Forum » Loža » Sod piva brez potrebe po točilni napravi
Sod piva brez potrebe po točilni napravi
dope1337 ::
Pozdravljeni,
Ali ve kdo slučajno, kje bi lahko kupil sod piva (50l bi bilo fajn, lahko tudi druga količina) za katerega pri točenju ne potrebuješ točilne naprave.
Gre se za fantovščino in bi bodoči-bivši mož moral na samokolnici okoli voziti sod - zato je točilna naprava odveč.
Najlepša hvala že vnaprej
Ali ve kdo slučajno, kje bi lahko kupil sod piva (50l bi bilo fajn, lahko tudi druga količina) za katerega pri točenju ne potrebuješ točilne naprave.
Gre se za fantovščino in bi bodoči-bivši mož moral na samokolnici okoli voziti sod - zato je točilna naprava odveč.
Najlepša hvala že vnaprej
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
TheBlueOne ::
Dvomim, da obstaja, ti razlozim zakaj.
Pivo je seveda pod tlakom, ker je v njemu rastopljen co2. Ce tlaka ne dodajas, bos odprl sod in priteklo bo toliko piva, da se tlak izenaci. Ko ga zapres po zopet pocasi dobival tlak.
Ce bi zelel, da ga lahko tocis s pomocjo gravitacije, bi pipica morala biti spodaj, sod pa odprt, kar bi rezultiralo v izhajanju co2 iz piva. Ce bi bil zaprt enostavno ne bi tekel, ker bi se zgoraj ustvarjal vakum.
Imas pa pri malih sodih (5l) mini tocilne naprave, ki imajo tamajhno flasko co2. Ce se ga spije ultrahitro, naceloma lahko uporabis tlacilko za gume in mu tako dodajas tlak.
Jaz delam svoje pivo in poznam se kaksnega hobi pivovarja, kjer pa nobeden od nas se ni imel kaj taksnega, kjer lahko enostavno stocis.
Jaz ti predlagas, da pretocis pol gajbe piva v nek rezervar, ker brez dodajanja tlaka tako ali tako ne bo dolgo co2 v pivu.
Pivo je seveda pod tlakom, ker je v njemu rastopljen co2. Ce tlaka ne dodajas, bos odprl sod in priteklo bo toliko piva, da se tlak izenaci. Ko ga zapres po zopet pocasi dobival tlak.
Ce bi zelel, da ga lahko tocis s pomocjo gravitacije, bi pipica morala biti spodaj, sod pa odprt, kar bi rezultiralo v izhajanju co2 iz piva. Ce bi bil zaprt enostavno ne bi tekel, ker bi se zgoraj ustvarjal vakum.
Imas pa pri malih sodih (5l) mini tocilne naprave, ki imajo tamajhno flasko co2. Ce se ga spije ultrahitro, naceloma lahko uporabis tlacilko za gume in mu tako dodajas tlak.
Jaz delam svoje pivo in poznam se kaksnega hobi pivovarja, kjer pa nobeden od nas se ni imel kaj taksnega, kjer lahko enostavno stocis.
Jaz ti predlagas, da pretocis pol gajbe piva v nek rezervar, ker brez dodajanja tlaka tako ali tako ne bo dolgo co2 v pivu.
Besna Glista ::
V Unionu dobiš 50l lesen sod piva, kjer ne rabiš točilne naprave. Ampak ga je bojda zelo težko dobit za "zunanje". Lahko se pa pozanimaš, če ti uspe dobit =)
to:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag...
to:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Besna Glista ()
dope1337 ::
Se mi je zdelo, da je problem s pritiskom ja ...
Ni pa zahteva, da tece ven "na pipico".
Dosti bi bilo, da bi lahko teoreticno na sod pripopal nekaj taksnega.
https://www.kegconnection.com/party-fau...
Vsekakor je pa celotna tocilna naprava prevec za v samokolnico xD
Disclaimer - nimam pojma kako stvari delujejo, zato mogoce izjavljam bedarije.
Ni pa zahteva, da tece ven "na pipico".
Dosti bi bilo, da bi lahko teoreticno na sod pripopal nekaj taksnega.
https://www.kegconnection.com/party-fau...
Vsekakor je pa celotna tocilna naprava prevec za v samokolnico xD
Disclaimer - nimam pojma kako stvari delujejo, zato mogoce izjavljam bedarije.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
AndrejS ::
Obstaja samohladilni sod od laškega. cca 35 L se mi zdi. Ga aktiviraš , počakaš cca 1 uro in drži temperaturo 24 ur. Dobiš pa ga v distribucijske centru od laškega. Sod pa moreš vrnit po uporabi
TheBlueOne ::
Pac jaz ne bi vzel 50l soda, ker ce ne bo pod pritiskom bo slo kar nekaj piva v nic, razen ce imate radi pivo brez mehurckov. :) Za to kar linkas naceloma potrebujes tudi co2 priklop.
Drugace pa tudi ce je plin ni neke sile. Jaz teh sistemov nimam, ima pa jih frend, ki tudi vari. Poznam dve moznosti:
1. Mali sod (Uporablja tamickeno co2 flasko, isti kot za smetano)
2. Vecji sod 30l+ lahko priklopis manjsi co2 rezervar. Edin problem je, da se bo zagrel. Ce imas blizu koga, ki dela pivo ti verjetno lahko posodi. Praviloma ima skoraj vsak kaksen sistem doma, ker je veliko manj dela, kot ce flasiras. Se mi zdi da sem skoraj edini, ki vse flasira. :)
Drugace pa tudi ce je plin ni neke sile. Jaz teh sistemov nimam, ima pa jih frend, ki tudi vari. Poznam dve moznosti:
1. Mali sod (Uporablja tamickeno co2 flasko, isti kot za smetano)
2. Vecji sod 30l+ lahko priklopis manjsi co2 rezervar. Edin problem je, da se bo zagrel. Ce imas blizu koga, ki dela pivo ti verjetno lahko posodi. Praviloma ima skoraj vsak kaksen sistem doma, ker je veliko manj dela, kot ce flasiras. Se mi zdi da sem skoraj edini, ki vse flasira. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
TheBlueOne ::
AndrejS, si preprican, da ne potrebuje tocilenga aprata? Kako ga tocis?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
amacar ::
dope1337 ::
Mensezdi, da ste nasli resitev @AndrejS
35l bo vec kot dovolj. Velik plus je, da je samohladilni.
Poklicem jutri v distro center ter sporocim, ce bo se koga za kasneje zanimalo.
Najlepsa hvala vsem
35l bo vec kot dovolj. Velik plus je, da je samohladilni.
Poklicem jutri v distro center ter sporocim, ce bo se koga za kasneje zanimalo.
Najlepsa hvala vsem
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
dope1337 ::
Evo, sem klical danes v distribucijskega, kjer minje gospod povedal, da omenjenih samohladilnih sodckov ne prodajajo vec, sploh.
Za nase potrebe smo si zrihtali lesene sode v privat pivovarni.
Za nase potrebe smo si zrihtali lesene sode v privat pivovarni.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
shotalick ::
dope1337 ::
Bi mogu pa kompanjona vprasat, k je zrihtu. Okol Slovenjskih konjic.
Ti je interesantn ta konc? Ga lahko poklicem in vprasam
Ti je interesantn ta konc? Ga lahko poklicem in vprasam
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
MihaK3 ::
TheBlueOne je izjavil:
Dvomim, da obstaja, ti razlozim zakaj.
Pivo je seveda pod tlakom, ker je v njemu rastopljen co2. Ce tlaka ne dodajas, bos odprl sod in priteklo bo toliko piva, da se tlak izenaci. Ko ga zapres po zopet pocasi dobival tlak.
Ce bi zelel, da ga lahko tocis s pomocjo gravitacije, bi pipica morala biti spodaj, sod pa odprt, kar bi rezultiralo v izhajanju co2 iz piva. Ce bi bil zaprt enostavno ne bi tekel, ker bi se zgoraj ustvarjal vakum.
Da se, ima pa omejeno uporabo. Pred par leti smo recimo parkrat dali pivo na sekundarno fermentacijo v sodček za jabolčni mošt (Zottel, 60l), ki drži do 10 bar (čeprav toliko nikoli ne dosežeš) in ima spodaj pipo. Ker je bil jesenski čas, se ga je po fermentaciji dalo v neko garažo, kjer je bil tam na 5-10 stopinj in se ga je pilo kak mesec ali še več. Vakum se zgoraj ne ustvarja, ker imaš itak nadtlak (večina CO2-ja je itak raztopljena v samem pivu, v nadprostoru na vrhu soda je vsaj na začetku zelo majhen delež, ko se ta prostor s točenjem povečuje, pa se pač iz piva izloči toliko CO2-ja vanj, da se spet vspostavi ravnotežje). Je pa problem ker če karboniziraš toliko, da se že na začetku kolikor toliko normalno toči (ne preveč pene), bo zadnja polovica piva podkarbonizirana, v nasprotnem primeru pa je treba na začetku previdno počasi točiti v večji kozarec (da potem dobiš željeno količino, ko se pena posede, saj se je dela res veliko zaradi minimalne poti med glavnim rezervoarjem in izhodom - samo tiste 3 cm pipe; z daljšanjem točilne cevi se penjenje zmanjšuje, obstajajo celo formule za preračun kako dolgo cev moraš imeti pri določenem premeru na točilni napravi pa še glede na pritisk v določenem sodu, da se potem toči normalno). Je pa zadeva dolgo obstojna, saj s pipo na dnu in brez potisnega sistema piva med točenjem ne izpostavljaš nobenim vplivom iz okolja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MihaK3 ()
shotalick ::
telexdell ::
TheBlueOne je izjavil:
...
Imas pa pri malih sodih (5l) mini tocilne naprave, ki imajo tamajhno flasko co2. Ce se ga spije ultrahitro, naceloma lahko uporabis tlacilko za gume in mu tako dodajas tlak....
Stvar s tlačilko je preizkušena v praksi na 25 l sodu. Med vrtno zabavo je zmanjkalo CO2 pol si pač moral goniti pumpo nekaj sekund za vsak kozarec iztočenega piva. Na koncu smo popili vso pivo pa še vse skupaj je izpadlo precej zabavno.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
TheBlueOne ::
TheBlueOne je izjavil:
Dvomim, da obstaja, ti razlozim zakaj.
Pivo je seveda pod tlakom, ker je v njemu rastopljen co2. Ce tlaka ne dodajas, bos odprl sod in priteklo bo toliko piva, da se tlak izenaci. Ko ga zapres po zopet pocasi dobival tlak.
Ce bi zelel, da ga lahko tocis s pomocjo gravitacije, bi pipica morala biti spodaj, sod pa odprt, kar bi rezultiralo v izhajanju co2 iz piva. Ce bi bil zaprt enostavno ne bi tekel, ker bi se zgoraj ustvarjal vakum.
Da se, ima pa omejeno uporabo. Pred par leti smo recimo parkrat dali pivo na sekundarno fermentacijo v sodček za jabolčni mošt (Zottel, 60l), ki drži do 10 bar (čeprav toliko nikoli ne dosežeš) in ima spodaj pipo. Ker je bil jesenski čas, se ga je po fermentaciji dalo v neko garažo, kjer je bil tam na 5-10 stopinj in se ga je pilo kak mesec ali še več. Vakum se zgoraj ne ustvarja, ker imaš itak nadtlak (večina CO2-ja je itak raztopljena v samem pivu, v nadprostoru na vrhu soda je vsaj na začetku zelo majhen delež, ko se ta prostor s točenjem povečuje, pa se pač iz piva izloči toliko CO2-ja vanj, da se spet vspostavi ravnotežje). Je pa problem ker če karboniziraš toliko, da se že na začetku kolikor toliko normalno toči (ne preveč pene), bo zadnja polovica piva podkarbonizirana, v nasprotnem primeru pa je treba na začetku previdno počasi točiti v večji kozarec (da potem dobiš željeno količino, ko se pena posede, saj se je dela res veliko zaradi minimalne poti med glavnim rezervoarjem in izhodom - samo tiste 3 cm pipe; z daljšanjem točilne cevi se penjenje zmanjšuje, obstajajo celo formule za preračun kako dolgo cev moraš imeti pri določenem premeru na točilni napravi pa še glede na pritisk v določenem sodu, da se potem toči normalno). Je pa zadeva dolgo obstojna, saj s pipo na dnu in brez potisnega sistema piva med točenjem ne izpostavljaš nobenim vplivom iz okolja.
Po mojih izkusnjah tlak ne raste dovlj hitro samo od piva. Se pa strinjam s tabo. Mi vedno uporabljomo preracunane sisteme, zato se verjetno tezko svetuje kaksen eksperimentalen nacin. Se varis pivo?
dope1337 ::
Bi mogu pa kompanjona vprasat, k je zrihtu. Okol Slovenjskih konjic.
Ti je interesantn ta konc? Ga lahko poklicem in vprasam
Ta konc mi je rahlo predaleč, vendar te držim za "majco", v kolikor bi potreboval kontakt. Ok?
Ej, ni frke sploh. Rece se mu "Kovasko pivo" in ga afaik prodajajo izkljucno v Hotelu pod Roglo. Je ZELO pitno ter ne pusti jutranjega macka (14 nas ga je spilo cca 90litrov - nekaj smo ga prodali) in ni bilo tako hudo jutro moram reci (kot pri Laskem npr).
Sodi so leseni in vsebujejo 30l piva, na vrhu imas pa ventil, ki ga na vsake toliko odpres, da spustis notri luft, s cim omogocis nadaljni pretok piva preko pipe. Nam so ga vnaprej ohladili na 5 stopinj in je bil hladen skozi celotni dan (kljub temu, da je bil nonstop na soncu). Iz pipe se toci zelo lepo, ni pretiranega penjenja. Mi smo ga vozili na kociji in se je nonstop klopuncal in ni bilo pretiranega penjenja. Za sod na samokolnici ne moram glih tega trditi.
Ker je pa pac iz domace pivovarne, ni najcenejsi na svetu. Liter je cca 1,4EUR. Ampak je dejansko vreden svojega denarja. Osebno ga bom se vsekakor kdaj vzel.
Prazni sodi so seveda povratni.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dope1337 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Žganjekuha (oprema in postopek) (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 77626 (2444) | Okapi |
» | Tankanje AdBlue na petrolu (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 38975 (23469) | bbbbbb2015 |
» | Zakaj ima slatina iz steklenice drugačen okusOddelek: Loža | 5147 (4126) | [D]emon |
» | Kje dobiti tocilni aparat?Oddelek: Loža | 11127 (10670) | SkIDiver |