» »

Memtest86 pokaze napako.. Ali moram RAM vreci stran?

Memtest86 pokaze napako.. Ali moram RAM vreci stran?

Tero ::

Torej bolj za preventivo sem zagnal programcek memtest86 in ga pustil celo noc testirat ram.. Zjutraj sem preseneceno odkril da je nasel dve napaki.. Do zdaj nisem v windowsih ali pa kak drugace nikjer opazil da bi bilo kaj naj narobe z rami..
Torej mislite da moram biti resno zakrbljen za rame ali pac sta ti dve napaki "povezani z luno"?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Han ::

Mislim, da ni panike. Skrbeti te lahko začne, če se v npr. četrtem ali petem testu napake kar vrstijo... V katerem testu je našel napako?

schurda ::

V navodilih piše, da napake niso nujno posledica napake v ramu, pač pa je zato lahko kriv tudi procesor. Če imaš AMD-ja potem zmanjšaj množilni procesorja na najmanj in ponovi test. Tako boš siguren, da procesor ni kriv. Je pa res, da dve napaki ni še nič. Verjetno je samo stohastičen efekt. Drugače pa naj bi že v prvem oz drugem ciklu odkril, če je kaj narobe. Ni treba poganjati memtesterja celo noč.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

OrkAA ::

Na sestrinem računalniku je memtest86 laufal 10min in našel 5000 napak :D :D :D

Ni ti treba skrbeti! :P

Brane2 ::

Mene bi to posteno zaskrbelo.

Memtest86 ima veliko testov (IIRC ene 15). Ce ti je napake nasla stvar samo v enem od testov v enem obhodu, potem lahko da je straj na meji stabilnosti in je pac takrat stvar prisla do izraza.

Ce pa isti test najde napake vecinoma ali vedno, je nekaj narobe. Ni nujno da je to vedno ram, je pa vecinoma tako.

Memtest je fenomenalno orodje. Storj se mi je kar nekaj casa cudno usuval, pa nisem vedel zakaj. Nakar dobim memtest v roke, ga zalaufam in mi najde 7 slabih lokacij v 128 Mb SDRAMu. Zamenjam zadevo in mashina dela 100% B.P.

Ce ti pa stvar najde maso enih napak, pa ni nujno da gre za slab RAM. Dostikrat BIOS daje ene cudne podatke o kolicini RAM-a ali pa imas vklopljen "15-16Mb memory hole ali kaj podobnega" in Memtest testira kaksno podrocje, kjer RAMa sploh ni.

Dostikrat pa gre tudi takrat za resno napako v stroju...

Ce hoces resen test rama, potem pac moras pustit Memtest da konca svoje delo (opravi vse teste do konca), top pa lahko potraja, ce imas vec RAM-a. Dobro je tudi, ce imas vklopljene "extended memory teste". Dolocene napake mi je nasel samo dolocen test.

Ce je stvar nasla samo nekaj napak, gre verjetno za prave napake ( se pravi da se memtest ni ustel in testiral podrocja kje rama sploh ni-takrat bi "nasel" goro napak), ki pa so lahko tudi posledica slabega cipovja na plati, prevec navitega CPU ali RAMa. Ni nujno da gre slab ploscek, je pa to verjetno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

meacho ::

Možno da se je ram rahlo pregrel.

Mavrik ::

Če ti sistem dela bp potem ni panike.
The truth is rarely pure and never simple.

rap3r ::

@ mavrik: to pa sploh ni res. 10% PC jev je res 100% obremenjenih. Če ma možnost ram nest v garancijo nej to pol nardi. Oz zlo dobro je da pač nimaš napak.
Res nebo konc sveta če napake so sam grenk priokus pa le je.
Usak hoče met 100% delujoč računalnik.
Ne droga, ne trava me ne mika, le kakšna promilja alkohola se učasih po krvi mi potika:)

Brane2 ::

Stvari so digitalne: Ali vse dela O.K. ali ne dela O.K.

Ram, ki ima "samo" nekaj napak, je kakor letalo, ki strmoglavi "samo" enkrat na vsakih 100 poletov. :\

morphling1 ::

To si pa odlično napisal.:)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

schurda ::

Ja. Če so napake vselej na istem mestu, je ram zanič. Če pa se pojavljajo v vsakem ciklu drugje, potem verjetno ni ram.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

TribesMan ::

Ah ja tale memtest je tud ena cvetka. Testiram svoj PC2700 RAM pa vem da nad 208MHz ni stabilen pa če se na glavo postavim. Pol ga pa vržen na 215MHz 2-2-2-5 v memtestu laufa 2 ure brez napake, ko pa hočem it v Windowse mi takoj javi napako, ali pa potem ko not pridem in recimo zalaufam 3Dmark se ta preprosto ugasne in me vrne na desktop. WTF?? Kot kaže tale Memtest ne pokaže glih realnega stanja z RAMom. Probal sem tudi nastavitev 2-2-2-3, kejr pa mi že v prvem ciklu vrže ven 20 napak.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Brane2 ::

Noben tester ne najde VSEH napak. Niti memtest ne. Pa si vklopil "extended memory tests" ?

Memtest testira tako ramo, kot vdelani predpomnilink. Stvar zna namrec sama vklapljat in izklapljat cache in to tudi samodejno pocne.
Pri zaguljenih napakah pa je treba pognati razsirjeni nabor testov. Dolocene napake se mogoce pokazejo samo v burstu in se to v posebnih pogojih...

TribesMan ::

Sem vklopil.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Brane2 ::

Hmmm. Kaj pa ce ram je stabilen na tako visokih frekvencah ampak ti odpove kaj drugega ?

Memtest precej intenzivno uporablja RAM, procesor pa med tem casom napol spi, kar "v realu" ponavadi ni res. Tako se tudi ne izvajajo komplicirane instrukcije, na katerih bi CPU lahko "škripnil"...

TribesMan ::

Chipset deluje do 225MHz (preverjeno z Corsairom XMS) na 1.7V. Procesor deluje na 2610MHz prime 95 stabilno 2 uri več nisem testiral. Ko sem testiral RAM je bil procesor na 2475MHz. Torej a obstaja še kakšna stvar ki bi lahko škripnila, glede na to da je PCI fiksen na 33MHz, AGP pa na 80MHz.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Brane2 ::

Že, ampak tud Prime95 ne testira vseh instrukcij ampak verjetno samo ozek obseg mnozenj in deljenj. To, da je Prime95 tam se O.K. ne pomeni da CPU tkrat se 100% dela...

[SkA] ::

Programčka sicer ne poznam ampak kokr so mene to naučil na faksu in kokr sm se sam naučil do napak pri pisanju v RAM prihaja in je normalen pojav. Zato pa imaš ECC RAM ki, če se prav spomnim, napake reda 1 odpravlja avtomatsko.
Zato pa imaš OS ki skrbi za uravnavanje s sistemom. Jest osebno se ne bi sekiral razen če gre pri programu jasno določijo da v tej stopni ne bi smelo biti napak.

Kar se tistega komentarja digitalno laufa al pa ne laufa.. heh. Če bi blo temu tako potem ne bi blo potrebe po osveževanju podatkov v ramu ane? :D

Brane2 ::

Če zagotoviš osveževanje, potem laufa. Tudi za osveževanje je natanko podano, kako pogosto mora biti.
Če temu ustrezaš, je O.K.
Če si malo izpod, potem NA VIDEZ ne bo nič narobe. Si pač v sivi coni- "welcome to the twilight zone" :D

azeed ::

Poskusi izolirat problem!

Odgovor ti bo dalo testiranje z drugimi ram moduli (ki na drugi mašini ne kažejo napak, recimo)... če ti bo še vedno kazalo napake, potem boš vedel, da ni kriv ram, ampak naveza plata-cpu (FSB).
You gotta say YES to another excess!!!

McHusch ::

Da pristavim še svoj lonček. Čez noč sem za šalo pognal MemTest86, ker mi je kišta sumljivo delala. Program je vsakokrat našel napako na naslovu 0000e294bbc (226,2 MB). Potem sem v Windows omejil porabo pomnilnika na prvih 128 MB in mašina se začuda ni več sesuvala. V ponedeljek kličem na AGT, kako je z zamenjavo pomnilnika.


Drugače je pa MemTest izpisal sledeče, če mi lahko kdo, prosim, natančneje objasni, kaj to pomeni:
Tst Pass Failing Address Good Bad Err-Bits Count Chan
3 0 0000e294bbc (226.2 MB) fefefefe fedefefe 002000 16 1

Brane2 ::

To ti je vse pojasnjeno v spremnem README fileu.

Takole na pamet bi pa reku, da ti stvar posku?a dopovedati, da:

-j e na?la napako v tretjem testu (od IIRC 14 testov)
-se je napaka pokazala ze v 0-tem prehodu (pac zadeva steje od nule)
- da je napaka na naslovu 0000e294bbc (226.2 MB)...
- kamor je testni program sku?al vpisati $fefefefe...
-prebral pa je $fedefefe...
-napaka je torej na bitu, ki predstavlja vrednost $002000
-Za Count in channel ne vem. Lahko ugibam, da je stvar 16-krat poskusila in nato obupala. Mogoce ma prednastavljeno, da po N napakah niti ne gre vec naprej ?
-No, "chan" bi lahko govoril o kanalu pri dvokanalnih platah (?)

Paramedic ::

No, men se je OS tud sesuval at random, pa sm testiral z memtest86, pa mi je prvič našel slabih 400 napak, drugič več kot 500, tretjič pa skor 800. To sm vsakič ločeno testiral, to niso pass 1,2,3. Sej sm skor siguren, da je kriv ram, ker zdej mam sam en 256MB modul not, pa dela 100% stabilno; ampak čudno je, da najde vse te napake samo s šestim testom, v drugih pa nič? Je to normalno?
End transmission.

Brane2 ::

Je. Saj zato pa je 14 testov not, ker pa? noben test ne polovi vsega...

mojsterpeter ::

lahko je tut plata muhasta!!!

naj vam povem svojo zgodbo:
imel na Asus i815EP plati (Celeron 1200) 3 module: 1x 256, 2x 128MB vsi PC133 CL2
windowsi začeli javljati napake itd..
zalaufal Memtest -> napaka (ogoromno napak na dveh naslovih); 128MB modul vzamem ven, delata lepo 256 in drugi 128MB modul...
čez par mescev spet neki problem, testiram -> napaka (več napak) v 256 MB modulu... vzamem ven, dela samo še en 128MB...

v tem času dobim še eno mašino, Abit KT7, Duron 600; po nasvetu kolega dam oba "pokvarjena" ram modula notr, zalaufam teste, dela, zalaufam linux, dela... po nekaj tednih še vedno dela.. (ga mam za server, načeloma always on)

ker ne rabim toliko rama v serverju/routerju ampak bi ga potreboval v win mašini se odločim malo pretestirati še enkrat Asus plato in različne slote/kombinacije.. ugotovim: en 128MB modul ne dela na intel mašini sploh; 256MB modul začuda spet deluje normalno, celo pri agresivnih nastavitvah...

sledita dva sklepa:
1. Asus plata je izbirčna/defektna...
2. "pokvarjene" module sprobajte v AMD mašinah preden jih nesete na servis (tudi kolegu ram ni delal na intel mašini, na amd pa brezhibno)
ill communication

Brane2 ::

Mogoče pa so se ti kondiji na plati izsušili ?

Cuoresportivo ::

strinajm se s tem, da poglej kondiče. verjetno so se napihnili ob socketu in pol je napaka verjetno v povezavi s cpu-jem. zadeva z napakami je takšna, kdo si te želi ram z napakami. od vseh sprobanih testerjev , ki jih uporabljam pri svojem delu na firmi, je memtest x86 dbest. najde večino napak, do sedaj mi je vedno našel. probal sem tudi neko zadevo microsofta, ki je za en ku... pa en simtester progič, ki pa ni našel pri. seveda je test programov potekal na istem defektnem ramu, da se pač prepričam. če mate mlinčke v garanciji oz imate možnost zamenjat rame, potem kar. ker dosedaj ko se je kakšna stranka pritoževala nad nenadnim zmrzovanjem mašine, je bil defekten ram.
lep pozdrav(best regards)

Paramedic ::

Ancient: ampak js ŽE mam Abit KT7 :D.
Mogu mi je pa crknt glih noname ram, ki sm ga dobu brez garancije (samovgradnja ;((), Micron CL2 je pa brez ene same napake po dveh letih dela.
End transmission.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pokvarjeni RAM ali????

Oddelek: Strojna oprema
403236 (1948) Nesta
»

ne prepozna nekaj rama

Oddelek: Strojna oprema
131295 (1130) Senzacionale
»

memtest86 mi najde error

Oddelek: Pomoč in nasveti
191957 (1684) Brane2
»

plata zjebava z modrim zaslonom smrti !!!

Oddelek: Pomoč in nasveti
191429 (1216) SavoS
»

Prešibak napajalnik v IBM Aptiva model 2193 / 420?

Oddelek: Pomoč in nasveti
172007 (1672) FastWIND

Več podobnih tem