» »

Prešibak napajalnik v IBM Aptiva model 2193 / 420?

Prešibak napajalnik v IBM Aptiva model 2193 / 420?

junior ::

Zdravo!

Dobil sem rabljen osebni računalnik IBM Aptiva model 2193 / 420. Zadevo so pred leti prodajali v TV prodaji. Karakteristike sistema so se mi zdele na prvi pogled sprejemljive, ker se bo zadeva uporabljala za pisanje seminarskih pa kako surfanje po netu, morda ogled kakega divxa, ampak nič posebnega.

Torej, osvežil sem software, vložil 128 MB RAM-a in upal na najboljše. Zaman.
Mašinca je vsake toliko časa izgubila sapo in brez poprejšnje najave enostavno ugasnila. Kot bi iz vtičnice potegnil kabel. Še enkrat sem preveril karakteristike (na netu in v škatli) in...
Napajalnik te zadeve je 95W! 8-O Kako so lahko zložili skup računalnik s 95W napajalnikom???

Zanima me, če lahko upravičeno krivim prešibak napajalnik za problem z izklapljanjem?
V kleti imam neko staro 486 z 200W napajalnikom. Lahko poskusim zamenjati ali moram kupiti nov napajalnik (ATX)? Če slednje, bo 250W zadostovalo?

Hvala za pomoč!

J.

P.S. Karakteristike napajalnika:
+3.3 V / 6.0 A
+5 V / 12.0 A
+12 V / 2.0 A
+ 5 VSB / 3.0 A
- 12 V / 0.2 A
  • spremenil: ali3n ()

ali3n ::

Tist napajalnik od 486-tke je verjetno AT (vseeno preveri) in ne bo šel na to plato; in ja, 250W bi moralo biti dovolj...

95W:D , kje so našli te napajalce?
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ali3n ()

Vesoljc ::

precej možno, da je napajalc kriv...
drgač pa le probaj unga 200W, sej veš kwa pravjo, več kot skurit zadeve ne morš :D
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Dead_Eye ::

če se stvar sploh zažene verjetno ni napajalnik, čeprav močnejši ne bi škodil. Poglej kako maš nastavljen RAM - dej na sinhrono s procom na 100Mhz. Res pa da so se ti mini napajalniki kar precej kvarili - kaj češ, IBM pač:D >:D :D Še nekaj, ta napajlnik je zelo majhen, zato poglej kam - če boš sploh lahko montiral v škatlo standardnega ATX.

pa btw, če daš grafični več kot 8MB ram-a v igrah zmrzuje?!?:\
The one and only

gabl136 ::

Preveri v BIOS-u napetosti posameznih linij, in nam jih napiši:\

junior ::

Zdravo!

Očitno je napaka v BIOS-u, saj PC kljub menjavi napajalnika še kar crkuje po enakem postopku kot prej (beri: odjednom). Če zmrzuje v igrah nisem preverjal, ker še tegale ugašanja nisem rešil. Res je tudi, da je originalni napajalnik neka mini izvedba, saj sem standardnega komaj stlačil v škatlo, še CD enoto sem moral potisniti ven iz škatle za kak centimeter, dva.

Novi (rabljen, ampak 100% dober) napajalnik je 200W, zadosti ne? Ampak zadeva še kar crkuje. Kar se tiče BIOS-a, sem našel le IBM-ov update, ki je zelo skromen, kar se tiče nastavitev: nobenih podatkov (kaj šele nastavljivih vrednosti) o napetostih ni notri.

Tule prilagam še izpis, ki sem ga dobil s CTBIOS-om:

PCI-BIOS found: Version 02.10, 32-Bit-PCI-BIOS Revision:0
Award BIOS found: Award Modular BIOS v6.00PG
Award ID-String: 04/05/2000-SiS-540-6A5IQU19C-00

Proizvajalec mamaplate je USI (z nikakršno podporo), čipovje pa je, kot najbrž veste, SiS-540.

Bi se dalo bios apdejtat s kako drugo verzijo, kako neuradno naprimer, da bi dobil možnost preverjanja in nastavljanja napetosti?

Na žalost vam vsaj podatkov o napetosti (recimo s Sisoftware Sandro) tudi ne morem sporočiti, ker PCja nimam pri roki. Bom pa poslal podatke, kakor hitro bom mogel.

Any clues?

LP, J.

ali3n ::

a se komp resetira al ugasne? če se resetira imaš verjetno izklopljen prikaz BSOD (ga preskoči) - v Win2k in XPjih se da to izklopit; preveri (My Computer -> properties -> zavihek Advanced -> Startup and recovery -> izklopi Automatically Reboot); mal se mi čudno zdi da bi se zarad biosa resetirala kišta... (navadno je to hardwerska al pa sistemska napaka)
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

junior ::

PC se resetira. V trenutku. Kot bi se igral s stikalom za luč :(

Možno, da je izklopljen BSOD, ne morem pa potrditi, ker PCja nimam pri roki, sorry.:8) So pa inštalirani Win2k na sveže (potem pa SP4), na formatiran disk. Velika večina vseh funkcij je (še vedno) nastavljena po defaultu, torej tudi (ne)prikaz BSOD-a.

Pa bo pomagalo, če vklopim prikaz BSOD? Potem bom najbrž vseeno moral resetirat, pač ročno. A bodo morda kake error kode prej vidne?

J.

ali3n ::

Ja - po defaultu je BSOD izkloplen; Vsaj kode si boš lahko prepisal -> in pogledal na M$ support page kaj pomenjo...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

TylerDurden ::

Factory sestavljeni PCji imajo probleme z vgrajevanjem drugih ramov, dej tisti ram, ki si ga sam vgradil, ven in testiraj.
Let\'s make some soap ...

junior ::

Torej...

PC (Aptivo) sem dobil nazaj na servis :8)
Najprej sem izklopil Automatic Reboot (beri: vklopil prikaz BSOD).
Potem sem iz Sandre prepisal napetosti, ki so na moč čudne (je mogoče kaj narobe s senzorjem?):

CPU Voltage: 3.34 V
Aux Voltage: 1.98 V
+3.3V Voltage: 1.33 V
+5V Voltage: 2.02 V
+12V Voltage: 4.62 V
-12V Voltage: -12.20 V
-5V Voltage: -5.91 V
Standby Voltage: 1.24 V
Battery Voltage: 4.02 V

Tačas se je vklopil tudi BSOD :'( s sporočilom:

STOP:0x0000000A (0xFFFFF028,0x000000FF,0x00000001,0x80067F94)
IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
*** Address 80067F94 base at 8006200, DateStamp 3e7a7338 - hal.dll

Pogledal sem tudi že na Microsoft, kjer pravijo, da je napaka v kakem driverju (res sem imel težave z driverji za grafično, zvočno in mrežno kartico) ali pa v kaki novo dodani hardwareski komponenti (RAM).
Sem pa iskal po netu, če je še kdo imel težave z vgrajevanjem RAMa v Aptivo, pa nisem še nič našel. Na IBM-u piše, da naj bo dodatni RAM tipa 128MB 133MHz NP SDRAM Unbuffered DIMM.

Any suggestions?

J.

OZZY ::

Samo malo.

A lahko potrdiš te vrednosti, ki so absolutno prenizke.
Sploh ne vem če bi računalnik delel pri teh vrednostih.

+3.3V Voltage: 1.33 V
+5V Voltage: 2.02 V
+12V Voltage: 4.62 V
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OZZY ()

junior ::

Ja, napetosti so žal take (tudi po večkratni osvežitvi ni večjih sprememb). Kaj je narobe, pa ne vem. Napajalnik je dober. Tudi sam prvič vidim kaj takega.:(

Azrael ::

Sandra ti kaže narobe! Če lahko dobiš originalni CD, je na njem verjetno tudi program za merjenje napetosti, pod pogojem, da plošča meritve napetosti v resnici sploh podpira.

Preveri RAM z Memtestom86 (za več informacij, uporabi iskanje tu na s-t), če ne javi napak so SW težave, drugače pa odstrani dodatni RAM in ponovno testiraj, če ne pomaga, odstrani originalni RAM in na njegovo mesto daj novi RAM in spet testiraj, da boš odkril vzrok težavam (defkten ali nezdružljiv RAM, slab slot za RAM...), Če pa ne gre dobro v nobenem primeru je pokvarjena matična plošča ali procesor (izjemno majhna možnost).
Skratka če z Memtestom ne bo napak imaš težavo v Windowsih (driverji?), drugače pa je HW okvara. Aptive niso bile kakšen kvaliteten in dolgoživ računalnik, žal.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Mr.B ::

Mislim da ti vse napetosti kaže za faktor 2.5 premalo.
Pa ram tudi ni, ker če bi bil ram težaven, bi praviloma imel vsaj nekaj delov stop errorja pod nulami, kot je nekaj takega STOP:0x0000000A (000000FA, 00000000 0000000 0000000).Probaj z drugo verzijo sandre, probaj Motherboard monitorjem. Ali se ti ta error pojavlja samo s sandro, ali kako drugače, ali je vedno na koncu hall.dll, ker je to v direktnem prevodu pomeni hardware abstraction layer, itd..
Sicer sem pod googlom vpisal +sandra +0x0000000A, samo ni bilo kaj dosti pametnega.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

junior ::

RAM sem spustil skozi Memtest86. Stvar traja več ur in se ciklično ponavlja (ne ustavi se sama). Ko je zadeva šla prvič skozi, je memtest pri petem testu našel dve napaki (pri 78. in 95. MB). Pri drugem ciklu pa nobeden od testov ni našel napake. Potem sem test prekinil.

Pomeni to, da je eden od RAMov zanič? Najbrž ta, ki sem ga na novo vgradil (128MB), glede na lokacijo napak (originalni je 64MB). Zakaj potem v drugo ni bilo napak?

Na nekem francoskem forumu sem našel tipa, ki je imel enako napako (iste error kode), pa mi je pisal, da je problem v driverju za modem. Je to možno, glede na to, da modem ni deloval, kadar je prišlo do reseta (internet preko mrežne)? Je pa modem "omogočen" (enabled) v Device Managerju?

Z IBM-a sem dobil njihov driver za modem, pa ga win2k noče sprejeti, češ da je obstoječi driver primernejši (microsoftov driver s CDja za win2k). Naj ga namestim ročno, ali raje ne, saj je obstoječi itak boljši?

lp, j.

Pa še to: tega problema prej, preden sem dodal RAM ni bilo (povedal mi je prejšnji lastnik). Res je pa tudi to, da so bili prej gor Win98, zdaj sem inštaliral Win2k. Should I undo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: junior ()

ali3n ::

mal sem brskal po netu... sicer tale "hal.dll" ponavad omenjajo v zvezi z napako, da ga sistem ne najde, pri teb se pa usuje;

Glede na tole:
HAL - Hardware Abstraction Layer

HAL is Microsoft's abbreviation for the Hardware Abstraction Layer, the technology and drivers that let the Windows NT, 2000, and XP operating systems communicate with your PC's hardware. HAL is one of several features--along with the NT file system (NTFS) that replaced the much less secure MS-DOS--that make NT-based operating systems more secure and reliable than Windows 95, 98, and Me.

HAL prevents applications from directly accessing your PC's system memory, CPU, or hardware devices (such as video and sound cards)--a method that can prevent many device conflicts and crashes. Unfortunately, HAL sometimes also slows or stops DOS games and programs, which need to load their own memory managers or control hardware directly for better performance.

With HAL in the way, developers must rewrite or even abandon their older software in favor of newer, HAL-compatible versions. Microsoft has pressured hardware makers to provide or support technologies such as MMX, DirectX, and 3D graphics language OpenGL, all of which allow fast but indirect access to the advanced high-performance features of video, sound, and CPU hardware. Such access also makes for a better visual experience when using Windows for Web and productivity applications; improved graphics performance is evident all over Windows XP's new user interface.

XP also offers some new compatibility-mode features that let you run programs meant to run under earlier operating systems, but, frankly, most DOS-based and even some Windows-based games simply won't work with the new OS.


vir


Ne vem če sem te dobro razumel, samo zdi se mi, da imaš net prek mrežne (dsl, kabel) v računalu je pa še modem; če je temu tako - vrzi ven modem (če je onboard, ga onemogoči v biosu), pravtako onemogoči VSE česar ne potrebuješ (npr. COM in paralelne porte - če jih ne rabiš). Upam da je tak Bios na mašini, da se da vsaj to naredit...
počas mi zmanjkuje idej...

---edit
PS: malo sem še "dodelal" naslov teme - morda bo več ogledov...

---edit2
zdejle sem videl da maš Sisov čipset - daj oddrsaj na sisovo stran in preveri če so kaki posebni gonilniki za ta čipset (SiS 540)... might help
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ali3n ()

FastWIND ::

Ne vem če ti bom lahko kaj pomagal mogoče pa vendarle. Pred leti sem tele Aptive naokoli vozil za Top Shop. Ker pa so bile pod garancijo jih nisem odpiral.Tiste ko sem jaz imel opravka z njimi so bile model 2170-27G. Mogoče te mučijo windowsi, kajti original zraven sta bila priložena dva cd ja. Oba z emblemom IBM, eden rdeč drugi moder. Rdeč je bil recovery cd , ki je veboval Win 98 vendar je bilo nalaganje zelo preprosto preko IBM vmesnika. Drug moder je vseboval nekaj uporabnih programov.

Glede modema smo imeli določene težave, vendar samo pri vzpostavitvi zveze. Govorim za analogni modem Rockwell HCF Winmodem ki je bil vgrajen.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pregrevanje cpu-ja

Oddelek: Pomoč in nasveti
12716 (529) klkkkkkkkkkk
»

Črn ekran

Oddelek: Pomoč in nasveti
241373 (1169) miha121
»

Čudna slika ob zagonu

Oddelek: Pomoč in nasveti
161041 (814) Kami
»

Naključno resetiranje računalnika

Oddelek: Navijanje
91384 (1279) billy
»

problemi, sami problemi...

Oddelek: Strojna oprema
71080 (973) |{wan

Več podobnih tem