Verjetno tudi posledica, da nikoli nisem imel racunalnika primernega za nove igre.

Kar se spominjam v tistih casih (1996-2000), sem igral NFS serijo do Porsche 2000, C&C serija, Dune 2000, Ignition, Quake II, Q3Arena, StarCraft, F1GP3, TOCA, GT Sports,...

Duke Nukema sem probal, mi ni potegnil. Diablota je kolega nabijal non-stop. Sam ga nikoli niti sprobal nisem - ne vem zakaj.

Bici je izjavil:

Torej vprašanje ostaja, če bi rad preigral stare windows igre iz konca 90ih začetka 2000, kje jih dobiti in kako jih najlaže poganjati.
Verjetno zadeve pisane za win 95,98, Me in XP ne deluje ravno najbolje na današnjih win 11. Poleg tega je bilo veliko špilov takrat za voodoo grafične, se to da emulirat danes ?

https://www.myabandonware.com/

https://www.dosbox.com/

"win 95,98, Me in XP" -> za tole imaš compatibility mode

Bici je izjavil:

Raje kot da sestavljam neko retro škatlo bi poskusil s kakim emulatorjem, ki deluje na win11 ali Linuxu.

Vecino dobrih iger so pripravili, da delajo na Win11. Specifike bos moral sam poiskat.

Osebno pa prisegam na hardverske resitve ;)

mihagr ::

lahko pa pogledate tukaj:
SoftWare library:
1. https://archive.org/details/softwarelib...
2. https://archive.org/details/softwarelib...
3. https://archive.org/details/softwarelib...

jaz pa sem si ponovno oživel in zaigral tarok, po teh smernicah, nekaj razlag sem sam napisal.
Poglej: "https://archive.org/details/tarok10"

Tarok
by Roman Hribar, Boštjan Šuštar, Robert Turnšek, Roman Lenaršič

Publication date 1995-11-22
Topics tarok, tarock, tarot
Language Slovenian
Item Size 453.9K
Slovenian card game Tarok for Windows.
Notes
You can play it on modern 64-bit Windows by running the 16-bit .exe using WineVDM: https://github.com/otya128/winevdm/rele...

Addeddate 2020-05-03 16:11:23
Collection_added emulation
Dosbox_drive_d emularity_win31/win31_800x600.zip
Emulator dosbox
Emulator_ext zip
Emulator_start d:\runapp TAROK.EXE
Identifier tarok10
Scanner Internet Archive HTML5 Uploader 1.6.4
Year 1995
--------------------------------------------------------------------------
Namestitev

ta datoteka Tarok.txt
28.03.2007 12:47 157.472 BWCC.DLL
28.03.2007 12:47 153.386 TAROK.HLP
28.03.2007 12:47 671.888 TAROK2.EXE

!!!!------ Ta način deluje samo še na Windows 10 32bit ------!!!!

Na Windows10 moramo omogočiti funkcijo "NTVDM", kar storimo tako, da izberemo Nastavitve
->Aplikacije ->Programi in funkcije ->Vklop ali izklop funkcij ->Starejše komponente.
Sedaj sledite navodilom v angleščini!
Configure 16-bit Application Support in Windows 10
16 Bit support will require enabling the NTVDM feature. To do so, press Windows key + R then type: optionalfeatures.exe then hit Enter. Expand Legacy Components then check off NTVDM and click OK.

The next step is to install the feature through the Command Prompt. Press Windows key + X then click Command Prompt (Admin.) At the command prompt, type the following command: FONDUE.exe /enable-feature:NTVDM

The add feature wizard for NTVDM will launch. Click Install this feature to complete the installation.
Then restart your computer if required.
Now 16-bit application support is enabled. You can proceed to install your application as normal.

Sedaj lahko zaženete Tarok.exe, deluje lepo! Pri meni zahteva še: "Zaženi kot skrbnik."

Na ta način sem delal jaz.

Navodilo za zagon 16bit-nih programov za delovanje na 64bitnem operacijskem sistemu
--------------------------------------------------------------------------
This is the best way to run 16-bit apps on 64-bit Windows 7, 8, 10 and 11!
No VMs or messy passthrough solutions! Using this tutorial you can run most old games
or programs designed for Windows 3.1 or early Windows 95 on any 64bit version of Windows.

1. prenesi "otvdm-v0.9.0"- ali novejši, s strani https://github.com/otya128/winevdm
2. iz datoteke *.zip prenesi/kopiraj vsebino v izbrano mapo na disk C ali D, poimenuj jo recimo "otvmd"
3. v tej mapi poišči datoteko "otvdmw.exe", naredi njeno bljižnico na "namizje" in jo spremeni tako, da ustreza temu primeru: cilj D:\otvdm-v0.9.0\otvdmw.exe "D:\Igre\tarok\TAROK2.EXE". V tem primeru smo dodali ukazu D:\otvdm-v0.9.0\otvdmw.exe še bližnjico do igre tarok "D:\Igre\tarok\TAROK2.EXE" ki je napisana za 16 bitni operacijski sistem, na ta način pa lepo deluje tudi v 64 bitnem Windows 11 pro.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mihagr ()

opeter ::

Ja, WineVDM je res dobra rešitev.

Lahko pa v DosBOX namestiš Windows 95 (OSR2.5) ali pa Windows 98SE in imaš vnaprej pripravljeno sliko za poganjanje enostavnejših stvari. Glide ipd. seveda ne deluje, ampak za ostalo pa je v redu. Mislim, da se da nastaviti S3 grafično do 4 MB RAMa.

Npr.:
https://dosbox-x.com/wiki/Guide%3AInsta...

Se pa najdejo vnaprej pripravljene IMG datoteke, ki jih samo odprete v DosBOX. Sicer vprašanje, kaj vse imajo naloženo ...
Enkrat sem poskusil namestiti tudi Win 3.11, ki deluje brez težav, če koga zanima, imam tudi arhiv. Lahko delim, v kolikor želite.

Sicer sem uporabil DBGL za enostavnejšo nastavitev.

DBGL

DBGL

Win 3.11 v DosBOX

Win 3.11 v DosBOX

Program manager :)

Program manager :)

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Robert_S ::

Jest igram Sudden Strike , Tom Clancy's Rainbow Six 3: Raven Shield pa Ghost Recon .

oo7 ::

Imam en star računalnik za te igre. Trenutno občasno igram No one lives forever 2 iz leta 2002.
««
16 / 16
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Iščem igro (RPG, MMORPG, FPS, RTS, ...) (strani: 1 2 3 426 27 28 29 )

Oddelek: Igre
1437455953 (2947) matobeli
»

Kaj trenutno igrate? (strani: 1 2 3 459 60 61 62 )

3071507231 (6797) Nesta
»

Oldies goldies (strani: 1 2 )

6411612 (2014) blabling2
»

Katera je vaša najljubša igra vseh časov? (strani: 1 2 3 4 5 )

20539496 (17515) msms
»

Stare igre

407959 (7054) tintorel

Več podobnih tem